Crescas nieuwsbrief - vrijdag 18 januari 2013

De Koosjere Hamvraag

Over anderhalve week start deze cursus van Jigal Krant. Een cursus die u op een andere manier laat kijken naar de Joodse spijswetten. Jigal heeft naam gemaakt door de originele en humoristische manier waarop hij kijkt naar de zin en onzin van kasjroet, de spijswetten.

Voor de Joodse Omroep maakte hij het programma De Koosjere Hamvraag. In deze cursus diept Jigal de onderwerpen van vier afleveringen van dit programma verder uit. Natuurlijk wordt er een aflevering bekeken, geanalyseerd en bediscussieerd. Daarnaast wordt gekeken wat in de Tora en de rabbijnse literatuur wordt gezegd over het besproken product of gerecht. Tenslotte - want van twee uur praten over eten krijg je trek - wordt er uitgebreid geproefd en getest.
De cursus Liefde gaat door de maag, de Koosjere Hamvraag bestaat uit vier lessen en wordt gegeven in Amsterdam op woensdagavond. De eerste les is woensdag 30 januari, 20.00-22.00 uur. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, u kunt nog inschrijven.

Klik hier voor meer informatie en hier om direct in te schrijven.

Adverteren bij Crescas

Voor een klein bedrag per maand kunt u adverteren op onze website en in onze nieuwsbrief. Door het nog steeds stijgende aantal bezoekers op de site (www.crescas.nl) en het grote bereik van onze bijna-wekelijkse nieuwsbrief is dit een goedkope en effectieve manier om uw organisatie of uw bedrijf onder de aandacht te brengen.

Voor slechts € 20 per maand staat uw banner op de website èn in de nieuwsbrief. De minimale plaatsingstermijn is 6 maanden (kortere periode in uitzonderingsgevallen mogelijk).

Wij verzorgen graag het ontwerp van uw banner. Hiervoor zijn uiteraard wel extra kosten verschuldigd.

Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar waterman@crescas.nl of neem telefonisch contact met ons op (020-6402380).

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De oorlogsbruid, de indrukwekkende derde roman van de Canadese schrijfster Nancy Richler, Aan de vooravond. De Europese Joden voor de Tweede Wereldoorlog van Bernard Wasserstein, en van de Surinaamse schrijver-arts John H. de Bye (1942) Ter dood veroordeeld; Liefde en dood in de Surinaams-joodse geschiedenis, waarover wij getipt werden door een lezeres van onze nieuwsbrief.

De Engelse leestip: Jews and words, waarin Amos Oz en zijn dochter Fania Oz-Salzberger zich verdiepen in de betekenis van de vaak gehoorde kenschetsing van het Joodse volk als 'volk van het boek'.

De laatste editie van de Ramsjkrant bevat weer enkele voor de Crescas-doelgroep interessante titels: From Jerusalem with love, kunst, foto's en souvenirs, 1799-1948, Maimonides, een biografie, geschreven door Sherwin Nuland, van Marcel Möhring Een vrouw, Herkomst gezocht, de eindrapportage van de commissie Ekkart, en Ooggetuigen van het Derde Rijk in meer dan honderd reportages, geschreven door William Melching en Marcel Stuivenga.
Informatie over deelnemende ramsjboekhandels vindt u hier.

Onderscheiding voor rabbijn Steinsaltz

Rabbijn Adin Even-Israel Steinsaltz is onderscheiden met de National Jewish Book Award 2012 in de categorie Modern Jewish Thought and Experience. Hij kreeg de prijs voor zijn baanbrekende Engelse vertaling met commentaar van de Talmoed Bavli. Deze Talmoedvertaling, het levenswerk van rabbijn Steinsaltz, wordt uitgegeven door Koren Publishers in Jeruzalem.

De National Book Award wordt 14 maart voor de 62e keer uitgereikt met prijzen in 18 categorieën.

Crescas besteedde al eerder aandacht aan de Steinsaltz-vertaling en organiseert jaarlijks de Global Day of Jewish Learning, een dag waarop over de hele wereld eenzelfde traktaat uit de Talmoed wordt bestudeerd. De ‘Global Day’ werd voor het eerst georganiseerd in 2010 ter gelegenheid van het feit dat rabbijn Steinsaltz zijn levenswerk had voltooid. Op de Crescas-website vind u een drietal korte video-colleges van rabbijn Steinsaltz.

Met zijn vertaling deed Steinsaltz voor onze generatie wat Rashi deed voor de zijne. Iemand die de Talmoed wil bestuderen en het Hebreeuws niet machtig is, had tot voor kort twee mogelijkheden. De Soncino-vertaling die dateert van bijna een eeuw geleden: een droge, academische, en letterlijke vertaling, bovendien zonder verklarende teksten. En de Schottenstein-editie die ‘jonger’ is, zo’n twintig jaar oud, die uitgebreider is, maar met zo’n uitgebreide mix van verklaringen dat de lezer de weg makkelijk kwijt raakt. Met de vertaling door Steinsaltz is de Talmoed toegankelijk gemaakt voor een grote groep belangstellenden.

Archeologische archieven Israël online

Het archeologische archief van Israël, beheerd door de Israel Antiquities Authority, is gedigitaliseerd en geupload en wordt binnen een maand op internet beschikbaar gesteld voor het publiek.

"De wetenschappelijke betekenis van dit archief is van onschatbare waarde", aldus Antiquities Authority adjunct-directeur dr. Uzi Dahari. "Het is wereldwijd de enige in zijn soort. Het gaat om tienduizenden originele documenten, kaarten, bouwtekeningen en foto’s, zoals het originele architectonische plan voor de Kerk van het Heilig Graf, Britse spionagekaarten uit de Eerste Wereldoorlog en blauwdrukken voor gebouwen. Stuk voor stuk kwetsbare documenten die allemaal met de hand zijn gescand.

Eerder werden al tienduizenden documenten uit Akko en Jeruzalem gescand, uit de periode 1919 en 1948. Deze documenten zijn al beschikbaar.
De kosten voor dit omvangrijke project worden gedragen door het Landmark Heritage Fund.

+972

De naam van deze nieuws-website is ontleend aan het internationale kengetal voor Israël.
De site wordt gevuld door een groep onafhankelijke journalisten, fotografen en bloggers die op hun eigen wijze en onder eigen verantwoordelijkheid verslag doen van gebeurtenissen in Israël en de Palestijnse gebieden. 'Wij zijn niet gelieerd aan enige politieke organisatie of partij, noch zijn wij betrokken bij een specifieke agenda', staat vermeld in About.

+972 Heeft de vinger aan de pols van de actualiteit. Artikelen en ander materiaal dat is ingedeeld in de hoofdcategorieën News, Analysis, Life&Culture en Video laten dat duidelijk zien.

Onder Special coverage aan de rechterzijde van de startpagina zijn belangrijke onderwerpen te vinden waar met regelmaat nieuws over te melden is - de aanstaande verkiezingen staan bovenaan, maar ook het gedoe over de Klaagmuur en de situatie in Gaza ten tijde van operatie Pillar of Defense zijn daar te vinden.

Voices, de linkerkolom op de startpagina, is het deel van +972 waar de bijdragen van de bloggers te vinden zijn - persoonlijk gekleurde opiniestukken over een veelheid van onderwerpen.

Beeldmateriaal is te vinden onder Voices/ActiveStills en onder de al eerder genoemde hoofdcategorie Video.

+972 Heeft een zoekfunctie, een wekelijkse nieuwsbrief en is op Facebook te vinden. Op twitter is +972 te vinden als @972mag.En voor wie geen zin heeft om op categorie te zoeken, biedt de menubalk de optie All Posts: hier staan de meest recente bijdragen 'websitebreed' als lijst onder elkaar.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • In ARTNews een artikel over een tentoonstelling met onbekend werk van fotograaf Roman Vishniac (1897-1990), vanaf 18 januari 2013 te zien in het International Center of Photography in New York.
 • In Jerusalem of all places opent 20 februari in het oude station een ijsfestival naar voorbeeld van het wereldberoemde ijsfestival van Harbin (China). Op Youtube is op een video te zien hoe de ijsbeeldhouwers (die ook tekenen voor het ijsfestival in Jerusalem) te werk gaan.
 • Op de Belgische kabeltelevisie is sinds kort de Israëlische televisiezender The Israeli Network te ontvangen. JoodsActueel weet meer.
 • Het Joodse leven in Keulen herleeft met een nieuw elan en oog voor de toekomst, schrijft Tablet Magazine.
 • Had schrijver Tolkien (Lord of the rings, The hobbit) iets met Joden? Rabbijn Jeffrey Saks onderzocht het voor Jewish Ideas Daily.
 • In The New Yorker een artikel over schrijver Imre Kertész die in november 2012 aankondigde te stoppen met schrijven.
 • Het onbekende verhaal van Abraham Lincoln, Amerika's eerste president, en de Joden, in Jewish Ideas Daily.
 • In de Jewish Daily Forward behandelt Philologos de Joodse gewoonte om afkortingen te maken van allerlei woorden, u weet wel, twee letters gescheiden door ".
 • In Times of Israel een interessant overzicht van de partijen die volgende week deelnemen aan de Israëlische verkiezingen. Op wie zou Maimonides stemmen?
 • What's in a name? Lees Neder-L en verbaast u!
 • In VosIzNeias fraaie foto's van de sneeuwstorm die vorige week Jeruzalem trof.

Claude Lanzmann’s film ‘Shoah’

Shoah uit 1985, de negen uur durende film van de Franse filosoof en journalist Claude Lanzmann, sloeg in als een bom. Voor dit document werd in 14 landen gefilmd en werden overlevenden, daders en getuigen geïnterviewd. De film laat als geen enkele andere documentaire de naakte waarheid van de sjoa zien. Tot in de kleinste details wordt duidelijk wat er heeft plaatsgevonden. Lanzmann maakte geen gebruik van archiefbeelden maar laat de vernietigingskampen, zoals Auschwitz en Treblinka, zien zoals ze er jaren na de oorlog uitzagen. Met deze film wilde Lanzmann een tijdloos document maken waardoor de sjoa nooit vergeten zou worden.

De Balie organiseert samen met het NIOD de vertoning van dit oorlogsdocument op zondag 20 januari. De dag begint met een introductie door Karel Berkhof van het NIOD.

Klik hier voor meer informatie.

 • Zondag 20 januari, 11.00 – 22.30 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Entree 10 euro. Aanvullend arrangement bestaande uit lunch, diner en drie consumpties: 35 euro.

Televisie en radio 18 - 25 januari

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


vrijdag 18 januari

 • RTL5, 20.30: You don’t Mess with the Zohan. Komedie van Dennis Dugan met Adam Sandler en Rob Schneider. Mossad-agent Zohan zet zijn eigen dood in scène, verhuist naar de VS en probeert daar aan de bak te komen. Hij wordt aangenomen in de salon van de Palestijnse Dalia.
 • RTL8, 20.30: Memories of Anne Frank. Italiaanse tv-film over het leven van Anne Frank.

zaterdag 19 januari

n.v.t.


zondag 20 januari

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Gelukkig oud in Beth Juliana.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Leven? Of theater? Documentaire van Frans Weisz over het leven van de jonge Joodse kunstenares Charlotte Salomon.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week uitgebreid aandacht voor de naderende verkiezingen in Israël. Forumleden: Hans Knoop en Salomon Bouman. Presentatie Carine Cassuto, forumleider Paul Damen.
 • Radio 1 (VPRO), 19.04: Bureau buitenland. Nieuws, achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland, presentatie Harm Ede Botje. Vandaag uitgebreid aandacht voor Israël.
 • BBC4, 23.50: Lebanon. Israëlische film over de oorlog in Libanon in 1982 van Samuel Maoz, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als dienstplichtig militair in deze oorlog.

maandag 21 januari


dinsdag 22 januari

 • ZDF, 20.15: Mein Kampf mit Hitler – ‘Machtergreifung 1933’. Documentaire. Als Hitler aan de macht komt wijkt de Duitse Sebastian Haffner uit naar Londen, waar hij werkt voor The Observer. In 1954 keert hij, als journalist voor die krant, terug naar Berlijn.

woensdag 23 januari


donderdag 24 januari

 • Radio 6 (VPRO), 23.02: VPROJazzLive. Vijfdelige serie over het JazzFest Amsterdam dat op 10 november 2012 plaatsvond. Vanavond deel 4, met o.a. de registratie van het concert van Ruben Hein (piano en zang).

vrijdag 25 januari

 • BBC4, 22.30: Imagine. Afl.: Simon and Garfunkel – The harmony game. Documentaire waarin Paul Simon en Art Garfunkel vertellen over de totstandkoming van hun laatste album als duo: Bridge Over Troubled Water (1970).