vrijdag 22 augustus 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Joodse religieuze culturen in Nederland

Vorige maand maakten we u attent op de cursus Joodse religieuze culturen in Nederland een serie van 7 hoorcolleges, en een van onze paradepaardjes van het nieuwe seizoen.

Tijdens de colleges worden de vroegmoderne en moderne Nederlands-Joodse geschiedenis in kaart gebracht en wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de religieuze culturen, intellectuele ontwikkelingen en sociale bewegingen in ons land.

Voor deze cursus is er een nauwe samenwerking tot stand gebracht tussen dr. Bart Wallet, de Vrije Universiteit in Amsterdam en Joods Educatief Centrum Crescas, waardoor deze colleges ook open staan voor Crescas-cursisten.

Inmiddels zijn de data en aanvangstijd voor deze cursus bekend. De colleges vinden plaats op maandagochtend 1, 8, 15, 22 en 29 september en 6 en 13 oktober van 9 tot 11 uur in het gebouw van de VU in Amsterdam.

Let op: het eerste college is al op maandag 1 september!

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Kabbala: van theorie naar praktijk

Begin november start de cursus Kabbala: van theorie naar praktijk, drie lessen over mystiek in het jodendom.
Docent Jacob de Leeuwe behandelt een scala aan onderwerpen, waaronder de spirituele kracht van letters, wonderen, het gebruik van amuletten en de kracht van de Godsnaam en het gebruik daarvan.

De cursus Mystiek in het jodendom, waarin Jacob de Leeuwe u in het afgelopen seizoen kennis liet maken met de grondbeginselen van Kabbala, de oeroude mystieke traditie van waaruit de Tora kan worden uitgelegd, krijgt met Kabbala: van theorie naar praktijk een vervolg.

De nieuwe cursus is bij uitstek geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor Joodse mystiek en zijn kennis daarvan wil verbreden en verdiepen.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Lia Koenig, 'first lady' van het Israëlische theater

Het theaterevenement SPOT ON, dit jaar van vrijdag 12 tot en met zondag 14 september in het Doelentheater aan de Kloveniersburgwal 87 in Amsterdam, zet de 'koningin van het Israëlische theater' Lia Koenig in de schijnwerpers.
De vijfentachtigjarige Koenig is één van de populairste en hoogst gewaardeerde actrices van Israël en al ruim veertig jaar de ster van het nationale Habimah-theater.

In Nederland is Koenig te zien op 13 en 14 september in One Woman Show en Stars without a Sky, twee hoogtepunten uit haar omvangrijke repertoire. De voorstelling wordt gespeeld in het Hebreeuws en het Jiddisj en zijn via koptelefoons in vertaling te volgen.
Lees op Jewish Women's Archive de biografie van deze bijzondere theatervrouw.

Naast de optredens van Lia Koenig wordt aan SPOT ON 2014 meegewerkt door de jonge dramaturg, regisseur en acteur Roy Horowitz. Hij heeft een aantal succesvolle stukken uit Engeland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten naar Israël gebracht en maakt tijdens dit theaterevenement gebruik van de mogelijkheid nieuw materiaal en nieuwe samenwerkingsverbanden te vinden.

Een bijzonder evenement is het speed-dating samenwerkingsproject, waar gedurende 2015 Nederlandse en Israëlische theatermakers met elkaar aan het werk gaan, met als doel een serie optredens in Nederland en in Israël. Spil in dit project is Jaffa, het Arabisch-Hebreeuwse theater in Tel-Aviv.

Het volledige programma en de mogelijkheid om kaarten te reserveren vindt u op spotonisrael.com.

Voor het verwezenlijken van SPOT ON 2014 met Lia Koenig is onlangs een Voor de Kunst crowdfunding gestart. Daar is onder meer een video te zien waarin regisseur en theatermaakster Erga Netz, een van de organisatoren, het project bij u introduceert.

SPOT ON Israëli Theatre is een weekendevenement dat de rijke cultuur van het Israëlische theater presenteert aan het Nederlandse publiek, en dat Nederlandse en Israëlische theatermakers samenbrengt om toekomstige samenwerking te stimuleren.

Pop-up Exhibition Joodse architectuur

De Uitmarkt 2014 in Amsterdam vindt plaats op 29, 30 en 31 augustus, waarbij talloze voorproefjes te zien en horen zijn van wat het culturele seizoen 2014-2015 in petto heeft.

Een van de minder opvallende activiteiten is de pop-up tentoonstelling Jewish traces in Amsterdam – an architectural analysis, met maquettes van bekende en onbekende onderduikplekken en een aantal karakteristieke Joodse gebouwen in Amsterdam.
De tentoonstelling is opgezet en van toelichtingen voorzien door de Masteropleiding Architectural Urban Design and Engineering aan de TU Eindhoven.

De vernissage vindt plaats op vrijdag 29 augustus om 16 uur in de projectruimte van Castrum Peregrini - Intellectual Playground aan de Herengracht 401 in Amsterdam. Tijdens de opening komen een aantal sprekers aan het woord, waaronder NRC-journaliste en schrijfster van De Bezette Stad Bianca Stigter, historica en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Esther Captain, architect en assistent hoogleraar TU Eindhoven Hüsnü Yegenoglu en Esther Agricola, directeur Bureau Monumenten en Archeologie.

De tentoonstelling is gedurende het Uitmarktweekend dagelijks te zien tussen 14 en 18 uur.

25e Abel Herzberglezing

De Abel Herzberglezing wordt dit jaar uitgesproken door de Amsterdamse burgermeester Eberhard van der Laan. Hij gaf zijn betoog de titel Sporen van de Tweede Wereldoorlog.

In de Tweede Wereldoorlog was Amsterdam de enige plaats in Europa waar gestaakt werd tegen de bezetters, maar ook de stad waar gruwelijke massadeportatie plaatsvond.
De spanning tussen die twee uitersten maakt dat de oorlog er maar geen geschiedenis wil worden. Schuld, schaamte, wraak, bescherming en vergeving geven de Amsterdamse oorlogsjaren een extra gewicht.

Met die sporen uit het verleden wordt een Amsterdamse burgemeester geconfronteerd, vanaf de eerste dag van zijn aantreden. In de omgang met de Joodse gemeenschap, bij bemiddelingen tussen de Joodse en de Marokkaanse gemeenschap, bij de vraag wat te doen met de tegoeden bij de voormalige gemeentegiro en het afhandelen van onterechte erfpachtboetes, om maar enkele aspecten te noemen.

Voorafgaand aan de lezing wordt een documentaire uit 1998 vertoond over de naamgever van de Abel Herzberglezing, gemaakt door Renée Sanders.

 • 21 september 2014, Debatcentrum de Rode Hoed, Amsterdam, 15.30: 25ste Abel Herzberg lezing, door Eberhart van der Laan, burgemeester van Amsterdam. De documentaire begint op 14.30. Voor kaarten klik op rodehoed.nl.

Kunt U nog zingen, zing dan mee!

Houdt u van Joodse liederen zoals ze in sjoel en met de Hoge Feestdagen worden gezongen, en zou u deze ook zélf willen kunnen zingen?
Kom dat op donderdag 28 augustus naar Sjoel West, Willem Schoutenstraat 8 (De Baarsjes) in Amsterdam.

Er wordt gezongen door Yaron Abulafia, Ba'al Koreh (chazzan) van Sjoel West, krijgsmachtrabbijn Wim van Dijk en een 'mystery chazzan'. Speciale gast is Sami Kaspi die Joods-Marokkaanse liederen zal zingen.

Na het concert geeft Yaron Abulafia een Masterclass zingen voor alle aanwezigen.

De avond begint om 20.00, de sjoel is open vanaf 19.30.
In verband met het beschikbare aantal plaatsen (70), graag vooraf aanmelden per mail aan Erwin Brugmans of Bloeme Evers. Bij onvoldoende deelnemers gaat het evenement niet door.

Open Monumentendag: vrijwilligers gezocht!

In samenwerking met het Joods Muziekfestival en Open Monumentendag organiseert KUNSTENISRAËL een aantal optredens van Israëlische muziekensembles in verschillende monumenten in en om Amsterdam op zaterdag 13 en zondag 14 september.

Lijkt het u leuk om de ensembles te ontvangen en wegwijs te maken op een van de bijzondere locaties?
Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die op 13 en 14 september een paar uur beschikbaar zijn om de muzikanten te ondersteunen. Voor vragen en/of aanmeldingen kunt u mailen naar office@kunstenisrael.nl.

Boris Giltburg, 'de tweede Artur Rubinstein'

De Israëlische pianist Boris Giltburg (1984, Moskou), won in juni 2013 het prestigieuze Koningin Elizabeth Councours met zijn indrukwekkende uitvoering van het 3e Pianoconcert in d op. 30 van de Russische componist Sergei Rachmaninoff (1873-1943). Van de finale werd een video-opname gemaakt die op YouTube integraal te zien en beluisteren is.

Giltburg nam al eerder met succes deel aan internationale competities. In 2002 won hij in Santander op de Paloma O'Shea International Piano Competition de eerste prijs, en in 2011 werd hij in Tel Aviv tweede op het Israëlische Internationale Arthur Rubinstein Piano Master Concours.

In Tablet Magazine verscheen aansluitend aan de finale van het Koningin Elizabeth Councours een artikel over Giltburg, en wie meer wil weten Giltburgs kijk op muziek, kan terecht op diens blog Classical music for all.

Van Artur Rubinstein in 'Rach 3' zijn alleen geluidsopnames te vinden, voor wie wil vergelijken, maar op YouTube is wel een uitvoering te horen van de componist zélf in dit concert. Veel korter dan de versie van Giltman (33 minuten tegen Giltman bijnq 48!) doordat de componist zelf hele gedeeltes wegliet én veel sneller speelde…

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: van Assaf Gavron De nederzetting, diens 'grote Israëlische roman' over de waanzin van het Midden-Oosten, van Helene Wecker de roman De Golem en de Djinn, een fascinerende mengeling van historische fictie en magische fabels uit de Joodse en Arabische traditie, en van Joseph Roth de tweede druk van Job, het aangrijpende verhaal over de vrome dorpsleraar Mendel Singer, die net als de gelijknamige Bijbelse figuur veroordeeld is om de beproevingen Gods te ondergaan.

Engelstalig: The House of Twenty Thousand Books, de memoires van bibliofiel en fanatiek boekverzamelaar Chimen Abramsky (1916-2010), opgeschreven door diens kleinzoon Sasha Abramsky.

En verder:
- Hotspots Israel, de reisgids voor leuk en verrassend Israël, samengesteld door Esther Voet en Joanne Nihom, is nu ook als Engelstalig e-book verschenen.
- Op 14 september verschijnt Elke nesjomme is een parel: het levensverhaal van Rabbijn Jakob Friedrich, geschreven door Joanne Nihom en geredigeerd door Lea van Coeverden.
- Alles wat u altijd had willen weten over Elie Wiesel, in Jspacenews.

Tentoonstelling: Bootvluchtelingen

Tot 31 augustus is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de indrukwekkende tentoonstelling 'Bootvluchtelingen' te zien. In interviews, documenten en foto’s wordt het tragische verhaal verteld van de passagiers aan boord van de St. Louis. Dit Duitse schip vertrok in mei 1939 vanuit Hamburg met bestemming Havana, Cuba. Aan boord bevonden zich veel Duitse Joden die via Havana toegang tot de Verenigde Staten probeerden te krijgen. Zowel in Cuba als in de VS werden ze echter geweigerd en moest het schip rechtsomkeert maken.
Frankrijk, België, Engeland en Nederland waren uiteindelijk bereid om vluchtelingen op te nemen. De vluchtelingen werden eerst opgevangen in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork, maar al snel overgeplaatst naar Kamp Westerbork.

Voor meer informatie zie kampwesterbork.nl.

Nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op YouTube een video van een stam op westelijk Papoea Nieuw Guinea die het Sjema zingt in het Hebreeuws.
 • Een bepaald type aardewerken opslagvat blijkt in het ijzertijdperk (10e eeuw VGJ) in Israël te zijn ontstaan, schrijft JerusalemPost.
 • Een Israëlisch bedrijf presenteert een oplossing voor het wereldwijde probleem van plastic waterflesjes, meldt MFA.
 • In JTA een artikel over de pogingen om Chassidische Joden in Hollywoodfilms correct ten tonele te voeren.
 • Circa 1000 matseiwot (grafstenen) die gebruikt zijn voor een stadspark in Warschau, zullen worden teruggegeven aan de begraafplaats Brudo in de Poolse hoofdstad, meldt de Forward.
 • In Times of Israel een persoonlijk verslag van een schokkende gebeurtenis in Boedapest.
 • De link tussen Kristallnacht en het opnieuw oplaaiende antisemitisme wordt onderzocht in Tablet Magazine.
 • Een stuk Joods-Marokkaans erfgoed in Essaouira haalt het nieuws in Bladna.nl.

Televisie en radio 22 - 29 augustus

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
OBA Live is te zien via kabel-tv in de regio Amsterdam van dinsdag t/m zaterdag van 16.00-17.00 uur via SALTO1 en via het on-demand portal Spirit24.nl.

Bij ons vindt u ook de inhoud van het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep. Tijdens de zomermaanden is dat het zomermuziekprogramma MOZES, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes, dat van 18.00 tot 19.30 uur op Radio 5 te beluisteren is. In anderhalf uur worden, aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond, zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen. In de laatste MOZES van deze zomer: advocaat Herman Loonstein. Hij is orthodox, net als zijn gehele familie. Maar zelf hanteert hij heel wat minder orthodoxe methodes. Bij zijn strijd voor terugbetaling van Joodse tegoeden werden alle mogelijke middelen benut. Hij is ook besnijder en actief in de Joodse wereld, o.a. als voorzitter van het Joodse Begrafeniswezen en van de scholengemeenschap Cheider. Hij haalde Hitler's Mein Kampf uit de winkel en hield een Duitse 4-mei-herdenking tegen. Kernvraag: hebben Joden nog toekomst in dit land?

De Joodse Omroep herhaalt Simon Schama's prachtserie 'The Story of the Jews'. Te zien op NPO 2 en NPO Doc.

Verder ook deze week: het vervolg van de serie Am Abend vorgelesen, waarin tot en met 8 september op werkdagen tussen 22.30 en 23.05 uur Joseph Roths roman Radetzkymarsch wordt voorgelezen. Wordt gelijktijdig uitgezonden op WDR 3 Radio.

vrijdag 22 augustus

 • NPO Radio 5 (HUMAN), 19.00: De zomer van OBA live. Met onder andere Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Ansterdammer, over de Amerikaanse schijfster en essayiste Susan Sontag die om haar felle politieke standpunten wel 'het geweten van Amerika' werd genoemd.

zaterdag 23 augustus

 • NPI 1 (VPRO), 9.50: Boeken. Wim Brands spreekt onder meer met historica Pauline Micheels over haar oorlogsnovelle 'Vandaag'.
 • NPO 2 (VPRO), 13.10: Boeken op reis. Wim Brands ontmoet Lionel Shriver en spreekt met haar over haar werkwijze en leefomgeving.
 • NPO Doc (JO), 19.05: Amsterdam Crime. Documentaire uit 2011 van de van oorsprong Tunesisch-Franse fotograaf Gilles Elie Cohen die sinds een aantal jaren in Amsterdam woont. Hij ging op zoek naar de overblijfselen van Joods Amsterdam en de doorwerking van de oorlogsherinnering op de overlevende Joden en hun kinderen. Herh.: 28/8, 22.05, 29/8, 18.05.
 • NPO Doc (VPRO), 20.05: Client 9 - The Rise and Fall of Eliot Spitzer. Democraat Eliot Spitzer won eind 2006 met overmacht de gouverneursverkiezingen in de Amerikaanse staat New York. Maar zijn politieke carrière kwam tot een abrupt einde toen bleek dat hij regelmatig de diensten van een duur escortbureau inhuurde. Herh.: 26/8, 22.05.

zondag 24 augustus

 • NPO Radio 1 (VPRO), 10.05: OVT - Een leven lang dwars. Seroe over revolutionairen, reacttionairen en rebellen van de 20e eeuw. Afl.: Oriana Fallaci tegen de vijand. Met onder meer Tamarah Benima.
 • NPO 2 (JO), 14.00: Een eerbetoon aan Louis Davids. Televisieregistratie van een voorstelling op 14 oktober waarin cabaret-artiesten een persoonlijke hommage brachten aan 'de grote kleine man'.
 • NPO Radio 5 (JO), 18.00: MOZES, Muziek Op Sjabbes En Zondag.

maandag 25 augustus

 • BBC Radio 3, 12.00: Edinburgh International Festival 2014. Liederen en instrumentale muziek uit Theresienstadt, uitgevoerd door mezzosopraan Anne-Sofie von Otter en Bengt Forsberg, piano.
 • NPO Doc (VPRO), 17.05: Boeken op reis. Wim Brands ontmoet Lionel Shriver en spreekt met haar over haar werkwijze en leefomgeving. Herh.: 28/8, 16.05, 29/8, 19.45.
 • NOP Doc (JO), 18.20: The story of the Jews. In deze vijfdelige documentairereeks, die is geproduceerd door de BBC, belicht de prominente Britse historicus Simon Schama de geschiedenis van het jodendom, van de oorsprong tot de 21e eeuw. Afl. 5 (slot): Return. Hoe de Shoa de rest van de wereld beïnvloedde en na de stichting van de staat Israël, het Joodse verhaal de as blijft waaromheen het lot van de wereld draait. Herh.: 29/8, 17.10, 29/8, 17.05.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: AGFA 1939 - - Meine Reise in den Krieg. Documentaire uit 2014 van Michal Wnuk over een door hem gevonden doos met films en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en en zijn pogingen erachter te komen waar ze vandaan komen.

dinsdag 26 augustus

 • NPO 2 (NCRV), 15.30: NPO Spirit. Afl.: Oorlogsherinneringen. Oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen en de Joodse familie Roos vertellen hoe het is om in een oorlogsgebied te leven en hoe ze daar achteraf mee omgaan.
 • Arte, 23.00: Verraten und verloren. Die Helden des Aufstands von Warschau. Frans-Poolse documentaire uit 2013 over de opstand van Warschau in 1944.

woensdag 27 augustus


donderdag 28 augustus

 • Arte, 20.15: Unsere Mütter, unsere Väter. Spraakmakende Duitse fictiereeks over het leven van vijf jonge Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt hun lotgevallen in nazi-Duitsland en Oost-Europa tussen 1941 en 1946. Afl. 1: Eine andere Zeit en afl. 2: Ein anderer Krieg.
 • NPO 3 (VPRO), 22.30: Louis Theroux - Louis & the Nazis. Documentaire uit 2003 waarin Louis Theroux door Californië reist en daar mensen spreekt met uitgesproken racistische ideeën. Een verbijsterende ontmoeting met racistisch Amerika.

vrijdag 29 augustus

 • Arte, 20.15: Unsere Mütter, unsere Väter. Spraakmakende Duitse fictiereeks over het leven van vijf jonge Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt hun lotgevallen in nazi-Duitsland en Oost-Europa tussen 1941 en 1946. Afl.3: Ein anderes Land.
 • NPO Doc (VPRO), 22.55: Louis Theroux - Louis & the Nazis. Documentaire uit 2003 waarin Louis Theroux door Californië reist en daar mensen spreekt met uitgesproken racistische ideeën. Een verbijsterende ontmoeting met racistisch Amerika.
   
jaargang 10, nummer 31
vrijdag 22 augustus 2014
 

In deze nieuwsbrief

Joodse religieuze culturen in Nederland
Kabbala: van theorie naar praktijk
Lia Koenig, 'first lady' van het Israëlische theater
Pop-up Exhibition Joodse architectuur
25e Abel Herzberglezing
Kunt U nog zingen, zing dan mee!
Open Monumentendag: vrijwilligers gezocht!
Boris Giltburg, 'de tweede Artur Rubinstein'
Boekennieuws
Tentoonstelling: Bootvluchtelingen
Nieuws van heinde en ver
Televisie en radio 22 - 29 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Terwijl ik deze column schrijf is de relatieve rust die Israël en Gaza kenden alweer verleden tijd. Woensdag zou er zelfs een record ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Wat je hoopt, als je intensief in de weer bent met een bepaalde zaak, is dat jij en jouw generatie het nog mogen meemaken dat het beter ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Al meer dan twintig jaar bezorgt onze kleine Jemenitische postbode, Tsadok, met zijn karretje de post in onze heuvelachtige buurt. Hij ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Over een paar dagen ben ik weer bij mijn kinderen en kleinkinderen in Ramat Hasjaron. Hoe vaak moet ik dan weer naar de schuilkelder ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik vraag mij af waarom de laatste weken, zeg maar de periode van de Gaza-oorlog, bij mij zo hard zijn aangekomen. Ik kan bekennen dat ...
lees verder


(advertenties)

banner venstra

banner blankevoort

banner amphora

banner luna3

banner sinaicentrum

banner propra

banner sivmo

banner yanshuf

banner givat

banner jonet

banner joodsamsterdam

banner israelactie

banner meldpunttaal

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier