vrijdag 9 november 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Global Day of Jewish Learning - nog 9 dagen!

Zondag 18 november 2012 vindt voor de derde maal de Global Day of Jewish Learning plaats. Dit jaar is het thema waarover op deze dag wereldwijd gezamenlijk geleerd wordt, 'Zegeningen en dankbaarheid'.

Het materiaal dat voor deze studiedag wordt gebruikt is grotendeels ontleend aan het traktaat Berachot. De Engelse vertaling van Berachot is onlangs verschenen in de Steinsaltz-editie van de Talmoed, waardoor deze tekst toegankelijk is voor iedereen die zich wil verdiepen in de regels rond de dagelijkse gebeden en lofzeggingen.
Crescas-docenten Leo Mock en Jigal Krant zorgen voor begeleiding en inspiratie op deze leerdag.

Aanleiding voor de eerste Global Day was de voltooiing van het levenswerk van rabbijn Adin Steinsaltz. Het was zijn ideaal om de Talmoed toegankelijk te maken voor een breed Joods publiek. Hij vertaalde de hele Talmoed en maakte de Hebreeuwse tekst eenvoudiger leesbaar door klinkers toe te voegen.

In Nederland wordt deze 3e Global Day of Jewish Learning georganiseerd door Crescas, in samenwerking met Stichting PaRDeS.

Op onze website kunt u rabbijn Steinsaltz zelf in een drietal korte lessen aan het werk zien en horen.

Schrijf nù in! Klik hier voor meer informatie, en hier voor het inschrijfformulier.

Laatste kans: cursus 'Rabenoe Gershom'

Woensdag 14 november gaat de driedelige cursus van start waarin docent Michael Bloemendal de nog altijd verreikende gevolgen behandelt van de bepalingen die rond het jaar 1000 in Mainz door Rabenoe Gershom in het jodendom werden ingevoerd.

Monogamie, het verbod op het ontbinden van de huwelijksband, het briefgeheim (een lastige kwestie in onze tijd waarin zo veel correspondentie gevoerd wordt via e-mail), het zijn halachische bepalingen met soms grote gevolgen voor degenen die ermee te maken krijgen.

Michael Bloemendal vertelt, legt uit en gaat met de cursisten in discussie op 14, 21 en 28 november. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

Klik hier om direct in te schrijven, en hier voor meer informatie.

Nieuwe aanwinst Digibieb

Onze digitale bibliotheek is een bijzonder boek rijker. Een baby-/kleuterboek van een nu 70-jarig onderduikkind, Berdi Vieyra. Een dagboek, maar niet een door haar zelf geschreven dagboek.

Als in de oorlog geboren kind ging Berdi direct na haar geboorte in onderduik. Zij werd opgevangen en verzorgd door een lesbisch stel. Eén van haar pleegmoeders, Greet van Hinte, hield van dag tot dag een dagboek bij over de ontwikkeling en belevenissen van haar onderduikkind, tot aan het einde van de oorlog. Die dagboeken gaf zij na de oorlog aan Berdi’s moeder.
De handgeschreven dagboeken zijn onlangs geschonken aan het Joods Historisch Museum, waar ze in de Mediatheek zijn opgenomen. Berdi Vieyra heeft Crescas een exemplaar van de gedrukte versie geschonken, zodat wij dit boek in de Digibieb konden opnemen. Het boek is, zoals met alle boeken in onze digitale bibliotheek, on-line te lezen of gratis te downloaden: klik hier.

Literaire middag met Nir Baram

Vrijdag 30 november organiseren Crescas, het Joods Cultureel Kwartier, de Israëlische ambassade en het Nederlands Letterenfonds een literaire middag met de Israëlische schrijver Nir Baram. Journaliste Daphne Meijer gaat met hem in gesprek, o.a. over zijn laatste in het Nederlands vertaalde roman Goede Mensen, waarover wij al schreven in de nieuwsbrief van 5 oktober.

Nir Baram leest voor uit zijn boek, Daphne Meijer leest hetzelfde stuk in de Nederlandse vertaling. Aansluitend is er ruimte voor vragen uit de zaal en zal de schrijver zijn boek signeren. Voor koffie en thee met wat lekkers wordt gezorgd.

De bijeenkomst vindt plaats in het auditorium van het Joods Historisch Museum, aanvang 14.00 uur. Toegang is gratis, maar u moet wel een toegangskaartje voor het museum kopen (of in het bezit zijn van een Museumjaarkaart). Aanmelden verplicht: stuur een e-mail aan evenementen@jhm.nl

 • Vrijdag 30 oktober, Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam, aanvang 14.00 uur.

Claudia Roden wint Johannes van Damprijs 2012

De Egyptisch-Britse kookboeken-schrijfster Claudia Roden is winnares van de eerste Johannes van Damprijs. Dat werd donderdag 8 november bekendgemaakt tijdens de Boekensalon van de Universiteit van Amsterdam.

Claudia Roden (1936, Caïro) schreef kookboeken over de keukens van de mediterrane landen en het Midden-Oosten, waaronder het onlangs heruitgegeven standaardwerk 'De Joodse keuken'.

De Johannes van Damprijs is ingesteld als oeuvreprijs voor een auteur die zich met zijn of haar publicaties op internationaal niveau verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie en zijn historie.

De jury bestaat, naast Johannes van Dam zelf, uit chef-kok Wil Demandt, de Vlaamse journaliste Agnes Goyvaerts, CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de UvA.

Met de instelling van de Johannes van Damprijs eert de Universiteit van Amsterdam niet alleen de naamgever voor zijn grote bijdrage aan de culinaire geschiedenis, maar vestigt zij ook de aandacht op de rijke culinair-historische verzameling bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Deze verzameling bevat vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, handschriften met recepten en boeken over voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering en etiquette en ook en een groot aantal buitenlandse kookboeken.

De officiële prijsuitreiking van de Johannes van Damprijs vindt plaats op donderdag 18 januari.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Schuld, de eerste 5000 jaar, waarin sociaal antropoloog David Graeber (1961) de betekenis van het begrip 'schuld' onderzoekt, van Ernst Weiss (1882–1940) de indrukwekkende roman De arme verkwister, en De oorsprong van geweld van de Franse schrijver Fabrice Humbert, over de verbijsterende speurtocht van een leraar Duits waarom in concentratiekamp Buchenwald een foto van zijn vader hangt.

Engelse leestip: In Untold Tales of the Hasidim: Crisis and Discontent in the History of Hasidism laat David Assaf zien dat niet álle verhalen over rebbes even prachtig zijn. Lees hier meer.

En verder:

 • Shalom Auslander komt donderdag 15 november spreken over zijn laatste roman Anne Frank leeft en woont op zolder. Hope: a tragedy, zoals de oorspronkelijke titel luidt, is een verontrustende roman waarin Auslander de last en het misbruik van de geschiedenis onderzoekt en op de hak neemt. Klik hier voor meer informatie.
 • Madeleine Albright, de eerste vrouw die doordrong tot de post van minister van Buitenlandse Zaken in de VS, komt dinsdag 27 november haar boeken signeren. In haar autobiografie Mevrouw de minister gunt ze de lezer een blik van binnenuit op het reilen en zeilen in het Witte Huis. In het onlangs verschenen Praagse winter beschrijft ze de verschrikkingen van de oorlog in Tsjecho-Slowakije en de zoektocht naar de onbekende wortels van haar Joodse familie. Klik hier voor meer informatie.

'Tussen zieken, boeken en kikkers'

Zondag 18 november vindt in de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen om 15.00 uur de presentatie plaats van het boek Tussen zieken, boeken en kikkers. De fysiologie van een leven: Izaac van Deen (1804-1869).

Stefan van der Poel beschrijft hierin het leven van de eerste Joodse hoogleraar in Nederland. Ruim vijftig jaar na de juridische gelijkstelling in 1796 werd Van Deen (zoon van een Groningse opperrabbijn) in 1851 aangesteld als hoogleraar in Groningen. Met zijn aanstelling werd een nieuwe stap gezet in het emancipatieproces van de Joden in Nederland. De moeizame totstandkoming van deze aanstelling geeft een beeld van het universitaire leven in die dagen.

Dr. Stefan van der Poel is historicus en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en secretaris van de Stichting Folkingestraat Synagoge. Van der Poel geeft voorafgaand aan de presentatie een korte lezing over Izaac van Deen.

Wie de boekpresentatie wil bijwonen wordt verzocht een mail te sturen naar info@synagogegroningen.nl.

Louis Kahn - The Power of Architecture

In het Nederlands Architectuurinstituut is al enige tijd een tentoonstelling te zien, gewijd aan meesterarchitect Louis Kahn (1901-1974).
De expositie bestaat uit tekeningen, schetsen, foto’s, aquarellen, filmmateriaal en maquettes van Kahn, die algemeen gezien wordt als een van de grootste, meest invloedrijke bouwmeesters van de 20ste eeuw.

De tentoonstelling loopt nog tot 6 januari 2013.

 • Louis Kahn - The Power of Architecture. Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Geopend: dinsdag-zaterdag van 10-17 uur, zon- en feestdagen van 11.00-17.00 uur.

De website van het NAi geeft veel informatie over Louis Kahn en het belang van zijn werk. Klik hier voor Kahns biografie, en hier om meer te weten te komen over het belang van zijn werk.

Crescas' keuze uit IDFA-films

Het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam biedt voor de jubileumeditie 2012 bijna twee weken lang bijzondere korte en lange films, het beste wat binnen- en buitenland op het gebied van documentaires te bieden heeft.

Zoals elk jaar gingen wij met de stofkam door het programma, op zoek naar films die voor u, nieuwsbrieflezer, interessant kunnen zijn. In het enorme aanbod van 430 (!) films vonden wij er elf die, volgens ons, uw speciale aandacht verdienen.
Het overzicht van de keuze van Crescas, met beschrijvingen van de films, vindt u hier.

Wij selecteerden o.a. The Baby, een aangrijpende documentaire van de Nederlandse cineaste Deborah van Dam over de ontluisterende waarheid over de onderduik van Anneke Kohnke (1940), The Garden of Eden, een liefdevol portret van park Gan HaShlosha bij Beit She'an (en vooral de bezoekers van het park), en de autobiografische 'musical-documentaire-tragedie'Z32.

IDFA 2012 begint woensdag 14 november, de laatste voorstelling is op 25 november. Klik hier voor alles wat u verder over het festival wilt weten.

Europese conferentie in Marseille

Het Franse Marseille was vier dagen lang het hart van Joods Europa. Van 1 t/m 4 november vond hier de 5th Pan European Conference of Jewish Community Centers plaats. Zo’n 250 deelnemers, professionals, bestuurders en programmamanagers van Joodse culturele centra, Joodse gemeenschappen, jeugdorganisaties en educatieve organisaties, kwamen bijeen om kennis te delen over de wijze waarop zij de Joodse identiteit versterken en de Joodse culturele erfenis levend houden.

Crescas-directeur Michel Waterman bezocht deze tweejaarlijkse conferentie voor de derde keer. Deze conferenties zijn steeds een bron van inspiratie gebleken voor nieuwe ideeën en ze bieden de deelnemer een schat aan persoonlijke contacten om die ideeën verder uit te werken. Crescas was als ervaren educatief centrum gevraagd een presentatie te geven over haar activiteiten en producten, maar ook inzicht te geven in keuzes die gemaakt worden met het oog op de toekomst. Voor de toehoorders bleken de diversiteit van de activiteiten, maar vooral de digitale cursussen en de Crescas-app interessante voorbeelden van hoe je gebruik kunt maken van eigentijdse technieken.

Eén van de sprekers was Avraham Infeld, die zijn professionele leven wijdt aan een ‘ambassadeurschap van de Joodse identiteit.’ Dat was ook het thema van zijn lezing waarin hij opriep tot een herdefinitie van de segmenten van Joodse identiteit. De ‘familie’ dreigt uiteen te vallen, waarschuwde hij. Het is dringend noodzakelijk om de gemeenschappelijke pijlers van de Joodse identiteit te vinden en te onderschijven. Alleen dan heeft het Joodse volk een gezamenlijke toekomst.

De conferentie werd afgesloten met een lezing van Dominique Moïsi, Frankrijks invloedrijkste politicoloog van dit moment. Hij gaf een analyse van de geërodeerde positie van Europa in de wereld, en de consequenties daarvan voor Israël en de Joodse gemeenschappen in de diaspora.

'Avondlied" - een Uilenburger concert

Maandag 12 november speelt het Jacques Thibault Ensemble muziek van Roemeens-Joodse componisten uit het begin van de 20e eeuw.
Het programma is het resultaat van de samenwerking tussen fluitiste Eleonore Pameijer en het Joods Historisch Museum ter gelegenheid van een tentoonstelling over Joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië.
Pameijer koos, ondersteund door haar Roemeense collega's in het ensemble, werk van Marcel Mihalovici, Max Eisikovits, Ludovic Feldman en Stan Golestan.
Het programma van het Uilenburger Concert wordt aangevuld met composities van Dick Kattenburg en Mathieu Polak en Frank van Gompel, twee jonge Nederlandse componisten.

Andrei Banciu (piano) en Bogdan Jianu (cello) zijn beiden geboren in Roemenië en vormen samen met Burkhard Maiß (viool) en Eleonore Pameijer (fluit) het Jacques Thibaud Ensemble.

 • Uilenburger Concert Avondlied, maandag 12 november, Bethaniënklooster, Barndesteeg 6B, Amsterdam. Aanvang: 20.15 uur.

Klik hier voor uitvoerige informatie over het programma.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • Het Schechter Institute of Jewish Studies besteedde in februari 2010 in een responsum al aandacht aan zingende, tallitdragende vrouwen bij de Klaagmuur.
 • In Israël is de eerste kosjere kookschool ter wereld geopend, weet IgoogledIsrael.
 • In JTA toont Jeannette Ickovics, hoogleraar aan de Yale School of Public Health, aan dat haar bezetenheid met voedsel te maken heeft met haar Joodse opvoeding.
 • Een aantal rabbijnen heeft een eigen 'verklaring' voor orkaan Sandy. The Jewish Week inventariseert de meningen.
 • In Times of Israel het verslag van een ontroerende reünie van 150 Tsjechische Joden, 70 jaar na afloop van WOII.
 • De Amerikaanse Library of Congress exposeert onder de titel Words Like Sapphires, 100 jaar Hebraica in de collectie. Lees meer in Huffington Post en op het blog van de Library of Congress.
 • In de Jewish Daily Forward het nieuws dat Eli Wiesel en de herkozen Amerikaanse president Barack Obama samen een boek aan het schrijven zijn.
 • In Kaifeng in de Chinese provincie Henan bestaat al sinds de 10e eeuw een Joodse gemeenschap. In The Jewish Planet (Times of Israel) een reeks artikelen.
 • Ooit was Damascus een voorbeeld van zuivere, Joodse vroomheid, schrijft Oded Zinger op zijn blog Geniza Blues.
 • Limmoed in Polen? Serieus! Een kort verslag is te lezen op Jewish Philantropy.

Lezing: Segregatie op Israëlische scholen

De Israëlische politicoloog Neve Gordon geeft woensdag 14 november een lezing over de zorgelijke situatie binnen het huidige Israëlische schoolsysteem. Er is sprake van een diepgewortelde segregatie, waardoor de verdraagzaamheid tussen Israëlische en Palestijnse leerlingen ver te zoeken is.

In zijn lezing zal Neve Gordon (1965) onder andere ingaan op een aantal ernstige incidenten gericht tegen Palestijnse leerlingen en de racistische denkbeelden van Israëlische scholieren die hierbij, volgens hem, een rol speelden.
Maar zijn verhaal is niet uitsluitend somber: Gordon zal een nieuwe visie op het gezamenlijk schoolgaan voorstellen, waarbij de kloof tussen Joodse en Palestijnse scholieren gedicht wordt en de kinderen een gezamenlijk doel hebben: op voet van gelijkheid, met respect en in vrede met elkaar omgaan. Gordon noemt dat common humanity.

 • 14 november: Lezing 'The importance of embracing a common humanity', De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Aanvang: 20.15 uur. Klik hier voor kaarten.

De lezing wordt georganiseerd door stichting gate48, platform voor kritische Israëli's in Nederland, in samenwerking met De Balie.

Neve Gordon is lid van het Institute for Advanced Study aan de Princeton University. Hij is de auteur van het boek Israel’s Occupation en een veelgevraagde spreker op tal van prestigieuze universiteiten wereldwijd. Tijdens de eerste intifada was hij de directeur van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights.

Website van de week
Vandaag is de keus aan u!

Af en toe maken we een lijstje van bijzondere websites, in plaats van één site nader onder de loep te nemen. Aan u de keus in welke ervan u zich wilt verliezen.
Hebt u zelf een website gevonden die u graag onder de aandacht zou willen brengen? Stuur een mail met de link en uw toelichting naar rayacrescas@gmail.com!

 • The Ghosts of Shanghai
  Een website geheel gewijd aan de ooit bloeiende Joodse enclave in deze Oost-Chinese stad. De geschiedenis bezien vanuit de huidige situatie.

 • Irish Jewish Community - A heritage like no other, a community built on strength
  Ook Ierland kan bogen op een Joodse gemeenschap. Klein, maar met een rijk verleden en, te oordelen naar de fris ogende website, actief en veerkrachtig.

 • Two Hours of Jewish Soul Music - Hosted by Charlie Bernhaut
  Charlie Bernhaut maakt sinds 1980 (met een kleine onderbreking) wekelijks een radioprogramma met voornamelijk cantorale muziek. De uitzendingen zijn met een simpele klik op Archive via internet integraal te beluisteren.

 • The Jewish Channel - Connect with your culture
  Connect with your culture, op televisie wel te verstaan. Helaas alleen in de Verenigde Staten te ontvangen via kanaal 291 van Cablevision’s iO Digital Cable. Uw redacteur wacht op antwoord of er een optie is om via internet naar de - zeer aantrekkelijke - programma's van TJC te kijken. Hoe dan ook leuk om trailers en enkele langere items te bekijken.

 • HaGalil
  De grootste Duitstalige Joodse website moet het niet hebben van zijn uiterlijk vertoon, maar des te meer van de inhoud. Niet te missen: de tab Interaktiv (wel direct een keus maken uit de verschillende secties, anders opent zich een nietszeggende pagina. Foutje van de programmeur) en onderaan de linkerkolom: Radio HaGalil.

 • The lost wooden synagogues of Eastern Europe
  De site is opgezet als begeleiding van de gelijknamige documentaire uit 2009. Een aantal videoclips en foto's is online te bekijken.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Laatste voorstelling: 'Het Kind Achter de Ogen'

Vrijdag 16 november wordt voor de laatste maal de theatermonoloog Het Kind Achter de Ogen gespeeld.

In dit indringende theaterstuk vertelt Debbie over haar zoon met Downsyndroom. Het verhaal concentreert zich op zijn eerste schooldag. Openhartig en bij vlagen met veel humor vertelt de moeder over het leven met haar zoon, over haar zorgen en vreugde, haar angsten en ontroerend mooie momenten.

De monoloog is geschreven door de Israëlische Nava Semel (1954, Tel Aviv). De rol van de moeder wordt gespeeld door Loes Hegger. Jos Groenier regisseert het stuk.

Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met ouders die zelf een kind met het symdroom van Down hebben. In het Pleintheater is de hele maand november een tentoonstelling te zien met werk van kunstenaars Abigail Sharpe en Marcel Baneman (beiden met Downsyndroom) van kunstwerkplaats Cordaan, Amsterdam.

Het Kind Achter de Ogen is een productie van Stichting Rainbow in samenwerking met Stichting Downsyndroom (SDS) en Stichting de Upside van Down.

 • 16 november, 20.00 uur: Het Kind Achter de Ogen. Pleintheater, Sajetplein 39, Amsterdam. Klik hier voor kaarten. Voor meer informatie over achtergrond en ontstaan van de voorstelling klik hier.

Televisie en radio 9 - 16 november

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


vrijdag 9 november

 • Arte tv, 15.00: Unter Bauern. Historisch drama uit 2009 van Ludi Boeken over de arme Joodse boer Menne Spiegel die met zijn gezin in onderduik gaat bij Duitse boeren. Gebaseerd op de memoires van Marga Spiegel.
 • TV5 Monde, 0.00: Un village Français. Franse historische dramaserie over de Duitse bezetting tijdens WOII, gezien door de ogen van de inwoners van het dorpje Villeneuve in de Franse Jura.

zaterdag 10 november

 • BBC2, 1.15: The Night of the Generals. Misdaadfilm uit 1967 van Anatole Litvak die zich afspeelt in Warschau ten tijde van WOII.

zondag 11 november

 • Radio 1 (VPRO), 11.20. OVT - Het spoor terug: Componeren voor de VARA: Hanns Eisler in Nederland. Onlangs is een aantal muziekbewerkingen gevonden in het archief van de Muziekbibliotheek van de omroep.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Impressie van het Internationaal Joods Muziekfestival 2012. In drie afleveringen doet de Joodse Omroep verslag van dit in populariteit sterk toenemende festival. Vandaag de tweede aflevering, waarin 15 van de 22 deelnemers op geheel eigen wijze het bekende Sefardische nummer ‘La Rosa Enflorece’ vertolken. En natuurlijk praten we voor en achteraf met alle ensembles over Joodse muziek, drijfveren en zenuwen.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: De appel valt… is een zesdelige documentaireserie die een indringend beeld geeft van het Joodse leven in Nederland anno nu. In iedere aflevering staat een Joodse familie centraal en bespreken de verschillende generaties wat zij bewust en onbewust aan elkaar hebben doorgegeven.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer: oud-journalist en schrijver Dick Houwaart naar aanleiding van zijn zojuist verschenen boek Even omkijken. Een leven lang praten en schrijven over oorlog, politiek, religie en nog enkele ander zaken. Daarnaast komt regisseur Deborah van Dam vertellen over haar nieuwe documentaire De Baby die op 18 november in première gaat op het IDFA. Forumgasten zijn journalist Max Arian en historicus Bart Wallet. Presentatie: Carine Cassuto, forumleider: Paul Damen.
 • cultura24 (NTR), 19.00: Het uur van de wolf. Afl.: Richard 'Kinky' Friedman. Portret van de controversiële Amerikaanse countryzanger en thrillerschrijver van Joodse afkomst.
 • hollanddoc24 (RVU), 19.00: Kijken in de ziel: Psychiaters - In therapie. Coen Verbraak spreekt met een aantal toonaangevende psychiaters en psychotherapeuten over hun vak en hun benadering ervan. Herh.: 12/11, 19.50, 13/11, 23.35, 16/11, 17.07.a
 • ZDF, 23.50: History. Afl.: Auf der Flucht - Verfolgt in Hitlers Reich. Overlevenden, onder wie de Nederlandse Lies Polak, over Kristallnacht en wat daarna kwam.

maandag 12 november

 • BBC 2, 22.00: The Dark Charisma Of Adolf Hitler. Driedelige documentaireserie van Laurence Rees over de onwaarschijnlijke opmars van Adolf Hitler.
 • Arte tv, 22.05: Lebanon. Oorlogsfilm uit 2009 van Samuel Maoz over een Israëlische tankeenheid die tijdens een missie in Libanon in 1982 in een hinderlaag terechtkomt.
 • BBC Radio 3, 23.00: Free Thinking Festival 2012. Lezing door de Israëlische schrijver Amos Oz over de mogelijke coëxistentie tussen Israël en Palestina.
 • BBC Radio 3, 23.45: The Free Thinking Essay. Lezing door Martin Goodman over biografieën.
 • BBC 1, 1.00: Shine. Biopic uit 1996 over de Australische pianovirtuoos David Helfgott die bezwijkt onder de goede bedoelingen van zijn tirannieke, door perfectie bezeten vader.

dinsdag 13 november

 • hollanddoc24 (HUMAN), 19.50: Profiel. Afl.: Dick Swaab. 'Wij zijn ons brein' is een gevleugelde uitspraak van Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Maar wat betekent dat?
 • ZDF, 20.15: ZDFZeit - Geheimnisse des Zweiten Weltkriegs. Vijfdelige serie over WOII en nooit opgehelderde raadsels eromheen. Deze week: Das Geheimnis von U 513, de beruchte Duitse robot-duikboot.
 • hollanddoc24 (HUMAN), 21.17: De wortel van het kwaad? Afl.: God als misvatting. Eerste deel van een tweeluik waarin schrijver en wetenschapper Richard Dawkins de confrontatie aan gaat met gelovigen van diverse komaf, om aan te tonen dat religie de wortel van het kwaad is. Herh.: 14/11, 15.45, 15/11, 21.31.

woensdag 14 november

 • BBC Radio 3, 17.30: In tune. Met o.a. live in de studio klezmerformatie She'Koyokh, die binnenkort met het London Symphony Orchestra gaan samenspelen.
 • Ned. 2 (VPRO), 20.25: HollandDoc: 5 Broken cameras. Prijswinnende documentaire van Emad Burnat en Guy Davivi over de Palestijnse landarbeider Emad die met zijn videocamera's het verzet van zijn dorp Bil'in tegen de Israëlische bezetting vastlegt. Herh.: hollanddoc 24, 15/11, 22.59, 16/11, 14.29.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Met o.a. de Israëlische schrijver Nir Baram, van wie onlangs de omvangrijke roman Goede mensen verscheen in een vertaling van Hilde Pach.

donderdag 15 november

 • Arte tv, 20.15: Verjaardagsconcert n.a.v. de 70e verjaardag van dirigent en pianist Daniel Barenboim, met Zubin Mehta.
 • Arte tv, 22.00: Musik und Politik, deel 1 van de documentaire Wege zur Musik mit Daniel Barenboim.
 • Arte tv, 23.00: Musik und Tabu: Richard Wagner, deel 2 van de documentaire Wege zur Musik mit Daniel Barenboim.

vrijdag 16 november

n.v.t.

   
jaargang 8, nummer 39
vrijdag 9 november 2012
 

In deze nieuwsbrief

Global Day of Jewish Learning - nog 9 dagen!
Laatste kans: cursus 'Rabenoe Gershom'
Nieuwe aanwinst Digibieb
Literaire middag met Nir Baram
Claudia Roden wint Johannes van Damprijs 2012
Boekennieuws
'Tussen zieken, boeken en kikkers'
Louis Kahn - The Power of Architecture
Crescas' keuze uit IDFA-films
Europese conferentie in Marseille
'Avondlied" - een Uilenburger concert
Nieuws van heinde en verre
Lezing: Segregatie op Israëlische scholen
Website van de week
Laatste voorstelling: 'Het Kind Achter de Ogen'
Televisie en radio 9 - 16 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
En terwijl Sandy al weer in lucht is opgelost, de Amerikaanse verkiezingen achter de rug zijn, en niemand nog weet wat de ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Deze keer geen bellettrie maar we gaan via Linda de Mol naar de cantor van de Joodse gemeente van Czernowitz, Joseph Schmidt ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
‘Kleyzmer’ is een Jiddisj woord. Komt van het Hebreeuwse 'kley zemer', oftewel muziekinstrumenten. Mocht u ooit tijdens uw bezoeken ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Dit is een echt Indianenverhaal. Opgepikt in het grote koopcentrum in het hartje van Tel Aviv. Op de tweede verdieping van het ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner givat

banner blankevoort

banner venstra

banner sambation

banner niw

banner yanshuf

banner luna3

banner amphora

banner propra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier