vrijdag 6 december 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Zes Israëlische premiers in beeld

Voor het eerst verzorgt oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniël voor Crescas een cursus. In 'Gezichtsbepalende premiers van Israël' behandelt hij de politieke uitdagingen waarvoor David Ben Gurion, Levi Eshkol, Menachem Begin, Jitschak Rabin, Ariel Sharon en Ehud Olmert zich tijdens hun regeerperiode geplaatst zagen. Wat is de erfenis die zij voor hun opvolger nalieten?

Ronny Naftaniëls enorme kennis van, en inzicht in het dynamische politieke landschap van Israël, staan garant voor een uiterst boeiende cursus. De eerste les is dinsdag 14 januari.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Ram Katzir: Where thoughts are

De Nederlands/Israëlische beeldend kunstenaar Ram Katzir (1969, Tel Aviv) ontwierp voor het kantorencomplex La Defense Offices aan de Willem Dreesweg 24 in Almere het kunstwerk Where thoughts are.
In de publiek toegankelijke patio plaatste de kunstenaar een reusachtige boom met een kruin van wolken, die van een afstand wordt gadegeslagen door een man met een wolkenhoofd. De objecten zijn wit en steken af tegen de veelkleurige gevels die erop uitkijken, maar reflecteren ook het licht en vallen daardoor soms bijna samen met de achtergrond. De zen-achtige sfeer en het surrealistische beeld staan in schril contrast met de harde werkelijkheid (in de kantoorgebouwen rondom de binnenplaats huizen onder meer het UWV en de Belastingdienst). Donderdag 12 december om 14.00 uur wordt de installatie onthuld.

Katzir heeft Where thoughts are opgedragen aan zijn vriend en studiegenoot aan de Rietveld Academie, Yariv Alter Fin, die in 2007 een eind aan zijn leven maakte. Meer over het werk van Ram Katzir is te vinden op zijn eigen website.

Vaarwel / Lost words

De Hollandsche Schouwburg is een van de deelnemende locaties aan het Amsterdam Light Festival, waarover uw nieuwsbrief vorige week uitvoerig berichtte.

Kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes bedachten hiervoor het project 'Vaarwel/Lost words'. Zij tonen projecties van handgeschreven of getypte briefjes en foto’s die in de oorlogsjaren, toen het gebouw gebruikt werd als verzamelplaats voor Joodse mannen, vrouwen en kinderen voor ze op transport gezet werden naar de concentratiekampen, vanuit de Hollandse Schouwburg de buitenwereld wisten te bereiken.
Klik hier voor meer informatie.

Het project wordt mede gesteund door Voor de kunst, het online platform waar kunstprojecten kunnen worden gesteund via crowd funding.

Gezocht: het verhaal achter een foto (en meer)

Documentairemaakster Diklah Zeidler, u kent haar vast als regisseur van 'Mijn zusje de soldaat', heeft samen met Bahram Sadeghi, bekend van 'Levy & Sadeghi' en 'De Wereld Draait Door', het plan opgevat voor een documentaire over het verhaal achter de wereldberoemde foto ‘Beethovenstraat 1967’ van Ed van der Elsken.

De fotograaf zag op een zonnige dag in de zomer van 1967 drie jonge vrouwen de Beethovenstraat oversteken, ter hoogte van de kruising met de Jan van Eijckstraat. Hij aarzelde niet en maakte de foto die voor velen het beeld van Amsterdam in de sixties, letterlijk en figuurlijk bepaalde.
Wie zijn deze vrouwen? Drie vriendinnen? Collega’s? Heeft het leven hen gebracht wat die mooie, zonnige dag in de summer of love midden in de jaren '60, dat magische tijdperk vol peace, love, hope, freedom en happiness, beloofde?

In de documentaire die Zeidler en Sadeghi voor ogen hebben, geeft de zoektocht naar de drie vrouwen tegelijkertijd een beeld van een stukje uit het recente verleden van Nederland.
De makers hebben 'Beethovenstraat 1967' aangeboden aan cinecrowd.nl, de website van de non-profit stichting Cinecrowd, waar filmmakers hun ideeën voor films kunnen presenteren en pitchen aan het publiek. De crowdfunding voor de documentaire loopt tot en met 13 december.

Om 'Beethovenstraat 1967' onder de aandacht te brengen deed Gerrit Jan Wolffensperger, oud-politicus en goede bekende van Ed van der Elsken, een video-oproep. Het project heeft ook een Facebookpagina.
Crescas helpt graag een handje om de vragen van de makers beantwoord te krijgen. Doet u mee?

Sami Briss en de magie van het toeval

'Er zijn dromen, er zijn vormen die opgaan in de voorstelling, de lijnen die al buigend een oog, een hand tekenen en … door de magie van het toeval … wordt de penseelstreek getransformeerd in vogel, gezicht, wolk of huizen …’ Zo formuleert de Israëlisch-Franse beeldend kunstenaar Sami Briss (1930, Jassy, Roemenië) zijn visie op het wezen van zijn werk.

Briss' gestileerde schilderijen zijn kleurrijk, vriendelijk, soms bijna kinderlijk naïef, en altijd poëtisch. U kunt dit aangename universum van dagdromen binnengaan tijdens de overzichtstentoonstelling die tot 5 januari 2014 te zien is in Galerie De Twee Pauwen aan de Oranjestraat 1 in Den Haag.
Klik hier voor meer informatie.

Menahem Pressler in Amsterdam

De wereldberoemde pianist Menahem Pressler soleert deze maand met het Koninklijk Concertgebouworkest, en dat is een debuut! Het is nauwelijks voorstelbaar dat deze pianolegende niet eerder als solist in Amsterdam te horen was, terwijl hij met zijn Beaux Arts Trio kind aan huis was in het Concertgebouw.
Presslers solocarrière kwam pas in 2008 echt van de grond, nadat het in 1955 door hem opgerichte Beaux Arts Trio was gestopt. Sindsdien geeft hij solorecitals en speelde hij met de Berliner Philharmoniker, het Orchestre de Paris, en nu, aan de vooravond van zijn 90e verjaardag, met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Menahem Pressler speelt, onder leiding van de Engelse dirigent Trevor Pinnock, op 18, 19 en 22 december het 27e (en laatste) pianoconcert van Wolfgang Amadeus Mozart.
Vrijdag 20 december is Pressler te horen in het laatste van de Jubileumconcerten die het jarige Concertgebouw in 2013 heeft geprogrammeerd. Op het podium van de Kleine Zaal speelt hij, begeleid door de jonge musici van het strijkersensemble de 'Fancy Fiddlers', Mozarts 12e Pianoconcert in A groot KV 414. Lucas Jussen (1993), die twee jaar bij Pressler studeerde, speelt de pianosonate in A groot van Franz Schubert. Menahem Pressler als nestor, in één concert samen met de toekomst van musicerend Nederland, een uniek gebeuren waar u live op internet getuige van kunt zijn. Klik hier voor meer informatie daarover.

 • 18, 19 en 22 december: Menahem Pressler en Mozarts Pianoconcert nr. 27. Koninklijk Concertgebouw, Concertgebouwplein 1, Amsterdam.
  Voor kaarten klik hier.

Op de website van het KCO is een interview met, en een korte biografie van Menahem Pressler te lezen.

CIDI collegereeks 2013: Israëlische buitenlandse politiek

Sinds 1988 biedt CIDI jaarlijks een interuniversitaire collegereeks over Israëls politieke situatie, met het doel Nederlandse studenten met een bijzondere interesse voor Israël en het Midden-Oosten meer inzicht te geven in het Palestijns-Israëlische conflict en daarmee het debat te verdiepen.

Het programma voor 2014 omvat opnieuw 11 colleges, die worden gegeven door hoogleraren en universitair docenten, verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland, en door experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten.

Universiteiten kennen al 26 jaar studiepunten toe aan studenten die deze colleges volgen en afsluiten met een paper. Studenten die in aanmerking wensen te komen voor studiepunten, dienen zelf contact op te nemen met hun studiecoördinator.

Klik hier voor meer informatie, data, locatie en inschrijving.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De interessanten, een 'coming-of-age' roman van Meg Wolitzer, Mary Fulbrook doet in Een kleine stad bij Auschwitz. Gewone nazi's en de Holocaust verslag van een diepgravend onderzoek naar de onontkoombaar harde waarheid die de omwonenden niet kán zijn ontgaan, en Martin van Buuren schreef met Een ruimte voor de ziel de biografie van binnenhuisarchitect Jean-Michel Frank (1895-1941), een volle neef van Otto Frank.

Engelstalig: The Elixir of Immortality, de debuutroman van Gabi Gleichmann (1954) over 1000 jaar Joodse en Europese geschiedenis, beleefd door de laatste erfgenaam van Baruch de Spinoza. Meer op de website van Other Press.

En verder:
- Onder de titel Monsieur Croquette verschijnt volgend jaar een biografie over Johannes van Dam. Het boek komt uit op 18 september 2014, precies een jaar na het overlijden van de culinair journalist.
- De roman Er ist wieder da van Timur Vermes wordt verfilmd en wordt in 2015 in de bioscoop verwacht.
- Het Chanoekanummer van JewishFiction .net is verschenen, vol verhalen van hedendaagse Joodse schrijvers. Aanrader!

Debby Petter in Gaandeweg

Na Ik ben er nog is Debby Petter binnenkort opnieuw te zien in een speciaal voor haar geschreven theatermonoloog.

In Gaandeweg speelt Debbie een vrouw van middelbare leeftijd die zich, in de tweede helft van haar leven, geconfronteerd ziet met afscheid nemen. Haar kinderen zijn volwassen en de deur uit, vrienden overlijden, oude vriendschappen blijken verwaterd, allerlei gewoontes zijn versleten en mooie ideeën en idealen blijken ruim voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum. Maar wat als er in een leven ook zaken zijn waarvan geen afscheid mogelijk is?

De voorstelling is te zien in Amsterdam op 12, 13 en 14 december in het Betty Asfalt Complex. Klik hier voor de speellijst.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Breakthrough Jew is het wekelijkse trendwatcher-item op Shalom Life. Deze week: Harvey Morenstein, verantwoordelijk voor het kookprogramma Epic Mealtime, te zien op YouTube.
 • Een gesprek tussen schrijver Paul Auster en de onlangs overleden zanger Lou Reed, compleet met videobeelden, te lezen op DazedDigital.
 • Judy Benton kwam als 17-jarige met het Kindertransport naar Engeland en vertelt, 75 jaar na dato, haar verhaal aan The Guardian.
 • Jewniverse schrijft de glibberige geschiedenis van olijfolie in het Joodse leven.
 • Israel Social TV plaatst een video over alom gewoon geworden militaristisch taalgebruik.
 • In Grodno (Wit-Rusland) is de grote synagoge door brand verwoest, meldt Jewish Heritage Europe.
 • Nieuw: een wandelgids-app voor Joodse gedenkplaatsen in München, te vinden op iTunes.com.

Website van de week
Shtetl

Shtetl, Your Alternative Jewish Magazine tooit zichzelf met de Shtetl Pigeon, een ware straatvogel met tallit en soms hoed die overal en nergens nieuws vandaan haalt. De website wil een virtuele sjtetl zijn ‘met poreuze begrenzing’, waar plats is voor iedereen.

Belangrijk onderdeel van Shtetl is Shtetl on the Shortwave (S.O.S.), een radioprogramma annex podcast over Joodse kunst en cultuur. De nieuwste podcast is een programma van één uur over de positie van homo’s, lesbo’s, transgenders en biseksuelen in Rusland.
Shtetl Magazine gaat eveneens over Joodse kunst en cultuur. Wie daarin, op welke manier dan ook, actief is, kan rekenen op een open mind en oprechte belangstelling. De verslaggevers zoeken de snijvlakken op tussen jodendom en andere culturen. Zijn er fricties, waardoor worden ze veroorzaakt en hoe wordt ermee omgegaan?
Shtetl is er trots op dat geen onderwerp taboe is: ‘Alleen door met elkaar in discussie te gaan, kunnen wij een gezonde, levende, ademende gemeenschap vormen.’
Jiddisj krijgt op Shtetl aandacht in de tab Yiddish & Danish. Een videowoordenboek vol Jiddisj vocabulaire en zegswijzen, bijeengebracht door gesprekken met mensen die van huis uit Jiddisj spreken. In ruil voor een zoet broodje (een Danish) delen zij hun kennis. Dat is wat je noemt zoete broodjes bakken! De meest recente toevoeging is het woord Fleischedicke, dat wordt uitgelegd door Eva Silverman. Voor alle duidelijkheid: Fleischedicke is een bijvoeglijk naamwoord …
Een hoofdartikel domineert de startpagina, daarnaast een kolom met recente artikelen, onder andere over identiteit, geschiedenis en beeldende kunst.

Anders dan anders is de extra zoekoptie in de tag cloud: beweeg uw muis over de woorden, klik bijvoorbeeld op Literature en zie wat zich dan openbaart. In feite is de tag cloud het archief van Shtetl, en dat is even wennen, maar het werkt!

Uiteraard is Shtetl te vinden op Facebook en op Twitter en er is een nieuwsbrief.

De podcasts van Shtetl zijn te downloaden via iTunes.

Shtetl is met recht ‘the new bird in town’, en de stad in kwestie is Greater Montreal, én de rest van de Joodse global village, waar juist die onderwerpen worden opgezocht die elders nauwelijks of geen aandacht krijgen vanuit Joods perspectief. Dat maakt Shtetl tot een verrassende, zeer hedendaagse website die zeker aandacht verdient.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 6 - 13 december

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Ook deze week, van maandag t/m donderdag van 00.45 tot 01.00 uur op Radio 1, in het hoorspelkwartier in het programma Casa Luna, de hoorspelserie Pekelvlees, geproduceerd door de Joodse Omroep.


vrijdag 6 december

 • Ned. 2 (NTR/VPRO), 21.05: One Night Stand. Afl.: Verzet. Zwarte komedie uit 2013 die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en gaat over de spanning tussen een schuchtere porseleinverzamelaar en zijn brutale, kettingrokende onderduikster.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 01.00: The Times of Harvey Milk. Documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele én Joodse politicus in Amerika. Herh.: 7/12, 20.00, 10/12, 22.03, 12/12, 22.12.

zaterdag 7 december

 • Ned. 1 (VPRO), 9.00: Vrije geluiden. Met de Russisch-Duitse pianist Igor Levit (Gorki, 1987) die in 2005 bij de Arthur Rubinstein Competitie in Tel Aviv maar liefst vier prijzen in de wacht sleepte, en pianist Omer Klein, een van de jonge Israëlische musici die van zich doet spreken in de New Yorkse muziekscene.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 17.40: Holland Doc - The Queen of Versailles. Documentaire uit 2012 over het steenrijke echtpaar Jackie and David Siegel en de gevolgen van de economische crisis voor hun leven.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.00: The Times of Harvey Milk. Documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele én Joodse politicus in Amerika.

zondag 8 december

 • Arte tv, 14.20: Biblische Detektivgeschichten. Verschillende wetenschappelijke disciplines geven hun visie op de ontstaansgeschiedenis van de bijbel en de eerste monotheïstische (lees: Joodse) geloofsgemeenschap.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer Han ten Broeke, woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie van de VVD over de banden tussen Israël en Nederland n.a.v. het bezoek van premier Rutte aan het Heilige Land, schrijfster Michal Bergen over haar boek Tante Bettina vertelt (2009), een novelle over een Surinaams Creools-Joodse vrouw die tijdens de oorlog deelneemt aan het verzet en acht Joodse onderduikers verbergt in haar huis. Presentatie Cees Wijburg, forumleider is Paul Damen.
 • hollanddoc 24 (NTR), 0.16: De oorlog, negendelige documentairereeks over de oorlog en de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië vanaf de locaties waar de gebeurtenissen zich voordeden. Afl. 2: Verder onder vreemd gezag. Herh.: 11/12, 21.49.

maandag 9 december

 • hollanddoc 24 (NTR), 16.34: Het leven van Mohammed (The Life of Muhammad) is een historisch onderbouwde driedelige BBC-serie over de stichter van de islam en het ontstaan van één van de grootste religies ter wereld. Afl. 1: De onderzoeker.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: The Botany of Desire. Tweedelige documentaire waarin professor Michael Pollan de geschiedenis presenteert van twee planten die zichzelf onmisbaar hebben gemaakt voor de mens. Afl.: de appel en de tulp.
 • BRT/Eén, 20.40: Birth Day. Documentaireserie waarin fotografe Lieve Blancquaert uitzoekt wat het betekent om op een bepaalde plek geboren te worden. In de verloskamer ontmoet Lieve de baby en de moeder, praat met familieleden, gaat langs bij hen thuis, neemt deel aan feesten en rituelen en bezoekt bijzondere plekken en evenementen die haar meer vertellen over de cultuur waarin de baby zal opgroeien. Afl.: Tiberias.
 • cultura 24 (NTR), 21.30: NTR Podium - Stephen Fry on Wagner. De Engelse acteur Stephen Fry onderzoekt zijn passie voor Richard Wagner. Kan hij de muziek van deze controversiële componist los zien van haar associatie met Hitler?
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Wagner and German Idealism, afl. 1 van de vijfdelige serie Wagner's Philosophers.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten - Auschwitz vor Gericht. Documentaire over het verloop van het proces tegen medewerkers van concentratiekamp Auschwitz, dat in 1963 begon.
 • TV 5 Monde, 23.55: La vallée des larmes. Drama uit 2012 over een bloedige episode in het Midden-Oostenconflict: de gebeurtenissen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Libanon.
 • BBC 4, 0.00: Lionel Bart: Reviewing the Situation. Documentaire over Lionel Bart, componist en librettist van Oliver. Bart (1930-1999) werd in Engeland geboren als Lionel Begleiter, zoon van vluchtelingen uit Oost-Europa.

dinsdag 10 december

 • Ned. 2 (NTR), 23.00: Het uur van de wolf. Afl.: Foto-Eddy. Als kind reisde regisseur David de Jongh vaak mee met zijn vader, de bekende Vrij Nederland-fotograaf Eddy de Jongh. Na diens overlijden in 2002 gaat David op zoek naar de verhalen die zijn vader gedurende zijn leven zorgvuldig verborgen had gehouden en achterhaalt hij hoe Eddy als enige van zijn Joodse gezin WOII overleefde.
 • BBC 4, 23.45: Byzantium: a Tale of Three Cities. Driedelige documentaireserie over de geschiedenis van Istanbul, gepresenteerd door historicus Simon Sebag Montefiore.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Wagner and the Philosophy of Revolution, afl. 2 van de vijfdelige serie Wagner's Philosophers.

woensdag 11 december

 • ARD, 20.15: Das Jerusalem-Syndrom. In 2013 voor televisie gemaakte thriller van Dror Zahavi waarin de gelijknamige psychiatrische stoornis, die sommige bezoekers van Israël tot godsdienstwaanzin drijft, ten grondslag ligt aan een verdwijning en een moord. Herh.: 11/12 0.20.
 • hollanddoc 24 (NTR), 20.26: Het leven van Mohammed (The Life of Muhammad) is een historisch onderbouwde driedelige BBC-serie over de stichter van de islam en het ontstaan van één van de grootste religies ter wereld. Afl. 2: Heilige oorlogen.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Wagner and Schopenhauer, afl. 3 van de vijfdelige serie Wagner's Philosophers.

donderdag 12 december

 • Arte tv, 13.55: Die verlorene Zeit (Remembrance). WOII-drama uit 2011 waarin de Poolse Tomasz en zijn geliefde Hannah uit het concentratiekamp weten te ontsnappen. Ruim dertig jaar later ontmoeten de twee elkaar opnieuw.
 • Ned. 2 (MAX), 14.20: Israël 65 jaar geliefd en gehaat.
 • Ned 2 (JO), 14.55: Muziek uit de kofferbak.
 • Ned. 2 (JO), 15.10: Armada's Organizer 2. Tweede deel van een film over de relatieve betekenisloosheid van voorvallen in de ongekromde ruimte. Een wiskundige die in een psychiatrische kliniek is opgenomen, denkt dat hij de al eeuwenlang door kabbalisten gezochte Poort naar God heeft gevonden.
 • BBC 4, 23.45: Byzantium: a Tale of Three Cities. Afl. 2 van driedelige documentaireserie over de geschiedenis van Istanbul, gepresenteerd door historicus Simon Sebag Montefiore.
 • Ned. 2 (VPRO), 23.45: VPRO Import. 10% - What Makes a Hero. Documentaire uit 2013 waarin cineast Yoav Shamir onderzoekt wie waarom een held wordt of held genoemd wordt.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Wagner and Nietsche, afl. 4 van de vijfdelige serie Wagner's Philosophers.

vrijdag 13 december

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.20: VPRO Import. 10% - What Makes a Hero. Documentaire uit 2013 waarin cineast Yoav Shamir onderzoekt wie waarom een held wordt of held genoemd wordt.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Wagner and Adorno, afl. 5 van de vijfdelige serie Wagner's Philosophers.
   
jaargang 9, nummer 44
vrijdag 06 december 2013
 

In deze nieuwsbrief

Zes Israëlische premiers in beeld
Ram Katzir: Where thoughts are
Vaarwel / Lost words
Gezocht: het verhaal achter een foto (en meer)
Sami Briss en de magie van het toeval
Menahem Pressler in Amsterdam
CIDI collegereeks 2013: Israëlische buitenlandse politiek
Boekennieuws
Debby Petter in Gaandeweg
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 6 - 13 december


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Verbaasd keek ik naar de voorplaat van het NIW (nr. 12) van vorige week. Zes bekende rabbijnen in Nederland waren op wonderlijke ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Ik was eigenlijk wel blij met de column van Harry van den Bergh van vorige week. Die ging over de publicatie Kern en Toekomst. ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
U kent hem al, Yunis. Hij zwemt elke ochtend vroeg met mij en nog wat vrienden hier in Haifa. Niets opmerkelijks, behalve misschien ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Leve de technologie! Ik kan in Bilthoven wonen en toch emotioneel deel hebben aan Israëls avontuur. Dankzij de directe ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
In Café Aroma zit ik op het einde van de dag “Hier en daar in Israël” te herlezen, een boek van Amos Oz, met als ondertitel: verslag van ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
In HaRefoea, het tijdschrift van de Israëlische artsenorganisatie, van november 2013, verscheen een artikel over de moord op de ...
lees verder


(advertenties)

banner jonet

banner limmoed

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner sinaicentrum

banner propra

banner venstra

banner amphora

banner amstelland

banner givat

banner yanshuf

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier