vrijdag 5 april 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Laatste kans: met Crescas naar concert 65 jaar Israël

Maandag 15 april viert Joods Nederland de 65e verjaardag van de staat Israël met een feestelijk concert in het Concertgebouw in Amsterdam. De 200 musici die hun medewerking verlenen staan onder leiding van dirigent Jules van Hessen die niet alleen zijn Philips Symfonie Orkest én vier solisten zal dirigeren, maar ook de avond zal presenteren.

In samenwerking met CIA (Collectieve Israel Actie) en Jules van Hessen heeft Crescas voor de lezers van onze nieuwsbrief een mooie aanbieding: een pre-concert talk op woensdagavond 10 april waarin Jules van Hessen een muzikale voorbeschouwing op dit concert geeft.

Deze muzikale voorbeschouwing is een cadeautje van Crescas en Jules van Hessen, onze bijdrage aan de viering van de 65e verjaardag van de staat Israël. En aan u, want als u uw toegangskaarten voor dit concert via onze website bestelt, kunt u de inleiding op 10 april gratis bijwonen.
Klik hier voor meer informatie over het concert, onze exclusieve pre-concert aanbieding en om kaarten te bestellen.

De Dode Zeerollen in Assen, dagtocht

In het Drents Museum in Assen zijn van 9 juli 2013 tot en met 5 januari 2014 de Dode Zeerollen te zien, een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw.

De tentoonstelling bestaat uit originele bijbelse manuscripten en objecten uit de 3e eeuw voor de gangbare jaartelling tot de 1e eeuw daarna: teksten die niet in de bijbel terecht zijn gekomen en objecten uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem.

Crescas heeft het Drents Museum bereid gevonden de tentoonstelling twee dagen vóór de officiële opening op 9 juli voor een éénmalige voorbezichtiging open te stellen.
Zondag 7 juli organiseren wij een dagtocht naar Assen. Dr. Mladen Popovic, internationaal expert op het gebied van de Dode Zeerollen en gastcurator van de tentoonstelling, houdt speciaal voor Crescas een lezing. De tentoonstelling kunt u op eigen gelegenheid bezoeken.

Dit Crescas-arrangement begint met de busreis naar Assen per luxe touringcar. Opstappen is mogelijk in Amsterdam en Amersfoort. Voor iedereen is een kosjer lunchpakket aanwezig.

Klik hier voor meer informatie en inschrijven, maar wees er op tijd bij: het aantal plaatsen in de bus in beperkt!

Wie gaan er naar Abraham Inc.?

Vorige week hadden we een last-minute kaartverloting voor twee concerten door het ensemble Abraham Inc. van David Kraukauer, Fred Wesley & Socalled, in het muziek- en danscentrum RASA in Utrecht.

Twee gelukkigen kwamen uit de trekking: Juus Kreiken is de winnaar van de twee kaarten voor zaterdag 6 april, Vered Raz gaat met het gezelschap van haar keuze op zondag 7 april.
Gefeliciteerd, en veel plezier!

Viel u niet in de prijzen en wilt u toch graag naar een van deze concerten? Klik hier voor meer informatie.

JHM wint Museumprijs 2013

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft donderdag 4 april de Museumprijs 2013 gewonnen. Het museum versloeg de andere genomineerden door iets meer dan 40% van de bijna 29.000 publieksstemmen binnen te halen.

Het Joods Historisch Museum won de prijs, een bedrag van 100.000 euro, met de Community Joods Monument, de interactieve website waar mensen onder meer verdwenen familieleden kunnen zoeken en met elkaar kunnen discussiëren. Het JHM beantwoordde daarmee aan het door de vakjury opgestelde criterium 'optimale binding met een groep of gemeenschap'.

Crescas feliciteert het JHM met het winnen van deze zeer verdiende prijs. Van harte mazzel tov!

Voor meer informatie over de Museumprijs, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, klik hier.

7 april Jom Hasjoa-herdenking in Amsterdam

Zondagavond 7 april vindt in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de jaarlijkse herdenking plaats.

Tijdens de plechtigheid wordt het woord gevoerd door de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, en de ambassadeur van Israël in Nederland de heer Chaim Divon. Daarnaast zal Philip Soesan spreken namens de oudere generatie en Chantal Suissa namens de jongere generatie. Verder worden, zoals als ieder jaar, herdenkingsfakkels ontstoken, deze keer door jongeren van de Joodse jeugdverenigingen. De muziek wordt verzorgd door koor Renanim onder leiding van Marcela Obermeister.

De plechtigheid begint stipt om 19.00 uur. U wordt dringend verzocht tijdig aanwezig te zijn.

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 26 nisan in de Joodse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's.
In Nederland vindt deze, door een groot aantal Joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

De herdenking heeft een Joods karakter met het uitspreken van het Jizkor, het gebed van herdenking, en het Kaddiesj, een gebed waarin mensen, ondanks alles, hun vertrouwen in God uitspreken.
Met het Hatikva (het Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Onthulling Kindermonument Rotterdam

Aan de Stieltjesstraat/Eva Cohen-Hartog Kade in Rotterdam wordt woensdag 10 april het Joods Kindermonument onthuld. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam verricht de onthulling in aanwezigheid van 686 scholieren.

Het Kindermonument is opgericht om de 686 Rotterdamse Joodse kinderen te gedenken die in de jaren 1942-1943 uit de stad werden weggevoerd en niet meer terugkeerden.

Het nieuwe Joods Kindermonument bevindt zich in de nabijheid van de muur die herinnert aan de verzamelplaats Loods 24 aan de Rotterdamse Spoorweghaven. In samenspel met deze historische muur ontwierp architect Wim Quist een indrukwekkend en ruimtelijk gedenkteken waarin alle namen van de kinderen een plaats hebben gekregen.

Om de Joodse kinderen ook op een andere manier een gezicht te geven, is op de website van Stichting Joods Kindermonument een lijst in te zien met de namen, leeftijden en adressen van de kinderen.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd bij de onthulling aanwezig te zijn. De plechtigheid begint om 12.00 uur.

'Voices of the Levites' op tournee

'Voices of the Levites' (Kolot HaLevi'im), een Israëlisch muziekgezelschap dat zich heeft gespecialiseerd in het bespelen van instrumenten uit de tijd van de Eerste en Tweede Tempel, maakt een korte tournee door Nederland en zal volgende week met unieke muziek te horen zijn in vier historische synagogen.

Eeuwenoude Joodse bronnen verhalen hoe de Levieten meer dan tweeduizend jaar geleden in de tempels van Jeruzalem zongen en zichzelf begeleidden. Een aantal van de instrumenten die zij bespeelden (fluit, ramshoorn, harp) kennen wij nog altijd, maar in de geschriften worden ook instrumenten genoemd waarvan niemand kan bedenken hoe ze klonken. Datzelfde geldt natuurlijk voor het gezang van de Levieten.

Er was een creatieve geest voor nodig om een poging tot reconstructie te wagen. De Israëlische rockmusicus en instrumentbouwer Ilan Green baseerde zich op teksten uit Tora en Misjna om zich een voorstelling te kunnen maken hoe de muziekinstrumenten eruit gezien zouden kúnnen hebben. Op basis daarvan bouwde hij 16 instrumenten en maakte, samen met zijn drie mede-instrumentalisten, een voorstelling die het verhaal vertelt van de muziekinstrumenten en het leven in de tijd van de grote tempels in Jeruzalem.
De voorstelling is te horen en te zien op 11, 12, 13 en 14 april in Amsterdam, Deventer, Utrecht en Delft en wordt georganiseerd door Stichting MerkAz, met steun van KUNSTENISRAEL.

 • donderdag 11 april: Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Voor meer informatie en kaarten klik hier.
 • vrijdag 12 april: Synagoge Deventer, Golstraat 23, Deventer. Aanvang: 20.00 uur. Voor meer informatie en kaarten klik hier.
 • zaterdag 13 april: Joods Cultureel Centrum MerkAz, Magdalenastraat 1a, Utrecht. Aanvang: 20.30 uur. Voor meer informatie en kaarten klik hier.
 • zondag 14 april - Synagoge Delft, Koornmarkt 12, Delft. Aanvang: 15.00 uur. Voor kaarten klik hier.

Mimoenaviering 11 april

Al veel generaties lang vieren Marokkaanse Joden na afloop van de laatste dag Pesach het Mimoenafeest. Dat gebeurt niet alleen in Marokko, maar wereldwijd. In Nederland wordt het feest gevierd op 11 april met een sfeervolle bijeenkomst in Amsterdam.
Dit jaar is de Amsterdamse Mimoena extra feestelijk: dankzij drijvende kracht Sami Kaspi van Stichting Maïmon kan dit jaar het 3e lustrum worden gemarkeerd!

In Marokko wordt Mimoena gevierd met dans, zang, speciale gerechten en dranken en bezoek aan vrienden en familie, waarbij men elkaar Terb’hoe oe tsaadoe (geluk en voorspoed) wenst.

Mimoena herinnert aan de sterfdatum van Dayan Rabbi Maïmon ben Joseph, de vader van Moses ben Maïmon (Maimonides), die woonde in Fez en grote faam verwierf als arts en Tora- en Talmoedcommentator, de trots van de Marokkaanse Joden. Maar Mimoena is meer: het is ook een lentefeest. Daarom wordt op de achtste dag Pesach het huis getooid met korenaren, bloemen en tuinbonen.

Het Mimoenafeest is zeker de moeite waard om een keer mee te maken. Geef u op, uiterlijk op 10 april, per mail aan mimoenafeest@hotmail.com of telefonisch op 06-41822697. Informatie over locatie, aanvangstijd etc. wordt zo snel mogelijk toegestuurd.

De Nederlandse Mimoenaviering wordt jaarlijks georganiseerd door de non-profit organisatie Stichting Maïmon.

Izzy Abrahami overleden

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat maandag 1 april in zijn woonplaats Amsterdam Izzy (Isidore) Abrahami is overleden.

Abrahami, geboren in Bulgarije, ontsnapte aan de nazi’s en belandde in het toenmalige mandaatgebied Palestina. Hij volgde een opleiding tot acteur aan de theaterschool in Tel Aviv. Izzy was een echt theaterdier: hij acteerde, hij regisseerde en hij schreef scenario’s. In Nederland, waar hij zich eind jaren ’80 definitief vestigde, vergaarde hij vooral bekendheid met zijn documentaires. Sinds mei 1988 werkte hij samen met de eveneens in Nederland wonende Israëlische filmmaakster Erga Netz. Twee van hun documentaires zijn op de Crescas-website te bekijken: Op zoek naar het Joodse geheim, over het Nederlandse jodendom anno 2008, en De Bund, over de in 1897 opgerichte Algemeiner Jiddisher Arbeiter Bund.

Izzy Abrahami werd 83 jaar. Hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de grotendeels waargebeurde roman De man van Tsinegolde van Alexandra Terlouw-van Hulst, Erich Salomon & het ideale parlement, waarin Andreas Biefang en Marij Leenders in de voetstappen treden die deze fotograaf tussen 1928 en 1940 in Berlijn en Den Haag zette, en Gek op natuurkunde, waarin de Nederlandse fysicus Walter Lewin (1936) - u kent hem zeker van zijn optredens in het televisieprogramma De Wereld Draait Door - lastige wetenschap toegankelijk maakt.

De Engelse aanrader is dit keer geen boek maar het artikel The evolution of the olive. The Halachic History of the Expanding Kezayis, geschreven door rabbijn Natan Slifkin (1975, Manchester). Het artikel is zowel online te lezen als te downloaden als PDF. Ook de moeite waard om te bewaren voor Pesach volgend jaar.

En verder:
- Zondag 7 april is de dichteres Tuvit Shlomi (1980) te gast op de 'letterenborrel' in de Haagse Kunstkring, Denneweg 64 in Den Haag. Klik hier voor meer informatie (even omlaag scrollen).
- Charles Lewinsky zal maandag 5 mei om 16.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een interview geven voor publiek en voorlezen uit Terugkeer ongewenst.

De nieuwe Ramsjkrant is verschenen, met ook dit keer een aantal interessante boeken. Onze keus: Hans Keilson - Daar staat mijn huis (2011), Iki Freud: Electra. Het drama van de moeder-dochter relatie (2004), Stéphane Hessel: Geloven in het onwaarschijnlijke, terugblikken om vooruit te gaan (2012), Vasili Grossman: Alles stroomt (2009), Karel Deurloo en Nico ter Linden: Niet zo maar zo. Honderd en enige vraagtekens bij de Nieuwe Bijbelvertaling.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland.

 • Een gids voor Joods leven in Spanje op ShalomLife.com.
 • Van de 2000 jaar oude synagoge in Damascus rest nog slechts een ruïne, schrijft Times of Israel.
 • Woede en verbijstering over de handelwijze van de ultra-orthodoxe krant Bakehillah in de Forward.
 • In januari 2013 signaleerde the Sisterhood, de vrouwenpagina van de Forward, al eenzelfde verschijnsel in het weekbulletin van een Joods Studiecentrum in Kiryat Moshe.
 • En nu we het toch over vrouwen hebben: in JSpace een verhaal over Polly Adler (1900-1962), 'de Joodse Jezebel'.
 • Recent onderzoek laat zien dat Israeli's tot de gelukkigste mensen in de westerse wereld behoren, meldt Israel21C.
 • Time Newsfeed bericht over de reuring over een 'tentoonstellingsobject' in het Joods Museum Berlijn.
 • In Israël wonen nu 6 miljoen Joden, (dat is 75% van de totale bevolking van 8 miljoen). Daarmee telt het land voor het eerst het grootste aantal Joden ter wereld binnen één staat. Lees meer over deze demografische gegevens op Ynet.com.
 • Kan de staat Israël zowel Joods als democratisch zijn? De DailyBeast probeert een antwoord te formuleren.
 • Op Shir Hasjavoea/La Chanson de la Semaine een hommage aan Serge Gainsbourg die op 4 april 85 zou zijn geworden (Franstalig).
 • Marokkaanse Joden vieren na zonsondergang op de laatste dag van Pesach Mimoena, mét speciale gerechten. Op The Jew and the Carrot een artikel over de achtergrond, met recept!
 • Op de website van Yad Vashem kunnen lijsten met namen worden gedownload voor gebruik tijdens Jom Hasjoa herdenkingen.

‘A Distant Bird Singing’

Onder de titel 'A Distant Bird Singing' presenteert galerie deSERVICEGARAGE twee werken van videokunstenaars Avi Krispin en Sarah Vanagt (1976, België).

Avi Krispin (1980, Israël) toont A Killer Reunion, een videoinstallatie waarin een raadselachtige situatie te zien is: een huiskamer in totale wanorde waarin de aanwezigen keer op keer dezelfde handelingen verrichten. Wat is hier gebeurd, en zal de politieagent die de situatie komt onderzoeken het antwoord vinden in de 8 minuten die deze intrigerende video duurt? A Killer Reunion was eerder te zien op het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2013.

In The Corridor volgt Sarah Vanagt een ezel die wekelijks op bezoek gaat bij bejaarden in rusthuizen in Engeland. De video toont dat de ontmoetingen meer zijn dan alleen die tussen mens en dier. Deze video werd eerder vertoond tijdens het IDFA in 2010.

Te zien: 11 april - 5 mei in galerie deSERVICEGARAGE, Cruquiusweg 79, Amsterdam.

Website van de week
Shavei Israel

Shavei Israel werd tien jaar geleden opgericht door Michael Freund, nadat hij bij toeval in contact was gekomen met de hem tot dat moment onbekende Bnei Menashe, Joden in het noordoosten van India, één van de 'verloren stammen van Israël'. Hij ontdekte dat zij niet de enige 'zoekgeraakte' Joden waren die graag naar Israël wilden komen en besloot daar werk van te maken.

Inmiddels heeft een gezelschap academici, docenten en rabbijnen op het gebied van jodendom de krachten gebundeld om zoveel mogelijk kennis te verzamelen over deze 'verloren stammen van Israël', met als einddoel hen terug te brengen naar het thuisland. Wie zij zijn is te vinden onder Our Staff.

Op de website hebben de negen Joodse gemeenschappen waar Shavei Israel werkzaam is, elk een eigen pagina met informatie over de geschiedenis van de Joden in het betreffende gebied, aangevuld met foto's, video en audio, persoonlijke verhalen, artikelen en een verslag van de activiteiten die er worden ontplooid. De informatie onder The Kaifeng Jews is een goed voorbeeld van hoe de website is ingericht.

Het werk van Shavei Israel omspant de wereldbol, maar er zijn nog veel meer Joodse gemeenschappen waar de organisatie niet bij betrokken is. Die zijn te vinden onder Other communities.

Shavei Israel is een curieuze website, en zeker de moeite waard om eens in te duiken. De site is bovendien beschikbaar in maar liefst zes talen.

U vindt Shavei Israel ook op twitter, Facebook en YouTube.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 5 - 12 april

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.


vrijdag 5 april

 • Arte tv, 17.25: Die Schätze des Königs Salomon. Bestaan de legendarische schatten van Koning Salomon, of zijn de gevonden artefacten vervalsingen? Aan de symboolwaarde ervan bestaat echter geen twijfel. Herh.: 9/4, 17.30.
 • Radio 1 (VPRO), 19.02: Brands met boeken. Wim Brands in gesprek met Arnon Grunberg, schrijver en filmliefhebber, naar aanleiding van het verschijnen van diens essaybundel Buster Keaton lacht nooit.

zaterdag 6 april


zondag 7 april

 • Canvas, 12.00: Canvas Klassiek. Concert opgenomen in 2012 in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten naar aanleiding van de 90ste verjaardag van de Israëlische violist Ivry Gitlis.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.44: Gesprek op 2. Afl. Dan Ariely. Een studiogesprek met de Israëlisch-Amerikaanse gedragswetenschapper en hoogleraar psychologie en gedragseconomie over diens laatste boek The Honest Truth about Dishonesty (‘Heerlijk Oneerlijk’).
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer Jalda Rebling, cantor van de Liberale Gemeente die is gevestigd in de beroemde Oranienburger Straße in Berlijn, over de wedergeboorte van het Joodse leven in naoorlogs Duitsland en mr. Alphons Katan over zijn persoonlijke boek ‘Slagboom tussen leven en dood.’ Presentatie: Carine Cassuto, forumleider is Paul Damen.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.11: After. Korte documentaire van Lukasz Konopa uit 2011 over het dagelijks leven in Auschwitz. In een observatie van zonsopgang tot zonsondergang portretteert Konopa de activiteiten binnen het voormalige concentratiekamp. Herh.: 10/4, 17.25.
 • hollanddoc 24 (NTR/VPRO), 22.20: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012, gemaakt in samenwerking met acht regionale omroepen en in co-productie met NTR en VPRO. Afl. 1: Daar komen de buren, over de Duitse inval van mei 1940 vanuit Limburg belicht.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.17: The Crusades. De driedelige BBC-serie 'The Crusades' reconstrueert aan de hand van nieuwe bewijzen en theorieën de periode van de Kruistochten tot in detail. Aflevering 2: The clash of titans. Over de Derde Kruistocht en de twee beroemde historische figuren die deze belichamen: Richard Leeuwenhart, koning van Engeland, en de machtige sultan Saladin, vereniger van de islam. Herh.: 10/4, 20.26 en 12/4, 19.31.
 • ZDF, 23.30: ZDF-History. Afl.: Die Kinder des Ghettos - Der Aufstand von Warschau. Duitse documentaire uit 2013 naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen, nu 70 jaar geleden, toen in april 1943 de opstand in het ghetto van Warschau uitbrak.

maandag 8 april

 • hollanddoc 24 (VPRO), 21.16: The Elegant Universe. Documentaireserie over de snaartheorie, gebaseerd op het boek van en gepresenteerd door natuurkundige Brian Greene. Afl 1: Einstein's dream.
 • ZDF, 0.20: Ajami. Ingenieus geconstrueerde thriller uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti over de wijk Ajami in Tel Aviv waar Joden, Moslims en Christenen naast elkaar leven.
 • Arte tv, 0.30: Verletzlich. Documentaire van Reine Mitri over de Tweede Libanonoorlog.

dinsdag 9 april

 • ZDF, 20.15: ZDFzeit. Afl.: Die Jahrhundertfälschung - Hitlers Tagebücher. Documentaire over het mediaschandaal rond de vondst van Hitlers vermeende dagboeken in 1983.
 • Ned. 2 (NTR/VPRO), 23.00: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012. Afl. 2: Aflevering: Helden zonder glorie, over de verschrikkelijke slag om de Grebbeberg tijdens de Duitse invasie, vlak voor de capitulatie op 15 mei 1940. Herh.: hollanddoc 24: 9/4, 20.00 en 10/4, 23.29.

woensdag 10 april
- Arte tv, 21.50: Kafka - Der letzte Prozess. Documentaire uit 2011 van Sagi Bornstein over het werk van schrijver Franz Kafka, dat hij zelf wilde vernietigen. Maar vriend en schrijver Max Brod bewaarde het werk en bracht het na Kafa's dood naar buiten.
- BBC 4, 23.40: Old Jews Telling Jokes. Oudere Joodse Amerikanen vertellen moppen. Hard lachen, hun gehoor is niet meer wat het geweest is.


donderdag 11 april

 • Ned. 2 (JO), 14.50: Gelukkig oud in Beth Juliana. Deze week volgen we Mimi en Awraham, bibliotheekbeheerders van het bejaardenhuis.
 • Ned. 2 (JO), 15.10: Zoek de verschillen. Deze week: Naomi Garfinkel gaat naar een piepkleine Joodse gemeenschap in Ghana. Wennen kost tijd, en Poeriem vieren in Afrika?
 • Arte tv, 15.40: Verschollene Filmschätze. Afl.: 1936. Olympische Spiele in Berlin. Hoeveel belang hechtte Hitler aan deze Spelen, en wat voor propagandamiddelen zette hij in? Documentaire met niet eerder vertoonde beelden.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Theatermaker Ilay den Boer portretteerde in de afgelopen vijf jaar zijn familieleden in Israël in zijn voorstellingen. Nu sluit hij de reeks af met de zesde en laatste voorstelling De laatste dans. Wordt dit dan eindelijk Het Beloofde Feest?
 • BBC Radio 3, 0.00: Late Junction. Met nieuw werk van o.a. multi-instrumentalist Koby Israelite.

vrijdag 12 april

 • hollanddoc 24 (VPRO), 17.57: The Crusades. De driedelige BBC-serie 'The Crusades' reconstrueert aan de hand van nieuwe bewijzen en theorieën de periode van de Kruistochten tot in detail. Aflevering 3: Victory and defeat. Presentator Thomas Asbridge laat zien dat de uitkomst van de heilige oorlogen niet bepaald werd in Jeruzalem, maar in Egypte.
 • Ned. 2 (Max), 22.25: Oorlogsgeheimen. Afl. 1 van een vierdelige serie rond Nationale bevrijdingsdag met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
   
jaargang 9, nummer 14
vrijdag 05 april 2013
 

In deze nieuwsbrief

Laatste kans: met Crescas naar concert 65 jaar Israël
De Dode Zeerollen in Assen, dagtocht
Wie gaan er naar Abraham Inc.?
JHM wint Museumprijs 2013
7 april Jom Hasjoa-herdenking in Amsterdam
Onthulling Kindermonument Rotterdam
'Voices of the Levites' op tournee
Mimoenaviering 11 april
Izzy Abrahami overleden
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
‘A Distant Bird Singing’
Website van de week
Televisie en radio 5 - 12 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Zo, we hebben het weer overleefd – de mondhoeken zijn weer enigszins hersteld van de matzes (vooral de vierkante doen pijn), het huis is ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
In Die andere Bibliothek is eind vorig jaar Die Fünf verschenen, een oorspronkelijk in het Russisch geschreven roman van Vladimir ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Jarenlang was hij een treurig en kort verhaal in onze familie: Simon Caun, het broertje van mijn moeder. Geboren op 20 maart 1926 en ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
President Shimon Peres kon zich even niet beheersen. Ik geloof niet dat hij zelf op zeer hoge leeftijd in de Eeuwige is gaan geloven. Maar in ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik weet niet of er een samenhang is, maar vlak voor de 65e verjaardag van de staat Israël verschijnt een rapport van de OESO, de ...
lees verder


(advertenties)

banner givat

banner meldpunttaal

banner middenhoven

banner propra

banner sinaicentrum

banner venstra

banner amphora

banner misjpoge

banner niw

banner cia

banner blankevoort

banner yanshuf

banner luna3

banner levisson

banner jonet

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier