vrijdag 11 april 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursus van Jules van Hessen

Op de afbeelding bij dit item ziet u, naast dirigent Jules van Hessen, de Tsjechische componist Hans Krása (1899-1944). Krása behoort tot de Joodse componisten die tijdens het nazibewind toch wisten door te werken. Aan hen en hun werk wijdt Jules van Hessen twee cursusavonden: woensdag 23 en woensdag 30 april. Hans Krása krijgt bijzondere aandacht, als componist van de kinderopera Brundibár waarmee deze cursus zondagmiddag 4 mei wordt afgesloten.

Jules van Hessen dirigeert het Nederlands Theaterorkest en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor in de theatervoorstelling Brundibár. Met deze uitvoering sluit Van Hessen aan bij een groeiende reeks uitvoeringen van deze verraderlijk vrolijke kinderopera.

De uitvoering wordt in het Tsjechisch gezongen en is van Nederlandse boventiteling voorzien. De dialogen zijn Nederlands gesproken. De titelrol wordt gezongen door bariton Robbert Muuse, de regie is in handen van Merlijn Claassens. Brundibár is één van de 'uitgelichte voorstellingen' van Theater-na-de-Dam.

Lees meer over Brundibár op de website van Theater na de Dam. Om in te schrijven voor deze cursus van Jules van Hessen kunt u zoals gebruikelijk terecht op de website van Crescas.

Pesach: Crescaskantoor en nieuwsbrief

Pesach begint dit jaar op maandagavond 14 april, de eerste Seideravond, en valt aan het eind samen met de tweede dag van het Christelijke paasfeest op 21 april. De laatste dag Pesach is dinsdag 22 april.
Het kantoor van Crescas zal gesloten zijn op dinsdag 15 en woensdag 16 april en ook op maandag 21 en dinsdag 22 april.
Voor informatie over onze activiteiten kunt u terecht op crescas.nl. Hebt u een specifieke vraag, stuur dan een email naar info@crescas.nl.

Op 18 april verschijnt de nieuwsbrief in sterk afgeslankte vorm. Aangezien ons kantoor volgende week twee dagen gesloten is, lukt het ons in de resterende dagen helaas niet een volledige nieuwsbrief te maken. U ontvangt volgende week een mini-nieuwsbrief, zonder het culturele nieuws uit Joods Nederland, zonder de vaste rubrieken, en ook de columns zullen ontbreken. Vrijdag 25 maart zijn we er weer in het gebruikelijke 'format'.

Alle medewerkers van Crescas wensen u Chag Pesach Sameach!

Birobidzjan en andere Joodse 'thuislanden'

In de vier lessen van de cursus Joodse Thuislanden. Alternatieven voor het zionisme geven drie docenten u inzicht in de achtergrond van de plannen die in de 20e eeuw bestonden om Joden in een eigen gebied onder te brengen.

Historicus Bart Wallet houdt op de eerste avond, dinsdag 29 april, een algemene historische inleiding, André Roosen neemt op 6 mei de in 1928 door de Sovjet-Unie gestichte Joodse Autonome Regio, later bekend geworden als Birobidzjan, onder de loep. Laura Almagor tekent op 13 mei en 20 mei voor de derde en vierde les van deze cursus: eerst komt het door de nazi's bedachte 'Madagaskarplan' aan de orde, de herhuisvesting van 4 miljoen Joden in de voormalige Franse strafkolonie voor de oostkust van Afrika. Het Saramaccaproject uit 1946, als optie om tienduizenden vluchtelingen uit Europa te hervestigen in Suriname, besluit deze bijzonder boeiende cursus.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Hoorspelen in Digitale Bibliotheek

Onze Digitale Joodse Bibliotheek is verrijkt met vier hoorspelen. Het betreft boeken van Meyer Sluyser die ooit door de VARA in de vorm van een hoorspel zijn uitgebracht. Drie boeken zijn volledig als hoorspel te beluisteren: Voordat ik het vergeet, Die-en-die is er nòg … en Hun lach klinkt van zo ver …. Het vierde hoorspel is 'Mensen uit de buurt', een verhaal uit het boek Amsterdam, je hebt een zoute smaak.

Crescas is John van Houten van de website hoorspelen.eu veel dank verschuldigd voor het belangeloos ter beschikking stellen van deze hoorspelen.

Deze week acht columns!

Deze week hebt u de keuze uit maar liefst acht columns.
We trappen af met een gastcolumn van Manja Ressler. Zij vraagt zich af in hoeverre wij, Joden, gevormd zijn door antisemitisme, door onze eigen ervaringen in de sjoa of de ervaringen van onze ouders. Wat doet dat met ons?

Met Pesach voor de deur zijn we blij met een column van Nathan Lopes Cardozo over karpas (het groen op de seiderschotel). Zijn bijdrage werd voor ons uit het Engels vertaald door Marguerite Samama (dankjewel Marguerite). Als u er de voorkeur aan geeft om de oorspronkelijke tekst te lezen: de Engelse versie is in de vorm van een pdf beschikbaar.

En verder bieden wij u zes columns van onze vaste columnisten Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Eldad Kisch, Leo Mock, Simon Soesan en Eva van Sonderen.

Op televisie: 24h Jerusalem

Arte TV zendt zaterdag 12 april, van 6 uur 's morgens, zonder onderbreking tot 6 uur zondagochtend 13 april, een uniek programma uit, waarvoor 70 camerateams op pad zijn geweest om gedurende een etmaal de levens van 90 inwoners van Jeruzalem vast te leggen. Onder leiding van de Duitse regisseur Volker Heise (1961) worden mensen van alle leeftijden, huidskleur en geloven gevolgd, om zo een portret te kunnen maken van deze gedeelde stad.

Er is een speciale website waarop nu al veel informatie te vinden is.
De dag kent 13 thema's, die elk met een korte trailer op de website te zien zijn.

24h Jerusalem is ook een interactief programma: lees hoe u via het 'tweede scherm' mee kunt doen!

'Minje' van Sam Drukker

In het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum is tot en met 22 juni de expositie Minje te zien, tien door de de Nederlandse beeldend kunstenaar Sam Drukker (1956) geschilderde portretten van Joodse mannen in de leeftijd van 83 tot 103 jaar, die de oorlog bewust hebben meegemaakt.
Han Ponneker, een trouwe Crescas-cursist, is een van die tien geportretteerden.

Minje staat voor het quorum dat nodig is voor het houden van een volledige sjoeldienst, tien Joodse mannen bij de orthodoxie en tien Joodse mannen en vrouwen bij de meer progressieve Joodse gemeenten. Met de keuze voor tien mannen heeft Sam Drukker de Joodse gemeenschap willen verbeelden. En met de keuze voor overlevenden een deel van zijn eigen geschiedenis willen vastleggen. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de overlevenden.

Han Ponneker vindt het bijzonder om deel uit te maken van dit speciale gezelschap. Ook hij ziet Minje als een eerbetoon aan de overlevenden. Maar niet zo zeer aan zichzelf. “Het is vooral een eerbetoon aan al die anderen, miljoenen mensen, die een genocide hebben overleefd. Ik ben maar één persoon en ik heb gewoon geluk gehad.” Volgens hem heeft de Joodse gemeenschap haar overleven te danken aan haar liefde voor traditie en leren. “Daarom is ook een organisatie als Crescas heel belangrijk.”

Han Ponneker is vol bewondering voor de kunstenaar en de tentoonstelling. “Toen ik het schilderij zag, wist ik dat hij echt naar ons had gekeken. Deze schilderijen zijn ook voor Sam Drukker speciaal. Ik hoorde hem zeggen dat hij ze nooit zal verkopen, omdat ze een deel vormen van zijn eigen geschiedenis en Joodse achtergrond.”

Meer informatie over Sam Drukker en de tentoonstelling op jhm.nl.

Afscheid, maar niet voorgoed

In de Crescas-nieuwsbrief van 22 november 2013 stelden wij u voor aan Solange Leibovici, Nederlandse van Franse afkomst, die haar voor- én achternaam aantrof op het Holocaustmonument in Parijs. Ze besloot de geschiedenis van haar in 1942 in Auschwitz vermoorde naamgenootje uit te zoeken en haar ervaringen op te schrijven.

Met de zesde aflevering van dit verhaal, waarin Solange de genadeloze werkelijkheid van het lot van het kleine meisje onder ogen ziet, komt er een voorlopig einde aan dit feuilleton.
Wat Solange tot nu toe heeft gevonden zal in boekvorm verschijnen, en tegelijkertijd blijft ze verder zoeken naar de laatste sporen van haar naamgenootje.

Crescas dankt Solange Leibovici voor haar bijdragen tot nu toe, en wenst haar succes en sterkte bij het vervolg van haar queeste.

Het hele feuilleton is te lezen op onze website, Voorlopig slot, de laatste aflevering, staat bovenaan.

Jom Hasjoa 2014 – 5774

Zondagavond 27 april 2014 om 19.00 uur herdenkt de Nederlands-Joodse gemeenschap in de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan 24 in Amsterdam de slachtoffers van de naziterreur.

Jom Hasjoa, de dag van de sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), vindt wereldwijd plaats op 26 Nisan in de Hebreeuwse kalender, de dag waarop in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand kwamen tegen de nazi's.

Tijdens de plechtigheid houden de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, en de heer Haim Divon, ambassadeur van Israël in Nederland, een korte toespraak. Namens de oudere generatie spreekt mevrouw Mia Davidson-Henselijn; Deborah Juliard doet dat namens de jongere generatie.
Zoals gebruikelijk ontsteken jongeren van de Joodse jeugdverenigingen de herdenkingsfakkels en wordt het jizkor gezongen en kaddisj gezegd. Dit jaar wordt het muzikale aandeel in de plechtigheid verzorgd door het koor van Rosj Pina onder leiding van Marion Blazer.

Uw hulp gevraagd

Journaliste Loes Gompes maakte samen met Sander Snoep de film Fatsoenlijk land, over de PP-groep, één van de Vrije Groepen Amsterdam (VGA). De VGA was een federatie van verzetsgroepen in Amsterdam die zich tijdens de oorlog toelegden op de Joodse onderduik. Van de medewerkers was twintig procent Joods.

Ter herinnering aan het werk van de VGA wordt op 5 mei om 17.00 uur een plaquette aangebracht op het pand Keizersgracht 695, de plek waar in 1944 de VGA werd opgericht en tegenwoordig een notariskantoor gevestigd is.

Loes Gompes wil graag familieleden en nazaten van leden van de VGA uitnodigen bij deze gelegenheid aanwezig te zijn. Kent ú mensen die aan deze omschrijving voldoen? Stuur Loes Gompes een email!

Namens Loes en het Amsterdams 4 en 5 mei comité bij voorbaat hartelijk dank!

Meer informatie op 4en5meiamsterdam.nl.

Nieuws van heinde en verre

In onze selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media deze week aandacht voor Pesach.

 • Het Joodse opvoedmagazine Kveller vond een aantal hilarische, Amerikaanse hebbedingen, speciaal voor Pesach.
 • Hoe leer je je kind speels maar toch verantwoord over Pesach? Met de website Appsameach.com!
 • Ook de Kotel (Klaagmuur) ontkomt niet aan de Pesachschoonmaak, schrijft The Jewish Press.
 • Forward Thinking publiceert de herinnering van Stosh Cotler aan de seider die haar leven veranderde.
 • Anthony (Mordechai-Tzvi) Russell groeide op met negro spirituals en ontdekte in dat 'zwarte' erfgoed het onmiskenbaar Joodse element. Hij vertelt zijn indrukwekkende verhaal in Tablet Magazine.
 • Een Hagada voor op uw tablet is te downloaden op Israel365. Handig: fonetisch, Ivriet en Engels naast elkaar, mét extra uitleg en tips.
 • In The Telegraph maar weer eens het wetenschappelijk bewijs voor de 10 plagen.
 • IsraelHayom bericht dat de Nationale Bibliotheek van Israël op een veiling in New York de hagada verworven heeft die ooit toebehoorde aan Sir Moses Montefiore, de man die onder andere de eerste Joodse drukpers in Jeruzalem in gang zette.
 • Rabbijn Eliezer Melamed overdenkt in Times of Israel de betekenis van Pesach als feest van de bevrijding.
 • De oudste matzebakkerij in Frankrijk dateert uit 1850. The jew & the carrot ging er op bezoek.
 • The Jewish Press bericht over een heel bijzondere seider in de Chinese stad Kaifeng.
 • In de Forward de jaarlijkse inventarisatie van nieuws op het gebied van de hagada.
 • Een kosjere Pesach zonder matzes? Times of Israel weet hoe dat kan.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Met De Joodse slaaf stelde rabbijn Lody van de Kamp het leven te boek van Salvino, een Joodse koopman van koffie, suiker en cacao uit het Amsterdam van de Gouden Eeuw, van Ophira Eisenberg Screw everyone, een openhartig en vaak hilarisch verslag van de zoektocht van deze standup comedienne naar 'de ware', en vers van de pers Uri. Mijn familie, mijn leven, de autobiografie van oud-Ajaxvoorzitter Uri Coronel.

Engelstalig: Data: A Love Story, waarin Amy Webb online datingbureaus aan een onderzoek onderwerpt en de lezer tips geeft hoe daar met succes mee om te gaan.

En verder:
- De deze week verschenen autobiografie van Uri Coronel komt aan aandacht niet te kort. Coronel was 8 april te gast bij Pauw & Witteman, en komt dinsdagavond 22 april om 20.00 uur bij Boekhandel Blankevoort in Amstelveen over zijn boek spreken. De boekhandel laat weten dat er na afloop ruimte is om met Coronel in gesprek te gaan.
- Pauline Micheels komt 24 april bij Boekhandel van Rossum vertellen over haar indringende oorlogsnovelle Vandaag, waarin ze verhalen uit haar eigen familie vermengt met de kennis die ze vergaarde door jarenlang historisch onderzoek.
- Op Literatuurplein.nl een interview met de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck (1967), die zich voor haar nieuwste boek Een handvol sneeuw verdiepte in de Talmoed, om de Joodse aspecten van haar personages te kunnen beschrijven.

Schilderen in sjoel

Studenten van de Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen gaan aan de slag in de synagoge aan de Folkingestraat 60. Op 22, 23 en 24 april doen zij, tekenend en schilderend, elke middag beeldend onderzoek naar de bijzondere ruimte van het gebouw.

Gedurende het project is de synagoge van 13 tot 17 uur geopend voor publiek, dat de studenten, onder leiding van docenten als Jan van Loon, Ruud de Rode en Keimpe van der Kooi, aan het werk kan zien. Elke middag wordt afgesloten met een kleine expositie van de resultaten van de dag.

De werkmiddagen in de synagoge zijn onderdeel van de jaarlijkse projectweek van de Klassieke Academie.
Op dinsdag en donderdag is toegang tot de synagoge gratis.

Website van de week
Nefesh TV

Nefesh TV is onderdeel van de Stichting Nefesh die met audiovisuele middelen het Joodse leven en de Joodse cultuur in Nederland, maar ook daarbuiten, in beeld wil brengen. Uit de mission statement: 'In onderwijs en publieksvoorlichting zijn film en televisie invloedrijke media waarmee een groot publiek kan worden bereikt'. De doelstellingen laten een ambitieus programma zien.

Over Nefesh TV geeft een goed beeld van de activiteiten van deze kleine maar belangrijke organisatie. Fragmenten van eerdere uitzendingen zijn onder deze tab te vinden.

De snelste manier om video's van Nefesh TV te bekijken is via YouTube. Daar ontbreken (nog) I remember thee over de eeuwig optimistische Emanuel en zijn zwaar dementerende vrouw Miri, en een voorproefje van To exist is to resist, a work in progress, over de scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Beide, naar de mening van uw redacteur, zeer het bekijken waard!

Nefesh TV zendt wekelijks uit op maandag van 21.00 uur tot 22.00 uur op Salto A1, de zender die te ontvangen is in Groot-Amsterdam, met inbegrip van Diemen, Zaanstad, Purmerend, Almere en de kleinere randgemeenten van Amsterdam. Salto is te vinden op UPC kanaal 32.

De Facebookpagina van Nefesh TV zou wat actueler kunnen - hopelijk gebeurt dat als de organisatie wat meer bekendheid krijgt.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

In The Picture
Pesach In The Picture

Deze keer in In the Picture niet één, maar een aantal video's, en ze hebben allemaal met Pesach te maken. Uw redacteur kon niet kiezen, dus de keus is aan u. Welke is uw favoriet?

Televisie en radio 11 - 18 april

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen NPO Doc (voorheen hollanddoc 24) en NPO Cultura (voorheen cultura 24) zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Zaterdag 12 april, vanaf 6 uur 's morgens, biedt Arte tv een etmaal lang 24 h Jerusalem, een live uitzending vanuit Jeruzalem (zie elders in deze nieuwsbrief).

Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: Oud-Ajaxvoorzitter Uri Coronel over zijn net verschenen autobiografie 'Uri. Mijn familie, mijn leven', een Nederlander van Irakese afkomst die het Irakese regime wist te ontvluchten, vertelt over de leefomstandigheden van Joden in zijn geboorteland naar aanleiding van de documentaire Schaduw in Bagdad die de Joodse Omroep 20 april uitzendt, en een reportage over patiënten uit Gaza die in Israëlische ziekenhuizen een medische behandeling krijgen. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.


vrijdag 11 april


zaterdag 12 april

 • Arte tv, 06.00 - 06.00: 24h Jerusalem. Voor meer informatie zie elders in deze nieuwsbrief.
 • NPO Doc (MAX), 17.24: 2Doc. Afl.: Het jaar erna. Documentaire met verhalen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het jaar na de bevrijding. Bij een grote groep teruggekeerde Joden dreunden de effecten van de oorlog nog jarenlang na. Herh.: 13/4, 19.18
 • RTL 5, 22.00: Meet the Fockers. Komedie uit 2004, het vervolg op Meet the Parents, waarin de ontmoeting tussen de Joodse hippie-ouders van Gaylord Focker en de keurige ouders van zijn verloofde tot de nodige toestanden leidt.
 • Canvas, 23.40: Eid milad Laila/Laila's birthday. Tragikomedie uit 2009 over rechter Abu Laila in Ramallah. Omdat de Palestijnse overheid geen geld heeft om zijn opdracht te verlengen, is hij noodgedwongen aan de slag gegaan als taxichauffeur.

zondag 13 april

 • Ned. 1 (MAX), 9.00: Oorlogsgeheimen. Afl. 1 van een nieuwe vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • Ned. 2 (VPRO), 0.18: Dode Dichters Almanak. Afl.: Spiegelbezoek van Leo Vroman (1915-2014).

maandag 14 april

 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper & Co, met in het onderdeel Spirit&Co rabbijn Menno ten Brink over 'Stilte'.
 • Ned. 2 (NTR), 20.55: Het laatste hoofdstuk. Een portret van twee mannen die in de oorlog wegliepen bij de Arbeitseinsatz en vervolgens in een vernietigingskamp terecht kwamen.
 • NPO Cultura (AVRO), 22.53: Ik wil koning zijn. Portret uit 2005 van Johannes Fredericus Samuel Esser (1877-1946), kunstverzamelaar, schaker en grondlegger van de plastische chirurgie. Herh.: 15/4, 20.10.

dinsdag 15 april

 • NPO Doc (NTR), 20.26: Het laatste hoofdstuk. Een portret van twee mannen die in de oorlog wegliepen bij de Arbeitseinsatz en vervolgens in een vernietigingskamp terecht kwamen. Herh.: 17/4, 0.50.

woensdag 16 april

 • NPO Cultura (NTR), 20.57: Louis Davids: van Zandstraat naar Kurhaus. Documentaire uit 2003 over de Joodse kleinkunstlegende Louis Davids (1883-1939), die zich van kermisnummer ontwikkelde tot de meest succesvolle cabaretier en zanger van zijn tijd. Herh.: 18/4, 21.21.
 • NPO Cultura (NTR), 22.08: Paul Wittgenstein: Alles in einer Hand. Een film over concertpianist Paul Wittgenstein (1887-1961) die 27 jaar was toen hij in de Eerste Wereldoorlog als officier in het leger zijn rechterarm verloor. Niettemin besloot hij zijn carrière als pianist koste wat het kost voort te zetten. Herh.: 17/4, 18.37, 18/4, 22.39.

donderdag 17 april

 • Ned. 2 (VPRO/NTR), 21.25: Andere tijden. Afl.: Nacht und Nebel. Vermeende verzetslieden, oproerkraaiers en onruststokers werden in de oorlog door de Duitsers in het geheim afgevoerd om daarna in Nacht und Nebel te verdwijnen.

vrijdag 18 april

n.v.t.

   
jaargang 10, nummer 15
vrijdag 11 april 2014
 

In deze nieuwsbrief

Cursus van Jules van Hessen
Pesach: Crescaskantoor en nieuwsbrief
Birobidzjan en andere Joodse 'thuislanden'
Hoorspelen in Digitale Bibliotheek
Deze week acht columns!
Op televisie: 24h Jerusalem
'Minje' van Sam Drukker
Afscheid, maar niet voorgoed
Jom Hasjoa 2014 – 5774
Uw hulp gevraagd
Nieuws van heinde en verre
Boekennieuws
Schilderen in sjoel
Website van de week
Pesach In The Picture
Televisie en radio 11 - 18 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Zoals elk jaar bij de opmars naar seideravond gebeurt er wel iets dat extra aandacht vraagt – een stroomstoring, toiletverstopping of ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Enkele jaren gelden bezocht ik een goede vriend die toen in een dorp in Groningen woonde. Er was iets bekends aan het adres maar ik ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik heb me vergist. Ik had premier Benjamin Netanjahoe niet moeten geloven dat hij voor een kleine Palestijnse staat naast Israël is ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Niemand weet hoe het zal aflopen met de crisis waarin de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zichtbaar verkeren ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Vanaf afgelopen sjabbat is het prachtig voorjaarsweer in Jeruzalem. Bloeiende citrusbomen lijken een zoemend geluid te ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Wij zijn een wonderlijk soort immigranten in Israël. Misschien anders dan in andere immigratielanden, waar mensen ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Manja Ressler, de gastcolumnist van deze week, houdt Joods Nederland, als minderheidsgroepering, een spiegel voor ...
lees verder
Webcolumn Nathan Lopes Cardozo
Een van de meest mysterieuze rituelen op seideravond is wel het eten van de karpas gedoopt in zout water, helemaal aan het begin ...
lees verder


(advertenties)

banner joodsamsterdam

banner luna3

banner yanshuf

banner venstra

banner sinaicentrum

banner blankevoort

banner meldpunttaal

banner givat

banner propra

banner jonet

banner amphora

banner hallojoods

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier