vrijdag 1 maart 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Herdenken, waarom doen we het, en hoe?

In de weken naar 4 mei wordt op vele manieren aandacht besteed aan het herdenken van de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de miljoenen slachtoffers daarvan. De laatste jaren wordt de inhoud van de herdenkingen steeds vaker ter discussie gesteld, maar herdenken is altijd aan veranderingen onderhevig geweest. Wie worden herdacht, waarom, en hoe doen wij dat?

Frederik van Gelder geeft dinsdag 12 maart een eenmalige lezing getiteld 'Herdenken, een filosofische beschouwing'. Hij laat zien dat voor de jaarlijkse confrontatie met de afgrijselijke werkelijkheid van de oorlog voor Joden en niet-Joden in de loop der tijd andere manieren van verwoorden zijn ontstaan, en legt uit waardoor dat veroorzaakt wordt. Opmerkelijk daarbij is dat er sprake is van een groeiende afstand tot het onderwerp van de herdenking.

Het is met name deze ontwikkeling waaraan Van Gelder aandacht zal besteden tijdens deze boeiende lezing.

 • dinsdag 12 maart: lezing 'Herdenken, een filosofische beschouwing' Klik hier voor meer informatie, of hier om direct in te schrijven.

Boekennacht 2013: Leo Frijda en Czernowitz

De 5e Amsterdamse Boekennacht, midden in de 78e landelijke Boekenweek, vindt dit jaar plaats op 22 maart bij een groot aantal boekgerelateerde locaties rondom het Spui in Amsterdam.

Onder de deelnemers is Uitgeverij & Boekhandel Bas Lubberhuizen, waar het thema van de Boekenweek 2013 ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’ belicht wordt in een avond over de steden Czernowitz, Odessa en Lemberg. Over de laatste twee verschenen bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen eerder stedenboeken in de reeks Het Oog in ’t Zeil, over Czernowitz heeft de uitgeverij een boek in voorbereiding.

Een van de sprekers op 22 maart is Leo Frijda, schrijver van de literaire columns op de website van Crescas. Hij besteedde al vaak ruime aandacht aan Czernowitz, ooit bekend als 'Klein Wenen', en de belangrijke schrijvers die er woonden en werkten.

Leo Frijda komt om 20.00 uur aan het woord met een lezing over Czernowitz. Daags voor de lezing keert Frijda terug van een reis naar Czernowitz, zodat hij de aanwezigen uit de eerste hand kan vertellen wat er van het rijke literaire (en Joodse) verleden van de stad is terug te vinden.

 • Amsterdamse Boekennacht 2013 - ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’. Uitgeverij & Boekhandel Bas Lubberhuizen, Singel 389, Amsterdam. Voor meer informatie over het programma en de sprekers klik hier.

'Ritueel slachten en de Nederlandse samenleving'

Rondom de succesvolle tentoonstelling 'Lekker joods. Een wereld op tafel' die nog tot 5 mei te zien is in het Joods Historisch Museum, worden tal van boeiende nevenactiviteiten georganiseerd.
De eerstvolgende is de lezing 'Ritueel slachten en de Nederlandse samenleving' door Bart Wallet, u zeker bekend als docent bij Crescas.

Op 10 maart spreekt hij over de sjechita, de Joodse rituele slacht. Dit onderwerp heeft in 2011 de gemoederen in de volle breedte van Joods Nederland flink in beroering gebracht, en niet voor het eerst. De rol van rituele slacht als belangrijk aspect van de culturele identiteit van zowel Joden als Moslims, de steeds luider wordende roep om meer dierenwelzijn, en de wijze waarop rituele (Islamitische) slacht door klein-rechts als wapen tegen de islam wordt ingezet, het zijn slechts enkele van de onderwerpen die in Wallets lezing aan bod zullen komen.

 • zondag 10 maart, 14.30 uur: Lezing 'Ritueel slachten en de Nederlandse samenleving'. Auditorium van het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Toegang is gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.

In het TV-programma ‘Uitgesproken EO’ van donderdag 16 juni 2011, de avond van de dag waarop in de Tweede Kamer een hoorzitting plaatsvond, was Bart Wallet te gast om het debat over de kosjere slacht in historisch perspectief te plaatsen. Klik hier om dit programma op de website van Crescas terug te kijken.
Wallet kwam ook uitgebreid aan het woord in het mede door Crescas georganiseerde symposium 'Dierenwelzijn versus Godsdienstvrijheid'. Zijn bijdrage, en die van drie andere deelnemers aan dit symposium, is hier terug te zien.

Museumprijs 2013 voor JHM?

Gisteren is bekend gemaakt dat het Joods Historisch Museum in Amsterdam een van de vier musea is die genomineerd zijn voor de prestigieuze publieksprijs Bankgiro Loterij Museumprijs 2013.
De prijs, een bedrag van € 100.000, gaat dit jaar naar het museum 'dat er het beste in slaagt een groep of gemeenschap aan zich te binden'.

Wilt u uw stem uitbrengen op het JHM? Dat kan hier, tot en met 1 april.
Stemmen kan maar één maal per email-adres!

In 2002 won het JHM al eens de Prins Bernhard Cultuurfonds Museum Prijs voor het beste Kindermuseum met In Mokum staat een huis.

Filmvoorpremière 'Fill the void'

In Amsterdam vindt woensdag 6 maart de Nederlandse voorpremière plaats van de prijswinnende film 'Fill the void'.

'Fill the void' (Lemale et ha’halal) vertelt het verhaal van de Chassidische familie Mendelman in Tel Aviv en van de achttienjarige Shira, de jongste dochter. Ze staat op het punt om te trouwen maar door een dramatische gebeurtenis in de familie komt ze onder druk te staan om een andere keuze te maken.

Regisseur Rama Burstein is zelf afkomstig uit een Chassidisch milieu. In een gesprek met Times of Israel naar aanleiding van de filmnominatie voor de Academy Awards 2012 zei Burstein: 'Ik wilde een film maken van binnenuit, zonder de Chassidische leefwijze te presenteren als conflicterend met de wereld daarbuiten. Wat zich daarbinnen afspeelt is op zich al boeiend genoeg.'

'Fill the Void' won in september 2012 bij de Ophir Awards (de Israëlische Oscars) maar liefst zeven prijzen, waaronder die voor beste film. Op het Filmfestival van Venetië dong de film mee naar de Gouden Leeuw. Hoofdrolspeelster Hadas Yaron won daar de Volpi Cup, de prijs voor beste actrice.

Rama Burstein zal bij de voorpremière in Amsterdam aanwezig zijn. Na afloop van de film is er gelegenheid tot vragen stellen en discussie.

 • Fill the void, woensdag 6 maart in Bioscoop Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Amsterdam. Aanvang: 19.30 uur, zaal open: 19.00 uur. Bel voor kaarten naar 020-6840090 of koop ze hier online, maar haast u: er zijn niet veel plaatsen meer beschikbaar!

Deze filmvertoning is een samenwerking tussen Filmisreal en Cinemien. De film zal vanaf 4 april in bioscopen in heel Nederland te zien zijn.

2013 is Sobibor Herinneringsjaar

Een speciaal programma op maandag 4 maart markeert de start van het herinneringsjaar 2013 waarmee de Stichting Sobibor de negentien transporten herdenkt die zeventig jaar geleden vanuit Westerbork naar Sobibor vertrokken. Medewerking aan het programma wordt verleend door Jules Schelvis, oprichter en ex-bestuurslid van de Stichting Sobibor, en het Kamerkoor Ad Parnassum.

Jules Schelvis (Amsterdam, 1921) leest voor uit ‘Er reed een trein naar Sobibor’, zijn meest recente boek waarin hij voor de eerste maal over zijn gedwongen reis naar Sobibor vertelt.
Ad Parnassum zingt ‘De Trein naar Sobibor’, een schrijnende compositie van Mathieu Dijker op de tekst van het gedicht ‘De Trein’ van Bert Voeten.

 • Maandag 4 maart: 1943. 19 treinen. Eindbestemming Sobibor. Om nooit te vergeten. Aula Universiteit van Amsterdam, Singel 411. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. De toegang is vrij, aanmelden dringend gewenst, op aanmelden@stichtingsobibor.nl

'Scherpdenkers': Feldman, Pärt en Zwagerman

In de concertserie 'Scherpdenkers' wordt een kunstenaar, wetenschapper, schrijver of politicus samengebracht met muziek. De programma's zijn opgebouwd volgens een vast stramien: een lezing van een half uur over een onderwerp uit het vakgebied van de spreker, gevolgd door een concert met avontuurlijke muziek die thematisch aansluit op de lezing.

Het Asko|Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor voeren in deze serie een programma uit onder de titel Scherpdenkers: Troost, met muziek van Morton Feldman en Arvo Pärt. Als niet-musicus is dit keer schrijver Joost Zwagerman, 'chroniqueur van de treurigheid', uitgenodigd. De intense muziek van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987), van wie het mystieke Rothko Chapel wordt uitgevoerd, en de troostrijke koorwerken van Arvo Pärt (Estland, 1935) inspireren Zwagerman tot bespiegelingen over droefenis en troost.

 • Donderdag 7 maart, 20.15 uur: Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, kleine zaal. Voor programma en kaartverkoop klik hier.

Er is ook een uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam, op woensdag 6 maart. Dit concert is al uitverkocht, maar het wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 om 20.02 uur.

Uw stem voor de Leo Smit Stichting!

Jaarlijks reikt het Amsterdams Fonds voor de Kunst de Amsterdamprijs uit aan drie kunstenaars, culturele initiatieven of kunstinstellingen die een bijzondere en voorbeeldstellende bijdrage hebben geleverd aan kunst in Amsterdam.

Crescas ondersteunt dit jaar van harte de nominatie voor de Leo Smit Stichting. In onze nieuwsbrief kunt u regelmatig lezen over de concerten en andere activiteiten van deze organisatie, die zich beijvert om de muziek van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten voor de vergetelheid te behoeden.
De Leo Smit Stichting is daarmee een gespecialiseerd kenniscentrum voor iedereen die meer wil weten over deze componisten. In combinatie met de concerten die de Stichting organiseert, is dit belangrijk en waardevol werk dat steun verdient!

Het zijn de Amsterdammers zelf die hun favorieten voor de Amsterdamprijs kunnen voordragen (in 2012 werden vele honderden aanmeldingen ontvangen).
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst is vooral geïnteresseerd in de motivatie voor de nominaties. Kwaliteit gaat in dit geval boven kwantiteit!

Ook u kunt helpen door de Leo Smit Stichting te nomineren. Klik hier voor meer informatie en de link om op het formulier uw persoonlijke motivatie in te vullen. Dit kan nog tot en met 6 maart.

Vrouwenmuziekmarathon

Vijf vrouwelijke kopstukken uit de klassieke vocale muziek zingen een selectie liederen van vrouwelijke componisten.

Er worden werken gezongen van onder meer Hildegard von Bingen (1098-1179), Fanny Mendelssohn (1805-1847), Alma Mahler (1879-1968), Lili  Boulanger (1893-1918), Catharina van Rennes (1858-1940) en Henriëtte Bosmans (1895-1952), Judith Weir (1954-) en Sofia Goebaidoelina (1931-).

Sopraan Roberta Alexander, mezzosopraan Karin Strobos, sopraan Irene Maessen en de Israëlische mezzosopraan Hagar Sharvit (die de hoogzwangere Tania Kross vervangt) worden in dit programma begeleid door pianiste Reinild Mees, tevens initiatiefneemster van dit concert.

Voor het complete programma van de Vrouwenmuziekmarathon: klik hier.

Digitaal dossier 'Nederlanders en de jodenvervolging'

Sinds de publicatie van het boek Wij weten niets van hun lot: Gewone Nederlanders en de Holocaust van Bart van der Boom, in april 2012, is een debat op gang gekomen dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

De discussie begon in De Groene Amsterdammer van 13 december met een bijdrage van NIOD-onderzoeker en bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom aan de Universiteit van Amsterdam, Evelien Gans, en NIOD- onderzoeker en cultuurhistoricus aan de Universiteit Nijmegen, Remco Ensel. Van der Boom, die met zijn boek in oktober 2012 inmiddels de Libris Geschiedenis Prijs 2012 had gewonnen, gaf repliek op dit artikel in De Groene Amsterdammer van 10 januari 2013.
Ook de historici Arianne Baggerman (Erasmus Universiteit Rotterdam), Rudolf Dekker (Instituut Egodocumenten en Geschiedenis) en Guus Meershoek hebben zich inmiddels in het debat gemengd. Een inleiding tot het dossier vindt u hier.

Al deze bijdragen, inclusief ingezonden lezersbrieven en nieuwe artikelen van zowel Ensel en Gans als van Van der Boom, zijn te vinden in het door De Groene Amsterdammer aangelegde digitale dossier Nederlanders en de Jodenvervolging.
Klik hier om het dossier te lezen op de website van De Groene Amsterdammer.

Evelien Gans liet ons weten dat nieuwe bijdragen welkom zijn en kunnen worden gezonden naar rottenberg@groene.nl.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: voor het eerst in Nederlandse vertaling: Sigmund Freuds Brieven aan Jeanne Lampl-de Groot 1921-1939, sjtetl-verhalen van Sjolem Aleichem In de stad van kleine mensen, en Pornografie in de Nederlandse literatuur, met bijdragen van diverse Nederlandse schrijvers, waaronder Arnon Grunberg.

De Engelstalige aanrader: Inheriting Abraham, waarin Jon Levenson korte metten maakt met de diepgewortelde visie dat Abraham de aartsvader is van zowel Joden, Moslims als Christenen. Meer in Tablet Magazine.

En verder:
- Schrijfster Deborah Levy, voor haar boek Swimming home genomineerd voor de Man Booker Prize, wandelt met lezers van Daily Beast door Londen.
- Het Letterkundig Museum in Den Haag huisvest vanaf 2 juni een tijdelijke tentoonstelling over Mulisch’ eerste roman Het stenen bruidsbed (1959). Lees hier meer.
- Heet van de naald! Gisteren zijn de genomineerden voor de E. du Perronprijs 2012 bekend gemaakt. Eén van de drie genomineerden is Ed van Thijn voor zijn boek Blessuretijd.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland. Deze week onder meer over de Oscars, archeologie en een staartje Poeriem.

 • Prijswinnende Marokkaanse film probeert de relatie met Israël te normaliseren, schrijft Times of Israel.
 • In Jewish Journal: risjes tijdens de uitreiking van de Oscar afgelopen weekend?
 • Maar er waren ook veel mooie 'Joodse' momenten tijdens diezelfde ceremonie, schrijft Shalom Life.
 • In 1933 (!) schreef de Amerikaanse rabbijn Abba Hillel Silver in JTA een betoog waarom Joden zich beter niet met Hollywood konden inlaten.
 • De 16 meest ergerlijke aspecten van kosjer eten, op BuzzFeed.
 • Er is een felle strijd gaande tussen archeologen over de oorsprong van de Dode Zeerollen, schrijft New York Times. In de (Nederlandstalige) Mainzer Beobachter een korte voorgeschiedenis.
 • Volgens Jewish Daily Forward kunnen leerlingen op orthodox-Joodse scholen in Amerika binnenkort geen schoollunches meer kopen. Reden: de federale regels voor verse bladgroentes conflicteren met het kasjroet.
 • Reisjournaliste en 'Global Villager' Anneke de Bundel was in Israël en schreef daarover op haar blog twee persoonlijke, betrokken verhalen. 1: Het Jeruzalem syndroom en 2: Onder zeil in Jeruzalem.
 • In Jerusalem Post het bericht dat de universiteiten van Oxford en Cambridge voornemens zijn geld bijeen te brengen om de belangrijke Cairo Geniza (opslagplaats in een synagoge voor sleets geworden manuscripten) over te nemen, om te voorkomen dat de collectie bij een openbare verkoping uiteen zal vallen.
 • Linguist Philologos haakt aan bij de berichtgeving over 'Prisoner X' en zoekt uit waar de gewoonte om de letter X te gebruiken voor naam-lozen vandaan komt.
 • Tacos met gefilte fish? In Miami kan het, bij restaurant El Ñosh, weet ABC News.
 • In Jewish Ideas Daily een 'post-Poeriem' verhaal over de vraag waarom het Joodse volk ondanks alles bleef bestaan terwijl zoveel volkeren in de oudheid verdwenen.
 • Het kostte de Romeinen bijna 2000 jaar geleden opmerkelijk veel tijd om het Joodse kwartier van Jeruzalem te veroveren. Jerusalem Post weet waarom.
 • Romeinse soldaten in Jeruzalem speelden bordspelletjes als tijdverdrijf. Het blog WalkingIsrael heeft de volledige tekst van het artikel dat in Ha'aretz achter een betaalmuur is verborgen.

Website van de week
Museum of the Jewish History of Russia

Ergens in de jaren '30 van de vorige eeuw sloot het laatste Joodse museum op Russisch grondgebied haar deuren. En dat in een land met ruim 5 miljoen Joden, een grotere groep dan waar ook ter wereld.
Na de val van de Sovjet-Unie in december 1991 groeide het besef dat het Joodse deel van het verleden van het land niet mocht worden vergeten, en in mei 2011 opende in Moskou het Museum voor de Joodse Geschiedenis van Rusland.
Gelijktijdig ging de bijbehorende website online - in het Russisch én het Engels.

Wie niet in de gelegenheid is om het museum in eigen persoon te bezoeken komt op www.mievr.ru al een heel eind.
Tip: open de link in een nieuwe tab of venster en gebruik onderstaande beschrijving als wegwijzer: de genoemde onderdelen zijn alleen op de website zelf aanklikbaar.

Exposition in de linkerkolom is niet, zoals je zou verwachten, de digitale toegangsdeur naar de collecties, maar geeft informatie over een groot aantal onderwerpen, van Traditional Jewish Life (met meerdere subsecties) en Culture tot Politics en Moscow Community.
Onder de tekst staat de link naar de bijbehorende beeldbank, hier Collection genaamd. Het jonge digitale museum is duidelijk in opbouw: er zijn nog niet heel veel afbeeldingen online.
Collections in de linkerkolom heeft alle beschikbare afbeeldingen gerangschikt zoals ook in Exposition. Iedere afbeelding is aanklikbaar en geeft (minimale) informatie over het afgebeelde object.
Special project is gewijd aan een tentoonstelling over niet-Asjkenazische Joodse gemeenschappen in Rusland. Op deze pagina een introductietekst, afbeeldingen en een impressie van de expositieruimte.

Bijzonder is de Historical calendar op de startpagina: de vetgedrukte data tonen met een klik een tekstballon met informatie (mits van toepassing) over een voor Russische Joden betekenisvolle gebeurtenis.

Het Museum is, in het Russisch, op Facebook te vinden.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 1 - 8 maart

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.
Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 1 maart

 • BBC 4, 20.30: Barenboim and Boulez at the Proms. Registratie van vier werken van Pierre Boulez door het West-Eastern Divan Orchestra onder leiding van Daniel Barenboim. Opgenomen tijdens de BBC Proms van 2012.

zaterdag 2 maart

 • Ned. 2 (VPRO/NTR), 13.10: Andere tijden. Afl.: Kind van de vijand. Tijdens de bezetting werden duizenden kinderen verwekt door Duitse militairen. Pas op latere leeftijd ondernamen veel van deze kinderen een zoektocht naar hun wortels en kwamen tot de pijnlijke ontdekking dat hun vader deel had uitgemaakt van de Duitse bezettingsmacht.
 • Radio 4 (VARA), 17.02: Pianistenuur. Presentator en samensteller Paul Witteman besteedt aandacht aan de onlangs overleden Amerikaans-Joodse pianist Charles Rosen. Hij werd in 1927 in New York geboren en studeerde piano bij Moriz Rosenthal.
 • Arte tv, 17.35: Verschollene Filmschätze. Afl.: 1936. Olympische Spiele in Berlin. Ondanks de oproep deze Spelen internationaal te boycotten, was het aantal deelnemende landen ongekend groot. Met veel niet eerder vertoond beeldmateriaal.

zondag 3 maart

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Gelukkig oud in Beth Juliana. Veel Joodse Nederlanders zijn na de oorlog uit Nederland naar Israël getrokken om het land op te bouwen. Maar nu, op latere leeftijd, hebben zij bewust besloten om op een Nederlandse plek in Israël gelukkig oud te worden, in het 30 jaar geleden opgerichte Nederlandse bejaardenhuis benoorden Tel Aviv.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Zoek de verschillen. Eerste van een serie nieuwe afleveringen waarin Joodse jongeren, zonder te weten waar ze belanden, naar verschillende bijzondere en exotische Joodse gemeenschappen worden gestuurd.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week: de vrouwelijke rabbijnen Tamarah Benima, Hetty Groeneveld en Marianne van Praag gaan in debat ter gelegenheid van de internationale vrouwendag, en aandacht voor het NTR-televisieprogramma 'Onbevoegd gezag' dat door antisemitische opmerkingen van enkele Nederlands-Turkse jongens voor de nodige opschudding zorgde. Denken alle Turken er zo over? Presentatie Carine Cassuto, forumleider Paul Damen.
 • BBC 4, 21.00: Mark Lawson in gesprek met voormalig Dire Straits gitarist Mark Knopfler over zijn jeugd en muzikale ontwikkeling.
 • ARD, 0.05: Ghetto. Duits-Litouws oorlogsdrama uit 2006 van Audrius Juzenas. Het onmogelijke liefdesverhaal van nazi-officier Kittel en de Joodse operazangeres Hayyah in de winter van 1941-1942 in het getto van Vilnius. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Joshua Sobol.

maandag 4 maart

 • ZDF, 20.15: Und alle haben geschwiegen. Televisiedrama annex liefdesgeschiedenis uit 2012 van Dror Zahavi. Dit keer geen Joods thema, maar het verhaal van Luisa over de traumatische jaren die ze als kind in de jaren '60 in een katholiek kindertehuis doorbracht.

dinsdag 5 maart

 • Arte tv, 13.55: Das verrückte Liebesleben des Simon Eskenazy. Lichtvoetig drama uit 2008 over de Joodse homoseksuele klarinettist Simon Eskenazy. De film is voor digitale kijkers ook in de oorspronkelijke taal te zien.
 • Canvas, 15.15: Dockland. Het verzet in Europa 1939-1945. Vijfde deel van een serie over het verzet in Europa tegen Hitlers Derde Rijk in WOII. Afl.: Het verzet in beroering (1943-1944). De verwachte aanval van de geallieerden zet alle verzetsgroepen op scherp, zowel de gewapende weerstand als de informatienetwerken. Herhaling om 20.40 uur.
 • Arte tv, 20.15: "Töte zuerst!" - Der israelische Geheimdienst Schin Bet. Onder de Duitse titel is dit de inmiddels roemruchte documentaire uit 2012 The Gatekeepers van de Israëlische regisseur Dror Moreh. Voormalige chefs van de Israëlische veiligheidsdienst Sjin Bet (ook wel Sjabak genoemd) doen een boekje open over deze binnenlandse geheime dienst.
 • BBC Radio 3, 20.30: Radio 3 Live from the Royal Festival Hall, London. Een concert met uitsluitend werken van de 'master of minimalism', Steve Reich. De London Sinfonietta speelt o.a. de wereldpremière van Radio Rewrite.

woensdag 6 maart

 • Radio 4 (MAX), 20.02: Avondconcert. Rechtstreekse uitzending vanuit het Amsterdamse Concertgebouw van het concert door het Asko|Schönberg Ensemble in de serie Scherpdenkers. M.m.v. Joost Zwagerman. Op het programma muziek van Arvo Pärt en Morton Feldman.
 • ARD, 22.45: "Töte zuerst!" - Der israelische Geheimdienst Schin Bet. Onder de Duitse titel is dit de inmiddels roemruchte documentaire uit 2012 The Gatekeepers van de Israëlische regisseur Dror Moreh. Voormalige chefs van de Israëlische veiligheidsdienst Sjin Bet (ook wel Sjabak genoemd) doen een boekje open over deze binnenlandse geheime dienst.

donderdag 7 maart

n.v.t.


vrijdag 8 maart

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Vanavond het 7e EYE Filmcafé met o.a. de documentaire The act of killing van de Amerikaanse cineast Joshua Oppenheim. Deze film gaat binnenkort in première op het Movies That Matter festival.
   
jaargang 9, nummer 9
vrijdag 1 maart 2013
 

In deze nieuwsbrief

Herdenken, waarom doen we het, en hoe?
Boekennacht 2013: Leo Frijda en Czernowitz
'Ritueel slachten en de Nederlandse samenleving'
Museumprijs 2013 voor JHM?
Filmvoorpremière 'Fill the void'
2013 is Sobibor Herinneringsjaar
'Scherpdenkers': Feldman, Pärt en Zwagerman
Uw stem voor de Leo Smit Stichting!
Vrouwenmuziekmarathon
Digitaal dossier 'Nederlanders en de jodenvervolging'
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 1 - 8 maart


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ik weet niet hoe het bij u staat, maar wij hier in Amstelveen-Zuid zijn al vanaf afgelopen vrijdag bezig met discussiëren over wat nu wél ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Afgelopen sjabbat hebben we afscheid genomen van Rabbijn David Lilienthal. Bij die gelegenheid werd gememoreerd dat het gezin ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Twittert u al? Twittert u ook? Want er wordt heel wat geTwittert in deze wereld. Veel van deze mededelingen aan de Wereld zijn ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
‘Was ik maar Rothschild’. Het is een voor Israëlische oren bekend refrein uit een musical. Hierop voortbordurend kwam ik, bij het ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Een week lang lag ik als een koortsig wrak in bed, geveld door iets dat op Mexicaanse griep leek. Maar woensdag 27 februari was ...
lees verder


(advertenties)

banner niw

banner luna3

banner limmoed

banner amphora

banner middenhoven

banner yanshuf

banner blankevoort

banner sinaicentrum

banner levisson

banner givat

banner cia

banner venstra

banner misjpoge

banner meldpunttaal

banner propra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier