vrijdag 12 oktober 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Kosjer koken in de Snoge

In ons programmaboekje 2012/2013 hadden wij al een vooraankondiging opgenomen van de kookworkshops die wij in samenwerking met het JHM organiseren in de kosjere keuken van de Portugese synagoge in Amsterdam. De data van deze workshops (8 x op zondagmiddag) zijn nu bekend. U kunt vanaf vandaag inschrijven! Wacht hier niet te lang mee, wij hebben al veel vragen van geïnteresseerden gehad en het aantal deelnemers per workshop is beperkt.

Deze kookworkshops organiseren wij in het kader van de tentoonstelling 'Lekker Joods' die het JHM van 20 december 2012 t/m 5 mei 2013 organiseert. De historische locatie, de onlangs gerenoveerde keuken in de Snoge, maakt deze workshops extra aantrekkelijk.

Onze kookdocente, Yvonne van Gelder, heeft drie thema's gekozen: Mezze uit Aleppo, Surinaamse gerechten en klassiekers uit de Joodse keuken. Klik hier voor uitgebreide informatie over deze workshops en om direct in te schrijven.

Laatste kans!

Komende week gaat een aantal cursussen van start, in Amsterdam en Den Haag. Als u nog wilt inschrijven (op al deze cursussen zijn nog een paar plaatsen beschikbaar), dan is dit uw laatste kans.

Aanstaande woensdag, 17 oktober, is de eerste van drie lessen van de cursus Geschiedenis van de Joodse filosofie. De docent, Reinier Munk, is hoogleraar Joodse filosofie aan de VU in Amsterdam. Deze cursus zet u aan het denken … Meer informatie en inschrijven: klik hier.

En als u nog niet besloten hebt of u dóórgaat met Ivriet, dan is dit het moment om de knoop door te hakken. Ivriet kita Beet begint maandag 15 oktober, zowel in Amsterdam als in Den Haag. Als wij uiterlijk maandagochtend uw inschrijving binnen hebben, hoeft u geen les te missen. Klik hier voor een beschrijving van de cursus en om meteen in te schrijven.

Ook Kita Gimmel, het hoogste Ivrietniveau dat wij dit cursusjaar bieden, start komende week. De eerste les in Den Haag is aanstaande maandag, 15 oktober, en in Amsterdam beginnen we dinsdag 16 oktober. Informatie over Kita Gimmel en inschrijven: klik hier.

De beginnerscursus Ivriet, Kita Alef, start op maandag 12 november (Amsterdam) en dinsdag 13 november (Den Haag). Informatie over deze cursus vindt u hier.

De Tweede van Mahler met korting

Zaterdagavond 17 november (20.15 uur) vindt in het Concertgebouw in Amsterdam een bijzondere uitvoering plaats van de Tweede Symfonie van Gustav Mahler.

Jules van Hessen, dirigent en al jaren de vaste muziekdocent bij Crescas, viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als dirigent van het Philips Symfonieorkest. Ter gelegenheid hiervan kreeg hij de vrije hand bij de programmering van dit jubileumconcert. En dat was een kans die hij niet aan zich voorbij heeft laten gaan. Hij voert deze symfonie uit met een grote en grootse bezetting: met orkest, koor en solisten (Janneke Schaareman, mezzosopraan en Hadewijch Voorn, sopraan).

Dit concert maakt onderdeel uit van de cursus die Jules van Hessen dit jaar voor Crescas geeft. Op drie maandagavonden vertelt hij, legt hij uit en wordt zijn passie voor deze symfonie duidelijk. De cursus wordt afgesloten met het bijwonen van het concert. Klik hier voor informatie over deze cursus.

Kunt u de cursus niet volgen maar wilt u wel het concert bijwonen? Dankzij onze goede contacten hebben wij een kortingsafspraak met het Concertgebouw kunnen maken. Bestel uw kaarten op de website van het Concertgebouw. Na het selecteren van de stoel(en) van uw keuze komt u in het scherm 'Mijn winkelmandje'. Daar klikt u op 'ik heb een couponcode' en vult de code PS121117 in. Uw korting, 5 euro per toegangskaart, wordt dan meteen verrekend.

De nieuwste van Aharon Appelfeld

Volgende maand verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos 'De man die niet ophield met slapen', het nieuwe boek van Aharon Appelfeld.

Aharon Appelfeld (Czernowitz, 1932) hoort tot de meest vertaalde contemporaine Israëlische schrijvers. In zijn werk is de Tweede Wereldoorlog altijd als een onderliggend netwerk te bespeuren, maar in zijn nieuwe roman weeft hij zijn eigen ervaringen - hij was acht jaar toen de oorlog uitbrak - in een knap geconstrueerd, niet nadrukkelijk als autobiografisch te bestempelen verhaal.

De jonge concentratiekampoverlevende Erwin komt via de Jewish Agency in Palestina terecht, verandert zijn naam in Aharon, maakt de stichting van de staat Israël mee, maar wordt in zijn nieuwe leven gekweld door eindeloze dromen waarin hij gesprekken voert met zijn vermoorde familieleden. Hij wil niet wakker worden, waarom ook als er niemand is om voor wakker te worden?

Leo Frijda, die de literaire columns voor Crescas verzorgt, las Appelfelds nieuwe boek in Duitse vertaling en wijdt er zijn bijdrage van deze week aan. Klik hier om deze column te lezen.

Jitschok Lejb Perets in de schijnwerper

Zondag 4 november organiseert Stichting Jiddisj een literaire themabijeenkomst rondom de grote Jiddisje schrijver Jitschok Lejb Perets (1852-1915).

Perets is van groot belang geweest voor de Joodse en Jiddisje literatuur in Polen. Hij was nadrukkelijk geen zionist en beijverde zich om de Joodse cultuur in de diaspora te bevorderen. Van 1908 tot zijn dood was Peretz voorzitter van het Joods Literair Genootschap in Warschau.

Het programma op 4 november bestaat uit een theatrale voordracht door de uit Rusland afkomstige acteur en regisseur Josef Levkovitch, die op authentiek Jiddisje wijze drie verhalen van Perets tot leven brengt, en een theaterspel over een arme kleermaker die een rijke gravin het hof maakt, gespeeld door Gloria Fein, Ine Koolbergen, Fajga Szmulewicz en Jan Waas.
Willy Brill tekent voor de regie, de muzikale omlijsting wordt verzorgd door zangeres Natalia Rogalski en violist Joris van Beek.
Voor wie het Jiddisj niet machtig is: Justus van de Kamp maakte een Nederlandse vertaling van de teksten.

 • Zondag 4 november 2012, Ostadetheater, Van Ostadestraat 233, Amsterdam. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur). Reserveringen via de website van het Ostadetheater.

Voor meer informatie zie ook www.stichtingjiddisj.nl.

Na afloop van de voorstelling is de bar van het theater open en is er gelegenheid tot napraten.

Auteursbezoek schrijfster Alice Hoffman

Alice Hoffman is donderdagavond 18 oktober op uitnodiging van Boekhandel van Rossum en Uitgeverij Orlando in Amsterdam. In het Thomastheater aan de Prinses Irenestraat 36 zal de schrijfster worden geïnterviewd door Mieke van der Weij (Tros Nieuwsshow, Met Het Oog Op Morgen). Aanvang: 20.00 uur.

Hun gesprek zal gaan over De duivenhoudsters, de pas verschenen roman van Hoffman over de gebeurtenissen op de vesting Masada in de woestijn van Judea.

Het boek speelt zich af in het jaar 73, tijdens de belegering van Masada, waar negenhonderd Joden maandenlang stand hebben gehouden tegen de Romeinen. Het verhaal draait om vier bijzondere vrouwen: de roodharige Jaël; Revka, de bakkersvrouw; Sjira, een wijze vrouw met kennis van kruiden en oude magie; en Aziza, een vaardige krijger. Alle vrouwen zijn duivenhoudsters, en allen hebben zij geheimen – over wie ze zijn, waar ze vandaan komen, over hun families en hun geliefden.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van Rossum. Reserveren kan ook per e-mail: winkel@boekhandelvanrossum.nl of telefonisch op 020-4707077.

De Drie Cantors in Carré

'The Three Cantors', de inmiddels wereldberoemde virtuoze Joodse voorzangers, treden dinsdag 23 oktober op in Koninklijk Theater Carré.
De samenstelling van het trio is deze keer anders: Benzion Miller (New York) en Alberto Mizrahi (Chicago) hebben Mosche Haschel (Jerusalem) aangetrokken om Naftalie Herstik, die in 2009 deel uitmaakte van De Drie Cantors, te vervangen.

Het programma bestaat uit synagogale en spirituele muziek én Israëlisch en Jiddisj repertoire.
De cantors worden begeleid door een orkest en een mannenkoor, beide onder leiding van dirigent Jules van Hessen.

Klik hier voor meer informatie, kaarten en een video van het eerder genoemde concert in de Snoge.

Het Rozeneiland, een concert in de Snoge

Schrijfster Sanne Terlouw schreef in 2008 de succesvolle roman 'Het Rozeneiland'. Dit boek vormt de basis voor een literair concert waarin de meeslepende Sefardische muziek door het Orion Ensemble en de tekst van Terlouw elkaar versterken en een spannende eenheid vormen.

'Het Rozeneiland' gaat over de Joodse familie Amram. Het verhaal begint in 1492 in de Spaanse stad Toledo en eindigt in onze tijd in Nederland en toont de generaties Amram in voor- en tegenspoed, hoop en wanhoop, liefde en dood.

Sanne Terlouw vertelt zelf het fascinerende, eeuwen omspannende verhaal, dat wordt omlijst en ondersteund door Sefardische liedjes die door pianist Leonard Leutscher werden bewerkt.

Kaarten voor dit concert zijn te koop aan de kassa's van de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum, tijdens openingsuren en voorafgaand aan het concert (deuren open om 19.30 uur).

Reserveren is niet mogelijk, dus koop uw kaarten tijdig. OP=OP!

Het pianotrio Orion Ensemble was in 2008 finalist en prijswinnaar van het Internationale Joodse Muziekconcours.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Hanna's reis, een jeugdroman van Martine Letterie voor jongeren vanaf 10 jaar over de gebeurtenissen in Het Apeldoornse Bosch in januari 1943, Profetenmond, het door journalist Robert St. John (1902-2003) geschreven intrigerende levensverhaal van de grondlegger van het moderne Hebreeuws, Eliëzer ben Jehoeda, en van Ariane Bois De rode sjaal, over twee vriendinnetjes in het door de nazi's bezette Parijs.

En verder een bijzonder Engelstalig boek: Dr. Seuss Goes to War: The World War II Editorial Cartoons of Theodor Seuss Geisel, over de minder bekende kant van deze beroemde kinderboekenschrijver. Klik hier voor meer informatie.

Peter Hein bij Galerie Lughien

Beeldend kunstenaar Peter Hein (1939) is een veelzijdig man. Hij maakt beeldhouwwerken, schildert, fotografeert, schrijft en was in het leven voor zijn pensioen werkzaam als gynaecoloog en wetenschapper.

Op zijn website zijn van al zijn huidige activiteiten vele voorbeelden te vinden, maar wie met eigen ogen het werk van Peter Hein wil bekijken kan tussen 12 oktober en 6 november terecht bij Galerie Lughien. Daar neemt Hein met een aantal werken deel aan een jubileumgroepsexpositie.

De tentoonstelling is te zien in Galerie Lughien, Reestraat 17, Amsterdam, woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. Ter gelegenheid van de opening van de groepstentoonstelling is de galerie ook zondag 14 oktober geopend.

Website van de week
Leo Baeck Institute

Het in het hart van downtown New York gevestigde Leo Baeck Institute is geheel gewijd aan de rijke cultuur en geschiedenis van het Duitstalige jodendom. De basis van de collectie wordt gevormd door een omvangrijke verzameling boeken en documenten.

Het instituut is vernoemd naar rabbijn Leo Baeck, de laatste leider van de Joodse gemeenschap in Duitsland ten tijde van de nazi's. Hij overleefde het kamp Theresienstadt en werd in 1955 de eerste directeur van het instituut.

Inmiddels is het LBI ook te vinden in Londen, Jerusalem en Berlijn, maar New York beheert de bibliotheek en de archieven.

Aanleiding om het Leo Baeck Instituut op te nemen is een korte aankondiging dat vanaf 16 oktober de digitalisering van een aanzienlijk deel van de belangrijke collectie online toegankelijk is. Het project draagt de naam DigiBaeck. Deze link is een mooie ingang tot de collecties die nu al on-line te bekijken zijn.

De tab Collections is ook zeer de moeite waard: naast bibliotheek en archief vindt de bezoeker hier links naar de kunst- en fotocollecties.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit opmerkelijk nieuws uit buiten- en binnenlandse media.

 • In de Jewish Daily Forward buigt linguist Philologos zich over de vraag of het boek Beresjiet (Genesis) wellicht in Babylon is ontstaan.
 • Interessant artikel over de Joodse verdedigingssport Krav Maga in Jewish Ideas Daily.
 • Ook na de Jomtovdagen-marathon is een artikel in JTA over gevulde koolrolletjes het lezen waard.
 • Meer culi-nieuws: het oerrecept voor de beroemde knishes van Mrs. Stahl in Brooklyn is eindelijk boven water, schrijft JWeekly.
 • De wereldberoemde Weense Sachtertorte heeft Joodse wortels, staat te lezen in The Forward.
 • Birobidjan, de Joodse enclave in het uiterste oosten van Rusland, heeft onverminderde aantrekkingskracht, schrijft New York Times.
 • Ook voor orthodox-Joodse kinderen kan Sesamstraat een belangrijke bron van kennis zijn, al lag dat voor de Amerikaanse Judy Brown niet onmiddellijk voor de hand. In Jewish Daily Forward legt zij zelf uit hoe ze 'om' ging.
 • Albert Einsteins uit 1954 daterende 'God Letter', waarin hij zijn kijk op religie en geloof uiteenzet, wordt later deze maand op eBay ter veiling aangeboden, weet Fox8.com.

Televisie en radio 12 - 19 oktober

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.

Vrijdag 12 oktober

 • Cultura24, 18.34: Discussie Philip Roth in Knetterende Letteren. Discussie over het werk van de Amerikaans-Joodse schrijver Philip Roth.
 • ARD, 23.30: Mogadischu. Op feiten gebaseerd politiek drama over de kaping van een Lufthansa-vliegtuig door Palestijnse terroristen in 1977.

Zaterdag 13 oktober


Zondag 14 oktober

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Gelukkig oud in Beth Juliana. Programmaserie over bijzondere, oude mensen, met eenzelfde geschiedenis, die in Israël hun paradijs hebben gevonden. Met deze keer de vriendinnen Mimi, Carla en Rivka.
 • Ned. 2 (JO), 14.15: De appel valt … is een zesdelige documentaireserie die een indringend beeld geeft van het Joodse leven in Nederland anno nu. In iedere aflevering staat een Joodse familie centraal en bespreken de verschillende generaties wat zij bewust en onbewust aan elkaar hebben doorgegeven.
 • Arte tv, 18.30: Giora Feidman und das Gershwin Quartet. Registratie van een succesvol optreden tijden de Schwetzinger Festspielen 2012.
 • Radio 5, (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer: oud-burgemeester van Amsterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn over zijn nieuwe boek Blessuretijd, journalist Kemal Rijken over Nederland en zijn minderheden: Sinti, Roma en de Joden. Verder aandacht voor het jaarlijks kennis- en cultuurfestival voor Joods Nederland Limmoed. Presentatie: Carine Cassuto, forumleider: Paul Damen.

 • Mezzo, 20.30: Zubin Mehta dirigeert het Israëlisch Philharmonisch Orkest in werken van Mozart en Beethoven.

 • Mezzo, 22.30: Emmanuel Pahud speelt het concert voor dwarsfluit van Elliott Carter. Registratie van een concert uit 2008 tijdens het 11e Internationaal kamermuziekfestival in Jeruzalem.

Maandag 15 oktober

 • Ned. 2 (VPRO), 21.00: Tegenlicht. Afl.: Rawabi, de beloofde Palestijnse stad. Terwijl het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen muurvast zit, realiseert de Palestijnse zakenman en miljonair Bashar Masri op 32 km afstand van Jeruzalem in bezet gebied zijn droom: een gloednieuwe modelstad. Herh. hollanddoc, 15/10, 22.53, Ned. 2, 16/10, 9.55 uur.
 • BBC 4, 22.00: World War Two: 1942 and Hitler's soft underbelly. Documentaire van David Reynolds over de achtergronden van de massale inzet van Britse soldaten in Noord-Afrika en Italië tijdens WO II.
 • BBC 4, 23.20: The children who fought Hitler. Documentaire over het verzet tegen de nazi's door leerlingen van de British Memorial School in het Belgische Ieper tijdens WO II.

Dinsdag 16 oktober

 • ARD, 0.50: Der letzte Zug. Realistisch WO II-drama uit 2006 over de deportatie van de laatste Berlijnse Joden naar Auschwitz.

Woensdag 17 oktober

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De Avonden. Vandaag o.a. aandacht voor de avonturenroman De dief van Bagdad van de Duits-Koerdische schrijver Sherko Fatah (1964), waarin de jonge Arabier Anwar droomt van een groot huis, reizen naar het buitenland en de zuster van zijn Joodse vriend Ezra.
 • Arte tv, 21.50: Philip Roth, ohne Beschwerden. Portret uit 2011 van deze Amerikaans-Joodse schrijver. Herh.: 22/10, 03.45 uur.

Donderdag 18 oktober


Vrijdag 19 oktober

n.v.t.

   
jaargang 8, nummer 35
vrijdag 12 oktober 2012
 

In deze nieuwsbrief

Kosjer koken in de Snoge
Laatste kans!
De Tweede van Mahler met korting
De nieuwste van Aharon Appelfeld
Jitschok Lejb Perets in de schijnwerper
Auteursbezoek schrijfster Alice Hoffman
De Drie Cantors in Carré
Het Rozeneiland, een concert in de Snoge
Boekennieuws
Peter Hein bij Galerie Lughien
Website van de week
Nieuws van heinde en verre
Televisie en radio 12 - 19 oktober


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Als kind keek je in sjoel natuurlijk vooral uit naar twee dagen: Poeriem en Simchat Tora. Maar omdat ik niet van verkleden hield, keek ik toch ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De nieuwe roman van Aharon Appelfeld, De man die niet ophield met slapen, verschijnt dit najaar bij uitgeverij Anthos in de vertaling ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Jawel, het is weer zover! We gaan kiezen in Israël! En terwijl veel leden van onze Knesset al druk aan het bellen zijn met hun PR-adviseurs ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Premier Benjamin Netanyahoe geniet zichtbaar van zijn populariteit. Met mooie opiniepeilingen voor zijn Likoedpartij achter de hand, heeft ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Vrijdagochtend 5 oktober, naar Machane Yehuda voor de sjabbat- en soekotboodschappen. Ook al ben ik vroeg, de markt is al behoorlijk ...
lees verder


(advertenties)

banner limmoed

banner luna3

banner amphora

banner venstra

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner niw

banner sambation

banner blankevoort

banner propra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier