vrijdag 18 april 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Bericht van de redactie

De nieuwsbrief van deze week líjkt niet op de nieuwsbrieven die u iedere vrijdag ontvangt.

Vanwege Pesach was ons kantoor afgelopen dinsdag en woensdag gesloten. En in één dag een hele nieuwsbrief samenstellen … dat boksen we niet voor elkaar. Daarom vandaag géén cultureel nieuws, géén Boekennieuws, géén Nieuws van heinde en verre, géén Website van de Week, géén In The Picture, géén columns.

Wij willen in deze nieuwsbrief wel graag uw aandacht vestigen op twee activiteiten die méér dan de moeite waard zijn en die binnenkort plaatsvinden. En - opdat u niets zult missen - hebben we ook het wekelijkse overzicht van interessante programma's op radio en televisie voor u verzorgd.

Volgende week zijn we er weer, dan met een complete nieuwsbrief.

Cursus van Jules van Hessen

Op de afbeelding bij dit item ziet u, naast dirigent Jules van Hessen, de Tsjechische componist Hans Krása (1899-1944). Krása behoort tot de Joodse componisten die tijdens het nazibewind toch wisten door te werken. Aan hen en hun werk wijdt Jules van Hessen twee cursusavonden: woensdag 23 en woensdag 30 april. Hans Krása krijgt bijzondere aandacht, als componist van de kinderopera Brundibár waarmee deze cursus zondagmiddag 4 mei wordt afgesloten.

Jules van Hessen dirigeert het Nederlands Theaterorkest en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor in de theatervoorstelling Brundibár. Met deze uitvoering sluit Van Hessen aan bij een groeiende reeks uitvoeringen van deze verraderlijk vrolijke kinderopera.

De uitvoering wordt in het Tsjechisch gezongen en is van Nederlandse boventiteling voorzien. De dialogen zijn Nederlands gesproken. De titelrol wordt gezongen door bariton Robbert Muuse, de regie is in handen van Merlijn Claassens. Brundibár is één van de 'uitgelichte voorstellingen' van Theater-na-de-Dam.

Lees meer over Brundibár op de website van Theater na de Dam. Om in te schrijven voor deze cursus van Jules van Hessen kunt u zoals gebruikelijk terecht op de website van Crescas. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Joseph Roth, Stadsschouwburg Amsterdam

Liefhebbers van literatuur, en met name liefhebbers van de boeken van Joseph Roth, raden wij aan de avond van maandag 19 mei vrij te houden.

Onder de titel Vlucht zonder einde wordt die avond in de Stadsschouwburg in Amsterdam een hommage gebracht aan Joseph Roth. Onder regie van Johan Simons tekent een keur aan acteurs en muzikanten uit Nederland en het buitenland voor deze hommage. Een paar namen: Pierre Bokma, Geert Mak, Tommy Wieringa, Joke van Leeuwen, Tom Lanoye, Gene Bervoets, Anna Drijver, Ans van den Eede, Seppe Decubber en topacteurs van de Münchner Kammerspiele.

Crescas heeft voor deze avond plaatsen kunnen reserveren. Verder hebben wij onze literaire columnist Leo Frijda bereid gevonden om voorafgaand aan de voorstelling een inleiding over Roth te houden.

Op onze website vindt u alle informatie en de mogelijkheid om kaarten te bestellen. Wacht daar niet te lang mee, wij hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Televisie en radio 18 - 25 april

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.


Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: Bram Palache, de nieuwe voorzitter van het College van Parnassim van de Portugees-Israëlietische Gemeente Amsterdam, musicus Bert Vos over de vraag of Bachs Matthäus Passion antisemitisme bevat, en het tweede deel van een reportage over patiënten uit de Gazastrook die in Israëlische ziekenhuizen behandeld worden. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 18 april

 • Ned. 1 (MAX), 22.25: Oorlogsverhalen. Persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog raken in de vergetelheid, vaak omdat de generatie die de oorlog meemaakte, er niet over kán of wíl praten. Afl. 2: Waarom is mijn vader opgepakt?

zaterdag 19 april

 • Ned. 2 (VPRO/NTR), 13.10: Andere tijden. Afl.: Nacht und Nebel. Vermeende verzetslieden, oproerkraaiers en onruststokers werden in de oorlog door de Duitsers in het geheim afgevoerd om daarna in Nacht und Nebel te verdwijnen.
 • NPO Doc (NTR), 16.28: Het laatste hoofdstuk. Een portret van twee mannen die in de oorlog wegliepen bij de Arbeitseinsatz en vervolgens in een vernietigingskamp terecht kwamen. Herh.: 20/4, 19.13.
 • NPO Cultura (NTR), 21.59: O amor natural. Documentaire uit 1996 van Heddy Honigmann over het effect van de erotische poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). Herh.: 20/4, 19.05 en 23.30.
 • BBC 4, 22.00: Downfall (Der Untergang). Historisch oorlogsdrama uit 2004 over de laatste dagen van Adolf Hitler.

zondag 20 april

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Levenslessen. Serie van 6 afleveringen van 15 minuten, waarin steeds twee Joodse jongeren en hun vragen centraal staan. Afl. 1: Leah (18) weet niet of ze moet gaan studeren aan de universiteit of dat ze haar passie, kunst, moet volgen. Ze gaat te rade bij een kunstenaar.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Shadow in Bagdad. Documentaire uit 2013 over de Israëlische Linda Abdul Aziz die in de jaren '70 het wrede Iraakse regime weet te ontvluchten. De film volgt de tragische zoektocht naar Linda's verdwenen vader en geeft tegelijkertijd een beeld van de eens zo bloeiende Iraaks-Joodse gemeenschap met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar.
 • Radio 5 (JO), 18.00: de kunst van het luisteren.

maandag 21 april

 • Arte tv, 13.45: Salomon und die Königin von Saba. Bijbelse spektakelfilm uit 1959 over de noodlottige liefde tussen de wijze koning Salomo en de beeldschone, steenrijke koningin van Saba.
 • NPO Cultura (VARA), 20.30: Henriëtte Davids vertelt. Het 'Heintjedavidseffect': telkens aankondigen te stoppen en dan toch weer terugkomen. Een interview uit 1963 met de naamgever van dit effect, zangeres Heintje Davids. Herh.: 22/4, 23.35, 23/4, 21.25.
 • Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Met vandaag o.a. Nina Polak over haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan.

dinsdag 22 april

 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co met rond 18.30 het onderdeel Spirit&Co, waarin rabbijn Menno ten Brink spreekt over 'Wat is geloven voor mij?'
 • Canvas, 20.40: Dockland. Afl.: Stalin In Color. Documentaire uit 2013 van Mathieu Schwartz over het leven en het onverbiddelijke regime van de Sovjetdictator Jozef Stalin (1878-1953), met archiefbeelden in kleur, vaak nooit eerder vertoond.
 • NPO Doc (VARA), 22.13: Movies that Matter. Afl.: The Court (The International Criminal Court). Documentaire uit 2013 over de Argentijnse jurist Luis Moreno–Ocampo (1952, Buenos Aires) die werkt voor het in 2002 opgerichte Internationale Strafhof (International Criminal Court (ICC)) in Den Haag, dat internationale oorlogsmisdadigers berecht.
 • Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Met o.a. filmmaakster Natascha van Weezel, over haar documentaire Elke dag 4 mei en haar obsessie met de Tweede Wereldoorlog.
 • NDR Radio Kultur, 22.00: Am Abend vorgelesen. Afl.: Hiob - Roman eines einfachen Mannes. Hans Patsch leest voor uit de roman van Joseph Roth. 1e van 12 afleveringen.

woensdag 23 april

 • BBC Radio 3, 23.00: Free Thinking. Afl.: Dame Janet Suzman (1939, Johannesburg), over acteren, regisseren en de politiek in haar geboorteland Zuid-Afrika.

donderdag 24 april

 • Ned. 2 (VPRO/NTR), 21.25: Andere tijden. Afl.: De vlucht na de Kristallnacht. Als na de Kristallnacht (1938) de situatie in Duitsland echt heikel is, worden bijna 2000 Joodse kinderen door hun ouders op de trein gezet naar Nederland.

vrijdag 25 april

 • Ned. 1 (MAX), 22.25: Oorlogsgeheimen. Nieuwe vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken. Afl. 3: Wat is er met ome Jan gebeurd?
 • BBC 4, 00.30: Neil Diamond: Solitary Man. Documentaire over deze Amerikaanse zanger, geboren in 1941 in Brooklyn, met gesprekken en unieke opnamen op locatie.
   
jaargang 10, nummer 16
vrijdag 18 april 2014
 

In deze nieuwsbrief

Bericht van de redactie
Cursus van Jules van Hessen
Joseph Roth, Stadsschouwburg Amsterdam
Televisie en radio 18 - 25 april


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner sinaicentrum

banner yanshuf

banner luna3

banner amphora

banner venstra

banner givat

banner jonet

banner joodsamsterdam

banner blankevoort

banner hallojoods

banner propra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier