Crescas nieuwsbrief - vrijdag 29 november 2013

Rondom het jaar Nul

Zes donderdagavonden beslaat de cursus Rondom het jaar Nul, waarin zes docenten de geschiedenis van het Joodse volk en het jodendom in de periode rondom het begin van de gangbare jaartelling behandelen.
Ook toen was het in het Beloofde Land allesbehalve rustig, en niet alleen omdat het land onder Romeins gezag stond. Interne spanningen genoeg, en ondertussen bloeide de cultuur als nooit tevoren.

Wat weten we van de Farizeeën en de scholen van Hillel en Sjammai, Qumran en de Essenen, wie waren de Samaritanen en wie het Am Ha'arets, en hoe zat het met de Joodse diaspora in de antieke wereld? En op welk moment en waarom voltrok zich de scheiding tussen Joden en Christenen? De ene vraag roept als vanzelf een volgende op. Ze komen allemaal aan de orde in deze cursus.

De zes lessen worden gegeven door Jan Willem van Henten, hoogleraar Uitlegging van het Nieuwe Testament, vroeg-Christelijke letterkunde en Hellenistisch-Joodse literatuur aan de UvA, Eric Ottenheijm, assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, waar hij zich bezig houdt met het vroege jodendom en de Joodse context van het Nieuwe Testament, Leonard Rutgers, hoogleraar Late Oudheid aan de Universiteit van Utrecht, waar hij onderzoek doet naar de interactie tussen Joden, Christenen en heidenen in de periode 200-500 na de gangbare jaartelling, Jürgen Zangenberg, hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Leiden met expertise op het terrein van onder meer vroeg christendom, het vroege jodendom, Samaritanen en archeologie van het oude Israël en Samaria en Crescasdocenten Leo Mock, docent bij de Vakgroep Hebreeuws van de UvA, en Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit, waar hij nieuwe onderzoeksprojecten opzet op het terrein van religiegeschiedenis en eigen onderzoek doet naar de vroegmoderne West-Europese Joodse geschiedenis.

De eerste les is op 16 januari 2014.
Nieuwsgierig geworden? [cursus]7408[/cursus]

Boekrecensie

Lydia Blom, onze gastcolumniste van dienst, schreef voor Crescas een korte recensie over het meest recente boek van Ariëlla Kornmehl, Wat ik moest verzwijgen. ‘Het boek leest als een trein, het is moeilijk uit handen te leggen. Maar toch vond ik het moeilijk om mijn interesse in de hoofdpersonen vast te houden,’ schrijft Lydia. Lees haar volledige column hier.

Verder vindt u bij Crescas deze week columns van Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Leo Mock en Simon Soesan. Maak uw keuze in de rechterkolom.

Ets Haim Manuscripts online

Donderdag 28 november werd in de bibliotheek van de Portugese Synagoge in Amsterdam Ets Haim Manuscripts gelanceerd, de manuscriptensite van Ets Haim, de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld. Daarmee is de voltooiing van de eerste fase van de digitale ontsluiting van ruim 700 jaar Joodse geschiedenis, vervat in handschriften daterend van de dertiende tot de negentiende eeuw, een feit. Op dit moment zijn 200 unieke Hebreeuwse, Spaanse, Portugese en Nederlandse handschriften op internet te bekijken, in totaal circa 15.000 afbeeldingen.

Bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van het Joodse boek Emile Schrijver presenteerde de website en liet, aan de hand van enkele bladzijden uit het vierde deel van Maimonides' uit 1282 daterende Mishne Torah, zien wat deze digitalisering zo bijzonder maakt. Door de speciale zoomtechniek zoomify zijn nu details te bekijken die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn, zoals het kleurverschil tussen de bladzijden die op het beeldscherm te zien zijn. Het wordt verklaard door het gebruik van de donkerder 'haarzijde' en de lichtere 'vleeszijde' van het perkament waarop geschreven werd. Zonder heen en terug bladeren in het fysieke boek zou dit niet zichtbaar zijn, de digitale versie maakt vergelijken mogelijk én geeft inzicht in de werkwijze van de kopiïsten.

Voor het opzetten van Ets Haim Manuscripts schakelde het Joods Cultureel Kwartier de Israëlische fotograaf Ardon Bar-Hama in, specialist van wereldfaam op het gebied van de digitalisering van manuscripten. Voor het fotograferen van het materiaal komt Bar-Hama regelmatig naar Nederland, waar hij zijn bedrieglijk eenvoudig ogende, maar uiterst geavanceerde apparatuur opstelt in de bibliotheek. De enige verplaatsing van de manuscripten is die van plank naar tafel, en terug. Elke foto wordt gemaakt met UV-afgeschermd licht en een belichtingstijd van 1/10.000 seconde. Het resultaat is een master file. "Niets is zo bijzonder als het origineel", verklaarde Schrijver, "maar deze kopie is werkelijk bijna hetzelfde".

Emile Schrijver sloot zijn presentatie af met de woorden: "Met deze website zet Ets Haim een reuzenstap op de lange maar enerverende weg van chique, maar ingeslapen monument, naar bruisend Joods kenniscentrum waar Joods erfgoed, literatuur en kunst voor een breed publiek beschikbaar zijn. Ik hoop dat u er net zo gelukkig van wordt als wij."

Voor meer informatie klik hier.

Muziektheater: Conversations with my mother

Conversations with my Mother is een muziektheatervoorstelling waarin de ondoorgrondelijke relatie en moeizame communicatie tussen moeders en zoons centraal staat. Het libretto is gebaseerd op telefoongesprekken die zeven schrijvers, onder wie Tommy Wieringa, Abdelkader Benali, Herman Brusselmans en Oscar van den Boogaard, voerden met hun moeder. In die gesprekken verwoorden ze wat ze al zo lang van het hart moest - met verrassende uitkomst.

Regisseur Matthias Mooij (1976) en de Amerikaans-Nederlandse componist Benedict Weisser (1967) schreven Conversations with my mother als het ware 'op het lijf' van sopraan Young Hee Kim, sopraan Keren Motseri, acteur Bart Klever en actrice Tine Cartuyvels, en de musici van het in hedendaagse muziek gespecialiseerde ensemble Nieuw Amsterdams Peil (NAP), die op het podium gezamenlijk de theatrale wereld van de regisseur en de componist bevolken.

De wereldpremière van Conversations with my Mother vindt plaats op zaterdag 7 december 2013 in het Muziekgebouw aan 't IJ, tijdens het Babelfestival.

Babel festival: Studio Minailo met 'Rothko Chapel'

Het Babelfestival staat ook dit jaar weer geheel in het teken van hedendaags muziektheater en kleinschalige opera.

Tijdens het festival presenteert Studio Minailo, Laboratory for (performing) arts, de muzikale objecttheatervoorstelling Rothko Chapel, gebaseerd op het gelijknamige muziekstuk van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1927-1987) en de schilderijen van Mark Rothko (1903-1970).

De voorstelling is te zien als een theatrale 'videoclip' waarin de compositie van Morton Feldman uitgebreid wordt tot een theatraal werk door associatieve beelden, geïnspireerd op het werk van schilder Mark Rothko.

 • 6 december 2013: Première 'double bill' Rothko Chapel en Bij Gebrek aan Pijn (Try-out op 5/12, 2e voorstelling: 8/12). Ostadetheater, Van Ostadestraat 233d, Amsterdam. Aanvang: 20.30 uur.
  Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Nog 5 dagen Chanoeka!

Als u Chanoeka viert, steekt u vanavond alweer het derde kaarsje aan. En omdat er nog vijf dagen Chanoeka te gaan zijn, kan er best nog wat meer informatie over het Joodse lichtjesfeest bij.

Wij vonden op de website 16th Street, het blog van het Center of Jewish History in New York, maar liefst zes pagina's vol foto's, verhalen en links, in 2012 bijeengebracht door de bibliothecaris van het CJH, David P. Rosenberg. Onderaan de pagina waarop u begint, klikt u stap voor stap terug naar de eerste dag. En voor dit heel speciale jaar, het is per slot van rekening een Amerikaanse site, begint de oorspronkelijke startpagina nu met recepten voor Thanksgivvukah, en is de rest wat verder omlaag te vinden.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Emmy Andriesse: Hidden Lens is de met honderd foto's verfraaide, door Louise Baring geschreven biografie van deze fotografe, Deborah Levy werd voor haar knap geconstrueerde, raadselachtige roman Terug naar huis genomineerd voor de Man Booker Prize 2013, en Daniel Levitin onderzocht in Ons muzikale brein wat muziek met ons doet.

De Engelstalige aanrader is deze week een fascinerend artikel in Tablet Magazine over de Argentijnse schrijver Alberto Manguel, een man van de wereld en nog heel veel meer. Het is een longform artikel, en dat leest prettiger als u het uitprint of als PDF bewaart op uw computer.

En verder:
- Schrijver Etgar Keret (Ramat Gan, 1967) is het centrum van de aandacht in de documentaire What Animal Are You?.

Amsterdam Light Festival 2013: een magische belevenis!

De donkere decemberdagen zijn in het centrum van Amsterdam een stuk minder somber als de lichtobjecten van het Amsterdam Light Festival op 6 december worden onstoken.

Het festival is in meer besloten setting al een tijdje aan de gang: diverse musea en galeries presenteren sinds eind september tentoonstellingen waarin licht centraal staat.
Vanaf vrijdag 29 november is op verschillende plaatsen in de stad al een aantal lichtkunstwerken te zien.

Maar wat het Amsterdam Light Festival vooral speciaal maakt is allereerst de Illuminade, niet alleen een wandelroute die u vanaf 12 december tot en met 5 januari kunt lopen, maar ook en vooral een internationale tentoonstelling in de openbare ruimte, met lichtkunstobjecten van jonge en gevestigde (internationale) kunstenaars. De route slingert ook door en langs het Joods Cultureel Kwartier. Kijk op de kaart wat waar te zien is, en laat u betoveren!
Watercolours' toont Amsterdam op zijn mooist, vanaf het water, een route te varen met uw eigen sloepje of met een rondvaartboot. Klik hier voor de kaart.
En dan is er ook nog een programma met concerten, waaronder een kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge.

Hoe fraai de editie 2012 was, is hier te zien.

Mor Shani en The Art of loving

De Israëlische choreograaf Mor Shani las het boek The art of loving (1956) van de Duitse psycholoog Erich Fromm en gebruikte diens spraakmakende ideeën over de liefde als basis voor de theatervoorstelling Love-ing.

Fromm is van mening dat liefde niet mysterieus en onverklaarbaar is, maar een vaardigheid die aangeleerd en ontwikkeld kan worden. Liefde is zorg, verantwoordelijkheid, respect en begrip voor de ander en voor jezelf, en dat komt niet vanzelf. Liefde is dan ook hard werken.

In Love-ing onderzoekt Mor Shani de dunne scheidslijn tussen zorg en de liefde tussen broeders, tussen ouders en kinderen, in erotische contacten en eigenliefde. Wat onderscheidt de ene vorm van liefde van de andere? De voorstelling wordt uitgevoerd door professionele en amateurdansers.

 • Love-ism, te zien 6 en 7 december in de Rotterdamse Schouwburg.
  Klik hier voor meer informatie.

9e Amsterdam Yiddish Symposium

Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert voor de negende maal het jaarlijkse symposium Jiddisj. Dit jaar is het onderwerp Centers and Margins in Yiddish Literature and Culture.

Centraal tijdens dit symposium staat de positie van het Jiddisj in relatie tot het omringende taallandschap. Hoe belangrijk is het Jiddisj gebleven in Joodse gemeenschappen waar de taal van oudsher werd gesproken, waarom kiest een Amerikaans-Joodse schrijver ervoor om Jiddisj te verwerken in een literaire tekst, en waarom is er in de literaire wereld zo'n uitgesproken fascinatie voor de Joodse onderwereld?
Drie lezingen, waarvan één in het Jiddisj, worden gewijd aan deze vragen.

 • 19 december 2013: 9e Amsterdam Yiddish Symposium, Bushuis (VOC-zaal), Kloveniersburgwal 48, Amsterdam.
  Voor meer informatie over het programma en om te reserveren: klik hier.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Jonet besteedt aandacht aan het overlijden van de Israëlische popzanger Arik Einstein, afgelopen dinsdag. The Scroll doet hetzelfde, maar nét iets anders van toon.
 • Diezelfde dag, dus ook op dinsdag 26 november, overleed in New York op bijna-90-jarige leeftijd de Amerikaanse fotograaf Saul Leiter. The New Yorker eert hem in een 'Postscript'.
 • Thanksgivvukah werd ook besproken in het Nederlandse foodblog Talkin'food, met wéér andere achtergrondinformatie.
 • De achtergrond van het kinderboek The Tiger Who Came To Tea en schrijfster Judith Kerr in BBC News.
 • Archeoloog Jona Lendering schrijft in zijn Mainzer Beobachter over het monotheïsme van Joden in de oudheid.
 • JWeekly bespreekt de Jiddisje versie van Shakespeares liefdesdrama Romeo en Julia.
 • De politisering van de archeologie in Israël wordt besproken in Christian Science Monitor.
 • Mark Lilla kijkt in de New York Review of Books kritisch naar Claude Lanzmanns nieuwe film The Last of the Unjust en plaatst die in een bredere context. De schrijver refereert daarin ook aan een eerder artikel naar aanleiding van de film Hannah Arendt.
 • De wekelijkse podcast Vox Tablet besteedt aandacht aan Flory Jagoda (1925), schrijfster van het populaire Sefardische Chanoekaliedje Ocho Kandelikas.
 • Op Kveller de uitslag van een onderzoek onder Amerikaanse studenten naar hun kennis over de Holocaust.
 • Bij graafwerkzaamheden voor een wegverbreding tussen Jeruzalem en Beit Shemesh zijn de restanten gevonden van een 6.000 jaar oud heiligdom en een 10.000 jaar oud huis, schrijft Times of Israel.

Romi & Di Gojim in ‘Klez-sur-Mer’

Onlangs vierde klezmerband Di Gojim zijn 25-jarig bestaan met een muzikale compilatie van hoogtepunten. Na deze succesvolle Ameezing Klezmer Show slaat het ensemble met zijn nieuwe show Klez-sur-Mer een nieuwe weg in. Di Gojim werkt hiervoor samen met de Portugese zangeres Romi Anauel. Het resultaat: 'klezmer meets mediterranée', oftewel: vertrouwde klezmerklanken, pittig gekruid met fado, jazz manouche, tango en een onmisbaar snufje zigeunermuziek.

Klez-sur-Mer trekt vanaf eind november door het land en is 8 december om 15.00 uur te horen en zien in de Groningse synagoge aan de Folkingestraat.
Klik hier voor de speellijst.

Ets Haim Manuscripts

De website van Bibliotheek Ets Haim Livraria Montezinos is op zichzelf al een bezoek meer dan waard, maar deze keer zet de Website van de Week één onderdeel ervan in het zonnetje: de deze week gelanceerde website Etshaimmanuscripts.nl. De bibliotheek is al enige tijd bezig met de digitalisering van alle handgeschreven en gedrukte boeken in haar collectie. De eerste tweehonderd van deze kostbare documenten zijn nu online in te zien. Klik op View the manuscripts en u komt terecht op een pagina waar u een eerste keus kunt maken uit de achttien categorieën waarin de manuscripten zijn ondergebracht.

Uit de categorie Belles Lettres kozen wij het gedicht Ahavat Olam, geschreven in 1789 ter gelegenheid van het huwelijk van Levi Oppenheim en Rebeccah Cohen. Op de eerste pagina van het digitale manuscript leidt View the manuscript naar het volledige boek, compleet met kaft en binnenwerk. U kunt inzoomen tot op de kleinste details, en dat maakt het bestuderen van de teksten, versieringen en afbeeldingen tot een bijzondere ervaring. Wanhoop niet als het inladen van een afbeelding even duurt: het is het wachten ruimschoots waard! Een snelle internetverbinding maakt het ronddwalen in de digitale bibliotheek van Ets Haim een nog groter genoegen.

Televisie en radio 29 november - 6 december

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Ook deze week, van maandag t/m donderdag van 00.45 tot 01.00 uur op Radio 1, in het hoorspelkwartier in het programma Casa Luna, de hoorspelserie Pekelvlees, geproduceerd door de Joodse Omroep.


vrijdag 29 november

 • Arte tv, 20.15: Die verlorene Zeit (Remembrance). WOII-drama uit 2011 waarin de Poolse Tomasz en zijn geliefde Hannah uit het concentratiekamp weten te ontsnappen. Ruim dertig jaar later ontmoeten de twee elkaar opnieuw.
 • Ned. 3 (VARA), 20.30: DWDD University presenteert: Einstein door Robbert Dijkgraaf. In een live hoorcollege neemt hij de kijkers mee in het leven en de revolutionaire theorieën van het beroemdste genie aller tijden: Albert Einstein.

zaterdag 30 november

 • Ned. 1 (VPRO), 09.50: Boeken. Wim Brands nam tijdens de 21e editie van Crossing Border twee afleveringen van zijn televisieprogramma Boeken op. In de tweede aflevering sprak hij met Nathan Filer (De schok van de val) en Andrew Solomon (Ver van de boom).
 • hollanddoc 24, (VARA), 15.40: DWDD University presenteert: Einstein door Robbert Dijkgraaf. In een live hoorcollege neemt hij de kijkers mee in het leven en de revolutionaire theorieën van het beroemdste genie aller tijden: Albert Einstein. Herh.: 2/12, 22.24.
 • cultura 24 (NTR), 21.05: Dokwerk – W.F. Hermans: een overgevoelige natuur. Tweeluik uit 2005 over schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995), die tien jaar geleden overleed. De documentaire is gemaakt door regisseur Jan Bosdriesz en schrijver/criticus Max Pam, die Hermans verschillende malen interviewde. De twee delen worden achter elkaar uitgezonden. Herh.: 2/12, 0.50.

zondag 1 december

 • Ned. 1 (VPRO), 10.30: Vrije geluiden. Met de Russisch-Duitse pianist Igor Levit (Gorki, 1987) die bij de Arthur Rubinstein Competitie in Tel Aviv in 2005 maar liefst vier prijzen in de wacht sleepte, en pianist Omer Klein, een van de jonge Israëlische musici die van zich doet spreken in de New Yorkse muziekscene.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Ajax! Joden! Amsterdam! Waarom gebruikt de harde kern van Ajaxsupporters eigenlijk het woord 'Joden' als geuzennaam?
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week een speciaal programma vanuit Israël naar aanleiding van de viering van Chanoeka. Vijf Nederlandse Israëli's spreken zich uit over hun verbondenheid met het Joodse land en laten de gebeurtenissen van het afgelopen jaar de revue passeren.
 • TV 5 Monde, 21.00: La vallée des larmes. Drama uit 2012 over een bloedige episode in het Midden-Oostenconflict: de gebeurtenissen in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Libanon.
 • Arte tv, 0.00: Mischa Maisky und Martha Argerich beim Klavierfestival Ruhr. In 2010 speelden deze musici een Schumanprogramma.
 • ARD, 0.35: KinoFestival im Ersten: Mein Führer. Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler. Niet bijster grappige komedie uit 2007 van Dani Levy, waarin Adolf Hitler in 1944 zijn tanende macht probeert te redden.

maandag 2 december

 • Mezzo, 21.30: Classic Archive: Nathan Milstein. Programma over een van de grootste violisten van de 20e eeuw.
 • Mezzo, 22.25: Classic Archive: Jascha Heifetz / Nathan Milstein. Twee van de grootste violisten van de 20e eeuw samen in concert.
 • BBC 2, 22.00: Ripper Street, duistere en harde detectiveserie gesitueerd aan het begin van de industriële revolutie in Engeland Afl.: A stronger loving world. Aanslagen op synagogen en kerken in Whitechapel bedreigen de vrede tussen de religieuze gemeenschappen.
 • cultura 24 (AVRO), 23.45: Literaire ontmoetingen. Portret van W.F. Hermans uit 1969, opgenomen in zijn huis in het Groningse Haren en een studiogesprek met Andreas Burnier.
 • BBC Radio 3, 23.00: Night Waves. Aandacht voor onder andere de nieuwe productie van Leonard Bernsteins opera Candide.
 • BBC Radio 3, 0.00: Jazz on 3. Afl.: 2013 London Jazz Festival: Mehliana, anders gezegd: het duo bestaande uit pianist Brad Mehldau en drummer Mark Guiliana.

dinsdag 3 december

 • Arte tv, 21.55: Winter 42/43 - Kriegswende. Documentaire met amateurfilms en getuigen uit acht Europese landen over de periode waarin de legers van Hitler minder onverslaanbaar bleken dan gedacht.
 • Arte tv, 23.30: Geheimsache Ghettofilm. De Israëlische cineaste Yael Hersonski zocht de verbijsterende waarheid achter de ruim zestig minuten propagandafilm, gedraaid in het getto van Warschau.
 • hollanddoc 24 (NTR), 0.10: De oorlog. Negendelige documentaireserie uit 2009 over de bezetting in Nederland. Afl. 1: De wraak van Duitsland, over de opkomst van de nazi's in Duitsland en de capitulatie van Nederland en Frankrijk in mei en juni 1940. Herh. 5/12, 01.23.

woensdag 4 december

 • Radio 5 (HUMAN), 19.02: OBA Live. Hoofdgast is Maarten van Buuren van wie eind november het boek Een ruimte voor de ziel verschijnt, over het leven en werk van binnenhuisarchitect Jean-Michel Frank (1895-1941), een volle neef van Otto Frank.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer regisseur Rob Lücker over de film Verzet die vrijdagavond 6 december wordt uitgezonden.
 • BBC 4, 22.00: Lionel Bart: Reviewing the Situation. Documentaire over Lionel Bart, componist en librettist van Oliver. Bart (1930-1999) werd in Engeland geboren als Lionel Begleiter, zoon van vluchtelingen uit Oost-Europa.

donderdag 5 december


vrijdag 6 december

 • Ned. 2 (NTR/VPRO), 21.05: One Night Stand. Afl.: Verzet. Zwarte komedie uit 2013 die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en gaat over de spanning tussen een schuchtere porseleinverzamelaar en zijn brutale, kettingrokende onderduikster.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 01.00: The Times of Harvey Milk. Documentaire uit 1984 over de eerste openlijk homoseksuele én Joodse politicus in Amerika.