vrijdag 2 augustus 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Crescas Cursusprogramma 2013-2014

Inmiddels zal iedereen die ingeschreven staat bij Crescas het gedrukte cursusprogramma voor het seizoen 2013-2014 in de brievenbus hebben gevonden. Misschien hebt u zelfs al een keus gemaakt uit de vele boeiende cursussen die we het komend jaar op de rol hebben staan?

Vandaag willen we uw aandacht met name vestigen op de eenmalige onderdelen van het programma.

 • Leo Frijda, u kent hem zeker als schrijver van de literaire columns op onze website, laat u op zondag 13 oktober tijdens de lezing Stefan Zweig en Joseph Roth, twee vrienden zien dat de briefwisseling tussen deze twee literaire grootheden een indrukwekkend document vormt over wat Joodse schrijvers vanaf de boekverbranding in 1933 ondervonden.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis, vertelt op donderdag 31 oktober tijdens de lezing Artis in oorlogstijd, dierentuinen onder vuur, over 'zijn' dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • De wereldwijde Joodse studiedag Global Day of Jewish Learning vindt plaats op zondag 17 november, en Crescas neemt ook dit jaar deel. Vaste Crescasdocent Leo Mock begeleidt u in het onderwerp: Creating Together, een Joodse benadering van creativiteit en samenwerking.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • Op 20 november, precies een week voor Chanoeka, gaat Micha Bloemendal in zijn lezing Chanoeka: waarom geen 9 dagen? dieper in op het Joodse lichtfeest.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • In de lezing Joden bekeren niet? behandelt schrijver Vinco David de gioer, de toetreding tot het jodendom die door de eeuwen heen telkens aan andere regels onderhavig is geweest. Markeer de datum: maandag 10 februari 2014.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • Pesach - wat gebeurde er nog meer? luidt de titel van de 'lernmiddag' op zondag 30 maart 2014 waarin Micha Bloemendal uiteenzet dat Pesach méér is dan maztes en de seider vieren met familie en vrienden.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • Tijdens de Wandeling Joods Maastricht op zondag 6 april maakt u, al wandelend, onder leiding van Raymond Glazer kennis met de gebouwen, huizen en andere plekken die een rol speelden in de Joodse geschiedenis van de stad.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
 • In het kader van 'Lernen op zondag' duikt u op zondag 11 mei met Leo Mock in de achtergronden, tradities en gebruiken rondom Lag Ba'omer en de Omertijd, de periode tussen Pesach en Sjawoeot.
  Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Grachtenfestival 2013 in de Snoge

De Portugese Synagoge biedt ook dit jaar weer een podium voor een concert in het kader van het Grachtenfestival dat van 16 tot 25 augustus 2013 plaatsvindt in Amsterdam.

Op 25 augustus spelen de 24 musici van het International Mahler Orchestra onder leiding van oprichter en chefdirigent Yoel Gamzou (Tel Aviv, 1987) een programma met werk van Elmar Lampson (huiscomponist van het orkest), Gustav Mahler, Claude Debussy, Ernest Bloch en Karl Amadeus Hartmann.

Klik hier voor meer informatie over het concert.
Musical America Worldwide maakte Yoel Gamzhou tot New Artist of the Month.

Film: God’s Neighbours

Filmfestival World Cinema Amsterdam dat van 7 - 18 augustus plaatsvindt, heeft vier vertoningen van de Israëlische film God's Neighbours (Hamashgichim) geprogrammeerd.

De film volgt de twintigers Avi, Kobi en Yaniv die vanuit de overtuiging van de Breslow Chassidische gemeenschap waarvan zij deel uitmaken, de sjabbatsrust in Bat Yam, een voorstad van Tel Aviv, letterlijk met hand en tand verdedigen. Een bespreking van de film verscheen eind mei op J-Wire.

Voor meer informatie over plaats en tijd van de filmvertoning klik hier.

Boekennieuws

Uw wekelijkse portie Boekennieuws, waarin wij een keuze maken uit recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: van de Frans-Joodse Eric-Emmanuel Schmitt (Lyon, 1960) het ontroerende Oscar en oma Rozerood, over de laatste levensweek van het tienjarige jongetje Oscar, De beslissing, waarin Britta Böhler onderzoekt waarom schrijver Thomas Mann drie lange, angstige dagen twijfelt om openlijk partij te kiezen tegen de nazi’s, en Lilien tekent twaalf geloofshelden, een verzameling tekeningen en gravures van de Joodse kunstenaar Ephraïm Moshe Lilien, door Klaas de Jong van begeleidende teksten voorzien.

De Engelse leestip van de week: The Path of Names, het debuut van de Canadese schrijver Ari Goelman over de spookachtige belevenissen van het 13-jarige meisje Dahlia op Joods zomerkamp. Tablet Magazine had een gesprek met de schrijver.

En verder: Those who go about the city, een kort verhaal van Avital Chizhik over een Russische emigrant die verdween in Jerusalem en de zoektocht die haar echtgenoot onderneemt, te lezen in het zomernummer van Moment Magazine. Het verhaal is ook als PDF te downloaden.

Film: Out in the dark

Tot en met 4 augustus staan vele culturele activiteiten in de hoofdstad in het teken van de Amsterdam Gay Pride 2013. In het auditorium van het Joods Historisch Museum draait zondag 4 auugustus eenmalig de Israëlische film Out in the dark (2012).
De prille liefdesrelatie tussen Nimr, een Palestijnse psychologiestudent uit Ramalla en de Israëlische advocaat Roy is, door de realiteit van het Israëlisch-Palestijns conflict en de intolerantie ten opzichte van homosexualiteit geen lang leven beschoren. Regisseur Michael Mayer schetst een beklemmend beeld over liefde, afwijzing, culturele identiteit, opoffering en keuzes die dodelijke gevolgen kunnen hebben.

De filmvertoning is een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier en Filmisreal. Voor meer informatie klik hier.

Theater: George&Eran lossen Wereldvrede op

Waar wereldleiders zich tevergeefs al tientallen jaren de tanden op stukbijten, doen twee acteurs van Theater Rast in een handomdraai in de hilarische korte theatervoorstelling 'George & Eran lossen Wereldvrede' op: een einde maken aan de problemen in het Midden-Oosten.
Op zoek naar de kern van het conflict onderzoeken de Nederlandse Syriër George en de Israëlische Hollander Eran hun eigen familiegeschiedenis en hun persoonlijke standpunten en schuwen daarbij vinnige zelfspot noch vlammende bevlogenheid. Zal het dit dynamische duo lukt de wereldvrede te stichten? U kunt het zelf meemaken t/m 5 augustus tijdens Festival Boulevard in Den Bosch, 13 t/m 16 augustus tijdens de PARADE in Amsterdam en 6 t/m 9 september tijdens het Fringe Festival, eveneens in Amsterdam.

George & Eran lossen Wereldvrede op werd zeer goed ontvangen. Een laaiend enthousiaste recensie is te lezen in de Theaterkrant.

Nieuws van heinde en ver

Wekelijkse selectie uit opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- maar vooral buitenland.

 • In Middle East Quarterly een artikel over de eeuwige kwestie betreffende de Joodse binding met de Tempelberg in Jerusalem.
 • Het leven in de Oost-Europese sjtetls wordt onterecht geromantiseerd, stelt het boek The Jews of Pinsk. In Jewishpress een bespreking van dat belangrijke historische werk. Ook de Algemeiner besteedt aandacht aan The Jews of Pinsk.
 • Op techblog CNET een artikel over 3D hologrammen waarin Holocaustoverlevenden niet alleen hun verhaal vertellen maar ook vragen van luisteraars kunnen beantwoorden.
 • Moment Magazine besteedt aandacht aan het schilderij The Bride and Groom on Cock van Marc Chagall, n.a.v. de tentoonstelling Chagall: Love, War, and Exile die op 15 september opent in New York.
 • 'Israël (lees: JNF en Hashava - red.) zoekt erfgenamen Holocaustslachtoffers', kopte de Telegraaf op 28 juli.
 • ShalomLife legt uit hoe de Israëlische social media website myheritage.com, bedoeld voor stamboomonderzoek, een rol kan spelen om tijdens WOII door de nazi's geroofd bezit bij Holocaustoverlevenden en hun nazaten terug te brengen.
 • In MoscowTimes een opiniestuk over de Europese wetgeving m.b.t. Joodse rituele gebruiken.
 • Woody Allen schreef op verzoek van New York Times een artikel over hypochondrie. Een reactie van de hand van David Bedrick verscheen in Huffington Post.
 • Zelf glutenvrije challe bakken? Een recept in The Nosher legt uit hoe.
 • Halacha (Joodse religieuze wetgeving) en films conflicteren nog al eens. Jewniverse ontdekte iets opmerkelijks.

Website van de week
Tablet Magazine, revisited

Tablet, de dagelijks verschijnende, internationaal georiënteerde internetkrant met actueel Joods nieuws, is vernieuwd en gemoderniseerd. De website maakt op veel plaatsen gebruik van mouse-over - zo kan de bezoeker zonder te klikken toch een indruk krijgen van de inhoud van een artikel.
Dezelfde techniek is gebruikt voor de hoofdrubrieken in de menubalk, News & Politics, Arts & Culture en Life & Religion, waar in één oogopslag de subrieken in beeld komen. Het blog van Tablet, The Scroll moet worden aangeklikt, evenals Longform, een verzameling langere artikelen. Bijzondere aandacht verdient de tab Holidays, die u met één klik brengt naar een pagina over de Joodse feest- en gedenkdagen. Elke link bevat informatie over de betreffende feestdag, zowel recent als uit het archief van Tablet. Leuk om alvast te bekijken wat Tablet voorschotelt voor Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar!
Schrijvers als Etgar Keret en Shalom Auslander en food writer Joan Nathan leveren regelmatig een bijdrage in de vorm van een column of langere tekst. De meest recente columns staan op de startpagina. Daar vindt bezoeker ook Vox Tablet, de wekelijkse podcast.
Nieuws van Tablet-partners Jewcy, Jewish Journal en JTA is rechts onderaan de startpagina opgenomen.

Tablet verzendt een dagelijkse nieuwsbrief en is ook te vinden op Facebook en twitter.

Tablet is een moderne, veelzijdige website met een schat aan actualiteit en achtergrondinformatie. 'Joods in de breedte', zou je kunnen zeggen en maakt zijn slogan a new read on Jewish life meer dan waar.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 2 - 9 augustus

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep. Tijdens de zomermaanden is dat het zomermuziekprogramma MOZES, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. In het programma worden aan de hand van de favoriete muziekfragmenten van de gast, zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.

De CD Alexis Weissenberg, the Champagne Pianist is op BBC3 CD van de week, dagelijks om 9.00 uur. Weissenberg overleed begin januari 2012 op 82-jarige leeftijd.

In de maand augustus zendt UPC's Film 1 een aantal bijzondere films uit:
- Le Fils de l'autre: 2, 5, 10, 15 en 26 augustus
- Footnote: 2, 8, 14, 20en 31 augustus
- Last dance: 3, 5, 9, 11, 22 en 29 augustus
- Monsieur Lazhar: 3, 7, 15, 19, 25 en 30 augustus
- Simon and the oaks: 4, 6, 8, 11, 13, 16, 20 en 31 augustus
- Stars of the silver screen: Elizabeth Taylor: 9, 14 en 29 augustus
- Süskind: 5, 11, 16 en 29 augustus

vrijdag 2 augustus

n.v.t.


zaterdag 3 augustus

 • hollanddoc24, 0.15: Spreek niet, dat hebben zij ook niet gedaan, documentaire uit 2000 van Hedda van Gennep over een zoektocht naar de persoonlijke geschiedenis van verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog die begraven liggen op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.

zondag 4 augustus

 • Radio 5 (JO), 19.02: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes. Deze week: Rebecca Gomperts (1966), arts en oprichter van de pro-abortusorganisatie Women on Waves. Een organisatie die op gehuurde schepen naar landen vaart waar abortus verboden is. Rebecca Gomperts kreeg diverse prijzen voor haar werk voor Women on Waves. Gomperts is op dit moment ook bezig met een proefschrift. In haar dissertatie wil ze aantonen wat de effecten zijn van toegang tot de abortuspil via Women on Web, de online medicamenteuze abortushulpverlening die vrouwen over de hele wereld ondersteunt en zorgt dat ze toegang krijgen tot een veilige medische abortus.
 • Ned. 2 (MAX), 18.45: Israël 65 jaar geliefd en gehaat. Afl.6 van een zesdelige serie waarin journalisten Frits Barend en Hans Knoop met gasten verschillende plaatsen in de Joodse staat bezoeken en zichzelf (en u) de vraag stellen waarom Israël de laatste jaren meer gehaat dan geliefd is. Deze week:

maandag 5 augustus

 • hollanddoc24 (NTR), 22.02: Kijken in de ziel - Psychiaters. Documentairemaker Coen Verbraak praat met psychiaters openhartig over hun vak, over de maatschappij en over zichzelf. Afl. 6: De psychiater.

dinsdag 6 augustus

 • TV5 Monde, 18.35: Les hommes libres. Oorlogsdrama uit 2011 over moslims in Parijs die het leven van Joden redden door hen in hun moskee te laten onderduiken.

woensdag 7 augustus

 • BBC Radio 3, 14.oo: Lunchtime concert. Afl.: Boris Giltburg, winaar van het Reine Elisabeth Pianoconcours 2013, speelt tijden het Cheltenham Music festival 2013.
 • hollanddoc24 (MAX), 22.06: Israël 65 jaar geliefd en gehaat. Herh. van afl. 4 van een zesdelige serie waarin journalisten Frits Barend en Hans Knoop met gasten verschillende plaatsen in de Joodse staat bezoeken en zichzelf (en u) de vraag stellen waarom Israël de laatste jaren meer gehaat dan geliefd is. Deze week: advocaat Geert Jan Knoops.

donderdag 8 augustus

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met o.a. de belevenissen van schrijver Arnon Grunberg in Lublin.
 • Canvas, 22.15: Headliners: Neil Young: Heart of Gold. Documentaire annex concertfilm uit 2006 over Neil Young en de première van zijn album Prairie Winds in Nashville in 2005.
 • BBC Radio 3, 23.15: BBC Proms 2013. De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi, uitgevoerd door leden van het Orchestra of Life m.m.v. de Palestine Strings en Nigel Kennedy.

vrijdag 9 augustus

 • Ned. 2 (VPRO), 23.40: Film op 2: You Don't Know Jack, biografisch drama uit 2010 van Barry Levinson over de Amerikaanse arts en patholoog/anatoom Jack Kevorkian, vanwege zijn opvattingen over euthanasie ook wel 'dr. Death' genoemd.
   
jaargang 9, nummer 29
vrijdag 02 augustus 2013
 

In deze nieuwsbrief

Crescas Cursusprogramma 2013-2014
Grachtenfestival 2013 in de Snoge
Film: God’s Neighbours
Boekennieuws
Film: Out in the dark
Theater: George&Eran lossen Wereldvrede op
Nieuws van heinde en ver
Website van de week
Televisie en radio 2 - 9 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Nu het echt zomervakantie is, is het natuurlijk weer tijd voor ons jaarlijkse bezoek aan het Heilige Land. Ik zeg bewust geen ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De meesten zullen het verhaal Voor de wet van Kafka wel kennen. Het is een intrigerende tekst en al lezende ontkomt men niet aan de vraag ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Eerlijk gezegd snap ik het niet helemaal, die diep verontwaardigde reacties vanuit de Israëlische regering en andere Joodse ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Een bekend lied van Shlomo Artzi gaat over de hitte van de maanden juli-augustus: de warmste maanden van het jaar. Elk jaar mengt zich ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Tisha beAv was nog maar net afgelopen of het nieuws van de actie van de Europese Unie tegen bedrijven die op de Westbank en ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Het is geen groot nieuws dat de conflicten in onze wereld ook op taalgebied worden uitgevochten. De directe berichtgeving gedurende die conflicten ...
lees verder


(advertenties)

banner middenhoven

banner venstra

banner jonet

banner givat

banner amphora

banner yanshuf

banner blankevoort

banner luna3

banner niw

banner limmoed

banner meldpunttaal

banner propra

banner sinaicentrum

banner levisson

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier