vrijdag 19 april 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Bibliotheek in de app

Als u de Crescas-app nog niet op uw smart phone of tablet hebt geïnstalleerd, dan is er nu een wel heel goede reden om dat meteen te doen. Vanaf vandaag is onze Digibieb, de Joodse digitale bibliotheek, integraal opgenomen in de app. Alle boeken, die u gratis kunt downloaden of online kunt lezen, zijn nu nog gemakkelijker bereikbaar.
De Crescas-app wordt steeds completer en wordt meer-en-meer een handige mobiele toegang tot onze activiteiten. De laatste versie van onze wekelijkse nieuwsbrief en de laatst verschenen columns vindt u in de app, en ook een overzicht van ons cursusprogramma en alle video’s die wij op de website hebben staan. En vandaag is dus de complete Digibieb toegevoegd.

Klik hier om de gratis app te installeren, het kost u minder dan een minuut.

‘Crescas Academie’ – Walter Benjamin

Deze zomer, van 18 t/m 22 augustus, organiseren wij een intensieve 5-daagse cursus over de Duits-Joodse filosoof Walter Benjamin. In nauwe samenwerking met de faculteit filosofie van de Vrije Universiteit en de Amsterdam-Maastricht Summer University is het ons gelukt een hoogwaardig programma samen te stellen. Naast geïnteresseerden uit Nederland verwachten wij deelnemers uit andere Europese landen en uit Amerika.

Deze cursus, The Philosophy of Walter Benjamin, wordt verzorgd door drie hoogleraren: prof. Reinier Munk van de Vrije Universiteit in Amsterdam, prof. Vivian Liska van de Universiteit Antwerpen en prof. Eli Friedlander van de Tel Aviv University. Gezien het internationale karakter is Engels de voertaal tijdens de hele cursus.

Het gedetailleerde programma en een inschrijfformulier vindt u op onze website. Wacht niet te lang, ook al lijkt augustus nog ver weg, het maximale aantal deelnemers is 25 en we verwachten veel belangstelling. Klik hier voor meer informatie en om direct in te schrijven. Voor vragen kunt u contact opnemen met het Crescaskantoor.

Themazondag: Lag Ba'omer

De Omertijd, de zeven weken tussen Pesach en Sjawoe'ot, wordt in de Joodse traditie gezien als een periode van treurnis. Dat is merkwaardig omdat deze periode van oudsher ook onlosmakelijk verbonden is met de oogsttijd en dus juist als vreugdevol zou moeten worden ervaren.

Lag Ba'omer, de 33e dag van de Omertijd, is in deze lange reeks dagen van droefenis een uitzondering. Die dag wordt gezien als een feestdag, maar de aanleiding zal u verrassen.

Crescas-docent Leo Mock gaat tijdens de themazondag op 28 april samen met u op zoek naar de achtergronden en gebruiken van de Omertijd en de tradities rondom Lag Ba'omer, en legt uit hoe deze vandaag de dag binnen het jodendom worden beleefd.

Klik hier voor meer informatie, of hier om direct in te schrijven.

Creatief koken voor Sjawoe’ot

Een Joodse feestdag zonder traditionele gerechten is nauwelijk denkbaar. Dat geldt ook voor Sjawoe'ot, het Wekenfeest. Dit jaar valt Sjawoe'ot op 15 en 16 mei, dus als u de cursus 'Creatief koken voor Sjawoe’ot' volgt op 1 mei komt u beslagen ten ijs.

Dit jaar leert u van kookdocente Yvonne van Gelder verrukkelijke, lichte en gezonde gerechten bereiden uit de keukens van Italië, Israël en Zuid-Amerika, die door het gebruik van een breed scala aan zuivelproducten perfect in de traditie passen.

De cursus vindt plaats op woensdag 1 mei. Klik hier voor meer informatie en een korte inleiding van Yvonne zelf, of hier om direct in te schrijven.

Wacht niet te lang, er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar!

Méér Heijermans-boeken in Digibieb

Deze week vullen wij de Digitale Bibliotheek aan met 32 titels uit het oeuvre van Herman Heijermans. Daarmee hebben wij nu al 54 werken van deze belangrijke schrijver online staan.

Heijermans (1864-1924) is één van de grootste Joodse schrijvers van het begin van de 20e eeuw. Hij heeft een imposante reeks toneelstukken geschreven, maar ook veel korte verhalen, grotendeels onder het pseudoniem Samuel Falkland (de Falklandjes).

Volgende week kunt u het restant verwachten van de Heijermans-boeken die wij hebben laten digitaliseren. Het werk van Herman Heijermans bieden wij u – net zoals alle overige boeken in de Digibieb – gratis aan. U kunt de boeken downloaden als pdf, of ervoor kiezen om ze online te lezen.
Klik hier om een keuze te maken uit de boeken van Herman Heijermans.

Wilt u ons helpen met het verder uitbouwen van de Crescas-Digibieb? Hebt u boeken die u nog niet in de Digibieb vindt en wilt u die beschikbaar stellen? Neemt u dan contact met ons op. Ook met een financiële bijdrage, groot of klein, maakt u ons gelukkig. Een donatie maakt u snel en gemakkelijk online, klik hier.

Jacques Grishaver, 'een Mokumse jongen'

Zondag 21 april vertoont de Joodse Omroep de documentaire Gedreven, bevlogen, bezeten. Jacques Grishaver en zijn Auschwitz Comité.

In 2010 maakte documentairemaker Deborah van der Starre kennis met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Grishaver vocht op dat moment al meer dan vijf jaar voor een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Holocaust. Toen de gemeente Amsterdam in 2010 besloot zijn levenswerk te torpederen, zocht Grishaver de publiciteit - deze afwijzing kon hij niet accepteren.

Vanaf hun eerste ontmoeting is Van der Starre Grishaver blijven volgen. Ze ging mee op een aantal reizen naar Polen die het comité jaarlijks organiseert, was erbij toen Grishaver het nieuws te horen kreeg dat de herdenking een nationale status zou krijgen en volgde hem ook in de dagen na zijn zware hartinfarct. Grishaver stond een maand na zijn operatie alweer op de barricades: die namenwand in Amsterdam, die moet er komen!

Van der Starre sprak met vriend en vijand over Grishaver. Het resultaat is een ontroerend portret van ‘een Mokumse jongen’ die voor niets en niemand bang is.

 • zondag 21 april, Nederland 2, 14.15: Gedreven, bevlogen, bezeten. Jacques Grishaver en zijn Auschwitz Comité.

Expositie 'De kinderen die nog leven' stopt

Na een aantal malen te zijn verlengd komt er zondag 21 april een einde aan de indrukwekkende fototentoonstelling 'De kinderen die nog leven' die een jaar lang te zien was op de schietbaan van het voormalige concentratiekamp Kamp Amersfoort.

De schiet- en fusilladeplaats van het voormalige concentratiekamp is een jaar geleden voor het eerst ingericht als plek voor een foto-expositie. Op de taluds van het middengedeelte van de 300 meter lange schietbaan zijn vijftien manshoge foto's te zien van sjoa-overlevenden in Israël die op hoge leeftijd last kregen van hun traumatische oorlogservaringen.

Fotograaf Bert Nienhuis en journalist Arjeh Kalmann hebben, in opdracht van Stichting Vrienden van Amcha in Nederland, slachtoffers in Israël bezocht. Dat heeft geresulteerd in hartverscheurende getuigenissen die zijn gebundeld in het boek De Kinderen die nog leven. Foto’s en citaten uit het boek zijn op de expositie te zien.

Zondag 21 april om 14.00 uur zijn Bert Nienhuis en Arjeh Kalmann aanwezig in Kamp Amersfoort om bezoekers rond te leiden langs de expositie.
Het boek De Kinderen die nog leven is in Kamp Amersfoort te koop, de opbrengst is bestemd voor het werk van Amcha.

De rondleiding start bij het bezoekersgebouw aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Deelname is gratis, evenals koffie en thee. Een donatie is van harte welkom.

Klik hier voor meer informatie over het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en hier voor de Stichting Vrienden van Amcha in Nederland.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze week: Mijn God, waarom hebt gij ons niet verlaten?, waarin literatuurwetenschapper Channa Kalmann (1975) 65 jaar Holocaustproza onderzoekt op het gebruik van humor, de poëziebundel Avond Malen van de Israëlische dichteres Tuvit Shlomi, en Fatsoenlijk land – Porgel en Porulan in het verzet, waarin publiciste Loes Gompes afrekent met het stereotype beeld dat Joden in Nederland zich zonder verzet naar de concentratiekampen hebben laten afvoeren.

De Engelse aanrader: Forbidden Music. The Jewish Composers Banned by the Nazis, geschreven door Michael Haas, directeur van het International Centre for Suppressed Music. Het boek heeft een opmerkelijk omslag.

En verder:
- Zondag 21 april presenteren schrijvers Jan en Sanne Terlouw in de synagoge van Deventer de literaire thriller De verdwenen menora, een combinatie van feiten en fictie uit heden en verleden over de legendarische gouden kandelaar die in het jaar 70 door de Romeinen uit de tempel in Jeruzalem als oorlogsbuit werd meegenomen. Woensdag 17 april had Radio 1 een gesprek met Jan Terlouw over De verdwenen menora. Klik hier om terug te luisteren.
- Het begon met een ster, de herinneringen van de Tsjechische beeldend kunstenaar Helga Weiss (Helga Weissová, Praag 1929), is bij Penguin verschenen onder de titel Helga’s Diairy: A Young Girl’s Account of Life in a Concentration Camp.
- April is sinds 1996 in Amerika National Poetry Month. De New York Review of Books besteedt in dat kader deze week aandacht aan de Russisch-Joodse dichter Joseph Brodsky (Iosif Aleksandrovich Brodsky, 1940-1996).

Expositie 'Volgend jaar in Jeruzalem'

In Museum Sjoel Elburg is van 28 april tot 22 september 2013 de tentoonstelling ‘Volgend jaar in Jeruzalem’ te zien, met werk van het kunstenaarsechtpaar Marc de Klijn (1939) en Henny van Hartingsveldt (1952).

Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt kozen de titel voor hun expositie niet zomaar: de kunstenaars verhuizen dit voorjaar naar Israël. De Pesachwens lesjana haba'a bi-jeroesjalajiem (Volgend jaar in Jeruzalem) heeft voor hen dan ook een bijzondere lading, en de tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg markeert een belangrijk moment in hun leven.

Israël is al enige jaren een belangrijke inspiratiebron voor zowel Marc de Klijn als voor Henny van Hartingsveldt. De keramische beelden van Henny zijn veelal gebaseerd op bijbelse thema’s en Joodse feestdagen. De kleurrijke aquarellen van Marc tonen landschappen rondom het meer van Galilea (de Kineret), Ein Gedi aan de Dode Zee, Jeruzalem, Kfar Nachoem (Kapernaüm) en het nationaal park Beit Guvrin-Maresja.

De expositie wordt vrijdag 27 april geopend door de ambassadeur van Israël in Nederland, Haim Divon.

 • Expositie 'Volgend jaar in Jeruzalem', vanaf 28 april in Museum Sjoel Elburg, Graaf Hendriksteeg 2, Elburg. Dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur, dinsdag t/m zaterdag.

'Het koffertje van Ida Vos" en Shtetl Band Amsterdam

De Nederlandse klezmer-band 'Shtetl Band Amsterdam' heeft zich gespecialiseerd in village klezmer, de Oost-Europees Joodse volksmuziek, en zich daarmee een fraaie reputatie verworven. Maar de groep doet meer, zoals ze ons in een e-mail liet weten.

De muziek van Shtetl Band Amsterdam maakt deel uit van Het koffertje van Ida Vos, een theaterprogramma over de onderduikgeschiedenis van de Rijswijkse schrijfster Ida Vos (1931-2006). De voorstelling, speciaal gemaakt voor hogere klassen van het basisonderwijs en de lagere klassen van het middelbaar onderwijs, is al voor 20 klassen gespeeld en wordt vanaf 2014 door de provincie Zuid-Holland in 84 klassen op het lesprogramma geplaatst.

Twee voorstellingen van Het koffertje van Ida Vos zijn zondag 5 mei te zien in Nationaal Monument Kamp Vught. Aanvang 13.00 uur en 14.30 uur. Voor meer informatie over de voorstelling klik hier.

'Nuremberg: Its lesson for today'

Filminstituut EYE vertoont zaterdag 4 mei de documentaire Nuremberg: Its lesson for today, de Engelstalige variant van Nürnberg und seine Lehre, het schokkende verslag van het Neurenberg Tribunaal (1945/46). De complete kopie van de Schulberg/Waletzky restoration versie van de documentaire is voor het eerst in Nederland te zien.

De documentaire, door filmrestaurateur Sandra Schulberg ‘One of the Most Important Films Never Seen’ genoemd, wordt voorafgegaan door een inleiding door historica Anne van Es, die onderzoek deed naar de geluidsarchieven van het Neurenberg Tribunaal.

 • zaterdag 4 mei: 'Nuremberg: Its lesson for today'. EYE Film Instituut Nederland, IJpromenade 1, Amsterdam. Aanvang: 21.00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Uitgebreide informatie over de documentaire, het restauratieproces en de achtergrond van het proces is te vinden op nurembergfilm.org.

Mazzeltov Tour 2013

Op 14 mei van dit jaar is het precies 65 jaar geleden dat de staat Israël werd gesticht.

Ter gelegenheid van deze 65e verjaardag organiseert Stichting Christenen voor Israël in de maanden april en mei een serie feestelijke concerten door het hele land. Elk van de twaalf provincies kan dit heuglijke feit meevieren.
Het eerstvolgende concert is op dinsdag 23 april in Urk, Hoogeveen, Groningen, Zwolle, Wijk en Aalburg, en Nijkerk. De Mazzeltov-tournee wordt afgesloten in Amsterdam op maandag 13 mei.

Er wordt opgetreden door het Hineni Symfonie Orkest, zanger Gerald Troost en het Holland-Koor, en verder komen artiesten uit Israël over om de feestelijkheden nog meer glans te verlenen.

Klik hier voor de speellijst en om kaarten te bestellen, maar wacht niet te lang: vol is vol!

Website van de week
Nieuwe mobiele app 'Joodse huizen'

Deze week geen website maar de splinternieuwe mobiele app Joodse Huizen, die onlangs aan het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap werd toegevoegd.

Allereerst: Joodse Huizen is onder de naam JoodseHuizen gratis te downloaden in de Apple App Store (iPhone) en via Google Play (Android).

Wie na installeren de app toestemming geeft voor het gebruik van de eigen locatie krijgt een kaart te zien waarop staat aangegeven waar in de omgeving tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog Joodse gezinnen hebben gewoond.
Elk adres wordt gemarkeerd met een blauwe stip die verbinding maakt met de bijbehorende pagina in het Digitaal Monument. Veel van de stippen tonen een cijfer: het aantal Joodse gezinnen op een adres. Het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap is daarmee ook buitenshuis toegankelijk.

De app gaat, zoals gezegd, uit van de directe omgeving van de smartphonegebruiker maar 'swipen' en 'pinchen' over de kaart maakt het gebied naar believen groter of kleiner.

De mobiele kaart die door de app op de smartphone wordt getoond kan ook in de browser op de huiscomputer geopend worden. De link hiervoor vindt u hier. Ook hier is de eigen locatie uitgangspunt voor wat in beeld komt, maar met het 'handje' en de uitzoom-functie kan heel Nederland worden bekeken. Bij ver uitzoomen verschijnt de (wegklikbare) mededeling 'Er zijn hier geen Joodse Huizen in de buurt', maar inzoomen laat zien dat er wel degelijk adressen in het bestand zitten. Een beetje omslachtig, maar het werkt wel.
(Uw redacteur heeft op de gewone website van Community Joods Monument een link naar de mobiele kaart nog niet kunnen vinden).

De app is gemaakt in opdracht van het Joods Historisch Museum dat voor de Community Joods Monument op 4 april 2013 bekroond werd met de Museumprijs 2013.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland. Deze week onder meer: herdenkingen, oude en nieuwe geschiedenis en Justin Bieber.

 • In Jewniverse een artikel met video over het Chagall-plafond in het Palais Garnier, de Parijse Opéra.
 • Het bezoek van tieneridool Justin Bieber aan het Anne Frankhuis, en met name zijn bijdrage in het gastenboek, is bepaald niet ongemerkt voorbijgegaan. Op Jewish Women's Archive een van de vele reacties. Het Anne Frankhuis heeft er geen moeite mee, aldus NRC.
 • Op de website van de Joodse Omroep schrijft journaliste Daphne Meijer een column over het Bieber-incident.
 • In Kiryat Menachem (Jeruzalem) is een bijzondere archeologische vondst gedaan, een 2000 jaar oud mikwe (ritueel bad), schrijft Times of Israel.
 • Het protest tegen de omstreden 4-mei herdenking in de Gelderse plaats Vorden heeft vorm gevonden, meldt Historiek.net.
 • In Polen is ophef ontstaan over de herdenking op 19 april van de opstand in het ghetto van Warschau. Meer in de Forward.
 • In Times of Israel breekt Shulamit Magnus, in een degelijk onderbouwd verhaal, een lans voor Women of the Wall.
 • Voor wie zulke informatie leuk vindt: JPost vond in de editie 2013 van de Forbes-lijst van miljardairs 165 Joodse namen.
 • Op YouTube een bevlogen TED-lezing over het Jiddisj als een in New York nog altijd springlevende taal.
 • In Tablet Magazine een artikel over de documentaire Liga Terezin over een voetbalcompetitie in concentratiekamp Theresienstadt. De trailer van de documentaire is op YouTube te zien.
 • In The Telegraph foto's van het opmerkelijke werk van de Israëlische kunstenares Nirit Levav Packer. Meer op haar website.
 • De Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg die duizenden Hongaarse Joden het leven redde in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, is postuum geëerd met het Australisch ereburgerschap. Lees verder op News.com.au.

Televisie en radio 19 - 26 april

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.


vrijdag 19 april

 • Radio 4 (TROS), 20.02: De Vrijdag van Vredenburg. Solomon, oratorium in drie delen van George Frideric Händel. Toen Solomon in 1749 in Londen in première ging, had Händel al een goddelijke status bereikt. Solomon is gebaseerd op de wijze bijbelse koning Salomo, maar is tegelijkertijd een lofzang op koning George de Tweede, die zich als Britse vorst graag spiegelde aan de wijze Salomo.
 • Ned. 2 (Max), 22.25: Oorlogsgeheimen. Afl. 2 van een vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag, met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.

zaterdag 20 april

 • BBC Radio 3, 15.00: Saturday's classics. Afl.: A fiddler's tale. Violist Daniel Hope kiest opnames van violisten die bepalend zijn geweest voor zijn eigen ontwikkeling. Met o.a. Yehudi Menuhin en Pinchas Zukerman.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 17.26: VPRO Import: Free the mind. Hersenonderzoeker Prof. Davidson leidt een ongewoon experiment en leert yoga aan Amerikaanse oorlogsveteranen en aan kinderen met ADHD en veel angst. Herh.: 25/5, 17.27.
 • Mezzo, 16.35: Jazz Mix in Israel: Amos Hoffman Live at HaEzor (Tel Aviv). Programma met gitarist en oed-speler Amos Hoffman, ook wel de Israëlische Django Reinhardt genoemd.

zondag 21 april

 • Ned. 2 (JO), 14.00: De laatste aflevering van de programmaserie Gelukkig oud in Beth Juliana.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Gedreven, bevlogen, bezeten. Jacques Grishaver en zijn Auschwitz Comité. Zie elders in deze nieuwsbrief.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: naar aanleiding van de documentaire Mijn zusje, de soldaat een gesprek met filmmaakster Dikla Zeidler en legerrabbijn Albert Ringer over de invloed van het Israëlische leger op het leven daar. Verder een gesprek met Rudolph Ferro, een  fervent verzamelaar van Joodse kookboeken en  samensteller van het boek Suasso’s kookrecepten. Een Portugees-Joods kookboek uit de 18e eeuw. Ook is Sandra Meijer in de studio. Zij is de regisseuse van Overleven in een onderduikershol, een film van RKK/Joodse Omroep die zondag 21 april om 23.00 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden.
 • hollanddoc 24 (NTR/VPRO), 22.32: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012. Afl. 3: De waarheid van Wons, over de strijd in het Noorden richting Kornwerderzand.
 • Ned. 2 (RKK), 23.00: Overleven in een onderduikershol. Documentaire uit 2013 van Sandra de Vries waarin Edwin de Vries de verhalen vertelt van Joodse Nederlanders die letterlijk onder de grond de Holocaust wisten te overleven.
 • Arte tv, 0.45: Leonard Bernstein dirigiert Schostakowitsch. Registratie van een concert van het London Symphony Orchestra uit 1967. Voorafgegaan door opnames van de repetities.
 • ARD/Das Erste, 1.10: Der Pianist (The Pianist). Met drie Oscars bekroond biografisch drama van Roman Polanski naar de autobiografie van de Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000).

maandag 22 april

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Met onder meer schrijver en kunstredacteur Joost de Vries naar aanleiding van zijn tweede roman De republiek.
 • Ned. 2 (VPRO/NTR), 22.55: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012. Afl. 4: De verloren overwinning. In mei 1940 wist een slecht georganiseerd en zelfs nog slechter bewapend Nederlands leger een kolossale Duitse luchtaanval op Den Haag, uitgevoerd door Duitse elitetroepen, te overleven en koningin Wilhelmina – het hoofddoel van de Duitsers – uit Duitse handen te houden. Maar de overwinning bleek niet meer dan een droom.

dinsdag 23 april

 • Canvas, 20.40: Dockland. Afl.: Oorlogskinderen. Documentaire van Marianne Soetewey uit 2012 over de Joodse Simon Gronowski en Koenraad Tinel, kind van overtuigde flaminganten. Bijna zeventig jaar na de oorlog ontmoeten ze elkaar en door de vriendschap die ontstaat, proberen ze het verleden een plaats te geven.
 • Arte tv, 21.45: Trockengelegt - Konfliktherd Totes Meer. Documentaire over het watertekort in de regio rondom de Dode Zee en de conflicten die daaruit dreigen te ontstaan.
 • Arte tv, 22.55: Gesucht wird … der arabische Schindler (Among the righteous). Documentaire uit 2010 van Bill Cran en Karin Davidson over de Holocaust vanuit het perspectief van Joden en Arabieren in de Arabische wereld.
 • Ned. 2 (NTR), 23.00: David Geffen wint altijd. (Inventing David Geffen) Documentaire uit 2012 van Susan Lacy over een van de invloedrijkste mannen in de muziek- en filmwereld.
 • Canvas, 23.10: Gouden Boekenuil. Afl.: Marja Vuijsje, met haar vorig jaar verschenen boek 'Ons kamp' nu op de shortlist van deze literatuurprijs.

woensdag 24 april

 • BBC 1, 0.05: Munich. Drama uit 2005 van Steven Spielberg over de aanslag op de Israëlische deelnemers aan de Olympische Spelen van 1972 in München.

donderdag 25 april

 • Ned. 2 (JO), 15.00: Gelukkig oud in Beth Juliana. Deze week het verhaal van Mimi en Awraham, de drijvende krachten achter de bibliotheek van Beth Juliana.
 • Ned. 2 (JO), 15.15: Zoek de verschillen. In deel drie gaat de 20-jarige studente Naomi Garfinkel uit Amsterdam op bezoek bij een piepkleine Joodse gemeenschap in het West-Afrikaanse Ghana. Naomi is traditioneel Joods opgevoed en komt terecht bij de Joodse Ghanezen in het ver afgelegen dorp Sefwi Wiawso die met vallen en opstaan het jodendom in de praktijk brengen.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Vandaag aandacht voor het programma My Friend, My Enemy, My Society van de Amsterdamse culturele stichting Castrum Peregrini.
 • BBC 4, 22.00: Jerusalem: an archaeological mystery story (Exile - A Myth Unearthed). Documentaire uit 2012 van Ilan Ziv over nieuw bewijs voor de uittocht van de Joden in 70 voor de gewone jaartelling.
 • BBC Radio 3, 23.00: Night waves. Interview met historicus Simon Schama over zijn boek Dead certainties.
 • Mezzo, 23.30: Jazz Mix in Israel. Gilad Abro Live at Leventin (Tel Aviv). Concert met deze 'monster-contrabassist', die wordt bijgestaan door Nitai Hershkovits op de piano en Amir Bresler op slagwerk.

vrijdag 26 april

 • Canvas, 22.12: Gouden Boekenuil. Afl.: Arnon Grunberg, met zijn vorig jaar verschenen boek 'De man zonder ziekte' nu op de shortlist van deze literatuurprijs.
 • ZDF, 22.20: Der Deutsche Filmpreis 2013. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Duitse filmprijs, de LOLA. Onder de genomineerden: de speelfims Lore en Hanna Ahrendt en de lange documentaires Kaddisch für einen Freund (Leo Khasin) en Der Wohnung (Arnon Goldfinger).
 • Ned. 1 (Max), 22.25: Oorlogsgeheimen. Afl. drie van een vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag, met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
 • Ned. 2 (NTR), 0.15: Waltz with Bashir (Vals im Basjir). Bekroonde animatiedocumentaire uit 2008 van de Israëlische filmmaker Ari Folman over het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in september 1982 in de Libanese hoofdstad Beiroet. Folman onderzoekt zijn rol als 19-jarige dienstplichtige in dit drama.
   
jaargang 9, nummer 16
vrijdag 19 april 2013
 

In deze nieuwsbrief

Bibliotheek in de app
‘Crescas Academie’ – Walter Benjamin
Themazondag: Lag Ba'omer
Creatief koken voor Sjawoe’ot
Méér Heijermans-boeken in Digibieb
Jacques Grishaver, 'een Mokumse jongen'
Expositie 'De kinderen die nog leven' stopt
Boekennieuws
Expositie 'Volgend jaar in Jeruzalem'
'Het koffertje van Ida Vos" en Shtetl Band Amsterdam
'Nuremberg: Its lesson for today'
Mazzeltov Tour 2013
Website van de week
Nieuws van heinde en verre
Televisie en radio 19 - 26 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Vorige week schreef ik over enkele (ultra-)orthodoxe jongeren die een gezellig feestje hielden op de avond ingaande Jom Hasjoa in Gan ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Hij zal ongeveer mijn leeftijd zijn, Yuval. Zoon van twee sjoa-overlevenden en vroeger had hij nog een broer. Die broer was ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ze zijn alweer weg. Avital is in Londen, Gai in Jaffa, Shahar in Goa en Ilan in een mosjaw bij Tel Aviv. Wat lieten ze achter? Wie zijn ze? ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik kondigde in mijn vorige bijdrage aan te laten weten of alleen al de aankomst in Israël ook dit keer een soort geluksgevoel zou opwekken, ...
lees verder


(advertenties)

banner blankevoort

banner levisson

banner propra

banner givat

banner amphora

banner venstra

banner niw

banner jonet

banner sinaicentrum

banner middenhoven

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner luna3

banner misjpoge

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier