vrijdag 22 maart 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

'De laatste Joden van Irak'

De cursus 'Verdwenen Joodse gemeenschappen' die dit seizoen gegeven wordt door Daphne Meijer is al begonnen, maar omdat de cursus bestaat uit drie op zichzelf staande lessen kunt u gewoon aanschuiven.

Op donderdag 4 april behandelt Daphne de Joodse gemeenschap van Irak, de oudste en ooit één van de grootste diaspora's.
Tijdens de les kijkt u samen met de docent naar Forget Baghdad, een in 2001 gemaakte documentaire waarin vier in Israël wonende Irakees-Joodse schrijvers aan het woord komen. Hoe voelen ze zich nu ze niet meer in Irak zijn? Zijn ze nu vooral Joods of nog steeds Irakezen? En wat betekent dat dan?

Voor deze les zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Klik hier om direct in te schrijven, of hier voor meer informatie.
Let op: dit is niet de laatste les van deze cursus: door omstandigheden hebben wij met de data moeten schuiven.

Crescas kantoor, nieuwsbrief en Pesach

Pesach begint dit jaar op maandagavond 25 maart, de Seideravond, en valt aan het eind samen met het christelijke paasfeest op 31 maart en 1 april. De laatste dag Pesach is 2 april.

Dat betekent dat het kantoor van Crescas gesloten zal zijn op dinsdag 26 en woensdag 27 maart en ook op 1 en 2 april.
De nieuwsbrief van 29 maart verschijnt wel, maar in enigszins afgeslankte vorm.

Alle medewerkers van Crescas wensen u Chag Pesach Sameach!

Crescas-team krijgt versterking

Met ingang van 1 april treedt Valentijn van Ekris bij ons in dienst als coördinator digitaal leren. Sommigen van u hebben al eerder kennis gemaakt met Valentijn, hij heeft het afgelopen jaar stage bij ons gelopen. Valentijns contract loopt in eerste instantie tot eind 2013. Het is echter de bedoeling dat hij ook in 2014 en 2015 de productie van ons digitale lespakket gaat coördineren.

Door Valentijns komst hebben we de taken op kantoor beter kunnen verdelen. Channa Obstfeld, onze office manager, is nu de eerst verantwoordelijke voor de samenstelling van het traditionele aanbod. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de cursusadministratie, zij is het eerste aanspreekpunt voor docenten en cursisten. Tot slot mag Raya Lichansky niet onvermeld blijven. Zij is de onbetaalbare vrijwilliger die iedere week deze nieuwsbrief samenstelt!

Met dit team blijven wij keihard werken aan een uitgebreid educatief aanbod op een breed Joods terrein.

Jaarverslag 2012

“Oh, dat wist ik helemaal niet,” krijgen wij nog wel eens te horen. “Doet Crescas dat ook?”

In ons jaarverslag, dat deze week verscheen, leest u waarmee wij ons het afgelopen jaar hebben bezig gehouden: cursussen, lezingen, workshops, culturele activiteiten, de Digibieb, etc. En 2012 was natuurlijk het jaar van onze eerste on-line cursussen en de lancering van de Crescas-app.

U kunt het jaarverslag hier downloaden. Wilt u liever een exemplaar per post ontvangen? Dat kan. Een mailtje naar obstfeld@crescas.nl is voldoende, wij sturen u graag een exemplaar toe.

Pesach in de keuken: matzologie en meer

Wat is wel geoorloofd met Pesach en wat niet? Voor wie in deze materie het spoor bijster raakt - het is bijna wetenschap - is er op internet uiteraard van alles te vinden (zie ook Nieuws van heinde en ver in de nieuwsbrief van deze week).
Crescas helpt u een stukje verder op weg met twee artikelen die
Crescas-kookdocente Yvonne van Gelder speciaal voor Pesach voor ons schreef.

In Matzes, matzes, en nog eens matzes gaat ze in op de achtergrond van matzes, hoe ze gemaakt worden en ook wat je, behalve opeten met boter en suiker, nog meer kunt doen met deze kurkdroge crackers.

In het artikel Pesach en quinoa behandelt Yvonne de soms lastig te begrijpen scheiding tussen geoorloofde en verboden kitnijot (graansoorten).
Dit jaar ligt quinoa, dat jarenlang als niet-graangewas geoorloofd was, met name in de Verenigde Staten onder vuur, maar met uitzondering van Chabad hebben gerenommeerde en gezaghebbende kasjroetorganisaties als CRC en Star-K geen negatief advies over quinoa uitgegeven. Ook in Israël is nog altijd quinoa met KleP hechsjer verkrijgbaar. Maar het laatste woord is er wellicht nog niet over gezegd…

Wilt u meer weten over dit nog tamelijk onbekende product en wat u er voor heerlijke gerechten mee kunt bereiden? Lees Yvonnes artikel!

Boekennieuws

Deze week: van Hans Croiset de roman Lente in Praag, De jacht op het verzet, een uitputtend onderzoek gedaan door een aantal historici onder leiding van auteur/ journalist Ad van Liempt, en Het juiste moment, een bitterzoete liefdesgeschiedenis geschreven door Grimbert Rost van Tonningen.

De Engelse aanrader van de week: The Jerusalem Puzzle, een onvervalste thriller geschreven door Laurence O'Bryan. In Times of Israel een recensie van de hand van Ellis Shuman.

En verder:
- The New Yorker publiceerde een kort verhaal van Nicole Krauss, Zusya on the roof, online te lezen.
- Philip Roth werd tachtig, en de New Yorker was erbij.
- In het Letterkundig Museum in Den Haag is vanaf 2 juni een tentoonstelling te zien rondom Het stenen bruidsbed, Harry Mulisch' eerste grote roman over WOII. Parallel aan de tentoonstelling brengt het Nationale Toneel de Nederlandse toneelpremière van Het stenen bruidsbed. Lees meer op literatuurplein.nl.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland. Deze week staat Pesach centraal.

 • Door een gezamenlijke actie van het Russisch Joods Congres en internetmarketeer Vigoda.ru krijgen Joden in Moskou dit jaar gratis matzes. Lees meer in de Forward.
 • De strijd of quinoa wel of niet geoorloofd is voor Pesach woedt nog volop, schrijft JTA.
 • In de Jewish Review of Books een artikel over de samenstellers van Our Haggadah: Uniting Traditions for Interfaith Families
 • Altijd al willen weten hoe het huidige Amerikaanse Kasjroetsysteem is ontstaan? Het begon in 1986 met een haring, weet de Jewish Review of Books.
 • In de Jew & the Carrot een artikel over OU Kitnyot, granen die wél geoorloofd en dus onomstreden zijn met Pesach.
 • Voor het eerst in 500 jaar wordt in de Spaanse stad Ribadavia weer pesach gevierd. Op de Seider is iedereen welkom, schrijft Times of Israel.
 • Wie wel eens Amerikaanse recepten gebruikt weet dat daar doorgaans gevraagd wordt om kosher salt. De Forward legt uit wat het is en hoe het aan zijn naam komt.
 • Jodendom en voedsel, een dankbaar onderwerp waar het in New York gevestigde LABA House of Study graag modern tegenaan kijkt. De Forward kijkt mee.
 • In Times of Israel een artikel over hacker van goeden wille Nir Goldshlager die tot twee maal toe Facebook van de ondergang wist te redden.
 • En tot slot op YouTube een geweldige geluidsopname van Chasene Niginim, gespeeld door de Joseph Cherniavsky & Yiddish American Jazz Band, opgenomen in 1925 (!).

Website van de week
Haggadot.com

In de aanloop naar Pesach en zoekende naar een Website van de week passend bij de tijd van het jaar kwam uw redacteur op de website Haggadot.com. Make your own Passover Haggadah.

Haggadot.com werd in 2007 gestart door Eileen Levinson, als onderdeel van haar afstudeeropdracht Grafisch Ontwerpen aan het California Institute of the Arts. Het project is sindsdien uitgegroeid tot een interactief Hagada-project op internet waaraan iedereen waar ook ter wereld kan bijdragen. Onder Contributors vindt de bezoeker namen en artikelen.

Met behulp van Haggadot.com kan iedereen zijn eigen Hagada samenstellen. Dat klinkt merkwaardig: de teksten die tijdens de Seder worden gelezen liggen, wat betreft inhoud en volgorde, immers vast. Maar wie zijn Seder een persoonlijke, hedendaagse invulling wil geven zoekt zelf naar commentaren op de verhalen. Daarvoor biedt deze website vele mogelijkheden.

What to include in your Haggadah zet de verschillende handelingen in de juiste volgorde, met een korte uitleg over wat te doen en hoe. Dit is ook meteen de handleiding voor de verdere invulling met elementen uit de Clip Library.

Op de startpagina staan in de linkerkolom staan de meest doorzochte categorieën onder elkaar. Wie tijdens de Seder bijvoorbeeld aandacht wil besteden aan sociaal-maatschappelijke onderwerpen vindt onder Social Justice 178 bijdragen.

Clip Library is de volgende stap op weg naar uw eigen Hagada. Begin bij FILTER BY en kies uit Section voor welk onderdeel u een item wilt hebben. Voorbeeld: Karpas. U kunt kiezen uit verschillende commentaren, visies, overwegingen en illustraties. Plaats een bookmark als u uw keuze nog niet definitief hebt bepaald, of zet uw keuze direct in uw eigen Hagada-in-wording.

Clip Categories biedt de mogelijkheid om uw keuze verder te verfijnen. Wie tieners aan de Sedertafel heeft, vindt onder Teens 72 verschillende items, van een artikel over de ideale lengte van de Seder tot toepasselijke clips uit Harry Potter films…
Onder Use en Media Type zijn de onderdelen voor de Hagada niet op onderwerp maar op type gerangschikt.

En hoe nu verder?
Haggadot.com biedt een aantal templates (opmaakmodellen) voor uw eigen Hagada. Het enige wat u hoeft te doen om daarvan gebruik te kunnen maken is een account aanmaken (kostenloos!). Daarna kunt u aan de slag.
Bijzonder is de optie om ieder jaar een ander thema voor uw Seder te maken - eerdere haggadot blijven bewaard.

De website houdt een blog bij met actuele nieuwtjes en tips.
U vindt Haggadot.com op Facebook, Twitter en Pinterest; onderaan de startpagina bevindt zich het formuliertje voor inschrijving op de nieuwsbrief.

Haggadot.com is, zoals gezegd, interactief. Wie een account heeft kan bijdragen leveren in tekst en beeld.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Nog één keer: 'Seichel'

'Wegens enorm succes geprolongeerd', heet dat in de bioscoop, en dat geldt nu voor de cabaretvoorstelling Seichel waarin David Simon en Menno van der Reis, beter bekend als Cabaret Kwatsch, college geven over hoe Joods Nederland eruit zou moeten zien.

Voor deze gelegenheid krijgt het duo versterking van Alfie de Vries & Jonas Poolman, het jongste cabaretduo van Joods Nederland dat met een speciaal gastoptreden zijn opwachting zal maken.

Cabaret Kwatsch staat garant voor een voorstelling met onvervalst Joodse humor. Zoals David en Menno zelf op hun facebook-pagina schrijven: ‘Of het nu gaat om Kowedschleppers of Risjesponums, nieuwe LJG-sjoels of AMOS-diensten, Joden of Moslims (… ) het Joods filmfestival, het Joods Muziekfestival, het Joods Literatuurfestival en het Joods Korenfestival … Wie niet door ons beledigd wordt heeft pas écht reden om beledigd te zijn’.

 • zondag 12 mei, Apollofirst Theater, Apollolaan 123 in Amsterdam. Aaanvang: 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30. Wees er snel bij: Apollofirst is een klein theater met slechts 55 stoelen! Reserveer uw kaarten tijdig met een e-mail aan cabaretkwatsch@hotmail.com.

Ben Gershon in Wenen

In het Joods Museum van Wenen werd op 20 maart de tentoonstelling Alle meschugge? Jüdischer Witz und Humor geopend. De tentoonstelling biedt een breed overzicht van Joodse humor van vroeger tot nu en in alle denkbare vormen.
Berlijn en Wenen, steden waar de Joodse humor tot grote bloei kwam, staan centraal in de tentoonstelling, maar er is ook bijzondere aandacht voor Joodse humor in de Verenigde Staten en Israël.
Grote verrassing is de aanwezigheid van de cartoons van de Nederlandse striptekenaar Ben Gershon, waarin diens geesteskind Jewy Louis: the 100% kosher comic-strip on Jewish Lifestyle centraal staat. De cartoons van Ben Gershon verschenen gedurende enkele jaren in het NIW.
Zowel Ben Gershon als Jewy Louis hebben een pagina op Facebook.

De Oostenrijkse televisie besteedde met een item aandacht aan Alle meschugge en op YouTube is een korte video te zien met op 1'10" ook beelden van Jewy Louis.

De tentoonstelling is te zien tot 18 september 2013. Klik hier voor meer informatie.

'Peintisseries' van Saskia Weishut-Snapper

Saskia Weishut-Snapper is textielkunstenares. Ze maakt kleurrijke kunstwerken van textiel, verf, en/of de kunststof Tyvek. De verrassende effecten die ontstaan door borduren en manipulatie met hitte blijven haar, en de toeschouwer, fascineren.

Belangrijk deel van haar werk vormen de textiele Judaïca zoals Toramantels en een huwelijksbaldakijn voor de permanente expositie over Joodse traditie in het Joods Museum Berlijn.

Weishuts creaties worden wordt internationaal tentoongesteld en valt regelmatig in de prijzen. Zo ontving zij de Prix Quiltmania met Wherever I go, een creatie waarin een spijkerbroek het motief vormt en hing haar werk op de exposities van European Art Quilts IV.

De 'peintisseries' van Saskia Weishut zijn tot en met 12 mei te zien in Galerie de Vereeniging in Workum als onderdeel van de tentoonstelling 'Vertolking'. Klik hier voor meer informatie.

Tevens wordt werk van Weishut tot 20 mei tentoongesteld in Verpleeg- en Reactiveringscentrum Randerode te Apeldoorn. Dagelijks toegankelijk van 10.00 tot 20.00 uur. Klik hier voor adres en meer informatie.

Op haar eigen website geeft Saskia Weishut-Snapper zelf tekst en uitleg over wat haar drijft, inspireert en hoe ze te werk gaat.

Stadsgesprek 'Arm en rijk in Joods Amsterdam'

Zondag 7 april komt Tirtsah Levie Bernfeld naar het Amsterdams Stadsarchief voor een gesprek over 'Arm en rijk in Joods Amsterdam'.

Amsterdam trok als welvarende en tolerante stad veel mensen. Onder hen vele armen die op de vlucht voor vervolging, oorlog en economische malaise. Voor veel Joden had de rijkdom van hun Portugese geloofsgenoten die zich al in Amsterdam hadden gevestigd een grote aantrekkingskracht - in die stad was vrijheid van godsdienst te vinden en mogelijkheden om het economisch beter te krijgen.

In haar lezing beziet Levie Bernfeld armoede en welzijn vanuit het perspectief van zowel de weldoeners als de ontvangers en brengt, honderden jaren na dato, de dynamische relatie tussen rijk en arm tot leven. Ze gaat in op filantropie, sociale mobiliteit en de mate van gehoorzaamheid en behandelt de motieven van de armen voor deelname aan de Amsterdamse Portugese gemeenschap. Ze vertelt ook over de kleine maar actieve groepen Sefardische bandieten met hun eigen clandestiene netwerken.

Aan de lezing in het Stadsarchief ligt het boek Poverty and Welfare among the Portuguese Jews of Early Modern Amsterdam (Littman, Oxford: 2012) waarvoor zij in 2012 de prestigieuze National Jewish Book Award in de categorie Sefardic Culture ontving.

De lezing van Tirtsah Levie Bernfeld vindt plaats in de gesprekkenreeks 'Amsterdam in gesprek' waarin spraakmakende gastsprekers worden geïnterviewd over onderwerpen uit de roemruchte Amsterdamse geschiedenis of een actueel onderwerp in historisch perspectief geplaatst.

 • Zondag 7 april: Arm en rijk in Joods Amsterdam. Aanvang: 15.00 uur, de toegang is gratis.

Let op: gezien de capaciteit van de zaal is er plaats voor maximaal 100 mensen.

'Barbra Streisand Live' in Amsterdam

Een van de vier exclusieve optredens waarvoor de beroemde zangeres deze zomer naar Europa komt staat gepland op 6 juni in Ziggo Dome in Amsterdam. Volgens concertorganisator Mojo Concerts is het de eerste keer dat Barbra Streisand in Amsterdam zal optreden.

Streisand wordt begeleid door een groot orkest en brengt enkele speciale gasten mee, waaronder haar zoon Jason Gould, haar zus Roslyn Kind en trompettist Chris Botti.

De kaartverkoop start op 23 maart. Klik hier voor meer informatie.

Televisie en radio 22 -29 maart

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.
Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

vrijdag 22 maart

 • Mezzo, 14.55: All the things you are. Jazzconcert met saxofonist Lee Konitz (1927) en pianist Dan Tepfer (1982).
 • Ned. 2 (VPRO), 20.55: Wo ist der Bahnhof? Ter gelegenheid van de Boekenweek 2013 is de verzetsfilm van Van Kooten en De Bie in originele versie hersteld. De broers Gé en Arie Temmes verhalen over hun verzetsdaad in de Tweede Wereldoorlog.
 • Ned. 1 (VPRO), 22.50: Op 't nachtkastje. De VPRO brengt tijdens de Boekenweek 2013 vijf korte auteursportretten. Aflevering 5: Leon de Winter. Leon de Winter heeft kortgeleden, samen met echtgenote Jessica Durlacher, de eerste fase van een uitdagend en vooral hartroerend project afgerond. Samen gaan ze op locatiebezoek om de voortgang te bespreken.
 • Ned. 2 (VARA), 23.05: Incendies. Meeslepende thriller (en noodlotsdrama) uit 2010 waarin de tweeling Jeanne en Simon op zoek gaan naar hun roots in een door oorlog verscheurd Midden-Oosten. Daar doen ze een gruwelijke ontdekking.

zaterdag 23 maart


zondag 24 maart

 • Radio 1 (VPRO), 11.25: Het spoor terug. Afl.: De Joodse couturier Max Heymans. programma gewijd aan de nestor van de Nederlandse mode, de eerste die de haute couture na de oorlog in Nederland op de kaart zette.
 • BBC 1, 13.20: Passover: Why Is This Night Different? Aan de vooravond van Pesach 2013 spreekt Giles Coren over het belang van deze Jomtov.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Gelukkig oud in Beth Juliana. Veel Joodse Nederlanders zijn na de oorlog uit Nederland naar Israël getrokken om het land op te bouwen. Maar nu, op latere leeftijd, hebben zij bewust besloten om gelukkig oud te worden in het 30 jaar geleden opgerichte Nederlandse bejaardenhuis benoorden Tel Aviv. Deze week volgen we Mimi en Awraham.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Zoek de verschillen. Nieuwe afleveringen van dit programma waarin Joodse jongeren naar verschillende bijzondere en exotische Joodse gemeenschappen worden gestuurd. deze week gaat Naomi Garfinkel naar Ghana.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: VS-correspondent Bernard Hammelburg en de  journalisten  Paul Brill en Daphne Meijer over Obama's bezoek aan Israël, de toekomst van de relaties VS-Israël en het vredesproces. Verder ondermeer een reportage over de internationale campagne voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) in Nederland en aandacht voor een boek van journalist Sjoerd Post  over de vroegere directeur van de speelgoedfabriek Elcee-Haly, de nu 90-jarige Herbert Steinweg uit Bovensmilde. Presentatie: Cees Wijburg, forumleider: Paul Damen
 • Radio 4 (Max), 20.02: Avondconcert. De tweede helft van dit programma is gewijd aan het concert met muziek van Salomone Rossi door ensemble Profeti della Quinta 'Een Hebreeuwse Mantovaan', opgenomen op 15 maart jl. in Vredenburg Leeuwenbergh in Utrecht.
 • hollanddoc4 (NTR), 22.53: Water en vuur, de roerige geschiedenis rond Marinus van der Lubbe 1909 - 1934. Documentaire uit 1998 over de levensgeschiedenis van de Nederlandse metselaar en communist Marinus van der Lubbe die de Duitse Reichstag in brand zou hebben gestoken.
 • Ned. 2 (RKK), 23.00: Kruispunt. Afl.: Kinderen van het allerlaatste transport. Het bijzondere verhaal van de groep ‘Onbekende Kinderen’ die op 13 september 1944 met het laatste transport uit Westerbork vertrok, met bestemming Bergen Belsen. Her.: 26/3, 14.00.
 • Ned. (KRO), 23.35: Oog in oog. In een één op één gesprek voelt Sven Kockelmann machthebbers aan de tand. Afl.: Bram Mozkowicz. Het is de tweede keer dat Kockelmann aan tafel zit met de bekende strafpleiter.

maandag 25 maart

 • Arte tv, 17.25: Die Schätze des Königs Salomon. Wat is waar van de verhalen en zijn de gevonden voorwerpen echt?
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl: Duelle - Marlene Dietrich gegen Zarah Leander. Documentaire over de carrières en de politieke keuzes van Marlene Dietrich en Zarah Leander tijdens het nazibewind in Duitsland.
 • Arte tv. 0.20: Alter ist… De laatste, zeer persoonlijke en dicht op de huid gedraaide film van de invloedrijke videokunstenaar en filmer Stephen Dwoskin (1939-2012).

dinsdag 26 maart

n.v.t.


woensdag 27 maart

 • cultura24 (NTR), 20.30: 3Doc. Afl.: Amy Winehouse: The final goodbye. Documentaire over het tragisch korte leven en de stormachtige carrière van één van de grootste jazz- en soulzangeressen van deze eeuw.
 • BBC 2, 21.00: A very British wedding. Afl.: Natalie en Ben gaan onder de choepa, en Anj and Alan trouwen volgens de Hindoestaanse traditie in een witte bruiloft.

donderdag 28 maart

 • ARD/Das Erste, 16.45: Frauengeschichten. Documentaire over Rachel Shneiderman (61) en Michèle Prigoschin (16), twee vrouwen die schrijven over de geschiedenis van Joodse vrouwen in Berlijn.

vrijdag 29 maart

 • Arte tv, 22.35: Der jüdischer Kardinal. Biografisch drama uit 2012 over Aaron Jean-Marie Lustiger die tijdens de Duitse bezetting rooms-katholiek werd en als aartsbisschop van Parijs een van de belangrijkste raadgevers van paus Johannes Paulus II werd.
 • ZDF, 23.00: Der Junge im gestreiften Pyjama. oorlogsdrama uit 2008 over de vriendschap tussen officierszoon Bruno en Shmuel die aan de andere kant van het hek woont.
   
jaargang 9, nummer 12
vrijdag 22 maart 2013
 

In deze nieuwsbrief

'De laatste Joden van Irak'
Crescas kantoor, nieuwsbrief en Pesach
Crescas-team krijgt versterking
Jaarverslag 2012
Pesach in de keuken: matzologie en meer
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Nog één keer: 'Seichel'
Ben Gershon in Wenen
'Peintisseries' van Saskia Weishut-Snapper
Stadsgesprek 'Arm en rijk in Joods Amsterdam'
'Barbra Streisand Live' in Amsterdam
Televisie en radio 22 -29 maart


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Inmiddels heeft zo'n beetje iedereen er wel een beetje last van PPS – het Pre-Pesach Syndroom.
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
De Hagada probeert de jonge generatie vragen te laten stellen. Jongens en meisjes die het verhaal lezen of beluisteren, worden ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
"Yes you can". Ik veronderstel dat de Amerikaanse president Barack Obama deze woorden op een spandoek heeft gezien toen hij dinsdag Jeruzalem binnenreed.
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner venstra

banner yanshuf

banner misjpoge

banner blankevoort

banner givat

banner cia

banner amphora

banner propra

banner jonet

banner luna3

banner middenhoven

banner niw

banner levisson

banner sinaicentrum

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier