vrijdag 31 mei 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Dagtocht Assen: de Dode Zeerollen

In het Drents Museum in Assen zijn van 9 juli 2013 tot en met 5 januari 2014 de Dode Zeerollen te zien, één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw.
De tentoonstelling bestaat uit originele bijbelse manuscripten en objecten uit de 3e eeuw vóór de gangbare jaartelling tot de 1e eeuw daarna: teksten die niet in de bijbel terecht zijn gekomen en objecten uit het oude Judea, afkomstig uit de nederzetting van Qumran (waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem.

Wij hebben met het Drents Museum een bezichtiging geregeld een paar dagen na de opening (zondag 14 juli). Dr Mladen Popovic, internationaal expert op het gebied van de Dode Zeerollen en gastcurator van de tentoonstelling, geeft speciaal voor onze groep een lezing. Na de lezing kunt u, gewapend met veel meer kennis en inzicht, op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezichtigen.

Voor deze bijzondere tentoonstelling hebben wij zondag 14 juli een speciaal arrangement samengesteld, bestaande uit de busreis naar Assen per luxe touringcar, toegang tot het museum en de lezing, een kosjere lunch en een consumptie in het museum. U kunt opstappen in Amsterdam of Amersfoort.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven, maar wees er op tijd bij: het aantal plaatsen in de bus in beperkt!

NB: de eerder genoemde datum 7 juli is vervallen!

Nieuwe columnist: Eldad Kisch

Eldad Kisch (Amsterdam, 1937) woont sinds 1962 in Israël. Na zijn pensionering als arts vond hij de tijd om zich te wijden aan zijn oude liefde, taal, om precies te zijn de vergelijkende taalkunde. Daarvoor levert de enorme bibliotheek van de Universiteit van Tel Aviv, waar hij regelmatig te vinden is, hem ruim voldoende stof tot nadenken én schrijven.
Daarnaast is Eldad Kisch al meer dan twintig jaar betrokken bij de organisatie Physicians for Human Rights, waarvoor hij als arts nog altijd actief is: gemiddeld twee keer per maand gaat hij naar de Westelijke Jordaanoever om consulten te geven aan Palestijnse patiënten en nascholing te geven aan Palestijnse artsen.
Zowel zijn liefde voor taal als zijn werkzaamheden voor de vredesbeweging bezorgen hem, zoals hij dat zelf noemt, 'schrijfdwang'. De columns die daar het gevolg van zijn, kunt u vanaf vandaag op onze website lezen, met een gemiddelde frequentie van tweemaal per maand.

Wij heten Eldad van harte welkom in de gestaag groeiende groep columnisten.

Klik hier om De talen van de Joden te lezen.

Verrassende columns

Naast de hierboven aangekondigde eerste column van Eldad Kisch, kunt u deze week een keuze maken uit zeven andere columns.

De vondst van de oudste Tora-rol, in Bologna deze week, heeft Emile Schrijver geïnspireerd om weer eens een artikel voor Crescas te schrijven. Emile is een van dè experts op het gebied van het Joodse boek. Vindt hij de ontdekking van de Tora-rol net zo spectaculair als de media ons deze week voorspiegelden? U leest het hier.

Esther Voet bezocht deze week een conferentie over antisemitisme, in Jeruzalem. Zij had een bijzondere vlucht met El Al. Vanuit Jeruzalem stuurde zij ons haar column, die u hier kunt lezen.

Gastcolumnist is Uzi Hagai. Hij las een boek van Georges Bensoussan over de geschiedenis van Joden in Arabische landen. Zijn recensie leest u hier.

En verder kunt u nieuwe columns lezen van onze vaste columnisten Eva van Sonderen, Simon Soesan, Leo Frijda en Leo Mock. Een overzicht met links naar alle columns vindt u in de rechterkolom van deze nieuwsbrief.

Lezing van Ben Dror Yemini: 'Wil Israel vrede?'

Dinsdag 4 juni geeft de gerenommeerde Israëlische onderzoeker en journalist Ben Dror Yemini een lezing waarin hij zal ingaan op de steeds vaker gehoorde vraag of Israël nog wel daadwerkelijk vrede wil.

Yemini is een kritisch volger van de Europese academische en intellectuele wereld en de veranderende opstelling die daarbinnen gaande is ten opzichte van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarnaast is hij een autoriteit op het gebied van de Israëlische politiek.

Deze op zeer korte termijn georganiseerde CIDI-lezing kon tot stand komen door een verschuiving in het programma van Ben Dror Yemini.

Yemini is een voorstander van de tweestatenoplossing en is tegen uitbreiding van de nederzettingen. Hij werd voor de laatste verkiezingen door Tzipi Livni uitgenodigd om deel uit te maken van haar nieuwe partij, Hatnua. Yemini weigerde omdat hij zijn onafhankelijke positie als onderzoeker en journalist wenste te behouden.

 • 4 juni: Lezing Ben Dror Yemini: 'Wil Israel vrede?'. Plaats: Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 282, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Aanmelden voor deze avond is verplicht, via cidi@cidi.nl of 070-3646862.

Klik hier voor uitgebreide informatie over de spreker.

Filmisreal 2013

Het jaarlijkse filmfestival Filmisreal brengt de nieuwste films uit Israël naar Nederland, zowel fictie als documentaires. Ook dit jaar is een groot aantal van die films niet eerder hier te zien geweest.

In Amsterdam worden de films van 6 tot 16 juni vertoond in Bioscoop Het Ketelhuis, in Den Haag is tussen 12 en 16 juni Filmhuis Den Haag de locatie. Eind juni is een deel van het programma ook te zien in Rotterdam.

De zesde editie van Filmisreal heeft drie thema’s. In 'Film is terugkijken' beziet Israël, als relatief jong land, met een nieuwe en frisse blik haar eigen geschiedenis. Films binnen dit thema zijn onder andere Let’s Dance en Israel, A Home Movie. Het tweede thema is 'Film is perspectief', waarin vanuit de Joods-Israëlische, Arabisch-Israëlische en Palestijnse kant kritisch-registrerend gekeken wordt naar het conflict in Israël. Films als A Bottle in the Gaza Sea en Ameer got his gun laten zien hoe het conflict doorwerkt in het leven van alledag en invloed heeft op de keuzes waarvoor mensen zich dagelijks geplaatst zien. 'Film is liefde' is het derde thema. In zes films, waaronder Six Acts, Fill the void en The World is Funny, wordt het wankele evenwicht tussen houden van, seksualiteit en liefde onder de loep genomen.

Ook buiten deze thema's om zijn tijdens Filmisreal films te zien die u niet mag missen, zoals de unieke documentaire Ponevezh Time, waarin voor het eerst gefilmd is in de wereldberoemde Ponevezh Yeshiva in Bnei Brak, de Joodse hogeschool op het gebied van Joodse studies, die zich kan meten met universiteiten als Harvard of de Sorbonne. De aangrijpende documentaire Numbered, over de betekenis van de getatoeëerde identificatienummers op de armen van mensen die uit Auschwitz terugkeerden, is eveneens een sterke aanrader om tijdens Filmisreal 2013 te gaan bekijken.

Zoals ieder jaar vindt u op de website van Crescas het volledige programma, inclusief filmbeschrijvingen, overzichtelijk alfabetisch voor u gerangschikt.
Voor alle overige informatie met betrekking tot data, aanvangstijden etc. klik hier. Het programmaboekje is ook online te bekijken.

Oproep voor derde Dr Henriette Boas Prijs

Voor de derde keer hoopt de Dr Henriette Boas Stichting de Dr Henriette Boas Prijs uit te reiken voor een ’opmerkelijke journalistieke of wetenschappelijke prestatie, die op een kritische en betrokken wijze verleden en/of heden van Nederlands-Joodse cultuur en religie belicht’.
In 2007 en 2011 werd de Prijs uitgereikt aan respectievelijk dr Salvador E. Bloemgarten (met name voor zijn studie over Hartog de Hartog Lémon, 1755-1823) en aan prof. dr Evelien Gans (voor haar eerste deel van de dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer).

Gemotiveerde voorstellen voor de Dr Henriette Boas Prijs 2013 worden voor 1 juli 2013 ingewacht bij de secretaris van de Stichting en zullen worden beoordeeld door een jury bestaande uit rabbijn Tamarah Benima (voormalig hoofdredacteur NIW), drs. Julie-Marthe Cohen (voorzitter NGJS), dr Edwin Rabbie (voorzitter GJWN) en prof. dr Irene Zwiep (UvA). De uitreiking staat gepland voor 10 oktober, de geboortedag van Henriette Boas. Klik hier voor meer informatie over Henriette Boas en de naar haar vernoemde prijs.

Tentoonstelling: Dans op de vulkaan

Museum De Fundatie in Zwolle huisvest van 1 juni tot en met 15 september de belangrijke tentoonstelling 'Dans op de Vulkaan. Kunst en leven in de Republiek van Weimar'.

Duitse kunstenaars leverden in hun werk commentaar op de tweeslachtigheid die Duitsland in zijn greep had tussen 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog, en 1933, toen de nazi's aan de macht kwamen. Enerzijds bloeiden kunst en cultuur als nooit te voren, anderzijds woedde er een felle politieke machtsstrijd, terwijl het land leed onder economisch verval.

De tentoonstelling laat dit alles zien in topstukken van onder anderen Käthe Kollwitz, Lovis Corinth, Max Beckmann, Otto Dix en George Grosz. De geëxposeerde werken zijn onderverdeeld in de hoofdthema's 'het grauwe naoorlogse bestaan versus de golden twenties’, ‘het grotestadsleven in Berlijn’ en ‘een blik vooruit en terug’.

'Dans op de vulkaan' is één van de drie tentoonstellingen waarmee museum De Fundatie de heropening viert na een periode van vernieuwing en uitbreiding.
Van 1 juni tot en met 17 november exposeert Jeroen Krabbé zijn werk in de opstelling Dum vivimus vivamus. In de uitbreiding van het museum is fotografisch werk van Pieter Henket te zien in de tentoonstelling The Way I See It, eveneens tot 17 november.

Voor meer informatie over Dans op de vulkaan, klik hier, voor Dum vivimus vivamus klik hier en voor The Way I See it klik hier.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze week: de dubbelbiografie Dietrich & Riefenstahl, opgetekend door Karin Wieland, Superlijm, verhalen van Egar Keret, en Albert Speer, ruïnebouwer, Bernlefs herziene visie op de architect van het derde Rijk.

De Engelse aanrader van de week: The Storyteller, een page turner van de Amerikaanse schrijfster Jodi Picoult (1966). Deze thriller annex Holocaustroman wordt besproken in Tablet Magazine.

En verder:
De Israëlische auteur Amos Oz heeft de prestigieuze Tsjechische Franz Kafka prijs voor literatuur gewonnen.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland.

 • De BBC meldt dat in de Universiteit van Bologna de oudst bekende kopie van de Tora is gevonden.
 • In New York Times een artikel over een computerprogramma dat de 320.000 tekstfragmenten uit de Genizah van Cairo tot een logisch geheel moet maken.
 • Een reclame voor een waterketel van warenhuis JCPenney veroorzaakt merkwaardige associaties, schrijft JTA. En in Washington Post een bijzondere foto, gemaakt in Hamburg in 1936.
 • Jewniverse vertelt het indrukwekkende verhaal over de 'zeven dwergen van Auschwitz' (met video).
 • De race om het leiderschap van Chabad is in volle gang, 19 jaar na de dood van rebbe Mendel Schneerson. De Forward spreekt van 'the battle of the beards'.
 • En wie denkt dat mannelijke chabadniks altijd in het zwart gekleed gaan, zal zich verbazen over dit bericht in JWeekly.
 • Tablet Magazine onderzoekt hoe belangrijke Franse documenten uit de nazitijd in Amerika terechtkwamen.
 • In DW wordt herdacht dat op 10 mei 1933 in Duitsland de eerste ideologische boekverbrandingen plaatsvonden.
 • Moment Magazine verdiept zich in de herkomst van het woord 'getto'.
 • Een in Israël ontworpen tafel die bescherming kan bieden bij aardbevingen, is opgenomen in de permanente collectie van het MOMA in New York, schrijft JSpace.
 • Op YouTube vond Joël Cahen een prachtige opname uit 1971 van Kol Nidre, gezongen door cantor William Zeisl.
 • In het United States Holocaust Memorial Museum in Washington is de tentoonstelling Some Were Neighbors te zien. New York Times schrijft erover.

Website van de week
Tablet Magazine - Warsaw edition

Tablet Magazine greep de herdenking van de opstand in het getto van Warschau, die 70 jaar geleden begon op 19 april 1943, aan om daar op diverse manieren aandacht aan te besteden. Dat werd Tablet in Warsaw, een verzameling artikelen over het verleden van het Poolse jodendom, maar ook over het heden en de wijze waarop het land 70 jaar later met dat verleden omgaat.
Redacteuren van Tablet Magazine waren in de week van 15 april in Warschau en registreerden wat zij zagen en meemaakten, schrijft The Scroll in de introductie van dit speciale project.

De artikelen bestrijken een breed spectrum aan onderwerpen. De bezoeker leest een verslag van de officiële herdenking, tot de tekst van een lezing door de 91-jarige Wladyslaw Bartoszewski, de man die onvermoeibaar strijdt voor de verbetering van de relatie tussen Joden en Duitsland, van de speurtocht naar de lekkerste pierogi (pasteitjes) in de stad tot een onderzoek naar het historisch besef bij Poolse studenten, met name met betrekking tot de getto-opstand.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Voor uw agenda: Vondelpark Openluchttheater

Het openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark gaat in weekends in juni, juli en augustus weer helemaal los met een keur aan theater- en dansvoorstellingen en muzikale optredens. Zondag 2 juni start het seizoen met een optreden van o.a. Trijntje Oosterhuis, vrijdag 7 juni presenteert de Israëlische, sinds 2008 in Nederland wonende, Keren Rosenberg haar solochoreografie Dive. Vrijdag 23 augustus staat de eveneens in Amsterdam gevestigde Gross Dance Company op het podium met een choreografie van artistiek leider Sagi Gross.

Voor het volledige programma van Vondelpark Openlucht klik hier.

Televisie en radio 31 mei - 7 juni

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 31 mei

 • Canvas, 22.20: Once Upon a Time in America. Epische Italiaans-Amerikaanse misdaadfilm uit 1984 over de vriendschap tussen twee Joodse jongens die opgroeien in New York en zich daar tot gevreesde gangsters ontwikkelen.
 • BRT 1, 23.35: Searching for Bobby Fischer. Biografisch drama uit 1993. Josh Waitzkin is zeven jaar en een schaaktalent. Zijn ouders staan voor een dilemma: het uiterste uit de gave van hun kind halen of hem laten opgroeien als 'normaal' kind?
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah. Afl. 5: Alchemy and magic.

zaterdag 1 juni


zondag 2 juni

 • BBC Radio 3, 10.00: Sunday morning. met o.a. muziek van in nazi-Duitsland 'verboden' componisten als Ervin Schulhoff (1894-1942), Viktor Ullmann (1898-1944) en Pavel Haas (1899-1944).
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Een gevarieerd gespreksprogramma, waarin interessante gasten en uiteenlopende thema’s als politiek, cultuur en religie de revue passeren. Uiteraard gelardeerd met afwisselende muziek. Joods op zondag wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit Hilversum. Met deze week onder meer: de actuele situatie in Syrië en de repercussies voor buurland Israël. Verder in de studio kunstenaar, psycholoog en musicus Maarten van der Heijden n.a.v. een portret over hem dat 9 juni wordt uitgezonden door de Joodse Omroep, en een reportage over de Israëlische vechtsport Krav Maga die in Nederland steeds meer aan populariteit wint. Forumleider: Paul Damen, presentatie: Cees Wijburg.

maandag 3 juni

 • hollanddoc 24 (HUMAN), 16.23: Profiel. Afl.: Hoogleraar neurobiologie Dick Swaab, wiens gevleugelde uitspraak 'Wij zijn ons brein' voor de nodige ophef én een maatschappelijk debat heeft gezorgd. Herh.: 3/6, 21.42, 5/6, 18.23.
 • Ned. 2 (EO), 18.55: Natuur op 2: de woestijn van Judea, het gebied dat ingeklemd ligt tussen het Judeagebergte in het westen en de Dode Zee in het oosten. In het kader van 65 jaar Israël.
 • Mezzo, 21.40: Reichsorchester. The Berlin Philharmonic Orchestra and The Third Reich. Documentaire over de Berliner Philharmoniker in de jaren 1933-1945 onder het bewind van de nazi's. Centraal staan de persoonlijke lotgevallen van muzikanten en andere betrokkenen.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.19: Van de schoonheid en de troost. Afl. 6: Theoretisch natuurkundige Steven Weinberg-Thor, Newton, Einstein. Herh.: 4/6, 0.02.
 • Mezzo, 1.00: Jazz Mix in Israel: Yaron Herman and Friends in Jerusalem.

dinsdag 4 juni

n.v.t.


woensdag 5 juni

 • Mezzo, 17.00: Sunday in the Park with George. Musical uit 1984 van Stephen Sondheim, uitgevoerd in 2013 in het Parijse Théatre du Châtelet.
 • cultura 24 (VPRO), 21.30: R.A.M.: Morton Feldman, over en met de pianomuziek van deze Amerikaanse componist. Herh.: 7/6, 22.20.

donderdag 6 juni

 • Arte, 21.00: Hatufim - In der Hand des Feindes. Laatste twee afleveringen van deze Israëlische serie die model stond voor de succesvolle serie Homeland.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Programma gewijd aan Het stenen bruidsbed, de tijdloze roman van Harry Mulisch over daders en slachtoffers in tijden van oorlog. Johan Doesburg bewerkte het boek tot een toneelstuk dat wordt gespeeld door het Nationale Toneel.

vrijdag 7 juni

n.v.t.

   
jaargang 9, nummer 21
vrijdag 31 mei 2013
 

In deze nieuwsbrief

Dagtocht Assen: de Dode Zeerollen
Nieuwe columnist: Eldad Kisch
Verrassende columns
Lezing van Ben Dror Yemini: 'Wil Israel vrede?'
Filmisreal 2013
Oproep voor derde Dr Henriette Boas Prijs
Tentoonstelling: Dans op de vulkaan
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Voor uw agenda: Vondelpark Openluchttheater
Televisie en radio 31 mei - 7 juni


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ik schreef al eerder over de site moreshet.org.il, één van de meer bekende religieuze portals in Israël. Zelf vind ik de digitale vraagbaak ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Deze zomer organiseert Crescas een vijfdaagse cursus over de Duits-Joodse filosoof Walter Benjamin. Samen met The Amsterdam ...
lees verder
Webcolumn Emile Schrijver
Wie in een Joodse bibliotheek of in een willekeurige andere instelling werkt waar oude of nieuwe Joodse spullen bewaard worden, krijgt ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Pietsie, onze dwergpoedel van acht jaar oud, voelde zich niet lekker. Haar neusje was koud en droog, haar ogen stonden droevig en ze ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
In 2008 werd high-tech miljonair Nir Barkat verkozen tot burgemeester van Jeruzalem, als opvolger van de ultra-orthodoxe Lupoliansky. ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Het Hebreeuws is ongetwijfeld de taal waar het jodendom en de Joden mee geïdentificeerd worden, maar als moderne spreektaal is het niet ...
lees verder
Webcolumn Esther Voet
Er zijn van die weken, waarbij je hele planning in duigen valt, bijvoorbeeld wanneer je ergens vorige week hoort dat het toch ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Gastcolumnist Uzi Hagai bespreekt een nieuw boek van Georges Bensoussan over de historie van Joden in Arabische landen. Waarom zijn die Joodse gemeenschappen verdwenen?
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner amphora

banner givat

banner misjpoge

banner yanshuf

banner middenhoven

banner niw

banner sinaicentrum

banner propra

banner luna3

banner venstra

banner levisson

banner blankevoort

banner jonet

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden? Klik hier
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier