vrijdag 18 oktober 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursus: Adorno's Minima Moralia

Theodor W. Adorno (1903-1969) wordt beschouwd als één van de belangrijkste denkers van de 20e eeuw. Hij maakte de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van het Stalinisme in Rusland, de wereldomspannende economische crisis van de jaren '20 en het begin van het nationaalsocialisme en het virulente antisemitisme in Duitsland mee. In 1934 verliet hij zijn geboorteland en bezag de ontwikkelingen in Europa vanuit zijn zelfverkozen ballingschap in Amerika. Dat resulteerde in 153 zeer persoonlijke mini-essays onder de titel Minima Moralia (MM), Reflecties uit een beschadigd leven. Onlangs werden de Minima Moralia opnieuw in Nederlandse vertaling uitgebracht.

Vragen die Adorno zich in MM stelt, zijn bijvoorbeeld: is een 'goed leven' na de verschrikkingen van de eerste 45 jaar van de twintigste eeuw wel mogelijk? Deugt de laatkapitalistische maatschappij, en hoe zit het met het geluk van vroeger, is dat voorgoed verloren? En dat alles in zeer leesbare, begrijpelijke teksten vervat.

In de driedelige cursus Adorno's Minima Moralia bestudeert u onder de bevlogen leiding van docent Frederik van Gelder wat de eerder genoemde historische gebeurtenissen hebben betekend voor het denken van jonge intellectuelen uit het begin van de 20e eeuw.

Om ten volle profijt te hebben van deze cursus raden wij u aan om het boek voorafgaand aan de eerste les te lezen. De Nederlandse uitgave van Minima Moralia is verschenen bij Uitgeverij Vantilt in Nijmegen (ISBN 9789460041280).

Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

WIZO Literatuurprijs 2013

Alice Hoffman, Sayed Kashua, Irvin Yalom, Wanda Reisel, Robert Vuijsje en Etgar Keret zijn de genomineerden voor de WIZO-literatuurprijs 2013.
Zondag 10 november wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Arti et Amicitiae in Amsterdam bekend gemaakt wie van deze zes auteurs de eer te beurt valt om de prijs in ontvangst te nemen.
De boeken werden gelezen door de leden van de WIZO-leesclubs. Op grond van hun oordeel is de winnaar gekozen.

Wat de WIZO literatuurprijs uniek maakt, is het feit dat alle schrijvers Joods en/of Israëlisch zijn.

U kunt de prijsuitreiking bijwonen. Klik hier voor meer informatie, het programma en het aanmeldingsformulier.

Symposium 'Vestdijk verwerkt Kafka'

De literaire genootschappen Franz Kafka-Kring en Vestdijkkring organiseren zaterdag 9 november een gezamenlijk symposium waarin enkele aspecten van de relatie tussen Franz Kafka en Simon Vestdijk worden belicht.

Tijdens het symposium zal het originele, integrale manuscript van de tekst van de lezing van Simon Vestdijk over Der Prozess van Franz Kafka worden getoond. Het manuscript telt zestien beschreven vellen blocnotepapier, inclusief correcties. Vestdijk zat van mei 1942 tot maart 1943 gevangen in het interneringskamp Sint-Michielsgestel en hield de lezing op 19 juni 1942 voor zijn medegevangenen. Na de oorlog nam hij de tekst op in zijn essaybundel De Poolse ruiter (1946).

Het symposium vindt plaats in de Centrale (Openbare) Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokseiland 143.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Midden-Oosten Report: Bonje met de buren

De Balie presenteert dit najaar het 'Midden-Oosten Report', een serie programma's over de gecompliceerde politieke realiteit in de regio, de onvermoeibare bevolking die keer op keer bewijst af te willen rekenen met een cultuur van nepotisme en dictatuur, en de tot op het bot verdeelde internationale gemeenschap, die geen strategie lijkt te hebben als het gaat om het reageren op al deze ontwikkelingen.

In 'Bonje met de buren', het tweede programma van het 'Midden-Oosten Report', bespreekt professor Martin van Creveld, één van de meest vooraanstaande denkers op het gebied van militaire strategie en moderne oorlogsvoering, de mogelijke consequenties voor Israël van de politieke onrust in het Midden-Oosten.
Wat als het regime van Assad ten val zou komen of de oorlog in Syrië zich zou uitbreiden naar Libanon? En zal de voortdurende politieke instabiliteit in de regio invloed hebben op de huidige vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen?

 • woensdag 23 oktober: Bonje met de buren. Debatcentrum de Balie, Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.

Verzetsmuseum Junior geopend

In een voormalige garage aan de achterkant van het Verzetsmuseum Amsterdam is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het realiseren van het Verzetsmuseum Junior. Woensdag 16 oktober werd het door premier Rutte geopend.

Verzetsmuseum Junior richt zich op kinderen van 9 tot 14 jaar. Vanuit het 'volwassen' museum komen de jeugdige bezoekers met een tijdmachine terecht in 1940, waar ze op een pleintje Eva, Jan, Nelly en Henk leren kennen. Deze vier kinderen vertellen elk hun eigen, persoonlijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Zo krijgen de kinderen een beeld van het dagelijks leven in de oorlog en wat het voor kinderen van hun eigen leeftijd betekende. Allerlei voorwerpen en documenten illustreren de verhalen.

Het 'Junior-museum' heeft een eigen website, waar onder andere filmpjes zijn te zien waarin Eva, Jan, Nelly en Henk vertellen wie ze zijn.

Verzetsmuseum Junior is vanaf 17 oktober dagelijks voor bezoek geopend.
Voor meer informatie klik hier.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Verloren mensen, Mirjam Rotenstreichs persoonlijke verwerking van de dood van haar zoon, Jillian Cantor beschrijft in Margie het leven van Anne Franks zuster Margot als ze de oorlog zou hebben overleefd, en het even wrange als hilarische Daar is hij weer waarin de Duitse schrijver Timur Vermes Adolf Hitler laat ontwaken in de 21e eeuw, met alle gevolgen van dien.

De Engelstalige aanrader is Lavie Tidhars science fantasy Martian Sands, over een kibboets op de rode planeet.

En verder:
- 14 oktober sprak Mirjam Rotenstreich in Nieuwsuur over haar nieuwe boek 'Verloren mensen'.
- In Vrij Nederland bespreekt Arnon Grunberg Wat is kunst?, een belangrijk essay van de Russische schrijver Tolstoj.
- Tablet Magazine heeft nieuws over Philip Roth en de Nobelprijs voor literatuur. Heeft hij hem nou wel, of toch niet?
- Jewniverse besteedt aandacht aan het werk van Assaf Gavron.
- Scenarioschrijfster Frieda Mulisch, dochter van de in 2010 overleden schrijver Harry Mulisch, schrijft een dramaserie over het leven van haar vader.

Itamar Galboa: Food Chain Project

De in Nederland wonende Israëlische beeldend kunstenaar Itamar Galboa (1973, Tel Aviv) neemt deel aan de manifestatie 'Agri meets Design', een onderdeel van de Dutch Design Week die van 19 tot en met 27 oktober plaatsvindt in Eindhoven.

Galboa's bijdrage, 'Food Chain Project' genaamd, bestaat uit een installatie in de vorm van een 'draagbare' supermarkt, gevuld met witte gipsen sculpturen, afgietsels van de producten die de kunstenaar in de loop van één jaar consumeerde. Het confronteert de toeschouwer met onze vanzelfsprekende voedselconsumptie, terwijl op zoveel plekken in de wereld honger en armoede heersen.

De sculpturen van het Food Chain Project zijn te koop; een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan organisaties die zich bezig houden met het bestrijden van honger. Daarmee wordt de installatie een echte voedselketen: alle geconsumeerde producten zijn getransformeerd tot sculpturen die na de verkoop ervan weer veranderen in voeding.

Klik hier voor meer informatie.

Deelname aan Agri meets Design werd mede mogelijk gemaakt door KunstenIsrael.

Lee Friedlander - America by Car

In het FOAM-museum in Amsterdam is een fototentoonstelling te zien van de bekende Amerikaanse fotograaf Lee Friedlander (1934, Aberdeen, Washington DC).

America by Car en The New Cars 1964 zijn twee fotoseries waarin de auto als icoon van de 'American dream' centraal staat. In de in zwart-wit geschoten serie America by Car legde Friedlander een road trip door Amerika vast. Hij fotografeerde uitsluitend vanuit de auto, wat heel bijzondere beelden oplevert.
Naast deze recente fotoserie is de oudere verzameling The New Cars 1964 te zien, foto's die Friedlander maakte in opdracht van het modetijdschrift Harper's Bazaar. Wie blinkende reclamefoto's verwacht, komt bedrogen uit: Friedlander plaatste de splinternieuwe auto's in het alledaagse straatbeeld, waar ze nauwelijks opvallen. "I just put the cars out in the world, instead of on a pedestal." Door die context vormen de foto's een historisch en sociaal document, maar voor het tijdschrift waren ze niet wervend genoeg.

 • Lee Friedlander - America by Car: nog te zien tot 11 december 2013 in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Voor meer informatie klik hier.

4 dagen: Lichtkunstmuseum 'Translumen'

Eerder dit jaar organiseerde Museum zonder Muren een buurtprogramma in het kader van het 110-jarig bestaan van de Transvaalbuurt. Nu wordt deze vroeger zeer Joodse buurt opnieuw belicht, en dit keer letterlijk: Museum zonder Muren presenteert, in samenwerking met Stichting Polderlicht, de vier dagen durende manifestatie 'TransLumen'. De kunstwerken van dit tijdelijke 'lichtkunstmuseum' in de open lucht zijn op originele wijze tentoongesteld, waardoor ook de hele wijk in een bijzonder licht wordt gezet.

In ramen van woonhuizen staan historische lichtobjecten uit de collectie van het Light Art Centre in Eindhoven, en tien hedendaagse kunstenaars hebben voor 'TransLumen' door de omgeving geïnspireerde, monumentale lichtinstallaties ontworpen die in de openbare ruimte te zien zullen zijn. Kinderen uit de buurt maken een collectief lichtkunstwerk en er komt een permanent werk in een fietstunnel.

'Translumen' is te zien van donderdag 31 oktober tot en met zondag 3 november, dagelijks van 18.00 uur tot middernacht.

De gratis plattegrond met alle werken en hun locatie is af te halen in het tijdelijke informatiecentrum aan de Pretoriusstraat 69.
Voor meer informatie klik hier en hier.

'Naked lunch' met Club Guy & Roni

Opnieuw doet het Israëlische choreografenduo Guy Weizman en Roni Haver van zich spreken.
Op 6 oktober wonnen zij in de categorie 'Meest indrukwekkende dansproductie' de Zwaan 2013, de Oscar voor de Nederlandse dans, voor de voorstelling Midnight Rising. Donderdag 24 oktober gaat in Stadsschouwburg Oosterpoort in Groningen 'Naked Lunch' in première, hun nieuwste productie.
Uitgangspunt voor deze voorstelling, waarin dansers, acteurs, drie zangers van VOCAALLAB en drie percussionisten van Slagwerkgroep Den Haag hun krachten bundelen, is de 'junk-lit classic' Naked Lunch (1959) van de Amerikaanse schrijver William Burroughs. Voor deze voorstelling schreef Yannis Kyriakides de muziek en Oscar van Woensel de tekst.
Guy & Roni zelf zeggen over 'Naked lunch': 'Welkom in de ADHD-wereld van psychotische poëzie, van banale humor en van het credo van onze tijd: ik zeg wat ik denk, dus ik ben.'

Voor meer informatie over de première in Groningen klik hier, voor overige voorstellingen van 'Naked lunch' klik hier.

Meer over het boek Naked Lunch is hier te vinden.

Micha Wertheim in 'Voor Je Het Weet'

Met zijn vorige programma 'Micha Wertheim Voor de Zoveelste Keer' stond de cabaretier overal in het land in uitverkochte zalen.
In zijn nieuwe show 'Micha Wertheim Voor Je Het Weet' maakt hij dat succes tot onderwerp. Als een volleerd goochelaar bespeelt Wertheim de zaal: is de voorstelling eigenlijk wel klaar en kan die net zo'n succes worden als de vorige show? Hoe zwaar weegt het succes, en wat doet dat 'writer's block' op het podium?

Volgens de recensies is 'Micha Wertheim Voor Je Het Weet' een spannende voorstelling waarbij de toeschouwer klaar zit voor een lachsalvo, maar telkens weer door Wertheim op het verkeerde been wordt gezet. Waarmee hij opnieuw bewijst dat de jury van het Leids Cabaretfestival het bij het rechte eind had toen zij in 2004 Micha Wertheim liet winnen: 'Met zijn sterke teksten en humor manipuleert hij op geniale wijze de toeschouwers een richting uit die zij bij aanvang weigeren in te slaan'.

De speellijst is te vinden op Micha Wertheims eigen website.

Website van de week
Contemporary Jewish Museum

Het Contemporary Jewish Museum heeft als 'mission statement' connecting art, people, and ideas. Het CJM is een museum zonder eigen collectie dat in het door Daniel Libeskind ontworpen gebouw in San Francisco ruimte biedt aan wisselende thematentoonstellingen. De website is voornamelijk informatief.

De startpagina laat in een oogopslag zien wat op dit moment belangrijk is, maar de website geeft zijn bijzonderheden niet gemakkelijk prijs. Tentoonstellingen met de bijbehorende extra activiteiten, zoals To Build & Be Built: Kibbutz History, krijgen bijzondere aandacht; in dit geval wordt de echte informatie pas zichtbaar na een klik op Press release. Ook eerdere tentoonstellingen zijn op deze manier nog enigszins te bekijken.
Veel spannender is de pagina behorend bij de lopende tentoonstelling Beyond belief, 100 years of the spiritual in modern art - prachtig vormgegeven en tjokvol afbeeldingen en toelichtingen.
StoryCorps pakt het weer anders aan. Hier vindt de bezoeker de StoryBooth, een 'oral history' project dat in 2003 werd opgezet. Geluidsopnamen, video's en foto's, gemaakt door gewone mensen met gewone mensen, en sommige van de verhalen, worden door de organisatie StoryCorps omgezet naar tekenfilms.
Het CJM houdt ook een blog bij. De link is verstopt tussen de social media-icoontjes en daardoor lastig te vinden.
Het museum is actief op Facebook, Twitter en Flickr en geeft een nieuwsbrief uit.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen-, maar vooral buitenland.

 • Hoe Israël er kort na de stichting van de staat uit zou gaan zien is, bizar genoeg, gebaseerd op een theorie van een Duitse geograaf uit de naziperiode. In Times of Israel het hele verhaal.
 • In het Jewish Historical Institute in Warschau opende op 15 oktober een tentoonstelling over Poolse antisemitische posters en tekeningen uit de periode 1919-1939. De directeur van het JHI schreef een korte toelichting bij het vaak schokkende materiaal.
 • In de Forward onderwerpt taalkundige Philologos het Engelse straattaalwoord 'bageling' aan een nader onderzoek.
 • In FoodBridge beschrijft Sarah Melamed de olijvenoogst in Israël.
 • Een opiniestuk in International New York Times onderzoekt waarom steeds meer Israëli's het land verlaten.
 • Wie als man Yad Vashem in Jerusalem bezoekt, wordt geacht een keppel op te zetten, maar waarom eigenlijk? Ha'aretz werpt een kritische blik op dit gebruik.
  Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat.
 • De Anne Frank tentoonstelling in het Museum of Tolerance in Los Angeles wordt niet alleen maar positief beoordeeld: niet in New York Times, noch in Times of Israel.
 • En alsof dat nog niet genoeg is: de Forward schrijft over de nieuwe videogame 'Anne Frank'. Educatief of smakeloos?
 • Washington Post bericht over het genetisch onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, dat aantoont dat de afstamming van Asjkenazische Joden langs de lijn van de moeder voor 80% terug te voeren is naar Europa.

Expositie 'Joodse onderduikkinderen'

In het souterrain van het Historiehuis in Roermond is tot begin januari 2014 de tentoonstelling 'Joodse onderduikkinderen' te zien.
In de expositie staan de ervaringen van zes Joodse mannen en vrouwen, die als kind in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten, centraal.
Speciaal voor de tentoonstelling is een documentaire gemaakt, Ze is een tijdje van ons geweest, waarin Lieke Hiegentlich vertelt over haar onderduiktijd (klik hier voor een fragment). Herman Silbernberg (Sittard, 1934) heeft zijn beleving van die tijd niet alleen vastgelegd in het boek Jochie …, je moet er trots op zijn (Amphora, 2008), maar ook in schilderijen. Achttien daarvan zijn op de tentoonstelling te zien. In 2012 gaf Silbernberg een radio-interview, dat hier is terug te luisteren.
Eef Polak vertelt op video bijna een uur lang over haar verblijf bij de zusters Ursulinen in Weert, waar ze samen met haar zusje Sini zat ondergedoken. En de bezoeker komt meer te weten over hoe voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn, beeldhouwer Appie Drielsma en Ernst van Gelderen hun onderduik hebben ervaren.

Het Historiehuis is gevestigd in de Bibliotheek Bibliorura, Neerstraat 11-13, Roermond. Voor meer informatie klik hier.

De tentoonstelling was eerder te zien in Weert onder de titel 'Joodse onderduikkinderen in Weert en Limburg'. De expositie in Roermond is aangevuld met materiaal uit die stad.

Televisie en radio 18 - 25 oktober

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken.
Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Bijzonder op dinsdag 22 oktober: Juden & Muslime. So nah. Und doch so fern! op Arte tv.


vrijdag 18 oktober

 • hollanddoc 24, 21.20: Documentaireklassiekers. Afl.: 5 Broken Cameras. Documentaire uit 2011 van Emad Burnat en Guy Davidi over de Palestijnse landarbeider Emad die met vijf videocamera's het verhaal vertelt over het verzet tegen Israël van zijn dorp Bil'in, op een paar kilometer afstand van de Westelijke Jordaanoever.

zaterdag 19 oktober

 • Arte tv, 12.50: Das Geheimnis der Zugvögel - Große Rast am Roten Meer. Natuurdocumentaire over trekvogels die op hun trek naar het zuiden pauzeren rondom de Rode Zee.
 • hollanddoc 24 (KRO), 18.35: Profiel. Afl.: Hoogleraar neurobiologie Dick Swaab, wiens gevleugelde uitspraak 'Wij zijn ons brein' voor de nodige ophef én een maatschappelijk debat heeft gezorgd.
 • Arte tv, 20.15: Endstation Höllenkerker. Das abenteuerliche Leben des Isaak Solomon. Documentaire over Isaac 'Ikey' Solomon (1785-1850), een Engelse crimineel die vermoedelijk model stond voor Fagin in Charles Dickens' Oliver Twist. Herh.: 20/10, 14.20.
 • cultura 24, 21.50: Literaire ontmoetingen. Willem Frederik Hermans als gastheer in zijn huis in Haren in 1965. Hij ontvangt Andreas Burnier en spreekt over zijn literatuuropvattingen en het beeld dat hij van zichzelf kwijt wil. (N.B.: Andreas Burnier is een pseudoniem van Andreas Dessaur z.l., één van de oprichters van Crescas).

zondag 20 oktober

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Muziek uit de kofferbak. Programmaserie waarin reizende muzikanten gevolgd worden die op tour door Europa tijdens de zomer hun bijzondere vertolking van de Joodse muziek ten gehore brengen. In deze aflevering staat de Amsterdam Klezmer Band centraal.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Shalom From Holland, 65 jaar steun aan de Joodse Staat. In deze documentaire staat de Nederlandse solidariteit met Israël centraal, vanaf de oprichting in 1948 tot heden.
 • Ned. 2 (HUMAN), 18.50: Fresco's paradijs. Afl.: De appeltjes van Kazachstan, deel 2 van de zesdelige serie waarin hoogleraar Louise Fresco onder het motto 'eten is weten is geweten' de wereld over trekt.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Omdat deze week donorweek is, wordt gesproken over de integriteit van het lichaam en hoe daar binnen het jodendom tegenaan gekeken wordt. Verder een reportage over de collegereeks 'Joods zeker? Joodse geschiedenis vanuit genealogisch perspectief' en spreekt Pauline Broekema over haar boek 'In het puin van het getto', een verslag over het nauwelijks bekende concentratiekamp Warschau, dat na de vernietiging van het getto werd gebouwd. Forumleider: Paul Damen, presentatie: Cees Wijburg.
 • BBC 2, 22.00: The Ottomans: Europe's Muslim Emperors. Documentaireserie over de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. Afl. 3 gaat over de sociale revolutie die in gang werd gezet door Kemal Atatürk en de ineenstorting van het Ottomaanse rijk na de Eerste Wereldoorlog.
 • TV 5 Monde, 22.45: L'Aurore boréale. Korte film uit 2013 van Keren Ben Rafael. Zal er noorderlicht te zien zijn boven Parijs?

maandag 21 oktober

 • hollanddoc 24 (HUMAN), 22.24: Fresco's paradijs. Afl.: De appeltjes van Kazachstan. Deel 2 van de zesdelige serie waarin hoogleraar Louise Fresco onder het motto 'eten is weten is geweten' de wereld over trekt.

dinsdag 22 oktober

 • Arte tv, 22.00: Juden & Muslime. So nah. Und doch so fern! Afl. 1: Gründen, Beginnen: 610 - 721 en afl. 2: Miteinander leben: 721-1789.
 • hollanddoc 24, 23.14: Daphne Bunskoek presenteert …: 5 Broken Cameras. Documentaire uit 2011 van Emad Burnat en Guy Davidi over de Palestijnse landarbeider Emad die met vijf videocamera's het verhaal vertelt over het verzet tegen Israël van zijn dorp Bil'in, op een paar kilometer afstand van de Westelijke Jordaanoever.
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Afl.: Autumn 1973: The October War. Michael Goldfarb onderzoekt de invloed van de oktoberoorlog op Israël, de Arabische buren en zijn eigen identiteitsbesef.

woensdag 23 oktober

 • Arte tv, 22.20: Die Akte Zarah Leander. Documentaire over deze Zweedse actrice en zangeres. Wat was ze: nazi-diva, kunstenares of spionne voor de Sovjet-Unie?

donderdag 24 oktober

 • Mezzo, 11.30: Carte blanche voor Sarah en Déborah Nemtanu op het Kamermuziekfestival in Bordeaux in 2009. Op het programma strijkkwintetten van Gabriel Fauré en César Franck.

vrijdag 25 oktober

 • Mezzo, 14.50: Yaron Herman met zijn formatie Alter Ego (Yaron Herman, piano, Stéphane Kérécki, contrabas, Emile Parisien, saxofoon en Ziv Ravitz, slagwerk), live op het St. Emilion Jazz Festival 201317.
 • Ned. 3 (NTR), 20.25: College Tour. Afl. Ruby Wax, de Amerikaanse comédienne, actrice en interviewster, die van zichzelf zegt dat ze beslist géén dame is.
   
jaargang 9, nummer 37
vrijdag 18 oktober 2013
 

In deze nieuwsbrief

Cursus: Adorno's Minima Moralia
WIZO Literatuurprijs 2013
Symposium 'Vestdijk verwerkt Kafka'
Midden-Oosten Report: Bonje met de buren
Verzetsmuseum Junior geopend
Boekennieuws
Itamar Galboa: Food Chain Project
Lee Friedlander - America by Car
4 dagen: Lichtkunstmuseum 'Translumen'
'Naked lunch' met Club Guy & Roni
Micha Wertheim in 'Voor Je Het Weet'
Website van de week
Nieuws van heinde en verre
Expositie 'Joodse onderduikkinderen'
Televisie en radio 18 - 25 oktober


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Terwijl de sjiwwe van rabbijn Josef is afgelopen en de rust enigszins terugkeert in religieus Israël, diende zich afgelopen dinsdag alweer ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Israël vertegenwoordigen in Europa is een uitdaging, maar ook zeer interessant. Onlangs ontmoette ik een groep jonge academici, die ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Onnozelheid kent geen grenzen, zeker niet als het om het schatrijke oliestaatje Qatar gaat. Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het was weer zover: opnieuw een uitvoerige studie over de belangrijkste ontwikkelingen in het Amerikaanse jodendom en ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Afgelopen week volgde ik een les van Aviva Zornberg in een reeks over ‘de parasja van de week’. Dat was ‘Wajera’, met daarin het ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
We zouden op vrijdag het dorpje Makhoul bezoeken. Dit Palestijnse dorpje ligt in de Jordaanvallei, in het hoge noorden van de Westelijke ...
lees verder
Webcolumn Esther Voet
In de virtuele wereld kom je de raarste types tegen: op facebook mannetjes die zeggen dat ze ergens in de Afghaanse woestenij zitten ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner blankevoort

banner amphora

banner niw

banner givat

banner meldpunttaal

banner sinaicentrum

banner jonet

banner yanshuf

banner luna3

banner venstra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier