vrijdag 10 augustus 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Nieuw bij Crescas: Mijn Crescas

Met Mijn Crescas bieden wij u de mogelijkheid om snel, gemakkelijk en veilig in te schrijven voor alle Crescas-activiteiten. Iedere keer opnieuw uw gegevens invullen is niet meer nodig.
Neem een minuutje de tijd om uw eigen Mijn Crescas-account aan te maken. U ontvangt binnen een paar seconden een mailtje met uw wachtwoord. Vanaf dat moment is uw wachtwoord (in combinatie met uw email-adres) voldoende om in te schrijven voor onze activiteiten.
En natuurlijk kunt u uw wachtwoord zelf veranderen in een door u gewenste code. Makkelijker kunnen we het niet maken …

Klik hier om nu meteen een Mijn Crescas-account aan te maken.

Even voorstellen: Bloeme Evers

Sommigen van u kennen Bloeme Evers-Emden wellicht alleen van naam, daarom stellen we haar graag wat uitvoeriger aan u voor.

Crescas is er trots op dat Bloeme al vanaf het allereerste begin in 1999 als docente bij ons werk betrokken is. Niet voor niets noemen we haar 'onze nestrix'!
Haar levenservaring en inzicht in de waarde van Joodse kennis stelt ze al jaren in dienst van de cursussen Lernen met Bloeme. Wie daaraan heeft deelgenomen, weet hoe bijzonder die bijeenkomsten zijn.

In het voorjaar van 2012 verscheen Bloemes autobiografie Als een pluisje in de wind waarin ze de ingrijpende gebeurtenissen beschrijft die haar leven hebben getekend. Ze overleefde Auschwitz, trouwde, kreeg kinderen en besloot op latere leeftijd ontwikkelingspsychologie te gaan studeren. Ze specialiseerde zich in de wijze waarop onderduikkinderen op de oorlogsjaren terugkijken. Dat onderzoek resulteerde in 1989 in haar proefschrift Acht jaar na hun geboorte: een prospektief onderzoek naar verbanden tussen geboortekondities en kognitief-motorisch funktioneren.

Uit alles wat Bloeme onderneemt spreekt haar kracht, humor en mildheid. Bloeme Evers is een bijzondere vrouw, iemand om ontzag voor te hebben en van te houden.

Bloeme geeft dit seizoen twee cursussen voor Crescas, één op maandagavond en één op woensdagavond. Alle lessen worden gegeven bij Bloeme thuis, een setting die door cursisten als intiem en zeer inspirerend wordt ervaren.
Samen met Bloeme Evers uw kennis en beleving van het jodendom verbreden is, door de zeer persoonlijke wijze waarop zij haar lessen invult, een onvergetelijke ervaring.

De cursus op de maandagavond begint op 3 september en bestaat 20 lessen. De cursus op de woensdagavond bestaat uit 22 lessen en start op 12 september.

Klik hier om meer te lezen, een filmpje te bekijken met 'Bloeme in aktie' en om u in te schrijven voor de cursus van uw keuze.

De ervaring leert dat Bloemes lessen snel zijn volgeboekt, wacht niet te lang met inschrijven!

Shoshi Breiner bij Crescas

In samenwerking met Arza en Wizo organiseert Crescas zondagmiddag 9 september een literaire ontmoeting met de Israëlische schrijfster Shoshi Breiner. Aanleiding is de Nederlandse ‘release’ van haar laatste roman, Ira’s bekentenis. Journaliste Marga van Praag interviewt Shoshi Breiner over haar roman. Na het interview is er gelegenheid voor vragen. U kunt uw vraag ook van tevoren aan ons toesturen, per e-mail. Uit de inzendingen wordt een keuze gemaakt en een aantal ‘uitverkoren’ vragen zullen de schrijfster worden voorgelegd.

Als u een recensie over dit boek wilt schrijven, hebben wij een gratis exemplaar voor u klaar liggen. Nieuw Amsterdam, de uitgever van de Nederlandse vertaling, heeft ons deze boeken ter beschikking gesteld. Voorwaarde is dat uw recensie door Nieuw Amsterdam gebruikt mag worden voor de eigen website en eventueel andere websites als bol.com. Stuur ons een mailtje als u een recensie wilt schrijven. Er zijn maar een paar exemplaren beschikbaar, wie het eerst komt, het eerst maalt.

Ira’s bekentenis gaat over de moord die de hoofdpersoon pleegde op degene die zijn ondergedoken familie tijdens de Tweede Wereldoorlog verraadde. Hij doet zijn bekentenis in een boek. In Ira’s bekentenis worden de verschillende personages geschilderd en de manier waarop zij met hun problemen omgaan. Het boek gaat over afscheid nemen en verlaten worden.

Shoshi Breiner is geboren in Haifa in 1952 en studeerde literatuur en kunst aan de Universiteit van Haifa en aan de Ben Gurion Universiteit in Beër Sheva. Ze woonde een aantal jaren in Amsterdam, waar ze schilderde en les gaf. Haar werk is tentoongesteld in Nederland en Israël. Ze schreef twee andere boeken: Ariadne in 1990 en Hebrew Love in 2006. Haar tweede boek was genomineerd voor de Sapir Prize.

Wilt u een vraag insturen of een gratis boek ontvangen? Mail dan naar crescas@crescas.nl onder vermelding van ‘vraag aan Shoshi Breiner’ of ‘recensie Shoshi Breiner’. Aanstaande woensdag, 15 augustus, laten wij u per e-mail weten of u tot de gelukkigen behoort die een gratis exemplaar van het boek krijgen toegestuurd.

Entree voor deze literaire middag is gratis, aanmelden is verplicht. Stuur een e-mail naar crescas@crescas.nl onder vermelding van ‘Shoshi Breiner’ en het aantal personen.

 • Zondag 9 september, 15.00-17.00 uur, gebouw LJG Amsterdam, Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Praagse winter, de Praagse jeugdjaren van de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright, de literaire thriller Praag fataal van de Britse schrijver Philip Kerr (1956), met in de hoofdrol detective Bernie Gunther, en het fotoboek Insight. Micha Bar-Am's Israel, het dagelijks leven in Israël in zwart-wit foto's in beeld gebracht door de in Duitsland geboren Israëlische fotojournalist Micha Bar-Am (1930).

En verder:
- David Grossmans roman Het zigzagkind is verfilmd. De film gaat 26 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht in première.
- Ons kamp. Een min of meer Joodse geschiedenis van Marja Vuijsje is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs, evenals het veelgeroemde Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust van historicus Bart van der Boom.
- Fans van Jenna Blum (Het familieportret) kunnen de schrijfster ontmoeten tijdens een borrel op 2 september. Meeloten voor de beschikbare plaatsen kan hier.

Joodse barokmuziek in de Snoge

Het ensemble Siècle des Lumières speelt donderdag 16 augustus in de Portugese Synagoge in Amsterdam een progamma met uitsluitend Joodse barokmuziek.
Het gezelschap, onder artistieke leiding van de Israëlische blokfluittist Eran Wajsenblum, speelt werk van o.a. Salomone Rossi, Benedetto Marcello en de van origine Oostenrijkse componist Cristiano Giuseppe Lidarti. Muziek van de laatste is met name interessant en boeiend vanwege het gebruik van Hebreeuwse teksten voor composities die bestemd waren voor synagogale diensten.

Het concert vindt plaats in het kader van het Grachtenfestival 2012.
Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland.

 • In de Times Literary Supplement de boekbespreking van de biografie van de Amerikaans-Joodse schrijfster Lillian Helman (1905–1984).
 • Vijftig jaar geleden besloten de kerkvaderen in het Vaticaan tijdens het concilie Nostrae Aetate dat er niet langer gezwegen mocht worden over het lot van de Joden tijdens WOII. In Forward een artikel over deze netelige kwestie.
 • Heeft het woord 'macaber' wortels in het Hebreeuwse begrip 'Maccabeeën'? Philologos onderzoekt het in zijn taalcolumn in Forward.
 • In Times of Israel een interview met Matti Friedman die onderzoek deed naar de Aleppo Codex, de oudste geschreven versie van de Hebreeuwse bijbel.
 • Hoe zit het nu werkelijk met Jeruzalem en Tel Aviv? Welke van deze twee is de echte hoofdstad van Israël? Honest Reporting ging op onderzoek, hier en hier, en slaagde erin de Britse krant The Guardian een belangrijke correctie te laten aanbrengen.
 • Op de website van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken een artikel over een recent in Tel Beit Shemesh opgegraven stenen zegel die het bewijs zou kunnen vormen voor het bijbelse verhaal over Samson.
 • Wetenschapskanaal NoCamels heeft een artikel over het verband tussen gebeden zeggen en het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.
 • Het hoofd van een rabbinale rechtbank in Israël heeft bepaald dat een man een concubine mag nemen als zijn eigen vrouw geen kinderen kan of wil krijgen en weigert van hem te scheiden. Lees erover in de Forward.
 • Veel figuren in populaire videospelletjes op de computer blijken 'Joods', al zou je dat niet meteen opmerken, schrijft ShalomLife.
 • Op de website van het Israëlisch Consulaat in Houston (USA) een smaakmakend artikel over Ein Gedi, de oase aan de Dode Zee.
 • Op Jewish TV Network een korte video over naoorlogse Amerikaanse Joodse comedians.

Website van de week
Jewniverse

Inspiration Daily since 2010 en Brought to you by MyJewishLearning.com staat in de top banner van the Jewniverse te lezen.
Jewniverse bedient hedendaags jodendom van informatie op een breed terrein. Tora en Talmoed komen aan de orde en worden in verband gebracht met alledaagse situaties, zoals kinderen die problemen hebben met autoriteit. Het artikel Ben Sorer U'Moreh is daarvan een voorbeeld.
Onder de tab Zionism vindt de lezer o.a. een artikel When the comic stopped laughing, over de Britse komiek Israel Zangwill (1864-1929).
Ha, dit is duidelijke navigatie, is dan ook de eerste indruk. Maar schijn bedriegt …

Jewniverse is op z'n zachtst gezegd verrassend omdat de menubalk bij iedere reload een andere set tabs laat zien! Het exploreren van de website krijgt daardoor iets van een soort ontdekkingsreis. Een betere omschrijving van Jewniverse is dan ook nauwelijks te geven.

Nieuwsgierig maakt de website zeker, maar voor wie het zich gemakkelijk wil maken: Jewniverse geeft een nieuwsbrief uit, is op twitter te vinden en heeft een pagina op facebook. De links hiervoor zijn rechts op de startpagina te vinden.

Jewniverse biedt bovendien een maandarchief. Het eerste dateert van juni 2010, met een uitermate boeiend artikel getiteld When Harlem was Jewish.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

CIDI Midden-Oostendebat

Woensdag 5 september, precies 1 week voor de tweedekamerverkiezingen, organiseert CIDI in De Rode Hoed in Amsterdam een debat over het Midden-Oosten.
Onderwerpen van discussie zijn het Israëlische nederzettingenbeleid, de mogelijke erkenning van een Palestijnse staat, de dreiging vanuit Iran en de ontwikkeling van de Arabische Lente..

Demissionair minister Uri Rosenthal (BuZa) spreekt over het gevoerde beleid, daarna wordt er gedabetteerd door de buitenlandwoordvoerders van SP (Harry van Bommel), VVD (Han ten Broeke), CDA (Raymond Knops), PVV (Raymond de Roon), D66 (Sjoerd Sjoerdsma), PvdA (Frans Timmermans) en CU (Joël Voordewind).

Presentatie: Monique van Hoogstraten, NOS-correspondent Israël/Palestijnse gebieden en Esther Voet, adjunct-directeur CIDI.

De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam.
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Entree: € 10 (voor CIDI-vrienden en CiJO-leden is de entree gratis).

Aanmelden is verplicht via cidi@cidi.nl onder vermelding van ‘Midden-Oostendebat 5 september - algemeen’.

Bilitis versus Verso

Bezoekers van het Internationaal Joods Muziekfestival herinneren zich ongetwijfeld het Duo Bilitis, de gelauwerde zingende harpistes Eva Tebbe en Ekaterina Levental.
Zondag 12 augustus bundelen zij hun muzikale krachten met twee andere virtuoze instrumentalisten: panfluitist Matthijs Koene en gitarist Stefan Gerritsen, het Duo Verso.
De musici zelf benoemen hun programma, dat tijdens het Grachtenfestival in première gaat, als 'De traditie vernieuwd', het resultaat van een zoektocht naar raakvlakken tussen muzikale traditie en moderne kunst. Uitgangspunt zijn de beroemde 'Folk Songs' van Luciano Berio, aangevuld met ondermeer de Russische volksliederen van Igor Strawinsky.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

'Nachtblues' op het Grachtenfestival

Operazangeres Claron McFadden en 'glamour entertainer' Sven Ratzke duiken na hun succesvolle tournee met een programma gebaseerd op Die Dreigroschenoper opnieuw in het werk van componist Kurt Weill (1900-1950) en schrijver Bertold Brecht (1898-1956).
Zondag 12 augustus presenteren McFadden en Ratzke een programma dat een tintelende mix belooft te worden van jazz, cabaret en opera, in spannende nieuwe arrangementen en een begeleidend ensemble met o.a. Fay Lovsky, jazztoetsenist Charly Zastrau en basgitarist Florian Friedrich.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Televisie en radio 10 - 17 augustus

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.


vrijdag 10 augustus

 • Arte tv, 14.35: The war. 14-Delige documentaireserie over de manier waarop mensen in de VS WOII beleefden. Afl. 9: Voll in der Scheiße en afl. 9: Leben & Tod.

zaterdag 11 augustus

 • hollanddoc24, 14.37: The September issue. Documentaire uit 2009 over Vogue hoofdredacteur Anna Wintour tijdens het maken van het fameuze septembernummer van dit modetijdschrift. Herh.: 14/8, 16.39, 17/8, 18.20 uur.
 • Arte tv, 15.25: The war. 14-Delige documentaireserie over de manier waarop mensen in de VS WOII beleefden. Afl. 11: Eine Geister-Front en afl. 12: Furchtbare Entscheidungen.

zondag 12 augustus

 • ZDF, 14.00: planet e.: Kampf ums Wasser. Reportage over de waterproblemen in het grensgebied tussen Israël, Jordanië en Syrië.
 • Radio 5 (JO), 19.02: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes. Deze zondag staat de Grieks-Nederlandse schrijver David Pefko centraal. Presentatie: Paul Damen.
 • BBC2, 23.00: Glorious 39. Film uit 2009 van Stephen Poliakoff over de Britse upper class waar velen voorstander waren van vrede met nazi-Duitsland.

maandag 13 augustus

 • hollanddoc24 (VPRO), 14.48: Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer portretteert 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici die reflecteren op het huwelijk tussen schoonheid en troost. Afl. 15: Lelijke oren, met historicus Simon Schama. Herh.: 16/8, 18.52 uur.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Kinder des Lebensborn. Documentaire over de door Heinrich Himmler opgerichte Lebensborn (levensbron) Vereniging die tot doel had het Derde Rijk raszuiver arische kinderen te garanderen.

dinsdag 14 augustus

 • Mezzo, 13.30: René Jacobs dirigeert het oratorium Belshazzar van G.F. Händel. Opname gemaakt tijdens het festival in Aix-en-Provence in 2008.
 • Canvas, 21.20: The childen's odyssey. Televisiedocumentaire uit 2008 over de vluchtweg van duizenden Pools-Joodse kinderen tijdens WOII.
 • Arte tv, 21.45: Innenansichten - Deutschland 1937. Documentaire uit 2012 over de filmopnames die de Amerikaanse journalist Julien Bryan in 1937 maakte in nazi-Duitsland. Een blik buiten de propagandakaders van die tijd.
 • hollanddoc24 (NTR), 21.59: Kijken in de ziel - Artsen. Medici in gesprek met Coen Verbraak over hun vak. Afl.: Wikken en beschikken. Met o.a. chirurg Huug Obertop en kinderarts Hugo Heymans.
 • Arte tv, 22.50: Israel und die Bombe. Documentaire uit 2012 over de grotendeels onbekende geschiedenis van het Israëlische kernwapenprogramma van 1956 tot heden.

woensdag 15 augustus

 • Ned. 1 (IKON), 11.30: De gans eet het brood van de eenden op. Programma rond de ervaringen van Anne-Ruth Wertheim (1934) in een Jappenkamp op Java.
 • hollanddoc24 (VPRO), 19.08: Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer portretteert 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici die reflecteren op het huwelijk tussen schoonheid en troost. Afl. 13: De mythe, met zoöloog/paleontoloog Steven Jay Gould. Herh.: 16/8, 14.53 uur.
 • Arte tv, 21.55: Arthur Rubenstein. Franse documentaire uit 2009 over leven en werk van een van de allerbegaafdste en meest veelzijdige pianisten van de 20e eeuw.
 • BBC 4, 22.00: Death camp Treblinka - survivor stories. Documentaire over Kalman Taigman en Samuel Willenberg die het vernietigingskamp Treblinka wisten te ontsnappen tijdens de kampopstand in 1943. Herh.: 16/8, 1.02 uur.
 • hollanddoc24 (VPRO), VPRO Import: Gaza | Sderot - Life in spite of everything. Documentaire uit 2009 over het dagelijks leven van een aantal inwoners van Gaza en van Sderot, slechts 3 km. van Gaza gelegen. Hoe is het om in deze kritische situatie zo dicht bij elkaar te leven en zo weinig van elkaar te weten?

donderdag 16 augustus
n.v.t.


vrijdag 17 augustus

 • BBC 2, 22.00: The Boy in the Striped Pyjamas. Oorlogsdrama uit 2008 naar het boek van John Boyne. Het achtjarige zoontje van een Duitse kampcommandant sluit vriendschap met een in het kamp gevangen Joods jongetje.
 • BBC 4, 23.20: …Sings Bacharach and David! Opnamen van verschillende artiesten uit de BBC-archieven die liedjes vertolken van songwriters Burt Bacharach en Hal David.
   
jaargang 8, nummer 29
vrijdag 10 augustus 2012
 

In deze nieuwsbrief

Nieuw bij Crescas: Mijn Crescas
Even voorstellen: Bloeme Evers
Shoshi Breiner bij Crescas
Boekennieuws
Joodse barokmuziek in de Snoge
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
CIDI Midden-Oostendebat
Bilitis versus Verso
'Nachtblues' op het Grachtenfestival
Televisie en radio 10 - 17 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
En toen was het eindelijk vakantie. Om een beetje te oefenen voor Israël besloten we eerst met z’n allen een paar dagen naar ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Brievenboeken van schrijvers zijn geen zeldzaamheid en dat ligt voor de hand. Als schrijvers met elkaar corresponderen, gaat het vaak ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Al veertien dagen beleven we de roes van topprestaties, in de geest van mondiale verbroedering en fair play. Tot nog toe niet over ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
“En mijn huisarts vindt het nog grappig ook!” zei Bassam, toen hij zich voorzichtig in mijn auto liet zakken. Ik keek hem afwachtend ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Natuurlijk dwingt de realiteit me wat opmerkingen te plaatsen bij de oplopende spanning tussen Israël en Iran en de verkiezingstrip ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Een opvallend rapport is in elk geval buiten Israël erg onopvallend gebleven. Het is al enkele weken oud maar vanwege de inhoud ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner blankevoort

banner luna3

banner venstra

banner niw

banner sambation

banner meldpunttaal

banner amphora

banner yanshuf

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier