vrijdag 7 februari 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Ons derde lustrum!

Woensdag 3 februari 1999 was een gedenkwaardige dag. De oprichters van Crescas, Andreas Dessaur, Jitschak Moed en Joop Al, meldden zich bij het kantoor van notaris IJsbrant Spier om de oprichtingsakte van Joods Educatief Centrum ‘Crescas’ te ondertekenen en de akte te doen passeren. Crescas bestaat deze week dus vijftien jaar! Op kantoor hebben we deze verjaardag natuurlijk gevierd. Maar we realiseerden ons ook hoe jammer het is dat geen van de mensen van het eerste uur, de drie oprichters, maar ook onze eerste directeur, Rob Wurms, deze mijlpaal heeft mogen meemaken. We zijn er zeker van dat zij trots zouden zijn op de plaats die Crescas in Joods Nederland heeft ingenomen: op ons cursusprogramma (met binnenkort een stevige uitbreiding van het aanbod 'online cursussen'), de Digitale Joodse Bibliotheek, de Joop Al Bibliotheek met de boeken-nalatenschap van één van de oprichters, onze wekelijkse nieuwsbrief, de columns, onze culturele activiteiten, etc.

Wij willen ook u graag bij ons lustrum betrekken. Eén van onze veelgelezen columnisten, Simon Soesan, komt zondag 9 februari naar Nederland om een lezing te geven. Wij bieden u deze lezing gratis aan, als cadeautje van ons aan u, ter gelegenheid van ons derde lustrum. In het volgende item vindt u meer informatie.

En, vice versa: misschien vindt u onze verjaardag een mooie gelegenheid om uw betrokkenheid bij Crescas te laten blijken, om Crescas te steunen met een financiële bijdrage. Word chawwer of misjpoge! Wij heten u graag welkom in de Crescas-familie.

Lezing Simon Soesan - mis hem niet

Onze vaste columnist Simon Soesan woont al 40 jaar in Haifa, de derde stad van Israël, waar Joden, Arabische Moslims, Arabische Christenen en Druzen vreedzaam samenleven.

Op uitnodiging van Crescas komt Simon zondag 9 februari vertellen over zijn stad, kijkt u door zijn ogen naar het leven in Israël en kunt u met hem in discussie gaan.

De lezing van Simon Soesan is een cadeautje van Crescas aan u, nieuwsbrieflezers, omdat we ons derde lustrum vieren. Met andere woorden: wij tracteren!

Hier vindt u alle informatie over de lezing. Inschrijven is verplicht, maar is mogelijk tot drie uur voor aanvang van de lezing. Mis hem niet!

Mystiek in het jodendom

De cursus Mystiek in het jodendom die docent Jacob de Leeuwe op vier dinsdagen in maart voor Crescas zal geven, is bedoeld als kennismaking met de grondbeginselen van Kabbala, de oeroude mystieke traditie van waaruit de Tora kan worden uitgelegd.

U krijgt inzicht in de geschiedenis van de Kabbalistische visie dat de Tora is als een pardes (boomgaard) die verschillende soorten vruchten voortbrengt.
De docent maakt u wegwijs in de ontstaansgeschiedenis en verschillen in uitleg van de Kabbala, en laat zien dat ook in het moderne leven plaats is voor dit Joodse mystieke gedachtegoed.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Tussen jodendom en assimilatie

Op de laatste bijeenkomst van deze cursus, 3 april 2014, behandelt Leo Frijda een aantal schrijvers die al verregaand geassimileerd waren maar door het nationaalsocialisme hardhandig met hun Jood-zijn werden geconfronteerd.

Egon Erwin Kisch, de razende reporter uit Praag, was zonder gebedsriemen door het leven gegaan. Verjaagd naar Mexico schreef hij Indiodorf unter dem Davidstern waarin hij naar voren komt om kaddisj te zeggen voor de slachtoffers van de Sjoa.
Elias Canetti werd door zijn moeder gedwongen varkensvlees te eten ‘om het taboe te doorbreken’. Na de oorlog gaat hij naar de Joodse wijk van Marrakech en zegt hij ‘begeistert’ dat hij inderdaad een Jood is.
Imre Kértesz had in Hongarije maar weinig van het jodendom meegekregen. Als jongen van 15 jaar is hij naar Auschwitz op transport gesteld. ‘Ik was Jood geworden door de Holocaust’, schreef hij later.
Kértesz schreef echter ook dat zijn Joodse identiteit te belangrijk was ‘om te worden gezien in de lichtbreking van de krankzinnige waan die antisemitisme heet’. Kisch en Canetti dachten daar niet anders over.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Maandag 10 februari: 'Joden bekeren niet?'

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de workshop 'Joden bekeren niet?' op maandag 10 februari, waarin docent Vinco David u meeneemt langs de veelbewogen geschiedenis van gioer, de bekering tot het jodendom.
Bekering onder dwang, pogingen tot zending, de machtige hand van de rabbinale rechtbank, de geografische eigen wetten en regels en de hedendaagse praktijk, het komt allemaal aan de orde.

Gioer is een onderwerp waarover de meningen sterk uiteen lopen. We sluiten deze workshop daarom af met een debat, tussen de docent, een forum en de aanwezigen in de zaal.

Klik hier om direct in te schrijven, of stuur een mail naar info@crescas.nl. Uw aanmelding wordt meteen na ontvangst verwerkt.

Columns over de Namenwand

Tijdens de Nationale Holocaust Herdenking, zondag 26 januari, lanceerde het Nederlands Auschwitz Comité bij monde van voorzitter Jacques Grishaver het initiatief om te komen tot de oprichting van het Holocaust Namenmonument Nederland. Dit monument, met de namen van alle 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Sjoa, te ontwerpen door de internationaal befaamde architect Daniel Libeskind, wil het Auschwitz Comité laten plaatsen in het Wertheimpark in Amsterdam, waar zich ook het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ bevindt. Het initiatief oogstte bijval, maar ook veel kritiek.

Crescas-columnist Harry van den Bergh verwoordde in zijn column van vorige week zijn bedenkingen. Alle ‘reageerders’ steunden hem in zijn standpunt. Ook deze week wijdt Harry van den Bergh zijn column aan dit onderwerp, dat veel heeft losgemaakt in de Nederlands-Joodse gemeenschap.

Om ook ruimte te bieden aan het pro-standpunt hebben wij het Nederlands Auschwitz Comité uitgenodigd een gastcolumn te schrijven. Jacques Grishaver, voorzitter van het comité, heeft deze gelegenheid benut. U leest het standpunt van het Auschwitz Comité hier.

De Namenwand is niet het enige onderwerp dat Joods Nederland bezig houdt. Lees ook de ‘andere’ columns, deze week van de hand van Salomon Bouman, Eldad Kisch, Leo Mock, Simon Soesan en Naud van der Ven.

Leo Frijda bij de Joodse Omroep

Sinds januari is het wekelijkse programma dat de Joodse Omroep op de zondagavond op Radio 5 uitzendt, van naam veranderd. Joods op Zondag is De Kunst van het Luisteren geworden, en het programma begint ook eerder, om 18.00 uur.

Aanstaande zondag is Leo Frijda, literair columnist en docent bij Crescas, in het programma te gast. Hij wordt geïnterviewd door Paul Damen over de cursus 'Tussen jodendom en assimilatie' die hij voor Crescas gaat geven.
In deze cursus behandelt Frijda in vier lessen zeven Joodse schrijvers die met hun jodendom hebben geworsteld, niet alleen van binnenuit, maar ook gedwongen van buitenaf. Frijda plaatst de schrijvers in hun tijd, belicht hun achtergrond en laat zien hoe zij omgingen met de teleurstellingen en conflicten waarmee zij zich in hun Joodse identiteit geconfronteerd zagen.

In De Kunst van het Luisteren vertelt Leo Frijda over wat hem zo fascineert in de periode waarin deze schrijvers leefden.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Oorlogskinderen, de roman van Jacob Gelt Dekker over de relatie tussen de generaties van de Tweede Wereldoorlog, hun kinderen en kleinkinderen, Keith Lowe schrijft in Het woeste continent. Europa en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog over de chaotische periode tussen het einde van WOII en het begin van de Koude Oorlog in 1947, en De Nederlandse sportliteratuur in 80 en enige verhalen, een voor sportliefhebbers niet te missen omvangrijke bloemlezing sportverhalen, bijeen gebracht door Frits Barend en Manon Colson.

De Engelstalige aanrader: Shtetl. A Vernacular Intellectual History, waarin Jeffrey Shandler onderzoekt hoe het woord sjtetl (Jiddisj voor stadje) het sleutelwoord werd in het onderzoek naar het verdwenen Joodse leven in Oost-Europa.

En verder:
- Voedselwetenschapper prof. Louise Fresco, auteur van onder meer het vorig jaar verschenen Hamburgers in het paradijs, krijgt 22 maart de Comeniusprijs 2014 vanwege haar niet aflatende inzet om wetenschap onder de aandacht van het algemene publiek te brengen.
- Café Cossee bij Villa Augustus ontvangt 11 februari onder meer Britta Böhler, schrijfster van De beslissing.

Uilenburgerconcert: De os op het dak

“De herinnering is het enige paradijs waaruit we nooit verbannen kunnen worden.” Het zijn woorden van Jean Paul Marat (1743-1793) die voor het Duitse pianoduo Friederike Haufe en Volker Ahmels het motto vormen voor het Uilenburger Concert op maandag 17 februari 2014 in het Bethaniënklooster in Amsterdam.

Het programma is ‘een muzikale reis tegen het vergeten’. Op het programma staan werken van Leo Smit (1900-1943), Dick Kattenburg (1919-1944), Arnold Schönberg (1874-1951), Erwin Schulhoff (1894-1942), Hans Gál (1890-1987), Ernst Toch (1887-1964) en Darius Milhaud (1892-1974), allen componisten die in de Tweede Wereldoorlog gevlucht, vervolgd of vermoord zijn.

 • Maandag 17 februari, Uilenburger Concert 'De os op het dak', Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b, Amsterdam. Aanvang: 20.15 uur. Voor plaatsreserveringen klik hier.

Instaprondleiding: Wie zijn de chassidim?

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam is al een aantal maanden de fototentoonstelling Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann te zien.
Zollmann fotografeerde de meestal onzichtbare leefwereld van zijn vrome stadgenoten, veelal aanhangers van het chassidisme, een orthodox-Joodse beweging die in de achttiende eeuw in Oost-Europa ontstond.

Buitenstaanders weten eigenlijk maar weinig van deze gemeenschap, die grotendeels zelfvoorzienend leeft, alle ge- en verboden uit de Tora strikt naleeft en Jiddisj als voertaal hanteert. Veel Chassidiem onttrekken zich zelfs vrijwel geheel aan het moderne leven.

Het Joods Historisch Museum organiseert dinsdag 18 februari en dinsdag 25 februari een zogenaamde instaprondleiding. Deze begint in de permanente tentoonstellingsruimte van het Joods Historisch Museum, waar de gids uitleg geeft over de herkomst van diverse Joodse religieuze gebruiken en voorwerpen. Vervolgens bezoekt u met de gids de fototentoonstelling, waar u kennis maakt met de unieke Chassidische gemeenschap in Antwerpen. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • De Zuid-Afrikaanse filantrope Anne Heyman stichtte in 2007 het Agahozo-Shalom Youth Village voor weeskinderen in Rwanda. Ze overleed vorige week na een noodlottige val van haar paard. In Jewish Daily Forward een herdenkingsartikel over deze bijzondere vrouw.
 • Philologos bespreekt bijbelse flessenpost in de Forward.
 • In Tablet een lang artikel over The Last of The Unjust, de laatste film van Claude Lanzmann.
 • 'Sexy en cool' (én Joods) is de modelijn van een jonge Poolse ontwerpster, zag de Forward met eigen ogen.
 • SodaStream en Scarlett Johansson liggen in de media nog steeds onder vuur. Aanleiding voor Times of Israel om op onderzoek uit te gaan.
 • Hoe Joods is Valentijnsdag eigenlijk? Virtual Jerusalem laat een rabbijn aan het woord.
 • Jewniverse dook in de geschiedenis van 'hiep hiep hoera', met verrassend resultaat.
 • In het kader van 'raar maar waar' een artikel op Virtual Jerusalem over Himmler en diens conflict met Hitler, dat duizenden Joden het leven redde.
 • Tablet Magazine besteedt aandacht aan 'Sigmund Freud’s Sicko Grandson' Lucian Freud.
 • Mythologisering van de sjtetl is het gespreksonderwerp in de podcast op VoxTablet.

In The Picture
International Exposure Festival for Israeli Theatre

November vorig jaar kwamen vijftig theater- en festivaldirecteuren, dramaturgen, journalisten en vertalers uit twintig landen naar Israël voor de International Exposure for Israeli Theatre and IsraDrama 2013. Tijdens deze vijf dagen durende theater-showcase kreeg de nieuwe generatie Israëlische theatermakers de gelegenheid zichzelf en zijn werk aan het publiek te presenteren en deel te nemen aan een aantal symposia.

Twee video's geven een impressie van wat er tijdens dit evenement te zien was. De eerste vindt u onderaan dit item. Klik hier voor de tweede video.

Ook KUNSTENISRAËL-directeur Ken Gould en dramaturg en theaterrecensent Dennis Meijer waren naar Israël afgereisd.
De laatste schreef voor TM, het vaktijdschrift voor theater en dans, een artikel over het evenement.


Bekijk de film hier

Website van de week
European Jewish Press

European Jewish Press, Europe's sole Jewish news and information service werd eind 2005 gelanceerd, met het doel zowel een Joods als niet-Joods publiek te voorzien van onafhankelijk, betrouwbaar actueel nieuws met betrekking tot onderwerpen die voor Joden in Europa en elders in de wereld van belang zijn.

Voor een zo compleet mogelijk nieuwsaanbod werkt European Jewish Press met een team internationale verslaggevers en maakt voor de nieuwsgaring ook gebruik van een groot aantal Europese bronnen (zie Links).

Op de startpagina wordt bovenaan een onderverdeling gemaakt in landen en regio's en is bovendien plaats ingeruimd voor de relaties tussen Europa en Israël.

De belangrijkste nieuwsberichten staan, met grote foto en link naar het volledige artikel, prominent op de startpagina. Ter rechterzijde onder andere More News, Picture of the Day, Opinions, een poll, de Daily Quote, Sjabbattijden in New York, Brussel, Londen en Jeruzalem, en de parasja van de week.

EJP werd vorige week zelf nieuws toen de site gehackt bleek te zijn door een vermoedelijk Turkse groepering.

European Jewish Press is de website bij uitstek om met name politiek op de hoogte te blijven van Joods nieuws. EJP heeft een account op Facebook, maar de sociale media hebben overduidelijk geen prioriteit, ondanks de Follow Us buttons.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 7 - 14 februari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van De kunst van het luisteren, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Aanrader van de week: Gustav Mahler is This Week's Composer, dagelijks om 13.00 uur op BBC Radio 3.


vrijdag 7 februari

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.21: 2Doc. Afl.: Bobby Fischer tegen de Wereld. Het complexe leven van genie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind tot wereldkampioen schaken, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar, en zich tenslotte verbannen weet uit eigen land.
 • Ned. 2 (NTR), 21.00: Na de bevrijding. Deel 2 - Afrekening. Nieuwe geschiedenis behandelt in zeven afleveringen de periode van 1945 tot 1950 en geeft aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen een beeld van de eerste moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog.
 • BBC 4, 21.00: Sound of Cinema: The Music That Made the Movies. Afl. 1: The big score. Filmmuziek van o.a. Max Steiner en Erich Wolfgang Korngold.

zaterdag 8 februari

 • WDR 3, 16.05: Im Gespräch: der Geiger Linus Roth. Over de herontdekking van de bijna vergeten componist Mieczyslaw Weinberg.
 • Canvas, 23.35: Lebanon. Oorlogsfilm van Samuel Maoz uit 2010. De oorlog in Libanon in 1982 wordt bekeken via een kleine opening in een Israëlische tank.

zondag 9 februari

 • Ned. 2 (JO), 14.00: The Story of the Jews. Afl. 1: Hoe het geloof in een onzichtbare God en de introductie van de bijbel de wereld veranderde.
 • Mezzo, 15.05: Das Reichsorchester. The Berlin Philharmonic Orchestra and The Third Reich. Documentaire over de Berliner Philharmoniker in de jaren 1933-1945 onder het bewind van de nazi's. Centraal staan de persoonlijke lotgevallen van muzikanten en andere betrokkenen.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 16.58: Makers van morgen. Afl.: Kür, documentaire uit 2012 over de tweeling Dmitry en Rachel Epstein, de hoop van het Nederlandse kunstschaatsen.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren, met deze week een gesprek met essayist, columnist en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer over integratie, de veranderende samenleving en over de recente biografie die Scheffer schreef over zijn grootvader, een immigrant uit Duitsland. Verder aandacht voor de lezingencyclus die Leo Frijda bij Joods Educatief Centrum Crescas geeft over de manier waarop schrijvers als Kafka, Heine en Canetti met hun Joodse achtergrond worstelden. Presentatie: Paul Damen en Alfred Edelstein.
 • hollanddoc 24 (NTR), 19.33: Na de bevrijding. Afl. 2: Afrekening. In de eerste weken na de bevrijding worden NSB'ers, jodenjagers, landverraders, collaborateurs en moffenhoeren massaal en publiekelijk opgebracht. Herh.: 13/2, 18.08.
 • Canvas, 20.45: Soundtrack. Zevendelige muzikale roadtrip door Israël en de Palestijnse gebieden, waarin vier Vlaamse muzikanten op zoek gaan naar de rol die muziek speelt in dit eeuwige conflictgebied. Afl. 6: Gaza.
 • cultura 24 (VPRO), 21.30: Death of a Poet, Joseph Brodsky. Documentaire uit 2001 over leven en werk van de Russische existentialistische dichter en Nobelprijswinnaar, de dichter Joseph Brodsky.
 • Arte tv, 22.10: Roman Polanski: Mein Leben. Documentaire over het leven en werk van deze legendarische filmregisseur.
 • Arte tv, 23.40: Musik im Salon. Afl.: Recital door pianiste Alice Sara Ott, pianist Francesco Tristano en de Israëlische mandolinespeler Avi Avital, opgenomen in het neogothische Stadtbad Oderberger Straße in Berlijn.

maandag 10 februari


dinsdag 11 februari

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week - Mahler. Afl. 2: The Wunderhorn Years.
 • NDR Kultur, 20.00: Traumspuren. Over Juliano Mer-Khamis, intendant en acteur van het Freedom Theatre in Jenin, die op 4 april 2011 in Jenin werd vermoord.
 • Arte tv, 23.20: Widerstandskämpfer im Ruhestand (Des terroristes à la retraite). Documentaire over de internationale verzetsbeweging in Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog.

woensdag 12 februari

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week - Mahler. Afl. 3: In Charge in Vienna.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 15.19: 2Doc. Afl.: Bobby Fischer tegen de Wereld. Het complexe leven van genie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind tot wereldkampioen schaken, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar, en zich tenslotte verbannen weet uit eigen land.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 18.48: Alles moet anders: de wederopbouw van Nederland. Tweede deel van een deels gedramatiseerde documentaire uit 1989 over de wederopbouw van Nederland tussen 1944 en 1950.
 • cultura 24 (AVRO), 22.50: ArtMen. Afl.: Kopenhagen, met o.a. de Israëlische kunstenaar Tal R.

donderdag 13 februari

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week - Mahler. Afl. 4: The Arrival of Alma.
 • BBC 2, 22.00: Bible Hunters. Documentaire over de zoektocht naar de vroegste Christelijke teksten in Egypte. De vondsten zetten de bijbelverhalen in een nieuw licht.

vrijdag 14 februari

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the Week - Mahler. Afl. 5: New York.
 • Radio 5 (HUMAN), 19.02: OBA live. Hoofdgast is socioloog Abram de Swaan over zijn boek Compartimenten van vernietiging, waarin hij de grootste genocides en massamoorden van de 20e eeuw bespreekt.
 • Ned. 2 (NTR), 21.05: Na de bevrijding. Afl. 3: Verloren jeugd. Jongeren willen inhalen wat ze vijf jaar lang hebben gemist, maar dit leidt tot onrust bij de autoriteiten.
   
jaargang 10, nummer 06
vrijdag 07 februari 2014
 

In deze nieuwsbrief

Ons derde lustrum!
Lezing Simon Soesan - mis hem niet
Mystiek in het jodendom
Tussen jodendom en assimilatie
Maandag 10 februari: 'Joden bekeren niet?'
Columns over de Namenwand
Leo Frijda bij de Joodse Omroep
Boekennieuws
Uilenburgerconcert: De os op het dak
Instaprondleiding: Wie zijn de chassidim?
Nieuws van heinde en verre
International Exposure Festival for Israeli Theatre
Website van de week
Televisie en radio 7 - 14 februari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Gelukkig, ze zijn terecht. Ik heb het dan natuurlijk over de knikkers van Anne Frank z.l. Haar buurmeisje Toosje Kupers schonk een tijd(je) ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Frits Bolkestein schreef onlangs in NRC over Israël, naar aanleiding van een advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Niet dat het nou bepaald een grote beet was. Maar Daniëlle, onze buurvrouw, was wel bezorgd. Ze was onderweg naar huis langs ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is in een mijnenveld van Israëlische beledigingen gestapt. De mijnen ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Een columnist, ook één van Crescas, hoort geen activist te zijn in de zin dat hij/zij zelf actie onderneemt of anderen daartoe ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Mensen schrijven al sinds de oudheid over zichzelf. Ze noemden het destijds confessions, essays, epistels, memoires. W. P. Scargill ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, over de Namenwand, het Holocaust Namenmonument Nederland ...
lees verder


(advertenties)

banner blankevoort

banner yanshuf

banner givat

banner meldpunttaal

banner amphora

banner sinaicentrum

banner hallojoods

banner jonet

banner luna3

banner joodsamsterdam

banner propra

banner limmoed

banner venstra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier