vrijdag 9 mei 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

De nieuwsbrief van deze week

Raya Lichansky, onze onvolprezen nieuwsbriefredacteur, is een weekje op vakantie. U ontvangt daarom vandaag – zij schreef het vorige week zelf al – een enigszins afgeslankte nieuwsbrief.

Deze week moet u de vaste rubrieken missen: geen Boekennieuws, geen Nieuws van heinde en verre, geen Website van de week en geen In the picture.

Wel hebben wij weer het belangrijkste culturele en educatieve nieuws uit Joods Nederland voor u verzameld en geven wij u een overzicht van alle radio- en televisieprogramma’s waarvan wij denken dat u ze misschien graag wilt zien of horen. En natuurlijk zijn er de columns, deze week van Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Leo Frijda, Eldad Kisch, Leo Mock, Simon Soesan en Naud van der Ven. Veel leesplezier!

Lezingenserie 'Israël en de Diaspora'

Het Menasseh ben Israel Instituut (MbII) organiseert een serie van vier lezingen onder de titel Israël en de Diaspora, een haat-liefde verhouding.
Israël en de Diaspora zijn innig met elkaar verbonden: veel Joden in de Diaspora voelen zich sterk en veilig dankzij Israël en Israël maakt gebruik van morele, financiële en politieke steun vanuit de Diaspora. Maar de relatie kent ook spanningen. Is Israël wel het natuurlijke centrum van de Joodse wereld en cultuur? Mag Israël spreken namens de hele Joodse gemeenschap? Mogen Joden in de Diaspora kritiek uiten op Israël? En geldt Israël nog wel als een garantie op de veiligheid van het Joodse volk?
Vier sprekers gaan dieper in op deze en andere vragen:

 • maandag 19 mei: dr. Yossi Beilin – How to deal with a world that loves the Jews
 • dinsdag 17 juni: Ari Shavit – My promised land
 • maandag 15 september: Leon de Winter – Het Israël van Leon de Winter
 • donderdag 27 november: prof. Dov Waxman – The new Jewish problem

De lezingen vinden plaats in debatcentrum De Balie in Amsterdam (Kleine-Gartmanplantsoen 10) en beginnen steeds om 20.15 uur. Bij voorinschrijving betaalt u 30 euro voor de hele serie en 10 euro voor een ‘losse’ kaart (studenten 5 euro), aan de zaal betaalt u 12,50 euro.

Meer informatie en een inschrijfformulier vindt u op de website van het MbII.

Tien hoorcolleges over jodendom

In samenwerking met Home Academy biedt de Rode Hoed in Amsterdam dit najaar en komend voorjaar (september 2014 t/m juni 2015) een serie van tien hoorcolleges over de (cultuur)geschiedenis van het jodendom. De colleges worden gegeven door Tamarah Benima, rabbijn en publiciste.

Lesdata en onderwerpen die aan bod komen:

 • dinsdag 9 september 2014 – Volk
 • dinsdag 7 oktober 2014 – Rechtsstaat
 • dinsdag 4 november 2014 - Teksten
 • dinsdag 9 december 2014 – A Mentsch. Humanisme op zijn Joods
 • dinsdag 13 januari 2015 – Sjabbat. Daoïsme op zijn Joods
 • dinsdag 10 februari 2015 – Kasjroet. De morele kant van voedsel
 • dinsdag 10 maart 2015 – Seks
 • dinsdag 7 april 2015 – Vrijheid
 • woensdag 13 mei 2015 – Sociale modellen
 • dinsdag 9 juni 2015 – God, geen God

De colleges worden gegeven in De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam en beginnen om 20.00 uur. Het eerste uur is ingeruimd voor het hoorcollege, daarna is er een half uur lang gelegenheid tot het stellen van vragen.
Een passe-partout voor de hele serie kost 75 euro, voor een ‘los’ college betaalt u 10 euro. Het bestellen van kaarten en passe-partouts is mogelijk tot vrijdag 6 juni op de website van de Rode Hoed.

Joint viert 100e verjaardag in Amsterdam

The Joint Distribution Committee (JDC), kortweg de Joint, is één van de belangrijkste Joodse humanitaire organisaties ter wereld – misschien wel dé belangrijkste. Sinds 1914 zet de Joint zich in voor het welzijn van Joden overal ter wereld. Zo is de wederopbouw van Joods leven in Nederland ná de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel mogelijk gemaakt met hulp van de Joint. Vandaag de dag is de Joint actief in meer dan 70 landen, waaronder Israël. De Joint bestrijdt honger, helpt Joden in gevaarlijke situaties, financiert opbouwwerk in talloze Joodse gemeenschappen, maar draagt ook bij aan noodhulp voor slachtoffers van natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen.

Het 100-jarig bestaan wordt deels in Amsterdam gevierd. In samenwerking met het Joods Historisch Museum vindt zondag 25 mei een themamiddag plaats. Sprekers zijn: dr. Bart Wallet (historicus, verbonden aan de VU en sinds lange tijd docent bij Crescas), Asher Ostrin (senior global executive bij de Joint) en Ronny Naftaniel (voorzitter van het Joods Humanitair Fonds).

datum en tijd: zondagmiddag 25 mei, aanvang 14.30 uur
plaats: auditorium van het Joods Historisch Museum, Amsterdam
voertaal: Engels

Als u de Joint nog niet kent, is dit dé gelegenheid om kennis te maken met deze vooraanstaande organisatie. Inschrijven: stuur een email naar de evenementen-afdeling van het JHM.

Concert: 'Uit het diepst van mijn hart'

Zondag 18 mei vindt in Muziekcentrum de Toonzaal in Den Bosch een concert plaats waarin schrijfster Judith Herzberg eigen werk voordraagt, omlijst door muziek van componisten die vervolgd werden in de Tweede Wereldoorlog.

Voor dit concert stelde Eleonore Pameijer, artistiek leider van de Leo Smit Stichting, een programma samen rond de thema’s oorlog en liefde. Judith Herzberg draagt Het verhaal van Ikme (2013) voor, over een soldaat die terugkeert uit de oorlog.
Het trio Irene Maessen (sopraan) Eleonore Pameijer (fluit) en Reinild Mees (piano) brengt verzetsliederen van Martha Belinfante, Johanna Bordewijk en Henriëtte Bosmans.
Herzberg liet zich voor haar 27 Liefdesliedjes (1971) inspireren door het bijbelse Hooglied. Deze gedichten worden begeleid door Franse muziek waarin de fluit een belangrijke rol speelt.

Voor meer informatie over kaartverkoop zie detoonzaal.nl. Het volledige programma is te vinden op de website van de Leo Smit Stichting.

Jam Session, bijzonder kookboek

Een kookboek dat geschreven is door 25 Israëlische en 25 Palestijnse vrouwen mag je best een bijzonder kookboek noemen. Voor Jam Session sloegen 50 vrouwen de handen ineen en deelden hun kennis over recepten voor jams, ingelegde groenten en fruit.

Het initiatief voor het boek komt van PCFF (Parents Circle Family Forum), een organisatie voor zowel Israëli’s als Palestijnen die het contact tussen beide volken stimuleert. In eerste instantie wilden maar twee dames meedoen, uiteindelijk gingen vijftig vrouwen samen aan de slag. Ze kookten samen, aten samen en leerden elkaar kennen. Het maken van de recepten en het boek werd begeleid door de Israëlische food journalist Gil Hovav en de Palestijnse chef Hussam Abbas. Het fotowerk is van de ook in Nederland bekende Israëlische fotograaf Reli Avrahami.

Het boek is niet te koop, het is bestemd voor donateurs van PCFF. U kunt er dus wel aankomen. Met een donatie aan PCFF van minimaal 35 USDollar (circa 25 euro) wordt u de trotse eigenaar van dit unieke kookboek.

Cabaret Kwatsch

Voor bijtend sarcasme of hard cynisme bent u bij Cabaret Kwatsch aan het verkeerde adres. Joods entertainment met een glimlach of een binnenpretje, soms ingetogen, soms uitbundig en kolderiek, dat is de stijl van David Simon en Menno van der Reis, die dit cabaretduo vormen.

Zondag 15 juni spelen zij Portret, alweer hun zevende programma, een tour de chant met anderhalf uur Joods entertainment. In hun vorige programma, Seichel, stonden de diverse verstandhoudingen in Joods Nederland centraal. Nu focussen zij op het persoonlijke aspect, kleine portretten van mensen en situaties, die een zweem van herkenning oproepen.

datum: zondag 15 juni
tijden: middagvoorstelling 15.00 uur, avondvoorstelling 20.00 uur
plaats: NH Musica Hotel, Van Leijenberghlaan 221, Amsterdam
entree: 17,50 euro, inclusief koffie/thee
reserveren: per email aan cabaretkwatsch@outlook.com

Documentaire 'The return of the violin'

De documentaire The return of the violin van Haim Hecht staat centraal in een middag-symposium dat het Nexus Instituut vrijdag 23 mei organiseert.
In deze documentaire vertellen violist en dirigent Joshua Bell en kunstmecenas Sigmund Rolat het ongelooflijke verhaal van de Stradivarius-viool van Bronislaw Huberman, de legendarische meesterviolist en oprichter van het Palestine Symphony Orchestra (1936), het latere Israëlisch Philharmonisch Orkest. De viool werd in 1936 gestolen uit Hubermans kleedkamer in New York, werd jarenlang als verloren beschouwd, maar dook in 1985 weer op. Sinds 2001 bespeelt Joshua Bell de Stradivarius. Enige jaren geleden gaf Bell in het Poolse Czestochowa een uitvoering van Brahm’s Vioolconcert. In 1896 speelde de toen 14-jarige Huberman hetzelfde concert, op diezelfde Stradivarius. Het instrument groeide daarmee uit tot symbol van de onoverwinnelijke kracht van muziek en beschaving.

Joshua Bell en Sigmund Rolat zijn beiden aanwezig bij het vertonen van de documentaire. Na afloop gaan zij, onder leiding van Nexus-directeur Rob Riemen, met elkaar in gesprek.

datum en tijd: vrijdag 23 mei, 13.30 – 17.00 uur
plaats: DeLaMar Theater, Marnixstraat 402, Amsterdam

Inschrijven voor dit middag-symposium is verplicht. Dit doet u op de website van het Nexus Instituut, waar u ook meer informatie aantreft.

Europese conferentie WIZO

Zondag 18 mei organiseert WIZO (Women's International Zionist Organization) een Europese conferentie, getiteld Taking action for the status of women for Israel.

Sprekers zijn: Esther Voet, directeur CIDI, Daniela Bankier, voorzitter Europese Commissie voor de rechten van de vrouw en gendergelijkheid, Josette Dijkhuizen, vrouwenvertegenwoordiger in de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de VN in 2013, Anat Sultan Dadon, woordvoerder en adviseur van de Israëlische ambassade in Nederland en Joanne Nihom, journalist, woonachtig in Israël en auteur van het binnenkort te verschijnen boek Peace Women over de co-existentie tussen Joodse, Palestijnse en Arabische vrouwen.

Voertaal is Engels. Alle geïnteresseerden zijn welkom, vrouwen en mannen, WIZO-leden en niet-leden. Kosten deelname: 17,50 euro, inclusief versnaperingen. Inschrijven vóór 11 mei, per email (info@wizo.nl) of telefonisch op 020-6463017.

Als u Crescas een warm hart toedraagt

Crescas groeit en bloeit, onze activiteiten zijn divers. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het nieuwe programma voor het komende cursusjaar 2014/2015. Ons huidige cursusaanbod wordt deze maand uitgebreid met een pakket online cursussen, die u thuis, op het moment dat het u het beste uitkomt, kunt volgen. Wij beheren de Joop Al Bibliotheek en wij zijn druk bezig met het verder uitbouwen van de Digibieb, onze Digitale Joodse Bibliotheek. We organiseren culturele activiteiten, werken aan een Canon van Joods Nederland, versturen wekelijks een nieuwsbrief en we publiceren iedere week nieuwe bijdragen van onze columnisten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Al dit werk kost geld. Veel geld. Financiële steun is dan ook meer dan welkom. Wilt u ons steunen? Dat kan op meerdere manieren. Een eenmalige gift maakt u snel en gemakkelijk over via het formulier op onze website. U kunt zich ook aansluiten bij de Crescas-familie door chawwer of misjpoge te worden. Crescas is een ANBI, dus uw giften zijn fiscaal aftrekbaar. De gunstigste manier van schenken, wat betreft fiscale aftrekbaarheid, is een periodieke schenking. De regels hiervoor zijn sinds januari van dit jaar aanmerkelijk versoepeld. Een notariële akte is niet meer nodig, het invullen van een formulier dat u kunt downloaden van de website van de Belastingdienst, volstaat. Wij vertellen u er graag meer over. Stuur ons een kort mailtje, dan nemen wij contact met u op.

Televisie en radio 9 - 16 mei

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: Esther Voet, directeur van het Centrum voor Documentatie en Informatie Israël, over de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen én over de gevolgen voor de Nederlands-Joodse bevolking van de negatieve beeldvorming rond Israël, Joosje Lakmaker, schrijfster van de net uitgekomen biografie van Esther de Boer-van Rijk en een reportage over het conflict tussen Jeugdzorg en professor Arnold Heertje naar aanleiding van diens kritische publicatie over deze instantie.
Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 9 mei


zaterdag 10 mei

 • BBC 2, 15.25: From Here to Eternity. Oorlogsdrama uit 1953 door Fred Zinnemann. Na zijn aankomst op de legerbasis op Hawaii raakt soldaat Robert Prewitt in problemen met zijn collega's en zijn commandant als hij niet voor het compagnieteam wil boksen. Hij raakt bevriend met soldaat Maggio en wordt verliefd op Alma Burke. Tegelijkertijd wordt zijn directe meerdere, Milton Warden, verliefd op Karen Holmes, de vrouw van de commandant. Dan, op 7 december 1941, valt Japan Pearl Harbor aan.

 • Fox, 22.40: Flags of our Fathers. USA, 2006. Oorlogsfilm van Clint Eastwood. Over het verhaal achter de Amerikaanse landing op het eiland Iwo Jima in de Grote Oceaan tijdens WOII, waarbij zes soldaten heldhaftig de Amerikaanse vlag hijsen op de net veroverde top.


zondag 11 mei

 • Radio 5 (Joodse Omroep), 18.00: De kunst van het luisteren. Programma over alle facetten van het Joodse leven. Met om 19.15 de hoorspelserie ‘Pekelvlees’, een hedendaags familiedrama met als rode draad de familieperikelen rond Kee de Vries.

 • NPO Doc (VPRO), 21.07: Gezichten van vrijheid. 6-delige geschiedenisserie. Pubers van nu komen in contact met pubers van toen. Samen reizen ze naar die ene plek die voor de oudere een herinnering oproept aan de Tweede Wereldoorlog. Afl. 4: Radio Oranje.


maandag 12 mei

n.v.t.


dinsdag 13 mei

 • Canvas, 20.55: Dockland: Le Dernier Secret De Yalta Documentaire uit 2013 van Nicolas Jallot over het lot van twee miljoen Russische, Oekraïense en Baltische nationalisten die na de Conferentie van Jalta werden teruggestuurd naar de Sovjet-Unie, waar ze in strafkampen terecht kwamen.

woensdag 14 mei

n.v.t.


donderdag 15 mei

 • Ned. 2 (VPRO), 21.25: Andere tijden. Afl: Middelburg tussen twee vuren. Nederlad capituleert 15 mei 1940. Maar in Zeeland blijven Franse troepen doorvechten tegen de Duitsers. Middelburg komt tussen twee vuren te liggen en op 17 mei staat de stad in brand. Tot op de dag van vandaag houden betrokkenen zich bezig met de vraag wat er nu feitelijk gebeurde.

vrijdag 16 mei

 • Eén (België), 23.20: The Boy in the Striped Pyamas. Oorlogsdrama van Mark Herman, naar het boek van John Boyne. Het achtjarig zoontje van een concentratiekampcommandant raakt bevriend met een Joods leeftijdgenootje, gescheiden door de geëlektrificeerde omheining. Beiden weten niet precies wat er in het kamp gebeurt (Auschwitz) en komen daar langzaam achter.
   
jaargang 10, nummer 19
vrijdag 9 mei 2014
 

In deze nieuwsbrief

De nieuwsbrief van deze week
Lezingenserie 'Israël en de Diaspora'
Tien hoorcolleges over jodendom
Joint viert 100e verjaardag in Amsterdam
Concert: 'Uit het diepst van mijn hart'
Jam Session, bijzonder kookboek
Cabaret Kwatsch
Documentaire 'The return of the violin'
Europese conferentie WIZO
Als u Crescas een warm hart toedraagt
Televisie en radio 9 - 16 mei


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Wanneer u deze column leest, zijn Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, Jom HaZikaron en Jom Ha’atsmaoet alweer voorbij. Misschien was u ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Ook de in Praag achtergebleven Joden, onder wie Kafka, zagen de gevolgen van de oorlog. Al in september 1914 kwamen op het ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Je hoort vaak zeggen dat Levinas zo’n moeilijke filosoof zou zijn. “Ik snap gewoon niet waar hij heen wil,” zeggen mensen dan. Ik denk ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Daar ik na zoveel jaren bijna geen excuses meer heb om niet mee te gaan, moest ik ook deze keer met mijn levenspartner naar de ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Het is zo makkelijk in een emotionele fuik te lopen en Hamas voor eeuwig als een terroristische organisatie als potentiële vredes ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Afhankelijk van wie telt, heeft Amerika de grootste Joodse gemeenschap in de wereld, groter ook dan de Joodse gemeenschap ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Ben ik zo inconsequent? Gisteravond woonde ik een alternatieve ceremonie bij ter gelegenheid van onze ...
lees verder


(advertenties)

banner venstra

banner blankevoort

banner propra

banner hallojoods

banner yanshuf

banner givat

banner joodsamsterdam

banner sinaicentrum

banner jonet

banner amphora

banner luna3

banner meldpunttaal

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? info@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, crescas.nl - joodsebibliotheek.nl - joods.net
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier