vrijdag 7 maart 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Laatste kans: Eco-kasjroet, een moderne Joodse visie

In de driedelige cursus 'Eco-kasjroet' die dinsdag 11 maart van start gaat, wordt bekeken hoe de hedendaagse ideeën over voedsel, voedselproductie en duurzaamheid (bal tasjchiet) passen bij de ethische uitgangspunten zoals we die in de Joodse traditie terugvinden. Waarom zouden we, als het gaat om kosjer vlees, alleen kijken of het dier volgens de regels van het kasjroet is geslacht? Waarom zouden we niet tegelijkertijd aandacht kunnen hebben voor het welzijn van het dier (tsa'ar ba'alei chajiem)?

Aan de hand van teksten uit Tora, Talmoed, latere rabbijnse bronnen en moderne commentaren, onderzoekt u, onder leiding van docente Clary Rooda, hoe we deze oeroude Joodse waarden vandaag de dag vorm kunnen geven.

Er is nog plaats voor deze interessante cursus. U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar info@crescas.nl. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u de benodigde informatie.

Nieuw in Digitale Joodse Bibliotheek

De Digitale Bibliotheek is één onze pronkstukken, die veel lof oogst. Met de ‘Digibieb’ behouden we het Joodse literaire erfgoed en stellen we vergeten boeken van Joodse auteurs online beschikbaar. Veel van deze boeken zijn niet meer verkrijgbaar. U kunt de boeken in deze bibliotheek gratis downloaden of online lezen.

De Digibieb wordt regelmatig aangevuld met nieuwe auteurs en nieuwe boeken. Deze week hebben wij vier boeken toegevoegd van Clara Asscher-Pinkhof: Sterrekinderen, Tirtsa, Grijze gesprekken en De koopbrief. Hiermee komt het totaal aantal boeken van deze schrijfster in onze bibliotheek op 22.

Van Emilie Belinfante-Belinfante hadden wij al 12 boeken online staan. Hier zijn deze week twee aan toegevoegd: Mieke van de klaproos en Het hol van kaan.

De laatste nieuwe aanwinst is een masterscriptie. Geen literatuur dus, maar een belangrijk wetenschappelijk werk. Raymund Schütz - historicus, werkzaam bij het Nederlandse Rode Kruis – onderzocht de cartotheek van de Joodsche Raad en schreef daarover zijn masterscriptie, Vermoedelijk op transport. Hij gaf ons toestemming zijn scriptie te digitaliseren en in de bibliotheek op te nemen, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.

Neem eens een kijkje in de Digitale Joodse Bibliotheek, het is de moeite waard!

Het verhaal van Nelly

Deze week het vijfde deel van het verslag dat Solange Leibovici voor ons schrijft over de zoektocht naar haar in 1942 in Auschwitz vermoorde Parijse naamgenootje.

Solange spreekt in Parijs met een volledige naamgenote, en reist naar Israël voor de langverwachte ontmoeting met Nelly Dynowisz. Het wordt een overweldigende ervaring.

Klik hier om alle afleveringen van dit 'feuilleton' te lezen.

Wie gaan er naar Gein Cultuur Groningen?

In onze nieuwsbrief van 14 februari stelden wij u in de gelegenheid om mee te loten voor twee maal twee toegangskaarten voor de manifestatie Gein Cultuur Groningen.
De gelukkige winnaars zijn bekend: twee kaarten gaan naar Sandy G. Dotsch, en twee kaarten gaan naar Rosa Kats. Zij gaan met het gezelschap van hun keuze genieten van een hele middag Joodse cultuur in al haar facetten.
Veel plezier op deze leuke en leerzame dag!

Uit het programma lichten wij de lezing door Marissa Starosta-Broitman over de 'grande dame' van het Israëlisch toneel, Lea Koenig (1929) en, hoe toepasselijk op Poeriem, de lezing van Jacob Ben-Chaim over het 'Lotenfeest', en met name hoe deze feestdag vanuit de Kabbala kan worden bekeken.

Tentoonstelling Solomon Teitelbaum

In Galerie De Compagnie in Dordrecht is vanaf 23 maart een maand lang werk te zien van de Litouwse kunstschilder Solomon Teitelbaum (Kaunas, 1972).

Realytes ir fantazijos sankirtoje ('waar werkelijkheid en fantasie elkaar kruisen'), het vormt een terugkerend thema in het werk van Teitelbaum. In sprekende kleuren, stevig in de verf gezet, schildert hij vooral landschappen.

Zelf zegt Teitelbaum over zijn werk: 'Ik schilder de natuur naar de natuur, breng met kleur het licht erin. Hoe realistischer, des te expressiever wordt de vorm op het doek. Er ontstaat een dialoog, een emotie, en de abstractie blijft er verre van. Ik laat me voor mijn werk altijd inspireren door wat oud en vervallen is, huizen die op het punt staan in te storten, eeuwenoude bomen, overwoekerde parken. Ze verrassen me, vertellen bijna vergeten verhalen en vervelen nooit.'

Op de website van de galerie is binnenkort meer informatie te vinden.

Op zoek naar de bronnen van Joodse barokmuziek

Het barok-ensemble Holland Baroque Society zou zondag 16 maart op muzikaal avontuur gaan in een concert met de legendarische klarinettist Giora Feidman, de 'koning van de klezmer'. Helaas is Feidman verhinderd, maar het concert vindt wél doorgang. Feidman wordt vervangen door violist Miloš Valent, tenor Davide Maggione en Michal Palko op cimbalom, fluit, klarinet en schalmei.

Op het programma: Joodse muziek uit de zestiende tot de negentiende eeuw, zoals die werd gevonden in de zeldzame uitgeschreven partituren, waaronder die van de Berlijnse voorzanger Ahron Beer (1750 1818).

Holland Baroque Society bespeelt uw gemoed in de meest letterlijke zin met een programma waarin zowel vrolijke Middeleeuwse Joodse dansen staan, als Chassidische geestelijke muziek en waarin chazzanoet (synagogale zang) in spannend contrast wordt gezet met Oost-Europese volksmuziek uit de Badchonim-traditie.

Waterspiegel, muzikaal totaaltheater

Fluitiste Abbie de Quant is een bijzondere samenwerking aangegaan met de Israëlische beeldend kunstenares Sigalit Landau, klarinettist David Kweksilber, accordeoniste Marieke Grotenhuis, zangeres Kristina Fuchs en voordrachtskunstenaars Huub Oosterhuis en Marleen Stolz.

Centraal in de voorstelling staan de video-­installaties van Landau, waaronder gedichten van de Israëlische dichter Mordechai Geldman zijn gemonteerd.

Het resultaat is 'Waterspiegel', een muzikale totaaltheatervoorstelling waarin beeld, klank, poëzie en impliciete maatschappijkritiek tot nadenken aanzetten.

'Waterspiegel' is zondag 9 maart te zien in Amsterdam (De Nieuwe Liefde), zondag 16 maart in Den Bosch (De Toonzaal en Stedelijk Museum) en zondag 30 maart in Eindhoven (Van Abbemuseum).

Festival Jong Talent met Chen Halevi en anderen

De Israëlische klarinettist Chen Halevi is één van vijf befaamde masters die hun medewerking verlenen aan het 'Festival Jong Talent' dat door het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog wordt georganiseerd van zaterdag 8 tot en met donderdag 13 maart.

Chen Halevi geeft voor klarinetstudenten aan de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest, de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel en het Conservatorium van Amsterdam dagelijks een drie uur durende, openbare masterclass.
Voor het slotconcert van het Festival Jong Talent speelt Chen Halevi met de masters Philippe Graffin en Kaja Novak (viool), Nobuko Imai (altviool) en Jeroen Reuling (cello) het Klarinetkwintet in b opus 115 van Johannes Brahms.

Tijdens het festival wordt dinsdag 11 maart een documentaire vertoond over Yehudi Menuhin en geeft musicoloog en componist Leo Samama een lezing over muziek als non-verbaal communicatiemiddel.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Een Rus is iemand die van berken houdt, de meervoudig bekroonde debuutroman van Olga Grjasnowa (Baku, 1984), van Ad van Liempt Na de bevrijding, het boek bij de gelijknamige zevendelige televisieserie, en Het verstand te boven. Beproevingen van een verstandig mens, waarin psychiater Herman van Praag de dwarsverbanden tussen psychiatrie en religie onderzoekt.

De Engelstalige aanrader: ‘Too Holy To Print’: The Forbidden Books of Jewish Magic, een longform read over 'gevaarlijke' boeken vol bezweringen, toverspreuken en andere occulte zaken. Tot op de dag van vandaag zijn ze onderwerp van discussies en zelfs censuur.

En verder:
- Wanda Reisel schreef de muzikale tragikomedie Dames van de Beethovenstraat. Deze ode aan de eigenzinnige Beethoven-dames wordt op locatie gespeeld in het Hilton Hotel, onder auspiciën van Boekhandel Van Rossem. Schrijf de datum alvast in uw agenda: dinsdag 25 maart.
- Op 30 november 1980 voerde Philip Roth een tweetal gesprekken met de Tsjechische schrijver Milan Kundera (Het boek van de lach en de vergetelheid). Ze zijn onlangs samengevat tot één tekst.

Sensory Spaces 3

De Israëlische, in Los Angeles wonende, beeldend kunstenaar Elad Lassry (Tel Aviv, 1977) kreeg van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam het verzoek om voor de tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum een kunstwerk te ontwerpen.

Voor deze solotentoonstelling, getiteld Sensory Spaces 3, maakte Lassry een installatie bestaande uit foto’s en losstaande elementen. Door tweedimensionale en driedimensionale beelden met elkaar te combineren, speelt de kunstenaar als een regisseur met onze ervaring van de ruimte en onze manier van kijken.

'Sensory Spaces 3' is de derde van een reeks solotentoonstellingen waarvoor telkens één kunstenaar gevraagd wordt om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Het werk van Elad Lassry is tot 1 juni te zien en te ervaren in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam.

Hertha's leven, tussen Leek en Israël

Van de levendige Joodse gemeenschap die de provincie Groningen voor de oorlog kende, was na 1945 vrijwel niemand meer over. Synagogen en andere Joodse gebouwen raakten in verval of werden gesloopt. Dat lot trof ook de synagoge in Leek. Het een paar huizen verderop gelegen Joodse schooltje verloederde, tot het in 1994 als Museum 'Het Joodse Schooltje' een nieuwe bestemming kreeg. Er wordt tegenwoordig zelfs weer Joodse les gegeven, net als vroeger.

Hertha Denneboom werd in 1931 in Leek geboren. Ze overleefde de oorlog door samen met haar moeder en zusje Selma onder te duiken. Begin 1948 emigreerde ze naar Palestina. In 2008 kwam Hertha met haar familie voor een bezoek terug naar Leek. Hertha's dochter, de Israëlische fotografe Reli Avrahami (1960, Beer Sheva), legde Hertha's levensverhaal vast op de plekken die een belangrijke rol gespeeld hebben in het leven van haar moeder en bracht die foto's samen in de tentoonstelling 'Hertha's leven', die vanaf 9 maart te zien is in Synagoge Groningen.
De expositie wordt aangevuld met enkele objecten uit de collectie van Museum 'Het Joodse Schooltje', waaronder een poëziealbum met een tekst van Hertha.

Een aantal van de, door Avrahami met de hand geannoteerde, foto's was in 2011 te zien in de tentoonstelling Aantekeningen over het verleden / Notes Concerning the Past in het Armando Museum Bureau in Amersfoort.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Een stukje tamelijk recente Joodse geschiedenis, in Tablet Magazine.
 • National Geographic heeft een film in de maak over Jeruzalem, in imax formaat, dus beeldvullend.
 • Het schilderij Arab Café In Ramallah van Marcel Janco is door het Center for Jewish History in New York City uitgekozen voor het gigapixelprogramma op Google Art Project, schrijft ArtDaily.org.
 • MFA bericht over gelukkige koeien en hoge melkopbrengst.
 • Ooit was er een stadje in Polen, genaamd Oshpitzin, waar meer dan de helft van de bewoners Joods was. Het blog Jews of Krakow schrijft erover.
 • In Tablet Magazine nieuws over de meest recente mode-manie onder mannen (ook orthodoxe!): gezichtsbeharingstransplantaties.
 • Times of Israel laat weten dat medisch ethicus Sherwin Nuland op 83-jarige leeftijd is overleden. Nuland verwierf grote faam in de jaren '90 met zijn visie op de dood als natuurlijk fenomeen.
 • Huffington Post zette acht zaken op een rijtje die geen enkele, zichzelf respecterende Jood zou moeten willen eten.
 • Een levendige Joodse gemeenschap blijkt ook in Birma (Myanmar) te bestaan, weet het blog Jewish Refugees.
 • The Jewish Chronicle schrijft over de even bloeiende Joodse gemeenschap in Costa Rica.
 • In The New Yorker een artikel over het lot van Joodse boeken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook professor Emile Schrijver, bestuursvoorzitter van Crescas, komt aan het woord.

In The Picture
Universiteit van Nederland: prof. dr. Hugo Heymans

Alexander Klöpping vormt, samen met Marten Blankesteijn, het brein achter de Universiteit van Nederland, de dektitel voor een snelgroeiende serie colleges door top-hoogleraren. ‘Ik vind het ontzettend jammer dat slechts een paar honderd studenten toegang hebben tot de briljante colleges van die docenten’, aldus Klöpping.

Sinds september 2013 haalt de Universiteit van Nederland deze colleges weg uit het universiteitsgebouw en brengt ze over naar het podium van poptempel Paradiso. In de praktijk betekent dat: elke week een nieuwe hoogleraar, en elke werkdag een nieuwe video. De 15 minuten durende colleges zijn gratis te volgen op internet.

In week 8 was het podium van Paradiso voor emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Hugo Heymans.
Het eerste van zijn vijf colleges handelt over de vraag waarom slimme mensen gezondere kinderen krijgen, gevolgd door een college over slechte voeding in de baarmoeder waarvan het effect zelfs 60 jaar later nog meetbaar is, en de prangende vraag voor veel ouders, hoe zij hun kind alles kunnen laten eten. En is het waar dat borstvoeding kinderen slimmer maakt? In zijn laatste college gaat Heymans in op de vraag wat te doen met chronisch zieke kinderen.
Onderstaande link leidt naar het eerste college én de vier opvolgende.


Bekijk de film hier

Website van de week
Israel Antiquities Authority

Wie in Israël een spade in de grond steekt, loopt de kans op restanten uit de oudheid te stoten. Niet voor niets dus dat in 1990 Israel Antiquities Authorities (voorheen Israel Department of Antiquities) werd aangewezen om de Law of Antiquities uit 1978 uit te voeren en te controleren.

De website van Israel Antiquities Authorities is zeker een bezoek waard, al was het maar om te zien hoe deze belangrijke organisatie tot stand kwam (History of the IAA) en wat ze doet (Public Information).

Het Rockefeller Museum krijgt, als plaats waar archeologische vondsten van IAA worden ondergebracht, een afzonderlijke pagina. Verwacht hier echter geen fraaie afbeeldingen: deze zijn te vinden op de eigen website van het Rockefeller Archaeological Museum.
Underwater Archaeology geeft een overzicht van, en korte toelichtingen bij de projecten langs de Middellandse Zee, het meer van Galilea en de Dode Zee.
Archeologische vondsten zijn, zoals bekend, geliefd bij rovers, en aan Preventing Antiquities' Robberies is dan ook een hele afdeling binnen de website gewijd. Je vraagt je af hoe boeven een ruim twee meter lang bronzen scheepskanon uit de Ottomaanse tijd ongezien uit het museum hebben weten te ontvreemden …
Wie precies wil weten waar in Israël wordt en werd opgegraven, kan terecht op Archaeological Survey of Israel. De pagina The Survey of Israel Website is nog in beta-fase en laadt traag in. Gallery of Sites and Finds geeft beknopte informatie over lopende en recent afgesloten opgravingen.
Echt leuk wordt het onder Movies: hier vindt de bezoeker korte filmpjes, zoals de video over de virtuele reconstructie van de Tempelberg ten tijde van Herodes.

Uw redacteur werd, ondanks al het bovenstaande, toch vooral geprikkeld door de talrijke links op IAA's startpagina. Daarmee kom je werkelijk op de meest fascinerende plekken. Ga zeker ook eens mooie plaatjes kijken op National Treasures.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 7 - 14 maart

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Deze week in De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep: een gesprek met beroepslobbyist René Glaser. Wilt ú dat uw stem gehoord wordt in de politiek, dan bewerkt híj het Binnenhof. Verder de Rotterdams-Israëlische beeldend kunstenares Efrat Zehavi die tijdens de Boekenweek een gratis Dichtkunstkrant uitgeeft. En een reportage over de actuele situatie van de Joden in Oekraïne. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.

Aanrader: Music and the Jews. Norman Lebrecht onderzoekt in een serie van drie programma's de complexe relatie tussen muziek en de Joodse identiteit. Te horen op zondag 9 maart op BBC Radio 3 om 19.45 uur.


vrijdag 7 maart

 • RTL 4, 12.50: The Big Fix. Komedie uit 1978 van Jeremy Kagan over Lila die privédetective Moses Wine (Richard Dreyfuss) vraagt te komen werken voor een man die zich kandidaat stelt als gouverneur van Californië. Al snel raakt Moses echter verwikkeld in een gecompliceerde moordzaak.
 • cultura 24 (NTR), 20.30: Benali Boekt: Leon de Winter. Abdelkader Benali zoekt Leon de Winter op in zijn woonplaats Los Angeles, waar De Winter uitlegt hoe het is om thuis te komen in een vreemd land.
 • Canvas, 20.40: The Reader. Drama uit 2008 naar de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink, over de 15-jarige Michael die een relatie krijgt met de geheimzinnige tramconductrice Hanna. Waarom verdween ze van het ene op het andere moment?
 • Ned. 2 (NTR), Na de bevrijding. Deel 6: Ver van huis. Hoe wordt de koloniale oorlog tegen Indonesië, van 1946 tot en met 1949, beleefd door gewone Nederlanders?
 • BBC 2, 0.05: The Best of Men. Voor televisie gemaakt biografisch drama uit 2012 over de Duits-Joodse neuroloog Ludwig Guttman (1899-1980), de bedenker van de Paralympische Spelen.
 • hollanddoc 24 (NOS), 0.19: Juliana in de oorlog. Tien jaar na het overlijden van koningin Juliana maakte de NOS een documentaire annex portret over een nagenoeg vergeten periode uit het leven van de oud-vorstin. Herh.: 8/3, 18.30, 11/3, 16.05 en 01.18.

zaterdag 8 maart

 • Ned. 1 (VPRO), 9.50: Boeken. Afl.: Leo Vroman. Wim Brands praat met schrijfster Judith Herzberg over wat Vromans werk zo bijzonder maakt en met programmamaakster Jeanne van Munster die goed bevriend was met Vroman.
 • hollanddoc 24 (NTR), 16.00: Na de bevrijding. Deel 6: Ver van huis. Hoe wordt de koloniale oorlog tegen Indonesië, van 1946 tot en met 1949, beleefd door gewone Nederlanders? Herh.: 12/3, 23.33, 13/3, 02.33.
 • cultura 24 (VPRO), 22.05: Marga Minco - De schaduw van de herinnering. Documentaire uit 2010 over schrijfster Marga Minco (1920) die als enige van haar Joodse familie de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.
 • BBC 2, 0.30: Milk. Drama uit 2008 over het leven van Harvey Milk, Joods en homo, in het San Francisco van de jaren '70.

zondag 9 maart

 • Ned. 2 (JO), 14.00: The Story of the Jews. Afl. 3: Een uitbarsting van creativiteit die de Joden uit het getto dreef om vervolgens bij te dragen aan de moderne cultuur.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren.
 • BBC Radio 3: Sunday Feature. Music and the Jews. Norman Lebrecht onderzoekt in een serie van drie programma's de complexe relatie tussen muziek en de Joodse identiteit. Afl. 1: I've heard there was a secret chord.

maandag 10 maart

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Felix Mendelssohn. Donald Macleod duikt in het leven en werk van Felix Mendelssohn-Bartholdi (1809-1847). Afl. 1: Mendelssohn in Britain.
 • Radio 5 (NCRV), 18.02: Schepper&Co. Met deze week onder meer aandacht voor Poeriem (met recept voor Hamansoren).

dinsdag 11 maart

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Felix Mendelssohn. Donald Macleod duikt in het leven en werk van Felix Mendelssohn-Bartholdi (1809-1847). Afl. 2: The Musical Mendelssohns.
 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co, met onder meer rabbijn Menno ten Brink over 'reizen'.
 • Arte tv, 20.15: Ellis Island. Insel des amerikanischen Traums. Franse documentaire uit 2013 over de plek waar immigranten van over de hele wereld hun nieuwe leven in Amerika zijn begonnen.
 • cultura 24 (VPRO), 20.30: Het uur van de wolf. Afl.: Tsypkin, een Russische vertelling. Documentaire uit 2004 vertelt de geschiedenis van Leonid Tsypkin (1926-1982), een Joodse arts die eigenlijk schrijver wilde zijn, maar door de politieke omstandigheden van zijn tijd niet met zijn ambitie naar buiten kon komen en zijn werk nooit gepubliceerd heeft gezien.
 • Canvas, 21.35: Unsere Mütter, unsere Väter. Spraakmakende Duitse fictiereeks over het leven van vijf jonge Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt hun lotgevallen in nazi-Duitsland en Oost-Europa tussen 1941 en 1946. Afl. 6: Ein anderes Land.

woensdag 12 maart

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Felix Mendelssohn. Donald Macleod duikt in het leven en werk van Felix Mendelssohn-Bartholdi (1809-1847). Afl. 3: The Mozart of the 19th Century.
 • Radio 5 (NCRV), 18.00: Schepper&Co, met onder meer aandacht voor de nieuwe CD van de Amsterdam Klezmer Band.
 • Arte tv, 20.15: Rosa Luxemburg. Biopic uit 1986 van Margarethe von Trotta over het leven van de marxistische filosofe, politica en revolutionaire Rosa Luxemburg (1871-1919).
 • cultura 24, 22.10: The Beauty of Books. Vierdelige BBC-serie over de ontwikkeling en betekenis van het boek. Afl.: Ancient Bibles, the codex Sinaiticus.
 • Arte tv, 0.40: Susan Sontag - Denkerin und Diva. Portret van deze Amerikaanse schrijfster en essayiste die in 2004 aan borstkanker overleed.

donderdag 13 maart


vrijdag 14 maart

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week: Felix Mendelssohn. Donald Macleod duikt in het leven en werk van Felix Mendelssohn-Bartholdi (1809-1847). Afl. 5: Mendelssohns last seven years.
 • Ned. 2 (NTR), 21.05: Na de bevrijding. Afl.7 (slot): Wederopbouw. Na de bevrijding wordt duidelijk dat Nederland is leeggeplunderd en deels in puin ligt.
 • Ned. 3 (VPRO), 21.25: Louis Theroux. Afl.: The Ultra-Zionists. Wat beweegt de ultranationalistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem?
   
jaargang 10, nummer 10
vrijdag 07 maart 2014
 

In deze nieuwsbrief

Laatste kans: Eco-kasjroet, een moderne Joodse visie
Nieuw in Digitale Joodse Bibliotheek
Het verhaal van Nelly
Wie gaan er naar Gein Cultuur Groningen?
Tentoonstelling Solomon Teitelbaum
Op zoek naar de bronnen van Joodse barokmuziek
Waterspiegel, muzikaal totaaltheater
Festival Jong Talent met Chen Halevi en anderen
Boekennieuws
Sensory Spaces 3
Hertha's leven, tussen Leek en Israël
Nieuws van heinde en verre
Universiteit van Nederland: prof. dr. Hugo Heymans
Website van de week
Televisie en radio 7 - 14 maart


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Wanneer u deze column leest, is het hopelijk weer wat rustiger rond Oekraïne en de Krim. Het lijkt erop alsof de snel escalerende situatie ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het woordje 'allen' in bovenstaande vraag is een beetje misleidend, want ik richt me niet tot de grote groep niet-godsdienstigen ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Een paar weken geleden vroeg M. me om met hem een wandeling te maken. M. is een 93-jarige man die in Frankfurt woont en aardig wat ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik wist niet dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry verliefd is op een nog virtuele Israëlisch-Palestijnse ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Afgelopen week was het voor mij, zoals altijd, een vreugde om enkele dagen in Israël te zijn. Een soort van thuiskomst, daar lijkt het op ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Waarom zien vertalingen van Google er zo wonderlijk, om niet te zeggen onmogelijk uit? Het lijkt meer op rijstebrij dan op normale ...
lees verder


(advertenties)

banner yanshuf

banner luna3

banner blankevoort

banner hallojoods

banner amphora

banner propra

banner meldpunttaal

banner sinaicentrum

banner jonet

banner venstra

banner givat

banner joodsamsterdam

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier