vrijdag 27 juli 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursussen Ivriet: vanaf oktober!

Ook komend seizoen kunt u bij Crescas Ivriet (modern Hebreeuws) leren. Op drie niveaus. De lessen worden gegeven volgens de 'oelpan'-methode die overal in Israël gebruikt wordt. Dat betekent vooral veel praktische oefeningen in lezen, schrijven en spreken, en een geleidelijke opbouw van uw grammaticale kennis.

 • Kita Alef behandelt de basisgrammatica en werkwoorden in de tegenwoordige tijd en u leert Ivriet lezen, schrijven en ook spreken. NB: Voor deze cursus is beheersing van het Hebreeuwse alfabet noodzakelijk. Kent u de Hebreeuwse letters niet? In september introduceren wij de eerste volledige on-line cursus om het Alef-Beet, het Hebreeuwse alfabet, te leren. In uw eigen tempo leert u zowel de drukletters als de schrijfletters, inclusief schrijfoefeningen. In de nieuwsbrief leest u binnenkort meer over deze nieuwe cursus.
 • Kita Beet bouwt verder aan uw kennis van de grammatica, u maakt een begin met de verleden tijd van werkwoorden en maakt kennis met het bijzondere systeem van werkwoordbouw in het modern Hebreeuws, de binjaniem.
 • Kita Gimmel legt de nadruk op het actief en zelfstandig gebruik van het Ivriet. Lezen, schrijven, spreken en luisteren vormen een belangrijk deel van het programma. Daarnaast gaat u verder met de werkwoordsvormen.

Wij kunnen vrij nauwkeurig bepalen in welk niveau u op uw plaats bent. Hiervoor heeft Crescas een on-line toets laten ontwikkelen. Het maken van de toets kost u ongeveer een kwartiertje. Vraag een toegangscode aan, telefonisch (020-6402380) of per e-mail (crescas@crescas.nl).

Alle drie niveaus worden zowel in Amsterdam als in Den Haag gegeven.

Klik hier voor meer informatie.

Lernen met Bloeme Evers

Bloeme Evers mag met recht de nestrix van Crescas genoemd worden: ze is sinds de oprichting actief bij ons educatief centrum betrokken. En ook dit jaar weer vindt u haar lessen in de nieuwe cursusfolder 2012/2013.

Bloeme geeft dit seizoen twee cursussen, één op maandagavond en één op woensdagavond. Alle lessen worden gegeven bij Bloeme thuis, een setting die door cursisten als intiem en zeer inspirerend wordt ervaren.
Samen met Bloeme Evers uw kennis en beleving van het jodendom verbreden is een voorrecht en een unieke ervaring door de zeer persoonlijke wijze waarop zij haar lessen invult.

De cursus op de maandagavond telt 20 lessen en begint al op 3 september, de cursus op de woensdagavond bestaat uit 22 lessen en start op 12 september.

Klik hier om meer te lezen, een filmpje te bekijken met 'Bloeme in aktie' en om u in te schrijven voor de cursus van uw keuze.

De ervaring leert dat Bloemes lessen snel zijn volgeboekt - schrijf nu in!

Czernowitz en zijn Joodse schrijvers

Leo Frijda, schrijver van de fraaie literaire columns op de website van Crescas, vertelt het fascinerende verhaal over Czernowitz, de hoofdstad van de Boekovina en de Joodse schrijvers die er woonden en werkten. Van het Joodse culturele leven (ruim 1/3e van de bevolking was Joods) was na de Tweede Wereldoorlog vrijwel niets over.
Maar 'wie schrijft, blijft', wordt wel gezegd: het rijke verleden van Czernowitz leeft voort in het literaire werk van grote schrijvers als Paul Celan (1920-1970), Karl Emil Franzos (1847-1904) en Rose Ausländer (1907-1978).
Hoe was het leven in deze cultuurmetropool, destijds ook wel 'Klein Wenen' genoemd? Hoe 'Joods' was de stad, en wat vinden we daarvan terug in het werk van deze schrijvers?

De lezing vindt plaats donderdag 9 september in Rotterdam.
Klik hier om meer te lezen of hier om direct in te schrijven.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Uit de tijd vallen, het nieuwe boek van David Grossman, over een vader die tracht vrede te vinden met de dood van zijn zoon, de jubileumuitgave van Bernhard Schlinks meermaals bekroonde en verfilmde roman De voorlezer en Het zout der aarde, een in romanvorm gegoten semi-autobiografisch verhaal van Robert Dijkstra.

 • In de najaarscatalogus van De Bezige Bij wordt Logboek van Harry Mulisch aangekondigd, het dagboek dat Mulisch bijhield tijdens het schrijven van De ontdekking van de hemel in 1991 en 1992.
 • De memoires van Louis Davids, de voormalig hoofdredacteur van het Belgisch Israëlitisch Weekblad (BIW) worden in boekvorm uitgegeven onder de titel Kroniek van een krant.
 • David Grossman brengt op 9 september een auteursbezoek aan het Felixpakhuis in Antwerpen om daar over zijn nieuwe boek te spreken.

Uw stem voor Givat Haviva!

Givat Haviva is een Joods-Arabisch instituut voor Vredeseducatie dat zich inzet voor een vreedzame samenleving tussen Joden en Arabieren in Israël. In Nederland zet de Stichting Vrienden van Givat Haviva zich in voor dit instituut door middel van de bevordering van naamsbekendheid en fondsenwerving.

Sponsoring voor projecten van Givat Haviva is voor de stichting een kerntaak, en dit jaar wil men proberen de ASN Wereldbank Prijs, een bedrag van € 10.000, in de wacht te slepen.

Daar kunt u aan meehelpen door te stemmen. Op Voordewereldvanmorgen.nl leest u alles over Givat Haviva en kunt u, na registratie, uw stem uitbrengen.

Over de organisatie Givat Aviva leest u hier. En hier vindt u informatie over de vriendenstichting.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland.

 • In JTA een artikel over het herstel van Joods erfgoed in Oost-Europa.
 • In Gems of Israel een aardig artikel over olijven in Joodse teksten en op dezelfde site een artikel over eten in de Tora.
 • Ramat Hasharon heeft WeTalkChalk uitgenodigd om het negentigjarig bestaan van de stad op te luisteren met stoepkrijttekeningen, bericht MFA.
 • In JTA een artikel over het bewaren van Ladino erfgoed in Amerika.
 • Uit een rib van Adam, of zit het ontstaan van de vrouw toch anders? Een artikel in Trouw.
 • Componist Felix Mendelssohn krijgt zijn door de nazi's geroofde bronzen buste terug die hem vereeuwigde voor het operagebouw in Düsseldorf, schrijft RP Online.
 • Jewish ideas Daily besteedt aandacht aan Shut-sms. Halachische kwesties per tekstbericht?
 • De Israëlische nationale archieven moeten worden opengesteld voor het publiek, betoogt Yaacov Lozowick in Tablet Magazine.
 • Bent u fan van Starbucks? Op KosherStarbucks.com vindt u wat wel (en niet) volgens de Joodse spijswetten geoorloofd is.
 • Een geluidskaart van Jerusalem, met klokken, minaretten en andere aan religie gerelateerde klanken.
 • In Slipped Disc een artikel over Peter Donohoe, de Britse pianist die in Israël zijn Joodse achtergrond ontdekt.

Website van de week
Tourist Israel - cool israel travel guide

In het kader van vakantietijd vandaag een website voor Israëlgangers. Zeer actueel, vol informatie, en niet alleen voor mensen die het land nog niet eerder bezochten.
Onder Visit Israel is alles te vinden wat je weten moet voor vertrek. Noord- midden- en zuid-Israël worden besproken onder Cities and Regions. Kies uit de lijst Haifa - een pagina vol dingen die je kunt doen in Haifa, waarbij elk onderwerp verbindt naar een uitvoeriger artikel.
Op de startpagina staat een interactieve kaart van Israël die werkt zoals google maps, met vergrootoptie.
Onder de landkaart staat de agenda met Events, zoals het Jerusalem Wine Festival van 30 juli t/m 3 augustus. Op de kalender zijn de evenementen aanklikbaar. De site biedt een top 5 van evenementen. Momenteel zijn dat bezoekende artiesten en het Cirque du Soleil dat in augustus de hele maand optreedt.
Onder de tab Things to do kan de toerist van te voren al precies de plekken uitzoeken waar zijn belangstelling naar uit gaat en daar zijn reis omheen plannen.

En wat uw redacteur ertoe bracht deze website eens aan een nader onderzoek te onderwerpen: Biking in Israel. Dat kan, en hoe! Tourist in Israel biedt alles wat je zou willen weten over het hoe, wat en waar over fietstochten door Israël.

Dat de site vol zit met reclame is onvermijdelijk, maar kan zeker ook handig zijn.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

De kleine zeemeermin, theater voor kinderen

Amsterdam wordt overspoeld met zeemeerminnen, zou je haast denken. In de RAI wordt de musical opgevoerd die is gebaseerd op de Disney-versie van het wereldberoemde verhaal van Hans Christian Andersen.

Minstens zo bijzonder is de theatervoorstelling De kleine zeemeermin waarvoor de Israëlische componist Lior Navok de muziek schreef. Een instrumentaal ensemble en een verteller brengen het verhaal tot leven dat gaat over de zeemeermin die haar staart verliest als ze verliefd wordt op een aardse prins.
Speciaal voor deze Nederlandse première werd een Nederlandse vertaling gemaakt zodat zelfs de kleinsten in het publiek het goed kunnen volgen.

 • zaterdag 11 augustus 2012, Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam. Aanvang: 11:00 uur.

Klik hier voor meer informatie.

De voorstelling maakt deel uit van het Grachtenfestival dat van 10 t/m 19 augustus plaatsvindt in Amsterdam.

Dubbel pianoduo in concert

Twee pianoduo's op één podium - dat zie je niet vaak. Maar het Grachtenfestival heeft het voor elkaar. Pianoduo Scholtes & Janssens en Silver-Garburg Piano Duo brengen een bijzonder programma met o.a. de Eerste symfonie van Felix Mendelssohn, bewerkt voor twee piano’s en acht handen door Ferrucio Busoni.

De jonge Israëlische pianisten Sivan Silver en Gil Garburg vormen sinds 1997 een pianoduo en wonnen in datzelfde jaar de eerste prijs op de Hannover Musikhochschule Competition.
The Scholtes-Janssens Piano Duo, bestaande uit de jonge Nederlanders Lestari Scholtes en Gwylim Janssens, worden gezien als één van de meest belovende pianoduo's van hun generatie. Scholtes en Janssens kregen in 2007 hun eerste lessen als duo van Silver en Garburg. Het werd het begin van een intense samenwerking en vriendschap. The Scholtes-Janssens Piano Duo is genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2012 die wordt uitgereikt aan jonge musici of ensembles die aan het begin staan van een veelbelovende carrière.

 • zondag 12 augustus 2012, Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam. Aanvang: 11:00 uur.

Lees hier meer over The Scholtes-Janssens Piano Duo, en hier over het Israëlische duo Sivan Silver en Gil Garburg.

Televisie en radio 27 juli - 3 augustus

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.


vrijdag 27 juli

 • BBC Radio 3, 19.30: BBC Proms 2012. Live vanuit de Royal Albert Hall: Beethoven Symfonie nr. 9 door het West-East Divan Orchestra o.l.v. Daniel Barenboim. Met o.a. de Russische sopraan Anna Samuil. herh.: 28/7, 21.00 uur.

zaterdag 28 juli


Zondag 29 juli


Maandag 30 juli

 • BBC Radio 3, 15.00: Afternoon on 3. BBC Proms 2012. Barenboim dirigeert o.a. de 8e en 7e symfonie van Beethoven. Opgenomen op 24 juli.
 • ARD, 2015: Sommerkino im Ersten. Der Vorleser (The reader). Drama uit 2008 van Stephen Daldry. Over de relatie tussen een 15-jarige jongen en een tramconductrice die op zeker moment spoorloos verdwijnt. Haar schokkende geheim wordt vele jaren later openbaar.
 • BBC Radio 3: The Lebrecht interview. Norman Lebrecht spreekt met de Hongaarse dirigent Iván Fischer.

Dinsdag 31 juli


Woensdag 1 augustus

 • BBC Radio 3, 20.30: BBC Proms 2012. Live vanuit de Royal Albert Hall een concert met o.a. het oratorium A child of our time van de Britse componist Michael Tippett. Zie ook het pauzeprogramma Twenty minutes.
 • BBC Radio 3, 21.10: Twenty minutes. Herschel Grynszpan, the Forgotten Assassin. Over de jonge Joodse Pool Herschel Feibel Grynszpan die door zijn moord op de Duitse diplomaat Ernst vom Rath op 7 november 1938 in Parijs de nazi's een excuus gaf voor de Kristallnacht.

Donderdag 2 augustus

 • NDR Kultur, 23.05: ARD Radiofestival: Das Gespräch. Een interview met de Duitse journalist en schrijver Henryk M. Broder over zijn meest recente boek met de provocerende titel Vergesst Auschwitz! Der Deutsche Erinnerungswahn und die Endlösung der Israel-Frage.

Vrijdag 3 augustus

 • BRT 1, 22.05: The Boy in the Striped Pyjamas. Oorlogsdrama uit 2008 naar het boek van John Boyne. Het achtjarige zoontje van een Duitse kampcommandant sluit vriendschap met een in het kamp gevangen Joods jongetje.
   
jaargang 8, nummer 28
vrijdag 27 juli 2012
 

In deze nieuwsbrief

Cursussen Ivriet: vanaf oktober!
Lernen met Bloeme Evers
Czernowitz en zijn Joodse schrijvers
Boekennieuws
Uw stem voor Givat Haviva!
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
De kleine zeemeermin, theater voor kinderen
Dubbel pianoduo in concert
Televisie en radio 27 juli - 3 augustus


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
De grote Exodus is weer begonnen. Ik bedoel natuurlijk de jaarlijkse vakanties. Van onze vrienden gaat de één naar Italië, een ander naar ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De Nederlands-Israëlische schilder Dov Shlein, ik ben met hem bevriend, is geboren in Czernowitz. Hij vertelde mij dat hij na de sjoa ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Nu was het Rick Jacobs die, wat mij betreft, in de fout ging. Rabbi Rick Jacobs is de nieuwe president van de Union for Reform Judaism, de ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Tegenover ons huis op de Carmel ligt een heuveltje. En op die heuvel bevindt zich een parkje. ‘Het park van de kinderen’ noemen we het ...
lees verder


(advertenties)

banner meldpunttaal

banner luna3

banner amphora

banner sambation

banner propra

banner blankevoort

banner venstra

banner niw

banner yanshuf

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier