vrijdag 6 juni 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Online cursus 'Focus op Joodse muziek'

Jules van Hessen, dirigent en Crescas-docent, neemt u mee op een zoektocht naar Joodse muziek. Wat is Joodse muziek? Dat is de vraag die in deze cursus centraal staat en die er als een rode draad doorheen loopt.

Hoe komt het dat wij sommige muziek als Joods ervaren? Welke middelen gebruikt een componist om een Joodse sfeer op te roepen? Is muziek altijd Joods als de componist Joods is? Of, andersom: als een niet-Joodse componist een Joods gebed op muziek zet (denk aan het Kol Nidré van Max Bruch), is dát Joodse muziek? Aan de hand van bijzondere muziekfragmenten - wat dacht u van het Sjema Jisraeel gezongen door Papoea's? - maakt u kennis met een grote variëteit aan muziek die misschien wel of misschien niet als Joods mag worden beschouwd.

In deze cursus staat Jules van Hessen stil bij Joodse elementen in diverse muziekstukken, bronnen van inspiratie voor zowel Joodse als niet-Joodse componisten. En tussen de bedrijven door verklaart hij diverse muzikale begrippen als leitmotiv, majeur, mineur, voorhouding, etc. De cursus bestaat uit negen videolessen.

Wij bieden u deze online cursus aan voor de introductieprijs van € 10.
Schrijf nu in!

Lezing: Joden in de West

Hans Ziekenoppasser, één van de trouwe lezers van onze nieuwsbrief, tipte ons over een website met werkelijk práchtige foto's van synagogen in het Caribisch gebied: Jewish Treasures of the Caribbean.

Als deze foto's u aanspreken en u meer wilt weten over Joods leven in De West, kom dan naar de lezing die Julie-Marthe Cohen, conservator van het Joods Historisch Museum, aanstaande woensdag voor Crescas geeft. Julie-Marthe was in september 2013 in Suriname, waar ze historische Joodse locaties bezocht en met leidinggevende personen sprak over het heden en de toekomst van wat ooit een bloeiende Joodse gemeenschap was (de foto toont het interieur van de synagoge in Paramaribo, met het karakteristieke dunne laagje zand op de houten vloer).

Julie-Marthe Cohen plaatst haar ervaringen in het kader van de voorbereidingen op en de totstandkoming van de grote tentoonstelling De Nieuwe Wereld, over Joden in de voormalige Nederlandse koloniën in de West. De tentoonstelling wordt in januari 2015 geopend.

 • Woensdag 11 juni, 20.00 uur. Entree: € 10.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

'Boekenjood' met korting voor nieuwsbrieflezers

Zondag 25 mei presenteerde taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders zijn, in eigen beheer uitgegeven, nieuwe boekje De handel en wandel van de boekenjood.

Aan de hand van vermaarde, vergeten en fictieve 'boekenjoden' laat Sanders zien welke rol straatboekhandelaren speelden tussen grofweg 1750 en 1950. Sommige handelaren haalden de krant als leveranciers van schrijvers, bibliotheken en musea, andere als helers en boekvervalsers.

Het boekje (gebonden, 144 blz.) is online te bestellen en kost 15 euro, exclusief verzendkosten. Lezers van de Crescas-nieuwsbrief kunnen het boekje aanschaffen met een korting van 2,50 euro, u betaalt slechts 12,50 euro (plus de verzendkosten). Voor dit gereduceerde aanbod heeft Ewoud Sanders 50 boeken beschikbaar gesteld, wacht dus niet te lang met bestellen. Ga naar de website van De KAN, klik op ‘Bestel via e-mail’, vermeld in de onderwerp-regel van het email-bericht ‘Crescas nieuwsbrief’ en verander het voorgedrukte bedrag van 15 euro in 12,50 euro. Na betaling krijgt u het boekje thuisgestuurd.

Joodse Wereldmuziek in Delft en Amsterdam

Dave Herman (gitaar), Robert Duizend (viool), Lior Kuperberg (sopraan- en tenorsax), Mischa Kool (bas) en Roberto Haliffi (slagwerk/percussie) vormen de vijfkoppige, internationale band Besalú. Zij spelen zowel traditioneel Joodse muziek als eigen composities met diverse Joodse invloeden. Maar wat zij ook spelen, het plezier in het musiceren spat er vanaf. Hun inspiratiebronnen liggen in de muzikale tradities van Joodse gemeenschapen van vroeger en nu, uiteenlopend van Oost-Europese klezmer tot Spaanse, Noord-Afrikaanse en moderne Israëlische muziek.

Deze maand treedt Besalü op in Delft en Amsterdam:

 • Zaterdag 7 juni: voormalige synagoge Delft, in het kader van het Delft Fringe Festival, twee optredens (14.00 en 19.00 uur). Gratis toegang, maar let op: de musici gaan wel met de pet rond. Meer informatie bij Synagoge Delft.
 • Donderdag 19 juni, Gerard Dou Sjoel, Amsterdam, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). Entree 5 euro. Aanmelden per email bij Gerard Dou Sjoel.

Voor het concert in de Gerard Dou Sjoel stelt Besalü 2 x twee gratis kaarten beschikbaar voor lezers van de Crescas-nieuwsbrief. Stuur ons een email en vermeld in de onderwerp-regel: Besalú. Om mee te loten moet uw mail uiterlijk donderdag 12 juni 12.00 uur bij ons binnen zijn. De winnaars krijgen per email bericht.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: van Bruno Frank (1887-1945) Het paspoort, een roman over liefde, kunst, geweten en verzet, in Economie zet Arnold Heertje op toegankelijke wijze uiteen dat economie iedereen raakt, van links tot rechts, van hoog tot laag, en van Roel Coutinho De geplaagde mens, het fascinerende verhaal over virussen en bacteriën dat leest als een spannend boek.

Engelstalig: Think Like a Freak van Stephen D. Levitt en Steven D. Dubner, schrijvers van Freakonomics en SuperFreakonomics, over de kunst van het nee zeggen en niet-weten en daar de consequenties van accepteren. Meer informatie op GoodReads.

En verder:
Wie zich aanmeldt voor de nieuwsbrief van Moment Magazine kan gratis de e-books 'The History Behind Your Top Jewish Foods' en 'Antisemitism: Where Does It Come From and Why Does It Persist' downloaden.

David Golek en Tiltan in Nederland

De Israëlische bandleider David Golek is met zijn band Tiltan in juni voor een korte tournee door Nederland. De viermansformatie zal, op uitnodiging van KUNSTENISRAËL, optreden in een drietal synagogen.

David Golek is de leidende musicus in de viermans formatie Tiltan: met zijn gitaar is hij het ritmisch en harmonisch fundament, en daarnaast schrijft en arrangeert hij de muziek. In de concerten van Tiltan (Hebreeuws voor 'klavertje vier') brengt Golek alle invloeden uit zijn leven samen: de Oost-Europese Joodse wortels van zijn vader, de Noord-Afrikaanse cultuur van zijn moeder, zijn jeugd in Zuid-Amerika, jazz en klassieke kamermuziek. Ook op het podium staan de avontuurlijke Nederlandse (alt)violist en componist Oene van Geel, de Moldavische bayanspeler Oleg Fateev, die ook vaak te horen is in de Amsterdam Klezmer Band, en de Argentijnse jazzklarinettist Natalio Sued.

12 juni, 20.00 uur: Synagoge Maastricht, Capucijnengang 2, Maastricht
17 juni, 20.00 uur: Synagoge Tilburg, Willem II-straat 20, Tilburg
19 juni, 20.00 uur: Synagoge Delft, Koornmarkt 12, Delft

De voorverkoop van kaarten loopt via kunstenisrael.nl, op de avond zelf zijn kaarten te verkrijgen aan de zaal.

Ari Shavit in Nederland

In zijn Crescas-column van 22 november 2013 schrijft Harry van den Bergh een lovende recensie over My promised Land, het toen net verschenen boek van Ari Shavit. ‘Een must read’ schreef Van den Bergh, ‘voor degenen die van Israël houden, en voor degenen die boos op Israël zijn’.

Inmiddels is bij uitgeverij Het Spectrum de Nederlandse vertaling verschenen (Mijn Beloofde Land; De Triomf en Tragedie van Israël) en nu komt Shavit naar Nederland om over zijn boek te spreken.

Ari Shavit is een vooraanstaande Israëlische journalist en opiniemaker en redactielid van het dagblad Ha’aretz. Van jongs af aan was hij actief in de vedesbeweging. Hij schreef pamfletten voor Vrede Nu en protesteerde tegen de nederzettingen. En hoewel hij nog steeds felle kritiek heeft, vindt hij zijn opvattingen uit zijn jongere jaren nu naïef. Die visie is de achtergrond van Mijn beloofde land.

U hebt twee kansen om naar Shavit te luisteren en met hem in discussie te gaan:

 • Maandag 16 juni, 20.00 uur, spreekt hij voor CIDI in Den Haag. Deze lezing is gratis toegankelijk, aanmelden is verplicht. Dit kan per email of telefonisch op 070-3646862.
 • Dinsdag 17 juni, 20.15 uur, spreekt hij in Amsterdam, op uitnodiging van het Menasseh ben Israel Instituut, in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Kaarten à 10 euro (studenten 5 euro) zijn te bestellen bij De Balie.

In The Picture
You are part of the story

Onze keuze deze week is een verjaardagsfilm van een kleine vijf minuten, speciaal gemaakt voor Beit Hatfutsot, The museum of the Jewish People, in Tel Aviv. Het museum bestaat dit jaar 35 jaar.

In deze ontroerende video vertellen grootouders hun kleinkinderen over de betekenis en de waarde van Joods-zijn.

Tegen de achtergrond van de moderne wereld, met de vrijheid en verworvenheden van veel Joden wereldwijd, haalt een grootmoeder herinneringen op aan het moment dat ze per boot New York bereikte. En hoe ze zich voor het eerst in haar leven vrij voelde om wat van haar leven te maken.

Een grootvader vertelt zijn kleindochter, op de veranda ergens op het rustige platteland, over hoe zij vroeger stiekem in de kelder Tora lazen, met de deur dicht, zodat niemand hen kon ontdekken.

En er is een vader die zijn zoon vertelt dat hulp bieden in Haiti past bij het ideaal van het jodendom: het helen van de wereld.

De actuele betekenis van jodendom in de moderne wereld komt in deze video naar voren. En ook hoe we allemaal personages zijn in een alsmaar doorlopend verhaal.

Bekijk de film hier

Literaire 'ontmoeting' Kafka en Joyce

Liefhebbers van Franz Kafka en James Joyce kunnen dinsdag 17 juni hun hart ophalen. In Utrecht organiseert de Nederlandse Franz Kafka-Kring een literair programma over deze twee toonaangevende auteurs én tijdgenoten.

Joyce-specialist en Kafka-kenner Maria Kager houdt een inleidende lezing (in het Engels) over beide auteurs en hun werk. Vervolgens dragen twee acteurs, Genio de Groot (in het Duits) en Alana Gillespie (in het Engels), verschillende stukken tekst voor. Het programma wordt verder aangekleed met intermezzi in beeld en geluid over beide schrijvers.

Joyce en Kafka hadden een grote invloed op de literatuur na hen. Zij hadden echter meer gemeen: hun fascinatie voor taal, het feit dat ze beiden in het Habsburgse Rijk hebben gewoond en het feit dat zij de Eerste Wereldoorlog hebben meegemaakt. In beider werk speelt de stad bovendien een belangrijke rol. Deze gemeenschappelijke aspecten komen uitgebreid aan bod in het programma van deze avond.

 • Dinsdag 17 juni, aanvang 20.00 uur, Salon Saffier, Wijde Doelen 8A, Utrecht . Entree 10 euro. Reserveren verplicht. Dit is mogelijk per email, of telefonisch op 030-6701020.

Crescas-columnist Leo Frijda heeft diverse columns geschreven over leven en werk van Franz Kafka. Op onze website vindt u een overzicht van zijn columns.

Gilad Hekselman in Bimhuis

In het kader van het Holland Festival treedt zaterdag 28 juni in het Amsterdamse Bimhuis het Gilad Hekselman Trio op, dat naast Hekselman bestaat uit Reuben Rogers (bas) en Ferenc Nemeth (drums).

Hekselman, gitarist en geboren in Israël, maakt samen met muzikanten als Avishai Cohen, Omer Avital en Ari Hoenig deel uit van een sprankelende Israëlische jazzgeneratie met imposante kwaliteiten. Hekselman werd al eerder vergeleken met Kurt Rosenwinkel, een Amerikaanse jazzgitarist die beschouwd wordt als één van de meest invloedrijke jazzmusici van zijn generatie.

Hekselman studeerde aan The New School for Jazz and Contemporary Music in New York. In 2005 won hij de Gibson-Montreux Jazz Festival Guitar Competition in Zwitserland.

 • Zaterdag 28 juni, 20.30 uur, Bimhuis, Piet Heinkade 3, Amsterdam. Entree: 18 euro. Reserveringen uitsluitend bij het Bimhuis.

Crescas bij Joodse Omroep

Zondag 1 juni was Crescasdirecteur Michel Waterman te gast in het radioprogramma De kunst van het luisteren van de Joodse Omroep. Michel werd geïnterviewd door Alfred Edelstein en Paul Damen, die hem vroegen naar de achtergronden van Crescas en naar de onlangs gelanceerde online cursussen.

Hebt u het gesprek gemist, dan kunt u dit alsnog op onze website beluisteren óf het als mp3 downloaden om het op een ander tijdstip te beluisteren. Het gesprek duurt ruim 12 minuten.

Televisie en radio 6 juni - 13 juni

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: Ron van der Wieken, betrokken bij de beveiligingsorganisatie 'Bij leven en Welzijn' over de vraag of de spanning toeneemt na de bloedige aanslag in Brussel, publiciste Harriet Duurvoort over de multiculturele solidariteit die barsten vertoont, met name door het hardnekkige antisemitisme in allochtone kringen, een reportage gewijd aan het namenmonument van Daniel Libeskind dat in het Amsterdamse Wertheimpark zal verrijzen, en de tweede aflevering van de rubriek Geluiden uit de kille: de gevoelstemperatuur in Joods Nederland. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 6 juni

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Mieczyslaw Weinberg. Afl. 5 (slot): Finale.
 • Arte tv, 21.05: Wie ein Mathegenie Hitler knackte: Der Fall Alan Turing. De Britse wiskundige en codekraker Alan Turing had een doorslaggevende invloed op het verloop van de Tweede Wereldoorlog.
 • BBC 4, 22.00: You've got a friend: The Carole King Story. Portret van de Amerikaanse singer-songwriter Carole King.
 • Radio 6 (AVRO), 21.02: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.


zaterdag 7 juni

 • RTL8, 23.40: Shining Through. Oorlogsdrama van David Seltzer naar bestseller van Susan Isaacs. Iers-Joodse secretaresse uit New York die goed Duits spreekt, vindt in 1940 werk bij een advocaat die een spion blijkt te zijn. Via hem komt ze in Berlijn waar ze zelf infiltreert om haar Duitze familie te helpen.
 • WDR, 0.15: Die Akte Odessa (The Odessa File). Drama van Ronald Neame naar de roman van Frederick Forsyth. Duitsland, 1963: journalist Peter Miller krijgt het dagboek in handen van een oude Joodse man die zelfmoord heeft gepleegd. In dat dagboek worden de gruweldaden van SS-commandant Roschmann tijdens WOII beschreven. Miller besluit op zoek te gaan naar de man.


zondag 8 juni

 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.


maandag 9 juni

 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah (1).


dinsdag 10 juni

 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah (2).


woensdag 11 juni

 • Radio 5 (Human), 19.02: OBA live. Hoofdgast Maarten van Buuren over Nederlandse filosoof en raddraaier Baruch Spinoza (1632-1677). Spinoza was filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah (3).


donderdag 12 juni

 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah (4).


vrijdag 13 juni

 • Radio 6 (AVRO), 21.02: Rubens Guestlist. Ruben Hein deelt zijn passie voor muziek via de radio.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah (1).
   
jaargang 10, nummer 23
vrijdag 6 juni 2014
 

In deze nieuwsbrief

Online cursus 'Focus op Joodse muziek'
Lezing: Joden in de West
'Boekenjood' met korting voor nieuwsbrieflezers
Joodse Wereldmuziek in Delft en Amsterdam
Boekennieuws
David Golek en Tiltan in Nederland
Ari Shavit in Nederland
You are part of the story
Literaire 'ontmoeting' Kafka en Joyce
Gilad Hekselman in Bimhuis
Crescas bij Joodse Omroep
Televisie en radio 6 juni - 13 juni


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ik zal het maar eerlijk toegeven: ich bin mitglied van de ANWB. Zo, dat is er uit! Ik kon het gewoon niet meer verbergen, nu de publieke rel ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Leren en leren is twee. Die gedachte houdt me bezig naar aanleiding van een lezing die Tsvi Vinig voor donateurs, vrijwilligers ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
“Saba! Vertel dat verhaal nou nog eens!" Mijn oudste kleinzoon van drie jaar keek me serieus aan. Aan zijn lachende oogjes kon ik zien ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Het zal wel nooit anders worden. Israël is een nimmer stoppende waterval van nieuws. Goed nieuws, slecht nieuws, pijnlijk nieuws en ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Een goede vriend stuurde mij wat Hamas- en Jihaddocumenten toe. Ter lering! De teksten, dat wisten wij natuurlijk, spreken heldere taal ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Onder de Palestijnen bevinden zich personen die zich al maanden tot jaren in administratieve hechtenis bevinden. Dat wil zeggen dat ze ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner amphora

banner givat

banner yanshuf

banner jonet

banner hallojoods

banner blankevoort

banner sinaicentrum

banner venstra

banner propra

banner joodsamsterdam

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier