vrijdag 15 november 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Over twee dagen: Global Day 2013!

Zondag 17 november is de dag waarop wereldwijd de vierde Global Day of Jewish Learning plaats vindt. Tijdens dit evenement verdiept een groot aantal deelnemers over de hele wereld zich in hetzelfde thema: Creating Together: Jewish approaches to creativity and collaboration, om te onderzoeken hoe ieders eigen creativiteit kan bijdragen aan tikoen olam, het verbeteren van de wereld.

Ook ú kunt aanschuiven in dit grote geheel, want Crescas neemt, samen met de Stichting PaRDeS, deel aan dit unieke evenement dat Joden over de hele wereld op een heel bijzondere manier met elkaar verbindt.
Een deel van de middag wordt, onder leiding van Crescasdocent Leo Mock, gebruikt voor chavroeta, twee-aan-twee leren. Wie zich als tweetal aanmeldt betaalt de gereduceerde prijs van € 70, oftewel € 35 per persoon. Voor last minute inschrijving, als koppel of alleen: stuur een email naar info@crescas.nl of bel naar 020-6402380.

Laatste kans: cursus Joodse emancipate

Maandag 18 november start de cursus 'Joodse emancipatie - burgerschap in Frankrijk en Nederland', waarin een fascinerend en weinig bekend aspect van de Joodse geschiedenis in Europa onder de loep wordt genomen.
In drie lessen behandelt docente Karin Hofmeester de debatten die in Nederland en Frankrijk voorafgingen aan de toekenning van volledige burgerrechten aan Joden en hoe het de Joden daarna in economisch, sociaal en politiek opzicht is vergaan. Aan het einde van de 19e eeuw werden de verschillen tussen Nederland en Frankrijk steeds groter, maar wie was in welk van de twee landen beter af?

Telefonisch aanmelden kan op 020-6402380, u kunt voor deze cursus ook nog online inschrijven.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Harold Pinter, toneelschrijver

Een cursus over het werk van toneelschrijver en dramaturg Harold Pinter (1930-2005) is bij docent Paul Gabriner in goede handen. In vijf lessen duiken de cursisten in Pinters vroege werk, de zwarte komedies, en zijn later geschreven memory plays. Ze onderzoeken de onmiskenbaar Joodse context waaruit Pinters toneelstukken zijn ontstaan en ze proberen de vraag te beantwoorden of antisemitisme een rol heeft gespeeld op zijn werk. Daarnaast is tussen Pinters eerste stuk (The Room, 1957) en zijn laatste, Remembrance of Things Past (2000) op toneelgebied het nodige veranderd. Speelde de schrijver daarop in, en zo ja, hoe?

De docent bespreekt tijdens de eerste vier lessen telkens één toneelstuk, de laatste les wordt besteed aan een voordracht (reading) van een vroege een-akter van Harold Pinter. Paul Gabriner heeft een drietal boeken uitgekozen waarmee u zich kunt voorbereiden op de cursus.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Verzameld werk van Anne Frank gepresenteerd

In Amsterdam is op dinsdag 12 november in Bibliotheek Ets Haim het 'Verzameld Werk van Anne Frank' gepresenteerd. In één band zijn de verschillende versies van Het Achterhuis, Annes verhaaltjes, het begin van een roman, gedichtjes en brieven bijeengebracht, gecompleteerd met veel foto's en een schat aan achtergrondinformatie over Anne, haar familie, de bezettingstijd in Amsterdam en de geschiedenis van haar dagboek.
Een aantal van de brieven werd nooit eerder gepubliceerd. Ook opgenomen is Anne's 'Egyptedagboek', waarvoor zij plaatjes uit een tijdschrift knipte en in een schrift plakte.

Bij de presentatie hield bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van het Joodse boek, professor Emile Schrijver, tevens voorzitter van het Crescasbestuur, een toespraak. Hij stelde de tekst daarvan aan Crescas ter beschikking. Wij publiceren die tekst vandaag in de vorm van een column.

Naar aanleiding van de boekpresentatie was Emile Schrijver op 12 november te gast in het NCRV-radioprogramma Casa Luna, waar hij twee uur lang met presentator Klaas Drupsteen sprak over het Verzameld Werk van Anne Frank en de geschiedenis en traditie van het Joodse boek.
De uitzending is in zijn geheel terug te luisteren op internet. In het eerste uur spreekt Emile Schrijver over Joodse boeken, in het tweede uur gaat het gesprek verder en worden vragen van luisteraars beantwoord. Het tweede uur van de uitzending zit verscholen onder het zinnetje Klaas, Emile Schrijver en luisteraars over Joodse boeken.

WIZO literatuurprijs 2013 én 2014

De leden van de WIZO-leesclubs hebben 'Het raadsel Spinoza' van de Amerikaanse schrijver en psychiater Irvin D. Yalom uitgeroepen tot winnaar van de WIZO Literatuurprijs 2013. Het boek was van één van de zes schrijvers met een Joodse of Israëlische achtergrond die voor de prijs in aanmerking kwamen.

De lezers waren nagenoeg unaniem in hun oordeel dat 'Het raadsel Spinoza' van alle genomineerde boeken het meest aanzet tot nadenken en discussiëren, dat de schrijver niet alledaagse thematiek verrassend en vernieuwend presenteert, en feiten en fictie knap verweeft, waardoor een sterke binding met de realiteit ontstaat.

Maurice Swirc, hoofdredacteur van het NIW, maakte de winnaar bekend, waarna de prijs namens de schrijver in ontvangst werd genomen door een afgevaardigde van Uitgeverij Balans. Zij maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe roman van Yalom aan te kondigen.

Ronit Palache, hoofd Publiciteit van Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, maakte vervolgens de genomineerde boeken voor de WIZO Literatuurprijs 2014 bekend. U vindt de titels in het persbericht dat direct na de prijsuitreiking verscheen.

Wie mee wil lezen, is van harte welkom om zich aan te sluiten bij een leesclub, of er zelf een op te zetten. Op literatuurprijs.wizo.nl worden niet alleen de genomineerde boeken stuk voor stuk besproken, u vindt er ook alle benodigde informatie over leesclubs.

Mama Moesa en 'Mozes in de stad'

Mama Moesa is het oeroude en mythische verhaal van Mozes (Moesa is de Arabische naam van Mozes), door een moeder voor kinderen verteld als een verhaal over bevrijding en vrijheid die bevochten en gekoesterd moet worden.

De voorstelling wordt gespeeld en gezongen door theatergroep De Tafel van Vijf. Klik hier voor meer informatie.

Rondom de voorstelling Mama Moesa heeft De Tafel van Vijf de speurtocht Mozes in de stad opgezet, waarbij kinderen in het Koninklijk Paleis op de Dam, de Mozes en Aäronkerk, de Fatih Moskee aan de Rozengracht, het Joods Historisch Museum, het Bijbels Museum, het Allard Pierson Museum en het Tropenmuseum op zoek gaan naar Mozes. De speurtocht ligt klaar bij de kassa van de deelnemende musea. De flyer is online te bekijken.
In het weekend van de voorstelling, 16 en 17 november, kunnen kinderen op vertoon van het theaterkaartje gratis naar de deelnemende musea, ouders betalen de helft van de gebruikelijke toegangsprijs.

 • zaterdag 16 november: Mama Moesa. Plaats: Doelenzaal - Kloveniersburgwal 87, Amsterdam. Voor kaarten klik hier.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: In de korte verhalen in Tien-en-een-nacht toont Charles Lewinsky zich opnieuw een meesterverteller, De boekendief van Markus Zusak is een verhaal over moed, vriendschap, liefde en overleven, dood en verdriet vanuit een niet-verrassend perspectief verteld, en De onafscheidelijken is het vervolg op Alessandro Piperno's bestseller Vervolging.

Engelstalig: de controversiële roman Goliath: Life and Loathing in Greater Israel, geschreven door de Amerikaanse journalist Max Blumenthal (1977), volgens Tablet 'a brilliant work of fiction about those who want the Jewish state to disappear'.

En verder:
- Marjoleine Oppenheim-Spangenberg is 25 november te gast bij Boekhandel Van Rossum om te spreken over haar nieuwe boek Over zij en ik. Klik hier voor meer informatie.
- Matti Friedman heeft voor The Aleppo Codex, A True Story of Obsession, Faith and the Pursuit of an Ancient Bible de prestigieuze Sami Rohr Prijs voor Joodse Literatuur gewonnen. Een waargebeurde whodunnit, waarin de schrijver raadsels rondom deze 1000 jaar oude Hebreeuwse bijbel tracht op te lossen. New York Times besteedde in juli 2012 een uitvoerig artikel aan de Aleppo Codex. Tablet Magazine had een gesprek met Friedman, dat als podcast hier te beluisteren is.
- Op 15 januari 2014, de 100e geboortedag van Etty Hillesum, verschijnt bij Uitgeverij Balans Ik zou lang willen leven', over de dagboeken en brieven van Etty Hillesum.
- Pauline Broekema en Helma Coolman zijn zondag 17 november om 14.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork om te praten over hun boek In het puin van het getto. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

 • Op YouTube te zien: de trailer van de film Thanksgivvukah 'because Chanksgiving is too hard to pronounce'.
 • De grootste chanoekia van heel Europa staat binnenkort in Nijkerk, meldt JTA.
 • Tablet heeft de allereerste protestsong tegen de opkomende beweging tegen het besnijden van jongens.
 • De Forward openbaart een wel heel opzienbarende kloof tussen arm en zeer rijk in Israël.
 • Maimonides leefde zonder problemen in een maatschappij waar Moslims verre in de meerderheid waren, schrijft Huffington Post.
 • De eerste bewegende beelden van feministe Aletta Jacobs zijn bij toeval boven water gekomen. Bekijk ze op NLTimes. Joods Amsterdam en Jewish Women's Archive hebben artikelen over deze spraakmakende vrouw.
 • Op ShalomLife het verhaal van een man die op een bijzondere manier het huis van de grootmoeder van zijn echtgenote terugvond.
 • In International New York Times een artikel over de tentoonstelling met Joods erfgoed uit Irak, die te zien is in de National Archives in Washington.
 • Treurig nieuws in de Forward: de allerlaatste Joodse nering in Afghanistan, gerund door Zabulon Simontov, de allerlaatste Jood in Kaboel, is zo goed als failliet.
 • Dat de componisten van 'het machtige hoopje' in Rusland bepaald niet vies waren van antisemitisme is weinig bekend. Nu is er een boek waarin dat aan het licht wordt gebracht, schrijft de Spectator.
 • Twee weekends lang vindt in Israël de International Exposure for Israeli Music 2013 plaats. Op MidnightEast de line-up. En: alle optredens zijn gratis!
 • Een reisgids voor Joods Guatemala op ShalomLife.
 • En nu we toch op reis zijn: in Hadassah Magazine een artikel over Joods Macedonië.

Shura Lipovsky herdenkt Etty Hillesum

Zaterdag 30 november is het 70 jaar geleden dat Etty Hillesum in Auschwitz stierf.

Etty Hillesum wordt herdacht met een concert waarvoor Shura Lipovsky en haar begeleidend ensemble Novaya Shira naar Deventer komt. De muziek van Shura en haar begeleiders vormen het levende bewijs dat het gedachtegoed van Etty Hillesum, over hoe het leven in elkaar zit en hoe je met elkaar zou moeten samenleven, anno 2013 nog niets aan kracht heeft ingeboet.
Voorafgaand aan het concert in de synagoge aan de Golstraat houdt Klaas Smelik, hoogleraar aan het Etty Hillesum Onderzoek Centrum en bezorger van de beroemde dagboeken, een korte inleiding.

 • Shura Lipovsky herdenkt Etty Hillesum met een concert: 30 november, Synagoge Golstraat 23 te Deventer. Aanvang: 20.00 uur.
  Klik hier voor meer informatie.

De collectie Lammel in Brussel

Het Joods Museum van België in Brussel kreeg in 2012 een schenking bestaande uit schilderijen, beeldhouwwerken, gravures, geïllustreerde boeken, affiches, postkaarten en oude gravures, afkomstig uit Galerie Lammel in Bad Münstereifel.

Het aantal kunstwerken is zo groot, dat het museum ruim voldoende materiaal heeft voor meerdere thematische tentoonstellingen. De eerste daarvan, 'Een Duitse passie voor Joodse kunst – de collectie Lammel', werd op 2 november geopend. Hiervoor werden kunstenaars geselecteerd die een bijzondere band met Israël hebben, zodat nu werk te zien is van grote namen als Joseph Budko, Jacob Steinhardt en Jakob Pins, Elie Abrahami, Franz Bernheimer, Naftali Bezem, Lea Grundig, Osias Hofstatter, Devis Grebu, Mordehai Moreh en Pinkas Moreno. Eén zaal is gewijd aan de beeldhouwwerken van Yigal Tumarkin en Patricia Diska.

De tentoonstelling werd 2 november geopend en is te zien in de Nouvel Espace Contemporain (NEC), gevestigd in het achterhuis van het museum aan de Miniemenstraat 21.

De in totaal 653 objecten werden geschonken door het echtpaar Christel en Manfred Lammel, dat in de Duitse stad Bad Münstereifel ruim veertig jaar een in Joodse kunst gespecialiseerde galerie dreef. In de Kölner Stadt-Anzeiger verscheen een uitgebreid artikel over deze 'verzamelaars in dienst van verzoening'.

 • 2 november 2013 - 2 februari 2014: Een Duitse passie voor Joodse kunst – de collectie Lammel. Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, Brussel. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Op maandag is het JMB gesloten.
  Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

Chagall met poëzie, muziek en film

Een hele middag gevuld met Marc Chagall, in muziek, verhalen, gedichten en een film, hoe heerlijk klinkt dat!
Sandra Geller presenteert een fraai programma waarin het levensverhaal van de schilder wordt verteld, zijn poëzie wordt voorgedragen en Chagall zelf aan het woord komt in de Franse documentaire 'From Russia with love'. En daaromheen en tussendoor pianiste Anastasia Safonova, cellist Aleksandr Geller en zangeres en theatermaakster Anouk Dorfman.

Begeef u op 1 december naar Theater Bellevue in Amsterdam, maar meld u voor 25 november wel eerst aan: telefonisch op 020-5776566 of per mail aan info@joodseactiviteiten.nl.

Herdenkingsconcert 'Er reed een trein naar Sobibor'

Rondom de Sobibortentoonstellingen die momenteel te zien zijn in Sjoel Elburg en Museum Elburg, is een aantal evenementen gepland. Eén daarvan is het concert Er reed een trein naar Sobibor op zaterdag 30 november.
Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest speelt onder leiding van dirigent Jan Vermaning muziek van Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler, Giacomo Puccini, Edward Elgar en Joseph Guy Marie Ropartz. Tussen de muzikale fragmenten door zal Jules Schelvis vertellen over zijn ervaringen tijdens deze reis, terwijl tegelijkertijd unieke historische beelden uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vertoond zullen worden.

Het concert vindt plaats in de Oosterkerk, Klaverplein 2 in Elburg. Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.15 uur.
Voor meer informatie klik hier.

Voor meer informatie over de tentoonstellingen klik hier.

De groene Spinoza

De Spinozadag 2013, zondag 24 november 2013, staat in het teken van het thema duurzaamheid, met name op het gebied van energievoorziening, voedselproductie, industrie, vervoer en huizenbouw. Zal het lukken om de economie in de komende twintig jaar echt duurzaam te maken? En wat is daar voor nodig?

Over deze onderwerpen komen diverse sprekers aan het woord, waarna vragen uit het publiek aanleiding vormen voor een discussie tussen de sprekers. Componist Theo Loevendie laat iets horen van zijn nieuwe opera 'Spinoza', een opdracht van de NTR ZaterdagMatinee, die volgend jaar oktober in première gaat. Klik hier om Loevendie over zijn fascinatie voor Spinoza te horen spreken.

Meer informatie over sprekers, plaats en aanvangstijd zijn te vinden op de website van de Amsterdamse Spinozakring.

Website van de week
History of Israel

Niet voor het eerst komt de naam Jacob Richman in onze nieuwsbrief voorbij. Deze in Ma'ale Adumim woonachtige internetconsultant ontwikkelt educatieve websites op velerlei gebied, waarbij de sites om Ivriet te leren en JR Hot sites Jewish, speciale aandacht verdienen. De volledige lijst is hier te vinden.

Nieuwste loot aan deze gestaag groeiende 'boom van kennis' is de pagina History of Israel. Hier wordt de geschiedenis van 'haarets' in afbeeldingen verteld, in postzegels, telefoonkaarten, een serie video's en twee foto-albums.
Resources is een verzameling externe links, waarbij ons de satellietbeelden van Israël in het bijzonder opvielen.

Richman blijft trouw aan zijn credo: 'I have decided to go easy with graphics and invest in content.' Dat zijn websites niet van een oogstrelende schoonheid zijn, doet niets af aan de inhoud: die is zeer vaak heel verrassend. Dat gaat ook op voor History of Israel.

Jacob Richman is te vinden op Facebook, twitter en YouTube


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 15 - 22 november

Weekoverzicht van interessante programma’s op televisie en radio. Meer informatie is te vinden onder de weblink in de titel. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn zowel via de kabel als op internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 15 november

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer aandacht voor de Britse keramist en schrijver Edmund de Waal, die met zijn roman 'De haas met de amberkleurige ogen' een kroniek van zijn Weens-Joodse familie (Ephrussi) schrijft.

zaterdag 16 november

 • Arte, 10.40: Juden & Muslime. So nah. Und doch so fern! Afl. 3: Trennen, verbrennen: 1789-1945 en afl. 4: Erinnern, streiten, bekriegen: 1945 bis heute.
 • Ned. 2 (MO), 12.00: MO Actueel, programma met actuele informatie over islam, Moslims en de samenleving, binnen en buiten Nederland, met o.a. Bart Wallet over kosjer vlees, de geschiedenis daarvan in Nederland en de rol van rabbijnen, consumenten en de overheid daarbij.
 • hollanddoc 24 (EO), 18.19: Holland Doc - Mijn zusje de soldaat, documentaire waarin filmmaakster Dikla Zeidler haar jongere zusje Chamoetal volgt tijdens haar twee jaar durende dienstplicht bij de PR-afdeling van het Israëlische leger. Herh.: 21/11, 21.19.

zondag 17 november

 • Ned. 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Wim Brands nam tijdens de 21e editie van Crossing Border twee afleveringen van zijn televisieprogramma Boeken op. In de eerste sprak hij onder meer met de Amerikaanse cartoonist Ben Katchor.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Welkom in de tent van Abraham. Sinds mei bestaat in Rotterdam Ohel Abraham, 'de tent van Abraham', een gemeenschap die Joden én niet-Joden dichter bij het jodendom wil brengen. Wie zijn de initiatiefnemers en hoe denken de liberale en orthodoxe gemeentes in Rotterdam erover?
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Iraanse Israëli's, leven in de schaduw van een conflict. Bahram Sadeghi (geboren Iraniër en sinds zijn achttiende in Nederland) en Dikla Zeidler (geboren in Eilat uit een Israëlische vader en Nederlandse moeder, sinds haar achtste wonend in Nederland) besloten een aantal bekende Iraanse Israëli's, onder wie zangeres Rita, met de volgende simpele vraag te benaderen: hoe is het om een Iraanse Israëli te zijn?
 • TV5 Monde, 18.45: En roue libre. Afl.: Israel/Palestine. Guillaume Gensonnie ontdekt de wereld, met zijn rolstoel.
 • Ned. 2 (HUMAN), 18.50: Fresco's paradijs. Afl. 6 (slot): De gulzige stad.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: rabbijn en kunsthistoricus Edward van Voolen die afscheid neemt als conservator Judaica/Religie van het Joods Historisch Museum. Verder historicus Ben Braber over de eerste Engelstalige overzichtsstudie van het Joods verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en een reportage van Tal Sarid over Nederlanders die van het voormalige Nederlands-Indië naar Israël zijn gegaan.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.37: The Last Days. Amerikaanse documentaire uit 1998 waarin, aan de hand van getuigenissen van naar de VS geëmigreerde Hongaarse Joden, het drama wordt geschetst dat hen tussen maart 1944 en de bevrijding in 1945 overkwam.
 • TV 5 Monde, 00.05: La vérité si je mens! Franse filmhit uit 1997 over de werkloze schooier Eddie, die in de Joodse wijk van Parijs voor een Joodse man wordt aangezien en met verve en succes aan de slag gaat in de textielhandel.

maandag 18 november

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer een gesprek met Nathan Filer over zijn debuutroman De schok van de val.

dinsdag 19 november

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met onder meer een gesprek met Nathaniel Rich over zijn boek Kleine kans op morgen over Mitchell Zukor, 's werelds beste worstcasescenario-voorspeller'.

woensdag 20 november

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Aandacht voor het IDFA dat vandaag van start gaat. Onder meer een gesprek over de betekenis van film voor de geschiedschrijving.
 • cultura 24 (NTR), 22.30: Pinkpop 2013: Passenger. Concert van de Britse singer-songwriter Mike Rosenberg die de Pinkpopweide muisstil kreeg met zijn luisterliedjes.

donderdag 21 november

 • BBC Radio 3, 15.00: Afternoon on 3. Thursday Opera Matinee: Der Kaiser von Atlantis, een politieke parodie, in 1943 geschreven door Viktor Ullmann (1898-1944) in concentratiekamp Theresienstadt. Een jaar later werd Ullmann in Auschwitz vermoord.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Essay. Afl: Paris 1913. Schrijver Adam Gopnik over het kubisme als poëtisch-realistische kunststroming.

vrijdag 22 november

 • RTL 5, 20.30: Meet the Parents. Komedie uit 2000, waarin Greg door zijn vriendinnetje Pam wordt voorgesteld aan haar vader Jack. Maar voor Jack is niemand goed genoeg voor zijn dochter, en Greg al helemaal niet.
 • cultura 24 (VARA), 21.15: Randy Newman - Live in Ahoy, 1979. Concert van deze Amerikaanse componist en singer-songwriter avant la lettre, waarbij hij wordt begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
 • RTL 5, 22.40: Meet the Fockers. Komedie uit 2004 waarin Greg en Pam in het huwelijk treden en een baby krijgen. Vervolg op Meet the Parents.
   
jaargang 9, nummer 41
vrijdag 15 november 2013
 

In deze nieuwsbrief

Over twee dagen: Global Day 2013!
Laatste kans: cursus Joodse emancipate
Harold Pinter, toneelschrijver
Verzameld werk van Anne Frank gepresenteerd
WIZO literatuurprijs 2013 én 2014
Mama Moesa en 'Mozes in de stad'
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Shura Lipovsky herdenkt Etty Hillesum
De collectie Lammel in Brussel
Chagall met poëzie, muziek en film
Herdenkingsconcert 'Er reed een trein naar Sobibor'
De groene Spinoza
Website van de week
Televisie en radio 15 - 22 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ach, het begon al met de tv die opeens kapot was. Even later was de ijskast aan de beurt – zoals u al eerder kon lezen. Deze keer ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Lange tijd stond K. stil op de houten brug, die van de grote weg naar het dorp leidde, en keek omhoog in de schijnbare leegte ...
lees verder
Webcolumn Emile Schrijver
Dinsdag 12 november 2013 werd in de bibliotheek Ets Haim het Verzameld Werk van Anne Frank gepresenteerd, een uitgave van ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
“U kunt uw paspoortfoto het beste bij Mennie laten maken, die weet wat de vereisten zijn,” adviseerde een alleraardigste dame van ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Hebt u wel eens van de Kinderen van Teheran gehoord? Wel het zijn rond de 1200 Joodse kinderen uit Oost-Europese landen die er in ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik was enkele dagen in Israël en als altijd voelde ik mij ondergedompeld in een poel van tegenstellingen op tal van maatschappelijke ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Zodra ik weer op Nederlandse bodem sta, wissel ik het ‘gebed voor de reiziger’ dat in een doorzichtig vakje in mijn portemonnee zit, om ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Ik heb het altijd een beetje moeilijk met die vertrouwen-bouwende gestes, die onveranderlijk van Israël worden gevraagd voor elk begin ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Paul Lissauer deed voor de derde keer mee aan de sponsorfietstocht voor het Alyn Hospitaal in Jeruzalem. In deze gastcolumn blikt hij terug.
lees verder


(advertenties)

banner sinaicentrum

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner niw

banner limmoed

banner amphora

banner propra

banner jonet

banner luna3

banner venstra

banner yanshuf

banner givat

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier