vrijdag 21 december 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Wintersluiting

De laatste week van 2012, de week van 24 december, houdt Crescas een korte winterpauze. Het kantoor is vanaf die dag gesloten. Vanaf woensdag 2 januari zijn we weer als vanouds bereikbaar op de gebruikelijke openingstijden.
De nieuwsbrief van 28 december valt in deze week en verschijnt dus niet. De eerste in het nieuwe jaar is de nieuwsbrief van vrijdag 4 januari.
Het vaste onderdeel TV en Radio voor de week van 28 december t/m 4 januari vindt u vanaf vrijdag 27 december hier op onze website.
Bestuur en medewerkers van Crescas wensen u een goed 2013!

Website van de week
Dead Sea Scrolls Digital Library

Vers van de digitale pers komt de aankondiging dat de Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library geopend is.
In deze virtuele bibliotheek kunt u, zittend aan uw eigen computer, de wereldberoemde Dode Zeerollen bekijken. Honderden manuscripten, samengesteld uit vele duizenden tekstfragmenten, tussen 1947 en 1962 langs de westkust van de Dode Zee gevonden, zijn gedigitaliseerd en met de meest geavanceerde computertechnieken online beschikbaar en doorzoekbaar gemaakt.

De sobere startpagina verbergt een schat aan beeldmateriaal en verklarende teksten. Via Browsing komt de bezoeker op de pagina Featured scrolls - wat wilt u weten/zien? Kies uit de lijst en laat u verbazen. Wilt u commentaar leveren? Ook daarvoor bestaat de mogelijkheid.
Zeker zo fraai is de pagina Explore the archive waar gezocht kan worden op vindplaats, taal en inhoud.
Maar eigenlijk zou de website moeten openen met de geschiedenis van de Dode Zeerollen. Nu is deze zeer leesbare, buitengewoon boeiende informatie ondergebracht in Learn About The Scrolls. Een inleiding, historische achtergrond en tijdlijn leiden u naar het avontuur van de ontdekking van de manuscripten en de beschrijvingen van de vindplaatsen. Daarna wordt aandacht besteed aan de inhoud, talen en conservering van de materialen.

Wie zich verdiept in de rijke content van de Dead Sea Scrolls Digital Library bezorgt zich een degelijke voorbereiding op de tentoonstelling die van 9 juli 2013 t/m 5 januari 2014 te bezichtigen zal zijn in het Drents Museum in Assen.
Crescas organiseert zondag 7 juli een dagexcursie naar het Drents Museum met een voorbezichtiging van deze tentoonstelling. Wilt u daar nu al meer over weten? Klik hier!


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: het spraakmakende boek Het geheim van Bram Moszkowicz van Vrij Nederland-journalisten Marian Lusken en Harry Lensink, Het hart van de familie, de nieuwe roman van Zeruya Shalev, en Solal, de schelmenroman waarmee de Franse schrijver Albert Cohen (1895-1981) in 1934 debuteerde.

En verder: vrijdag 18 januari 2013 vindt in Den Haag een ontmoeting plaats tussen Amoz Os en Adriaan van Dis, in het kader van Writers Unlimited.

De Engelse leestip van deze week is 1948 van de Israëlische schrijver Yoram Kaniuk (1930), die als tiener meevocht in de Onafhankelijkheidsoorlog. Voor deze memoires kreeg de schrijver in 2010 de Sapir Prize for Literature. In de New York Review of Books een boekbespreking.

'A Kholem / Dreaming in Yiddish'

Een jaar geleden overleed Adrienne Cooper, de zangeres met de warme mezzosopraan die het Jiddisje lied op onvergetelijke wijze vertolkte.

Zaterdag 22 december, vier dagen voor Adriennes eerste yahrzeit, vindt in in New York een herdenkingsconcert plaats om het leven en de nalatenschap van Adrienne te vieren. De lijst artiesten die voor dit bijzondere memorial tribute aantreden is indrukwekkend. Onder hen de Klezmatics, Zalmen Mlotek, Michael Alpert en Basya Schechter. Ook onze eigen Shura Lipovsky levert een bijdrage.

Het concert wordt via internet live uitgezonden. In New York begint het concert om 8 uur 's avonds, dat is 2 uur 's nachts Nederlandse tijd.
Log hier in om via uw eigen computer dit unieke concert bij te wonen.

Adrienne Cooper werd wel 'de diva van het Jiddisje lied' genoemd, maar ze gaat toch vooral de geschiedenis in als 'de moeder van de Jiddisje culturele scene' omdat ze zich hartstochtelijk inzette voor de groei van nieuwe Jiddisje cultuur uit de wortels van de traditie. Met haar bevlogenheid wist ze wereldwijd een breed publiek warm te maken voor de Joodse vocale muziek.
Ook in Nederland, waar ze jarenlang het Internationaal Joods Muziek Festival met haar aanwezigheid opluisterde, heeft ze bij velen onvergetelijke herinneringen nagelaten.

Film 'De Baby' nu in de bioscoop

De Baby is de titel van de aangrijpende reconstructie van de Hollandse onderduik van Anneke Kohnke (1940) die in 1942 als Joodse baby door haar ouders aan een koerierster werd meegegeven en in een pleeggezin in veiligheid werd gebracht.
Na de oorlog werd Anneke, oorlogswees geworden, naar familie in Amerika gebracht, maar haar leven werd beheerst door onbeantwoorde vragen, een gebrek aan herinneringen aan haar eerste levensjaren, schuldgevoelens en een verpletterend stilzwijgen.
Filmmaakster Deborah van Dam kwam de geschiedenis van Anneke bij toeval op het spoor en werd er, zoals ze zelf vertelt, 'stap voor stap dieper ingezogen'. Samen met Anneke begint ze aan een zoektocht die, zestig jaar na dato, van een poging om het verleden terug te roepen uitmondt in een ontluisterende ontdekking van wat er werkelijk gebeurde rondom Annekes redding.

Klik hier voor meer informatie over de film en een overzicht waar deze vertoond wordt.

De documentaire 'De Baby' ging op 18 november 2012 in première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Diane Arbus in FOAM

In fotografiemuseum FOAM in Amsterdam is nog t/m 13 januari 2013 een tentoonstelling te zien met werk van de Amerikaanse fotografe Diane Arbus.
Tweehonderd foto's, waaronder een aantal van haar allerbekendste, laten zien dat het werk van Arbus bijna gezien kan worden als hedendaagse antropologie - portretten van echtparen, kinderen, kermisartiesten, nudisten, middenklasse gezinnen, travestieten, dwepers, excentriekelingen en beroemdheden, vaak gewoon 'op straat' tegen het lijf gelopen in haar woonplaats New York.

Bezoekers aan de tentoonstelling die meer willen weten over Arbus' leven en manier van werken, kunnen drie afzonderlijke ruimtes bezoeken met biografisch materiaal, boeken, haar notitieboekjes, correspondentie en andere geschriften waarin de kunstenaar haar doelen, obstakels en fotografische strategieën beschreef.
Voor meer informatie over de expositie klik hier.

In Jewish Virtual Library is een biografische schets te lezen van Diana Arbus, geschreven door Daniel Oppenheimer.

Portraits of Human Knowledge

De Spaanse, in Nederland wonende kunstenares Lita Cabellut (Barcelona, 1961) heeft zich met haar monumentale portretten een plaats veroverd in binnen- en buitenland. De serie Portraits of Human Knowledge bestaat uit 50 grote portretten van grootheden als Albert Einstein, Sigmund Freud en Anne Frank. Van dit laatste schilderij is bovendien een zeefdruk vervaardigd die in limited edition verkrijgbaar is. Op de website van Lita Cabellut is een fraai overzicht van haar werk te vinden.
De portrettenserie is t/m 6 januari 2013 in zijn geheel te zien bij Tricot Winterswijk.
Een deel van het recente werk van Cabellut is ook te zien in Gallery238 in Amsterdam.
Klik hier voor meer informatie.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • In de Forward een artikel over het 'andere kindertransport', de geschiedenis van 150 Tsjechische teenagers die in oktober 1939 naar Denemarken in veiligheid werden gebracht.
 • Frederika Goldberger (93), aka Mamika, is een toffe oma, op z'n Engels 'tough granny'. Kleinzoon Sacha portretteerde haar in haar rol als superheldin. The Arty Semite doet verslag.
 • In The Algemeiner een 'round-up' van gebeurtenissen in het bijna voorbije jaar 2012.
 • De koning onder de instrumenten, het kerkorgel, is in feite een zeer Joods instrument, schrijft Benjamin Ivry in de Forward.
 • Op basisscholen in Groot-Brittannië zal Hebreeuws binnenkort niet meer worden onderwezen als erkende buitenlandse taal, een regeling die ook Joodse scholen zal treffen, schrijft de Jewish Chronicle Online.
 • In de Jew and the Carrot, het culihoekje van de Forward, een verhaal (met recept) voor berberé, een pittig, geurig Ethiopisch specerijenmengsel dat door falashas meegebracht werd naar Israël en daar aan een grote opmars bezig is.
 • Kookboekenschrijfster Joan Nathan haalt in Tablet Magazine herinneringen op aan haar Joodse familiekersttradities, en Abigail Jones doet hetzelfde (en meer) in de Jewish Daily Forward.
 • Honest Reporting inventariseerde de (on)betrouwbaarheid van berichtgeving over Israël.
 • In New York Daily News een artikel over de Nederlander Johan Huibers die de Ark van Noach nabouwde.

Televisie en radio 21 - 28 december

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


vrijdag 21 december

 • Ned. 2 (NTR), 0.05: Film op 2. The Bubble (Ha-Buah). Romantisch drama uit 2006 van Eytan Fox over een toevallige ontmoeting tussen een jonge Israëlische soldaat en een Palestijnse jongeman en de ingrijpende gevolgen daarvan.

zaterdag 22 december


zondag 23 december

 • Radio 5 (JO), 19.02: Tussen 23 december en 6 januari programmeert de Joodse Omroep weer 'Mozes', oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. Van 19.00-20.30 uur worden, aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond, zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.
 • BBC Radio 3: Words and music. Thema: Kiss Kiss Bang Bang! Poëzie, proza en muziek met Tracy-Ann Oberman en Henry Goodman.
 • BBC 4, 23.55: Elizabeth Taylor: England's Other Elizabeth. Programma over het bezoek van de actrice - in 1959 Joods geworden - aan Engeland en een gesprek over haar leven.

maandag 24 december

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Thema: Tien Gebergten. Deel 1 van deze serie is gewijd aan Samuel Beckett (1906-1989).

dinsdag 25 december

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Thema: Tien Gebergten. Deel 2 van deze serie is gewijd aan Steven Spielberg (1946).

woensdag 26 december

n.v.t.


donderdag 27 december

 • Ned. 2 (JO), 14.20: Internationaal Joods Muziek Festival. Uitgebreide registratie van de finale van het Internationaal Joods Muziek Festival. Van de 22 deelnemers zijn uiteindelijk 6 ensembles door naar de finale. Zij zullen in hun eigen stijl de Joodse muziek vertolken. Aan de jury en het publiek om een winnaar van 2012 te kiezen. 
 • RTL 8, 20.30: The other Boleyn Girl. Biografisch historisch drama uit 2008 met Natalie Portman, Scarlett Johansson e.a.

vrijdag 28 december

 • Ned. 2 (NTR), 23.45: Lemon tree (Ets limon). Drama uit 2008 van Eran Riklis over de Palestijnse weduwe Salma die haar citroenboomgaard dreigt te verliezen als de Israëlische minister van defensie en zijn echtgenote naast haar komen wonen.
   
jaargang 8, nummer 45
vrijdag 21 december 2012
 

In deze nieuwsbrief

Wintersluiting
Website van de week
Boekennieuws
'A Kholem / Dreaming in Yiddish'
Film 'De Baby' nu in de bioscoop
Diane Arbus in FOAM
Portraits of Human Knowledge
Nieuws van heinde en verre
Televisie en radio 21 - 28 december


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Morgen loopt de Maya-kalender af. Voor sommigen een onrust gevend gevoel, waarom is niet helemaal duidelijk. Hadden ze dan een ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Aan het eind van een jaar worden vaak lijstjes opgesteld van boeken die de meeste indruk hebben gemaakt. Soms komen die ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het is, naast de vijandelijkheden die er zoal zijn tussen Moslims en Joden, opmerkelijk hoeveel die twee cultureel-godsdienstige ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Toen ik 33 jaar geleden als zeventienjarige op het vliegtuig naar Israël stapte, vlogen we via Rome en Athene naar Tel Aviv ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Het is begrijpelijk dat wij Joden meer aandacht schenken aan onze problemen dan aan die van anderen. Niet alleen onze ...
lees verder


(advertenties)

banner yanshuf

banner venstra

banner meldpunttaal

banner niw

banner propra

banner givat

banner amphora

banner blankevoort

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier