vrijdag 10 januari 2014
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursusprogramma januari en februari

Time flies when you're having fun … en dan ineens is het januari!

Deze en volgende maand start weer een aantal cursussen waarvoor u nog kunt inschrijven. Voor alle cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar.

 • Gezichtsbepalende premiers van Israël, zes lessen over de mannen die hun stempel drukten op de geschiedenis van Israël, door oud-CIDI-directur Ronny Naftaniël.
  Eerste les: 14 januari. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.
 • Harold Pinter, toneelschrijver, vier lessen over het werk van deze Britse schrijver, gegeven door literatuurdocent Paul Gabriner en schrijfster en toneelregisseur Gita Hacham, die tekent voor de laatste les, de lezing van The Lover, een eenakter uit 1962, gespeeld door twee acteurs.
  Eerste les: 16 januari. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.
 • Joden bekeren niet? Vinco David bespreekt in één les de lange en woelige geschiedenis van gioer, de bekering tot het jodendom, en gaat na afloop van zijn verhaal met de aanwezigen en een forum in discussie.
  Datum: 10 februari. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.
 • Tussen jodendom en assimilatie, vier lessen waarin Leo Frijda spreekt over Joodse schrijvers en de plaats die hun Joodse achtergrond in hun leven en werk inneemt.
  Eerste les: 20 februari. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Columns

Zes 'vaste' columnisten en één gastcolumnist zorgen ook deze week voor een variëteit aan interessante columns.
Gastcolumnist is Eric Ottenheijm. Hij schreef voor ons een recensie over het onlangs heruitgegeven boek 'De Samaritanen' van Pieter W. van der Horst. De Samaritanen, een 25 eeuwen oude religieuze groepering, leefden nogal eens op gespannen voet met Joden.
Eva van Sonderen schrijft over Afrikaanse asielzoekers in Tel Aviv.
Simon Soesan maakt zich kwaad over voetbalclub Vitesse, de KNVB en Nederlandse politici.
Harry van den Bergh schrijft een scherpe analyse over de achtergronden van boycot-acties tegen Israël en Israëlische instellingen.
Salomon Bouman heeft het deze week over Poolse Joden, in Israël, in Polen, en daarbuiten.
In zijn literaire column bespreekt Leo Frijda de Duitse schrijver Arnold Zweig, die Duitser én Jood wilde zijn.
Leo Mock tenslotte, heeft het over de 'affaire Vitesse', Limmoed, en kosjer koken op sjabbat.

Urna meets Kroke

Donderdag 23 januari vindt in wereldmuziekcentrum RASA in Utrecht een muzikale ontmoeting plaats tussen muziektradities die mijlenver uit elkaar liggen. De Poolse klezmerband Kroke en de Mongoolse zangeres Urna combineren hun kenmerkende eigen geluid en voeren de bezoeker mee op een unieke droomreis naar onvermoede muzikale verten.

Als u hier nieuwsgierig naar bent en deze spannende combinatie met eigen oren wilt horen, dan kunt u dit concert misschien gratis bijwonen. Crescas heeft twee vrijkaarten beschikbaar. Alles dat u moet doen om mee te loten, is onze Facebook-pagina liken en vóór donderdag 16 januari een mailtje met uw gegevens sturen naar info@crescas.nl. De prijswinnaar (m/v) krijgt bericht per email.

 • 23 januari: Zang uit Mongolië ontmoet Poolse klezmer. RASA Muziek & Dans, Pauwstraat 13a, Utrecht.
  Klik hier voor meer informatie.

Een ontmoeting in Netanja

Deze week het derde deel van het verslag dat Solange Leibovici voor ons schrijft over de zoektocht naar haar in 1942 in Auschwitz vermoorde Parijse naamgenootje.

In Israël ontmoet Solange de 80-jarige Nelly Dynovisz. Na terugkeer doet ze in het telefoonboek van haar geboortestad Parijs een bijzondere ontdekking.

Klik hier om alle afleveringen van dit 'feuilleton' te lezen.

Sefardische geschiedenis in de Wintersnoge

Volgende maand gaat een cursus van start over de geschiedenis van de Portugese Synagoge in Amsterdam.
In vijf colleges komen diverse onderwerpen, waaronder boekcultuur, Sefardisch Amsterdam in de 17e eeuw, Autoriteit en De Aktie Portugesia in de Tweede Wereldoorlog, aan de orde.

De colleges vinden plaats op de mooist denkbare plaats voor dit onderwerp: in de Portugese Synagoge, het indrukwekkende, uit 1775 daterende gebouw aan het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

Voor meer informatie over docenten, cursusdata en inschrijving: klik hier.

De collegeserie wordt georganiseerd door Het Menasseh ben Israel Instituut, in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en De Illustere School, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam om een breed publiek in staat te stellen onderwijs te volgen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Feestelijke boekpresentatie: 'Altijd Etty'

Woensdag 15 januari, de 100e geboortedag van Etty Hillesum, presenteren Ton Jorna en Julika Marijn hun boek Altijd Etty; Etty Hillesum, inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven. Voorafgaand aan de presentatie speelt Julika een aantal fragmenten uit de theatervoorstelling ‘Denkend Hart’, waarvoor ze putte uit de indringende oorlogsdagboeken van Etty Hillesum.

De organisatie van de boekpresentatie is in handen van de uitgever van het boek, die de aanwezigen verzoekt om bij een verjaardag passende kleding te dragen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een toast op de nagedachtenis aan Etty, en natuurlijk met taart.

 • 15 januari 2014: Presentatie Altijd Etty. Amstelkerk, Amstelveld 10, Amsterdam. Aanvang: 19.30, inloop vanaf 19.00 uur.
  Klik hier voor meer informatie.

Shura zingt voor Yad Elie

Zaterdagavond 11 januari vindt in de Glazen Zaal van de Haagse Snoge een benefietconcert plaats waarvan de opbrengst ten goede komt aan Yad Elie, de door de Nederlandse Marion Kunstenaar in 2002 opgerichte vrijwilligersorganisatie die zich het lot aantrekt van kwetsbare Joodse en Arabische kinderen in Jeruzalem.

Zangeres Shura Lipovsky en accordeonist Bart Lelivelt brengen deze avond het programma 'Buiten Eden', Chassidische verhalen, anekdotes en liederen vol humor en wijsheid over het leven en de dood.

Voorafgaand aan het concert geeft Ronny Naftaniël een korte uitleg over het werk en het belang van Yad Elie.

Onder het motto Geen kind mag honger lijden in het land van melk en honing zorgt Yad Elie ervoor dat op jaarbasis ruim 40.000 maaltijden worden verstrekt op 14 Joodse en Arabische scholen in Jeruzalem. Naast deze maaltijdverstrekking geeft de organisatie voorlichting aan ouders over de waarde van (gezond) voedsel en het opzetten van zelfstandige keukenprojecten in scholen, om daarmee een meer structurele oplossing te bieden voor armoede en honger.

 • Zaterdag 11 januari, LJG Den Haag (Glazen Zaal), Prinsessegracht 26, aanvang 20.00 uur, ontvangst met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Entree € 20, aan de zaal te voldoen. Aanmelding wordt sterk op prijs gesteld, per email aan info@ljgdenhaag.nl of telefonisch op 070-7504680.

Klik hier voor meer informatie over Yad Elie.

Nieuw bij de Joodse Omroep: De Kunst van het Luisteren

Het vertrouwde radioprogramma Joods op Zondag, dat wekelijks van 19.00 tot 20.00 uur op Radio 5 te beluisteren was, is niet meer.
Gelukkig heeft de Joodse Omroep ondanks alle verschuivingen in de radioprogrammering, haar zendtijd behouden. Vanaf 12 januari vindt u, op de gewijzigde tijd 18.00 tot 19.30 uur, 'De Kunst van het Luisteren', een programma over, in of om de Joodse wereld, met welsprekende gasten, mooie reportages en harmonieuze muziek. Actualiteit, politiek, cultuur, religie, humor, gesprekken op het scherp van de snede. Paul Damen en Alfred Edelstein tekenen voor de presentatie.

Schrijfster Sanne Terlouw en filmmaker Frank Diamand bijten het spits af. De eerste komt vertellen over haar literaire activiteiten en haar inspanningen voor de kleine Joodse gemeente Beth Shoshanna in Deventer, de tweede over En iedereen doet me aan iemand anders denken, zijn nieuwe poëziebundel. Verder hoort u een reportage over het drama van Alia, een Joodse asielzoeker uit Iran, die niet langer in Nederland mag blijven.

Chaim van Luit in het Bonnefantenmuseum

Het werk van Chaim van Luit (Heerlen, 1985) gaat over compositie, ritme, vorm en kleur. Van Luit onderzoekt op allerlei manieren de menselijke waarneming. Wat zien je ogen precies? Met welke frequentie kijk je?

De tentoonstelling Third Rail, die nog tot eind januari te zien is in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, daagt de bezoeker uit om mee te gaan in de gedachtegang van de kunstenaar. 'Third Rail gaat voor mij over het 'andere', niet gangbare spoor. Om dit alternatieve spoor te kunnen volgen moet je hindernissen nemen. Het risico dat dit 'derde spoor' inhoudt, zet je waarneming en je zintuigen op scherp.'

Het televisieprogramma Kunstuur van 5 januari 2014 bezocht de tentoonstelling en ontdekte dat Van Luit zijn Joodse achtergrond op allerlei manieren in zijn werk vervlecht. Klik hier om die uitzending te bekijken.

 • Chaim van Luit – Third Rail, Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht. Nog te zien tot 26 januari 2014.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Landschap en herinnering, een onderzoek van Simon Schama naar het landschap in de verbeelding, in verhalen, mythen en legendes, de heruitgave van Leo Frijda's gebundelde literaire columns Het jodendom laat je niet los. Over schrijvers en hun Jodendom, en Kaddish voor een buurt. Het oorlogsdecor van Amsterdam-Zuid, de jeugdherinneringen aan Amsterdam-Zuid in de jaren '39-'46 van Heere Heeresma.

Engelstalig: in Tablet Magazine een overzicht van recente boeken waarin jonge vrome Joden beschrijven waarom ze hun veilige omgeving verlaten voor het onzekere seculiere leven.

En verder:

- Woensdag 22 januari om 20.00 uur spreekt Loes Gompes bij Boekhandel Van Rossum over haar boek Fatsoenlijk land, Porgel en Porulan in het verzet, waarna de bijbehorende documentaire zal worden vertoond. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Jewish Press heeft een artikel over het nut om Toe Bisjwat, het nieuwjaarsfeest van de bomen te vieren, dit jaar op 16 januari.
 • In de New Yorkse wijk Williamsburg in Brooklyn wordt door sjomriem gewaakt over de orthodox-Joodse bewoners. Tablet sprak met deze vrijwillige beveiligingsdienst.
 • Slate duikt in de herkomst van Oost-Joodse achternamen.
 • MailOnline heeft een mooi verhaal waarin Anne Frank figureert.
 • Florina Rodov legt in Kveller uit waarom ze haar krulhaar weigert te straighten.
 • Duitstalige Joden in Berlijn en Wenen waren in het fin-de-siècle echte kosmopolieten. In Phys.org een artikel naar aanleiding van een onderzoek.
 • Israël bevindt zich in het oog van de storm, schrijft Ofer Haivry in zijn essay in Mosaic Magazine.
 • Voor wie Frans leest: in La Règle du Jeu een bijzondere open brief aan de antisemitische Franse cabaretier Dieudonné M'bala M'bala, de bedenker van de quenelle.
 • In de VS zijn bijbelse namen voor baby's in, maar wel met een moderne twist, schrijft Times of Israel.
 • Jewniverse schrijft over de Joodse geschiedenis van de Chinese stad Kaifeng.
 • Memory of the camps, een in 1945 door Alfred Hitchcock gemaakte documentaire over de verschrikkingen in de concentratiekampen, is gerestaureerd en gereedgemaakt voor vertoning. Lees meer in The Independent.

Kosjere apps voor uw smartphone

Jewish Days is een app voor iPhone, iPad en iPod Touch die alle Joodse feestdagen op een rijtje zet en er beknopte informatie over verschaft. Naast de gewone kalenderdatum vermeldt de feestdag ook de Joodse datum. Bovendien wordt gelinkt naar de bij de feestdag horende Wikipediapagina. De app beslaat de jaren 2009-2018.

De goed werkende, handige app is ontwikkeld door Kosher Penguin LLC, een bedrijf dat in 2011 werd opgericht door Pinchas The Penguin en dat zich volledig richt op het ontwikkelen van Joodse, 'kosjere' smartphone software. De website kosherpenguin.com is onbereikbaar, en te vrezen valt dat een brief sturen naar het adres 1 Penguin Way, Discovery Hut Antarctica, Antarctica, South Pole 99999 Other, u ook niet veel verder zal helpen …

Gratis voor Android bezitters is Is it kosher. De app is goedgekeurd door het NIK en is dus ook te gebruiken in Nederlandse winkels. Op de website van het NIK staat het gebruik van de app duidelijk uitgelegd.

Eveneens gratis is JNF Plant A Tree, mits u in het bezit bent van een Blackberry. Zo vlak voor Toe Bisjwat best handig, toch?

Met Radios Israel Pro hebt u op uw iPhone, iPad en/of iPod Touch een app waarmee u een groot aantal Israëlische radiozenders kunt ontvangen. Op dit moment is deze app alleen in de Amerikaanse iTunes store verkrijgbaar. Wie in het bezit is van een Amerikaanse credit card kan er een account openen. De app is gratis in de light-versie, voor $ 0,99 hebt u de pro-versie in huis.

In The Picture
Bei Mir Bist Du Schein

In november 1937 verwierven LaVerne, Maxine en Patty Andrews, beter bekend als The Andrews Sisters, wereldfaam met hun uitvoering van Bei Mir Bistu Shein, een liedje uit de Jiddisje muscial Men Ken Lebn Nor Men Lost Nisht, in 1932 geschreven door Jacob Jacobs en Sholom Secunda. De voorstelling was geen succes en verdween al na een jaar van het toneel. Het liedje werd een enorme hit, maar werd in Duitsland verboden toen de tekst niet gezongen bleek in een vaag Beiers dialect, maar in het Jiddisj.
Bei Mir Bistu Shein is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste Jiddisje liedjes aller tijden.

En nu is er een geheel nieuwe versie verschenen van Bei Mir Bistu Shein. De Azerbeidzjaanse zangeres Ilhama Gasimova maakte, met behulp van digitale technieken, een postmoderne versie van dit stukje Joods erfgoed.


Bekijk de film hier

Website van de week
Delpher

Delpher is het centrale toegangspunt tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van een groot aantal wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. In Delpher zijn miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften op één plek en op woordniveau te doorzoeken. Met 90.000 boeken, ruim één miljoen kranten en ongeveer 1,5 miljoen pagina’s uit Nederlandse tijdschriften uit de 17e tot de 20e eeuw is Delpher met recht een goudmijn. En deze megacollectie is vrij toegankelijk voor iedereen, zoals in Over Delpher te lezen is.

Over Delpher Boeken geeft inzicht in, en biedt toegang tot de gedigitaliseerde boeken van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheken en andere (erfgoed-)instellingen. Vooralsnog beperkt, maar veelbelovend.

Over Delpher Kranten is een heel ander verhaal: daar kan de bezoeker kranten inzien van de 17e tot medio 20e eeuw. Bedenk een zoekwoord of naam, en het systeem gaat aan de slag. De zoekvraag naar artikelen over Anne Frank levert maar liefst 706 pagina's op, de vraag naar Nieuw Israelietisch Weekblad resulteert in 4.750 resultaten. Dezelfde vraag ingegeven onder Tijdschriften levert 160 resultaten op.
Behalve grof zoeken op trefwoord, naam, etc. kan ook verfijnder worden gezocht, aan de linkerkant van de pagina, in verschillende categorieën.

Nogmaals het NIW: beperk de zoekvraag tot Periode, Soort bericht, Advertentie, Artikel, Familiebericht, Illustraties met onderschrift, Verspreidingsgebied.
Uw redacteur zocht in de 19e eeuw naar een artikel in of over het NIW en kreeg 104 resultaten, waaronder een artikel in De Telegraaf van 30 september 1897 waarin sprake is van 'ernstig pogincen worden aangewend om een nieuw Israëlietisch weekblad voor Noord- en Zuid-Nederland uit te t:even, dat in afwijking van de bestaande Joodsrbe weekbladen in meer vrijzinnigen geest geredigeerd tal worden.' De fouten in de tekst worden veroorzaakt door Optical Character Recognition (OCR), digitaal 'gelezen' teksten, waarover dan ook wordt gezegd: 'Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar'.
Het gevonden artikel is met de tabs 'Beeld' en 'Tekst' op verschillende manieren te bekijken, de metadata van het artikel staan onder de tab 'Details'.

En dan is er de categorie Radiobulletins, enigszins verscholen onder de tab 'Meer'. Deze beslaat de periode 1930 tot 1998 en bevat het duizelingwekkende aantal van 1.474.359 resultaten.

Delpher is, in één woord, geweldig!

Oh ja, voor het geval u vreest geheel onder te sneeuwen: het aantal zoekresultaten per pagina is standaard ingesteld op 10, maar kan stapsgewijs worden verhoogd naar 50.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 10 -17 januari

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken.

Op Radio 5 heeft de Joodse Omroep vanaf deze week op de zondag een nieuw programma én een nieuwe uitzendtijd!


vrijdag 10 januari

 • BBC Radio 3, 13.00: Composer of the week - Vienna on the brink. Wenen was aan het begin van de 20e eeuw in cultureel opzicht één van de meest opwindende steden van Europa. Afl.: Skandal!.
 • WDR, 15.00: Planet Wissen. Afl.: Ein Deutscher wird Starkoch in Israel. De man in kwestie heet Tom Franz en was in 2013 de winnaar van de eerste serie Masterchef in Israël.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: VPRO Import. Afl.: Israel Ltd. Drie Joodse jongeren nemen deel aan de Israel Experience, een omvangrijk zionistisch project, dat als doel heeft nieuwe bondgenoten te creëren voor Israël.
 • BBC 4, 21.00: Yehudi Menuhin at the BBC. Petroc Trelawny maakt met veel archiefmateriaal een portret van deze wereldberoemde violist en dirigent, die een groot deel van zijn leven doorbracht in de UK.

zaterdag 11 januari

 • Arte tv, 13.25: Die wunderbare Welt des Albert Kahn - Am Vorabend des Krieges. De Franse bankier Albert Kahn stuurde aan het begin van de 20e eeuw fotografen over de wereld om andere culturen vast te leggen.
 • Cultura 24, 20.05: The Beauty of Books. Vierdelige BBC-serie over de ontwikkeling en betekenis van het boek. Afl.: Ancient Bibles, the codex Sinaiticus.
 • WDR, 20.15: Nacht über Berlin. Speelfilm uit 2013 over de idealistische Joodse arts Albert Goldmann en zijn vrouw Henny Dallgow tegen de achtergrond van het opkomende nationaalsocialisme in Berlijn.
 • Ned. 2 (VPRO), 22.35: Unsere Mütter, unsere Väter. Voor televisie gemaakt Duits WOII-drama uit 2013, in drie delen, over vriendschap en volwassen worden met de erfenis van de zwartste periode uit de Duitse geschiedenis. Afl 3: Ein anderes Land.
 • Canvas, 23.55: Pomegranates and Myrrh (Al Mor wa al Rumman). Drama uit 2008 over het pas gehuwde stel Kamar en Zaid die in Ramallah door de arrestatie van de eerste wreed uit elkaar worden gehaald.
 • Ned. 2 (NTR), 0.20: Vals im Bashir. Ontroerende, Oscargenomineerde animatiefilm uit 2008 van Ari Folman, die laat zien hoe mensen omgaan met trauma's en schuldgevoelens.

zondag 12 januari

 • Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT - Het spoor terug. Journalist Kees Schaepman trekt zich na een leven vol reizen terug op een kleine boerderij vlak over de Duitse grens. In de hal van zijn huis, onder vele lagen behang, vindt hij een geschilderd hakenkruis. Die vondst markeert het begin van een speurtocht.
 • RTL 8, 12.00: El arca / The Ark. Argentijnse animatiefilm uit 2007 over Noach en de zondvloed. Bekroond met de Zilveren Condor voor de beste animatiefilm.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Deventer. Documentaire over 'Het huis met de roos', de in Moorse stijl gebouwde synagoge. Het gebouw staat te koop maar de Joodse gemeenschap kan het vooralsnog niet betalen.
 • NED 2 (JO), 14.15: De baby. Documentaire uit 2012 van Deborah van Dam. Aangrijpende, ontluisterende reconstructie van de Hollandse onderduik van de Joodse baby Anneke Kohnke (1940), die nu in Amerika woont.
 • Radio 5 (JO), 18.00: De kunst van het luisteren. Voor meer informatie zie elders in deze nieuwsbrief.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 18.59: VPRO Import. Afl.: Israel Ltd. Drie Joodse jongeren nemen deel aan de Israel Experience, een omvangrijk zionistisch project, dat als doel heeft nieuwe bondgenoten te creëren voor Israël.
 • Canvas, 20.40: Soundtrack. Zevendelige muzikale roadtrip door Israël en de Palestijnse gebieden, waarin vier Vlaamse muzikanten op zoek gaan naar de rol die muziek speelt in dit eeuwige conflictgebied. Afl. 2: Westelijke Jordaanoever.

maandag 13 januari

 • BBC Radio 3, 11.00: Composer of the week - Philip Glass. Afl 1: Apprenticeship In the Shape of a Square
 • Radio 5 (NCRV), 18.02: Schepper & Co. Met ondermeer aandacht voor Toe Bisjwat, het nieuwjaarsfeest van de bomen. In het forum onder anderen rabbijn Menno ten Brink.
 • hollanddoc 24 (JO), 19.09: De baby. Documentaire uit 2012 van Deborah van Dam. Aangrijpende, ontluisterende reconstructie van de Hollandse onderduik van de Joodse baby Anneke Kohnke (1940), die nu in Amerika woont.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Deutsche gegen Devisen - Ein Geschäft im Kalten. De ruilhandel tussen Duitsland en Roemenië, waarbij dat laatste land veel geld wist binnen te slepen.

dinsdag 14 januari

 • BBC Radio 3, 11.00: Composer of the week - Philip Glass. Afl. 2. Einstein on the Beach.
 • hollanddoc 24 (NTR), 17.41: De oorlog, negendelige documentairereeks over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië, vanaf de locaties waar de gebeurtenissen plaatsvonden. Afl. 7: Oorlog in Indië. Herh.: 15/1, 22.31 en 17/1, 23.40.
 • Cultura 24, 20.30: Foto-Eddy - Negatieven van mijn vader. Als kind reisde regisseur David de Jongh vaak mee met zijn vader, de bekende Vrij Nederland-fotograaf Eddy de Jongh. Na diens overlijden in 2002 gaat David op zoek naar de verhalen die zijn vader gedurende zijn leven zorgvuldig verborgen had gehouden en achterhaalt hij hoe Eddy als enige van zijn Joodse gezin, WOII overleefde. Herh.: 16/1, 21.20.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 22.00: Movies that matter. Afl.: The law in these parts. Documentaire uit 2011 van de Israëlische cineast Raanan Alexandrowicz. Klik hier voor meer informatie en data. Herh.: 16/1, 17.25.
 • Radio 1 (VPRO), 0.00: Nooit meer slapen. Late-night-cultuurmagazine. In het eerste uur Ad van Liempt naar aanleiding van zijn boek Na de bevrijding, het verhaal over de weinig bekende jaren 1945 - 1950.

woensdag 15 januari

 • BBC Radio 3, 11.00: Composer of the week - Philip Glass. Afl. 3: Koyaanisqatsi and Sesame Street.
 • Ned. 3 (TROS), 21.10: De Duitsers. Een bonte mix van presentatoren trekt door Duitsland om te onderzoeken wie onze oosterburen precies zijn.

donderdag 16 januari

 • BBC Radio 3, 11.00: Composer of the week - Philip Glass. Afl. 4: Songs and Poems
 • hollanddoc 24 (JO), 22.01: De baby. Deel 1 van de documentaire uit 2012 van Deborah van Dam. Aangrijpende, ontluisterende reconstructie van de Hollandse onderduik van de Joodse baby Anneke Kohnke (1940), die nu in Amerika woont.

vrijdag 17 januari

   
jaargang 10, nummer 02
vrijdag 10 januari 2014
 

In deze nieuwsbrief

Cursusprogramma januari en februari
Columns
Urna meets Kroke
Een ontmoeting in Netanja
Sefardische geschiedenis in de Wintersnoge
Feestelijke boekpresentatie: 'Altijd Etty'
Shura zingt voor Yad Elie
Nieuw bij de Joodse Omroep: De Kunst van het Luisteren
Chaim van Luit in het Bonnefantenmuseum
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Kosjere apps voor uw smartphone
Bei Mir Bist Du Schein
Website van de week
Televisie en radio 10 -17 januari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
‘Voetbal is oorlog’, schijnt Rinus Michels gezegd te hebben. Ik zeg ‘schijnt’ omdat langere tijd onduidelijk was of hij dat nu wel...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Ik heb enige tijd geleden de sergeant Grischa van u gekregen, ik hou van dat boek en laat geen gelegenheid voorbij gaan om het ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Opeens moet een club uit Arnhem zich schamen. En de nationale voetbalbond ook. Want echt, wat nu is gebeurd, is nog nooit gebeurd ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De kronkelingen van de geest gaan alle kanten uit. Begrijpelijk want in de meeste gevallen worden ze meer door emoties dan door ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Een ieder die goed om zich heen keek en goed luisterde, kon zien en voelen dat de beweging, die in enigerlei vorm een boycot van ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Het Centraal Busstation in Tel Aviv ligt op de grenslijn van twee verpauperde buurten, Nevé Sja’anan en Sjechina HaTikwa ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Onlangs verscheen bij Amphora Books een heruitgave van 'De Samaritanen' van Pieter van der Horst. Eric Ottenheijm las het boek en schreef een recensie ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner jonet

banner venstra

banner yanshuf

banner amphora

banner luna3

banner joodsamsterdam

banner sinaicentrum

banner limmoed

banner givat

banner hallojoods

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier