vrijdag 22 november 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Global Day gemist?

Met 420 deelnemende groepen uit 40 verschillende landen is de Global Day of Jewish Learning waarschijnlijk het grootste Joodse leer-evenement ter wereld. Crescas tekende, in samenwerking met PaRDeS, ook dit jaar voor de organisatie in Nederland. Wij zijn er trots op deel uit te maken van de wereldwijde Global Day-gemeenschap.

Dit jaar voegde de Aleph Society (de coördinerende organisatie in New York) een nieuw element aan deze studiedag toe: 24x24. Via een live stream waren 24 deelnemende groepen 24 uur lang ‘in beeld’. Een uur lang konden deelnemers meekijken en meeluisteren met andere studiegroepen. Van al deze ‘live broadcasts’ zijn video’s gemaakt, die nu online beschikbaar zijn. U kunt een uur lang genieten van, bijvoorbeeld, een les van rabbijn Adin Steinsaltz uit Jeruzalem, of van Maya Bernstein uit San Francisco (de meeste lessen zijn in het Engels), of van een les van ‘onze eigen’ Leo Mock, de docent bij de Global Day in Nederland (Nederlands gespoken). Klik hier om een keuze te maken uit de 24 video’s.

Gezichtsbepalende premiers van Israël

Negentien keer verkiezingen, twaalf premiers - en dat voor een land dat pas 65 jaar bestaat en binnen een onrustige regio interne stabiliteit moet zien te bewaren. Oud CIDI-directeur Ronny Naftaniël gaat in de cursus 'Gezichtsbepalende premiers van Israël' in op de politieke uitdagingen waarvoor de staatshoofden zich geplaatst zagen en zien.
In zes lessen neemt hij achtereenvolgens David Ben Gurion, Levi Eshkol, Menachem Begin, Jitschak Rabin, Ariel Sharon en Ehud Olmert onder de loep. Elk van hen heeft een historisch wapenfeit op zijn naam.
Ronny Naftaniëls enorme kennis van, en inzicht in het dynamische politieke landschap van Israël staan garant voor een uiterst boeiende cursus. De eerste les is op dinsdag 14 januari.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Gastcolumn over Dialoog

De gastcolumn van vandaag is geschreven door Harry Polak. Al zo’n tien jaar zet hij zich in voor de dialoog tussen enerzijds de Joodse gemeenschap in Nederland, en anderzijds Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Harry doet verslag van één van de activiteiten tijdens de Dag van de Diakoog die vrijdag 8 november plaatsvond. Waarom lukt de dialoog met de één wel en met de ander niet, vraagt hij zich af. Lees hier zijn column.

En verder vindt u bij Crescas deze week columns van Harry van den Bergh, Salomon Bouman, Leo Frijda, Eldad Kisch, Leo Mock, Simon Soesan, Eva van Sonderen en Naud van der Ven. Maak uw keuze in de rechterkolom.

Leibovici, meer dan een naam?

Wat doet het met je als je bij toeval je allesbehalve gangbare familienaam in combinatie met je eigen voornaam tegenkomt op een Holocaustmonument? Het overkwam Solange Leibovici (Parijs, 1948) toen ze een bezoek bracht aan het Mémorial de la Shoah in haar geboortestad. Daarmee begon een zoektocht die niet meer dan een minimum aan informatie opleverde.
Maar het raadsel van haar onbekende naamgenootje laat Solange niet los. De komende maanden zal ze haar bevindingen met ons delen, te beginnen met de eerste mail die ze ons stuurde. Klik hier om de eerste aflevering te lezen van wat een feuilleton zal worden.

En heel voorzichtig spreken wij, mét haar, de hoop uit dat er wellicht nog ergens iemand is die iets meer weet over de kleine Solange.

Madame Rosa, 'La vie devant soi'

Madame Rosa is het aangrijpende maar ook geestige verhaal over de liefde tussen een Joodse vrouw (Rosa) en een jonge Moslim (Momo). Rosa, die het kamp overleefde, is na een leven als tippelaarster een pension begonnen, waar ze tegen betaling kinderen van jonge prostituees opvangt. Een bijzondere relatie heeft ze met haar lieveling Momo, een Algerijnse jongen. Ze wonen aan de zelfkant van de grote metropool Parijs en slaan zich dapper door de dagelijkse ellende heen.

Madame Rosa verscheen als roman onder de titel La vie devant soi in 1975, onder het pseudoniem Emile Ajar geschreven door de Franse diplomaat en romanschrijver Romain Gary (1914-1980). In 1977 werd het boek als Madame Rosa tot filmscript bewerkt door de Israëlische filmregisseur Moshé Mizrahi. In de Franse verfilming speelt Simone Signoret de titelrol, Sami ben-Youb is Momo. In 2008 werd een Franstalige toneelbewerking van Madame Rosa gemaakt.
In de Nederlandse toneelversie tekent de 'grande dame van het Nederlands toneel', Anne Wil Blankers, voor de titelrol, met Aziz Akazim als Momo. Theu Boermans regisseert de voorstelling bij het Nationale Toneel. De première is op 21 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en het stuk zal tot 7 mei 2014 in veel theaters in het land te zien zijn. De productie markeert tevens het 50-jarig toneeljubileum van Anne Wil Blankers.

Crescas heeft voor Madame Rosa in de Stadsschouwburg Amsterdam op zondagmiddag 26 januari 2014 een aantal kaarten kunnen reserveren. Speciaal voor de Crescasbezoekers houdt regisseur Theu Boermans na afloop van de voorstelling een nabespreking.
Klik hier om uw kaarten te bestellen op onze website, en kijk - als u daar toch bent - dan ook even naar Simone Signoret in een fragment uit La vie devant soi.

Wacht niet te lang: wij hebben een beperkt aantal plaatsen kunnen reserveren!

Pekelvlees, een familiedrama in 20 delen

De Joodse Omroep tekent voor de hoorspelserie Pekelvlees, vanaf 25 november van maandag tot en met donderdag te beluisteren in het hoorspelkwartier van 00.45 tot 01.00 uur, op Radio 1, tijdens het radioprogramma Casa Luna (NCRV).

Pekelvlees is een hedendaags familiedrama met als rode draad de perikelen rond de kwieke weduwe Kee de Vries, die zichzelf als achter in de vijftig beschrijft, maar in werkelijkheid een paar jaar ouder is. Haar zoon Loukie woont in Amerika en neemt, tot Kee's grote verdriet, de telefoon niet of nauwelijks op. Kee heeft grote zorgen om de gezondheid van haar moeder Bep en ook om haar nogal gemakzuchtige zuster Gré, die voortdurend met haar man Flip zit te kissebissen.
Dat Kee er alleen voor staat en dat ze haar man erg mist, heeft er voor gezorgd dat ze wat dieper in het glaasje kijkt dan goed voor haar is. Gelukkig is daar kleindochter Bibi die een bijzondere band heeft met haar oma.

Zoals veel Joodse families heeft ook de familie De Vries door het oorlogsverleden de nodige trauma’s opgelopen. In huize De Vries komt dan ook een rijk scala aan emoties voorbij: verdriet, intriges, ruzies die weer bijgelegd worden en humor, het is er allemaal.

Pekelvlees wordt door een sterrencast voor de microfoon gebracht, met Trudy Labij voorop in de rol van Kee. Verder hoort u Isa Hoes, Nelly Frijda, Pamela Teves, Eric van der Donk, Krijn ter Braak, Peter Faber, Margaux Lindenkamp en vele anderen.

 • Hoorspel Pekelvlees, maandag 2 november t/m donderdag 27 december, Radio 1, 00.45-01.00 uur.

Bíjna Chanoeka!

Volgende week woensdag, 27 november, wordt het eerste kaarsje in de chanoekia aangestoken. Het tweede kaarsje valt samen met Thanksgiving, waardoor met name in de Verenigde Staten opeens een nieuwe feestdag is ontstaan: Thanksgivvukah. Onderliggende gedachte: je kunt het één doen en het ander niet laten als Chanoeka en Thanksgiving op één dag vallen. Dus werd een Thanksgivukkah website gemaakt om dit unieke moment nog meer luister bij te zetten, combineert The Shiksa in the Kitchen traditionele kosjere Chanoekarecepten met al even traditionele Thanksgiving-gerechten en laat ook de Forward zich niet onbetuigd en publiceert A Thanksgivukkah Dinner To Remember.

Wie zijn Chanoekazaakjes voor dit jaar nog niet op orde heeft: op internet is meer dan genoeg te vinden. E-cards zou u bijvoorbeeld kunnen sturen vanaf Tablet Magazine, ShalomLife biedt de Essential Hanukkah Gift Guide, Jewniverse selecteerde een hele reeks Cool, Kitschy Hanukkah Gifts 2013, en de Joodse opvoedingssite Kveller zette zijn Eight Favorite Menorahs for Hanukkah 2013 op een rijtje (onze favoriet is met stip het VW-busje). Wij vonden op zazzle.nl maar liefst 27 pagina's met chanoekiot, gadgets, T-shirts, cadeaupapier, stickers en andere Chanoeka-onmisbaarheden.
De Nederlandse WIZO webwinkel pakt het wat bescheidener (en serieuzer) aan.

En dan hebben we het nog niet eens over Chanoeklaas: het 8e en laatste kaarsje wordt ontstoken op 5 december! 'Chanoeklaas en Zwarte Pita' hebben zelfs een pagina op Facebook!

En voor uw informatie: de eerstvolgende Thanksgivukkah valt pas over 70.000 jaar … Wie dan leeft, wie dan zorgt, toch?

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Het Verzameld werk van Anne Frank bevat veel materiaal dat nooit eerder werd gepubliceerd, Simone Lenaerts schreef met De onvervangbare een oorlogskroniek die zich uitstrekt over 43 generaties, en de gesprekken die journalist en schrijver Antonio Iturbe in Praag had met Auschwitz-overlevende Dita Dorachova vormen de basis voor De bibliothecaresse van Auschwitz.

De Engelstalige aanrader is deze week het spotgoedkope e-book Who are we now, Jewish identity in America, een uitgave van de Jewish Daily Forward, waarin de uitkomsten van het onderzoek A Portait of Jewish Americans door het Pew Research Center worden geanalyseerd.

En verder:
- Dichter Nachoem Wijnberg is één van de voorlezers tijdens de Literanita #22, de tweemaandelijkse avond in De Nieuwe Anita met schrijvers en lezers, fictie, non-fictie en poëzie.

Tentoonstelling: Schönberg & Kandinsky

In het Joods Historisch Museum is de tentoonstelling Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek geopend, met werk van twee kunstenaars die elk op hun eigen terrein aan het begin van de 20e eeuw een revolutie in de kunst in gang zetten.

De Weense modernist Arnold Schönberg (1874-1951) werkte aan een manier van componeren waarbij hij het gebruikelijke toonsysteem, waarin sommige tonen altijd belangrijker zijn dan andere, verving door een nieuw, serieel systeem met gelijkwaardige tonen. De Russische modernistische beeldend kunstenaar Wassily Kandinsky (1866-1944) had na zijn vertrek uit Rusland de figuratieve kunst verlaten en experimenteerde met een geheel eigen, abstracte beeldtaal. Een concert met de atonale muziek van Arnold Schönberg maakte zoveel indruk op Kandinsky dat hij diezelfde avond nog het later wereldberoemd geworden doek Impression III (Concert) schilderde, in die tijd even controversieel als de composities van Schönberg.

Tijdens de tentoonstelling in het JHM staat Arnold Schönberg als beeldend kunstenaar en componist centraal en tegelijkertijd ziet u hoe de korte maar hevige vriendschap tussen hem en Kandinsky verliep. Uiteraard is ook een aantal werken van Kandinsky te zien. Een video biedt op de tentoonstelling een fraaie, informatieve aanvulling op de biografie en de ontwikkeling van Schönberg als kunstenaar.

 • Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek is te zien tot en met 16 maart 2014 in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam.
  Tijdens de tentoonstelling zijn diverse nevenactiviteiten georganiseerd. Voor informatie klik hier.

Deze week in Rialto Amsterdam

In onze nieuwsbrief berichten wij regelmatig over films, waarvan wij het de moeite waard vinden om ze bij u aan te bevelen. Zo maakten wij twee weken geleden een selectie voor u uit het enorme aanbod van IDFA.

Deze week vragen wij uw aandacht voor arthouse bioscoop Rialto in Amsterdam, één van de favoriete bioscopen van uw nieuwsbriefredacteur.

Vanaf vandaag draait hier Omar, de nieuwe film van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now). Ook in zijn nieuwe film staat het Palestijns-Israëlisch conflict centraal. Abu-Assad schetst een schrijnend verhaal waarin manipulatie, wraak en verraad het lot van de personages bezegelen.

Een heel andere film, ook vanaf vandaag in Rialto te zien, is De keuken van Johannes, de documentaire die Bianca Tan maakte over de onlangs overleden culinair recensent en schrijver Johannes van Dam. Vlak voor Van Dams dood legde Tan de laatste hand aan haar documentaire. Zij volgde hem bij het boodschappen doen, zijn dagelijkse cafébezoek, maar ook thuis in zijn piepkleine appartement in het centrum van Amsterdam.
Als u na het zien van deze documentaire nog iets lekkers wilt eten, dan hebben vijf restaurants in de directe omgeving van Rialto een verrassing voor u. Deze vijf restaurants beleefden drukke tijden nadat zij een lovende recensie van Johannes van Dam hadden gekregen. Zij willen graag iets terug doen. Meer informatie vindt u op de website van Rialto, direct onder de beschrijving van deze documentaire.

Beeldbank Maria Austria Instituut online

Het Stadsarchief Amsterdam maakte dinsdag 19 november bekend dat het archief van het Maria Austria Instituut online te bekijken is. Op dit moment zijn al circa 15.000 foto’s van Amsterdamse topfotografen te zien, de gedigitaliseerde collectie zal in de komende jaren nog aanzienlijk worden uitgebreid.

Het Maria Austria Instituut (MAI) beheert, samen met het Stadsarchief Amsterdam, fotoarchieven van veel fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben en met hun werk een bijdrage leveren aan het Nederlandse visuele erfgoed. Alle foto’s zijn te koop en direct te downloaden. Ook werk van Joodse fotografen als Philip Mechanicus, Sem Presser, Maria Besnyö, Frits Lemaire en Jutka Rona staat nu al op MAIbeeldbank.

Het meeste werk zit in het digitaliseren van de negatievencollectie van het MAI. Voor het doorzoek- en vindbaar maken van de foto's wordt de hulp ingeroepen van vrijwilligers. Wie zin heeft hierbij een handje te helpen, kan meer informatie vinden op VeleHanden.nl.

Nathan de Wijze: verdraagzaamheid versus idealen

Binnenkort verschijnt de nieuwe vertaling van de beroemde theatertekst 'Nathan de Wijze', één van de belangrijkste teksten uit de Verlichting, waarin auteur Gotthold Ephraim Lessing (1729-1781) het thema van de verdraagzaamheid uiteen zet. Naar aanleiding daarvan wijden De Nieuwe Liefde en uitgeverij Boom, waar het boek verschijnt, maandag 25 november een avond aan het gedachtegoed van Lessing.
Op het programma onder meer een interview met Jaap van Vredendaal, de vertaler van Nathan de Wijze, de beroemde ringparabel in een voordracht van acteur Helmert Woudenberg, en een gesprek tussen hoogleraar politicologie Jean Tillie en lector Burgerschap en diversiteit Baukje Prins over de actualiteitswaarde van Nathan de Wijze.
Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Cineaste Hedy Honigmann is op de openingsavond van het internationale documentairefestival IDFA onderscheiden met de Living Legend Award. De Volkskrant was erbij.
 • In Tablet Magazine een artikel over Isaac E. Mozeson, de grondlegger van de gedachte dat het Hebreeuws de oorsprong is van alle talen ter wereld.
 • Jewish Daily Forwards eigen taaldeskundige Philologos verdiept zich, naar aanleiding van voornoemd artikel in Tablet Magazine, in de vraag of er in Gan Eden (het aardse paradijs) inderdaad Hebreeuws gesproken werd.
 • Oeverloze discussies over 'zal ik/wil ik met je … of toch maar niet?' vind je in bijna alle films van Woody Allen. De Forward zette ze bij elkaar in een collage van videofragmenten.
 • The Vienna Project gedenkt slachtoffers van het nationaalsocialisme met ornamenten op straat bij 38 veelbezochte gebouwen in de Oostenrijkse hoofdstad.
 • Bestaat er zoiets als 'Joodse film'? BBC Culture ging op onderzoek uit.
 • Op ShalomLife zet Chassidische band Buba Myses zijn gebruikelijke handpoppen deze keer in voor een Chanoeka/Thanksgivvukah song.
 • Jewniverse bericht over de Joodse helderziende die Hitler in 1932 zijn latere succes voorspelde.
 • Hoe kijken buitenlandse diplomaten en journalisten naar het moderne Israël? 101 Faces of Israel geeft een beeld, en MFA publiceert voor.
 • In Times of Israel een mooi, persoonlijk verhaal over Thankgivvukah.
 • Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar de keuze van The New York Times wekt bevreemding, schrijft de Algemeiner. De krant verontschuldigde zich na protest van HonestReporting.
 • Een 18e-eeuwse Haggada komt binnenkort in Engeland onder de hamer. MailOnline heeft de voorgeschiedenis van dit kostbare document.
 • Gehakte lever of foie gras? Moment Magazine vertelt het (Joodse) verhaal.
 • In de iTunes store is sinds kort de Aish.com app te vinden, voor iPhone, iPad en Android.

Shifting Sights: Civilian Militarism In Israeli Art And Visual Culture

In academisch-cultureel centrum SPUI25 geeft dr. Noa Roei donderdag 28 november een lezing over de wijze waarop in Israël het leger en militair vertoon zichtbaar zijn. In de beeldcultuur van het land, op billboards en in de reclame, en in het werk van Israëlische kunstenaars is militarisme onontkoombaar aanwezig - het sociaal-maatschappelijke en culturele landschap wordt erdoor gekleurd.

Dr. Roei zal onder meer ingaan op de vraag hoe en in welke mate de mind frame van de Israëlische bevolking door deze kunstuitingen wordt beïnvloed.

Klik hier voor meer informatie. Reserveren is noodzakelijk en niet vrijblijvend!

Website van de week
Joodsamsterdam/rotterdam

Samensteller en beheerder van de Website van de Week is Rob Snijders. Deze Amsterdamse basisschoolonderwijzer zit als de spreekwoordelijke bok op de haverkist: onvermoeibaar breidt hij zijn in 2007 gestarte project uit met nieuwe wetenswaardigheden en informatie over Joods Amsterdam, en sinds enige tijd ook over Joods Rotterdam. Joods Amsterdam was al eerder in onze eregalerij opgenomen, deze week besteden we aandacht aan de zustersite, die jammer genoeg niet Joods Rotterdam kan heten (die naam behoort toe aan het genealogisch tijdschrift Joods Rotterdam). Een beetje verwarrend, maar dat doet niets af aan de voortreffelijke inhoud.

De startpagina begint met een heldere inleiding, overduidelijk geschreven door iemand die de geschiedenis van Rotterdam, Joods én niet-Joods, niet onberoerd laat. De verschillende categorieën in de menubalk verbergen een grote hoeveelheid informatie, van Geschiedenis tot Cultuur (touwelen in de Schie, de begraafplaats van de Portugese gemeente, zangkoor Toda we-Zimra), van Straten (doorzoekbaar via de index en per wijk) tot Personen (wist u dat de grondlegger van bioscooptheater Tuschinski in Rotterdam begonnen is?) en Gebouwen (caramelfabriek Benno).

Joodsamsterdam/rotterdam vraagt bezoekers die informatie hebben die op de site ontbreekt, of die informatie kunnen aanvullen, contact op te nemen met info@joodsamsterdam.nl.
Er wordt een twitteraccount onderhouden (handig voor snelle communicatie) en er is ook een pagina op Facebook. Met name die pagina is zeer aan te raden: er gaat bijna geen dag voorbij of daar is wel iets nieuws te vinden. Bovendien wordt een maandelijkse nieuwsbrief verstuurd.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 22 - 29 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Op 25 november begint de 20-delige hoorspelserie Pekelvlees, geproduceerd door de Joodse Omroep. Van maandag t/m donderdag van 00.45 tot 01.00 uur te horen op Radio 1 in het hoorspelkwartier in het programma Casa Luna.


vrijdag 22 november

 • RTL 5, 20.30: Meet the Parents. Komedie uit 2000, waarin Greg door zijn vriendinnetje Pam wordt voorgesteld aan haar vader Jack. Maar voor Jack is niemand goed genoeg voor zijn dochter, en Greg al helemaal niet.
 • cultura 24 (VARA), 21.15: Randy Newman - Live in Ahoy, 1979. Concert van deze Amerikaanse componist en singer-songwriter avant la lettre, waarbij hij wordt begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
 • RTL 5, 22.40: Meet the Fockers. Komedie uit 2004 waarin Greg en Pam in het huwelijk treden en een baby krijgen. Vervolg op Meet the Parents.

zaterdag 23 november

 • Ned. 1 (VPRO), 9.50: Boeken. Wim Brands nam tijdens de 21e editie van Crossing Border twee afleveringen van zijn televisieprogramma Boeken op. In de eerste aflevering sprak hij onder meer met de Amerikaanse cartoonist Ben Katchor.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.21: De eerste keer: Esther Hertog over haar bekroonde debuutfilm Soldier on the roof. Herh.: 26/11, 19.00 uur.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: Soldier on the roof. Documentaire uit 2012 over het dagelijks leven in de Joodse enclave in Hebron, waar 800 kolonisten wonen tussen hun 120.000 Palestijnse buren. Herh. 26/11, 19.05 uur.

zondag 24 november

 • Ned. 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Wim Brands nam tijdens de 21e editie van Crossing Border twee afleveringen van zijn televisieprogramma Boeken op. In de tweede aflevering sprak hij met Nathan Filer (De schok van de val) en Andrew Solomon (Ver van de boom).
 • Ned. 2 (NTR), 13.00: Liza Ferschtman: Sei Solo, documentaire over violiste Liza Ferschtman die met een weerbarstig soloprogramma haar ‘muzikale handtekening’ wil zetten. Herh.: cultura 24, 27/11, 19.30 uur.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: na 37 jaar CIDI neemt Mister Israël afscheid. Een gesprek met Ronny Naftaniël over zijn leven en motieven. Verder Henny van het Hoofd, maakster van de nieuwe Sjabbatsidoer, en het tweede deel van een reportage van Tal Sarid over Indische Nederlanders in Israël. Presentatie: Carine Cassuto, forumleider is Paul Damen.
 • Arte tv, 22.20: Cinema Jenin - Die Geschichte eines Traums. Als de Duitse regisseur Marcus Vetter in 2007 naar het Palestijnse Jenin komt voor een verhaal over Ismaël, wiens zoon werd neergeschoten door een Israëlische scherpschutter, komt hij erachter dat Jenin ooit een bioscoop had waar mensen in de rij stonden om films te bekijken.
 • hollanddoc 24 (NTR), 23.10: Het zwijgen van Loe de Jong. Documentaire uit 2011 over historicus Loe de Jong, de belichaming van het nationale oorlogsgeweten.
 • ZDF, 0.15: Böse Bauten. Hitlers Architektur - Eine Spurensuche in Berlin. Programma over de omgang met de restanten van Hitlers architectonische grootheidswaanzin.

maandag 25 november

 • Arte tv, 21.50: Die Wohnung (Hadira). Regisseur Arnon Goldfinger baseerde zijn lange documentaire op brieven, documenten, objecten en foto's die hij, na het overlijden van zijn grootmoeder, vond in het appartement in Tel Aviv waar zijn grootouders Gerda en Kurt Tuchler na hun emigratie naar Palestina sinds 1930 hadden gewoond.
 • Ned. 2 (NTR), 0.05: NTR Podium. Afl.: Het Ragazze Kwartet speelt Schulhoff. Het Strijkkwartet no. 1 van de Tsjechisch-Joodse componist Erwin Schulhoff (1894-1942) hoort tot de favoriete stukken van het jonge ensemble, dat op 30 november de Kersjesprijs 2013 krijgt uitgereikt.

dinsdag 26 november

 • TV 5 Monde, 18.30: La vérité si je mens! Franse filmhit uit 1997 over de werkloze schooier Eddie, die in de Joodse wijk van Parijs voor een Joodse man wordt aangezien en met verve en succes aan de slag gaat in de textielhandel.
 • Ned. 2 (VPRO), 22.55: Tegenlicht. Afl.: De kolonisten van Hebron, waarvoor de jonge Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Esther Hertog drie jaar lang het absurdisme van het dagelijks leven in Hebron, waar 800 kolonisten wonen temidden van 120.000 Palestijnen. De lange versie Soldier on the roof (eerder deze week te zien op hollanddoc 24) heeft op IDFA 2012 de prijs voor beste debuut en beste Nederlandse documentaire gewonnen.
 • BBC 1, 23.35: Imagine … Afl.: Hitler, the Tiger and Me. Documentaire over Judith Kerr die als kind met haar ouders wegvluchtte uit Berlijn en haar verhaal opschreef in het kinderboek When Hitler Stole Pink Rabbit

woensdag 27 november

 • cultura 24 (NTR), 19.30: NTR Podium. Documentaire over violiste Liza Ferschtman
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.50: De eerste keer. Janina Pigaht over haar debuut met Dagboeken van een olifant.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.55: Dagboeken van een olifant. Persoonlijke documentaire uit 2012 waarin de jonge maakster Janina Pigaht het onverwachte SS-verleden van haar liefdevolle Duitse opa onderzoekt. Nooit eerder werd in het gezin over zijn overtuigde deelname aan de SS gesproken.

donderdag 28 november

 • Ned. 2 (IKON), 23.45: God achter de voordeur. Afl.: God in Frankrijk. Frankrijk overweegt het verbod op religieuze symbolen op scholen uit te breiden. Er wordt heftig gediscussieerd over de laïcité. De vraag die daarbij centraal staat, is hoe neutraal de Franse staat eigenlijk is inzake levensbeschouwing.
 • Arte tv, 01.05: Fix me. Half fictie, half documentaire van de Palestijnse cineast Raed Andoni die in therapie gaat om van zijn migraine af te komen. "Het monteren was uiteindelijk de beste therapiesessie die ik heb gehad".
 • cultura 24, 20.40: Skin. Telefilm uit 2008 over de opstandige puber Frankie die een problematische verhouding heeft met zijn in de Tweede Wereldoorlog getraumatiseerde Joodse vader.

vrijdag 29 november

 • Arte tv, 20.15: Die verlorene Zeit (Remembrance). WOII-drama uit 2011 waarin de Poolse Tomasz en zijn geliefde Hannah uit het concentratiekamp weten te ontsnappen. Ruim dertig jaar later ontmoeten de twee elkaar opnieuw.
 • Ned. 3 (VARA), 20.30: DWDD University presenteert: Einstein door Robbert Dijkgraaf. In een live hoorcollege neemt hij de kijkers mee in het leven en de revolutionaire theorieën van het beroemdste genie aller tijden: Albert Einstein.
   
jaargang 9, nummer 42
vrijdag 22 november 2013
 

In deze nieuwsbrief

Global Day gemist?
Gezichtsbepalende premiers van Israël
Gastcolumn over Dialoog
Leibovici, meer dan een naam?
Madame Rosa, 'La vie devant soi'
Pekelvlees, een familiedrama in 20 delen
Bíjna Chanoeka!
Boekennieuws
Tentoonstelling: Schönberg & Kandinsky
Deze week in Rialto Amsterdam
Beeldbank Maria Austria Instituut online
Nathan de Wijze: verdraagzaamheid versus idealen
Nieuws van heinde en verre
Shifting Sights: Civilian Militarism In Israeli Art And Visual Culture
Website van de week
Televisie en radio 22 - 29 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ik denk dat de makers van de Verhalen van de Zandtovenaar niet konden vermoeden dat zo veel Joden achteraf naar de uitzending ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
“Van een buurvrouw die zichzelf een hartstochtelijk lezeres noemt,” hoorde Austerlitz “dat ze in de dagboeken van Kafka een ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Iets ‘heilig’ noemen is één ding. Twee totaal verschillende zaken ‘heilig’ noemen is iets anders. Je kunt je afvragen of dat laatste ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Chaled is dood. Boem, pats, in één keer weg. Een maand geleden voelde hij zich niet goed. Het was kanker. Een ziekte die hem in ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Het is natuurlijk toeval dat reeksen onthullingen over de kunstroof van Joods bezit ten tijde van de Hitler-terreur samenvallen met ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik heb niet veel met boeken die bijna 500 pagina’s omvatten. Al te vaak was ik na 200 bladzijden uitgeput door verveling en legde ik het ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Mijn grootouders van moederszijde, Abraham de Wilde en Sophia de Wilde-Snuijf, verhuisden na de crisis van de jaren dertig naar ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Dat is een hele mond vol voor een kort artikeltje. Ik zocht oorspronkelijk naar materiaal over wat er gebeurt bij de taalverwerving van kinderen ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Al zo’n tien jaar houdt Harry Polak zich bezig met ontmoetingen tussen Joden en Marokkaanse en Turkse Nederlanders. Hij doet verslag van de Dag van de Dialoog, die onlangs weer werd georganiseerd.
lees verder


(advertenties)

banner blankevoort

banner yanshuf

banner jonet

banner venstra

banner propra

banner niw

banner luna3

banner givat

banner sinaicentrum

banner meldpunttaal

banner amphora

banner limmoed

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier