vrijdag 26 oktober 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Laatste kans: Mahlercursus 'Wajehie Or'

'En er was licht' - het is de vertaling van de titel van de driedelige cursus die dirigent Jules van Hessen dit seizoen bij Crescas geeft.
Onderwerp van de lessen is componist Gustav Mahler, en met name diens Joodse achtergrond. Mahlers Tweede Symfonie dient daarbij als rode draad. Evenals voorgaande jaren wordt deze muzikale cursus afgesloten met een concert van dit magistrale, monumentale werk in het Concertgebouw in Amsterdam. Van Hessen dirigeert het Philips Symfonieorkest, twee zangsolisten en een groot koor, en markeert met dit concert tevens zijn 25-jarig jubileum als dirigent van het PSO.

Klik hier voor meer informatie en een korte video, en hier als u zich direct wilt inschrijven.
Wacht niet te lang: er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar!

Wie niet kan deelnemen aan de cursus of alleen het concert wil bijwonen: Crescas heeft een kortingsafspraak met het Concertgebouw kunnen maken. Bestel uw kaarten op de website van het Concertgebouw. Na het selecteren van de stoel(en) van uw keuze komt u in het scherm 'Mijn winkelmandje'. Daar klikt u op 'ik heb een couponcode' en vult de code PS121117 in. Uw korting, 5 euro per toegangskaart, wordt dan meteen verrekend.

Samen leren - een unieke ervaring

De Global Day of Jewish Learning, die dit jaar plaatsvindt op zondag 18 november, is een studiedag die Joden over de hele wereld op een heel bijzondere manier met elkaar verbindt. Op deze dag wordt op echt Joodse wijze geleerd, dat wil zeggen, gelezen, nagedacht en gediscussieerd, over één onderwerp.

Dit jaar is het thema van de Global Day 'Zegeningen en dankbaarheid'. Het studiemateriaal dat wordt gebruikt is grotendeels ontleend aan het Talmoed-tractaat Berachot. De Engelse vertaling van Berachot is onlangs verschenen in de Steinsaltz-editie van de Talmoed, waardoor deze tekst toegankelijk is voor iedereen die zich wil verdiepen in de regels rond de dagelijkse gebeden en lofzeggingen.

Ook dit jaar kunt u met Crescas aanschuiven bij dit unieke evenement en samen met onze docenten Leo Mock en Jigal Krant een middag lang lernen.
Lees hier meer over het hoe en waar, of schrijf u hier direct in. De ervaring heeft geleerd dat er veel belangstelling is voor de Global Day, dus wacht niet te lang!

Crescas organiseert de Nederlandse Global Day of Jewish Learning is samenwerking met Stichting PaRDeS.

Aanleiding voor de eerste Global Day in 2010 was de voltooiing van het levenswerk van rabbijn Adin Steinsaltz, een bewerking van de Talmoed, waaraan hij in 1965 was begonnen. Steinsaltz’ ideaal was om de Talmoed toegankelijk te maken voor een breed Joods publiek.
Op onze website kunt u rabbijn Steinsalz aan het werk zien en horen tijdens een drietal korte lessen.

Joods Cultureel Kwartier geopend

In Amsterdam is 23 oktober in de Esnoga het Joods Cultureel Kwartier geopend, de bundeling van de vier belangrijke Joodse culturele instellingen in het hart van de oude Joodse wijk. Prins Willem-Alexander was als eregast aanwezig bij de feestelijke lancering, die plaatsvond tijdens de viering van het 80-jarig bestaan van het Joods Historisch Museum. Hij onthulde bij die gelegenheid ook het kunstwerk The Fragmented TaLIT van de Irakees-Nederlandse kunstenaar Joseph Semah.

Het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het JHM Kindermuseum hebben hun krachten gebundeld en bieden met deze samenwerking de bezoeker de mogelijkheid Joodse kunst, historie, cultuur, creativiteit, herdenken, herinneren en de traditie van een actieve Joodse gemeenschap te leren kennen. En dat alles op minder dan één vierkante kilometer.

Buurtbewoners - aan wat het dichtst bij is, loop je immers gemakkelijk voorbij - hebben een uitnodiging in de brievenbus gekregen waarmee zij tot 1 december 2 vrijkaarten kunnen afhalen.

Het Joods Cultureel Kwartier heeft een eigen website, uitgevoerd in de frisse JHM-kleuren, waarop de activiteiten die in de verschillende locaties plaatsvinden overzichtelijk bijeen zijn gebracht.

8 november: Kristallnachtherdenking 2012

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken en circa 7500 winkels verwoest. 92 Joden werden in die nacht vermoord. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde de inleiding op de volledige uitstoting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese Joden.
De Kristallnacht wordt doorgaans op 9 november herdacht maar omdat deze datum dit jaar op sjabbat valt, wordt de herdenking verschoven naar donderdag 8 november.

De herdenking vindt plaats in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam, van 17.00-18.00 uur. Aansluitend is er een kranslegging bij de ingang van de Hollandsche Schouwburg.
Tijdens de bijeenkomst in de Esnoga zal Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, het woord voeren.

Lees hier uitvoerige informatie over de Kristallnacht.

U bent van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen.

Raoul Wallenberg 1912-2012

Op 4 augustus 2012 zou de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg 100 jaar zijn geworden. Maar Wallenberg was pas 33 toen hij in 1944 verdween na een ontmoeting met de Russen in Boedapest. Niemand weet echt wat er daarna met Raoul Wallenberg gebeurde, maar bekend is wel dat Wallenberg voor zijn verdwijning door zijn uitzonderlijke moed duizenden Hongaarse Joden het leven wist te redden.

In 2012 wordt overal ter wereld Raoul Wallenberg herdacht.

In Nederland vindt woensdag 31 oktober in het Verzetsmuseum Amsterdam een internationaal symposium plaats onder de titel Man Amidst Inhumanity.
Klik hier voor meer informatie en hier voor een gedetailleerd programma (pdf) van het symposium.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: 'Gedenkt mij bij de tijden van weleer', de studie die A.G. van der Steur maakte over leven en werk van de Haarlemse advocaat/schrijver Lodewijk Ali Cohen (1895-1970), van Alice Hoffman haar nu al veelgeroemde nieuwe roman De duivenhoudsters, en Land zonder liefde, een hommage aan drie Jiddisje dichters uit het interbellum, geschreven door Gilles Rozier (1963), directeur van het Maison de la culture yiddish te Parijs.

En verder:
Jerusalem. A cookbook, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi, krijgt lovende recensies. De Nederlandse vertaling wordt in februari 2013 verwacht. Lees hier een recensie en voorproefje.

Een leestip als variatie op de vele tinten grijs, vrij enz. In Tablet Magazine verscheen een smaakmakend artikel over chick lit's Jewish mother Rona Jaffe.

Culture Buzz - Our Hebrew writers-readers

Culture Buzz - Israëlisch cultureel nieuws in en buiten Israël - heeft een groeiende reeks korte video's op YouTube waarin Israëlische schrijvers uit eigen werk lezen. In het Ivriet, maar mét ondertitels. Leuk om de auteurs te zien en te horen, en leerzaam voor wie al een beetje getraind is in het begrijpend luisteren naar de taal!

In de serie zijn nu te zien: Etgar Keret (Ramat Gan, 1967), schrijver van kinder- en jeugdboeken over de Holocaust Uri Orlev (Warschau, 1931), Ronny Sommek (Bagdad, 1951), dichter Miron Izakson (1956) en toneelschrijver Joshua Sobol (Tel Mond, 1939).

Culture Buzz is te vinden op Facebook en op Twitter als CultureBuzzIL

Storytelling Festival

Zondag 28 oktober en vrijdag 2 t/m zondag 4 november vindt in Amsterdam het vijfde Storytelling Festival plaats, een festival geheel gewijd aan het vertellen van verhalen.
In deze eerste lustrumeditie nemen de storytellers de bezoeker mee naar een Andere Wereld. Onder de vertellers is ook een aantal Israëlische deelnemers te zien en te horen.

 • 2 november: When Abel met Cain, door Raphael Rodan. Voor meer informatie klik hier.
 • 3 november: The doors of perception, door Roi Gal-Or. Voor meer informatie klik hier
 • 4 november: Healing Words, een workshop door Roi Gal-Or. Voor meer informatie klik hier.
 • 4 november: Being a refugee could be funny, but it is hard, door Yossi Alfi. Voor meer informatie klik hier.

Wie is Raphael Rodan? Klik hier.
Wie is Yossi Alfi? Klik hier.

14e Samuel Hirschlezing in Zwolle

De Stichting Judaica Zwolle bestaat 25 jaar en viert dat heugelijke feit zondag 4 november in stijl met de 14e Samuel Hirschlezing, getiteld De dynamiek van Mokum en mediene.

Dr. Bart Wallet (nieuwsbrieflezers zeker bekend als docent bij Crescas) zal spreken over de verspreiding van de Joodse bevolking over Nederland van 1945 tot 2010. 
Voor zijn lezing gaat Wallet uit van de de sociale geografie van Joods Nederland na WOII. Waar is Joods leven, hoe heeft zich dat in de loop van de naoorlogse periode aan nieuwe omstandigheden aangepast? Anderzijds wordt aandacht gegeven aan de 'geografie van de leegte': wat moest er gebeuren met al die leegstaande sjoeltjes en Joodse begraafplaatsen? Opmerkelijk genoeg blijkt de omgang met deze leegte in de laatste twee decennia te leiden tot hernieuwd Joods leven - in het hart van de mediene.

De lezing vindt plaats in de Synagoge van Zwolle aan de Samuel Hirschstraat 8, waar voor deze gelegenheid de tentoonstelling Joods leven in en om Zwolle geopend zal zijn.
Klik hier voor meer informatie over locatie, programma en plaatsbespreking.

Vooruitblik op IDFA 2012

Het programma van het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam 2012 is bekend.
Van 14 t/m 25 november 2012 zal in Amsterdam weer een groot aantal documentaires te zien zijn. En zoals elk jaar zijn daar films bij die door hun onderwerp en/of makers in het bijzonder de aandacht verdienen van Joods Nederland.

Vooruitlopend op de gedetailleerde informatie die we in een van de volgende nieuwsbrieven zullen publiceren, hier alvast een kleine greep uit het opnieuw zeer gevarieerde aanbod.

De recente Nederlandse documentaire Cap of kippa, van Susanne Engels, al te zien geweest bij de Joodse Omroep, is uitverkoren voor vertoning in het festivalonderdeel 'Kids & Docs'.
Van de Amerikaanse cineast Alan Berliner, in 2002 winnaar van de Jewish Cultural Achievement Award in the Arts, wordt First Cousin Once Removed vertoond. Ford Transit (2002) van Hany Abu-Assad is te zien in het kader van 25 jaar 'Highlights of the Lowlands'.
De Israëlische regisseur Ran Tal won op het Jerusalem Film Festival 2012 de eerste prijs voor regie voor zijn documentaire The Garden of Eden, over het Sakhne National Park in Israël.
Van de Amerikaanse Kathy Leichter Here one day, en van Nadav Schirman In the Dark Room, beide full length documentaires.
Z32 is een film uit 2008 van documentairemaker Avi Mograbi, over de persoonlijke gevolgen van een wraakactie op twee Palestijnse politiemannen.

'Cut it out' - Noma Bar in Amsterdam

Grafisch kunstenaar Avinoam Noma Bar (Israël, 1971) exposeert tot 14 december zijn intrigerende werk in de nieuwe Gallery 33 in Amsterdam.

De titel van de expositie 'Cut it out' wijst rechtstreeks naar de inhoud: met een machine scherp uitgesneden voorstellingen, die op het eerste gezicht één ding laten zien, maar bij nader kijken is er meer. Daarmee wordt het werk van Noma Bar een visuele ontdekkingsreis.

Noma Bar ontwierp een snijmachine - het ding doet nog het meest denken aan de kop van een bulldog - waarmee hij minimalistische 'paper cuts' maakt. De combinatie van verschillende 'cuts' en papierkleuren veroorzaken een spanningsveld en optische illusie die aanzetten tot nog beter kijken en nadenken.

Bezoekers kunnen zelf actief deelnemen door materiaal en een sjabloon te kiezen voor een 'cut'.

Voor hen die de nieuwsbrief al op de ochtend van 26 oktober hebben geopend en gelezen: Noma Bar is vandaag nog in eigen persoon aanwezig op de tentoonstelling.

Lees hier meer over Noma Bar en zijn werk. Een interview met hem is te zien op YouTube.

 • Cut it out - werk van Noma Bar bij Gallery 33, Pazzanistraat 33 (Westergasterrein) in Amsterdam.

'Nitro-nitro': Trio C tot de Derde in Merkaz

Trio C tot de Derde, dat zijn violist Carel den Hertog, klarinettist Caspar Terra en accordeonist Coos Lettink, drie musici die al vele jaren met elkaar optrekken. Als jeugdvrienden in Scheveningen, en sinds 1998 als muzikaal trio. Ze delen een grote liefde voor klezmer-, Balkan- en zigeunermuziek, maar zoeken daarbinnen ook hun eigen stijl en inspiratie. Het resultaat is een spannend eigen geluid.

De titel van het nieuwe programma waarmee Trio C tot de Derde het nieuwe seizoen van Joods Cultureel Centrum Merkaz in Utrecht opent, verwijst naar een gedeelde jeugdherinnering van het drietal, de Scheveningse speelhal waar je zo hard mogelijk ‘Nitro-Nitro!’ in de microfoon moest roepen om je race-auto extra hard te laten gaan. Het publiek wordt dan ook van harte uitgenodigd om de musici met deze kreet aan te vuren.

 • zondag 8 november, Trio C tot de Derde met ‘Nitro-Nitro', Joods Cultureel Centrum Merkaz, Magdalenastraat 1a, Utrecht. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Xango Worldmusic, Zadelstraat 14, Utrecht (woe-za), reserveren kan per mail naar merkazevenementen@gmail.com.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • Season of the Jewish book: twee bijzondere tentoonstellingen in New York, besproken in het blog Woman Around Town.
 • Een verontrustend artikel over dreigende beroepsverboden op Israëlische universiteiten.
 • Joden zijn plotseling ongekend populair op de Britse televisie, schrijft Times of Israel.
 • In Tablet Magazine een artikel van de Israëlische schrijver Etgar Keret over het speciaal voor hem gebouwd huisje in Warschau. Hier is te zien hoe dat eruit ziet.
 • In Haaretz (achter betaalmuur) verscheen de zorgwekkende uitslag van een enquête. Wij vonden het betreffende artikel van Gideon Levy op het weblog van Antony Loewenstein.
 • In Kibboets Ramat Rachel hebben archeologen de resten gevonden van wat 2500 jaar geleden een koninklijke tuin moet zijn geweest, schrijft MFA.
 • Twee Israëlische vaders hebben een app ontwikkeld waarmee de leerresultaten van kinderen kunnen worden verbeterd, weet ShalomLife.
 • Ariel Zeevi, Europees judokampioen <100 kilo, stopt ermee. Meer op eju.net.
 • In de Oekraïense stad Dnjepropetrovsk is het Menorah Center geopend, het grootste Joodse gebouwencomplex ter wereld. In Jerusalem Post een verslag.
 • Een wereldwijde Shema flash mob op 22 oktober als niet te missen actie voor religieus pluralisme in Israël was niet aan dovemansoren gedaan, schrijft Times of Israel. Een korte video van de flash mob is te zien op YouTube.
 • JTA schrijft over de arrestatie van activiste Anat Hoffman bij de Kotel (Klaagmuur).
 • Tel Aviv - Rocking Israel is een bijna 30 minuten durende video met muziek van Idan Raichl en andere popmusici. Het wachtwoord om de video te kunnen zien op Music Voyager is preview.

Website van de week
Jewish Music Institute

Het Jewish Music Institute siert zich met de woorden 'Where Jewish Music Lives'.
Het JMI is niet zozeer een website om muziek te beluisteren, maar wel om veel, heel veel informatie te vinden over Joodse muziek in de breedste zin van het woord.
Het is de missie van het JMI om het erfgoed van de Joodse muziek te conserveren, te ontwikkelen en levend te houden, en dat leven te vieren.

Ook al is het JMI gevestigd in Londen - JMI is the home of Jewish music in the UK - en vinden de evenementen op de site allemaal in de Britse hoofdstad plaats, er is on-line op JMI het nodige te beleven waaruit blijkt de Joodse muziek ook elders leeft en levend wordt gehouden.

De sectie Education & Development is ondergebracht bij SOAS, de School of Oriental and African Studies aan de Universiteit van Londen. De nauwe samenwerking met de afdeling Ethnomusicologie van SOAS heeft geresulteerd in lesprogramma's voor alle opleidingsniveaus.

Echt leuk wordt de site onder de tab Music Genres. De acht muziekstijlen in het geel gemarkeerde menu aan de linkerkant geven toegang tot interessante informatie, ingeleid door een abstract.

De tab Library is met name interessant door het Keynote Archive. Alfabetisch gerangschikt vindt de bezoeker duizenden titels van Joodse muziek, componisten en uitvoerenden, ensembles en zelfs plaatproducenten.
Iedere entry geeft toegang tot de bijbehorende informatie, al is er helaas (nog?) geen mogelijkheid om ook te luisteren. Maar daarvoor zijn weer andere online media te vinden.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 26 oktober - 2 november

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


26 oktober

 • Arte tv, 20.15: Unter Bauern. Historisch drama uit 2009 van Ludi Boeken over de arme Joodse boer Menne Spiegel die met zijn gezin in onderduik gaat bij Duitse boeren. Gebaseerd op de memoires van Marga Spiegel.
 • hollanddoc24 (VPRO), 21.15: Checkpoint. Documentaire uit 2001-2003 van Yoav Shamir over de dagelijkse gang van zaken bij controleposten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
 • Ned. 3 (VPRO), 21.25: Louis Theroux. Afl.: The Ultra-Zionists. Wat beweegt de ultranationalistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem?
 • Canvas, 22.05: Tirza. Film uit 2010 van Rudolf van den Berg naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg.
 • TV5 Monde, 0.10: Un village Français. Franse historische dramaserie over de Duitse bezetting tijdens WOII, gezien door de ogen van de inwoners van het dorpje Villeneuve in de Franse Jura.

zaterdag 27 oktober

 • Canvas, 14.00: Bikur Ha-Tizmoret (The Band's Visit), tragikomedie uit 2007 van Eran Kolirin over de fanfare van de politie van Alexandrië die wordt gevraagd op te treden tijdens de inwijding van een cultureel centrum in Petah Tikva. Door een misverstand op de luchthaven komt het gezelschap in het onooglijke dorpje Bet Hatikva aan.
 • hollanddoc24 (VPRO), 16.26: Libris Geschiedenis Prijs 2012. In het kader van dit evenement op 27 oktober een gesprek met de vijf genomineerden. Onder hen Bart van der Boom, auteur van 'Wij weten niets van hun lot', gewone Nederlanders en de Holocaust. Herh.: 27/10, 21.31
 • Mezzo, 18.00: Zubin Mehta dirigeert het Israëlisch Filharmonisch Orkest in werken van Mozart, Beethoven en Naresh Sohal.
 • hollanddoc24 (VPRO), 23.31: Checkpoint. Documentaire uit 2001-2003 van Yoav Shamir over de dagelijkse gang van zaken bij controleposten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

zondag 28 oktober

 • Mezzo, 09.30: Bernstein op de bok. Leonard Bernstein dirigeert Die Schöpfung van Joseph Haydn en daarna van dezelfde componist Missa in tempore belli. Her.: 31/10, 13.30.
 • Mezzo, 13.00: Emmanuel Pahud en het Orkest van het Internationaal Kamermuziek Festival van Jerusalem spelen het Concert voor fluit van Elliott Carter.
 • Ned. 2 (JO), 14.00: Impressie van het Internationaal Joods Muziekfestival 2012. In 3 afleveringen doet de Joodse Omroep verslag van dit in populariteit sterk toenemende festival. Vandaag de eerste aflevering waarin 2 van de deelnemers worden belicht: Lucette van den Berg en The Balcony Players.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: De appel valt … is een zesdelige documentaireserie die een indringend beeld geeft van het Joodse leven in Nederland anno nu. In iedere aflevering staat een Joodse familie centraal en bespreken de verschillende generaties wat zij bewust en onbewust aan elkaar hebben doorgegeven. Deze week de familie Aalderink.
 • BravaNL, 17.18: Cellist Misha Maisky en het Petersburg Filharmonisch Orkest spelen Kol Nidrei van Max Bruch.
 • hollanddoc24 (VPRO), 17.54: Louis Theroux. Afl.: The Ultra-Zionists. Wat beweegt de ultranationalistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem? Herh.: 1/11, 14.45
 • Radio 6 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer: historica en journaliste Maud van de Reijt over de wijze waarop we in Nederland de oorlog herdenken. Daarnaast Willy Brill van de Stichting Jiddisj over een literaire bijeenkomst rond de grote Jiddisje schrijver Jitschok Lejb Perets. Presentatie: Carine Cassuto, forumleider: Paul Damen
 • BBC2, 21.00: Code-Breakers: Bletchley Park's Lost Heroes. Documentaire over de 'oercomputer' die de beëindiging van WOII bespoedigde.
 • Arte tv, 21.50: Mein süßer Kanarienvogel. Documentaire uit 2012, gemaakt door de Israëlische bouzoukispeler Tomer Katz en de Turkse zangeres Mehtap Demir over leven en werk van de Joods-Griekse rembetikozangeres Roza Eskenazi (1895-1980).

maandag 29 oktober

n.v.t.


dinsdag 30 oktober

 • Ned. 2 (KRO), 20.25: Recht uit het hart. Met o.a. schrijfster Mirjam Rotenstreich over het hartverscheurende verlies van zoon Tonio waarover vader A.F.Th van der Heijden de gelijknamige 'requiemroman' schreef. Het boek werd onlangs bekroond met de NS Publieksprijs, en eerder al met de Libris Literatuurprijs.
 • RTL 7, 22.45: Defiance. Oorlogsdrama uit 2008 over de Joodse gebroeders Bielski die in de bossen van Wit-Rusland een partizanengroep oprichtten die terugvocht tegen de Duitsers.

woensdag 31 oktober


donderdag 1 november

 • BBC 4, 23.00: The Nazis: A Warning from History. Afl. 5: The Road to Treblinka. Nieuwe slachtoffergetuigenissen geven inzicht in de besluitvorming die zou leiden tot de Endlosung.

vrijdag 2 november

 • Arte tv, 15.00: Unter Bauern. Historisch drama uit 2009 van Ludi Boeken over de arme Joodse boer Menne Spiegel die met zijn gezin in onderduik gaat bij Duitse boeren. Gebaseerd op de memoires van Marga Spiegel.
 • TV5 Monde, 0.00: Un village Français. Franse historische dramaserie over de Duitse bezetting tijdens WOII, gezien door de ogen van de inwoners van het dorpje Villeneuve in de Franse Jura.
   
jaargang 8, nummer 37
vrijdag 26 oktober 2012
 

In deze nieuwsbrief

Laatste kans: Mahlercursus 'Wajehie Or'
Samen leren - een unieke ervaring
Joods Cultureel Kwartier geopend
8 november: Kristallnachtherdenking 2012
Raoul Wallenberg 1912-2012
Boekennieuws
Culture Buzz - Our Hebrew writers-readers
Storytelling Festival
14e Samuel Hirschlezing in Zwolle
Vooruitblik op IDFA 2012
'Cut it out' - Noma Bar in Amsterdam
'Nitro-nitro': Trio C tot de Derde in Merkaz
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 26 oktober - 2 november


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Soms denk je iets zeker te weten maar dan blijken al je zekerheden opeens verdwenen te zijn. Deze week had ik daar last van ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De belangstelling voor het werk van Kafka, en daarmee ook voor zijn persoon, is zo groot dat nog steeds naarstig wordt gezocht naar alles ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
“Hoeveel van die raketten zijn er nou in de laatste week gevallen?” vroeg Bassam aan de restauranthouder. Deze had geen ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Dit is een kort bericht uit Israël. Waarom kort? Omdat het Palestijnse vraagstuk in slaap sukkelt. Het is toch ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Al gaat de parasja van komende week over Abram en zijn familie, ik wil nog even terugkijken op het verhaal van Noach en de ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner luna3

banner amphora

banner meldpunttaal

banner sambation

banner venstra

banner blankevoort

banner yanshuf

banner niw

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier