vrijdag 24 oktober 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Van ontheemd naar thuisland

In de afgelopen weken vertelden we u over de Joodse Autonome Regio Birobidzjan, het Saramaccaproject en het Madagaskarplan, drie plannen voor een land waar ontheemde Joden zich thuis en veilig moesten kunnen voelen.

In de inleiding tot de vierdelige cursus Joodse thuislanden - alternatieven voor het zionisme, gaat docent Bart Wallet in op de vraag waarom eind 19e eeuw de vraag naar territorium opeens zo belangrijk werd en hoe de zoektocht daarnaar verliep. Het zionisme was al die tijd wel de meest waarschijnlijke optie, maar, gezien bovengenoemde initiatieven, zeker niet de enige.
Hoe zou de recente Joodse geschiedenis eruit hebben gezien als een van de andere opties wél tot wasdom was gekomen? En wat vonden Nederlandse Joden van deze alternatieve routes?
Bart Wallet bespreekt in zijn verhaal ook de plannen die niet expliciet in de andere lessen genoemd worden, zoals het Uganda Scheme, waarbij Groot-Brittannië een geïsoleerd deel van Kenia in Oost-Afrika aan de Joden ter beschikking wilde stellen en het 'territorialisme', de Joodse politieke beweging die streefde naar een compact Joods gebied dat noch in Israël hoefde te liggen, noch volledig autonoom hoefde te zijn.
Ook in onze tijd bestaan ‘Joodse’ regio’s, zoals Kiryas Yoel, een in 1979 gestichte gemeenschap van Satmar Chassidiem in Monroe in de staat New York, waar sprake is van een zekere mate van autonomie.

De cursus Joodse thuislanden - alternatieven voor het zionisme belicht de moderne geschiedenis van het Joodse volk vanuit historisch perspectief. De eerste les is 18 november, schrijf dus snel in!

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Koken voor Beth Shalom. Met úw hulp?

Zoals u waarschijnlijk weet, gaat Crescas zondag 9 november met een groep cursisten een traditioneel Joodse maaltijd koken voor de 120 bewoners van het Joods Verzorgingshuis Beth Shalom in Amsterdam.
Voor het koken zijn alle plaatsen aan de potten, pannen en fornuizen inmiddels bezet, maar we kunnen nog steeds extra hulp gebruiken voor het verrichten van allerlei hand- en spandiensten in de keuken, bij het uitserveren en afruimen.

Wilt u ons en de cursisten helpen om de bewoners van Beth Shalom een in ieder opzicht heerlijke ervaring te bezorgen? Stuur dan een mailtje naar info@crescas.nl, met in de onderwerpregel: vrijwilliger Beth Shalom 9 november.

Hoe maak je halachische onderwerpen bespreekbaar?

Het antwoord is misschien niet zo voor de hand liggend: door ze onderwerp te maken van korte themafilms!
Ook dit cursusjaar hebben wij Leo Mock bereid gevonden de cursus Halacha aan de hand van korte films te verzorgen. De films die Leo in zijn cursus gebruikt, zijn gemaakt door eindexamenstudenten van de orthodoxe Ma’aleh School of Television, Film and the Arts in Jeruzalem.

In de films komt een breed scala aan onderwerpen aan bod. De filmmakers hebben vaak netelige kwesties als thema gekozen, kwesties die bij de kijker vragen oproepen. Samen met de cursisten gaat Leo Mock, zich baserend op de halacha, op zoek naar antwoorden. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van teksten uit de rabbijnse literatuur die het besproken onderwerp behandelen. Hoe gaan wij vandaag de dag om met regels, ge- en verboden die in de halacha zijn vastgelegd?

Wie, na de gelijknamige cursus vorig seizoen in Utrecht, de smaak van deze innovatieve manier van leren te pakken heeft, kan ook met déze cursus meedoen. Leo heeft voor elk van de vier lessen nieuwe onderwerpen en nieuwe films uitgezocht!

In het seizoen 2014-2015 bieden wij deze cursus aan in Den Haag - de eerste les is daar op donderdag 8 januari - en in Amsterdam, waar we donderdag 27 november van start gaan.

Crescas bij de Joodse Omroep

Zondag 19 oktober was Michel Waterman te horen bij De Kunst van het Luisteren, het wekelijkse informatieve praatprogramma van de Joodse Omroep op NPO Radio 5, met onderwerpen over, in of om de Joodse wereld, met welsprekende gasten, reportages en muziek, en oog en oor voor actualiteit, politiek, cultuur en religie.

Onze directeur, Michel Waterman, was vanwege het 15-jarig bestaan van Crescas te gast in dit radioprogramma. Michel vertelde over de achtergrond en de ontstaansgeschiedenis, en schetste de ontwikkeling die Crescas van 1999 tot heden heeft doorgemaakt. Ook de toekomstplannen kwamen aan de orde.

Hebt u De Kunst van het Luisteren gemist? Het gesprek met Michel Waterman is hier terug te luisteren.

Cheque overhandigd aan Yad Elie

Bij Crescas doen we graag iets voor het goede doel. Ook dit cursusjaar besloten we een vroegboek-actie te houden ten behoeve van een liefdadige instelling. Van alle inschrijvingen op het nieuwe cursusprogramma die we voor 1 oktober ontvingen, dragen we 1 euro af aan Yad Elie in Jeruzalem.

Yad Elie verzorgt elk jaar ruim 40.000 maaltijden voor scholieren in Jeruzalem. Joodse én Arabische scholieren die het ontbreekt aan een dagelijkse gezonde maaltijd.

Marion Kunstenaar, oprichter en voorzitter van de stichting Yad Elie, was deze week in Nederland. Een mooie gelegenheid voor Crescas-office manager Channa Obstfeld om haar symbolisch een cheque te overhandigen. Marion was blij verrast, zoals u in een kort filmpje kunt zien.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Mark Rothko, de door Annie Cohen-Solal geschreven biografie van deze invloedrijke kunstschilder, van David Epstein het intrigerende Topsport in de genen, de speurtocht naar wat sporters die tot de wereldtop behoren onderscheidt van alle anderen, en Een vervangend leven van Boris Fishman, een bij vlagen hilarisch verhaal over een journalist met een bizarre opdracht.

Engelstalig: In haar boek Women in Dark Times stelt Jacqueline Rose (1949) dat de radicaal-socialistische activiste Rosa Luxemburg, de Duits-Joodse kunstenares Charlotte Salomon en filmster Marilyn Monroe meer met elkaar gemeen hebben dan de onnatuurlijke dood die ze stierven.

En verder:

 • De nieuwe uitgeverij Hollands Diep heeft op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld, de memoires van de Amerikaanse componist Philip Glass gekocht.
 • Maandag 27 oktober in NRC Cafe: Arnon Grunberg in gesprek met journalist en schrijver Mark Schaevers over diens nieuwe boek Orgelman.
 • Maandagavond 27 oktober komt Judit Neurink, correspondent in Irak voor Trouw en De Standaard, bij Boekhandel van Rossum vertellen over haar historische roman De Joodse bruid. Toegang is gratis, wel graag vooraf aanmelden via winkel@boekhandelvanrossum.nl of 020-4707077.
 • Dé Nederlandse verkoophit op de Frankfurter Buchmesse is De dwaze maagd van de Nederlands-Joodse schrijfster Ida Simons. De rechten van de door uitgeverij Cossee herontdekte roman uit 1959 zijn inmiddels al naar 15 landen verkocht.
 • Donderdagavond 30 oktober komt Joosje Lakmaker bij Boekhandel van Rossum vertellen over haar veelgeprezen biografie van Esther de Boer-van Rijk. Lakmaker vertelt het fascinerende levensverhaal van een meisje uit een armoedig orthodox-Joods gezin in Rotterdam dat zich ontwikkelde tot de belangrijkste Joodse actrice in Nederland. Toegang is gratis, wel graag vooraf aanmelden via winkel@boekhandelvanrossum.nl of 020-4707077.

Harry Mulisch Festival

Van 30 oktober tot en met 2 november vindt op diverse locaties op en rond het Leidseplein in Amsterdam het Harry Mulisch Festival plaats. In deze tweede editie van het festival staat Mulisch’ magnum opus De ontdekking van de hemel centraal. Zaterdag 25 oktober gaat de theaterbewerking van dit 900 pagina's tellende werk in première. Ook tijdens het HMF zal deze productie dagelijks te zien zijn.

Eén van de medewerkers aan het Harry Mulisch Festival is schrijver Arnon Grunberg. Hij treedt zaterdag 1 november om 17.00 uur aan in de Koninklijke Foyer van de Stadsschouwburg om met Max Pam in gesprek te gaan over zijn bijzondere fascinatie voor De zaak 40/61, Mulisch' persoonlijke ooggetuigenverslag van het proces tegen Adolf Eichmann.

Alle informatie over het Harry Mulisch Festival is te vinden op harrymulischhuis.nl.

WIZO Literatuurprijs 2014

De door WIZO in het leven geroepen literatuurprijs voor Joodse of Israëlische schrijvers beleeft in 2014 zijn derde editie. In november 2013 werden Anouk Markovits, Amos Oz, Miriam Guensberg, Ariëlla Kornmehl, Shani Boianjiu en Alessandro Piperno genomineerd, maar welke auteur kreeg nu de meeste waardering van de lezers?

Zondag 9 november wordt tijdens een feestelijke én informatieve bijeenkomst in het NRC Café in Amsterdam bekend gemaakt wie van deze auteurs de eer te beurt valt om de prijs in ontvangst te nemen. De boeken werden gelezen door leden van de WIZO-leesclubs. De winnaar werd gekozen op grond van hun oordeel.

U bent van harte uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen. Kaarten bestellen kan tot 6 november op literatuurprijs.wizo.nl, alwaar ook meer informatie over de leesclubs van WIZO te vinden is. Telefonisch aanmelden kan ook, op 020-6463017.

Boekpresentatie 'De Joodse Bruid'

Vrijdag 31 oktober wordt in Debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam de historische roman De Joodse bruid, het verdwenen verleden van Irak gepresenteerd, geschreven door journalist Judit Neurink.

Bijna 30 eeuwen woonden er Joden in Irak. Van dat verleden zijn talloze resten terug te vinden, van de vervallen synagoge in het stadje Al Qosh en de Joodse wijken in Sulaymaniya en Erbil, tot mensen die bleken af te stammen van Joodse vrouwen, die zich bekeerd hadden tot de islam om in Irak te kunnen blijven. Na de stichting van de staat Israël vertrok het merendeel van de Irakese Joden daar heen. In de 21e eeuw lijkt de geschiedenis zich te herhalen: Christenen en Yezidi's worden door de Islamitische Staat in hun bestaan bedreigd en ontvluchten het land.

Ter gelegenheid van het verschijnen van Neurinks boek vindt vrijdag 31 oktober in De Rode Hoed in Amsterdam een debat plaats over de toekomst van minderheden in Irak, onder het motto 'Minderheden zijn altijd de dupe in Irak'.

Meer informatie op rodehoed.nl.

Judit Neurink woont in Iraaks Koerdistan en werkt van daaruit voor diverse media.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • Zangeres Noa (Achinoam Nini) steekt haar nek uit en brengt zichzelf volgens sommigen in gevaar, schrijft ze in een indrukwekkend artikel in Times of Israel.
 • In Warschau wordt 28 oktober het nieuwe Museum van de geschiedenis van Joden in Polen geopend. New York Times kreeg al een deel ervan te zien.
 • Baanbrekend Israëlisch onderzoek geeft het begrip 'een hart van goud' nieuwe betekenis, schrijft NoCamels.
 • In ShalomLife een artikel over het onverwachte en ongewenste neveneffect van 'light' frisdranken.
 • In New York Times een artikel over de nalatenschap van de familie Kainer die inzet is van een rechtszaak tegen een Zwitserse bank.
 • Ten oosten van Kiriat Gat ligt de archeologische 'dig' Tel Burna, waar onlangs een bijzondere vondst gedaan is, schrijft Times of Israel.
 • De Irakees-Amerikaans-Joodse beeldend kunstenaar Michael Rakowitz opende in 2013 een pop-up restaurant in Dubai en doet over het waarom verslag op CreativeTimeReports.
 • Ophef over de opera Death of Klinghofer die de komende weken wordt opgevoerd in de Metropolitan Opera in New York. Lees meer in Times of Israel.
 • Op Vox Tablet een gesprek met schrijver/literatuurcriticus Adam Kirsch over zijn beleving van Dav Yomi, het lezen van één pagina uit de Talmoed per dag, waarvan hij wekelijks verslag doet in Tablet Magazine.

Schrijvers op Crossing Border Festival

Het Crossing Border Festival in Den Haag, dit jaar van 13 tot en met 16 november, behoort tot de belangrijkste internationale evenementen op het gebied van muziek en literatuur in Europa. Dit jaar geven meer dan honderd internationale auteurs en muzikanten acte de présence, onder hen de Israëlische bestsellerauteur Assaf Gavron en de Amerikaanse schrijver Gany Shteyngart.

Gary Shteyngart komt vrijdag 14 november praten over zijn memoire Kleine Mislukking, een boek over hoe de verbeelding van een astmatisch jongetje triomfeert in het spanningsveld tussen het Russische familieleven en de Amerikaanse ambitie. Meer over Shteyngarts bijdrage aan Crossing Border en een link naar een leesfragment uit Kleine mislukkeling op crossingborderfestival.nl/GaryShteyngart.

Assaf Gavron, van wie binnenkort bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn nieuwste roman De nederzetting verschijnt, is te horen op zaterdag 15 november. De nederzetting tekent een haarscherp beeld van de de absurditeit van het leven op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Meer over Gavrons bijdrage aan Crossing Border en een link naar een leesfragment uit De nederzetting op crossingborderfestival.nl/AssafGavron.

Nexus-lezing 2014

De Britse historicus Simon Schama houdt zaterdag 22 november de Nexus-lezing 2014. Als titel voor zijn voordracht koos Schama History Lessons. Wat levert de geschiedenis ons uiteindelijk aan kennis en wijsheid? Na de lezing voert cultuurfilosoof en directeur van Nexus Rob Riemen een gesprek met Schama.

Simon Schama is auteur van klassiekers als The Embarrassment of Riches, Landscape and Memory en het eerste deel van het nu al als monumentaal gekenschetste The Story of the Jews, door de BBC bewerkt tot een succesvolle vijfdelige documentaireserie. Het tweede en laatste deel van het boek is bijna voltooid.

 • zaterdag 22 november: History lessons, een lezing door Simon Schama in het kader van de reeks Nexus-lezingen. Aula van Tilburg University, Warandelaan 2, Tilburg. Voor meer informatie zie nexus-instituut.nl.

De vergelding, een concertlezing

Schrijver Jan Brokken vertelt over zijn bestseller De vergelding, een dorp in tijden van oorlog. Pianist Marcel Worms speelt, samen met fluitiste Eleonore Pameijer, in de oorlog verboden of ontstane werken van Joodse componisten.
In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Deze nauwgezette reconstructie van de aanslag laat een genuanceerd beeld zien van het verzet. Bovendien toont Brokken aan dat collaboratie niet altijd is wat het lijkt. Brokkens beeld van Rhoon in de Tweede Wereldoorlog is een helder historisch verslag van de menselijke kanten van fout en goed.

 • Concertlezing De vergelding, donderdag 30 oktober, De Nieuwe Bibliotheek, Stadhuisplein 101, Almere Stad. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie op de website van De Nieuwe Bibliotheek.

Lunchconcert met Adva Tas

In de foyer van Het Muziektheater Amsterdam kunt u elke dinsdagmiddag van 12.30 tot 13.00 uur genieten van een gratis toegankelijk lunchconcert.

Aanstaande dinsdag, 28 oktober, treedt de Nederlands-Israëlische sopraan Adva Tas er voor het voetlicht met Shorashiem (wortels), een programma met liederen van Maurice Ravel, Dmitri Sjostakovitsj, Marc Lavry en Shir Zehavi.

Tas studeerde af als actrice aan de Beit Zvi School of the Performing Arts, maar besloot zich in Nederland verder te scholen als zangeres. Ze studeerde aan het Conservatorium van Maastricht, daarna aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij verschillende zangleraren in het buitenland. Bij Nationale Opera & Ballet was ze al enkele malen te horen. Verder was ze in 2009 een van de oprichters van OperArmida: opera voor iedereen.

Adva Tas wordt tijdens haar recital begeleid door de Nederlands-Albanese pianiste Mirsa Adami, met wie ze al jaren samenwerkt.

Miroslaw Balka: Fragment

In Museum Arnhem is tot 25 januari 2015 de solo-expositie Fragment van de Poolse kunstenaar Miroslaw Balka te zien.

Miroslaw Balka (Warschau, 1958) groeide op in Polen, een katholiek land onder communistisch regime. Zijn sterk autobiografische werk uit zijn beginperiode als beeldend kunstenaar schoof geleidelijk op richting het zwarte stempel dat de Sjoa op de Poolse geschiedenis heeft gedrukt.
In zijn videowerken laat Balka de leegte zien die de weggevoerde en vermoorde Joden achterlieten in de Poolse samenleving. Hij toont het ‘schuldige’ landschap van de vernietigingskampen, de beelden van verlaten plekken en maakt het gewicht van de geschiedenis voelbaar.

Fragment is één van de vijf onderdelen van de herdenkingstentoonstelling Geest van de plek. Arnhem 1944, waarin Museum Arnhem de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende kunstenaarsperspectieven belicht en herdenkt dat 70 jaar geleden de Slag om Arnhem plaats vond.

Meer informatie op museumarnhem.nl/fragment.

Doksalon 2014

In het hart van de oude Jodenbuurt in Amsterdam, aan de Plantage Doklaan 11-12, dat is om de hoek bij Artis, vindt 25 en 26 oktober een ongedwongen en laagdrempelig kunstweekend plaats.

Dit jaar presenteren 18 kunstenaars, onder wie tekenares/schrijfster Ida Cahen, hun werk.

De hele dag door zijn er hapjes, wordt áchter het podium door de bezoekers een kunstwerk gerealiseerd en klinkt óp het podium muziek. Wie wil leren tekenen op een tablet kan zaterdag terecht in de kelder van het Doklaan-complex.

Meer informatie op Doksalon.nl.

Website van de Week
Judaica Sound Archive

Judaica Sound Archive® doet precies wat de ondertitel van deze muzikale schatkamer belooft: Rescuing, Preserving & Sharing a Heritage.
Wie nog niet eerder op deze website was, zou zeker de Mission moeten lezen.

Judaica Sound Archive is ondergebracht bij FAU, Florida Atlantic University, en blijft in zijn huidige vorm tot 1 januari 2015 te bezoeken. Daarna zal alle content zijn gemigreerd naar FAU Recorded Sound Archives. Begin 2015 zal deze site in Crescas' Website van de Week worden besproken.

De startpagina wil de bezoeker daar nu al naartoe brengen, maar let op de tabs in de huidige site: Performers, Special Collections, Genres (uitklapmenu), de op alfabet doorzoekbare Album List, Song List en 78RPM List leiden op overzichtelijke wijze naar de indrukwekkende inhoud van de site. Maar liefst 12.784 liederen en liedjes, gezongen door 80 featured performers. In totaal zijn er 7.336 uitvoerenden te horen.
Maar lang niet alles is oud: onder Genres/Children zijn maar liefst 77 albums met Joodse muziek voor en door kinderen opgenomen.

Hoe werkt het?
Klik op Yiddishe Cup (een klezmerformatie uit Cleveland OH), kies het boekicoontje voor meer informatie of het muzieknootjesicoontje voor de gearchiveerde geluidsopnames. Kies vervolgens uit één van de albumcovers, en er opent zich een scherm met daarop een oude radio; maak uw keus uit de verschillende liedjes. En wilt u iets anders: gebruik de opvallende rode Back-knop en in twee stappen bent u weer 'thuis'.

JSA is een website om uren op zoek te brengen. En dan te bedenken dat 95% van alle opnames in dit archief, vanwege het Amerikaanse copyright, niet publiek toegankelijk gemaakt mogen worden! Voor onderzoek zijn ze wel toegankelijk, via een Judaica Sound Archives Research Station (JSA-RS).

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
The Revivo Project

Steeds vaker keren niet-religieuze Israëliërs terug naar de muziek van hun Joodse voorouders. Pop-musici remixen de traditionele melodieën en geven een nieuwe betekenis aan de oude liedteksten en creëren daarmee een beleving van jodendom die losstaat van religieuze wetten en voorschriften.

De drie leden van The Revivo Project ontmoeten elkaar om, onder het genot van lekker eten, drinken en de waterpijp, samen met veel vrienden Midden-Oosterse (lees: Israëlische en Arabische) en Noord-Afrikaanse muziek te zingen en te spelen.
Asjkenazische traditionele liederen krijgen onder de handen van toetsenist Raviv Ben Menachem en zangers Eliran Zur en Nir Ben Menachem, een Sefardisch klinkend jasje, of worden vermomd als aanstekelijke Mediterrane pop, zoals Sjirei Sjabbat/Lecha dodi.

Knap als u hierbij stil kunt blijven zitten!

Lees meer over The Revivo Project op +972.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 24 - 31 oktober

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

De Kunst van het Luisteren, het informatieve programma over, in of om de Joodse wereld, met welsprekende gasten, reportages en harmonieuze muziek, actualiteit, politiek, cultuur, religie, humor en gesprekken op het scherpst van de snede. Met deze week: Truus Wertheim-Cahen over het boek In vrede en vriendschap, waarin ze de memoires van haar vader Max Cahen combineert met een liefdevol portret van haar vader en een beeld van een Brabantse gemeenschap; kunsthistoricus en voormalig lector fotografie Flip Bool over de tentoonstelling van foto's van de Leidse studentenfotograaf Israël David Kiek (1811-1899). De foto's zijn deels afkomstig uit privébezit van Bool, wiens grootvader op veel van de foto's is vastgelegd, en deels afkomstig uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden; een reportage van verslaggever Sam Jones over 375 jaar Jodendom in Suriname, én een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein


vrijdag 24 oktober

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: OBA Live. Hoofdgast is historicus Jona Lendering naar aanleiding van zijn nieuwe boek Israël verdeeld - de Joodse wereld aan het begin van onze jaartelling dat vanaf 28 oktober in de winkels ligt.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.

zaterdag 25 oktober

 • NPO 1 (VPRO), 9.50: VPRO Boeken. Met onder meer journalist Mark Schaevers over zijn indrukwekkende biografie over het leven van schilder Felix Nussbaum (1904-1944).
 • NDR Kultur Radio, 19.00: Musica - Glocken und Chor. Afl.: Songs of love. Het NDR-koor zingt toonzettingen van het Hooglied van Salomo.
 • NPO Doc (VPRO), 22.40: Boekenjagers. Onder meer over de Amerikaan Aaron Lansky, verzamelaar van Jiddisje boeken. Herh.: 30/10, 18.55.
 • BBC Radio 3, 22.45: Hear and Now. Afl.: The Trial, de nieuwste opera van Philip Glass, naar de roman Der Prozess van Franz Kafka.

zondag 26 oktober

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: VPRO Boeken. Met onder meer Louise Fresco over haar nieuwe boek 'Kruisbestuiving'.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: de kunst van het luisteren.
 • Canvas, 20.40: Arnon Grunberg, heb je nog steeds vrienden? Documentaire uit 2011, gemaakt naar aanleiding van de 40e verjaardag van de schrijver.
 • NPO 2 (VPRO), 0.33: Dode Dichters Almanak. Afl.: 'Voor wie dit leest' van en door Leo Vroman.

maandag 27 oktober

 • NPO Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper & Co, met onder meer rabbijn Menno ten Brink over het herdenken van een overledene.
 • ARD, 23.45: Geschichte im Ersten: Akte D. Driedelige serie over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op het naoorlogse Duitsland. Afl. 3: Die Macht der Stromkonzerne. Hoe al eind 19e eeuw bedacht werd dat met elektriciteit heel veel geld te verdienen valt.

dinsdag 28 oktober

 • NPO Radio 5, 18.00-24.00 uur Thema-avond 'Hoe ver is de oorlog?' - gezamenlijke uitzending met medewerking van alle publieke omroepen.
 • NPO Cultura (NTR), 21.35: Dansfilm: Modern love. Dansfilm uit 2011 met Guy Weizman en Roni Haver. Herh.: 30/10, 23.55.
 • WDR Radio 3, 22.00: Jazz. Afl.: Incredible journey. Die Big Band-Musik Bob Mintzers. Programma over deze Amerikaanse tenorsaxofonist die in de jaren '90 de basis legde voor een instrumentale, op jazzfusion gebaseerde stijl.
 • BBC 1, 23.35: Imagine. The Art That Hitler Hated. Eerste aflevering van een tweedelige serie waarin Alan Yentob de campagne onderzoekt die het Derde Rijk tegen moderne kunst ondernam.

woensdag 29 oktober

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: Oba live. Hoofdgast is 'geoloog met een talenknobbel' Salomon Kroonenberg naar aanleiding van zijn nieuwe boek De binnenplaats van Babel. het raadsel van de spraakverwarring, over de prachtigste gave van de evolutie aan de mensheid: taal.
 • Mezzo, 1.15: Jazz Mix in Israel. Omri Mor Live at ZAPPA (Tel Aviv) - een nu al historische opname van één van de allergrootste jazzpianisten ooit.

donderdag 30 oktober

 • NPO 2 (AVROTROS), 23.00: Close Up. Afl.: Op zoek naar Vivian Maier, fotograaf (Finding Vivian Maier). Vivian Maier werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago. Haar echte belangstelling ging echter uit naar de fotografie en ze maakte in al die jaren met haar Rolleiflex circa honderdduizend foto's van het straatleven in Amerika.

vrijdag 31 oktober

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: OBA live. Hoofdgast is Louise Fresco met haar nieuwe boek Kruisbestuiving.
 • Arte, 20.15: Akte Grüninger (Grüninger's Fall). Zwitserse documentaire uit 1997 als eerbetoon aan Paul Grüninger, een Zwitserse politieman die eind jaren dertig honderden uit Oostenrijk gevluchte Joden aan valse grensdocumenten hielp die daarmee het land konden binnenkomen.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.30: Nooit meer slapen. Met documentair journalist Michiel Driebergen en fotograaf Dolph Kessler over hun boek Lviv, Stad van Paradoxen, dat vorige maand verscheen.
   
jaargang 10, nummer 40
vrijdag 24 oktober 2014
 

In deze nieuwsbrief

Van ontheemd naar thuisland
Koken voor Beth Shalom. Met úw hulp?
Hoe maak je halachische onderwerpen bespreekbaar?
Crescas bij de Joodse Omroep
Cheque overhandigd aan Yad Elie
Boekennieuws
Harry Mulisch Festival
WIZO Literatuurprijs 2014
Boekpresentatie 'De Joodse Bruid'
Nieuws van heinde en verre
Schrijvers op Crossing Border Festival
Nexus-lezing 2014
De vergelding, een concertlezing
Lunchconcert met Adva Tas
Miroslaw Balka: Fragment
Doksalon 2014
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 24 - 31 oktober


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Door alle feestdagen zijn er allerlei dingen blijven liggen – drukte, gasten, sjoelbezoek, u kent dat wel. Zo werd het ‘Joodse’ woord ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Het begon met een mededeling per post. ‘Daar u in de laatste 12 maanden meer dan 60 parkeerbekeuringen hebt gehad ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
In tal van Israëlische en Joodse publicaties, her en der in de wereld, maar vooral in Israël, is het debat over de emigratie van Israëli’s ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Vrijdag 17 oktober ging ik mee met een door Rabbis for Human Rights (RHR) georganiseerde groep van ongeveer twintig mensen om ...
lees verder


(advertenties)

banner sinaicentrum

banner venstra

banner givat

banner jonet

banner luna3

banner joodsamsterdam

banner amphora

banner blankevoort

banner yanshuf

banner israelactie

banner meldpunttaal

banner propra

banner sivmo

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier