vrijdag 30 november 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Crescas ook op uw smartphone? Dat kan!

Crescas blijft meegaan in de vaart der volkeren: we hebben sinds kort een app, een programmaatje voor uw smartphone of tablet waarmee u snel en gemakkelijk onze nieuwsbrief kunt bekijken, door het cursusprogramma bladeren of de filmpjes bekijken die we de afgelopen jaren op crescas.nl hebben verzameld.

Met de Crescas App hebt u het culturele nieuws uit Joods Nederland en het wekelijkse overzicht van interessante radio- en tv-programma's direct bij de hand.

De Crescas App is beschikbaar voor iPhone en Android, en het downloaden en installeren ervan is simpel.
Ga in de browser op uw smartphone of tablet naar http://crescas.nl/app om de app meteen te downloaden of klik hier.

Oordeel zelf hoe handig (en soms zelfs onmisbaar) de Crescas App kan zijn!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: de op historische gegevens gebaseerde roman Margot over het korte leven van Margot Frank, geschreven door Sophie Zijlstra, van Mischa Hiller Op de hielen, een politieke thriller die zich afspeelt tegen de achtergrond van de actualiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict, en het nu al geroemde Auschwitz, de neerslag van een veelomvattend onderzoek naar het gelijknamige concentratiekamp, door Laurence Rees.

De Engelse leestip is dit keer geen boek maar een lang artikel in Tablet Magazine over Czernowitz, de vroegere hoofdstad van de Boekovina. Vladislav Davidzon schreef een persoonlijk verslag over zijn bezoek aan de stad.
Literair columnist Leo Frijda wijdde dit jaar twee van zijn columns aan Czernowitz (hier en hier te lezen) en gaf in september van dit jaar voor Crescas een lezing over dit onderwerp. Harrie Teunissen schreef in mei en juni 2011 maar liefst 4 columns over dit onderwerp op de Crescas-website.

'141 Dozen' bij Arti Amsterdam

Het digitale kunstproject '141 DOZEN' van beeldend kunstenaar Maarten van der Heijden is vanaf 30 november te zien in Arti et Amicitiae in Amsterdam tijdens de tentoonstelling met werk van kunstenaars die in het afgelopen jaar lid zijn geworden van de sociëteit.

'141 DOZEN' is een autobiografisch archief- & mediaproject over het uitpakken, archiveren, documenteren, sorteren, fotograferen en opruimen van de 141 verhuisdozen met inhoud die Van der Heijen al zijn hele leven met zich mee sleept. In de dozen bevonden zich allerhande memorabilia, zoals boeken, foto's, souvenirs, documenten, opschrijfboekjes, blocnotes, oude agenda's en dagboekjes.
Wat de selectie van Van der Heijden passeerde is opgenomen in de 141 dozen waar de tentoonstelling zijn naam aan ontleent. Het volledige project is uitsluitend op internet te bekijken op de website van Van der Heijden; voor de tentoonstelling in Arti vervaardigde de kunstenaar de installatie 141 DOZEN, bestaande uit onder andere 2D foto-werken en een video.

 • Tentoonstelling 141 DOZEN, Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam, te zien van zaterdag 1 t/m zondag 16 december. De tentoonstelling wordt vrijdag 30 november om 19.00 geopend.

'Brilliant corners'

De Israëlische choreograaf Emanuel Gat zette een intrigerend dansstuk voor tien dansers op een door hemzelf gemaakt geluidsdecor. Het Lied Nacht und Träume van Franz Schubert is daar doorheen geweven.
De dansers bewegen zich op toneel in schijnbaar toevallige posities en samenstellingen, maar schijn bedriegt: wat de toeschouwer te zien krijgt, is het gesublimeerde resultaat van diepgaand onderzoek naar het waarom en de oorsprong van die posities en bewegingen. Interactie met elkaar, de ruimte, het licht, de muziek en uiteindelijk ook het publiek, vormden daardoor de essentie van deze fascinerende choreografie.

Voor een indruk van Brilliant corners klik hier.

Emanuel Gat (1969) richtte in januari 2004 in het Suzanne Dellal Center in Tel Aviv zijn gezelschap Emanuel Gat Dance op. Sinds 2007 heeft hij Frankrijk als thuisbasis.

 • maandag 3 december: Brilliant corners. Stadsschouwburg Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • Jonge Joden, Joodse jongeren, verenigd in Jewish Voice for Peace, hebben een verklaring opgenomen die op video te zien is: Young Jewish Proud Declaration.
 • In Times of Israel: de Israëlische ornitholoog Yossi Leshem ziet zijn baanbrekend werk op het gebied van vogelbescherming in Israël bekroond met de prestigieuze Bruno H. Schubert prijs. Dat professor Leshem zijn werk bepaald niet licht opvat, beschreef Israel21C al in 2009.
 • Vox Tablet, de wekelijkse podcast van Tablet Magazine, laat Simon Kuper aan het woord over de pijnlijke geschiedenis van voetbal in Nederland tijdens WOII.
 • In Syrië is ook de oude stad van Aleppo verloren gegaan, en daarmee ook een stuk Joodse geschiedenis, schrijft de Forward.
 • Een uitgebreide necrologie in New York Times van de Joodse verzetsvrouw Vladka Meed (geboren Feigele Peltel) die vorige week op 90-jarige leeftijd overleed. In Jewish Women's Archive de levensgeschiedenis van deze bijzondere vrouw.
 • In Colombia hebben veel katholieken hun Joodse roots hervonden en zijn Joods geworden, schrijft Washington Post.
 • In Jewish Chronicle een essay over de ongewenste effecten van semi-intellectuele boeken en films over de Holocaust.
 • De laatste Ethiopische Joden gaan binnenkort op weg naar Israël, schrijft Agence France Presse/France24.
 • Met Chanoeka in het vooruitzicht ging de Kveller op zoek naar bijzondere chanoekiot.

Meelezen voor WIZO Literatuurprijs 2013?

Vorige week werden tijdens de feestelijke uitreiking van de eerste WIZO Literatuurprijs (aan Assaf Gavron voor zijn boek Hydromania) ook de nominaties bekend gemaakt voor de WIZO literatuurprijs 2013.

Opnieuw zijn zes boeken en schrijvers geselecteerd die voor de prijs in aanmerking komen. Wie de beste schrijver is, zullen de aan de verkiezing deelnemende leesclubs gaan uitmaken.
Klik hier om de boekenlijst te bekijken en/of als PDF te downloaden.

Houdt u van lezen en bent u (nog) geen lid van een leesclub? Sluit u aan bij een al bestaande leesclub of stel zelf een leesclub samen met vrienden, kennissen, collega’s of familieleden.
Man of vrouw, Joods of niet Joods, jong en oud, iedereen kan meedoen, en iedereen is van harte welkom!
WIZO voorziet in uitvoerige informatie voor bestaande en nieuw op te richten leesclubs.

Joodse soul met Niki Jacobs

Zondag 2 december speelt zangeres Niki Jacobs met haar band Nikitov haar nieuwe programma 'Grensverhalen' voor het eerst voor publiek. Deze try-out vindt plaats in de synagoge in Groningen.
'Joodse soul met een vleugje pop, folk en jazz' is Jacobs' eigen omschrijving van het nieuwe programma. 'Het lijkt een lastige opgave, maar deze samensmelting ontstaat doordat in de voorstelling de instrumenten, de intensiteit, het gevoel, de muzikaliteit, de invloed van de musici en mijn stem samen komen.'
'Grensverhalen' gaat over de liefde, die wordt bezongen in drie talen. In de liedjes blijft geen emotie ongenoemd. Open en eerlijk, pijnlijk, teder, zachtaardig, liefdevol, humoristisch, sexy, soms wrang, ontroerend, maar zonder vals sentiment.

 • Grensverhalen, met Niki Jacobs en band. Zondag 2 december, synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen. Aanvang: 15.00 uur. Reserveren: info@nikitov.com.

De première van 'Grensverhalen' is zondag 9 december in Amsterdam in het DeLaMar Theater.

Website van de week
Hamshushalayim - winterfestival in Jerusalem

Niet één, maar liefst vier weekenden duurt het culturele winterfestival Hamshushalayim dat op 29 november is begonnen en eindigt op 22 december.
Het festival, dat dit jaar voor de 8e keer wordt gehouden, doet denken aan ons Nederlandse museumweekend, maar dan gespreid over vier maal drie dagen. Honderden evenementen vinden plaats in musea, theaters en in de open lucht. Musea hebben speciale manifestaties en langere openingstijden. Voor toeristen biedt het festival extra rondleidingen door de stad en talloze restaurants serveren speciale menu's voor de festivalgangers.

De rode draad van Hamshushalayim 2012 wordt gevormd door het thema 'humor', dat op vele manieren zal worden belicht. Van marathons van stand-up comedians tot colleges over de typische Yerushalmi grappen - er is van alles te doen, en er zal beslist veel gelachen worden de komende weken.

De website van Hamshushalayim geeft per weekend en dag aan wat er te doen is en waar. Het festival stelt zichzelf hier voor. In de menubalk bevindt zich de link naar iTraveljerusalem, waar veel van de evenementen die tijdens Hamshushalayim plaatsvinden, zijn terug te vinden.

Een aangename aanvulling biedt de hier al eens als website van de week voorgestelde website iGoogledIsrael.
Deze site introduceert Hamshushalayim op zeer smaakvolle wijze en geeft ook de verklaring voor de naam Hamshushalayim: Hamshush is de in het leger gangbare afkorting voor 'lang weekend', waarbij het woord is opgebouwd uit chamisji (donderdag), sjisji (vrijdag), sjabbat (zaterdag) en Jeroesjalajiem (de Hebreeuwse naam van Jerusalem).


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Mifgash Unity Concert

Stichting Mifgash organiseert een feestavond vol nostalgische Israëlische muziek en heeft daarvoor samenwerking gezocht met het Joods netwerk Jonet, de Joodse vriendensite Jingles, de PIG (Portugees-Israëlietische Synagoge) en Maccabi Nederland.

Op het muzikale programma: Boris Mogilevski met zijn band, de Israëlische zangers Gabi Shoshan, Nessim Saroussi, Haim Olieli, Etan Massouri en Hagay Hen. Jingles organiseert van 19.00-20.00 uur een rondje speed-daten voor Joodse singles, later op de avond lanceert de PIG haar nieuwe website en worden 6 retourtickets naar Israël verloot.
Rond 23.00 uur begint de Chanoeka afterparty met DJ Yoav.
Falafel, soefganiot en arakino zijn de hele avond verkrijgbaar.

 • donderdag 6 december: Mifgash Unity Concert, theater de Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam. Aanvang: 20.15 uur, zaal open: 19.30 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar of in voorverkoop bij de Joodse winkels in de Kastelenstraat in Amsterdam-Buitenveldert.

Televisie en radio 30 november - 7 december

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


vrijdag 30 november

 • hollanddoc24 (HUMAN), 20.26: De rekening van Catelijne. Documentaire uit 2012 van Sarah Sylbing en Esther Gould over de rauwe en complexe werkelijkheid van Hollandse armoede.
 • BBC 2, 1.55: The counterfeiters (Die Fälscher), met een Oscar bekroond oorlogsdrama uit 2007 van Stefan Ruzowitzky. Naar Adolf Burger's op feiten gebaseerde boek The Devil's Workshop.

zaterdag 1 december

 • Ned. 2 (IKON), 11.00: Het vermoeden. Alf.: Sasja Martel, grondlegster van het Joods Hospice Immanuel.
 • Ned. 1 (AVRO), 20.20: Junior Songfestival 2012. Rechtstreeks verslag van de finale in de Heineken Music Hall. Israël neemt voor het eerst deel met Kids.il, 5 meisjes en één jongen die het liedje Let the music win zullen zingen. Kids.il staat als zesde in de volgorde van optredens.
 • BBC4, 0.00: More old Jews telling jokes. Oudere Amerikanen vertellen moppen in de Amerikaans-Joodse traditie. Eerste van twee uitzendingen.

zondag 2 december

 • Ned. 1 (VPRO), 11.20: Boeken. Tijdens het Crossing Border Festival sprak presentator Wim Brands o.m. met de Amerikaanse dichter en schrijver Ben Lerner over zijn debuutroman Vertrek van Station Atocha.
 • Canvas: 11.45: Canvas Klassiek - Samson et Dalila, opera van Camille Saint-Saëns, in een eigentijdse bewerking van het Israëlisch-Palestijnse regisseursduo Omri Nitzan en Amir Nizar Zuabi.
 • Arte tv, 12.30: Die experimentelle Fotografie der 20er Jahre. Over het fotografisch werk van o.a. László Moholy-Nagy, El Lissitzky, Umbo en Alexander Rodtschenko.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer: De gevoelstemperatuur in Israël na de laatste Gaza-crisis. Professor Shlomo Berger komt praten over het jaarlijkse symposium Jiddisj en zangeres Emmelie Zipson vertelt over haar nieuwe album ‘Bloed Link’. Presentatie Cees Wijburg. Forumleider Paul Damen.
 • ARD, 23.35: Entweder Broder – Die Europa-Safari! In aflevering 3 van deze serie brengt het duo Henryk Broder en Hamed Abdel-Samad een bezoek aan Polen.
 • BBC 1, 1.20: The Two Mr. Kissels. Op feiten gebaseerde TV-film uit 2008 over de steenrijke, succesvolle Joodse broers Andrew en Robert Kissel die beiden door moord aan hun eind kwamen.

maandag 3 december

 • hollanddoc24 (RVU), 19.18: Kijken in de ziel: Psychiaters - In therapie. Coen Verbraak spreekt met een aantal toonaangevende psychiaters en psychotherapeuten over hun vak en hun benadering ervan. Afl.4: Pillen of praten? Herh. 7/12, 15.46.

dinsdag 4 december

 • Arte tv, 20.15: Frankreich und die deutsche Besatzungszeit. In twee aansluitende programma's wordt de omgang van de Fransen met de Duitse bezetter tussen 1940 en 1944 in beeld gebracht. Deel 1: Die Zeit der Sieger, deel 2: Der Graben wird tiefer.

woensdag 5 december

 • Radio 5 (HUMAN), 19.02: OBA Live. Met o.a. Sinterklaasgedichten uit de collectie van het NIOD die tijdens WOII in concentratiekampen zijn geschreven.
 • Arte tv, 22.50: Granatäpfel und Myrrhe. Drama uit 2008 van de Palestijnse cineaste Najwa Najjar over de jonge Palestijnse danseres Kamar die de olijfboomgaard draaiende moet houden nu haar echtgenoot Zaid door het Israëlische leger gearresteerd is.
 • BBC 4, 23.00: More old Jews telling jokes. Oudere Amerikanen vertellen moppen in de Amerikaans-Joodse traditie. Eerste van twee uitzendingen.

donderdag 6 december

 • Ned. 2 (JO), 14.20: Gelukkig oud in Beth Juliana, programmaserie over de bewoners van het Nederlandse bejaardencentrum in Herzliya, gebouwd op initiatief van de Nederlandse gemeenschap in Israël.
 • Ned. 2 (JO), 14.35: De appel valt … Programmareeks die een indringend beeld geeft van het Joodse leven in Nederland anno nu.

vrijdag 7 december
n.v.t.

   
jaargang 8, nummer 42
vrijdag 30 november 2012
 

In deze nieuwsbrief

Crescas ook op uw smartphone? Dat kan!
Boekennieuws
'141 Dozen' bij Arti Amsterdam
'Brilliant corners'
Nieuws van heinde en verre
Meelezen voor WIZO Literatuurprijs 2013?
Joodse soul met Niki Jacobs
Website van de week
Mifgash Unity Concert
Televisie en radio 30 november - 7 december


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
De rust is in Israël gelukkig weer teruggekeerd. Nou ja, rust, u begrijpt wat ik bedoel … Men is alweer druk bezig met de komende ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
De stem van Joodse profeten zoals Jesaja, Hosea en Micha werkt door in moderne filosofen. Althans volgens de Amerikaanse professor ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Moshav Sde Avraham heeft het niet gemakkelijk de laatste jaren. Bijna dagelijks onder vuur liggend van de Hamasraketten, moet je echt ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De mond van mijn gast aan de dinertafel viel open van verbazing. “Echt waar? Ik kan het niet geloven.” Het ging er bij deze Nederlandse ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het is geen gemakkelijke job, maar ik vind het toch een voorrecht om co-voorzitter te zijn van het JMNA, het overlegorgaan van ...
lees verder


(advertenties)

banner niw

banner blankevoort

banner givat

banner meldpunttaal

banner amphora

banner venstra

banner yanshuf

banner sambation

banner propra

banner luna3

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier