vrijdag 24 augustus 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Leer Ivriet bij Crescas!

Al vanaf de begindagen van Crescas vormen de cursussen Ivriet (modern Hebreeuws) een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. Crescas helpt nieuwkomers op weg en biedt mensen met meer ervaring met de taal nieuwe uitdagingen. Wie Ivriet wil leren is bij Crescas dus aan het juiste adres!

Alles begint natuurlijk met de kennis van het Hebreeuwse alfabet, het Alef-Beet. Daarvoor hebben we een splinternieuwe lesmethode ontwikkeld die u vanachter uw eigen computer kunt volgen, en in uw eigen tempo.
In september introduceert Crescas de eerste volledige on-line cursus waarin u zowel de drukletters als de schrijfletters leert. Deze cursus omvat ook schrijfoefeningen, zodat u beslagen ten ijs komt als u start met de volgende stap op het pad van Ivrietkennis, Kita Alef.

Houd de nieuwsbrief van 7 september in de gaten: daarin vertellen we u alles wat u weten moet over deze nieuwe lesmethode!

Als u het Alef-Beet al beheerst kunt u ook komend seizoen op een aantal kennis- en ervaringsniveaus bij Crescas Ivriet leren.
De lessen worden gegeven volgens de 'oelpan'-methode die overal in Israël gebruikt wordt. Dat betekent vooral veel praktische oefeningen in lezen, schrijven en spreken, en een geleidelijke opbouw van uw grammaticale kennis. De cursussen zijn ingedeeld naar kennisniveau.

 • Kita Alef behandelt de basisgrammatica en werkwoorden in de tegenwoordige tijd en u leert Ivriet lezen, schrijven en ook spreken. Wellicht ten overvloede: voor deze cursus is beheersing van het Alef-Beet noodzakelijk

 • Kita Beet bouwt verder aan uw kennis van de grammatica, u maakt een begin met de verleden tijd van werkwoorden en maakt kennis met het bijzondere systeem van werkwoordbouw in het modern Hebreeuws, de binjaniem.

 • Kita Gimmel legt de nadruk op het actief en zelfstandig gebruik van het Ivriet. Lezen, schrijven, spreken en luisteren vormen een belangrijk deel van het programma. Daarnaast gaat u verder met de werkwoordsvormen.

Wij kunnen vrij nauwkeurig bepalen in welk niveau u op uw plaats bent. Hiervoor heeft Crescas een on-line toets laten ontwikkelen. Het maken van de toets kost u ongeveer een kwartiertje. Vraag een toegangscode aan, telefonisch (020-6402380) of per e-mail (crescas@crescas.nl).
Alle drie niveaus worden zowel in Amsterdam als in Den Haag gegeven.
Klik hier voor meer informatie.

Lezing: Czernowitz en zijn Joodse schrijvers

Leo Frijda vertelt het fascinerende verhaal over Czernowitz, de hoofdstad van de Boekovina en de Joodse schrijvers die er woonden en werkten. Van het Joodse culturele leven (ruim 1/3e van de bevolking was Joods) was na de Tweede Wereldoorlog vrijwel niets over.
Maar 'wie schrijft, blijft', wordt wel gezegd: het rijke verleden van Czernowitz, destijds ook wel 'Klein Wenen' genoemd, leeft voort in de literatuur.

In zijn lezing spreekt Leo Frijda onder meer over Karl Emil Franzos (1847-1904) en diens Der Pojaz en Itzik Manger (1901-1961), van wie o.a. Het lied van het paradijs: het wonderlijke levensverhaal van Sjmoeël-Abbe Aberwo aan de orde komt. Het verhaal van een leven van Aharon Appelfeld (1932-) wordt behandeld, en van Paul Celan (1920-1970) het beroemde gedicht Todesfuge uit 1945.
Aan de hand van het literaire werk van deze schrijvers schildert Frijda een beeld van cultuurmetropool Czernowitz voor de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe 'Joods' de stad was en hoe dat terug te vinden is in hun werk.

De lezing vindt plaats op donderdag 9 september in Rotterdam.
Klik hier om meer te lezen of hier om direct in te schrijven.

Leo Frijda schrijft al enkele jaren literaire columns voor de website van Crescas.

Literaire ontmoeting met Shoshi Breiner

Zondagmiddag 9 september organiseert Crescas, in samenwerking met Arza en Wizo, een literaire ontmoeting met de Israëlische schrijfster Shoshi Breiner.
Aanleiding is het verschijnen van de Nederlandse vertaling van haar laatste roman, Ira’s bekentenis.

Shoshi Breiner is geboren in Haifa in 1952 en studeerde literatuur en kunst aan de Universiteit van Haifa en aan de Ben Gurion Universiteit in Beër Sheva. Ze woonde een aantal jaren in Amsterdam, waar ze schilderde en les gaf. Haar werk is tentoongesteld in Nederland en Israël. Ze schreef twee andere boeken: Ariadne in 1990 en Hebrew Love in 2006. Haar tweede boek was genomineerd voor de Sapir Prize.

Ira’s bekentenis gaat over een Nederlands-Israëlische familie die bij elkaar komt om sjivve te zitten voor de pas overleden Ira. Ze ontdekken dat Ira een boek heeft geschreven waarin hij vertelt over zijn leven en over de moord die hij heeft gepleegd op de verrader van zijn ondergedoken familie. Wat volgt is een indringende beschrijving van de verschillende betrokkenen en de wijze waarop zij omgaan met het verleden. De vraag is zelfs of het wel echt waar is wat Ira heeft opgeschreven…

Journaliste Marga van Praag interviewt Shoshi Breiner over haar roman. Na het interview is er gelegenheid voor vragen. U kunt uw vraag ook van tevoren aan ons toesturen per e-mail aan crescas@crescas.nl, onder vermelding van ‘vraag aan Shoshi Breiner’.
Uit de ingezonden vragen wordt een keuze gemaakt, een aantal ervan zal aan de schrijfster worden voorgelegd.

Entree voor deze literaire middag is gratis, aanmelden is verplicht.
Stuur een e-mail naar crescas@crescas.nl onder vermelding van ‘Shoshi Breiner’ en het aantal personen.

 • Zondag 9 september, 15.00-17.00 uur, gebouw LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam.

9 september: Jofelcultuurdag in Leeuwarden!

Het wordt een uitdaging om een keus te maken uit de vele activiteiten waaraan u op de Jofel Cultuurdag 2012 kunt deelnemen.

Er zijn documentaires te zien, verhalen, lezingen en muziek te beluisteren of een begeleide stadswandeling te maken door Joods Leeuwarden. U kunt aansluiten bij Israëlische volksdansen, een door WIZO Fryslân verzorgd broodje eten, gezellig bijsjmoezen met oude bekenden en nieuwe mensen ontmoeten. En de koffie en thee zijn gratis!
Het volledige programma met tijden, locaties en andere informatie is hier te vinden.

Crescas mag voor de Jofel Cultuurdag 2012 10 x 2 toegangskaarten verloten!
Meld u uiterlijk voor 5 september aan met een mail naar crescas@crescas.nl onder vermelding van Jofel Cultuurdag 2012. De winnaars krijgen zo snel mogelijk bericht én worden vermeld in de volgende Crescas nieuwsbrief.

 • Zondag 9 september 2012 in het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden van 10.30-18.30 uur.

Emmelie Zipson op de Uitmarkt

Op zaterdag 25 augustus staat Emmelie Zipson samen met haar pianist Alberto Klein Goldewijk op de Amsterdamse Uitmarkt.
Tijdens haar optreden van 15.00-15.30 in The Sugar Factory zal Zipson liedjes zingen uit haar programma BLOED LINK, waarin ze op zoek gaat naar haar Joods-Russische wortels in een krankzinnige, muzikale treinreis door Rusland die als in een roes verloopt.
BLOED LINK is 'een mix van hartverscheurend mooie weemoed afgewisseld met Balkanbeats, zelfgestookte wodka en opzwepende Baboeshkamomenten.'

De eerste 20 bezoekers ontvangen een goodie bag uit handen van de zangeres, dus wie het eerst komt, het eerst maalt!

Het optreden op de Uitmarkt is een voorproefje van Zipsons optreden op 9 september in het Bostheater bij de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.
Aanvang: 20.30, klik hier voor kaarten en meer informatie.

De Uitmarkt 2012 vindt dit jaar plaats in het gebied rond het Leidseplein en het Museumplein, van vrijdagavond 24 augustus t/m zondag 26 augustus.
Klik hier voor meer informatie.

Boekennieuws

Wekelijks maakt Crescas een keuze uit recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Met deze week: Ira's bekentenis, een verhaal over afscheid nemen, verlaten worden en verwerken van Shoshi Breiner, van David Barnouw Het Fenomeen Anne Frank, over de opkomst van de Anne Frank-industrie en de onderlinge samenhang van de verschillende elementen, en de heruitgave van Nacht in de middag, het uit 1940 daterende meesterwerk van de Hongaars-Joodse schrijver Arthur Koestler (1905-1983).

Daarnaast willen we u van tijd tot tijd attenderen op Engelstalig boeken die voor u als Crescas-doelgroep interessant kunnen zijn.
Deze week: Biblical Archaeology: A Very Short Introduction van Eric H. Cline, hoofd van de archeoloische opgravingen in Megiddo. Klik hier voor meer informatie.

En verder:
- Wist u dat Het Dagboek van Anne Frank tegenwoordig ook als luisterboek verkrijgbaar is? Actrice Carice van Houten sprak het in.
- Een fragment uit Uit de tijd vallen, het nieuwe boek van David Grossman dat deze week verscheen, is hier te lezen.
- Op de Manuscripta, de jaarlijkse manifestatie die de opening van het nieuwe boekenjaar markeert, gaan op zaterdag 1 september filmmaker Burny Bos, uitgever Christoph Buchwald en hoofdrolspeler Thomas Simon o.l.v. Abdelkader Benali in discussie over de verfilming van Het zigzagkind van David Grossman (15.15 MC Grote Zaal). Meer informatie over Manuscripta? Klik hier.

Nieuws van heinde en ver

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland.

 • Synagoges in de Amerikaanse staat Virginia bieden moslims wekelijks gebedsruimte voor het vrijdaggebed. Washington Post bericht. Een video met vraaggesprekken over dit onderwerp is hier te zien.
 • In Trouw schrijft LJG-voorzitter en cardioloog Ron van der Wieken een vlammend betoog over de hetze tegen de besnijdenis.
 • In Israël is een wet in de maak om het gebruik van dierenbont aan banden te leggen, schrijft de ecologische website GreenProphet.com.
 • Op de dag dat in Iran duizenden mensen de straat op gingen om te protesteren tegen Israël was op Resjet Bet, het 2e Israëlische tv-kanaal, een bijzonder gesprek te zien met een Iraanse vrouw met een afwijkende mening.
 • Verzetsheld Piet Meerburg (1919-2010) die tijdens de bezetting tientalen Jodse kinderen uit handen van de Duitsers wist te houden, krijgt in Amsterdam een brug naar zich vernoemd. Meer hierover op historici.nl.
 • Het mikveh, het Joodse rituele bad, wint ook buiten joods-orthodoxe kringen aan populariteit, schrijft Tablet Magazine.
 • Over smaak valt wel degelijk te twisten. Huffington Post ontdekte een schandaal.
 • Het meest gewilde product voor mooi haar komt uit Israël, weet Israel21C te melden.
 • Op Jewniverse een fascinerend artikel over de mitzvah tanz, een Chasidisch trouwritueel. De bijbehorende video is te zien op YouTube.
 • Frank Sinatra in Israël, een film uit 1962, te zien op YouTube.

Lekker Joods - Een wereld op tafel

Het Joods Historisch Museum werkt aan een tentoonstelling over de Joodse keuken, die van december 2012 tot mei 2013 te zien zal zijn.

Wij zijn nog op zoek naar enkele vrijwilligers die rond een proeftafel op de tentoonstelling bezoekers uitleg kunnen geven over een aantal gerechten.

Houdt u van lekker Joods eten en praat u er ook graag over? Laat het ons weten!

We hopen iedere vrijwilliger twee keer per maand één dagdeel te kunnen inroosteren.
We ontvangen uw reactie graag vóór vrijdag 14 september op één van de volgende manieren:

Het Joods Historisch Museum wenst u een goed en zoet nieuwjaar!

Open Joodse Huizen

'Open Joodse Huizen was een 4meiproject, maar zoeken naar de geschiedenis van je huis kan 't hele jaar door…', schreef directeur antisemitisme-onderzoek bij het CIDI Elise Friedmann op 19 augustus op twitter, en voegde daar de link naar een video op Cidi.tv bij.

U herinnert zich het vast en zeker: op 4, 5 en 6 mei van dit jaar waren er in Amsterdam kleine herdenkingen bij en in huizen waaruit Joden zijn afgevoerd. Maar liefst 22 locaties namen deel, ze werden bezocht door ruim 1500 mensen. Op Community Joods Monument staat een uitgebreid verslag.

Dit project van JHM/Hollandsche Schouwburg en het 4-5 mei Comité is al maanden achter de rug, maar blijven zoeken kan altijd! Hoe meer er bekend wordt over de verdwenen bewoners, hoe completer het beeld van de vooroorlogse Joodse populatie van uw woonplaats.

Bent u benieuwd naar de geschiedenis van uw adres, kijk dan eens op Community Joods Monument, de interactieve website van het Digitaal Monument.
Voeg zelf foto's, informatie en verhalen over personen en families toe, of zoek uw eigen woonplaats en/of adres.
Daarmee dragen de bezoekers van de website eraan bij dat het Digitaal Monument steeds completer wordt. Zo maken de slachtoffers van de Sjoa binnen de Community deel uit van een netwerk dat door nabestaanden levend wordt gehouden.

Een avond met schrijver Nathan Englander

Het John Adams Institute heeft de Amerikaanse schrijver Nathan Englander uitgenodigd voor een auteursbezoek annex lezing. Aanleiding is de recent verschenen verhalenbundel Waar we het over hebben als we het over Anne Frank hebben.

De titel refereert aan de verhalenbundel What We Talk About When We Talk About Love van de meester van het korte verhaal Raymond Carver (1938-1988).
Englander vervangt het woord 'liefde' door Anne Frank, wat te lezen is als Joodse identiteit. Dat is wat hij onderzoekt in zijn korte verhalen. Wie het boek (nog) niet gelezen heeft: een lovende recensie is hier te lezen.

Cabaretier Micha Wetheim fungeert tijdens deze avond als gastheer.

 • dinsdag 4 september, Headquarters Booking.com, Herengracht 597, Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Het John Adams Institute is een in Amsterdam gevestigde Amerikaanse non-profit organisatie die zich sinds 1987 zich beijvert om in Nederland belangstelling te wekken voor het voortdurend verschuivende culturele landschap van de Verenigde Staten.

Joods leven in Elburg en Harderwijk

Voorafgaand aan de Visserijdagen Harderwijk die van 29 augustus t/m 1 september worden gehouden, wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Joden in Harderwijk en Elburg, steden die voor de oorlog een rijk Joods leven kenden.

Op zaterdag 25 augustus wordt in de voormalige synagoge (het gebouw is tegenwoordig in gebruik als 'inloophuis') aan de Jodenkerksteeg in Harderwijk van 12.00 tot 17.00 uur verteld over het markante gebouw, het monument aan de buitengevel en de herinneringswand op de bovenverdieping. Tijdens de bezoekuren is het Harderwijkse herinneringsboek Geen sjabbat meer te zien.
Tevens wordt ruim aandacht besteed aan de voormalige synagoge van Elburg, waar sinds 2008 het Museum Sjoel Elburg is gevestigd. Er wordt een film vertoond over het museum en enkele leden van de Vrienden van Synagoge Elburg zijn aanwezig om te vertellen over Joods Elburg.

Tevens is in het Hannemahuis aan de Voorstraat 56 in Harlingen nog tot 16 september een tentoonstelling te zien over het Joodse leven in Harlingen. Klik hier voor meer informatie.

Beide aan het IJsselmeer gelegen Hanzesteden zijn eerder dit jaar opgenomen in de langeafstand-wandelroute Westerborkpad en WesterborkLuisterpad.

Lees hier meer over de geschiedenis van Joods Harderwijk, en hier over Joods leven in Elburg.

Documentaire 'Leven? of Theater?' op televisie

De Joodse Omroep zendt op 5 september as. de lange documentaire 'Leven? of Theater?' uit van cineast Frans Weisz.
Weisz geeft in 'Leven? of Theater?' een fascinerend beeld van het leven van de jonge kunstenares Charlotte Salomon. Dat leven begon in 1917 in Berlijn en eindigde in 1943 in Auschwitz. Salomon legde haar leven vast in ruim 700 beschilderde bladen en noemde het 'Ein Singespiel'. Vlak voor haar deportatie gaf ze het, met de woorden 'Bewaar dit goed, het is mijn hele leven!, aan een vriend die ze vertrouwde. Na de oorlog werd het werk door haar ouders Albert and Paula Salomon teruggevonden in Villefranche-sur-Mer in Zuid-Frankrijk.

Weisz, die over Charlotte Salomon in 1980 de speelfim Charlotte maakte, toont in zijn documentaire voor het eerst een niet eerder gepubliceerde brief van Salomon die postuum een heel nieuw licht werpt op het leven van de kunstenares.

 • Woensdag 5 september, 23.00 uur, Ned. 2

De documentaire 'Leven? of Theater?' (2011) is uitverkoren voor de competitie op het Nederlands Film Festival dat van 29september tot 5 oktober plaatsvindt in Utrecht.

'Am Ziel' - Arnon Grunberg als acteur

Thomas Bernhards magistrale naargestige komedie 'Am Ziel' komt van 4 tot en met 8 september naar het De La Martheater in Amsterdam.

Het stuk van de Oostenrijkse toneelschrijver gaat over een moeder en haar dochter die zich voorbereiden op het vertrek naar hun zomerhuis aan zee, al 33 jaar een jaarlijks terugkerende reis vol vaste rituelen. Dochter pakt de koffer, moeder praat over haar mislukte leven, het failliet van het theater en de lamlendigheid van de jeugd.

Maar dit keer besluit de moeder de sleur te doorbreken en nodigt in een opwelling een gevierde jonge toneelschrijver uit. In deze voorstelling wordt de rol van Schrijver virtuoos gespeeld door Arnon Grunberg.

Am Ziel was een hit tijdens het Zeeland Nazomerfestival 2011, niet in de laatste plaats vanwege het verrassende optreden van Arnon Grunberg en de perfecte locatie: de theaterzaal van het Badpaviljoen in Domburg. Met na afloop uitzicht op een donkere zee, die al die gekwelde zielen maar geen rust kan geven.
De voorstelling wordt daar op 31 augustus en 1 september hernomen.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop in Middelburg, en hier voor Amsterdam.

Website van de week
Jewish TV Network

Vandaag een website waarop weinig te lezen is, maar des te meer te bekijken: het Jewish Television Network.

JTN: television that matters, zo omschrijft het Jewish Television Netwerk zichzelf, en meldt dat JTN ernaar streeft om uit te groeien tot de grootste organisatie op het gebied van Joodse media, educatie en entertainment, met het doel miljoenen mensen van alle leeftijden en achtergronden te bereiken door middel van videoprogramma's op internet en op televisie.
Geen geringe ambitie, deze mission statement, maar zelfs een snel bezoek aan de website toont dat JTN aardig op weg is. (Wie meer wil weten over JTN zoekt onderaan de startpagina JTN Productions - er opent zich een pop-out venster waarin het hele verhaal tot in detail te lezen is.)

De brede middenkolom van de startpagina wordt goeddeels ingenomen door het schermpje waarin de gekozen video's te zien zijn, mét de optie om schermvullend te kijken.

Navigeren is eenvoudig als je eenmaal weet hoe het werkt. Een klik op News aan de linkerkant opent rechts van het midden een venster waarin bovenaan de bij News behorende subcategorieën verschijnen: Israel, Politics, Religion, Technology, Newsmakers en Features.

Features is een aparte hoofdcategorie met een heel divers aanbod: een kort item over Joodse humor, maar ook een lange lezing over de vraag of er een hiernamaals bestaat.

Ook niet te missen: Hottest videos, waarin de meest uiteenlopende onderwerpen zijn samengebracht, variërend van Joodse rapper Matisyahu over religie, muziek, drugs en het leven in het algemeen, een recept voor winterse linzensoep en een videoblog van een rabbijn over de kracht en wijsheid van vrouwen.

Omdat de website geheel is gebouwd in flash is het niet mogelijk om links te geven. Ga zeker zelf eens rondkijken: Jewish TV Network biedt een indrukwekkende collectie video's op het gebied van Joodse films, documentaires, nieuws, kunst, cultuur en entertainment.

De enige langere teksten in JTN zijn te vinden onder Recipes. De eerste klik toont de alfabetische lijst recepttitels, klikken op de titel van uw keuze opent in een apart venster een uitgewerkt recept, met bronvermelding, volgnummer en printoptie.

Wie zich inschrijft op Jewish TV Network (dat kan in een nauwelijks opvallend hoekje in de rechterbovenhoek van de startpagina) krijgt meldingen van nieuwe toevoegingen in de mail. Uw redacteur vond de bevestiging van registratie in haar spamfilter.

JTN biedt ook ruimte voor video's van bezoekers van de website - instructies zijn rechts bovenaan de pagina te vinden.

Met zo'n enorm aanbod is het niet verwonderlijk dat de website ook vol staat met advertenties. Laat u zich er niet door afschrikken: het went!


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 24 - 31 augustus

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.

Het programma is een uniek samenwerkingsverband tussen Joodse Omroep, NTR en OHM. Per aflevering vertrekt steeds een andere jongere met een Joodse, islamitische of hindoe-achtergrond naar een voor hem of haar onbekende gemeenschap binnen dezelfde ideologie elders in de wereld. De deelnemers horen pas op Schiphol waar ze tereecht zullen komen.


vrijdag 24 augustus

 • Radio 5 (HUMAN), 19.02: De zomer van OBA live. Met o.a. Nelleke Noordervliet over de Britse schrijver John Berger, schrijver van *Waarom wij naar dieren kijken en Bento’s Sketchbook, een essay over Spinoza.

zaterdag 25 augustus

 • Ned. 1 (VPRO), 9.50: Boeken. Een gesprek met Otto de Kat over zijn roman Bericht uit Berlijn.
 • Ned. 2 (NTR), 12.30: West-Europa in de war. 5-delige serie van Maurice Chayut waarin presentatrice Soundos El Ahmadi door Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en België reist om de verhouding tussen autochtonen en allochtonen te peilen.
 • Ned. 2 (BOS), 14.00: Hallelujah! Leonard Cohen is terug! Documentaire en concertfilm over de legendarische dichter singer-songwriter en boeddhist. Herh.: 1/9, 9.30 uur.
 • Arte tv, 15.30: Hitler und Stalin. Porträt einer Feindschaft. Dubbelportret van deze twee dictators. Herh.: 28/8, 18.25.
 • BBC Radio 3, 17.30: Saturday classics. Afl.: Vladimir Ashkenazy, pianist en dirigent.
 • Hollanddoc24 (NTR), 19.40: Kijken in de ziel - Artsen. Medici in gesprek met Coen Verbraak over hun vak. Afl.: Spaanders. Met o.a. chirurg Huug Obertop en kinderarts Hugo Heymans.

zondag 26 augustus

 • hollanddoc24 (VPRO), 16.36: Holland Doc: The invisible men. Documentaire van Yariv Moser over de onmogelijke positie van Palestijnse homo’s die onderdrukking en geweld in de Palestijnse gebieden ontvluchten om vervolgens in Israël te worden veroordeeld tot een illegaal bestaan. Herh.: 27/8, 22.51, 30/8, 14.51
 • hollanddoc24 (JO), 17.35: De weg naar klezmer. Nederlandse en Vlaamse muzikanten op zoek naar de roots van de Klezmermuziek. Afl. 4: Nederland.
 • hollanddoc24, 18.58: VPRO Import: Sex positive. Portret van het leven van Richard Berkowitz, een vooruitstrevende gay S&M escort, die in de jaren tachtig actief werd als aids-activist. Herh.: hollanddoc24, 28/8 - 23.22
 • Radio 5 (JO), 19.02: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes. Deze zondag staat cineast Frans Weisz centraal. Presentatie: Paul Damen.
 • BBC 4, 21.00: The Thirties in colour. Doceumentaireserie over het leven tijdens de jaren '30. Afl.: A world away. Zelden of zelfs nooit eerder vertoonde kleurenfilmmateriaal van Rosie Newman.

maandag 27 augustus

 • hollanddoc24 (VPRO), 18.53: Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer portretteert 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici die reflecteren op het huwelijk tussen schoonheid en troost. Afl. 24: György Konrád (schrijver, geboren in 1933, Hongarije) - Schofterig mannetje. Herh.: 28/8, 0.18
 • Ned. 2 (NTR), 21.15: Kijken in de ziel - Artsen. Medici in gesprek met Coen Verbraak over hun vak. Afl.: De beste zorg. Met o.a. chirurg Huug Obertop en kinderarts Hugo Heymans.
 • Arte tv, 21.50: Mein Kampf - George Tabori. Film uit 2009 naar het toneelstuk van George Tbori. Als de jonge Adolf Hitler in Wenen wordt afgewezen op de kunstacademie is hij diep ongelukkig. De oude Schlomo Herzl krijgt medelijden en probeert hem op te vrolijken.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten: Intim mit dem Feind. Documentaire over het dagelijks leven in bezet Frankrijk tijdens WOII. Met amateurfilms, foto's en persoonlijke herinneringen.

dinsdag 28 augustus

 • Mezzo, 9.30: Liat Cohen en het Prazak kwartet. Concert met kamermuziek met de Israëlisch-Franse gitariste Liat Cohen als solist.
 • Mezzo: 11.05: Liat Cohen in Praag. De Israëlisch-Franse gitariste Liat Cohen speelt met het Talich orkest.
 • Canvas, 21.20: Inside Nazi Germany. De Amerikaanse documentairemaker Julien Bryan was in 1937 in Nazi-Duitsland en schoot er uniek materiaal dat hij later tot een film aaneensmeedde.
 • Arte tv, 21.45: Der Sommer 1939. Documentaire uit 2009 over het dagelijkse leven tijdens de zeer warme zomer in 1939, aan de vooravond van WOII.
 • BBC 2, 0.20: James May's things you need to know. Populair-wetenschappelijk magazine. Afl.: … about Einstein

woensdag 29 augustus

 • Arte tv, 17.35: Afrikas Rift Valley - Der Große Graben. Afl. 3: Vom Höllenfeuer ins Heilige Land. Over de Afrikaanse Grote Slenk die loopt van zuid naar noord en eindigt in de Rode Zee.
 • hollanddoc24 (VPRO), 18.55: Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer portretteert 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici die reflecteren op het huwelijk tussen schoonheid en troost. Afl.: Yehudi Menuhin (violist en dirigent, 1916-1999) - De Negende. Herh.: 31/8, 23.22
 • BBC 2, 23.00: The Culture Show At The Edinburgh Festival. Presentator Sue Perkins spreekt o.a. met schrijver Howard Jacobson over diens nieuwe roman Seriously gunny.
 • Arte tv, 23.20: Claude Lévi-Strauss. Portret van deze invloedrijke antropoloog en filosoof, wiens leven een volle honderd jaar omspande (1908-2009).

donderdag 30 augustus


vrijdag 31 augustus

   
jaargang 8, nummer 30
vrijdag 24 augustus 2012
 

In deze nieuwsbrief

Leer Ivriet bij Crescas!
Lezing: Czernowitz en zijn Joodse schrijvers
Literaire ontmoeting met Shoshi Breiner
9 september: Jofelcultuurdag in Leeuwarden!
Emmelie Zipson op de Uitmarkt
Boekennieuws
Nieuws van heinde en ver
Lekker Joods - Een wereld op tafel
Open Joodse Huizen
Een avond met schrijver Nathan Englander
Joods leven in Elburg en Harderwijk
Documentaire 'Leven? of Theater?' op televisie
'Am Ziel' - Arnon Grunberg als acteur
Website van de week
Televisie en radio 24 - 31 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
In mijn vorige column schreef ik over de tekst die op de gevel van de sjoel van Luxemburg staat.
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Wereldverbeteraars verwachten veel van empathie, zeg maar het vermogen van mensen om zich in te leven in de situatie van anderen.
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
“Heel lief, dankjewel,” zei Rivka rustig. Haar oude gerimpelde handen beroerden de doos met etenswaren die we op haar tafel hadden gezet. ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De omgekeerde wereld van bezorgdheid. Vorige week heb ik mijn Israëlische zoon, vrouw en drie kinderen, Ophir, Itamar en Rani, naar Schiphol gebracht.
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner meldpunttaal

banner venstra

banner yanshuf

banner amphora

banner niw

banner blankevoort

banner luna3

banner sambation

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier