vrijdag 13 september 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Ivriet leren lezen, schrijven en spreken?

Meldt u dan aan voor een van onze cursussen Modern Hebreeuws!
Eind september gaan we van start, dit jaar in Amsterdam en Den Haag. U kunt kiezen uit vier niveaus: kita Alef, kita Beet, kita Gimmel en kita Dalet.
Voor échte beginners is de eerste stap op de weg naar Ivriet het leren van het Alef-Beet, het Hebreeuwse alfabet. Hiervoor hebben we een online cursus ontwikkeld die u kunt volgen op uw desktop, laptop, of tablet, zodat u aan de slag kunt waar en wanneer dat u het beste uitkomt. Als u nú begint en even doorbijt hebt u voldoende kennis om door te stromen naar ‘de eerste klas’, de cursus Ivriet kita Alef die in Amsterdam van start gaat op dinsdag 1 oktober en op 2 oktober in Den Haag.

Bent u vroeger al eens begonnen met het leren van Ivriet en wilt u de draad weer oppakken? Maak dan eerst de Ivriettoets op onze website. Daarmee kunt u zelf snel bepalen op welk niveau uw kennis van de taal zich bevindt. Het invullen van de toets kost u niet meer dan 15 minuten. Bel of mail (020-6402380 / info@crescas.nl) om een toegangscode aan te vragen.

Voor alle informatie over de cursussen Ivriet kunt u terecht op de website van Crescas.

De plaats van de vrouw in het jodendom

Een bijzondere cursus die over enkele weken van start gaat, is een serie van drie lessen getiteld Vrouwen bij de muur of achter het hek?

Docent Michael Bloemendal behandelt in zijn cursus de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het jodendom en bespreekt verschillende opvattingen hierover aan de hand van Halachische en Talmoedische bronnen.

De titel van de cursus is ingegeven door de Israëlische organisatie Women of the Wall die opkomt voor vrouwenrechten op religieus gebied.

Deze cursus wordt gegeven op 8, 15 en 22 oktober 2013.
Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Sponsort u mee?

Crescas steunt opnieuw de internationale Wheels of love liefdadigheidsfietstocht die van zondag 27 tot en met donderdag 31 oktober ten behoeve van het Alyn Kinder- en Jeugdziekenhuis in Israël wordt verreden. De tocht begint in Emek Hefer en eindigt vijf dagen later in Jeruzalem.

Dit jaar sponsoren wij niet alleen Crescas-cursist en Wheels of love-veteraan Paul Lissauer, maar ook nieuwkomer Eddy Mock. Paul en Eddy proberen beiden zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen.
Van alle inschrijvingen die wij vóór 1 oktober ontvangen, maken wij 1 euro over naar dit goede doel.

Wacht niet te lang met inschrijven! Niet alleen verzekert u zich van een plaats bij de cursus van uw keuze, u steunt daarmee ook de kinderen van het Alyn Hospitaal!

Klik hier als u meer wilt weten over het Alyn Kinder- en Jeugdziekenhuis en de jaarlijkse Wheels of Love fietsrally.

Wim Brands in gesprek met David Grossman

Afgelopen zondag, 8 september, zond de VPRO de tweede aflevering uit van de serie Boeken op reis waarin Wim Brands gesprekken voert met internationaal bekende schrijvers. In deze aflevering was Brands in Israël om met David Grossman te praten over diens boek Uit de tijd vallen, waarin hij de pijn en het verdriet verwoordt na het verlies van zijn zoon Uri.

Wie het gesprek heeft gemist: het is hier terug te zien. Op de website vindt u niet alleen achtergrondinformatie over het gesprek maar ook een gesprek van Grossman en Brands uit 2012.

Wie meer wil weten over David Grossman en zijn werk kan dit seizoen een driedelige cursus volgen over de schrijver, gegeven door Sanne Terlouw. Bezoek onze website voor meer informatie, of ga direct naar het inschrijfformulier.

Boekennieuws

Uw wekelijkse portie Boekennieuws, waarin wij een keuze maken uit recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: van Ariëlla Kornmehl Wat ik moest verzwijgen, een roman over schuld, over bescherming en over liefde die niet geuit kan worden, Reflecties op het Joodse vraagstuk, de nieuwe vertaling van Jean-Paul Sartres spraakmakende manifest tegen het antisemitisme dat in 1946 voor het eerst verscheen, en het op ware gebeurtenissen gebaseerde Uit de hemel gevallen van Paul Siegel.

De Engelse leestip van de week: The Explanation for Everything, waarin de Amerikaanse schrijfster Lauren Grodstein Andy Waite, professor biologie en overtuigd evolutionist, de degens laat kruisen met zijn streng-christelijke studente Melissa, aanhanger van het creationisme.

En verder:

 • Bij de presentatie van Poolse tranen van Miriam Guensberg is bekendgemaakt dat de roman een van de zes genomineerden is voor de WIZO Literatuurprijs 2014. De prijs wordt uitgereikt op 10 november 2013.
 • De verdwenen menora van Jan Terlouw en Sanne Terlouw beleeft al zijn 3e druk.
 • Naomi Klein, milieu-activiste en schrijfster van No logo, werkt aan een nieuw boek. Daarin legt ze onder meer uit waarom klimaatverbeteraars meer kwaad doen dan klimaatsceptici. Een voorproefje van haar gedachtegang is te lezen in The Guardian.
 • Het boek De Hobbit van J.R.R. Tolkien is naar het Jiddisj vertaald. Lees meer over Der Hobit in Tablet Magazine.

Open Monumentendag 2013

De jaarlijkse Open Monumentendagen vinden in 2013 plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Thema dit jaar is 'Pracht en macht'.

Landelijk zetten ook diverse Joodse instellingen en gebouwen de deuren open. Daaronder de Uilenburgersjoel in Amsterdam en de monumentale Synagoge in Enschede.

Voor meer informatie over deze landelijke manifestatie en het thema klik hier.

Joodse muziek kriskras door Europa

De Joodse Omroep zendt de komende weken de vierdelige serie Muziek uit de kofferbak uit. In deze reeks worden reizende muzikanten gevolgd die met hun persoonlijke vertolking van Joodse muziek tijdens de zomermaanden rondtrekken door Europa. Afgelopen zondag, 8 september, volgde het programma de Britse klezmerband She’koyokh tijdens hun optredens op het befaamde Buskers Straatmuziek Festival in het Zwitserse Bern. Het programma is terug te zien op Uitzending gemist.

Zondag 22 september (Nederland 2, 14.00 uur) is de beurt aan Stefan Hantel ('Shantel') die met zijn Bucovina Club Orkestar zo’n 250 dagen per jaar door heel Europa onderweg is. Shantel en de zijnen spelen muziek die gebaseerd is op de oude grammofoonplaten van zijn grootouders uit Boekowina, waarmee de vergane cultuur van vroeger opnieuw tot leven wordt gewekt.

5e Jacob Israël de Haan Lezing

Donderdag 31 oktober 2013 vindt in Amsterdam bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de 5e Jacob Israël de Haan Lezing plaats. Historicus Ron Blom zal spreken over Jacob Israël de Haan en de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP).

De Haan, die had gebroken met zijn ouderlijk religieus Joods milieu, had 'aanraking' gezocht met de vrijdenkers en zich aangesloten bij de SDAP. In 1904 brak binnen de partij rumoer uit naar aanleiding van het verschijnen van De Haans Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse homo-roman. Hoe dachten de socialisten om te gaan met eenheid en verscheidenheid binnen de heterogene arbeidersklasse? Welk effect had het kortstondig verblijf in de SDAP op De Haan, die overigens al vrij snel zou terugkeren tot zijn Joodse wortels? Hoe veranderden binnen de Nederlandse socialistische beweging de opvattingen over homoseksualiteit en welke rol speelde De Haan daarbij?

De jaarlijkse Jacob Israël de Haan Lezing is een initiatief van de Stichting Jacob Israël de Haan, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de UvA. Het doel van de Stichting is om werk en leven van De Haan in bredere kring bekend te maken door studies, lezingen en heruitgaven van zijn boeken.

 • Vijfde Jacob Israël de Haan Lezing, donderdag 31 oktober 2013, 17.00–19.00 uur in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin) in Amsterdam. Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm-ub@uva.nl of 020-5257300.

Utopia 1900-1940. Visies op een Nieuwe Wereld

In het Leidse museum De Lakenhal is vanaf zondag 22 september een tentoonstelling te zien, gewijd aan het expressionisme en het constructivisme, twee kunststromingen die ontstonden aan het begin van de 20e eeuw.

Beide streefden naar de utopie van 'De Nieuwe Mens in een Nieuwe Samenleving', maar de wijze waarop de twee avantgardistische bewegingen dit streven vorm gaven, was totaal verschillend.

Dit 20e-eeuwse artistieke spanningsveld wordt getoond in de tentoonstelling Utopia 1900-1940, waar topstukken van kunstenaars als Kazimir Malevich, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc en El Lissitzky te zien zullen zijn. Enkele toonaangevende musea voor moderne kunst stelden bruiklenen uit hun collecties ter beschikking.

Klik hier voor meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- maar vooral buitenland.

 • In Times of Israel het opmerkelijke verhaal achter de rhesusapen in de dierentuin van Charkov.
 • De politie van New York onderzoekt doodsbedreigingen aan het adres van de wereldberoemde 'sex-rabbijn' Shmuley Boteach. Tablet Magazine weet meer.
 • In het kader van reizen naar verre bestemmingen: Other Cuban Journeys neemt u mee naar de Joodse geschiedenis van dit Caraïbische eiland.
 • Uit de vele media die berichten over een even unieke als waardevolle vondst door een aantal Israëlische archeologen in Jeruzalem kozen wij The Trumpet - het artikel bevat een boeiende video van ruim 17 minuten.
 • Washington Post kwam bij toeval Brigitte Höss, de dochter van concentratiekampcommandant Rudolf Höss, op het spoor en sprak met haar.
 • Aan de vooravond van Jom Kipoer besteedt de Forward aandacht aan het religieuze ritueel kapparot.
 • In dat kader belicht taalkundige Philologos, eveneens in de Forward, het begrip Sefer Hachajiem, het boek des levens.
 • Hoe Anya von Bremzen via de Russische keuken in het Sovjettijdperk haar Joodse wortels ontdekte, staat te lezen in Tablet Magazine.
 • Jewniverse bericht over een drietalige uitvoering van Leonard Bernsteins musical West Side Story door Israëlische scholieren, georganiseerd door Peace Child Israel.
 • Op het Tribeca filmfestival werd de documentaire Dancing in Jaffa vertoond. Jewtribe heeft meer informatie én de trailer.

Website van de week
Virtual Shtetl

Virtual Shtetl gaat over de Joodse geschiedenis van Polen. Nu nog is de website een virtueel 'museum zonder deuren', maar in de toekomst moet dit portaal ook een sociaal trefcentrum worden en zo de verbinding leggen tussen het Pools-Joodse verleden met de hedendaagse realiteit van de 'global community'.

De site is een schatkamer vol informatie. Zo is er een dynamische kaart waarop met icoontjes onder andere synagogen en informatiecentra staan aangegeven. Wie een specifieke naam zoekt, is bij de tab Towns aan het juiste adres: hier staan alle meer dan 2340 opgenomen plaatsnamen, alfabetisch gerangschikt, als links bij elkaar. De vetgedrukte namen bevatten allerlei informatie. Katowice is een goed voorbeeld. Onder People zijn bekende Poolse Joden bijeengebracht.
De grote rijkdom aan materiaal wordt duidelijk onder de tabs Gallery en Glossary. Gallery bevat ruim 91.000 foto's, naar believen te ontsluiten door een of meer van de vele keuzemogelijkheden aan te vinken en bovenaan 'search' aan te klikken. Helaas zijn de foto's (nog) niet in vergrote vorm te bekijken. Glossary geeft uitleg over een veelheid aan onderwerpen, vaak zeer uitgebreid en met bronvermelding.

Maar Virtual Shtetl is niet blijven steken in het verleden, zoals News laat zien. Klik op zomaar een maand in de rechterkolom (teruggaand tot oktober 2008) en zie: de lijst van destijds verschenen items komt in beeld, en ieder item is aanklikbaar.

Hoe langer de bezoeker doorbrengt op de website, des te meer zal hij ontdekken. Virtual Shtetl is ook te vinden op Facebook, Flickr en YouTube en verzendt een nieuwsbrief.

Bijdragen zijn meer dan welkom: links op de startpagina kan de bezoeker aangeven wat hij of zij zou willen delen. Daarvoor is registratie noodzakelijk.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 13 - 20 september

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 13 september

n.v.t.


zaterdag 14 september

 • Ned. 1 (AVRO), 11.15: Close up. Afl. Francesca Woodman - fotografe. Special over de talentvolle Amerikaanse fotografe die op 22-jarige leeftijd een eind aan haar leven maakte en postuum roem vergaarde met mysterieuze zwart-wit foto's van naakte vrouwen in verlaten en vervallen gebouwen.
 • Radio 4 (NTR), 23.20: De bedding. Afl.: The keyboard is not at the ceiling, waarin de vermaarde Pools-Franse meesterpianist Vlado Perlemuter (1904-2002) in herinneringen van zijn leerlinge Ineke Bosch centraal staat.

zondag 15 september

 • Ned. 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Afl.: Wim Brands in gesprek met advocate en schrijfster Britta Böhler over haar roman De beslissing waarin zij de duivelse dilemma’s onder de loep neemt waarvoor de Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955) zich in 1936 geplaatst zag.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Het wekelijkse radioprogramma van de Joodse Omroep ontvangt deze week Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies, naar aanleiding van de arrestatie en berechting van Siert Bruins, en gitarist Bobby Rootveld, die komt vertellen over Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), een vergeten Joodse componist die van onschatbare waarde was voor de muziek.
 • BBC 2, 22.00: The Story of the Jews. Vijfdelige documentaireserie over 3000 jaar geschiedenis van het Joodse volk, van de oudheid tot en met nu. Afl. 3: A leap of faith. Presentatie: Simon Schama. Herh.: 16/9, 1.20.

maandag 16 september

 • Ned. 2 (AVRO), 20.25: Levy: Iedereen gaat het voelen. Zesdelige serie waarin journalist Gideon Levy onderzoekt wat er gebeurt wanneer de bezuinigingsplannen van Den Haag de grond raken. Afl. 3.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 21.19: Gesprek op 24. Afl.: Politicoloog Benjamin Barber, schrijver van Jihad vs McWorld, waarin hij betoogt dat hedendaagse grensoverschrijdende problemen dito oplossingen nodig hebben.

dinsdag 17 september

 • Canvas, 21.10: 39/40 The war through a lens. Tweedelige documentaire over de eerste tien maanden van de Tweede Wereldoorlog en de manier waarop de filmjournaals van de drie grootste betrokken landen (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) daarover verslag uitbrachten. Afl.1: The phony war.
 • cultura 24 (JO), 22.55: Schitterende collecties. Sinds zaterdag 14 september is in de Hermitage Amsterdam de expositie Gauguin, Bonnard en Denis te zien. In deze uitzending een portret van kunstverzamelaars Andries van Wezel, Willem Wolff Beffie en Salomon Slijper. Alle drie hebben ze hun wortels in de Amsterdamse Joodse bourgeoisie uit de tweede helft van de 19e eeuw. Herh.: 18/9, 17.54.

woensdag 18 september


donderdag 19 september

 • hollanddoc 24 (AVRO), 18.50: Levy: Iedereen gaat het voelen. Programma waarin journalist Gideon Levy onderzoekt wat er gebeurt wanneer de bezuinigingsplannen van Den Haag de grond raken. Afl.: Het redden van het publieke bestel.
 • TV 5 Monde, 20.05: Escapade, le magazine des patrimoines. Afl.: Colmar, stad in de Elzas met een rijke Joodse geschiedenis.

vrijdag 20 september

 • Radio 1 (VPRO), 19.02: Brands met boeken. Afl.: Brands gaat in gesprek met Frans Pointl naar aanleiding van diens net verschenen boek De laatste kamer.
 • Canvas, 22.30: The Pianist. Met drie Oscars bekroond biografisch drama van Roman Polanski uit 2002, naar de autobiografie van de Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000).
 • BBC 2, 1.10: The Merchant of Venice. Verfilming van het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Met Al Pacino onvergetelijk in de rol van Shylock.
   
jaargang 9, nummer 32
vrijdag 13 september 2013
 

In deze nieuwsbrief

Ivriet leren lezen, schrijven en spreken?
De plaats van de vrouw in het jodendom
Sponsort u mee?
Wim Brands in gesprek met David Grossman
Boekennieuws
Open Monumentendag 2013
Joodse muziek kriskras door Europa
5e Jacob Israël de Haan Lezing
Utopia 1900-1940. Visies op een Nieuwe Wereld
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 13 - 20 september


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Wat hadden we met Rosj Hasjana weer mooie dagen! Op de tweede dag ’s avonds zag één van onze gasten maar liefst 29 graden op ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De roman van Britta Böhler, De beslissing, beslaat drie dagen, 31 januari en 1 en 2 februari 1936. Het zijn de dagen waarin Thomas ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
In de groots opgezette, vijfdelige BBC-serie ‘The Story of the Jews’ duikt historicus Simon Schama in de geschiedenis van het Joodse volk ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Ik lees graag geschiedenisboeken. Vooral dingen die met ons jodendom te maken hebben. Want, zoals u misschien weet, is ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik geloof dat de Russische president Vladimir Poetin niet alleen goed kan paardrijden maar ook een aardig partijtje kan worstelen. Hij heeft...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Deze bijdrage wordt de dag voor Jom Kipoer geschreven. Onvermijdelijk is de vraag of mijn doorgaans politieke reflecties iets ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
“Ik hoop dat de spanning te harden is,” schreef een dierbare vriendin uit Nederland mij op 5 september voordat Rosj Hasjana inging ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Elke nieuwe spellingsregeling van onze taal heeft aanleiding gegeven tot ergernis, ongenoegen en discussies. Die komen vaak voort ...
lees verder


(advertenties)

banner middenhoven

banner givat

banner luna3

banner meldpunttaal

banner niw

banner sinaicentrum

banner jonet

banner blankevoort

banner propra

banner yanshuf

banner amphora

banner venstra

banner limmoed

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier