vrijdag 28 juni 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Preview

Over een paar weken kunnen we u het complete programma voor het komend cursusjaar 2013-2014 laten zien, maar u krijgt nu alvast een kijkje achter de schermen.

Ronny Naftaniel, tot april dit jaar directeur van CIDI, geeft een cursus van zes lessen waarin hij vanuit zijn grote kennis en ervaring vertelt over Israëlische premiers, te beginnen met David Ben Gurion (1948) en eindigend met Ehud Olmert (2006). Wie waren zij, wat was hun belang voor de toekomst van het land en waarin onderscheidden zij zich van hun voorgangers en opvolgers? De cursus gaat van start op dinsdag 14 januari 2014.

Rabbijn-in-opleiding Clary Rooda tekent voor de cursus Eco-kasjroet, tevens het onderwerp van de scriptie waarmee ze binnenkort hoopt af te studeren aan het Levisson Instituut. In drie lessen gaat zij in op de vraag of, en zo ja hoe, de moderne opvattingen over voedsel en voedselproductie toegepast kunnen worden op de ethische uitgangspunten die gelden voor de Joodse tradities op het gebied van voeding.

Ook komend seizoen bieden wij cursussen Ivriet op vier niveaus: Alef, Beet, Gimel en Dalet. De lessen worden zowel in Amsterdam als in Den Haag gegeven.

Wie een begin wil maken met Ivriet kan zich alvast het Hebreeuwse alfabet eigen maken met behulp van de online lesmodule Alef-Beet. In uw eigen tempo, op de tijden die u het beste uitkomen, leert u – achter de computer of tablet – de drukletters lezen en de schrijfletters schrijven. Voor meer informatie en inschrijven klik hier.

Joodse programmering op tv en radio blijft!

De Joodse Omroep liet woensdag 26 juni weten dat de kleine levensbeschouwelijke omroepen hun werkzaamheden niet behoeven te staken.

Omdat Crescas dit nieuws van groot belang acht, plaatsen wij het persbericht integraal.

Joodse programmering wordt voortgezet

Hilversum, 26 juni

Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W gaat een vast budget van 9 miljoen euro reserveren voor levensbeschouwelijke programma’s bij de publieke omroep. Dekker zegde dit bedrag gisteravond toe tijdens het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe Mediawet.

Eerder deze maand gaven de kleine levensbeschouwelijke omroepen, zoals HUMAN, de Boeddhistische en de Joodse Omroep die per 2016 worden opgeheven, te kennen een garantiebudget nodig te hebben om hun programma’s te kunnen blijven maken. De VVD-staatssecretaris vindt dat levensbeschouwing integraal deel moet blijven uitmaken van de algemene mediaopdracht van de publieke omroep en zal daar nu ook een geoormerkt budget bij leveren.

De toezegging van Dekker is het resultaat van een motie van ChristenUnie en CDA die wordt ondersteund door een Kamermeerderheid. In een zogeheten prestatieafspraak zullen de afspraken tussen Den Haag en Hilversum worden vastgelegd. “Vorig jaar liet de staatssecretaris ons weten dat we geen budget meer zouden krijgen en vanuit die optiek is dit groot nieuws”, zo reageert Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep. “Het is aanmerkelijk minder dan wat wij nu hebben, maar met veel creativiteit gaan we er het beste van maken voor onze kijkers en luisteraars. Het Joods cultureel en religieus erfgoed blijft behouden in de Nederlandse ether!

In het te vernieuwen omroepbestel zullen de kleine levensbeschouwelijke omroepen verder gaan als redacties binnen de grotere omroeporganisaties. De Joodse Omroep zal worden omgevormd tot een aparte afdeling binnen de NTR.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze week: de indrukwekkende novelle Het verhaal van Chirbet Chiz’a door S. Yizhar, voor het eerst gepubliceerd in 1949 en nu in Nederlandse vertaling verschenen, Zwijgen over de Euterpestraat, waarin Jan Hopman een verbijsterend familieverhaal vertelt, en van Nathan Filer de hartverscheurende en toch opbeurende roman De schok van de val.

De Engelse leestip van de week: The Golem and the Jinni, het debuut van Helene Wecker. In Jewniverse een bespreking.

En verder:
- Er is een documentaire in de maak over de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger (1919-2010). Op het literaire weblog Tzum is de trailer te zien.

Wie wil helpen?

Bent ú bereid, en financieel in staat, om het voor mensen met een (te) kleine beurs mogelijk te maken om toch deel te nemen aan Crescas-cursussen? Lees verder als u wilt bijdragen aan het overdragen van Joodse kennis.

Ieder jaar worden wij twee of drie keer ‘getipt’ dat een potentiële cursist(e) om financiële redenen moet afhaken. Het gaat dan vaak om deelnemers aan de langer lopende cursussen waarvoor de kosten een paar honderd euro per jaar bedragen. Bij Crescas staat voorop dat niemand verstoken mag blijven van de mogelijkheid om te leren. Dat is immers waarvoor Crescas is opgericht: bij zoveel mogelijk leden van onze Joodse gemeenschap de kennis over jodendom vergroten. De betrokken cursisten hebben wij steeds voor een symbolisch bedrag tot de cursussen toegelaten.

Ook in de Joodse gemeenschap moeten steeds meer mensen de broekriem aanhalen. In het bijna (afgelopen) cursusjaar hebben wij meer cursisten dan in de voorgaande jaren een groot deel van het cursusgeld kwijtgescholden. Ook voor het komende cursusjaar verwachten wij een groter aantal cursisten dat het cursusgeld niet zelf kan opbrengen.

Voor Crescas begint dit een te zware last te worden. Wij willen daarom graag een potje vormen waarmee wij deelname aan de cursussen ook voor degenen met een te laag inkomen mogelijk maken. Met een bedrag van 2000 à 2500 euro per jaar hoeven wij geen enkele cursist teleur te stellen. Wilt u deze mitswe vervullen, neem dan contact met ons op.

Joodse Begraafplaats Zeeburg

De Joodse Begraafplaats Zeeburg bestaat in 2014 driehonderd jaar. Op de begraafplaats bevinden zich naar schatting ruim 200.000 graven.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte 'Zeeburg' in verval. De graven werden niet meer onderhouden, een deel van de begraafplaats moest wijken voor wegaanleg en het metaheerhuis, het gebouw waar overledenen ritueel werden gewassen, verdween.

De teloorgang leek niet te stoppen, tot de stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg eind 2008 in het leven werd geroepen. Sindsdien krijgt de begraafplaats de aandacht die deze bijzondere plek op grond van de geschiedenis meer dan verdient. Er wordt gewerkt aan herstel en restauratie, waarvoor ook vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. In mei van dit jaar werd de eerste rij grafzerken hersteld.

U kunt de Joodse Begraafplaats Zeeburg bezoeken en met eigen ogen zien hoeveel werk er nog moet worden verzet. Op de zondagen 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober en 3 november is 'Zeeburg' van 10 tot 16 uur open.
Een bezoek aan de begraafplaats is ook een wandeling door een ecologisch interessante stadsjungle: een groot deel van het terrein is overwoekerd.

De Joodse Begraafplaats Zeeburg heeft een prachtige website waarop zeer veel informatie over verleden, heden en toekomst van het project te vinden is.

North Sea Jazz 2013

In het prachtprogramma dat Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival, zoals North Sea Jazz tegenwoordig voluit heet, ook dit jaar weer heeft samengesteld, vonden wij ook een aantal optredens die we in het bijzonder onder uw aandacht willen brengen.

Allereerst de Israëlische jazzklarinettiste Anat Cohen. Zij is winnaar van de Paul Acket Award 2013, de prijs die jaarlijks door North Sea Jazz toegekend wordt aan een artiest met uitzonderlijke muzikale gaven.
Zij is met het Anat Cohen Quartet te horen op vrijdag 12 juli om 22 uur. Ook vrijdag 13 juli is er van 18.15 tot 19.00 in het Jazz Café een Q&A sessie met Anat Cohen.

De Israëlische jazzpianist Yaron Herman (Tel Aviv, 1981) is met een viermansformatie te horen op vrijdag 12 juli van 00.00 tot 01.15 uur. Op het programma onder andere muziek van zijn laatste CD Alter Ego. Zaterdag 13 juli van 18.00-19.15 uur speelt Yaron Herman mee met het Zweedse Esbjörn Svensson Trio in het programma E.S.T. Symphony Orchestral Music.

Saxofonist Benjamin Herman is met zijn swingende jazzformatie New Cool Collective aanwezig met een programma met Straight-Ahead Jazz en Bop - Latin Jazz. Zaterdag 13 juli, 23.30 - 00.15 uur.

Zondag 14 juli, van 15.30 tot 16.45 uur, treedt houtblazer Yoram Lachish aan met zijn groep Levantasy voor een programma waarin klassieke, intrigerende muziek uit het Midden-Oosten zich mengt met moderne westerse jazz.

Voor alle informatie over locaties, kaarten etc. klik hier.

In Brussel: tentoonstelling Beth Hachajiem

In het Joods Museum van België loopt nog tot eind september de tentoonstelling 'Het Huis der Levenden - Home of the Living'.

Aan de hand van een groot aantal voorwerpen krijgt, verspreid over drie verdiepingen, de dood in al zijn gedaanten gestalte en ziet de bezoeker hoe de levenden voor hun doden zorgen. De voorwerpen, afkomstig uit particuliere en publieke collecties, illustreren het geloof in het hiernamaals, de waarde van herinnering en rouw en hoe in artistieke, symbolische en epigrafische afbeeldingen over de dood gedacht wordt.

De expositie toont op de begane grond Middeleeuwse stèles, bijzondere textielweefsels uit de Elzas en Marokko, voorwerpen uit het dagelijkse leven en zeldzame oude ansichtkaarten.
Op de eerste verdieping maakt de bezoeker via foto's van schrijver-kunstenaar André Chabot een virtuele wandeling langs grafmonumenten overal ter wereld.
Op de tweede verdieping wordt het werk van 150 jonge vrijwilligers die zich hebben ingezet voor Aktion Sühnezeichen Friedensdienste belicht. Zij werkten, onder begeleiding van wetenschappelijke medewerkers van het museum, mee aan de restauratie van Joods funerair erfgoed in Frankrijk, België en Luxemburg.

Matisyahu op Couleur Café 2013

In Brussel vindt dit weekend het 24e Festival Couleur Café plaats. Tussen de vele formaties ook de ex-Chassidische wereldberoemde Amerikaanse rapper Matisyahu. Volgens de festivalorganisatie stond hij al jaren in de top vijf van hun wenslijstje. Ook zonder de typische baard belijdt de Joods-Amerikaanse reggaester zijn geloof met een cocktail van Dub, Ska, Reggae en Hiphop.

 • Zaterdag 29 juni, Matisyahu, 00.15 tot 01.15 uur. Klik hier voor het blokkenschema en meer informatie. Online zijn tickets uitverkocht, alleen nog aan de zaal verkrijgbaar!

Dinsdag 2 juli om 23.25 uur zendt Canvas een impressie uit van Couleur Café 2013.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland.

 • Ha'aretz opent zijn fotoarchief en zet in Israel in Camera 65 jaar Israël online. Ook de bij de foto behorende artikelen zijn vooralsnog niet afgeschermd door een betaalmuur.
 • Dansgezelschap Club Guy & Roni is met de choreografie Midnight rising genomineerd voor een van de Zwanen 2013.
 • In The Guardian een artikel over de herdenking van Kindertransport, 75 jaar geleden.
 • Giovanni Palatucci blijkt toch niet de 'Italiaanse Schindler', zoals decennialang werd gedacht, schrijft New York Times.
 • In het Israëlische landbouwgebied Arava worden met succes groenten geteeld zonder pesticiden. MFA doet verslag.
 • Een reisgids voor Joods Portugal is te vinden op Jewish Virtual Library.
 • Joods Rotterdam besteedt aandacht aan de geschiedenis en digitale herbouw van de Rotterdamse synagoge aan de Boompjes.
 • Jewish Daily Forward schrijft over Assi Haim die kleine nerinkjes in Tel Aviv op foto's voor de vergetelheid wil behoeden.
 • In Chesterfield, Connecticut, werd bij graafwerkzaamheden een bijzonder 19e-eeuws mikve (ritueel bad) gevonden. JSpace doet verslag.
 • In +972 een verhaal over Chassidische muziek en waarom daar in Israël zo weinig belangstelling voor is.
 • Ontwerper Doron Merdinger 'gaat voor goud', schrijft Israel21C.
 • In The Scroll wordt onthuld wie de uitvinder is van de Reuben sandwich.
 • Eind jaren '30 werden in de Sovjet-Unie films gemaakt die waarschuwden voor wat de nazi's met Joden van plan waren. Enkele ervan hebben de censuur overleefd en zijn vrijgegeven, schrijft Tablet Magazine.

Website van de week
Center for Jewish History

Het Center for Jewish History is een overkoepelende organisatie voor vijf toonaangevende instituten op het gebied van Joodse geschiedenis.

De American Jewish Historical Society, de American Sephardi Federation, het Leo Baeck Institute, het Yeshiva University Museum en het YIVO Institute for Jewish Research beheren samen ruim 500.000 boeken, 100 miljoen documenten en duizenden kunstvoorwerpen, rituele objecten, textiel, geluids- en filmopnames en foto's, samen de documentatie vormend van ruim 700 jaar Joodse geschiedenis.

Op de startpagina wordt de bezoeker begroet met een steeds wisselende afbeelding uit een van de collecties. Daaronder drie gekleurde vakken die de pijlers van de website vertegenwoordigen: Discover CJH, Search the collections en Trace Your Roots.

Centraal in Search the Collections is het zoekveld met de drop-down lijst van doorzoekbare archieven. Belangrijk is vooral enige voorkennis en/of vermoeden in welke collectie gezocht moet worden. Maar CJH biedt ook online hulp bij het verfijnen van de zoekopties in de vorm van Archival Finding Aids.
Het CJH is gevestigd aan 15 West 16th Street in New York. Daar kan de Lillian Goldman Reading Room worden bezocht, waar medewerkers graag helpen met het vinden van de juiste weg naar het antwoord op een zoekvraag. Via de website kan ook een afspraak worden gemaakt met een medewerker voor een één-op-één gesprek.

Hulp van een medewerker staat bovenaan Trace Your Roots, het deel van de website dat wordt beheerd door de Ackman & Ziff Family Genealogy Institute. De bezoeker kan ook zelf aan de slag. Twaalf archieven staan ter beschikking om te doorzoeken; van elk archief wordt de voorgeschiedenis vermeld alsook welke gegevens er beheerd worden. Trace Your Roots Reseach Guides helpt bij het gerichter zoeken naar de naald in de hooiberg.

CJH biedt ook online tentoonstellingen. Uw redacteur koos 16 mm Postcards. Home Movies of American Jewish Visitors to 1930s Poland, een collectie amateurfilmpjes die eind 2010 enkele maanden te zien was in het Yeshiva University Museum.
De online tentoonstellingen zien er allemaal anders uit omdat ze zijn ingericht en beheerd worden door de partners van het CJH. Maar voor elke tentoonstelling geldt: neem de tijd om uw weg te vinden in een overweldigende hoeveelheid prachtig materiaal.

Begin april 2013 voegde het CJH bovendien 609 objecten toe aan het Google Art Project.

Het Center for Jewish Culture is te vinden op twitter en facebook.

En tot slot: het blog 16th Street - de schrijvers belichten bijzondere aspecten van de collecties. Als voorbeeld: het item van 16 juni 2013, Women in the Performing Arts: Molly Picon, bevat een aantal links, waaronder uniek beeldmateriaal van Picon in Yidl Mitn Fidl.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 28 juni - 5 juli

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep. Tijdens de zomermaanden is dat het zomermuziekprogramma MOZES, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. In het programma worden aan de hand van de favoriete muziekfragmenten van de gast zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.


vrijdag 28 juni

 • hollanddoc 24 (VPRO), 17.52: Simon Schama's Shakespeare. Tweedelige documentaire waarin historicus Simon Schama op zoek gaat naar het Engeland van William Shakespeare. Afl. 1: This England. Herh.: 30/6, 23.29.
 • Mezzo, 20.30: Cleopâtre - Ida Rubinstein, choreografie van Patrick de Bana op basis van het ballet 'Cleopatra' dat Michel Fokine in 1909 maakte voor de Russische ballerina Ida Rubinstein (1885-1960). Herh.: 1/7, 14.35.
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Happily ever after. Kinderboekenschrijver Michael Rosen over de veranderende rol van het gezin in kinderliteratuur.

zaterdag 29 juni

 • Radio 5 (BOS), 15.03: Hemelsbreed. Met onder andere aandacht voor de recent verschenen biografie van singer-songwriter Leonard Cohen.
 • Radio 5 (EO), 20.15: Israël op 5.
 • Radio 4 (NTR), 23.02: De bedding. Afl.: De bezieling van de maestro. Radiomaker Henk Burger volgt drie Nederlandse topdirigenten, onder wie Ed Spanjaard. Afl. 2: Communicatie.

zondag 30 juni

 • Ned. 2 (MAX), 19.05: Israël 65 jaar geliefd en gehaat. Afl. 1 van een zesdelige serie waarin journalisten Frits Barend en Hans Knoop met gasten verschillende plekken in de Joodse staat bezoeken en zichzelf (en u) de vraag stellen waarom Israël de laatste jaren meer gehaat dan geliefd is. Herh.: 6/7, 9.05 uur.
 • Radio 5 (JO), 19.02: MOZES (Muziek Op Zondag En Sjabbes). Aan de hand van de favoriete muziekfragmenten van de gast worden zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.

maandag 1 juli


dinsdag 2 juli

 • cultura 24, 23.20: 'Mevrouw'. Documentaire uit 2009 over Sonia Gaskell, stuwende kracht van het Nationale Ballet.
 • Canvas, 23.25: Couleur Café 2013. Hoogtepunten van het gelijknamige wereldmuziekfestival dat op 28, 29 en 30 juni plaatsvond in Brussel. Ook Matisyahu was van de partij, op 29 juni trad hij op.
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Afl.: A taste of summer in America. Vandaag: Cheeseheads - Nathan Englander.

woensdag 3 juli

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: Simon Schama's Shakespeare. Tweedelige documentaire waarin historicus Simon Schama op zoek gaat naar het Engeland van William Shakespeare. Afl. 2: Hollow crowns

donderdag 4 juli

 • Duitsland NDR Kultur, 20.05: Opernkonzert. Afl.: Opera Vom Ende der Unschuld van Stephan Peiffer, over de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Anton de Goede bezoekt met journalist, non-fictieschrijver en columnist Auke Kok de tentoonstelling met foto's van Philip Mechanicus, die momenteel te zien is in het JHM.
 • BBC 4, 22.00: Holy Flying Circus. TV-film uit 2011 over het televisiedebat in 1979 over de film Monty Python's Life of Brian.

vrijdag 5 juli

 • Radio 6 (VPRO), 23.02: VPROjazzLive. Afl.: Gilad Hekselman Trio. Met Anat Cohen, Ari Hoenig en Avishai Cohen maakt Hekselman deel uit van een generatie jonge Israëlische jazzmusici die vanuit New York de wereld veroveren.
   
jaargang 9, nummer 25
vrijdag 28 juni 2013
 

In deze nieuwsbrief

Preview
Joodse programmering op tv en radio blijft!
Boekennieuws
Wie wil helpen?
Joodse Begraafplaats Zeeburg
North Sea Jazz 2013
In Brussel: tentoonstelling Beth Hachajiem
Matisyahu op Couleur Café 2013
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 28 juni - 5 juli


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Afgelopen zondag was het JID – Jewish Identity Day, georganiseerd door de Joodse Gemeente Amsterdam. Omdat mij was ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Mijn eerste column over Berliner Kindheit um neunzehnhundert, het zo bijzondere boek van Walter Benjamin, beëindigde ik met de ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Stel, en ik zeg maar wat, dat je een politieke partij hebt die een minderheid vertegenwoordigt. Een minderheid die geen sociale ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Als Israëlische Rabbijnen voor Mensenrechten aan de bel trekken, is er iets ernstigs aan de hand. Maandag kreeg ik, zoals veel ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Het is hier heet, heet, en nog eens heet. De zomer is er nu echt en zal ons pas half of eind oktober een beetje verlaten. Ik kijk naar de ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Taalkundigen hebben de sterke wens om het vak harder en wetenschappelijker te maken. Ik heb me daar in het verleden al vrolijk ...
lees verder
Webcolumn Esther Voet
Als Amsterdamse reis ik iedere dag heen en weer tussen hoofdstad en Hofstad. Ik ben verknocht aan Amsterdam. Ik hou van de Negen ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner luna3

banner sinaicentrum

banner niw

banner yanshuf

banner misjpoge

banner venstra

banner amphora

banner middenhoven

banner levisson

banner givat

banner limmoed

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner jonet

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier