vrijdag 16 november 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Global Day 2012 - állerlaatste kans!

De derde Global Day of Jewish Learning vindt dit jaar wereldwijd plaats op 18 november. Ook Crescas neemt, samen met Stichting PaRDeS, deel aan dit bijzondere evenement en stelt daarmee cursisten in staat om aan te schuiven bij duizenden Joden over de hele wereld die op deze dag samen leren en lezen over kernwaarden in het jodendom.
Voor de Global Day 2012 in Nederland zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

U kunt zich vrijdag 16 november tot uiterlijk 16.00 uur inschrijven!
Klik hier om rechtstreeks naar het inschrijfformulier te gaan, of stuur een mail naar crescas@crescas.nl met in de onderwerpregel: Global Day 2012.

Filmpremière 'De Baby'

Zondag 18 november gaat de documentaire 'De Baby' in première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).
De film vertelt de geschiedenis van Anneke Kohnke (1940) die na meer dan zestig jaar geconfronteerd wordt met haar onbekende eerste levensjaren. Tot haar verbazing duikt daarbij ook de naam Frank op. Maar niet alles in het verhaal van Annekes redding is zo mooi als het zich aanvankelijk laat aanzien.

Klik hier om op de website van de Joodse Omroep meer te lezen over de film en de regisseur.
Klik hier voor vertoningsdata tijdens het IDFA.

'De Baby' is een coproductie van regisseur Deborah van Dam en de Joodse Omroep en zal in 2013 op televisie worden uitgezonden.

Wie was (is?) Kees Tom?

Sinds kort zijn wij in het bezit van het boek 'Verloren duel', geschreven door Kees Tom, in 1945 uitgegeven bij Van Stockum in Den Haag. Wij willen dit boek binnenkort opnemen in onze Digitale Bibliotheek.

De auteur van het boek stelt ons echter voor raadsels. Wie was (of wie is) Kees Tom? Wij hebben het internet afgespeurd, maar niets kunnen vinden. Vóór wij het boek in de bibliotheek opnemen, zouden we graag meer informatie willen hebben over Kees Tom.

Daarom roepen we uw assistentie in. Wie weet kan één van u, nieuwsbrieflezers, ons helpen bij het achterhalen van de achtergrond van Kees Tom - wellicht is de naam een pseudoniem, en zo ja, van wie? Wanneer leefde hij? Zijn er nazaten van hem bekend? U zou ons geweldig helpen als u ons op het juiste spoor weet te zetten, waarvoor bij voorbaat onze grote dank. Een mail naar crescas@crescas.nl volstaat.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De hormoonfabriek, een op historische feiten gebaseerde roman van Saskia Goldschmidt (1954), de tweetalige dichtbundel Howl, Kaddisj en andere gedichten van Allen Ginsberg (1926-1997) en, niet nieuw maar desondanks niet te missen: de complexe roman Jeruzalem van de Portugese filosoof Gonçalo Tavares (1970).

En verder:
- Saskia Goldschmidt geeft 20 november een lezing over haar nieuwste boek De hormoonfabriek in OBA Indische Buurt, Javaplein 2, in Amsterdam.
- De Israëlische schrijfster Zeruya Shalev, van wie eerder dit jaar de Nederlandse vertaling van de roman Het hart van de familie verscheen, krijgt voor haar werk de Welt-Literaturpreis voor internationale literatuur.

De Engelse leestip:
Simon Wiesenthal. The Life and Legend, de prachtige biografie van nazi-jager Simon Wiesenthal door Israëlische 'new historian' Tom Segev, in de ramsj bij o.a. Selexyz. Meer over dit boek is hier te lezen.

Wie wint de WIZO-literatuurprijs 2012?

Zondagmiddag 25 november 2012 maakt Haim Divon, ambassadeur van Israël in Nederland, de winnaar van de WIZO-literatuurprijs 2012 bekend.

Genomineerd zijn Jessica Durlacher (De held), Assaf Gavron (Hydromania), Sarah Glidden (Israël in 60 dagen), Chaja Polak (De verlegen minnaars), Jonathan Tropper (7 dagen, 7 nachten) en Leon de Winter (VSV).
Enthousiaste lezers van de WIZO-leesclubs hebben de genomineerde boeken gelezen, besproken, gewaardeerd en ze zijn gezamenlijk tot een keuze gekomen.

In een boeiend middagprogramma is er gelegenheid tot discussie en de mogelijkheid zelf vragen te stellen aan de aanwezige schrijvers. Vanaf 12.30 uur, te beginnen met een meet & greet, in Literair Café 'Arte et Amicitiae', Rokin 112, Amsterdam.

Iedereen is welkom. Lezers, hadden-graag-meegedaan-lezers-maar-geen-tijd, WIZO-leden, geen-WIZO-leden-maar-wel-met-een warm-hart-voor-WIZO, iedereen met interesse in literatuur.

Voor meer informatie klik hier.

 • Uitreiking WIZO Literatuurprijs 2012, zondag 25 november, Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Aanvang: 12.30 uur.

Nieuws van heinde en verre

 • Schrijver Peter Beinart was bij nader inzien toch niet welkom op het Boekenfestival van het Jewish Community Festival in Atlanta, schrijft de New York Times.
 • In Jewniverse de onthutsende ontdekking van filmer Arnon Goldfinger bij het opruimen van het appartement van zijn op 98-jarige leeftijd overleden grootmoeder.
 • Het moet maar eens afgelopen zijn met margarine in de Joodse keuken, betoogt Taffy Bordesser-Akner in Tablet Magazine.
 • In de Jewish Daily Forward een verslag van de eerste Trans Gathering, een sjabbaton voor Joodse transgenders.
 • Twintig Franse imams brachten op 13 november een bezoek aan Yad Vashem. Times of Israel doet verslag.
 • De huidige Baron de Rothschild draagt bij aan een museum voor christelijke kunst met als centrale blikvanger 13 enorme 17e-eeuwse schilderijen over Jacob en zijn twaalf zonen. Hoe het zit weet Jewish Daily Forward.
 • Als het aan de Israëlische heavy metal band Orphaned Land ligt was er allang vrede in het Midden-Oosten. Lees meer op MFA en hoor lead-zanger Kobi Farhi zijn verhaal doen.
 • Voor fans van chef Yotam Ottolenghi: zijn scrapbook met recepten behorend bij de net gestarte televisieserie Mediterranean Feast op het Britse tv-kanaal Channel 4.

Film 'Lost & Found' bij LJG Den Haag

'Lost & Found' is de titel van de film waarmee scriptschrijfster Natascha van Weezel en regisseur Tessa Schram deze zomer afstudeerden aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam.
In 24 minuten wordt het verhaal verteld van Thom die na de dood van zijn moeder ontdekt dat hij Joods is en bovendien een oma heeft die in Israël woont. Verward en vol vragen reist hij af naar Israël, maar het blijkt erg lastig de antwoorden te achterhalen. Samen met zijn oma maakt hij een roadtrip door Tel Aviv. Komt hij er uiteindelijk achter wat er gebeurd is en wie hij zelf is?

 • woensdag 21 november, LJG Den Haag, Prinsessegracht 26, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur. Informatie en aanmelding: info@ljgdenhaag.nl.

Klik hier voor een interview met Natascha van Weezel en Tessa Schram.

Jubileumprogramma 'Ameezing Klezmer Show'

Zaterdag 17 november speelt klezmerformatie Di Gojim in de synagoge van Groningen de eerste try-out van het interactieve muzikale theaterprogramma 'Ameezing Klezmer Show'.
Met deze feestelijke happening vol gouwe ouwe ballades en liederen, meeslepend en up tempo en uiteraard in vele talen, markeert Di Gojim het heuglijke feit dat het ensemble dit jaar haar vijfentwintigjarig muzikaal bestaan viert.
Een belangrijk onderdeel van 'Ameezing Klezmer Show' is een unieke klezmer karaoke, waarbij teksten groot geprojecteerd worden, waardoor de inbreng van het publiek onlosmakelijk verbonden is aan de voorstelling. Niet meedoen is niet aan de orde, en stilzitten evenmin: de aanstekelijke muziek noodt, wat heet, dwingt gewoonweg tot dansen.

 • 7 november 2012, aanvang 20.15 uur, Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen. Voor meer informatie klik hier of hier.

Dansvoorstelling 'The dry piece'

'The dry piece' is een dansvoorstelling van de Israëlische choreografe Keren Levi over de verstoorde relatie tussen het idee van schoonheid en de hedendaagse vrouwelijke identiteit.

The dry piece wordt uitgevoerd door vier naakte vrouwelijke dansers. Maar esthetische dans is niet het doel van de voorstelling, integendeel. In een mix van beelden, video, geluid en licht ontdoet Levi de dans van haar decoratieve functie. De boodschap is krachtig: de vrouw bepaalt zelf of ze aan de geldende schoonheidsidealen wil voldoen, of niet. In subtiele beelden 'bevrijdt' Levi het vrouwenlijf door er op een andere manier en vanuit onverwachte hoek naar te (laten) kijken.

Voorstellingen:
- 23 november, Rotterdamse Schouwburg (Kleine zaal). Aanvang: 20.30 uur. Klik hier voor kaarten.
- 1 december, theater De NWE Vorst, Willem II straat 49, Tilburg. Aanvang: 20.00 uur. Klik hier voor kaarten.
- 6, 7 en 8 december, Frascati, Nes 63, Amsterdam. Aanvang: 20.30 uur. Klik hier voor kaarten.
- 14 december, Korzo, Prinsestraat 43, Den Haag. Aanvang: 20.30 uur. Klik hier voor kaarten.

Website van de week
Museum of Family History

Hebt u wat tijd over? Neem die dan voor een internetbezoek aan het Museum of Family History, een virtuele schatkamer vol Joods verleden, vastgelegd in foto's, films, documenten, verhalen, ansichtkaarten en meer.
Een advies vooraf: kijk eerst op de Sitemap (de digitale plattegrond) voor u het museum binnengaat. Beter nog: volg de aanwijzingen die de website zelf biedt.

Het Museum of Family History bestaat sinds 2005, en heeft als mission statement 'honoring and preserving the memory of our ancestors for the present and future generations'.

Het museum voldoet in bijna ieder opzicht aan de definitie van het begrip museum: 'een permanente instelling, zonder winstbejag, ten dienste van de gemeenschap en van haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, die de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, bewaart, onderzoekt en tentoonstelt en hierover informatie verstrekt voor studie, educatie en recreatie.'

Het Museum of Family History onderscheidt zich van gangbare musea doordat het 100% virtueel is, dat wil zeggen er is geen gebouw dat kan worden bezocht. Een museum op internet heeft een aantal voordelen: zo kan de collectie in principe oneindig worden uitgebreid en kunnen de objecten voor thematische exposities naar believen vrij eenvoudig worden gehergroepeerd. Bovendien kunnen multimediale middelen maximaal worden ingezet en is een groot deel van de collectie interactief benaderbaar.

Uw redacteur (zelf van Oost-Europese komaf) begon bij Eastern European Jewry, een van de vaste exposities, las de Introduction en klikte door naar Exhibition. Op die pagina, met maar liefst 21 deelonderwerpen, viel de keus op Photographic Studios of Eastern Europe. Het bezoek wordt daar vervolgd met een korte geschiedenis van de fotografie in Oost-Europa, onderaan de pagina toegelicht via links naar opnieuw diverse onderwerpen. Als voorbeeld: Itzik Chonovitz, fotograaf in Litouwen aan het eind van de 19e eeuw. De bezoeker ziet op diens pagina foto's met alle beschikbare informatie over datum, plaats en onderwerp.

Een bezoek aan het Museum of Family History is als een fascinerende dwaaltocht door een groot aantal thematische zalen, maar zonder ooit helemaal te verdwalen omdat met één klik de startpagina (vergelijkbaar met de centrale hal) weer bereikbaar is.

Naast alle schatten die het museum rijk is, biedt de tab Links een zeer groot aantal weblinks.

Het Museum of Family History heeft geen Facebook account, maar beschikt wel over een 'Group' waarvoor u zich, mits Facebookgebruiker, kunt inschrijven.

Stichter en directeur van het museum Steven Lasky onderhoudt, zij het niet fanatiek, een blog.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 16 - 23 november

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


zaterdag 17 november

 • Radio 6 (VPRO), 23.30: De Avonden doet vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag verslag van het Crossing Border festival. Gasten o.m. Michael Chabon (Telegraph Avenue) en Ben Lerner (Leaving the Atocha Station).

zondag 18 november

 • Ned. 1 (VPRO), 10.30: Vrije Geluiden. Muziekprogramma met o.a. Ed Spanjaard en Maarten Koningsberger over hun nieuwe cd van Gustav Mahler's Des Knaben Wunderhorn.
 • Radio 1 (VPRO), 11.25: Het Spoor terug - 'Niets blijft ongezien'. Deel 1 van een tweeluik over de geschiedenis van de Koepelgevangenis in Breda. De koepel staat bekend om de spectaculaire ontsnapping van zeven oorlogsmisdadigers in 1952 en de Drie van Breda die tot eind jaren tachtig in de Koepel verbleven.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer: Rabbijn Tzvi Marx over de verheerlijking én de demonisering van het jodendom en de gevolgen daarvan voor Israël. Een reportage over de noodzaak van omscholing van werklozen uit de orthodoxe gemeenschap in Antwerpen, en journaliste en televisiepresentatrice Naeeda Aurengzeb komt vertellen over haar documentaire over de voormalige synagoge en de huidige moskee in de Wagenstraat in Den Haag.
 • cultura24 (NTR), 21.50: Music Makers: Mark Knopfler. Special over de Britse gitarist die wereldfaam vergaarde via zijn band Dire Straits en sinds 1992 op de solotoer is. Herh.: 21/11, 17.50 uur.

maandag 19 november

 • Ned. 2 (VPRO), 21.00: Tegenlicht: De kolonisten van Hebron. De jonge Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Esther Hertog huurde een caravan en filmde er het absurdisme van het dagelijks leven van de 800 kolonisten tussen 120.000 Palestijnen. Herh.: 20/11, 9.55 uur.

dinsdag 20 november

 • Arte tv, 11.40: Welcher Glaube für mein Kind? Marc Burth, zoon van Joodse moeder en protestantse vader en nog een aantal religies in de familie, gaat op zoek naar een antwoord.
 • hollanddoc24 (VPRO), 23.31: Tegenlicht: De kolonisten van Hebron. De jonge Israëlisch-Nederlandse filmmaakster Esther Hertog huurde een caravan en filmde er het absurdisme van het dagelijks leven van de 800 kolonisten tussen 120.000 Palestijnen.
 • BBC 1, 23.35: Imagine… Afl. The many lives of William Klein. Portret van een van de meest invloedrijke fotografen van de 20e eeuw.
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Tv Dinners to roadside diners. Afl. 1: de New Yorkse schrijver Adam Gopnik over de cheese cake van zijn moeder en andere food memories.
 • hollanddoc24 (VPRO), 0.23: HollandDoc: 5 Broken cameras. Prijswinnende documentaire van Emad Burnat en Guy Davivi over de Palestijnse landarbeider Emad die met zijn videocamera's het verzet van zijn dorp Bil'in tegen de Israëlische bezetting vastlegt.

woensdag 21 november

 • Arte tv, 20.15: Ajami. Misdaaddrama uit 2009 van Yaron Shani en Scandar Copti dat zich afspeelt in de wijk Ajami in Tel Aviv-Jaffa waar Joden, Arabieren, christenen en moslims heel dicht op elkaar leven. Herh.: 22/11, 2.05 uur.
 • Ned. 2 (VPRO), 22.55: VPRO Import - Cinema Jenin. Documentaire uit 2012. De Duitse regisseur Marcus Vetter vat met enkele mensen uit Jenin het idee op om de oude bioscoop te renoveren en nieuw leven in te blazen als culturele en sociale ontmoetingsplek.

donderdag 22 november

 • hollanddoc24 (RVU), 19.18: Kijken in de ziel: Psychiaters - In therapie. Coen Verbraak spreekt met een aantal toonaangevende psychiaters en psychotherapeuten over hun vak en hun benadering ervan. Afl.: Emoties.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.26: VPRO Import - Cinema Jenin. Documentaire uit 2012. De Duitse regisseur Marcus Vetter vat met enkele mensen uit Jenin het idee op om de oude bioscoop te renoveren en nieuw leven in te blazen als culturele en sociale ontmoetingsplek.

vrijdag 23 november

 • cultura24, 18.35: Knetterende Letteren. Discussie over het werk van Philip Roth, die onlangs bekend maakte te zijn gestopt met schrijven. Met de critici Elsbeth Etty en Rob Schouten.
 • hollanddoc24 (RVU), 0.53: Kijken in de ziel: Psychiaters - In therapie. Coen Verbraak spreekt met een aantal toonaangevende psychiaters en psychotherapeuten over hun vak en hun benadering ervan. Afl.: Kinderjaren.
   
jaargang 8, nummer 40
vrijdag 16 november 2012
 

In deze nieuwsbrief

Global Day 2012 - állerlaatste kans!
Filmpremière 'De Baby'
Wie was (is?) Kees Tom?
Boekennieuws
Wie wint de WIZO-literatuurprijs 2012?
Nieuws van heinde en verre
Film 'Lost & Found' bij LJG Den Haag
Jubileumprogramma 'Ameezing Klezmer Show'
Dansvoorstelling 'The dry piece'
Website van de week
Televisie en radio 16 - 23 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Donderdagochtend – mist. Alsof ik zit te kijken naar een thriller uit Scandinavië. Ooit keek ik naar een dergelijke film op TV waarin ik na ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De lezers van de Volkskrant hebben vorige week De gedaante-verwisseling van Kafka ontvangen, als eerste in de reeks Verboden ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Wat te doen als het niet meer vanzelf gaat? Ik bedoel: als geloven in een God niet meer vanzelf gaat. Want is dat niet de situatie van ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Elke morgen zwemt hij met ons mee, Josef. We noemen hem Josef de krachtpatser, want hij is klein, maar heel sterk en gespierd ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Het is niet verstandig Dries van Agt een podium te geven. De beste remedie is de man gewoon te vergeten. Niet reageren Lena ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
De nacht van de uitslagen van de verkiezingen in de Verenigde Staten bracht ik door in het Mishkanot Shaanim, het bekende ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Gisteravond barstte de puberdochter van een goede vriendin in tranen uit en snikte dat ze in Nederland wilde wonen ...
lees verder


(advertenties)

banner venstra

banner propra

banner amphora

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner sambation

banner luna3

banner blankevoort

banner givat

banner niw

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier