vrijdag 8 maart 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Laatste kans: 'Herdenken, een filosofische beschouwing'

Voor de lezing van Frederik van Gelder 'Herdenken, een filosofische beschouwing', dinsdag 12 maart, zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

In zijn lezing zal Van Gelder spreken over de veranderende vorm en inhoud van het herdenken van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de discussie die daar al enkele jaren over gaande is. Aan de hand van materiaal uit diverse bronnen legt hij uit dat herdenken als fenomeen altijd een dynamisch proces is geweest.
Klik hier voor meer informatie, of hier om direct in te schrijven.

Wandeling Joods Amsterdam

Bij stamboomonderzoek stuit je vaak op beroepen als ‘klover’, ‘snijder’ of ‘slijper’. Typisch Joodse beroepen, diamantbewerkers. Klovers splitsten de ruwe diamant, snijders brachten de grondvorm aan en slijpers tenslotte slepen de facetten aan de diamant.

Tot circa 1820 was het bewerken van diamant voornamelijk huisnijverheid, vaak met hele gezinnen. In de eerste helft van de 19e eeuw ontstonden de eerste fabrieken, eerst aangedreven op stoom, later op elektriciteit. In de Weesperbuurt, waar zo veel Joodse diamantbewerkers woonden, is deze ontwikkeling nog duidelijk in het straatbeeld terug te vinden.

Daniël Metz neemt u mee op een wandeling die begint bij de ‘Burcht’, het gebouw van de Diamantwerkersbond in de Henri Polaklaan. De wandeling voert langs diverse (grote) diamantfabrieken en langs het hoofdkantoor van de Handwerkers Vriendenkring, om te eindigen bij de Diamantbeurs aan het Weesperplein.

Op een hopelijk zonovergoten zondagochtend maakt u kennis met een belangrijk stuk Amsterdams-Joodse geschiedenis. De wandeling vindt plaats op zondag 24 maart, van 11.00 tot 13.00 uur. Kosten: 15 euro.

Klik hier voor meer informatie of om direct in te schrijven.

Digibieb: Maurits Mok, gedichten

Maurits Mok is misschien wel een heel goed voorbeeld van hetgeen wij met onze digitale bibliotheek willen bereiken. De in 1989 overleden Mok schreef gedichten, maar ook romans en kinderboeken. Hij was vertaler, onder andere van boeken van Jean-Paul Sartre, Pierre Teilhard de Chardin, Aldous Huxley en D.H. Lawrence. Hij was literatuurcriticus en hij nam plaats in de jury van diverse literaire prijzen. Mok’s proza en poëzie vormen een imposant oeuvre. Maar … hoe bekend is deze auteur, die zo veel werken op zijn naam heeft staan, vandaag de dag nog? Door de boeken van Mok op te nemen in onze Digibieb willen we zijn werk aan de vergetelheid ontrukken en in de aandacht houden.

Vandaag publiceren wij alleen Mok’s gedichten, alles bij elkaar maar liefst 34 titels! En u weet: alle boeken in de Crescas Digibieb kunt u gratis downloaden of online lezen.

Klik hier om meer te lezen over Maurits Mok en voor een overzicht van zijn gedichten en gedichtenbundels.
Volgende week: Mok's proza.

Beestenboel in het JHM

Terwijl in het JHM de tentoonstelling Lekker Joods! nog loopt, opent het museum vrijdag 29 maart alweer de volgende publiekstrekker: Beestenboel. Dieren in de kunst.

De expositie laat zien dat afbeeldingen van dieren van oudsher voorkomen op Joodse ceremoniële (kunst)voorwerpen. Vaak is er een rechtstreekse verwijzing naar de bijbel, denk maar aan de slang in Beresjiet, het eerste boek van de Tora, of de dieren die aan de hogepriesters werden aangeboden om te worden geofferd in de tempel.

Het JHM zelf bezit een fraaie collectie voorwerpen waarop dieren te zien zijn, maar voor deze tentoonstelling zijn ook bruiklenen uit de collecties van het Teylers Museum, het Haagse museum Beelden aan Zee en de Amsterdamse dierentuin Artis binnengehaald.

De dieren in deze midden in de Amsterdamse Jodenbuurt gelegen dierentuin vormden voor toonaangevende Joodse beeldend kunstenaars als Joseph Mendes da Costa (1863-1939), Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) en met name Jaap Kaas (1898-1972) een bron van inspiratie. Jaap Kaas was er bijna dagelijks te vinden - er zijn veel foto's waarop hij, in schildersjas gehuld, aan het werk is bij de dierenverblijven, waaraan hij de benaming van officieuze 'beeldhouwer van Artis' te danken had. Kaas had zelfs bijna 20 jaar lang, tot 1945, een eigen atelier in de beroemde Artis-bibliotheek. Vijf van Kaas' beelden zijn nog altijd in Artis te zien.

Voor deze tentoonstelling heeft het JHM de bijzondere sponsoractie 'Word dierverzorger voor 150 dagen!' op poten gezet. Lees hier meer.

NLdoet - de grootste vrijwilligersactie van Nederland

Op 15 en 16 maart trekt een leger vrijwillige klussers erop uit om te helpen bij het opknappen, opruimen, schoonmaken en vernieuwen van een groot aantal projecten.

Onder de 8395 aangemelde projecten (stand op 6 maart, 9 dagen voor aanvang van het klusweekend!) is de Uilenburgersjoel in Amsterdam. Daar worden mensen gezocht om te helpen bij het opknappen van de entree van het uit 1766 daterende gebouw.
Ook delen van de buitenmuur moeten onderhanden worden genomen. De werkzaamheden worden begeleid door bestuursleden van de Uilenburgersjoel en een aantal vakspecialisten.
Klik hier als u op vrijdag 15 maart de handen uit de mouwen wilt steken, en hier om mee te helpen op zaterdag 16 maart.
Op beide dagen wordt gewerkt van 10 tot 16 uur.

Meer weten over NLdoet, misschien omdat ook ú volgend jaar een klus te klaren hebt? Klik hier.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Jeruzalem, het derde kookboek van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, van Tom Verwaijen het in eigen beheer uitgegeven en van een voorwoord van Ewoud Sanders voorziene Joods Gouda. Een Joodse geschiedenis vanaf 1737 tot omstreeks 1850, en Zolang niet alles is verteld. Een kleine kroniek van mijn vader, waarin Marre van Dantzig de levensgeschiedenis van haar vader Dolf van Dantzig reconstrueert vóór deze zijn geheugen geheel aan Alzheimer verliest.

De Engelstalige aanrader: Menachem Begin, A Life, de biografie van de man die van 1977 tot 1983 de 6e premier van Israël was, door Avi Shilon. In Tablet Magazine een lovende recensie van Kinky Friedman.

En verder:
- De Amerikaanse editie van Arnon Grunbergs roman Tirza is verschenen. Bekijk hier het filmpje dat van de lancering werd gemaakt.
- In Zaandam is bij de voormalige synagoge aan de Gedemptegracht een gedenksteen onthuld voor Jacob Israël de Haan. Een video is te zien op YouTube.
- David Pefko heeft met Het Voorseizoen de Inktaap 2013 gewonnen, een prijs die wordt toegekend door jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao.
- Woensdag 6 maart is Uitgeverij Fosfor van start gegaan, een nieuwe, digitale uitgeverij gespecialiseerd in journalistiek en literaire non-fictie, maar dan uitsluitend als e-book. Onder de downloadbare boeken: U wordt door niemand verwacht. Nederlandse joden na kampen en onderduik van Michal Citroen.
- Woensdag 20 maart: Eat & Read bij boekhandel De Vries in Haarlem naar aanleiding van het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi, Jeruzalem. Klik hier voor kaarten.

Movies that Matter 2013

Het jaarlijkse festival Movies that Matter vindt dit jaar plaats van 21 t/m 27 maart in een aantal filmtheaters in Den Haag.
Het filmprogramma bestaat uit circa zeventig speelfilms, documentaires, animatie- en korte films, waaronder films die op dit festival hun wereldpremière beleven of in Nederland uitsluitend in het kader van dit festival te zien zijn.

Crescas koos uit het programma een aantal films die voor onze doelgroep interessant kunnen zijn. Klik op de filmtitel voor meer informatie en vertoningsdata.

 • The law in these parts. Documentaire uit 2011 van de Israëlische cineast Raanan Alexandrowicz. Klik hier voor meer informatie en data. Na afloop van de film is er een discussie, georganiseerd in samenwerking met gate 48 - platform voor kritische Israëli’s in Nederland. Website: thelawfilm.com
 • My neighbourhood. Korte documentaire uit 2012 over de Palestijnse jongen Mohammed El Koerd die opgroeit in de wijk Sheikh Jarrah in het hart van Oost-Jeruzalem. De film is een Amerikaans-Israëlisch-Palestijnse coproductie. Website: justvision.org/myneighbourhood
 • Soldier on the roof. Documentaire uit 2012 van de Nederlandse cineaste Esther Hertog over het gespannen dagelijks leven in de Joodse enclave in Hebron, waar achthonderd kolonisten wonen tussen hun 120 duizend Palestijnse buren. Soldier on the Roof won op IDFA 2012 zowel de prijs voor de beste debuutfilm als de Dioraphte Award voor Beste Nederlandse Documentaire.
 • One day after peace. Documentaire uit 2012 van Erez en Miri Laufer over de ontroerende zoektocht van de in Zuid-Afrika geboren Robi Damelin naar verzoening met de Palestijnse moordenaar van haar zoon. Website: onedayafterpeace.com
 • A world not ours. Documentaire uit 2012 van Mahdi Fleifel. De film biedt een uniek, intiem en bij vlagen humoristisch inkijkje in het leven van Palestijnse vluchtelingen in het kamp Ain el-Helweh (‘zoete lente’) in Libanon.
 • Out in the dark. Politiek geladen gay speelfilm uit 2012 van Michael Mayer over psychologiestudent Nimr uit Ramallah en zijn nieuwe vriend Roy, een advocaat uit Tel Aviv. Hun roze wolk wordt verstoord door intolerantie en de realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Bob en Mimi: 13 jaren leven in brieven

'Voed mijn kind niet op met haat'. De correspondentie tussen Mimi Gobits en Bob Wijnberg en anderen tussen 1932 en 1945. Het is de titel van een brievenboek van vóór, in en kort na de oorlog van een Joodse familie.

Bob en Mimi zijn de ouders van schrijfster en beeldend kunstenaar Chawwa Wijnberg. In 1992 werd per post een groot pakket met meer dan 300 brieven en talloze foto's bezorgd. Het pakket was afkomstig uit Israël, waar twee jaar eerder Mimi Gobits was overleden.

De brieven en andere documenten vormen samen de basis voor een chronologische reconstructie van de levens van twee mensen. Die begint als een doodnormale correspondentie tussen de jonggeliefden Mimi en Bob en loopt uit op de schrijnende briefwisseling tussen Mimi, die met dochter Chawwa in onderduik zit, en Bob die als Joods verzetsstrijder door de Duitsers in het Oranjehotel in Scheveningen gevangen is gezet.
De toon van de brieven verandert naarmate de tijd verstrijkt en wordt hartverscheurend in de laatste brieven van Bob als hij afscheid neemt van Mimi en zijn dan net één jaar oude dochter Chawwa. Op 29 juli 1943, een jaar na zijn arrestatie, wordt hij gefusilleerd. Het antwoord van Mimi heeft hij dan al niet meer kunnen lezen.

'Voed mijn kind niet op in haat' is een liefdevolle reconstructie waarin zelfs kleine details over de staat van de brieven ('clandestien met tandpastavlekken', 'in een hansaplast-omslag met een pleister in foliepapier') zijn opgenomen. Het boek geeft de lezer een intieme kijk op de levens van mensen die tegen de klippen op proberen de moed erin te houden. Als PDF te downloaden en ook op een tablet of e-reader te lezen.

Kijk ook eens op Chawwa Wijnbergs eigen website, en schrijf u in op haar wekelijkse column.

Keren Levi bij Cinedans

Cinedans – Dance on Screen Festival is een internationaal dans-, film- en mediafestival waarin de dansfilm, het wezenlijke samengaan van de disciplines dans en film, centraal staat. De focus ligt op choreografieën speciaal gemaakt voor camera en bijzondere filmadaptaties van bestaande dansvoorstellingen.

In editie 2013 van Cinedans is de dansfilm Inside Envelopes te zien, een werk van de in Nederland werkzame Israëlische choreografe Keren Levi en de Engelse musicus Tom Parkinson. De eerste nodigde haar zus Reut uit en de tweede zijn tweelingbroer Alex. Met zijn vieren werkten ze aan een productie over de connectie tussen bloedbanden, muziek en dans. Door het creatieproces op een intieme manier in beeld te brengen, onthult de film hun unieke relatie, 'inside envelopes'.

Inside Envelopes heeft in de Israëlische filmcompetitie van het Epos 4 International Art Film Festival de eerste prijs gewonnen. De film beleeft zijn Nederlands première tijdens Cinedans.

 • Keren Levi: Inside Envelopes. Zaterdag 9 maart, 10.30, zaal 2 van EYE Filminstituut. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland. Deze week onder meer aandacht voor taal.

 • Leuk voor iPad-bezitters: Just Jew It!, een splinternieuw digitaal tijdschrift, en net op tijd voor Pesach. Meer in All Jewish Digital.
 • Net buiten het plaatsje Los Lunas in de Rio Grande vallei in New Mexico bevindt zich in een bergwand een mysterieuze steen met een opschrift dat wetenschappers voor een raadsel plaatst. Is de benaming 'rots van de tien geboden' terecht? Het zou zomaar kunnen, schrijft Tablet Magazine.
 • Ook in de Malinese stad Timboektoe hebben Joden geleefd, en materiaal dat daarvan het bewijst vormt, wordt met zorg omringd, schrijft de Forward.
 • Het Achva Academic College in Be'er Tuvia in het zuidwesten van Israël heeft als eerste academische instelling van het land een Bedoeine als president. Lees meer in The Canadian Jewish News.
 • In Jewish Ideas Daily een mooi artikel over de voorzichtige wedergeboorte van het Portugese jodendom.
 • Er is een nieuw Jiddisj-Engels woordenboek verschenen. Volgens Eitan Kensky in de Forward is het boek 'een meesterwerk'.
 • Wie wel eens in het Engels scrabbelt of Wordfeud of Words with Friends speelt, weet dat in deze woordspelletjes (de Engelstalige versie) de woorden 'jew' en 'goy' niet gebruikt mogen worden. Tablet Magazine weet waarom.
 • Volgens Jewniverse is de 29-jarige Efrat Gosh 'de Israëlische Edith Piaf'. Met video.
 • Daniel heeft een bijzondere manier om gasten uit te nodigen voor zijn bar mitswa, met een video op YouTube!

'Lore', een bijzondere oorlogsfilm

'Lore', de officiële inzending van Australië voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film 2013, speelt zich af in het voorjaar van 1945. Duitsland heeft de oorlog verloren, de geallieerden trekken het land binnen.

Een Duits gezin pakt haastig spullen bij elkaar om te vluchten. De kinderen begrijpen niet wat er aan de hand is, waarom hun ouders documenten verbranden.
Dit klinkt als het begin van de zoveelste film over Joden in oorlogstijd op de vlucht voor de SS. Maar in 'Lore' is de oorlog net achter de rug en zijn de ouders zelf SS-leden. De vlucht mislukt en de kinderen blijven alleen achter.

De titelheldin Lore, 14 jaar jong als de film begint en de oudste van 5 kinderen, besluit met haar broertjes en zusjes naar haar grootmoeder te gaan. Onderweg voegt zich Thomas bij hen, een Joodse Holocaust-overlever die de kinderen helpt op de gruwelijke, 900 kilometer lange tocht door het verwoeste Duitse niemandsland.
Het is het begin van een groot innerlijk conflict. Thomas is een Jood, iemand die Lore van haar antisemitische ouders geleerd heeft te verafschuwen, maar de jongen, volgens eigen zeggen overlevende van de Holocaust, blijkt betrouwbaar en zorgzaam. Lore komt geleidelijk tot het besef dat ze haar hele leven is voorgelogen.

'Lore' werd vertoond tijden het IFFR (klik hier voor recensies) en beleefde op 7 maart haar bioscooppremière. De film draait vanaf dit weekend in bioscopen door heel Nederland.
Klik hier voor de speellijst.

Website van de week
De Dokwerker

De Dokwerker. De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam - de titel van deze website zegt het al: hier zijn de hoofdstad van Nederland en de Tweede Wereldoorlog aan elkaar gekoppeld. Intrigerend is de toevoeging: 'Door de ogen van Ben Verzet'. Wie is hij? Dat leest de bezoeker hier.

Wat De Dokwerker bijzonder maakt, is de gespecialiseerde inhoud. Een sobere kolom aan de linkerzijde geeft toegang tot een groot aantal alfabetisch gerangschikte onderwerpen, hier Startpunten genaamd. Het oog van uw redacteur (zelf ook actief als rondleider in de plaatselijke dierentuin) viel hier bijvoorbeeld op Artis.

Onder Markeringen verbergen zich tijdlijnen. De Tijdslijn Tweede Wereldoorlog bevat in zeer grote lijn de chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen van WOII. Maar ook een alfabetische lijst namen en begrippen is hier te vinden. Als snel naslagwerk zeker bruikbaar.

Aan de hand van De Dokwerker kan de bezoeker ook wandelen door stukken van de stad die in de oorlogsgeschiedenis van Amsterdam een rol gespeeld hebben. Wandeling #3 bijvoorbeeld, die begint bij het Centraal Station, staat in de lijst als Uilenburg e.o.. Zeer gedetailleerde informatie, links, en veel foto's maken deze virtuele wandeling tot een belevenis. De webpagina biedt meteen de optie om meer te lezen over de Jodenhoek voor u aan de wandeling begint.

De Dokwerker wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe feiten, en roept daarvoor ook de hulp in van de bezoekers. Onder Oproep!!! vindt de bezoeker wat gevraagd en/of gezocht wordt. Misschien kunt u helpen bij het beantwoorden van de meeste recente oproepen?

De Dokwerker wordt regelmatig van actuele feiten voorzien, zoals blijkt uit het onderdeel Nieuws. Jammer genoeg zit het tamelijk verstopt onderaan de startpagina.

Ben Verzet/De Dokwerker is op twitter te vinden als @dedokwerker en te mailen op ben@dedokwerker.nl.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 8 - 15 maart

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.
Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

Deze week maandag t/m vrijdag op radio 4 (VARA), 19.30: Componist van de week: Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Vijf uitzendingen over de componist die de schakel genoemd wordt tussen de klassieke romantiek van Johannes Brahms en en de atonaliteit van Arnold Schönberg.


vrijdag 8 maart

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Vanavond het 7e EYE Filmcafé met o.a. de documentaire The act of killing van de Amerikaanse cineast Joshua Oppenheim. Deze film gaat binnenkort in première op het Movies That Matter festival. (Zie ook elders in deze nieuwsbrief).

zaterdag 9 maart

 • Mezzo, 17.45: All the things you are. Jazzconcert met saxofonist Lee Konitz (1927) en pianist Dan Tepfer (1982). Herh.: 10/3, 15.45.
 • Ned. 3 (BNN), 21.55: Homeland. Herhaling van de eerste serie van deze meermaals bekroonde Amerikaanse thrillerserie uit 2011, gebaseerd op het Israëlische Hatufim (Krijgsgevangenen). Voorafgaand aan de tweede serie wordt deze week de gehele eerste serie uitgezonden. Afl.1: Pilot en afl. 2: Grace.
 • Ned. 2 (VPRO), 0.20: Ajami. Ingenieus geconstrueerde thriller uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti over de wijk Ajami in Tel Aviv waar Joden, Moslims en Christenen naast elkaar leven.

zondag 10 maart

 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week onder meer: hoever reikt de vrijheid van meningsuiting op het internet en andere nieuwe media, een reportage over schrijver en socialist Jacob Israël de Haan die onlangs een herinneringsplek kreeg in zijn vroegere woonplaats Zaandam en aandacht voor de bloeiende Joodse voetbalcultuur in Londen. Presentatie: Cees Wijburg, forumleider Paul Damen.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 23.33: Racism - A history. Driedelige documentaireserie uit 2007 van de BBC over de geschiedenis van racisme. Afl. 2: Fatal impacts. Over racisme als wetenschap die de weg vrij maakte voor het principe van 'raciale hygiëne', een van de ideeën die zouden dienen om genocide in de 20e eeuw te rechtvaardigen, met name de Holocaust. Herh.: 11/3, 23.12.

maandag 11 maart

 • Radio 4 (VARA),19.30: Componist van de week: Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Afl. 1.
 • cultura24, 21.45: Osip Mandelsjtam. Portret van de Russische dichter Osip Mandelsjtam (1891-1938). Herh.: 14/3, 18.43.
 • Ned. 3 (BNN), 23.25: Homeland afl. 3: Clean skin.

dinsdag 12 maart

 • Radio 4 (VARA), 19.30: Componist van de week: Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Afl. 2.
 • Ned. 2 (AVRO), 23.00: Close up. Afl. De familie Stein en de moderne kunst. Gertrude, Leo en Michael Stein: Amerikanen in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw die bijdroegen aan de roem van kunstenaars als Matisse en Picasso.
 • Ned. 3 (BNN), 23.25: Homeland afl. 4: Semper.

woensdag 13 maart

 • Arte tv, 17.30: Die Schätze des Königs Salomon. Bestaan de legendarische schatten van Koning Salomon, of zijn de gevonden artefacten vervalsingen? Aan de symboolwaarde ervan bestaat echter geen twijfel.
 • Radio 4 (VARA), 19.30: Componist van de week: Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Afl. 3.
 • Ned. 3 (BNN), 23.25: Homeland afl. 5: Blind spot.

donderdag 14 maart


vrijdag 15 maart

 • Arte tv, 9.00: Gefangen im Bittersee. Schiffsfalle Suezkanal. Documentaire over de veertien koopvaardijschepen die in de zomer van 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog in het Suezkanaal kwamen vast te zitten.
 • Radio 4 (VARA), 19.30: Componist van de week: Alexander von Zemlinsky (1871-1942). Afl. 5.
 • hollanddoc24 (NTR), 21.59: O amor natural. Documentaire uit 1996 van Hedy Honigmann over het effect van de erotische poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade (1902-1987).
 • Ned. 3 (BNN), 23.25: Homeland afl. 7: The weekend.
   
jaargang 9, nummer 10
vrijdag 8 maart 2013
 

In deze nieuwsbrief

Laatste kans: 'Herdenken, een filosofische beschouwing'
Wandeling Joods Amsterdam
Digibieb: Maurits Mok, gedichten
Beestenboel in het JHM
NLdoet - de grootste vrijwilligersactie van Nederland
Boekennieuws
Movies that Matter 2013
Bob en Mimi: 13 jaren leven in brieven
Keren Levi bij Cinedans
Nieuws van heinde en verre
'Lore', een bijzondere oorlogsfilm
Website van de week
Televisie en radio 8 - 15 maart


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Toen ik afgelopen vrijdagavond bij een familielid het NIW onder ogen kreeg, kwam er pas een eind aan Poeriem. Immers, zolang men ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Eindelijk was het zo ver! Na maandenlang erover gepraat te hebben en ondanks geruchten dat ze misschien ooit 'fout' zijn ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik kreeg een onprettig gevoel toen NRC-Handelsblad onlangs opvallend groot op de voorpagina de indringende foto over het ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Neen, deze column gaat niet over de Nederlandse Partij van de Arbeid, maar over de partij ‘De Arbeid’, de ‘Avoda’ van Israël ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Ruim twee jaar geleden hoorde rabbijn Menachem Froman van Tekoa dat hij een ver voortgeschreden vorm van kanker ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner amphora

banner niw

banner propra

banner middenhoven

banner cia

banner luna3

banner givat

banner venstra

banner levisson

banner misjpoge

banner yanshuf

banner blankevoort

banner sinaicentrum

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier