zondag 19 oktober 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Religie versus politiek

In de cursus Sjoel en Staat die 24 november van start gaat, bespreken we netelige kwesties. Mag of moet een religie zich mengen in civiele zaken? En mag of moet de staat zich bemoeien met de godsdienstuitvoering? De strikte scheiding van kerk en staat blijkt in de praktijk bij tijd en wijle allesbehalve eenvoudig.

Langs welke lijnen heeft zich binnen het jodendom de visie op religie en politiek in de loop der eeuwen ontwikkeld? In het jodendom geldt immers vanuit de traditie dat de landswet bindend is, mits die niet strijdig is met de Joodse wet. Maar in Nederland is de wet het hoogste gezag en wordt religie getolereerd zolang die religie of haar uitingen niet in strijd zijn met de Nederlandse wet. Een potentieel vruchtbare bodem voor kwesties en conflicten, tegengestelde belangen en verdeelde meningen.

Deze cursus leent zich bij uitstek voor pittige discussies, die door docent Michael Bloemendal dan ook van harte worden aangemoedigd. Hijzelf voorziet u van de benodigde kennis en inzichten om uw mening voldoende te kunnen onderbouwen.

Ga naar onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Madagaskarplan: duivelse opzet verijdeld

Het eiland Madagaskar langs de oostkust van Afrika heeft geruime tijd de twijfelachtige eer gehad om in aanmerking te komen voor verbanningsoord voor Europese Joden.
De Poolse regering was in 1937 poolshoogte gaan nemen, maar liet de deportatieplannen varen toen bleek dat er op zijn hoogst 7.000 gezinnen konden worden geplaatst, en waarschijnlijk heel veel minder. Polen had dus al het voorwerk gedaan voor wat de geschiedenis ingegaan is als het Madagaskarplan.
Madagaskar, dat sinds 1897 een Franse kolonie was, werd door Frankrijk ingezet als onderhandelingsobject voor capitulatie aan Duitsland. Daarmee leek de weg vrij voor het door Adolf Eichmann verzonnen Vierjahresplan om 1 miljoen Joden per jaar naar het eiland te deporteren. Madagaskar zou onder bestuur van de SS staan. Bovendien zouden de banktegoeden van de gedeporteerde Joden worden gebruikt om de operatie mee te financieren.
Het verloop van het begin van de Tweede Wereldoorlog, en met name het mislukken van de overname van de Britse vloot (waarvan de schepen zouden worden gebruikt om de Joden naar het eiland te brengen), verhinderde de verdere ontwikkeling van het Madagaskarplan.

Het Madagaskarplan is een van de onderwerpen van de vierdelige cursus Joodse thuislanden, alternatieven voor het zionisme over de verschillende plannen voor Joodse herhuisvesting die zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog werden ondernomen.

Na een algemene historische inleiding door Bart Wallet, op dinsdag 18 november, gaat André Roosen dinsdag 25 november dieper in op de Joodse Autonome Regio Birobidzjan. Laura Almagor neemt 2 december het Madagaskarplan onder de loep en vertelt op 9 december over het Saramaccaproject.

Crescas-Digibieb vraagt uw hulp!

De Digitale Joodse Bibliotheek, ook wel de Crescas-Digibieb genoemd, groeit gestaag. We werken aan een verdere uitbouw van deze bibliotheek en daar willen we graag u (liever gezegd: uw bibliotheek) bij betrekken.

Tot nu toe kwamen we de boeken die we wilden opnemen soms pas na intensief antiquarisch speurwerk op het spoor. In andere gevallen werden ze aan de Crescas-Digibieb geschonken.
Die boeken werden na enkele - de eerlijkheid gebied te zeggen - niet erg zachtaardige handelingen, gescand en digitaal beschikbaar gemaakt, zodat u ze op onze website kunt lezen of als PDF downloaden naar uw eigen computer.

Dankzij de voortschrijdende techniek kunnen boeken nu op 'boekbesparende' wijze worden gedigitaliseerd, zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet.

En nu onze vraag aan u: we zouden heel graag van uw bibliotheek gebruik willen maken door boeken daaruit te lenen. Natuurlijk hebben we een eerste voorkeurslijstje gemaakt, met daarop de namen van onder meer Joseph Gomperts, Mary Dorna (pseudoniem van Mary Jeanette Tenkink-Stoppelman) en Abraham Eliazer van Collem. De complete lijst vindt u hier.

Kunt en wilt u ons uw kostbare boek(en) voor korte tijd toevertrouwen? Laat het ons alstublieft weten per mail aan info@crescas.nl!

Onze dank is groot!

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks gratis toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.

 • In Times of Israel een artikel over Felix Tikotin (1893-1986), verzamelaar van Japanse kunst.
 • Ellis Shuman beschrijft in Huffington Post zijn ontmoeting met een Hebreeuws sprekende Bedoeïene in de woestijn in Jordanië.
 • Philips daagde mensen uit om in 3 minuten en 6 vastgelegde korte zinnen een beeldverhaal te vertellen. Het winnende resultaat is te zien op petapixel.com.
 • Jewniverse brengt het nieuws dat een chemicus uit Manchester een wel heel speciaal molecuul ontdekte.
 • De Amsterdamse 'ouwe hoeren' Martine en Louise Fokkens halen zelfs JTA
 • Wie was de allereerste Jood die voet aan land zette in de Nieuwe Wereld? Volgens de Forward is het nog maar de vraag of dat werkelijk Columbus is geweest.
 • Je fiets tegen diefstal beveiligen met een Israëlische vinding, de Seatylock? MailOnline weet meer.
 • Volgens The Israeli Daily vinden nieuwe immigranten Israël toch minder fijn dan ze hadden gehoopt.
 • Op YouTube staat de tweede aflevering van YidLife Crisis online.

Nieuw in JHM: Selamat Sjabbat

In het Joods Historisch Museum is tot en met 8 maart 2015 de tentoonstelling Selamat Sjabbat - de onbekende geschiedenis van Joden in Nederlands-Indië te zien.
Aan de hand van een groot aantal objecten, documenten, foto's en interviews wordt het onderbelichte verhaal verteld van de Joden in Nederlands-Indië aan het einde van de negentiende eeuw, in de koloniale tijd en ten tijde van de oorlog in de Pacific. Ook de naoorlogse situatie komt aan bod: Pauline Prior legde begin 2014 het hedendaagse Joodse leven in Indonesië op foto's vast.

Op jhm.nl/selamat-sjabbat is een uitgebreide inleiding op de tentoonstelling te lezen.

In het kader van de tentoonstelling is een reeks evenementen georganiseerd, waaronder lezingen, gallery talks en een rondetafelgesprek over oral history.

A shtetl in the Caribbean

Zondag 26 oktober gaat in Eye Filmmuseum Amsterdam de documentaire road-movie A shtetl in the Caribbean in wereldpremière. Regisseur en producer Sherman de Jesús vertelt in zijn film het aangrijpende verhaal van de jeugdvrienden Mark Wiznitzer en Tsale Kirzner, kinderen van Polako's, zoals Oost-Europese Joden die naar Curaçao waren gevlucht, daar werden genoemd. Op Curaçao en in de Verenigde Staten, Wit-Rusland, Oekraïne en Israël wordt het tweetal geconfronteerd met de offers die hun ouders moesten maken om hun familie een betere toekomst te bieden.

De film legt een tot nu toe onderbelicht deel van de geschiedenis bloot en ontvouwt zich in een reis die voert van de desolate landschappen van Oost-Europa tot de exotische Caraïben, een contrast dat metaforisch is voor de geschiedenis van Mark's en Tsale’s voorouders.

Dinsdag 28 oktober wordt de film vertoond in het filmtheater van Hilversum. Na afloop is er een Q&A met regisseur Sherman de Jesús.

A shtetl in the Caribbean draait vanaf 28 oktober in filmtheaters in Nederland.

Totaaltheater: My Private Odyssee

Tekst, muziek en bewegingstheater komen samen in de totaaltheatervoorstelling My Private Odyssey. Homerus' klassieke vertelling over de zwerftocht van de Griekse held Odysseus, koning van Ithaka, was voor Club Guy & Roni de inspiratiebron voor een metafoor voor de levensweg van ieder mens op weg naar zijn bestemming.

Odysseus had op zijn tocht naar huis al zijn creativiteit en durf nodig om te overleven. De Israëlische dansers Guy & Roni nemen u samen met tien dansers en drie musici mee op hún reis, met als boodschap: er is moed voor nodig om onafhankelijk te blijven en je eigen keuzes te maken. Dat daarbij niet alleen het beste in de mens naar boven komt, maar soms ook het slechtste, is onvermijdelijk, lijken ze te willen overbrengen. Odysseus' zwerftocht was immers ook de reis van een held!

Deze meeslepende 'reis op het podium' kwam tot stand in samenwerking met het Duitse Tanzmainz en een geweldig muzikaal team: de muziek is van David Dramm en Tomoko Mukaiyama, live uitgevoerd door Tomoko Mukaiyama, Monica Germino en Anne La Berge. De tekst is van Ko van den Bosch (NNT, Alex d’Electrique).

De productie gaat 15 oktober in première in het Staatstheater Mainz. De Nederlandse première is op 23 oktober in Stadsschouwburg Groningen.

Voor informatie over de tournee van My Private Odyssee zie clubguyandroni.nl.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: het autobiografische Kleine mislukking door Misloeksjka Gary Shteyngart, de mede door Yotam Ottolenghi getrainde Israëlische, in Londen wonende en werkende chefs Sarit Packer en Itamar Srulovich schreven Honey & Co. Ons eten uit het Midden-Oosten, en Bas von Benda-Beckmann dook in een stuk verzetshistorie dat de geschiedenis inging als De Velser Affaire.

De Engelstalige aanrader: Patrick Modiano (1945), ook wel 'de moderne Proust' genoemd, werd dit jaar de Nobelprijs voor literatuur toegekend. Lees erover in de Jewish Daily Forward in het artikel For Patrick Modiano, Nazi Occupation Offers Rich Backdrop to Tales of Trial and Triumph.

En verder:

 • Donderdag 23 oktober presenteert Frieda Mulisch haar poëziedebuut Nooit vergat ik jou, waarin ze het gesprek aangaat met (de gedichten van) haar vader Harry Mulisch. Haar broer Menzo Mulisch leest diens werk, Frieda leest uit haar bundel. Meer informatie op boekhandelvanrossum.nl.
 • Zondag 9 november wordt voor de 3e keer de WIZO Literatuurprijs 2014 voor Joodse of Israëlische schrijvers uitgereikt.
 • Joanna Rakoff (Mijn jaar met Salinger) komt zaterdag 15 november naar het Crossing Border Festival in Den Haag. Een dag eerder, vrijdag 14 november, wordt tijdens dit literaire evenement Gary Shteyngart geïnterviewd.

Kaarslichtconcert in de Snoge

Elke maand vindt in de Portugese Synagoge in Amsterdam een sfeervol 'kaarslichtconcert' plaats - het 17e-eeuwse gebouw wordt dan verlicht met honderden kaarsen, terwijl de prachtige akoestiek de muziek optimaal laat klinken.

Donderdag 23 oktober is het de beurt aan het jonge Arkovsky Sextet. Violisten Elise Besemer en Ernst Jan Vos, altviolisten Robin van Gameren en Gioia Kuipers en cellisten Kalle de Bier en Pieter de Koe kennen elkaar van hun opleiding aan diverse conservatoria. In het voorjaar van 2014 besloten ze het sextet op te richten, simpelweg omdat ze het fijn vinden om als vrienden met elkaar muziek te maken.
De musici delen een grote liefde voor Arnold Schönberg en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, en dat is terug te vinden in de naam van het sextet én in de werken die het zestal in de Snoge zal spelen.
Op het programma: Souvenir de Florence op. 70 (1887-1892) van Tsjaikovski, en van Schönberg Verklärte Nacht op. 4 (1899).

Meer informatie over kaartverkoop op portugesesynagoge.nl.

Jeroen Krabbé leeft in Bergen

De culturele buitenplaats Kranenburgh in het Noord-Hollandse Bergen presenteert tot 9 november een serie schilderijen die Jeroen Krabbé maakte naar aanleiding van zijn kindertekeningen.

De acteur en beeldend kunstenaar bracht in zijn jeugd bijna elk weekeinde in het kunstenaarsdorp door. Hij woonde er een tijdje en leerde in Bergen ook zijn huidige echtgenote kennen. Behalve deze piekervaring maakte Krabbé in Bergen ook een verdrietige periode door, een fase waarin hij zich alleen en geïsoleerd voelde. In een film van Paul Haenen, die tijdens de tentoonstelling draait, vertelt Krabbé daarover. De film is opgenomen in zijn atelier.

Zondag 5 oktober was Jeroen Krabbé naar aanleiding van deze tentoonstelling te gast bij het televisieprogramma Kunststof. Het gesprek met hem begint op 32'56".

1 november: Museumnacht Amsterdam

Maar liefst 50 Amsterdamse musea zetten tijdens de jaarlijkse Museumnacht op zaterdag 1 november hun deuren op een ongebruikelijk tijdstip open. Elk museum biedt een speciale activiteit. Een kleine greep uit het grote aanbod: bij Bijzondere Collecties van de UvA is Arnons Universum, het levende archief van schrijver Arnon Grunberg te bekijken, in het JHM passeren bekende en onbekende iconen van het jodendom de revue, in het Verzetsmuseum staat de nacht in het teken van de geur en smaak van het boerenland: in 1944/45 gingen hongerende stadskinderen immers massaal ‘naar de boeren’.

Op museumnachtamsterdam.nl presenteren alle deelnemende musea hun programma. Er zijn thematische routes uitgestippeld waarmee je heel veel kunt zien. Tickets zijn online te koop: het is verstandig om er snel bij te zijn: de ervaring heeft geleerd dat ze voor sommige activiteiten bijzonder hard gaan.

Website van de Week
Encyclopedia Judaica Online

De Encyclopedia Judaica bestaat in boekvorm, als cd-rom en als e-book en, hoe kan het anders, nu ook online. De digitalisering van de 22-delige, tweede editie van dit Joodse naslagwerk is verricht op initiatief van het Bureau of Jewish Education in Indianapolis.

De encyclopedie maakt nu deel uit van de Gale Virtual Reference Library (GVRL)

Alles wat u mogelijkerwijs zou willen weten over jodendom, Joden en Israël, vanaf de Tweede Tempelperiode tot heden, is vervat in meer dan 25.000 lemma's, samen goed voor meer dan 15 miljoen woorden.

Om de EJ te kunnen raadplegen, moet eerst een (gratis) account aangemaakt worden. Daarna kunt u aan de slag. Begin bij About this publication en stoot dan dapper door naar de Table of Contents, want hier begin het echte werk. Zoeken kan op alfabet, via het zoekveld en via Browse Book.
Gevonden artikelen kunnen worden bewaard via een klein tabje onderaan het titelveld, u kunt ze laten vertalen (helaas niet naar het Nederlands), laten voorlezen, downloaden als MP3 of als PDF om op uw e-reader te zetten.

Uw redacteur zocht op Crescas. Het woord is in rood op de pagina's aangegeven, aanklikbare links zijn oranje. U kunt kiezen voor zoekresultaten met of zonder afbeeldingen.

Tot slot een tip: maak een bladwijzer/bookmark van deze website. En een waarschuwing: het huisje aan de linkerzijde brengt u naar de startpagina van GVRL, en dus niet naar die van de EJ!
De snelste manier die uw redacteur heeft kunnen ontdekken om terug te keren naar de Table of Contents is door te klikken op de woorden Encyclopaedia Judaica, direct onder de titel van een van de gevonden artikelen. We horen het graag als u een snellere manier gevonden hebt!

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In the Picture
My Yiddishe Mamma

Soms is een eenvoudige vermelding op Facebook voor uw redacteur voldoende om een kleine speurtocht te ondernemen. In dit geval ging het over een 'gerussificeerde' tango op de Jiddisje evergreen 'My Yiddishe Momme'.

De Amerikaanse acteur en zanger Willy Howard was de eerste die het in 1925 door Jack Yellen en Lew Pollack geschreven liedje opnam, kort daarop gevolgd door Sophie Tucker (1887-1966), die het zong naar aanleiding van het overlijden van haar moeder, eveneens in 1925. Haar plaat van 'Yiddishe Momme', met aan de A-kant de Engelse versie en aan de B-kant de Jiddisje, bereikte in 1928 de Amerikaanse top-vijf.

Tuckers opname is maar één van de talloze die zouden volgen.
De Russische tangoversie die de aanleiding vormde voor dit artikeltje, wordt gezongen door Pjotr Lesjtsjenko (1898-1954).
Ook bijzonder: My Yiddishe Momme door chazzan Yitzchak Meir Helfgot en de Schots-Australische Jimmy Barnes, rockzanger, begeleid door een symfonieorkest, La Yiddishe Mama door Charles Aznavour, opgenomen in 2003, en ook Tom Jones (ja heus, die!) waagde zich in 1967 tijdens een live concert aan de Yiddishe Mama. Een recente opname van My Yiddishe Mama werd gemaakt in januari 2014 door chazzan Meir Goldberg met de rapformatie Brooklyn Mentality.

Als u zich afvraagt of uw redacteur wat moeite had met de juiste spelling: de titel van dit populaire lied wordt op veel manieren geschreven, van A tot My en The tot Mom(m)e, Mam(m)e, Mam(m)a en zelfs Mameh.

Bekijk de film hier

Televisie en radio 19-24 oktober

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPODoc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

De Kunst van het Luisteren, het informatieve programma over, in of om de Joodse wereld, met welsprekende gasten, reportages en harmonieuze muziek, actualiteit, politiek, cultuur, religie, humor en gesprekken op het scherp van de snede. Met deze week: internationaal journalist Cnaan Liphshiz over het nieuwe Joodse jaar en de turbulentie van de afgelopen maanden, Michel Waterman, directeur van Crescas, over het 15-jarig jubileum van ons Joods educatief centrum, en een vervolgaflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


zondag 19 oktober

 • NPO 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Met onder meer journalist Mark Schaevers over zijn indrukwekkende biografie over het leven van schilder Felix Nussbaum (1904-1944).
 • NPO 2 (NTR), 13.00: NTR Dansmaand. Met onder meer de registratie van Midnight rising van dansgezelschap Club Guy & Roni. Herh.: 20/10, 0.00.
 • NPO 2 (JO), 14.00: Nesj Nasj. Zesdelige serie korte programma’s over het Joodse levensgevoel dat wordt overgedragen aan de hand van gerechten, muziek, foto’s en geschiedenis. Afl. 4: Viskoekjes en Challe.
 • NPO 2 (JO), 14.15: Zoek de verschillen. Afl.: Portugal. Een jongere met een Joodse achtergrond reist naar een voor hem of haar onbekende Joodse gemeenschap elders in de wereld. Ze draaien een aantal dagen mee in een plaatselijke familie en worden geconfronteerd met een andere cultuur, andere gebruiken en andere denkbeelden binnen het jodendom.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: de Kunst van het Luisteren. Met deze week onder meer Michel Waterman, directeur van het jubilerende Joods Educatief Centrum Crescas.
 • NPO Cultura (AVROTROS), 23.20: Mischa Maisky speelt barok. Opname van een concert uit 1992 van het Combattimento Consort met cellist Mischa Maisky, dit jaar ook weer te gast op de Cello Biënnale in Amsterdam. Herh.: 20/10, 19.00.

maandag 20 oktober

 • NPO Radio 4 (MAX), 20.00: Avondconcert. Live uitzending vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, een programma van prachtige uitersten, van het verhevene tot het aardse, met prayer & dance, kaddisj en klezmer. Aanrader!
 • NPO Cultura (NTR), 23.10: Concert Natalia Gutman en Rotterdams Philharmonisch Orkest. Opgenomen in 2000 tijdens de Zaterdagmatinee. Herh.: 21/10, 19.05, 22/10, 23.10, 23/10, 12.20.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten: Akte D. Driedelige serie over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op het naoorlogse Duitsland. Afl.: Das Kriegserbe der Bahn.
 • NPO Doc (VPRO), 0.05: The World of Buckminster Fuller. Documentaire uit 1974 die de visie laat zien van de futurist, ontwerper en uitvinder van onder andere de geodetische koepel. Herh.: 23/10, 20.45.

dinsdag 21 oktober

 • BBC 1, 16.45: Holiday Of My Lifetime. Strictly Come Dancing juryvoorzitter Len Goodman gaat met bekende Britten terug naar vakantiebestemmingen uit hun kindertijd. Afl. journaliste en programmamaakster Esther Rantzen.
 • NPO Doc (EO), 19.10: Dood voor beginners, achtdelige documentaireserie van EO en IKON over verschillende aspecten van de dood. Afl.: Rituelen om te rouwen. Met o.a. Aviva Keesing-Moskovits, lid van de Chevre Kaddiesja. Herh.: 24/10, 23.40.
 • Arte tv, 23.45: Trockengelegt - Konfliktherd Totes Meer. Franse documentaire uit 2013 over de Dode Zee, waarvan de waterspiegel jaarlijks met een meter daalt. Het geleidelijk opdrogen van de zee leidt tot waterschaarste en daarmee tot conflicten tussen de oeverstaten.
 • NPO Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Te gast is Frieda Mulisch (dochter van) over haar dichtbundel Nooit vergat ik jou die precies vier jaar na het overlijden van haar vader Harry verscheen.

woensdag 22 oktober

 • NPO Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper & Co. Met onder meer rabbijn Menno ten Brink over 'familie'.
 • NPO Radio (HUMAN), 19.00: De zomer van OBA live, met aandacht voor raddraaier John von Neumann (1903-1957), pionier van de kwantummechanica.

donderdag 23 oktober

 • Mezzo, 13.30: Elias, oratorium van Felix Mendelssohn, gedirigeerd door de nieuwe chef van het Concertgebouworkest, Daniele Gatti. Opgenomen op 27 juni 2014 in de Basilique de Saint Denis in Parijs.

vrijdag 24 oktober

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: Hoofdgast is historicus Jona Lendering naar aanleiding van zijn nieuwe boek Israël verdeeld - de Joodse wereld aan het begin van onze jaartelling dat vanaf 28 oktober in de winkels ligt.
 • NPO Radio 1 (AVROTROS), 0.00: Hoorspelhalfuur. Afl.: De hormoonfabriek. Derde aflevering van het hoorspel naar de gelijknamige bestseller van Saskia Goldschmidt, over de succesvolle ondernemer Mordechai - Motke - de Paauw die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven.
   
jaargang 10, nummer 39
zondag 19 oktober 2014
 

In deze nieuwsbrief

Religie versus politiek
Madagaskarplan: duivelse opzet verijdeld
Crescas-Digibieb vraagt uw hulp!
Nieuws van heinde en verre
Nieuw in JHM: Selamat Sjabbat
A shtetl in the Caribbean
Totaaltheater: My Private Odyssee
Boekennieuws
Kaarslichtconcert in de Snoge
Jeroen Krabbé leeft in Bergen
1 november: Museumnacht Amsterdam
Website van de week
In the Picture
Televisie en radio 19-24 oktober


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Soekot is het feest van de eenheid. Heel Israël in één grote soeka, is het visioen van sommige rabbijnse bronnen. Moet je dat letterlijk ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Jacques Wallage presenteerde onlangs suggesties van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor de viering van die herdenkings ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Onze oudste is erg ijverig: ze studeert en werkt, wat niet makkelijk is. Maar ook zij moest een paar dagen thuis blijven omdat ze ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik vermoed dat heel wat Israëli’s jaloers zijn op de gulle giften van de Arabische broeders, van de VS en de EU voor de herbouw van ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik vroeg mij af hoe ernstig en hoe omvangrijk de pogingen zijn van de ultra-orthodoxie, de Joodse religieuze extremisten, ook wel de ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Vanochtend bij Y., een uit Nederland afkomstige vriendin, zitten ontbijten en gezellig zitten praten over de veranderingen ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Voor activisten van links is er altijd wel wat te doen op vrijdag. Er zijn de gebruikelijke protesten tegen het bouwen van de Apartheidsmuur ...
lees verder


(advertenties)

banner blankevoort

banner sivmo

banner nvhu

banner yanshuf

banner joodsamsterdam

banner israelactie

banner jonet

banner amphora

banner meldpunttaal

banner givat

banner venstra

banner sinaicentrum

banner luna3

banner propra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier