vrijdag 26 april 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Wandeling monumenten Joods Amsterdam

In de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam staan veel monumenten die herinneren aan wat er met de Joodse bevolking van de stad gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een aantal ervan, zoals de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan, het Auschwitzmonument in het Wertheimpark en de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein zult u zeker kennen, maar het Monument Kunstenaarsverzet aan de Plantage Middenlaan en het Monument van Joodse Erkentelijkheid aan de Weesperstraat zijn minder bekend.

Crescas organiseert zondag 12 mei een eenmalige stadswandeling waarbij Daniël Metz u langs deze en andere monumenten meeneemt en uitleg geeft over de beeldtaal en de ontstaansgeschiedenis. En waarom kost het soms zoveel moeite om een herdenkingsplek voor een specifieke groep te creëren? Het is één van de vele vragen die tijdens deze wandeling aan de orde komen.

Klik hier voor meer informatie, of hier om direct in te schrijven.

Laatste kans: Koken voor Sjawoeot

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor de workshop 'Creatief Koken voor Sjawoeot' met docente Yvonne van Gelder.
Aanstaande woensdag, 1 mei leert ze u verrassende gerechten met zuivelproducten bereiden, zoals Argentijnse taartjes met dulce de leche, Hollandse kaaskroketjes en hartige ricottabavarois met saffraan. Weer eens iets heel anders dan cheesecake!

Klik hier om direct in te schrijven, of hier voor meer informatie over deze boeiende, eenmalige kookworkshop.

Heijermans’ juweeltjes in Digibieb

Het lekkerste hebben we voor het laatst bewaard, zou je kunnen zeggen. Deze week publiceren we het laatste deel van de boeken van Herman Heijermans in onze Digitale Bibliotheek. Daarmee komt het aantal titels dat we van Heijermans aanbieden op tachtig! Verder hebben wij veel materiaal óver deze grote Joodse schrijver opgenomen.

Taaljournalist Ewoud Sanders stuurde ons een ‘schenking in natura’. Hij heeft ons twee series zeldzame werken van Heijermans en een knipselarchief ter beschikking gesteld. Heijermans’ Camera is een serie van 13 boekjes, werken die vrij onbekend, maar zeer de moeite waard zijn. Datzelfde geldt voor de serie Schetsen, 13 boekjes met columns die Heijermans schreef onder het pseudoniem Samuel Falkland.

Er is ook een uitgebreid ‘knipselarchief’ toevoegd. De knipsels werden gedurende enkele decennia samengebracht door de letterkundige Kees Lekkerkerker (1910-2006). Sanders kocht de collectie in 2009 bij een antiquariaat en heeft alles gedigitaliseerd. Dit digitale knipselarchief is nu opgenomen in de Crescas-Digibieb. Tot slot hebben wij een drietal boeken opgenomen met ‘herinneringen’, één boek van Heijermans’ vader (Herman Heijermans sr.), een boek van Heijermans tweede echtgenote en een boek van zijn dochter Hermine.
Klik hier voor een overzicht van alle boeken van Heijermans en hier om te grasduinen in circa 150 Heijermans-krantenknipsels.

Lezing Frederik van Gelder online

Dinsdag 12 maart hield Frederik van Gelder een lezing voor Crescas, getiteld Herdenken, een filosofische beschouwing.

‘Wat is herdenken eigenlijk? En hoe zit dat in relatie tot de oorlog en onze identiteit?’ Dit was de vraag die Van Gelder, aan de hand van niet-alledaagse bronnen, probeerde te beantwoorden. Een nog steeds actuele vraag overigens: het debat rond de 4 mei-herdenking van vorig jaar laat nog eens zien hoe hoog de emoties kunnen oplopen, bij Joden en bij niet-Joden.

Van diverse kanten kregen wij de vraag of deze lezing digitaal beschikbaar kon worden gemaakt. Met dank aan Frederik van Gelder, die zijn tekst voor ons heeft bewerkt, is dat gelukt. Zijn lezing is vanaf vandaag hier te vinden.

Film: 'Hannah Arendt'

Vanaf 2 mei is in filmtheaters door het hele land 'Hannah Arendt' te zien, gemaakt door de gerenommeerde Duitse filmmaakster Margarethe von Trotta (Rosenstrasse, Rosa Luxemburg, Die Bleierne Zeit).

De Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt (1906-1975) nam in 1933 de wijk naar Frankrijk, weg van de toenemende macht van de nationaalsocialisten, en wist na de Duitse inval in 1941 naar Amerika te ontkomen. Ze vond er werk als journalist en docent en kreeg in 1951 het Amerikaanse staatsburgerschap. Tien jaar later werd Arendt door The New Yorker uitgezonden naar Israël om daar het proces tegen SS'er Adolf Eichmann te verslaan. Dat resulteerde in 1963 in het geruchtmakende boek Eichmann in Jeruzalem - De banaliteit van het kwaad, waarin ze de vraag opwierp hoe een zo op het oog onbetekenend mannetje tot zulke grootschalige gruweldaden kon komen.
Arendts denkbeelden over het kwaad in de wereld, over terrorisme en wereldvreemdheid, maar ook over de kracht van de democratie zijn nog altijd onderwerp van discussie en daardoor onverminderd actueel.

Etienne Denneboom, deze week onze gastcolumnist, zag een voorvertoning van de film en wijdde aan Hannah Arendt de column Het kwaad van de banaliteit: Margarethe von Trotta's film Hannah Arendt, die u hier kunt lezen.

Rond 2 mei vinden speciale filmvoorstellingen plaats die worden voorafgegaan door een lezing of een debat door vooraanstaande Arendt-kenners. Elke avond wordt een ander aspect van Arendts kritische gedachtegoed belicht. U kunt erbij zijn in Amsterdam (29 april), Den Haag (1 mei), Utrecht, Maastricht, Leeuwarden, Enschede en Eindhoven (2 mei), Breda (6 mei) en Hilversum (9 mei).
Voor meer informatie over sprekers, aanvangstijd en locatie klik hier.

Amsterdam van boven, Amsterdam van beneden

'Felix', zoals Felix Meritis, het Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap, doorgaans genoemd wordt, bestaat dit jaar 225 jaar. Ter gelegenheid daarvan is op het dak van het gebouw aan de Keizersgracht in Amsterdam het wetenschappelijke Observatorium, het oudste nog bestaande van Nederland, in ere hersteld, na meer dan 200 jaar niet voor publiek toegankelijk te zijn geweest. Vanaf deze hooggelegen plek, het meest bijzondere observatiepunt van Amsterdam, heeft de bezoeker een adembenemend uitzicht op de stad.

Er is nóg een traditie in ere hersteld: het Observatorium werd in het verleden namelijk niet alleen 's nachts gebruikt voor de studie van de sterrenhemel, overdag bekeek men door de oculairen van de sterrenkijkers wat zich in de stad beneden afspeelde.

De installatie Amsterdam of above, Amsterdam of below die de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Joseph Semah (1948) ter gelegenheid van het lustrum van Felix Meritis ontwierp, bouwt met name voort op dit laatste aspect.
Op de speciaal ontworpen vloer van het Observatorium staan telescopen die gericht zijn op citaten van beroemde denkers, kunstenaars en filosofen die zijn aangebracht op markante gebouwen, zoals de Westertoren, De Nederlandsche Bank, de Stadsschouwburg en het Maagdenhuis. De letterkunst is alleen vanaf het Observatorium te zien.

De titel van de installatie Amsterdam of above, Amsterdam of below lijkt op het eerste gezicht wellicht krom Engels, maar werd door de kunstenaar bewust zo gekozen. De woorden gaan terug op een Joodse traditie waarin gesproken wordt over twee Jeruzalems: Jeroesjalajim sjel malah, het spirituele, hemelse Jeruzalem, en Jeroesjalajim sjel mata, het aardse Jeruzalem.

Het Observatorium bovenop Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam, is te bezoeken t/m 31 oktober 2013, dagelijks behalve zondag. Klik hier voor meer informatie, en hier voor een gefilmd voorproefje van het uitzicht.

Wilt u meer lezen over wat Joseph Semah inspireerde, klik dan hier.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité organiseren op 4 en 5 mei 2013 het dubbelprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet.
Dit jaar wordt Open Joodse Huizen ook georganiseerd in Borne, Elburg, Den Haag, Groningen en Tilburg.

Open Joodse Huizen
In Amsterdam vinden zaterdag 4 mei in het kader van Open Joodse Huizen kleinschalige herdenkingen plaats in 17 huizen waaruit de Joodse bewoners zijn weggevoerd. In de verhalen over vervolging, oorlog, verzet én bevrijding van overlevenden en andere sprekers komt de geschiedenis tot leven. In Elburg zijn vier locaties uitgekozen, in Groningen wordt op acht adressen verteld en herdacht, in Tilburg en Den Haag gebeurt dat op tien locaties en in Borne op vier adressen, waaronder de voormalige synagoge.

Huizen van verzet
In Amsterdam wordt zondag 5 mei aan de herdenkingen het programma Huizen van verzet toegevoegd. Op 20 adressen waarin verzet werd georganiseerd vertellen 20 sprekers indrukwekkende verhalen over verzet in de oorlog, aangevuld en geïllustreerd met foto's, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. Op elk adres duurt het programma 1 uur tenzij anders vermeld, tussen 9.30 uur en 17.00 uur.
Klik hier voor het volledige programma van Huizen van Verzet.

HotspOTs Israel

Esther Voet, de kersverse directeur van CIDI, werkt samen met Joanne Nihom, correspondente in Israël voor het NIW, aan een e-book annex uitgaansgids voor Israël.
In 'HotspOTs Israel' bundelen Esther en Joanne informatie over bijzondere designwinkels, restaurants, hotels en 'places to be' en ze zetten Israël op de kaart als land 'where you can party and shop till you drop'.

Maandag 27 mei wordt het eerste exemplaar van 'HotspOTs Israel' overhandigd aan Haim Divon, ambassadeur voor Israël in Nederland.

Zodra het digitale boek verschijnt, komen we er zeker op terug, dus houd onze nieuwsbrief in de gaten! De presentatie is in elk geval ruim op tijd voor de zomervakantie.

Theater: 'Foute Sarahs'

Heddy Lester en Ine Kuhr spelen een muzikale theatervoorstelling over vrouwen die nà hun vijftigste verjaardag zichzelf blijven, ondanks de grenzeloze bemoeizucht van de buitenwereld: iedereen lijkt een mening te hebben over wat wel en vooral niet gepast is voor een vrouw van 50, en de Sarah-aanbiedingen vliegen je om de oren. 'Foute Sarahs' zijn de vrouwen die weigeren zich in dat keurslijf te laten persen en de strijd aangaan en rebelleren. En hun aantal groeit.

De zangeressen/actrices Heddy Lester en Ihne Kuhr geven met scherpe dialogen, humor, ontboezemingen en muziek een beeld van het leven van de vrouwen die na hun 50e verjaardag het leven in eigen hand houden.
Dit dynamische duo wordt in de voorstellingen bijgestaan door een wisselend gastoptreden. Het theaterstuk 'Foute Sarahs' is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Claudia Biegel.

'Foute Sarahs' is nog te zien in Deventer, Spijkenisse, Rotterdam, Almelo, Diemen en Groningen. De (voorlopig) laatste voorstelling is maandag 27 mei in Amsterdam. Klik hier voor kaartverkoop.

Documentaire 'Als de herinnering komt'

Zondag 28 april om 14.00 uur vertoont de Joodse Omroep op Nederland 2 de documentaire ‘Als de herinnering komt’, een portret van de Joodse historicus Saul Friedländer (1932, Praag), een van de belangrijkste historici en wetenschappers op het gebied van nazisme en de genocide op de Joden. In de film staat Friedländers levenslange zoektocht centraal, een poging om de uitroeiing van de Europese Joden te begrijpen en te beschrijven, zonder het primaire gevoel van ongeloof en verbijstering erover weg te nemen of te onderdrukken.

Cineast Frank Diamand laat zien dat Friedländers leven en werk volledig verweven zijn met de geschiedenis van Europa en het Europese jodendom. Friedländer overleefde de Tweede Wereldoorlog in een kloosterschool in Frankrijk, terwijl zijn ouders probeerden naar Zwitserland te ontkomen - tevergeefs, zij werden gedeporteerd en in Auschwitz vermoord.

De documentaire gaat in op de persoonlijke drijfveren die aan Friedländers zoektocht ten grondslag liggen. Uiteindelijk leidde die zoektocht tot een nieuwe vorm van geschiedschrijving, zijn magnum opus Nazi-Duitsland en de Joden 1933-1945, waarin slachtoffers, toeschouwers én daders in gelijke mate een stem en een gezicht krijgen. Om zo dicht mogelijk bij de historische werkelijkheid te komen, maakte Friedländer gebruik van dagboeken, zowel van volwassenen als van kinderen, individuele historische ervaringen als garantie voor de veelstemmigheid waarmee die werkelijkheid werd verteld.

Ook Friedländers concept van Hitlers 'verlossings-antisemitisme' komt aan de orde. Hitler moest immers ‘de Jood’ wel vernietigen want anders zou alles waar hij voor had gestreden, de arische mensheid, door ‘de Jood’ vernietigd worden. Friedländer laat overtuigend zien dat dit het centrale idee van de ideologie van de Nazi’s was, en dat dit dogma rechtstreeks leidde tot de bijna-uitroeiing van het Europese jodendom.

Klik hier om de trailer van de documentaire te bekijken op YouTube.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze week drie boeken met een WOII-thema. Nummers die een ziel hebben bevat de memoires van Edmund Peter ‘Mom’ Wellenstein (1919), die vanwege zijn betrokkenheid bij het Delfts studentenverzet in Kamp Amersfoort belandde, Helga Weiss beschreef in haar dagboek hoe zij het begin van de oorlog in Praag beleefde in Het begon met een ster, en Lore door Rachel Seiffert, dat de basis vormt voor de gelijknamige film.

De Engelse aanrader is deze week de roman Harvard Square van de Egyptische schrijver André Aciman. Het boek wordt besproken in Tablet Magazine van 12 april.

Voor uw agenda:
- Dinsdag 7 mei organiseren EYE, SLAA en Uitgeverij Van Oorschot in EYE Filmmuseum een avond over de schrijver Isaak Babel, naar aanleiding van het verschijnen van Verhalen van Isaak Babel bij Uitgeverij Van Oorschot. Klik hier voor meer informatie.
- Zondag 5 mei wordt in het Stadsarchief Amsterdam aandacht besteed aan Nachher/ Naderhand, de kampgedichten van Felix Oestreicher. Dochter Helly Oestreicher en Ton Naaijkens, de vertaler en bezorger van de gedichtenbundel, zullen gedichten voordragen en de bijzondere aard van de poëzie toelichten en becommentariëren.

En verder:
- Bij Prometheus verschijnt eind deze maand Een blik Jodenkoeken waarin Jessica Meijer beschrijft wat de dood van haar beroemde vader, journalist en schrijver Ischa, voor haar heeft betekent.
- In het Stadsarchief zijn naar aanleiding van Nachher/ Naderhand tot 26 mei twee presentaties te zien. Op panelen in de hal worden elf gedichten van Felix Oestreicher getoond, aangevuld met zijn dagboekaantekeningen en familiefoto’s. In de Schatkamer van het Stadsarchief zijn bijzondere documenten te zien uit het onlangs geschonken familiearchief.
- Een interview met dichter-schrijver Matthue Roth over My first Kafka, een hervertelling van de verhalen die Franz Kafka schreef 'voor kinderen van alle leeftijden'. Het boek verschijnt medio juni van dit jaar.

De levenskunst van hoboïst Han de Vries

Zondag 28 april wordt in het auditorium van het Joods Historisch Museum de documentaire 'Die ellende is een goudmijn' vertoond. De film is een zeer persoonlijk document waarin hoboïst Han de Vries vertelt over de achtergrond van zijn beslissing, negen jaar geleden, om definitief te stoppen met hobo spelen.

De Vries beëindigde daarmee een internationale carrière die hij als 22-jarige begon aan de eerste hobo-lessenaar in het Concertgebouworkest.
Hij verruilde het instrument voor de schilderkwast en legt zich sinds enkele jaren toe op schilderen om, zoals hij het zelf verwoordt 'uit te vinden wie ik eigenlijk ben'.

In De Vries' perceptie is zijn leven een grote paradox waarin traumatische ervaringen in schril contrast staan met zijn stralende muzikale loopbaan. De documentaire laat zien hoe hij daarmee omgaat nu hij zichzelf de tijd en ruimte heeft gegeven om helderheid te scheppen.
Han de Vries zal zelf aanwezig zijn tijdens de vertoning van de documentaire.

 • 'Die ellende is een goudmijn', 28 april, 14.30, Auditorium van het JHM. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland. Deze week onder meer:

 • Club Guy & Roni, het internationale dansgezelschap uit Groningen van Guy Weizman en Roni Haver, heeft 16 april als enige niet-Russische deelnemer de prestigieuze Russische dansprijs Golden Mask gewonnen, meldt de Theaterkrant. Op YouTube is een fragment van de winnende voorstelling te zien.
 • Terwijl een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders aanwezig was bij de officiële herdenking van de opstand in het getto van Warschau, kwam een kleine groep mensen bij elkaar op de Joodse begraafplaats in de Poolse hoofdstad. In Times of Israel een verslag van deze alternatieve herdenking.
 • Volgens NYDailyNews is voor ultra-orthodoxe Joden in Israël nu zelfs een 'kuisheidsbril' verkrijgbaar…
 • In de Jewish Daily Forward een lang artikel over de vraag of de democratie in Israël bedreigd wordt door het toenemende Joodse fundamentalisme.
 • The History Channel is bezig met de mini-televisieserie The Bible. Een bespreking van dit 'docudrama' in JewishIdeasDaily. Op YouTube zijn 5 minuten uit de eerste aflevering te zien.
 • Opnieuw een bijzondere archeologische vondst in Israël, maar opgraven is voorlopig niet aan de orde, schrijft Jewish Press.
 • Jewish Ideas Daily schrijft over Bollywood, de Indiase parallel van Hollywood, dat in de begindagen moeite had actrices te vinden voor zijn films. Joodse jonge vrouwen bleken goede vervangsters.
 • Shalom Life heeft een reisgids samengesteld over het Joods cultureel erfgoed in de hoofdstad van Kenya, Nairobi.
 • In Boedapest werd onlangs de Joodse bistro Matzo Soldier geopend, schrijft The Jew and the Carrot.
 • Karl Vick, sinds drie jaar in Jeruzalem werkzaam voor Time Magazine, beschrijft hoe hij heeft leren leven met de dreiging van bommen in zijn werkgebied.
 • De Jewish Chronicle meldt dat de ITV reality televisieserie Strictly Kosher, over de Joodse gemeenschap van Manchester, genomineerd is voor de Sandford St. Martin Trust TV award. Een aantal afleveringen is op YouTube te bekijken.
 • In Tablet Magazine: een Poolse fotograaf ging op zoek naar 'hergebruikte' Joodse grafstenen.

Amsterdamse Stadsverteller in Den Haag

Karel Baracs, stadsverteller van Amsterdam, komt zondag 5 en zondag 12 mei naar Den Haag. In de Glazen Zaal van de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente treedt hij op met zijn negentig minuten durende vertelling 'Waarom lijn 8 niet meer rijdt'.

Het verhaal, dat zich afspeelt in 1943, gaat over de Joodse familie Appel die tijdens een razzia wordt opgepakt, en de vriendinnen Hester en Pauline die met gevaar voor eigen leven 80 Joodse kinderen uit de streng bewaakte crèche aan de Plantage Middenlaan via hun eigen woonadres in veiligheid brengen.
De vertelvoorstelling is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

Karel Baracs (1950) is sinds 2008 de officiële 'Stadsverteller van Amsterdam'. Met zijn vertellingen, verhalenshows en meespeelverhalen voor kinderen en volwassenen brengt hij het Amsterdam van toen en nu tot leven.

 • Zondag 5 en zondag 12 mei 2013, 'Waarom lijn 8 niet meer rijdt'. Locatie: Liberaal Joodse Gemeente, Glazen Zaal, Prinsessegracht 26, Den Haag. Aanvang: 14.30 uur, zaal open: 14.00 uur. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 11 jaar, én voor volwassenen.

Voor informatie over reserveringen, toegangsprijs en overige vragen mail naar verhalenmandenhaag@gmail.com of bel naar 070-3866539.
Aan de zaal kan niet worden gepind, dus gaarne contante betaling.

Expositie 'Teken wat je ziet'

In het Etty Hillesum Centrum zijn van 28 april tot en met 5 juni de tekeningen te zien die de Tjechisch-Joodse Helga Weiss als jong meisje maakte tijdens haar verblijf in Theresienstadt.

Helga Weiss (1929) werd geboren in Praag. Ze was pas acht jaar toen ze begon met haar eerste dagboek. Ze beschreef het begin van de jodenvervolging in Praag en de Duitse inval en bleef schrijven en tekenen, zelfs toen ze met haar ouders drie jaar geïnterneerd was in Theresienstadt. Zelf zegt ze daarover: "De enige plek waar ik wat privacy had, was in mijn tekeningen en dagboeken". Aan de dagboeken komt een abrupt einde als Weiss in 1944 uit Theresienstadt wordt gedeporteerd naar Auschwitz, en vandaar naar Freiberg en Mauthausen. Weiss overleeft de oorlog en keert terug naar Praag, waar ze nog steeds woont en werkt.

Vorig jaar is het dagboek van Helga Weiss onder de titel Het begon met een ster in Nederland uitgebracht, en onlangs in Engelse vertaling als Helga’s Diary: A Young Girl’s Account of Life in a Concentration Camp. Klik hier voor een achtergrondartikel over Helga Weiss in The Mirror Online.

Op de website van het Etty Hillesum Centrum staat een gedetailleerde beschrijving van de totstandkoming van de tekeningen.

 • 'Teken wat je ziet', tekeningen van Helga Weiss, te zien van 28 april tot en met 5 juni 2013 op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur, vanaf 1 juni dagelijks van 13.00 tot 16.00 uur. Adres: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 te Deventer.

Website van de week
PopChassid

PopChassid is een wonderlijke website. Vrijwel dagelijks verschijnt op deze pagina één artikel over één onderwerp, de keuze van Elad Nehorai, de geestelijk vader van PopChassid, en vaker wel dan niet voorzien van een mening.

De site is daardoor zeer overzichtelijk: niet meer dan de vetgedrukte datum, een kop en een afbeelding.
Met een klik op de kop of foto verschijnt de achterliggende pagina met veel en fraai vormgegeven informatie, zoals over de Verborgen synagoge (ga vooral zelf kijken, dit is heel bijzonder!). Stop Forgiving The Boston Bombers pakt het heel anders aan: hier vindt de bezoeker een opinieartikel met weblinks. Daaronder links naar verwante artikelen.

Onder de artikelen ontspint zich doorgaans een uitvoerige discussie: reacties zijn er meer dan welkom.

PostList maakt het zoeken in eerder geplaatste artikelen eenvoudig (de lijst gaat terug tot 13 augustus 2010). PopChassid is te vinden op Facebook, Twitter en het virtuele plakboek Pinterest en verzendt een nieuwsbrief, dus op de hoogte blijven van het laatste nieuws is al even eenvoudig.

New Yorker Elad Nehorai omschrijft zichzelf als a writer, internet marketeer for Swifto, and a proud Jew. In Huffington Post van 16 april 2013 vertelt hij over zichzelf.

Hebt ú een bijzondere website gevonden die u graag onder de aandacht van de Crescas-nieuwsbrieflezers wilt brengen? Laat het ons weten! Een mail naar rayacrescas@gmail.com volstaat!


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 26 april - 3 mei

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.

Deze week is Giacomo Meyerbeer (1791-1864) 'Composer of the week'. Operacomponist Giacomo Meyerbeer werd geboren als Jakob Liebmann Meyer Beer. De vete tussen hem en Richard Wagner is legendarisch.
Ma t/m vrij op BBC Radio 3 om 13.00 en 19.30 uur.


vrijdag 26 april

 • Canvas, 22.12: Gouden Boekenuil. Afl.: Arnon Grunberg, met zijn vorig jaar verschenen boek 'De man zonder ziekte' nu op de shortlist van deze literatuurprijs.
 • ZDF, 22.20: Der Deutsche Filmpreis 2013. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Duitse filmprijs, de LOLA. Onder de genomineerden: de speelfilms Lore en Hanna Ahrendt en de lange documentaires Kaddisch für einen Freund (Leo Khasin) en Der Wohnung (Arnon Goldfinger).
 • Ned. 1 (Max), 22.25: Oorlogsgeheimen. Afl. drie van een vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag, met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
 • Ned. 2 (NTR), 0.15: Waltz with Bashir (Vals im Basjir). Bekroonde animatiedocumentaire uit 2008 van de Israëlische filmmaker Ari Folman over het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in september 1982 in de Libanese hoofdstad Beiroet. Folman onderzoekt zijn rol als 19-jarige dienstplichtige in dit drama.

zaterdag 27 april

 • Ned. 1 (Max), 15.30: Oorlogsgeheimen. Afl. drie van een vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag, met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
 • BBC Radio 3, 15.00: Saturday's classics. Afl.: A fiddler's tale. Violist Daniel Hope kiest muziek die bepalend is geweest voor zijn eigen ontwikkeling. Deze week over zijn historische instrument, de Guarneri del Gesu, ook bekend als de Ex-Lipinski.
 • Mezzo, 16.00: Jazz Mix in Israel. Yaron Herman and Friends in Jerusalem. Jazzpianist Yaron Herman speelt met trompettist Avishai Cohen en Ziv Ravitz op drums.
 • Canvas, 16.26: Laila's Birthday (Eid milad Laila). Tragikomedie uit 2009 over rechter Abu Laila in Ramallah. Omdat de Palestijnse overheid geen geld heeft om zijn opdracht te verlengen, is hij noodgedwongen aan de slag gegaan als taxichauffeur.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 21.00: The Flat. Israëlische documentaire uit 2011 over de bizarre nalatenschap van de grootmoeder van regisseur Arnon Goldfinger. Herh.: 30/4, 18.47 en 01.42, 2/5, 15.19 en 0.11.
 • Radio 4 (NTR), De bedding. Afl.: Odessa. Over de historische achtergrond van de film Pantserkruiser Potjomkin van Sergei Eisenstein.

zondag 28 april

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Als de herinnering komt. Documentaire uit 2012 van Frank Diamand over historicus Saul Friedländer.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Deze week: Heeft het jodendom nog toekomst? De bekende sociaal geograaf Carlo van Praag denkt van niet. Verder een reportage naar aanleiding van de troonswisseling en een gesprek met Suzanne Rodrigues Pereira over de Schaduwkade, een indringend monument voor de Joodse bewoners van de Nieuwe Keizersgracht tussen de Amstel en Weesperstraat, die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Forumleider: Paul Damen, presentatie: Cees Wijburg.
 • hollanddoc 24 (HUMAN), 20.05: Emoticons. Documentaire uit 2008 waarin Hedy Honigmann op internet spreekt met meisjes en vrouwen op zoek naar contact, troost, hulp, vriendschap en liefde. Herh.: 29/4, 19.25, 1/5, 03.01.
 • hollanddoc 24 (NTR/VPRO),21.00: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012. Afl. 4: De verloren overwinning. In mei 1940 wist een slecht georganiseerd en zelfs nog slechter bewapend Nederlands leger een kolossale Duitse luchtaanval op Den Haag, uitgevoerd door Duitse elitetroepen, te overleven en koningin Wilhelmina – het hoofddoel van de Duitsers – uit Duitse handen te houden. Maar de overwinning bleek niet meer dan een droom.

maandag 29 april

 • BBC 4, 22.00: World War Two: 1942 and Hitler's Soft Underbelly. Documentaire uit 2012 over de achtergronden van de massale inzet van Britse soldaten in Italië en Noord-Afrika tijdens WOII.
 • Canvas, 23.10: Gouden Boekenuil. Afl.: Marja Vuijsje, met haar vorig jaar verschenen boek 'Ons kamp' nu op de shortlist van deze literatuurprijs.

dinsdag 30 april

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Te gast is Ger Poppelaars over zijn documentaire Vlucht uit Holland, de voor televisie verkorte versie van de road movie Mijn naam was Cohen, over de tocht die grafisch ontwerper Bau Winkel maakte in het voetspoor van zijn ouders die tijdens WOII op de vlucht sloegen voor de Duitsers.

woensdag 1 mei

 • Ned. 2 (VPRO), 23.00: Dagboeken van een Olifant. Documentaire uit 2012 over de schokkende ontdekking die regisseur Janina Pigaht doet over haar opa na diens overlijden.

donderdag 2 mei

 • Ned. 2 (JO), Ned. 2 (JO), 14.50: Gelukkig oud in Beth Juliana.
 • Ned. 2 (JO), 15.10: Gedreven, bevlogen, bezeten. Jacques Grishaver en zijn Auschwitz Comité.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: Dagboeken van een Olifant. Documentaire uit 2012 over de schokkende ontdekking die regisseur Janina Pigaht doet over haar opa na diens overlijden. Herh. van woensdag 1/5 Ned. 2.
 • Ned. 2 (VPRO), 23.50: Hitlers kinderen (Hitler's Children). Israëlische documentaire uit 2011 van Chanoch Ze’evi over de nazaten van een aantal sleutelfiguren van het naziregime. Hoe is het om te leven met de naam Himmler, Goering of Von Ribbentrop?
 • Canvas, 23.50: Gouden Boekenuil. Afl.: Arnon Grunberg met zijn vorig jaar verschenen boek 'De man zonder ziekte' nu op de shortlist van deze literatuurprijs.

vrijdag 3 mei

 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: Hitlers kinderen (Hitler's Children). Israëlische documentaire uit 2011 van Chanoch Ze’evi over de nazaten van een aantal sleutelfiguren van het naziregime. Hoe is het om te leven met de naam Himmler, Goering of Von Ribbentrop?
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Afl. over Theater na de Dam, de theatervoorstellingen over WOII na Dodenherdenking.
 • Ned. 1 (Max), 22.30: Oorlogsgeheimen. Slotafl. van een vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag, met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
 • Ned. 2 (IKON), 01.14: De Nachtzoen. Afl.: Clara Sies, uitvindster van de voedselbank.
   
jaargang 9, nummer 17
vrijdag 26 april 2013
 

In deze nieuwsbrief

Wandeling monumenten Joods Amsterdam
Laatste kans: Koken voor Sjawoeot
Heijermans’ juweeltjes in Digibieb
Lezing Frederik van Gelder online
Film: 'Hannah Arendt'
Amsterdam van boven, Amsterdam van beneden
Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet
HotspOTs Israel
Theater: 'Foute Sarahs'
Documentaire 'Als de herinnering komt'
Boekennieuws
De levenskunst van hoboïst Han de Vries
Nieuws van heinde en verre
Amsterdamse Stadsverteller in Den Haag
Expositie 'Teken wat je ziet'
Website van de week
Televisie en radio 26 april - 3 mei


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
In alle commottie over het K(r)oningslied –inmiddels uitgeroepen door minister Bussemaker tot een soort ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Vorige maand hebben Michel Waterman en ik Lemberg en Czernowitz bezocht. Ik was op zoek naar sporen van onze ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Antisemitisme is heel vaak ordinair. Historisch gezien is het in veel gevallen terug te voeren op angst voor het onbekende, voor een ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Ja, dames en heren, het is ze gelukt: het Hof van Discipline in Den Bosch, op aanraden van de Raad van Discipline, heeft hem ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik had het niet verwacht maar toch gebeurt het. Aardige Nederlandse Joden die vroeger mijn artikelen in de NRC verfoeiden, geven me nu ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
‘Eerlijk de lasten verdelen’ was het thema van de laatste verkiezingen en dat gold vooral voor de dienstplicht. Het voorstel om ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Deze week is Etienne Denneboom onze gastcolumnist. Hij zag de film 'Hannah Arendt' van Margarethe von Trotta en bespreekt die voor ons.
lees verder


(advertenties)

banner niw

banner middenhoven

banner sinaicentrum

banner venstra

banner meldpunttaal

banner yanshuf

banner givat

banner levisson

banner misjpoge

banner jonet

banner blankevoort

banner luna3

banner propra

banner amphora

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl