vrijdag 8 augustus 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Voor uw agenda: wandelen met Crescas

Ook in het komend cursusseizoen organiseert Crescas weer een aantal themawandelingen.
De eerste stadswandeling vindt plaats in Rotterdam, waar voor de oorlog een bloeiende Joodse gemeenschap woonde. Zondag 19 april wandelt u, onder leiding van Rob Snijders, initiator en onvermoeibaar beheerder van de websites over Joods Rotterdam en Joods Amsterdam, langs gebouwen en plaatsen die de geschiedenis van Joods Rotterdam vertellen. Sommige ervan bestaan alleen nog in verhalen, en ook die zal uw gids vertellen.

Een week later, zondag 26 april, nemen Ido Abram en Jos Wiersema u mee op de Wandeling Rivierenbuurt Amsterdam. In de Rivierenbuurt, onderdeel van het beroemde Plan-Zuid van architect en stedenbouwkundige H.P. Berlage, was in de jaren dertig van de vorige eeuw één op de drie inwoners van de Rivierenbuurt Joods. Beide gidsen hebben een nauwe band met dit deel van Amsterdam: Ido Abram woonde er in zijn studententijd en voerde er diverse educatieve projecten uit, Jos Wiersema is initiator van de website Geheugen van Plan Zuid.

De derde wandeling is onderdeel van de cursus Samuel Sarphati. Docente Lydia Hagoort vertelt maandag 11 mei over het inspirerende levensverhaal van deze vooraanstaande Joodse arts en filantroop en geeft zondag 17 mei een rondleiding op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel, waar Sarphati en zijn vrouw Abigaël Mendes de Leon begraven liggen.

Inschrijven voor deze wandelingen kan vanaf 15 augustus, de datum waarop het volledige cursusprogramma online staat op onze website.

Film: Never a Dull Moment

In Filmmuseum EYE gaat dinsdag 19 augustus de film Never a Dull Moment. Scenes uit het leven van Sam Waagenaar in première.

Het leven van de reislustige alleskunner, levensgenieter en fotograaf Samuel 'Sam' Waagenaar (1908-1997) is zonder overdrijving roerig te noemen. In de jaren dertig en veertig van de afgelopen eeuw was hij publiciteitsmanager voor MGM, operettezanger in Frankrijk en correspondent én acteur in Hollywood. Als oorlogscorrespondent in dienst van het Amerikaanse leger, maakte hij van nabij de bevrijding mee van Parijs en Auschwitz en ontwikkelde zich in die dagen tot fotograaf. Vanaf 1946 reisde hij als journalist/fotograaf over de hele wereld. Hij maakte onder meer de beroemde fotoboeken Women of Israel, Children of Israel, Vrouwen van Rome en Children of the World. Waagenaars naamsbekendheid als fotograaf (en schrijver van een biografie over Mata Hari) duurde tot in de jaren zestig. Daarna raakte hij in de vergetelheid.

Op basis van uniek archiefmateriaal, de fotografie en een ongepubliceerde autobiografie, neemt regisseur Pim Zwier de kijker mee in Waagenaars uitzonderlijke levensverhaal. Never a Dull Moment is een film over de veerkracht van een individu tijdens de turbulentste periode van de vorige eeuw.

De film is vanaf 21 augustus te zien in filmhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Meer over Sam Waagenaar op nederlandsfotomuseum.nl, informatie over kaartverkoop en aanvangstijden op eyefilm.nl.

Tentoonstelling: Fantastische vrouwen

Fotografe Bettiena Drukker (Amsterdam, 1948) en beeldend kunstenaar Miriam Mehadipur (Den Bosch, 1960) exposeren in LJGalerie werk dat hun kijk op vrouwen weerspiegelt.

Bettiena Drukker zet voor haar foto's de bijbelse vrouwen Michal, Tamar, Zuleika, Rahab, Miriam en Rebecca in vervreemdende landschappen. Het licht geeft de beelden een dromerige kwaliteit.

De in Den Bosch geboren Miriam Mehadipur is één van de prominente kunstenaars in Tsfat (Safed). Zij schildert haar vrouwen als beelden van liefde, schoonheid en harmonie, omgeven door kleurige abstracte patronen.

LJGalerie is gevestigd in het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente aan de Zuidelijke Wandelweg 41 in Amsterdam. De tentoonstelling is elke werkdag tussen 10.00-17.00 uur en op vrijdag tot 14.00 uur te bezoeken.

Digitalisering op verzoek

Het digitale dienstverleningssysteem 'Digitalisering op Verzoek' van het Gemeentearchief in Den Haag is een aanvulling op de digitale zoekmogelijkheden van het Haagse Gemeentearchief.

Wie voor onderzoek een archiefstuk nodig heeft, kan dat online aanvragen. Het inventarisnummer wordt gescand, waarna u per mail op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen. Zodra het gevraagde archiefstuk beschikbaar is, ontvangt u een e-mail met één of meerdere links waarmee u het gescande inventarisnummer kunt downloaden.

Het verwerken van het verzoek (de dienst maakt gebruik van de ruim 11 kilometer Haagse archiefinformatie), het daadwerkelijk scannen en het online plaatsen, duurt een paar weken. Als de scans online staan, zijn ze ook voor andere belangstellenden kosteloos in te zien.

Het Haags Gemeentearchief beheert ook het archief van de Portugees Israëlitische Gemeenten Beth Jahacob en Honen Dal. In de afgelopen maanden zijn, mede op verzoek van historicus/archivaris Ton Tielen, een aantal archiefonderdelen, belastingboeken, een inventaris van Portugese graven en een aantal resolutieboeken gescand en online gezet.
Zoals Tielen op de Faceboekgroepspagina Joodse Geschiedenis in Nederland stelt: 'Prachtig materiaal voor historici, genealogen en liefhebbers van oude handschriften'.

Hoe het precies werkt, is te lezen op gemeentearchief.denhaag.nl. Een handleiding is als PDF te downloaden.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • In Bon Appetit Magazine een gesprek tussen chef Yotam Ottolengi en Laila El-Haddad en Maggie Schmitt, schrijfsters van het kookboek The Gaza Cuisine.
 • YIVO.org meldt dat Bel Kaufman, kleindochter van schrijver Sholem Aleichem, is overleden. Ze werd 103 jaar.
 • Robbert Baruch maakt op de motor een reis naar Sobibor. Onderweg bezoekt hij mensen en plaatsen die een rol hebben gespeeld in zijn familiegeschiedenis. Voor Jonet houdt hij een dagboek bij.
 • De Salzburger Festspiele beleefden op 28 juli 2014 de wereldpremière van de opera Charlotte Salomon, geschreven door de Franse componist Marc-André Dalbavie. Daags voor de eerste voorstelling verscheen daarover een artikel in New York Times.
 • In The Scroll een opmerkelijke kijk op Steven Spielbergs kaskraker Jurassic Park.
 • Bart Wallet, wetenschappelijk onderzoeker én docent bij Crescas, schreef het artikel Van Risjes tot ritenangst. Antisemitisme in naoorlogs Nederland, te lezen op zijn blog.
 • De Forward heeft een video over de pruik die door orthodox-Joodse vrouwen wordt gedragen, onder het motto Everything you always wanted to know about sheitels but were afraid to ask.
 • AllJewishDigital signaleert weer een aantal handige Joodse apps voor iPhone, Android en Windows phone, waaronder TehiliMP3, alle 150 psalmen vertaald en getranslitereerd.
 • In China worden Joden gezien als het beste voorbeeld voor succesvol zakendoen, schrijft Jewniverse.
 • De Israëlische kunstenares Hilla Shamia ontwerpt bijzondere meubels, en BoredPanda besteedt daar aandacht aan.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Een Weense romance, een onlangs ontdekt meesterwerk van de Russische dichter-schrijver David Vogel (1891-1944), de Tsjechische schrijver Otto Dov Kulka (1933) ging voor Landschappen van de metropool van de dood. Auschwitz - herinnering en verbeelding terug naar het concentratiekamp op zoek naar zijn herinneringen, maar het zou nog jaren duren voor hij die op schrift durfde te zetten, en de heruitgave van De Samaritanen. Geschiedenis en godsdienst van een vergeten groepering, een diepgaande studie door Pieter W. van der Horst van deze niet-Joodse maar wel Israëlitische groepering. Docent Jodendom en Bijbelwetenschappen aan de Universiteit Utrecht Eric Ottenheijm schreef 10 januari 2014 voor Crescas een recensie over het boek in de vorm van een gastcolumn.

Engelstalig: A Possibility of Violence van D.A. Mishani, in feite het tweede deel van wat een serie lijkt te worden, met politie-inspecteur Avraham Avraham uit Holon in de hoofdrol. Ellis Shuman is fan van de schrijver.

En verder:
- De VPRO heeft documentairemaker Roel van Broekhoven gevraagd HhhH te verfilmen, de succesroman van de Franse auteur Laurent Binet.

Concert: 'The Undying Flame'

De Joods-Amerikaanse musicoloog en folkgitarist Jerry Silverman en het Nederlands-Joodse muziekkoppel Duo NIHZ (Bobby Rootveld, gitaar, Sanna van Elst, blokfluit) spelen zondag 24 augustus in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een concert met bekende en onbekende Joodse liederen uit de tijd van de Sjoa.

Jerry Silverman (1931) heeft een naam te verliezen als specialist op het gebied van Holocaust-muziek. Hij deed bijna 10 jaar onderzoek en ontdekte daarbij liederen die zelfs nooit waren gedrukt. Zijn bevindingen bracht hij samen in The Undying Flame, Ballads and Songs of the Holocaust, dat algemeen gezien wordt als standaardwerk voor muziek uit de periode van de Sjoa.
Duo NIHZ kwam in contact met Jerry Silverman toen zij een CD opnamen om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuw museum bij voormalig concentratiekamp Blechhammer in Polen. Silverman kende de Westerbork Serenade van het populaire Amsterdamse jazz-duo Johnny & Jones, en gaf de wens te kennen die graag in Westerbork te willen spelen.

Meer informatie op www.kampwesterbork.nl.

In The Picture
Het fascinerende verhaal van ‘Hatikva’

De Israëlische concertpianiste Astrith Baltsan (1956) ondernam een speurtocht naar de oorsprong van het Israëlische volkslied HaTikva. In april 2012 vertelde Baltsan, vanachter de vleugel, aan Culture Buzz over wat ze ontdekte, en illustreert haar verhaal met muziekvoorbeelden.

Een veel kortere versie, voorzien van een groot aantal historische videobeelden, is ook op YouTube te vinden. Bereid u voor op ruim zeven minuten kippenvel …

Meer over Astrith Baltsan op Jewish Women's Archive.

Bekijk de film hier

Website van de week
Jewish Communities of China

Jewish Communities of China is een portal naar Shanghai, Tianjin (Tientsin), Harbin, Hailar, Hengdaohezi, Kaifeng, Manchuria, (Manzhuli), Mukden en Qiqihar, negen plaatsen in China met Joodse geschiedenis.

De website is simpel opgezet, met een interactieve kaart van China prominent op de startpagina.
Op de met de plaats corresponderende pagina is de chronologie vermeld, en waar mogelijk zijn ook foto's en andere informatie opgenomen.
Over Shanghai en Harbin is heel veel bekend, Hengdaohezi moet het doen met één foto, evenals Qiqihar en Mukden.

Dat alles zou niet beschikbaar zijn gekomen zonder Igud Yotzei Sin, de Association of Former Residents of China in Israel. Dit blijkt een actieve club te zijn met een behoorlijk onderhouden pagina binnen jewsofchina.org.
Kijk daar zeker ook eens onder Links, waar diverse uiterst boeiende artikelen te lezen zijn.

Jews of China heeft geen eigen pagina op Facebook, maar Asian Jewish Life komt aardig in de buurt.

Igud Yotzei Sin geeft sinds 1970 twee keer per jaar een Bulletin uit, in het Engels, Russisch en Ivriet. Oudere nummers werden per taal gescheiden gepubliceerd, #411 (2014) heeft de drie talen in één 'band'.

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 8 - 15 augustus

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.
OBA Live is te zien via kabel-tv in de regio Amsterdam van dinsdag t/m zaterdag van 16.00-17.00 uur via SALTO1 en via het on-demand portal Spirit24.nl.

Bij ons vindt u ook de inhoud van het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep. Tijdens de zomermaanden is dat het zomermuziekprogramma MOZES, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes, dat van 18.00 tot 19.30 uur op Radio 5 te beluisteren is. In anderhalf uur worden, aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond, zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.
Deze week te gast in MOZES: Brenno de Winter. Dat zijn familie hard door de oorlog getroffen werd, is niet de enige reden waarom Brenno de Winter zich tegen onrecht keert. Ooit wilde hij daarom zelfs priester worden, nu richt hij zijn wapens op de wijze waarop overheidsdiensten burgers dag en nacht digitaal in de gaten houden. Hij kraakte de OV-chipcard, procedeerde jarenlang tegen overheidsbesluiten en heeft nu zelf de staat achter zich aan. Brenno de Winter over de vraag waarom niets meer veilig of privé is in het computertijdperk.

De Joodse Omroep herhaalt Simon Schama's prachtserie 'The Story of the Jews'. Te zien op Nederland 2 en NPO Doc.

Verder ook deze week: het vervolg van de serie Am Abend vorgelesen, waarin tot en met 8 september op werkdagen tussen 22.30 en 23.05 uur Joseph Roths roman Radetzkymarsch wordt voorgelezen. Wordt gelijktijdig uitgezonden op WDR 3 Radio.


vrijdag 8 augustus

 • NPO Doc (VPRO), 17.57: Gezichten van vrijheid. Uniek landelijk project met video-opnamen van gesprekken tussen pubers van nu en pubers van toen: ouderen die rond 1940-1945 in de pubertijd zaten. Afl. 3: Illegaal op Texel. Yorick van den Berg (17) gaat samen met zijn opa Gerard Brand (86) terug naar Texel. Gerard moest eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog werken in Duitsland maar hij vluchtte naar Texel om daar onder te duiken op een boerderij.
 • WDR 3, 23.30: Jazz. Wer hat's erfunda? Spuren jüdischer Komponisten und Texter im Great American Songbook. Het Great American Songbook is gebaseerd op een verzameling liederen, film- en musicalmuziek die voor een groot deel steunt op het werk van Joodse emigranten als Irving Berlin (Israel Isidore Beilin), George Gershwin (Jacob Gershovitz), Harold Arlen (Hyman Arluck), Kurt Weill en Sigmund Romberg.

zaterdag 9 augustus

 • Ned. 1 (VPRO), 9.50: Boeken. Afl.: Boudewijn Smits, historicus en schrijver van de biografie Loe de Jong, 1914-2005, Historicus met een missie.
 • Ned. 1 (AVRO), 11.15: Close up. Afl.: Michael Nyman. Michael Nyman vergaarde internationale roem met de muziek die hij componeerde voor de Oscarwinnende film ‘The Piano’ (1993).
 • Mezzo, 14.55: Hommage à Olivier Greif. Programma met muziek van deze Franse componist van Pools-Joodse komaf, in wiens werk het Holocaustverleden van zijn ouders diepe sporen heeft nagelaten.
 • NPO Doc (VPRO), 19.04: Dark Side of the Moon. Franse documentaire uit 2002 van William Karel. Tijdens een interview met de weduwe van Stanley Kubrick kwam een bijzonder verhaal aan het licht: Kubrick zou ooit benaderd zijn door de Amerikaanse regering om in een studio beelden te maken van de eerste mens op de maan, voor het geval er iets mis zou gaan met de echte maanlanding. Herh.: 12/8, 19.32.
 • NPO cultura (VPRO), 20.50: De onzichtbare film. Afl.: Babel, je moet alles weten. Documentaire van Rolf Orthel over de Russische schrijver Isaac Babel (1894-1940). Centraal staat diens in 1939 geschreven scenario voor de nooit gemaakte film Oude Plein 4. Herh.: 10/8, 17.45.

zondag 10 augustus

 • Ned. 2 (NTR), 13.00: NTR Podium. Afl.: Documentaire over de ontstaansgeschiedenis van de Tweede Symfonie van de Duitse componist Kurt Weill. Weill schreef het werk in ballingschap. In 1934 was hij, als Jood, niet meer welkom in het nazistische Duitsland.
 • Ned. 2 (NTR), 13.55: De Superjoden van Ajax. In deze documentaire uit 2013 vraagt de Israëlische, in Nederland wonende filmmaakster Nirit Peled zich af, waarom een harde kern Ajax-supporters de symbolen en liedjes uit haar jeugd gebruikt.
 • Radio 5 (JO), 18.00: MOZES, muziek op zondag en sjabbes.
 • Ned. 2 (JO), 18.30: Zoek de verschillen. Vijf Joodse jongeren worden zonder te weten waar ze belanden, naar vijf verschillende bijzondere en exotische Joodse gemeenschappen gestuurd, in onder andere Oeganda, Argentinië en India. Daar draaien ze mee in een gezin met heel andere culturele en religieuze gewoontes. Passen zij zich aan? Of liggen ze dwars? Waar trekken ze de grens?
 • Ned. 2 (JO), 19.10: The story of the Jews. In deze vijfdelige documentairereeks, die is geproduceerd door de BBC, belicht de prominente Britse historicus Simon Schama de geschiedenis van het jodendom, van de oorsprong tot de 21e eeuw. Zijn reis voert van New York tot Odessa en van Berlijn tot Jeruzalem. Gaandeweg wordt de invloed van het jodendom op de omringende samenleving steeds duidelijker. Afl. 3: A leap of faith, een uitbarsting van creativiteit die de Joden uit het getto dreef om vervolgens bij te dragen aan de moderne cultuur.
 • NPO cultura, 20.30: Pantserkruiser Potemkin (Bronenosets Potjomkin). Gedramatiseerde versie van de opstand op de pantserkruiser Potemkin in 1905, in 1925 gefilmd door Sergej Michajlovitsj Ejsenstejn (1898-1948). Herh.: 11/8, 23.40.

maandag 11 augustus

 • NPO Doc (JO), 18.30: The story of the Jews. In deze vijfdelige documentairereeks, die is geproduceerd door de BBC, belicht de prominente Britse historicus Simon Schama de geschiedenis van het jodendom, van de oorsprong tot de 21e eeuw. Zijn reis voert van New York tot Odessa en van Berlijn tot Jeruzalem. Gaandeweg wordt de invloed van het jodendom op de omringende samenleving steeds duidelijker. Afl. 3: A leap of faith, een uitbarsting van creativiteit die de Joden uit het getto dreef om vervolgens bij te dragen aan de moderne cultuur. Herh.: 13/8, 17.00, 15/8, 23.00.
 • NPO cultura (NTR), 19.30: The Beauty of Books. Vierdelige BBC-serie over de ontwikkeling en betekenis van het boek. Afl.: Ancient Bibles, the codex Sinaiticus.
 • NPO Doc (NTR), 20.25: 3Doc. Afl.: De Superjoden van Ajax. In deze documentaire uit 2013 vraagt de Israëlische, in Nederland wonende filmmaakster Nirit Peled zich af, waarom een harde kern Ajax-supporters de symbolen en liedjes uit haar jeugd gebruikt. Herh.: 15/8, 16.45.
 • BBC Radio 3, 23.00: Significant Others - Jewish Life in Poland. Schrijfster Eva Hoffman onderzoekt 1000 jaar Joodse cultuur in Polen en de pogingen van het land om de herinnering aan de Joden en hun cultuur nieuw leven in te blazen. Afl.1. Afl. 2 volgt morgen. In beide programma's wordt pijnlijk duidelijk hoe groot het verschil is tussen de wereld vóór en na de Holocaust.
 • ARD, 23.35: Geschichte im Ersten. Afl.: Die Wunderpille der Wehrmacht. Pervitin im II. Weltkrieg. Documentaire over een taboe in de Duitse militaire geschiedenis: de rol van prestatiebevorderende middelen.

dinsdag 12 augustus

 • Radio 5 (NTR), 22.00: NTR Academie. Herhaling van een serie schrijversportretten die Henk Middelaar maakte voor het programma Napels bij nacht. Afl.: Berthe Meijer (1938 -2012).
 • BBC Radio 3, 23.00: Significant Others - Jewish Life in Poland. Schrijfster Eva Hoffman onderzoekt 1000 jaar Joodse cultuur in Polen en de pogingen van het land om de herinnering aan de Joden en hun cultuur nieuw leven in te blazen.
 • Ned. 2 (NTR), 0.05: NTR Podium. Afl.: Kurt Weill - Tweede Symfonie. Uitvoering door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van de Nederlandse dirigent Otto Tausk. Uit de NTR Zaterdagmatinee van 31 mei 2008.

woensdag 13 augustus

 • Radio 5 (HUMAN), 19.00: De zomer van OBA Live. Met onder meer socioloog Abram de Swaan over zijn boek Compartimenten van vernietiging, waarin hij de grootste genocides en massamoorden van de 20e eeuw bespreekt.
 • NPO Doc (HUMAN), 19.10: De wortel van het kwaad? Tweedelige televisie-documentaire uit 2006 geschreven en gepresenteerd door evolutie-bioloog Richard Dawkins, gemaakt voor de Britse zender Channel 4. Dawkins betoogt hierin dat de wereld beter af zou zijn als religie niet bestond. Afl. 1: God als misvatting.

donderdag 14 augustus

 • BBC 2, 22.00: The Honourable Woman, achtdelige Amerikaans-Britse dramaserie over Nessa Stein, dochter van een zionistische wapenhandelaar. Afl. 6: The Mother Line.
 • Radio 1 (VPRO), 0,00: Nooit meer slapen. Programma met journalist Lex Runderkamp in de hoofdrol, over leven en werk van een correspondent in oorlogsgebied.

vrijdag 15 augustus

 • Radio 5 (NTR), 21.00: De kennis van nu: Zomerserie. Afl.: De Duitse wiskundige Emmy Noether (1882-1935) die vanwege haar Joodse komaf nazi-Duitsland verliet en haar carrière voortzette in de VS. Albert Einstein noemde haar de belangrijkste vrouw in de geschiedenis van de wiskunde, vanwege haar baanbrekende bijdragen aan de abstracte algebra en de theoretische natuurkunde.
   
jaargang 10, nummer 29
vrijdag 08 augustus 2014
 

In deze nieuwsbrief

Voor uw agenda: wandelen met Crescas
Film: Never a Dull Moment
Tentoonstelling: Fantastische vrouwen
Digitalisering op verzoek
Nieuws van heinde en verre
Boekennieuws
Concert: 'The Undying Flame'
Het fascinerende verhaal van ‘Hatikva’
Website van de week
Televisie en radio 8 - 15 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Na twee keer de vertrekdatum van onze reis verzet te hebben wegens de situatie in Israël (in het moderne Hebreeuwse spraakgebruik het ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het mondiale crisisbeheersings-systeem zoals we dat de afgelopen decennia hebben gekend lijkt op dit moment niet goed meer te ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
We hebben een tunnel in Haifa. Een echte. In twee gedeelten gaat dat ding dwars door de Carmelberg heen, waardoor je in 7,5 minuut ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik hoop dat het bestand bij het uitkomen van deze nieuwsbrief nog van kracht is. Ik heb besloten in mijn column de oorlog tussen Israël en ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het is wat mij betreft volstrekt duidelijk dat Israël’s strijd in Gaza en tegen Hamas onvermijdelijk was en is en daarom gerechtvaardigd. ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Sjabbat twee weken geleden was er een bar mitswa in Kol Hanesjama, de reformsjoel in Baka'a, Jeruzalem. Een vrolijke, lawaaiige dienst ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
In deze onverkwikkelijke oorlog, met zijn onevenwichtige medespelers, staan wij van de vredespartij een beetje aan de kant. Met matig en ...
lees verder


(advertenties)

banner sivmo

banner venstra

banner yanshuf

banner propra

banner israelactie

banner joodsamsterdam

banner meldpunttaal

banner sinaicentrum

banner jonet

banner blankevoort

banner givat

banner amphora

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier