vrijdag 25 oktober 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Joodse emancipatie in Frankrijk en Nederland

In Frankrijk kregen Joden in 1791 volledige burgerrechten. Nederland volgde enkele jaren later, in 1796. Maar dat ging in beide landen niet zonder slag of stoot.

De cursus 'Joodse emancipatie - burgerschap in Frankrijk en Nederland' behandelt een fascinerend aspect van de Joodse geschiedenis in Europa, te beginnen met de debatten die in Nederland en Frankrijk vooraf gingen aan de toekenning van volledige burgerrechten aan Joden. Vervolgens behandelt docente Karin Hofmeester hoe het de Joden daarna in economisch, sociaal en politiek opzicht is vergaan. Aan het einde van de 19e eeuw werden de verschillen tussen Nederland en Frankrijk steeds groter, maar wie was in welk van de twee landen beter af?

Deze driedelige cursus wordt gegeven door Karin Hofmeester, als senior onderzoeker werkzaam bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

De verdwenen Joodse gemeenschap van Libië

In de eerste les van haar driedelige cursus 'Verdwenen Joodse gemeenschappen, de laatste Joden van Libië, Afghanistan en Irak' behandelt docente Daphne Meijer de bewogen geschiedenis van de Joden in Libië. Ze vertoont de documentaire The Last Jews of Libya. Daarin staat de Libische familie Roumani centraal. Hun verhaal vertelt wat talloze Libische Joden overkwam. Wat deed de Roumani's besluiten Benghazi te verlaten, de stad waar zoveel generaties van de familie hadden gewoond? En wat wisten zij in de diaspora in stand te houden van de Libisch-Joodse cultuur en tradities?

De cursus wordt gegeven in Utrecht en gaat dinsdag 5 november van start.
NB: Het is niet mogelijk voor de drie lessen van deze cursus afzonderlijk in te schrijven!

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

4e Global Day of Jewish Learning: Creating together

De wereldwijde studiedag waarop Joden in veertig landen hetzelfde thema en dezelfde teksten bestuderen, vindt dit jaar plaats op zondag 17 november 2013.

Tijdens de 4e Global Day of Jewish Learning buigen de deelnemers zich over het thema Creating together, een Joodse benadering hoe tot creativiteit en samenwerking te komen. De verbondenheid die ontstaat door dit simultaan lezen, leren en lernen wordt dit jaar nog versterkt doordat de deelnemende groepen op deze dag via een live stream een uur lang met elkaar in contact komen. Crescasdocent Leo Mock, die de Nederlandse deelnemers op 17 november zal begeleiden, is dus ook te vinden op de internationale docentenpagina van de Global Day.

Ook dit jaar tekenen Crescas en Studiecentrum PaRDeS voor de organisatie in Nederland. U kunt zich nog inschrijven, maar wacht daarmee niet te lang: de Global Day mag zich in een groeiende populariteit verheugen en het aantal plaatsen is beperkt!

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Nog één keer: de Boasprijs 2013

De dag waarop Crescas de Dr. Henriette Boas Prijs 2013 kreeg uitgereikt ligt alweer enkele weken achter ons, maar 10 oktober 2013 blijft nog lang in ons geheugen gegrift. De oorkondes die bij de prijsuitreiking werden overhandigd aan directeur Michel Waterman, nieuwsbriefredacteur Raya Lichansky en bestuursvoorzitter Emile Schrijver hebben bij hen een mooi plaatsje aan de wand gevonden.
De hoogtepunten van de feestelijke bijeenkomst werden op foto's en video vastgelegd. Wie niet in staat was om deze voor Crescas zo bijzondere gebeurtenis in eigen persoon mee te maken: klik hier om de foto's en de video's op onze website te bekijken!

In de maak: film 'Mokum Alef'

Voor de documentaire Mokum Alef, een film over het vooroorlogse Joodse leven in Amsterdam, is filmmaakster Berenike Rozgonyi op zoek naar beeldmateriaal (foto’s en film), documenten en verhalen uit de periode 1900-1940 over Uilenburg en Marken en over de Transvaalbuurt, de twee Joodse buurten van Amsterdam.

De film, die geproduceerd wordt door de Joodse Omroep, zal vrijwel geheel worden opgebouwd uit foto en film, archiefmateriaal, overgeleverde verhalen, literaire teksten en muziek. Dit alles geeft een beeld van het Joodse leven van vóór de oorlog, toen Amsterdam circa 80.000 Joodse inwoners telde. De meesten hebben de oorlog niet overleefd en hun cultuur, hun leefwijze, zelfs hun aanwezigheid lijkt niet meer dan een herinnering. Met het geleidelijke verdwijnen van de laatste overlevenden worden de getuigenissen schaarser.

In de nieuwsbrief van 3 mei 2013 plaatsten wij al eens een oproep, waarop Berenike ons liet weten vrijwel direct reacties te hebben ontvangen. Maar haar honger is nog niet gestild, het verhaal moet zo volledig mogelijk verteld worden.
Misschien hebt ú materiaal in huis dat gebruikt zou kunnen worden? Mail dan naar info@joodseomroep.nl.
Uw hulp wordt zeer op prijs gesteld!

Hofesh Shechter Company in Amsterdam

De Israëlische choreograaf Hofesh Shechter (1975, Jeruzalem) is een rijzende ster in de danswereld en met name in Groot-Brittannië, waar hij sinds 2002 woont en werkt en zijn eigen gezelschap heeft.
Shechter, die in Israël danste bij de Batsheva Dance Company, heeft al een aantal internationaal spraakmakende producties op zijn naam staan en komt nu met zijn nieuwste choreografie, Sun, naar Nederland.

Op door Shechter zelf gecomponeerde, zeer ritmische muziek, die duidelijk verraadt dat de choreograaf zijn bestaan in Engeland begon als drummer in de band The Human Beings, spelen veertien dansers een heftig fysiek spel in een wereld van schaduw en mist waar het felle licht van de zon soms verlossing brengt. Spannend theater dat de toeschouwer niet onberoerd laat.

 • dinsdag 5 november, 20.30 uur: Sun, door de Hofesh Shechter Company. Stadsschouwburg Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en tickets.

De trailer van Sun is hier te bekijken, een interview met Shechter en repetitiefragmenten zijn hier te zien.

Amsterdam Film Week

Amsterdam Film Week is een jonge organisatie met ambitieuze plannen. Het internationale filmfestival in de culturele hoofdstad van Nederland, dat plaatsvindt van 28 oktober tot en met 3 november, past daar zeer goed in.
Op diverse locaties in Amsterdam wordt een selectie uit het recente aanbod van kwaliteitsspeelfilms vertoond.
Het volledige programma vindt u hier.

Wij tippen Omar, filmdrama over de jonge Palestijn Omar, die tegen wil en dank terecht komt in een kat-en-muis-spel met de Israëlische politie, gemaakt door de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now). De film won dit jaar de juryprijs in Cannes.

Ook bijzonder: Inside Llewyn Davis, de nieuwste film van Ethan & Joel Coen over een jonge volkszanger in de Greenwich Village folk scene van de jaren '60, en Kill your darlings over de beginjaren van de Beat Generation, gevormd door de literaire vrienden Allen Ginsberg, Jack Kerouac, David Kammerer, Lucien Carr en William Burroughs. Met name Daniel Radcliffe maakt grote indruk als Allen Ginsberg.

En verder: tijdens de Amsterdam Film Week vindt de Nederlandse première plaats van The Young and Prodigious T.S. Spivet van Jean-Pierre Jeunet (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain), en simpelweg omdat het een prachtige film is: Amour van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke.

Meer informatie over de Amsterdam Film Week? Klik hier.

William Kentridge: The Refusal of Time

In de studio van het Van Abbemuseum in Eindhoven is nog tot 17 november de multimediale installatie The Refusal of Time te zien. Het uit 2012 daterende werk is onderdeel van de tentoonstelling 'Black or White' en was een van de hoogtepunten van DOCUMENTA13 in Kassel.

William Kentridge (Johannesburg, 1955), van wie in 2012 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam het werk Black Box/Chambre Noir te zien was, tekent in The Refusal of Time met houtskool een overdenking over het verstrijken van de tijd en combineert de tekeningen met vijf videoprojecties en een geluidsdecor van de Zuid-Afrikaanse componist Philip Miller. De bezoeker wordt in de installatie dertig minuten omgeven door bewegende beelden en geluiden.

Het werk is onlangs aangekocht door het Museum of Modern Art in New York en het San Francisco Museum of Modern Art.

Klik hier voor meer informatie.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de thriller De verdwenen zoon, waarin de Israëlische schrijver Dror Mishani voor het eerst politie-inspecteur Avraham Avraham ten tonele voert, van Lionel Shriver de roman Big brother, waarin de schrijfster een van de grootste problemen van de westerse samenleving belicht, en In het puin van het getto, door Pauline Broekema en Helma Coolman verzamelde ooggetuigenverslagen, interviews met oud-gevangenen en onbekende documenten over het concentratiekamp Warschau.

Engelstalig: Hitler’s Furies: German Women in the Nazi Killing Fields, het grondige onderzoek van historica Wendy Lower naar vrouwen die betrokken waren bij Hitlers Derde Rijk. Het boek werd besproken in The Jewish Daily Forward.

En verder:
- De Japanse schrijver Haruki Murakami ging in de weer met Franz Kafka's korte verhaal 'De gedaanteverwisseling' en schreef 'Samsa in love'. Integraal online te lezen op The New Yorker.
- In literair tijdschrift Green Mountain Review het eerste deel van een serie over Amerikaans-Joodse vrouwelijke dichters.
- Een Duitse uitgeverij wilde in 1938 eerst zeker weten dat J.R.R. Tolkien niet Joods was, voor men aan de vertaling van The Hobbit begon. Lees meer in Jewniverse.

Expositie ‘Het andere verhaal'

In de hal van Stadsdeelkantoor Zuid aan de President Kennedylaan 923 in Amsterdam is tot 15 november de fototentoonstelling 'Het andere verhaal' te zien. De expositie bestaat uit een serie panelen waarop in beeld en tekst verteld wordt over Moslims die hun leven én het leven van hun familie in de waagschaal stelden om Joden te redden van de vernietigingskampen.

Het zijn inspirerende verhalen over trouw en verbondenheid en van heldenmoed van mensen die anderen, ongeacht de ogenschijnlijk fundamentele verschillen, in tijden van verdrukking en vervolging bijstaan.

Stadsdeel Zuid, met veel bewoners met een Joodse achtergrond, grenst aan stadsdeel Nieuw-West waar een aanzienlijk deel van de bewoners een Islamitische achtergrond heeft. Daar was de tentoonstelling al eerder te zien, omgeven door een aantal evenementen.
De tentoonstelling is te bezoeken tijdens kantooruren, dagelijks van 8.30 - 16.00 uur. Op donderdag is het Stadsdeelkantoor tot 13.00 uur gesloten.

Diva's van het Jiddisje Lied

Shura Lipovsky, Rolinha Kross en Lucette van den Berg, drie internationaal befaamde 'diva’s van het Jiddisje lied', treden zondagmiddag 10 november op in Amsterdam. Het concert, dat georganiseerd wordt door de Stichting Jiddisj, is een unieke kans om dit drietal te horen zingen.

Ieder van de zangeressen laat zich bij haar repertoirekeuze inspireren door Jiddisje poëzie, maar brengt daar in de uitvoering haar eigen accenten in aan. Juist door deze artistieke verscheidenheid ontstaat een mozaïek van lyrische, heimisje en jazzy klankkleuren.

 • Zondag 10 november: Diva's van het Jiddisje lied. LJG, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Website van de week
The Israel Hour

The Israel Hour is een wekelijks radioprogramma op de (Amerikaanse) zondagochtend om 11 uur (Eastern time).

De uitzendingen zijn live via internet te beluisteren, én als podcast via iTunes. Wie wel eens naar populaire radiostations als Galgalatz of Radio Tel Aviv luistert, weet dat minstens de helft van de daar gedraaide muziek Engelstalig is. The Israel Hour pakt het heel anders aan. Ieder programma bevat Israëlische nieuwe hits én classics, vaak aangevuld met een interview met een Israëlische artiest op tournee door de VS. In de uitzending van 13 oktober was dat Idan Raichel, die vertelde over zijn nieuwste CD Reva le'shesh (Quarter to six).
In About meer over de achtergrond en doelstellingen van The Israel Hour.

The Israel Hour als radioprogramma bestaat sinds 1976. De presentatie werd in 1994 overgenomen door Mairov Dubrovsky en Josh Shron, toen nog studerend aan Rutgers University. Dit duo tekent, als vrijwilligers, nog altijd voor de wekelijkse, wereldwijd zeer goed beluisterde show.

Op de website is Hear the show met name bijzonder omdat alle programma's vanaf 2003 daar als podcast zijn te beluisteren/downloaden. Per uitzenddatum wordt, indien van toepassing, een thema en/of interview vermeld. Vanaf 2005 zijn ook de speellijsten te zien.

Podcasts van de show, 103 items in totaal en teruggaand tot 3 januari 2010, zijn te vinden in iTunes op internet. Downloaden met iTunes op de eigen computer kan ook.
Zoals het een goed radioprogramma betaamt, kunnen ook verzoeknummers worden aangevraagd.
De website biedt een pagina met Israeli Music Links.

En uiteraard heeft The Israel Hour een Facebookpagina. Tot nader order verschijnen hier de speellijsten van de meest recente uitzendingen. Ook een Twitteraccount ontbreekt niet.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Project 'Leer je buren kennen'

Begin november wordt de winnaar bekendgemaakt van de Jongerenprijs Kerk en Wereld 2013. De prijs is bedoeld voor jongeren die, alleen of in georganiseerd verband, in 2012 of 2013 een project of actie hebben opgestart voor een betere maatschappij, waarin duurzame welvaart, solidariteit tussen generaties en interreligieuze ontmoeting centraal staan.
Maar liefst 45 projecten dingen mee naar de prijs, waaronder het door de LJG Amsterdam opgezette project ‘Leer je buren kennen’.
Dit project richt zich op jongeren met verschillende culturele achtergronden, studerend aan een ROC, in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, met het doel hen kennis te laten maken met moderne Joden en daardoor wederzijds begrip te kweken.
Eén van de drijvende krachten achter het project is Chantal Suissa-Runne, als bestuurslid verbonden aan Crescas.

Tot donderdag 31 oktober kan (na registratie!) gestemd worden op de beste projecten 2012/2013. De vijf projecten/ideeën met de meeste stemmen (per categorie) gaan door naar de finale op 7 november in Utrecht. Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenland.

 • De Ierse journalist Patrick Reilly zette een keppel op en liep daarmee een dag lang door zijn woonplaats Malmö. In Political Blindspot het verslag van zijn ervaringen.
 • De Forward schrijft over een bijzonder orkest dat in 2005 in München werd opgericht.
 • Er is een nieuwe documentaire gemaakt over Alice Herz-Sommer, met 109 jaar de oudste Holocaust-overlevende ter wereld. Lees meer in Huffington Post.
 • Jewish TV Network maakte een interview met hiphop superstar Matisyahu.
 • OMGWTFBIBLE? Lees in The Scroll wat schuilgaat achter deze afkorting.
 • Joodse popcultuur is 'hot' in Duitsland, schrijft Tablet Magazine in een lang artikel.
 • De Forward vraagt zich af waarom Jeruzalem als tijdzone ontbreekt op de iPhone.
 • En dat terwijl er wel degelijk Joodse aspecten te vinden zijn bij Apple-oprichter Steve Jobs, althans volgens een artikel in diezelfde Forward.
 • In de Joodse Top-10 van Shalom Life dit keer: striptekenaars!
 • Jewniverse's Matthue Roth duikt in de achtergrond van het korte verhaal The Lottery dat bij verschijnen in 1948 voor veel ophef zorgde.
 • In bedevaartplaats Uman in de Oekraïne ontstaan nieuwe, maar niet onomstreden Joodse rituelen, schrijft JTA.

Televisie en radio 25 oktober - 1 november

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 25 oktober

 • Mezzo, 14.50: Yaron Herman met zijn formatie Alter Ego (Yaron Herman, piano, Stéphane Kérécki, contrabas, Emile Parisien, saxofoon en Ziv Ravitz, slagwerk), live op het St. Emilion Jazz Festival 2013.
 • Ned. 3 (NTR), 20.25: College Tour. Afl. Ruby Wax, de Amerikaanse comédienne, actrice en interviewster, die van zichzelf zegt dat ze beslist géén dame is.

zaterdag 26 oktober

 • Arte tv, 12.30: Endstation Höllenkerker. Das abenteuerliche Leben des Isaak Solomon. Documentaire over Isaac 'Ikey' Solomon (1785-1850), een Engelse crimineel die vermoedelijk model stond voor Fagin in Charles Dickens' Oliver Twist.
 • cultura 24 (VPRO), 19.04: Boeken op reis. Wim Brands ontmoet Lionel Shriver en spreekt met haar over haar werkwijze en leefomgeving.

zondag 27 oktober

 • Ned. 2 (HUMAN), 18.50: Fresco's paradijs. Afl. 3: De hamvraag. Hoogleraar Louise Fresco trekt onder het motto 'eten is weten is geweten' de wereld over. In deze uitzending vraagt Fresco zich af of duurzaam vlees bestaat. Herh.: 28/10, hollanddoc 24, 18.22.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: Wat doen Joodse romanschrijvers met hun achtergrond, met als gast in de studio schrijfster Mirjam Rotenstreich. Verder onder meer Kafkakenner Niels Bokhove over de relatie tussen Franz Kafka en Simon Vestdijk.

maandag 28 oktober

 • Radio 5 (HUMAN), 19.20: OBA Live. Talkshow met deze week o.a. professor Louise Fresco over haar televisieserie Fresco's paradijs, momenteel te zien op Ned. 2.
 • ARD, 22.45: Die Story im Ersten. Afl.: Antisemitismus heute. Wie judenfeindlich ist Deutschland? De Arabische Israëli Ahmed Mansour, televisiejournalist Jo Goll en Alexander Wassermann, voorzitter van de Joodse Gemeente Dessau, gaan op zoek naar de stand van het land in deze gevoelige kwestie.

dinsdag 29 oktober


woensdag 30 oktober

 • Radio 4 (MAX), 20.02: Avondconcert. Glass op harp. Werken van de Amerikaanse componist Philip Glass, gespeeld door harpiste Lavinia Meijer, rechtstreeks uit het Muziekgebouw aan 't IJ.

donderdag 31 oktober

n.v.t.


vrijdag 1 november

 • Canvas, 22.10: Elegy. Romantisch drama uit 2008 naar The dying animal van Philip Roth. Met Ben Kingsley als David Kepesh.
   
jaargang 9, nummer 38
vrijdag 25 oktober 2013
 

In deze nieuwsbrief

Joodse emancipatie in Frankrijk en Nederland
De verdwenen Joodse gemeenschap van Libië
4e Global Day of Jewish Learning: Creating together
Nog één keer: de Boasprijs 2013
In de maak: film 'Mokum Alef'
Hofesh Shechter Company in Amsterdam
Amsterdam Film Week
William Kentridge: The Refusal of Time
Boekennieuws
Expositie ‘Het andere verhaal'
Diva's van het Jiddisje Lied
Website van de week
Project 'Leer je buren kennen'
Nieuws van heinde en verre
Televisie en radio 25 oktober - 1 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
In een eerdere column vroeg ik me af wat de 850.000 mensen bewoog die de begrafenis van rabbijn Josef bijwoonden. Het leek me iets te ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het blijft een opmerkelijke boodschap, die van Simon Peres, namelijk: Wees ontevreden! De grootste bijdrage van Joden aan ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Ik was elf en zat in de vijfde klas van de Julianaschool in Beverwijk. We wisten allang dat Sinterklaas niet bestond, maar de Sint zou ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het blijft een fascinerend onderwerp, dat van het reilen en zeilen van de religie in Israël. Voor dit moment beperk ik mij tot het ...
lees verder


(advertenties)

banner niw

banner meldpunttaal

banner jonet

banner limmoed

banner sinaicentrum

banner amphora

banner propra

banner givat

banner venstra

banner yanshuf

banner luna3

banner blankevoort

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier