vrijdag 5 oktober 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Hij is er: de CRESCAS APP!

Zo trots als een pauw, nee … zo trots als een park vol pauwen, presenteren wij de Crescas App! U kunt nu nog sneller en nog gemakkelijker onze nieuwsbrief bekijken, door het cursusprogramma bladeren, of één van de filmpjes bekijken die wij de afgelopen jaren op onze website hebben verzameld.

Met de Crescas App hebt u het culturele nieuws uit Joods Nederland en het wekelijkse overzicht van interessante radio- en tv-programma's direct bij de hand. Deze handige 'tool' mag niet op uw smart phone of tablet ontbreken.

Het downloaden en installeren van de Crescas App is kinderlijk eenvoudig, zowel voor iOS als voor Android. Ga vanaf uw mobiele apparaat (telefoon of tablet) naar http://crescas.nl/app om de app meteen te downloaden of klik hier.

Ivriet - een wijziging

Voor de wat meer gevorderde cursisten is het (bijna) de laatste mogelijkheid … Wilt u dit jaar uw kennis van Ivriet op een hoger peil brengen, hak dan nu de knoop door en schrijf in! De cursus Ivriet kita Beet start maandag 15 oktober, zowel in Amsterdam als Den Haag. Ivriet kita Gimmel begint maandag 15 oktober in Den Haag en dinsdag 16 oktober in Amsterdam.
Meer informatie of direct inschrijven? Klik hier voor kita Beet en hier voor kita Gimnmel.

Wijziging
De cursus voor beginners, Ivriet kita Alef, gaat een paar weken later van start dan in ons programma staat aangekondigd. In Amsterdam op maandag 12 november, in Den Haag op dinsdag 13 november. Maak nù een (nieuw) begin met het leren van Ivriet. Klik hier voor meer informatie of om direct in te schrijven voor Ivriet kita Alef in Amsterdam of Den Haag.

Voor u ècht kunt beginnen met het leren van Ivriet, moet u het Hebreeuwse alfabet, het Alef-Beet, onder de knie hebben. Met onze nieuwe on-line cursus Alef-Beet hoeft u hiervoor niet meer dan circa 8 uur uit te trekken. Door de gewijzigde aanvangsdatum van Ivriet kita Alef heeft u hiervoor nog een maand de tijd!
Klik hier voor informatie en het bestellen van de on-line cursus Alef-Beet.

Joodse filosofie - nù inschrijven

Over anderhalve week, woensdagavond 17 oktober, gaat de cursus Geschiedenis van de Joodse filosofie van start. Er zijn nog een paar plaatsen, u kunt nog inschrijven. Deze cursus wordt gegeven door prof. Reinier Munk, hoogleraar Joodse filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en dè expert op dit gebied. De cursus is dan ook een ‘must’ voor iedereen met interesse in (Joodse) filosofie.

In drie lessen behandelt Reinier Munk de vraag wat nu eigenlijk Joodse filosofie is. Belangrijke Joodse denkers als Maimonides, Crescas, Mendelssohn, Hermann Cohen en Emanuel Levinas betitelen hun denken niet als Joodse filosofie. Hoe moeten we dat duiden? Heeft Joodse filosofie een geschiedenis? En, belangrijker, een toekomst?

Amsterdam, drie woensdagavonden, 17, 24 en 31 oktober, 20.00-22.00 uur.
Klik hier voor meer informatie of om meteen in te schrijven.

Nieuwsbrief weer wekelijks

De zomervakanties liggen alweer een tijdje achter ons en aanstaande dinsdag sluiten we de najaars-marathon met Joodse feestdagen af. De Crescas-nieuwsbrief schakelt daarom weer over op de normale frequentie. Vanaf vandaag vindt u de nieuwsbrief weer wekelijks, op vrijdagochtend, in uw in-box.

Kantoor gesloten

Maandag 8 en dinsdag 9 oktober zijn de laatste twee van een lange reeks Joodse feestdagen, een reeks die al op 17 september is begonnen. Aanstaande maandag is Sjemini Atseret (Slotfeest) en dinsdag Simchat Tora (Vreugde der Wet). Ons kantoor is beide dagen gesloten. Vanaf woensdag 10 oktober zijn wij weer op de gebruikelijke kantoortijden bereikbaar.

Informatie over onze activiteiten vindt u op de website.

Asaf Avidan in De Melkweg

Samen met zijn band voert Asaf Avidan (Jeruzalem, 1980) met het nummer ‘One Day/Reckoning song’ al wekenlang diverse hitlijsten aan. Zijn rauwe stem doet denken aan Janis Joplin, Robert Plant en Jeff Buckley. Begin volgend jaar komt zijn nieuwe album 'Different Pulses' uit. Reden genoeg voor De Melkweg in Amsterdam om de band te programmeren op zaterdag 23 maart 2013. De voorverkoop is deze week gestart.

Asaf Avidan’s ouders, beiden diplomaat, waren een tijd lang gestationeerd op Jamaica, waar Asaf zijn kinderjaren doorbrengt. Weer terug in Israël studeert hij aan de Bezalel Academy of Art and Design. Na zijn studie gaat hij aan de slag als animator bij een bedrijf in Tel Aviv. Dat bevalt hem niet, hij neemt ontslag en keert terug naar Jeruzalem, waar hij zich richt op zijn hobby, muziek. In 2006 richt hij de band Asaf Avidan & The Mojos op. De band bracht tot nu toe drie albums uit.

Klik hier voor meer informatie over het concert en het reserveren van kaartjes.

Ariëlla Kornmehl in JHM

Zondag 21 oktober interviewt journalist Frenk van der Linden schrijfster Ariëlla Kornmehl. Hij gaat met haar in gesprek over haar boeken, in het bijzonder haar Zuid-Afrikaanse roman De vlindermaand.

Ariëlla Kornmehl (1975) debuteerde in 2001 met haar roman Huize Goldwasser. In 2006 verscheen De vlindermaand, in 2011 gevolgd door Een stille moeder. Kornmehl woonde enige jaren in Johannesburg. Zij zal vertellen over haar leven in Zuid-Afrika in relatie tot haar Joodse identiteit.

  • Zondag 21 oktober, 15.30 uur, Auditorium van het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Toegang gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.

Goede mensen

De Nederlandse vertaling van het meest recente boek van de Israëlische schrijver Nir Baram, Goede mensen, ligt vanaf vandaag in de boekwinkel. De vertaling uit het Hebreeuws is van de hand van Hilde Pach. Een heel bijzonder boek, dat het in zich heeft een groot succes te worden, schreef Hilde ons.

Goede mensen is de eerste historische roman van een Israëlische schrijver waarin de Tweede Wereldoorlog wordt belicht vanuit het gezichtspunt van collaborateurs. Dit boek stond vier maanden lang op de Israëlische bestseller-lijst en kreeg lovende kritieken. Lees hier wat wij in het Crescas-boekennieuws van 3 juni 2011 al over deze roman schreven.

Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds verblijft Nir Baram de hele maand november in de Schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, waar hij werkt aan een nieuwe hedendaagse roman, over globalisering. Vrijdag 16 november is hij aanwezig op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Nette mensen

Alleen maar nette mensen, het romandebuut van Robert Vuijsje, was een absolute bestseller. En nu, dat wil zeggen aanstaande woensdag, 10 oktober, gaat de film die op dit boek gebaseerd is, in première. Hoofdrollen worden o.a. vertolkt door Géza Weisz en Jeroen Krabbé.

Voor wie het boek niet heeft gelezen, het verhaal in een notendop:

David Samuels, een Amsterdams-Joodse jongen uit een intellectueel milieu in Amsterdam-Zuid, wordt door zijn uiterlijk vaak voor Marokkaan aangezien. Hij is op zoek naar zijn ideale vrouw: een grote donkere schoonheid mèt hersens. Zijn zoektocht leidt hem naar de Bijlmer, waar hij zijn geluk hoopt te vinden.

Vanaf donderdag 11 oktober in Pathé-theaters in Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.

Deze week: Wij waren de toekomst, de herinneringen van kibboetskind Yael Ne'eman, van de Duitse journalist en historicus Ralf Georg Reuth Hitlers Jodenhaat, cliché en werkelijkheid, een diepgaand onderzoek naar de oorsprong van de antisemitische denkbeelden van de nazileider, en Het zat zo, de nieuwe roman van Meir Shalev, de met liefde en milde humor opgeschreven herinneringen aan zijn grootmoeder Tonja.

Jacob Israël de Haan lezing

De Digitale Bibliotheek van Crescas telt zes boeken van schrijver/dichter Jacob Israël de Haan, broer van Carry van Bruggen. Hij was een omstreden figuur met een haat-liefde verhouding met zijn jodendom en zijn homoseksualiteit. Twee boeken van De Haan hebben een homoseksueel thema.

De verbeelding van homoseksualiteit in het werk van een aantal Nederlandse fin-de-siècle-schrijvers (naast De Haan: Louis Couperus en Maurits Wagenvoort) is donderdag 15 november het onderwerp van de vierde Jacob Israël de Haan Lezing.

Spreker is prof. dr. Mary Kemperink. Zij zal o.a. ingaan op de vraag wat de medische wereld rond 1900 verstond onder homoseksualiteit. Hoe keken juist schrijvers tegen dit verschijnsel aan? Was de verbeelding in de literatuur pervers of ziek?

De lezing wordt georganiseerd door de Stichting Jacob Israël de Haan in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden: e-mail receptie-otm@uva.nl of telefoon 020–5257300.

  • Donderdag 15 november 2012, 17.00-19.00 uur, Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam.

Limmoed

Het jaarlijkse kennis- en cultuurfestival voor Joods Nederland is dit jaar geconcentreerd op één dag: zondag 21 oktober. Een enthousiast team van vrijwilligers is er weer in geslaagd een breed en interessant programma samen te stellen. Limmoed is een dag om te luisteren en te discussiëren, een dag om veel te leren. Kies uit meer dan 60 sprekers en evenzoveel onderwerpen. Klik hier voor informatie en het volledige programma.

  • Zondag 21 oktober, 09.00-17.00 uur, Gebouw Het Sieraad, Postjesweg 1, Amsterdam.

Dick Swaab en Pierre Boulez

Wat is het verband tussen het gedachtegoed van neurobioloog Dick Swaab, bekend van Wij zijn ons brein, en de muziek van Pierre Boulez? Ontdek het tijdens een Scherpdenkers-concert in het Concertgebouw in Amsterdam.

Scherpdenkers is een samenwerking tussen Het Concertgebouw in Amsterdam en het Muziekgebouw Eindhoven. Gesproken woord en muziek worden samengebracht in één programma. Tijdens een aflevering geeft een kunstenaar, wetenschapper, schrijver of politicus een lezing van een half uur over een onderwerp uit zijn of haar vakgebied. Daarna volgt een concert met avontuurlijke muziek die thematisch aansluit op de lezing. Na afloop kan worden nagepraat en geborreld. De serie treedt buiten de gebaande paden van het reguliere muziekaanbod door meerdere vakgebieden in een concert bij elkaar brengen.

Donderdag 11 oktober is neurobioloog Dick Swaab de scherpdenker van dienst in het Concertgebouw in Amsterdam. Na de lezing van Swaab luistert u naar muziek van Pierre Boulez.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten.

Niki Jacobs in Nieuwe De La Mar

Grensverhalen is het nieuwe programma van Niki Jacobs & Band (Nikitov). Zondag 9 december brengen zij dit programma in de Mary Dresselhuyszaal van het Nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam. Grensverhalen is een openhartig epos over alles dat liefde heet of ooit geweest is.

Niki Jacobs (33) is een belangrijke vertolker van Joodse muziek in Nederland. Zij weet moeiteloos Joodse soul, pop, jazz en Amerikaanse folk met elkaar te verbinden en maakt daarbij op een vanzelfsprekende manier gebruik van Jiddisj, Nederlands en Engels. Die muzikale kwaliteiten zijn ook nu weer de ingrediënten van haar voorstelling.

Klik hier voor meer informatie en het reserveren van kaarten voor dit concert.

Website van de week
Israeli Ministery of Foreign Affairs

Het ligt voor de hand dat de website van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken voornamelijk nieuws uit en over Israël bevat. Toch is lang niet alles wat de bezoeker er vindt, politiek.

De startpagina van het MFA is nuchter en zakelijk, met centraal teasers van nieuwsberichten met een link naar de full story én de optie het complete artikel af te drukken.
Om een goed beeld te krijgen van het type berichten op deze site moet een flink eind omlaag worden gescrolled. Gemakkelijker is het om een keuze te maken uit de koppen in het kader Latest headlines.

Op de website zijn ook video’s te zien. Bij het artikel Israel hosts Asian Science Camp 2012 is een video geplaatst over de eerste dag van deze wetenschappelijke ontmoeting.

Het MFA is zeer actief op Facebook: de verschillende accounts zijn te vinden in de linkerkolom. Ook twitter en YouTube worden voortdurend van verse content voorzien, de MFA Flickr pagina, voluit IsraelMFA's photostream genaamd, is sinds augustus 2011 niet meer aangevuld. Jammer!

Danny Ayalon, staatssecretaris van buitenlandse zaken, houdt een blog bij, hoewel daar weinig persoonlijks te vinden is.
De pagina kan vooral interessant zijn vanwege het onderdeel Ask Danny. Twee hete hangijzers worden genoemd, beide over het nederzettingenbeleid. Een klik op Sources for 'The Truth About the Peace Process' komt terecht op een kale pagina met aan de rechterzijde een lange lijst vragen over deze kwestie. Voor de antwoorden: de aanhouder wint, want er moet nog wel wat worden doorgeklikt.

Tot slot: het MFA verstuurt ook nieuwsbrieven. U kunt zelf bepalen of u geïnteresseerd bent in de Headlines, of liever alle redactionele commentaren uit de Israëlische kranten bij elkaar hebt.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 5 - 12 oktober 2012

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.


vrijdag 5 oktober

n.v.t.


zaterdag 6 oktober

  • Canvas, 20.10: Vranckx. Afl. Price Tag Wars. Gewapend met verfspuitbussen en brandbommen vechten jonge Israëlische ‘nederzetters’ voor hun ‘beloofde land’.
  • National Geographic, 15.00: Nazi Underworld.

zondag 7 oktober


maandag 8 oktober

  • ARD, 23.30: Geschichte Im Ersten. Afl. Das Wunder von Trani. Tijdens WOII werd een liquidatie van vijftig Italiaanse mannen door de Duitse Wehrmacht niet uitgevoerd.
  • TV5 Monde, 21.45: Le sexe autour du monde. Documentaireserie over hoe men in diverse landen met sexualiteit omgaat. Afl. Israël.

dinsdag 9 oktober

n.v.t.


woensdag 10 oktober


donderdag 11 oktober


vrijdag 12 oktober

  • Cultura24, 18.34: Discussie Philip Roth in Knetterende Letteren. Discussie over het werk van de Amerikaans-Joodse schrijver Philip Roth.
  • ARD, 23.30: Mogadischu. Op feiten gebaseerd politiek drama over de kaping van een Lufthansa-vliegtuig door Palestijnse terroristen in 1977.
   
jaargang 8, nummer 34
vrijdag 5 oktober 2012
 

In deze nieuwsbrief

Hij is er: de CRESCAS APP!
Ivriet - een wijziging
Joodse filosofie - nù inschrijven
Nieuwsbrief weer wekelijks
Kantoor gesloten
Asaf Avidan in De Melkweg
Ariëlla Kornmehl in JHM
Goede mensen
Nette mensen
Boekennieuws
Jacob Israël de Haan lezing
Limmoed
Dick Swaab en Pierre Boulez
Niki Jacobs in Nieuwe De La Mar
Website van de week
Televisie en radio 5 - 12 oktober 2012


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Het is weer gelukt! We hebben ons weer door 900 pagina’s van de machzor van Jom Kipoer heen gewerkt. Nu moet ik daar weer ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Dit jaar heb ik veel beleefd aan het opzetten van de loofhut. Allereerst omdat ik de soeka dit jaar in gedachten heb opgedragen aan ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
De Italiaanse school in Haifa, gelegen in de oude stad, onderaan de Carmelberg, staat bekend om zijn hoge niveau van onderwijs ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Wat goed dat er voetbal is. De bal is in het veld en op het tv-scherm makkelijk te volgen. Duikvluchten van keepers doen denken aan ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het vraagstuk van de Joodse identiteit is zonder twijfel van alle tijden. Wanneer het al een vraagstuk is, dan is het in mijn visie een ...
lees verder


(advertenties)

banner niw

banner sambation

banner propra

banner meldpunttaal

banner amphora

banner yanshuf

banner luna3

banner blankevoort

banner venstra

banner limmoed

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier