vrijdag 4 januari 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Goed nieuws en slecht nieuws

Bij het begin van het nieuwe jaar wensen wij u graag een goed en bovenal gezond 2013. Ook dit jaar houden wij u via onze nieuwsbrief op de hoogte van onze activiteiten en van het nieuws in de Joodse wereld.

We beginnen met goed nieuws. Nieuws over onze Digibieb, de digitale bibliotheek waarin u gratis boeken kunt lezen of downloaden. En met goed nieuws over de Crescas-app, die verder is uitgebreid. Lees hierover meer in de volgende items.

Het slechte nieuws betreft onze nieuwsbriefredacteur, Raya Lichansky. Raya heeft een thuis-ongeval gehad waarbij ze een gecompliceerde breuk heeft opgelopen vlak onder de knie. Ze heeft in het ziekenhuis gelegen, is geopereerd, en mocht op oudejaarsdag weer naar huis. Het zal wel even duren voor zij weer ‘op de been’ is. Aan de nieuwsbrief moest zij nog even niet denken. U ontvangt deze week daarom een kortere nieuwsbrief dan u gewend bent. De vaste rubrieken Boekennieuws, Website van de week en Nieuws van heinde en verre vervallen. Het radio- en televisienieuws ontbreekt echter niet. Vanaf deze plaats wensen wij Raya beterschap.

Nieuws over de Digibieb

Dankzij een subsidie uit de Collectieve Marorgelden hebben wij de afgelopen maanden kunnen werken aan een uitbreiding van onze Digitale bibliotheek. We hebben een kleine 200 boeken gekocht en laten digitaliseren. De boeken, van 10 verschillende auteurs, staan nu op onze server en zijn geïmporteerd in de Digibieb. De komende weken zullen wij steeds een nieuwe auteur bij u introduceren.

Vandaag publiceren wij een deel van het werk van Sani van Bussum, pseudoniem van Sientje Prijes. Zij werd geboren in een arm middenstandsgezin in de Amsterdamse Jodenbuurt op 7 augustus 1876. Na de lagere school werd zij naaister. Zij werd lid en bestuurslid van de vakbond en profileerde zich als overtuigd marxiste. Haar eerste publicatie verscheen in het bondsblad De Naaisterbode. In 1901 trouwde zij met de rode onderwijzer Frerich Schmidt, met wie zij een dochter kreeg. Sani van Bussum overleed 8 juli 1933. Meer informatie over deze schrijfster en haar boeken vindt u hier.

Het doel van de Digibieb is het bewaren van Joods-cultureel erfgoed: boeken van schrijvers die in de vergetelheid dreigen te raken, beschikbaar maken. Sommige schrijvers zijn bij een breed publiek bekend, andere zijn bijna vergeten. Wij zijn daarom begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk gegevens over de auteurs in de Digibieb. Mede dankzij het digitale krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek zijn veel gegevens terug te vinden. De eerste auteur van wie wij extra informatie aanbieden, is Sani van Bussum. Linksboven op ‘haar’ pagina vindt u een link (‘Lees meer over deze auteur’) die u naar een aantal advertenties leidt die wij voor u hebben verzameld. Verrassend en interessant!

Verder hebben wij de zoekfuncties in de Digibieb verbeterd. Zoals u hier ziet, kunt u nu niet alleen zoeken op auteur, maar ook op boektitel.

Wij denken met deze aanpassingen het gebruiksgemak van de Digibieb vergroot te hebben. Voor al uw op- en aanmerkingen en goede tips houden wij ons aanbevolen. U kunt ons bereiken op crescas@crescas.nl

Nieuws over de Crescas-app

Als de Crescas-app nog niet op uw smart phone of tablet staat, dan is nu het moment om hem te installeren. U kunt de app snel en gemakkelijk downloaden van onze website: ga in de browser van uw mobiele apparaat naar crescas.nl/app, volg de aanwijzingen en binnen luttele seconden heeft u de app gedownload.

Met ingang van vandaag is een extra tab toegevoegd. De app gaf al toegang tot onze nieuwsbrief, het cursusprogramma en de video’s die op onze website staan. Nu kunt u in de app ook onze wekelijkse columns lezen. Zo vindt u van iedere columnist de meest recente column.

Verder is het navigeren in de app vereenvoudigd. De app opent met een overlay met een menuknop zodat u direct uw keuze kunt maken. De menu-knop vindt u vervolgens steeds rechts bovenaan iedere pagina.

Het belangrijkste nieuws van Crescas altijd onder handbereik: de Crescas-app is ontwikkeld voor ùw gemak!

Cursus 'De Koosjere Hamvraag'

De Joodse keuken en kosjer eten staan de laatste tijd sterk in de belangstelling. Trendsetter is Jigal Krant die met zijn programma De Koosjere Hamvraag (Joodse Omroep) op een originele en humoristische manier kijkt naar de zin en onzin van de Joodse spijswetten.

Voor Crescas diept Jigal de onderwerpen van vier afleveringen verder uit. Natuurlijk wordt er een aflevering bekeken, geanalyseerd en bediscussieerd. Daarnaast wordt gekeken wat in de Tora en de rabbijnse literatuur wordt gezegd over het besproken product of gerecht. Tenslotte - want van twee uur praten over eten krijg je trek - wordt er uitgebreid geproefd en getest.

De cursus Liefde gaat door de maag, de Koosjere Hamvraag bestaat uit vier lessen en wordt gegeven in Amsterdam op woensdagavond. De eerste les is woensdag 30 januari, 20.00-22.00 uur. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.
Klik hier voor meer informatie en hier om direct in te schrijven.

Amoz Oz in Nederland

Zaterdag 19 januari is de Israëlische ‘schrijver des vaderlands’ Amos Oz te gast bij Winternachten, het internationale literatuurfestival van Writers Unlimited in Den Haag. Hij is uitgenodigd als gerenommeerd schrijver van boeken als Mijn Michael, één van de honderd meest verkochte boeken van de 20e eeuw, en van Een verhaal van Liefde en Duisternis dat een internationale sensatie was. Directe aanleiding is het verschijnen van zijn nieuwste boek Onder vrienden, een portret van de kibboetsbewoners die ondanks hun collectiviteit, eenzame op zichzelf teruggeworpen individuen zijn. Amos Oz wordt geïnterviewd door Michel Krielaars, chef boeken van NRC Handelsblad. Voertaal is Engels.

Het literatuurfestival vindt plaats in Den Haag van 17 tot 21 januari en speelt zich af in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de Koninklijke Schouwburg. Thema van het festival is: Wanna know a secret? Amos Oz is te zien en te horen op zaterdag 19 januari van 12.00 tot 13.30 uur in de grote zaal van Theater aan het Spui.
Klik hier voor het volledige programma en voor reserveringen.

Televisie en radio 4 - 11 januari

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


vrijdag 4 januari

 • SBS6, 20.30: Meet the Fockers. Komedie van Jay Roach, vervolg op ‘Meet the Parents’. Met o.a. Ben Stiller en Barbra Streisand.
 • Canvas, 20.40: Elle s’appelait Sarah. Film van Gilles Paquet-Brenner naar de roman van Tatiana de Rosnay. In 1942 wordt de familie van de 10-jarige Sarah Strazinsky opgepakt. Vele jaren later, in 2009, zoekt de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond uit wat er met het gezin Strazinsky gebeurd is.
 • hollanddoc24 (VPRO), 21.20: The sweetest sound. Documentaire van Alan Berliner, die ontdekt dat er bijna 18.000 mensen te vinden zijn die ook Berliner heten en dat daarvan ook nog eens een flink aantal Alan heet. Hij nodigt twaalf Alan Berliners uit voor een etentje bij hem thuis in New York.

zaterdag 5 januari

 • hollanddoc24 (VPRO), 18.10: The sweetest sound. Documentaire van Alan Berliner, die ontdekt dat er bijna 18.000 mensen te vinden zijn die ook Berliner heten en dat daarvan ook nog eens een flink aantal Alan heet. Hij nodigt twaalf Alan Berliners uit voor een etentje bij hem thuis in New York.
 • Ned. 1 (NTR), 15.05: 5 jaar later. Vijf jaar geleden voerde Jeroen Pauw gesprekken met spraakmakende Nederlanders, nu – na vijf jaar – een nieuw gesprek. Afl.: Bram Moskowicz.
 • Ned. 2 (IKON), 0.10: Holland Doc: Compassie. Afl. The invisable men. Documentaire uit 2012 van Yariv Mozer over Palestijnse homo’s die illegaal in Israël leven.

zondag 6 januari

 • hollanddoc24 (IKON), 18.55: Holland Doc: The invisable men. Documentaire uit 2012 van Yariv Mozer over Palestijnse homo’s die illegaal in Israël leven.
 • hollanddoc24 (IKON), 23.22: De kinderen van Arna. De Joodse Arna Mer leidde tussen 1989 en 1995, samen met haar zoon Juliano, een theatergezelschap op de Westelijke Jordaanoever.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Gelukkig oud in Beth Juliana.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: Leven? Of Theater? Documentaire van Frans Weisz over het leven van de jonge Joodse kunstenares Charlotte Salomon.
 • Radio 1 (VPRO), 11.05: Het spoor terug. Afl.: 25 Jaar na de eerste intifada (december 1987) blikken Theo Uittenboogaard en Kefah Allush terug.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Mozes, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. Aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond, worden zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.

maandag 7 januari

 • TV5 Monde, 14.00: Apocalypse Hitler. Tweedelige documentaire (de delen worden achter elkaar uitgezonden) waarin wordt onderzocht hoe Adolf Hitler zo snel aan de macht kon komen in het Duitsland van na de Eerste Wereldoorlog.
 • hollanddoc24 (VPRO), 0.12: Dokwerk: Ford Transit. Documentaire uit 2002 over de Ford Transit-busjes die dagelijks pendelen tussen Israël en de Palestijnse gebieden.
 • Radio 6 (NTR), 19.02: Benjamin Herman. Jazzsaxofonist Benjamin Herman presenteert zijn favoriete jazz- en soulplaten.

dinsdag 8 januari

 • Ned. 3 (VPRO), 22.30: Greenberg. Komisch drama van Noah Baumbach, met o.a. Ben Stiller.
 • Canvas, 20.40: The dark charisma of Adolf Hitler: Leading millions into the abyss. Driedelige serie over de manier waarop Hitler erin slaagde miljoenen mensen achter zich te scharen, ten oorlog te voeren en naar de ondergang te leiden. Afl. 1: Hoe functioneerde het leiderschap van Hitler?

woensdag 9 januari

 • Arte, 20.15: Scoop – Der Knüller. Komedie uit 2006 van en met Woody Allen. Een studente journalistiek krijgt tijdens een bezoek aan London een tip over een gezochte seriemoordenaar.
 • TV5 Monde, 21.00: Apocalypse Hitler. Tweedelige documentaire (de delen worden achter elkaar uitgezonden) waarin wordt onderzocht hoe Adolf Hitler zo snel aan de macht kon komen in het Duitsland van na de Eerste Wereldoorlog.
 • hollanddoc24 (VPRO), 21.45: Dokwerk: Ford Transit. Documentaire uit 2002 over de Ford Transit-busjes die dagelijks pendelen tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

donderdag 10 januari

n.v.t.


vrijdag 11 januari

 • cultura24 (NCRV), 21.30: Theo Olof. Documentaire over de in 2012 overleden violist en componist Theo Olof.
   
jaargang 9, nummer 01
vrijdag 04 januari 2013
 

In deze nieuwsbrief

Goed nieuws en slecht nieuws
Nieuws over de Digibieb
Nieuws over de Crescas-app
Cursus 'De Koosjere Hamvraag'
Amoz Oz in Nederland
Televisie en radio 4 - 11 januari


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Ja, het waren weer bewogen dagen. Eerst verging de wereld niet – weer iets dat beloofd was en niet gebeurt (u weet nog: eerst het zuur dan ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Volgens veel auteurs speelt de woestijn een centrale rol in het ontstaan van het Joodse monotheïsme en daarmee van de ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Achtenveertig weesjes hebben we gevonden. Dat was niet eenvoudig, want in Gaza, geleid door een internationaal erkende en ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Die Shimon Peres toch. Waar haalt hij de gotspe vandaan zich voor vrede met de Palestijnen uit te spreken? Voor Shimon Peres ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Ik doe maar net of het Rosj Hasjana is en ik mij afvraag hoe het in het nieuwe jaar zal vergaan met het land en het volk dat ons zo dierbaar ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Vorig jaar zag ik de speelfilm ‘Lemaleh et hachalal’, in de Engelse vertaling ‘Fill the void’ (volgens mij moet het ‘Filling the void' zijn ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner givat

banner yanshuf

banner venstra

banner blankevoort

banner niw

banner amphora

banner luna3

banner propra

banner limmoed

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier