vrijdag 13 juli 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursusjaar 2012-2013, een tipje van de sluier...

Op het kantoor van Crescas wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het cursusprogramma 2012-2013.
De komende weken laten we u in de nieuwsbrief telkens een glimp zien van ons nieuwe cursusaanbod.

Vandaag kozen wij voor deze eerste 'sneak peek' de cursus Liefde gaat door de maag.
De Koosjere Hamvraag
, die zal worden gegeven door Jigal Krant.
Jigal maakte het afgelopen seizoen voor de Joodse Omroep de televisieserie De Koosjere Hamvraag, waarin hij met een gezonde dosis scepsis en spitsvondigheid rabbijnen, voedselproducenten en consumenten confronteerde met de zin en onzin van koosjer eten en drinken.
Voor Crescas diept hij in vier lessen de onderwerpen van vier van de afleveringen verder uit. De afleveringen worden bekeken en de gerechten en producten besproken, mede aan de hand van wat er in de Tora en de rabbijnse literatuur over wordt gezegd. Én er wordt geproefd!
Wilt u deelnemen? Zet de cursusdata dan alvast in uw agenda! De cursus begint op 30 januari, de volgende lessen zijn op 13 en 27 februari en 13 maart.

Uiteraard vindt u in het cursusaanbod ook dit jaar weer de gebruikelijke cursussen Ivriet in Amsterdam en Den Haag.

De inschrijving is nog niet geopend, in de nieuwsbrief van 27 juli daarover meer!

Joodse onderduikkinderen in Limburg

Het aantal bezoekers aan de tentoonstelling Joodse Onderduikkinderen in Weert en Limburg in Gemeentemuseum Weert aan de Recollectenstraat overtreft alle verwachtingen.
Om aan de grote vraag voor de bezichtiging en de rondleidingen te voldoen, is besloten de tentoonstelling tot en met zondag 30 september te verlengen.

De tentoonstelling bestaat uit een schilderijenexpositie van onderduikkind Herman Silbernberg. Als nevenactiviteit worden o.m. lezingen gegeven door mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Limburg als kind waren ondergedoken.
Voor gedetailleerde informatie over de tentoonstelling klik hier.

Het onderwerp van de tentoonstelling geniet de bijzondere aandacht van het basis- en voortgezet onderwijs. Hiervoor is een educatief project opgezet en worden rondleidingen verzorgd. Ook andere groepen belangstellenden kunnen zich aanmelden, via erfgoedcluster@weert.nl

Gezocht: oorlogsdagboek Leo Vroman

Schrijver Leo Vroman (1915) is op zoek naar het handgeschreven dagboek dat hij eind 1942 kwijtraakte.
In het dagboek, 'een dik boek, 200 maar misschien wel 500 bladzijden', aldus de schrijver, beschrijft Vroman zijn vlucht voor de Duitse bezetting, weg uit Nederland, via Engeland en Zuid-Afrika naar Nederlands-Indië.

Diverse media berichtten in druk en op internet al over Vromans speurtocht, en Vroman zelf plaatste een oproep met omschrijving van het dagboek op zijn website.

Alle hulp bij het terugvinden van dit voor Vroman belangrijke levensdocument is welkom, op info@vromanfoundation.com.

'5 Broken Cameras' bij Docu by night

Van dinsdag 17 t/m vrijdag 20 juli draait elke avond om 22.00 uur op het plein van Pakhuis de Zwijger, in de open lucht, een unieke documentaire.

IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) heeft voor deze avond een speciale selectie gemaakt. Een breed aanbod aan films op het gebied van fotografie, muziek, nieuwe media en emancipatie.

Dinsdag 17 juli wordt 5 Broken Cameras van de Israëlische cineast Guy Davidi vertoond.
De documentaire vertelt het verhaal van de Palestijnse landarbeider Emad Burnat die met zijn camera's het verzet van zijn dorp Bil'in tegen de Israëlische ingrepen vastlegt. De film werd bekroond met de Special Jury Award 2011 en de Publieke Omroep IDFA Audience Award 2011.

 • 5 Broken cameras. Pakhuis De Zwijger / Cultuurfabriek, Piet Heinkade 181 B, Amsterdam. Aanvang: 22.00 uur. De toegang is gratis. Klik hier voor de routebeschrijving.

Lees hier een interview met Guy Davidi en hier een gesprek met Emad Burnat.

Schrijfster Berthe Meijer overleden

Culinair journaliste en kookschrijfster Berthe Meijer is dinsdag 10 juli op 74-jarige leeftijd in Amsterdam overleden.

Berthe Meijer schreef jarenlang culinaire columns voor NRC Handelsblad, later in boekvorm uitgegeven, en andere bladen, maakte tv-documentaires en radioprogramma's.
Berthe Meijer werd 21 april 1938 geboren en groeide op in Amsterdam. Ze overleefde samen met haar jongere zusje het concentratiekamp Bergen-Belsen. In 2010 publiceerde ze haar autobiografie Leven na Anne Frank, die nogal wat stof deed opwaaien vanwege haar niet altijd even positieve herinneringen aan Anne Frank, die ze in Bergen-Belsen leerde kennen. Na het verschijnen van het boek had Vrij Nederland een interview met haar. Gijs Groenteman maakte een gefilmd vraaggesprek hier terug te kijken. Meer over dit boek hier, een recensie is te lezen op literairnederland.nl.
Een portret van Berthe Meijer verscheen in maart 2001 in het NIW. De tekst is hier te lezen.

Sinds haar huwelijk met de Amerikaanse concertpianist/componist en schrijver/astroloog Gary Goldschneider was ze nauw betrokken bij diens werk.

Van haar oudere culinaire werk zijn vrijwel uitsluitend tweedehands exemplaren verkrijgbaar.

Haar nagedachtenis zij tot zegen.

Expositie 'De kinderen die nog leven' verlengd

De foto-expositie die de afgelopen maanden te zien was op de schiet- en fusilladeplaats van het voormalige Kamp Amersfoort trekt zoveel bezoekers dat besloten is de tentoonstelling te verlengen tot eind september.

Op de taluds van het middengedeelte van de 300 meter lange baan, in de oorlogsjaren door merendeels Joodse kampgevangenen met de hand uitgegraven, zijn vijftien manshoge foto's te zien, gemaakt door de bekende Nederlandse fotograaf Bert Nienhuis.
Nienhuis portretteerde in Israël sjoa-overlevenden uit vooral Oost-Europa, mensen die de zeventig al ruim gepasseerd zijn, maar kinderen waren toen de grootste tragedie in hun leven plaats vond. Bij de verwerking van hun traumatische ervaringen worden zij geholpen door therapeuten en vrijwilligers van Amcha, de organisatie die zorgt voor psychosociale begeleiding van in Israël wonende overlevenden van de sjoa.

De titel van de tentoonstelling is gelijk aan die van het boek dat Nienhuis samen met journalist Arjeh Kalmann maakte in opdracht van de Stichting Vrienden van Amcha. Het boek is in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort te koop. De opbrengst is bestemd voor Amcha, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

 • Bert Nienhuis en journalist Arjeh Kalmann geven zondag 15 juli éénmalig een rondleiding met tekst en uitleg bij de foto's. De rondleiding start om 14.00 uur bij het bezoekersgebouw aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Deelname is gratis.

Klik hier voor meer informatie over het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en hier voor de Stichting Vrienden van Amcha in Nederland.

Zomeropenstelling Synagoge Folkingestraat

Zoals elk jaar is ook deze zomer de synagoge aan de Folkingestraat in Groningen in juli en augustus geopend voor het publiek. Tijdens deze Zomeropenstelling 2012 kunnen bezoekers het hele gebouw bezichtigen, inclusief het splinternieuwe educatiecentrum Cool in Sjoel op de voormalige vrouwengalerij.
De bezoekers kunnen naar binnen via de voorname toegangsdeuren in de gerestaureerde voorgevel die tientallen jaren geleden in onbruik waren geraakt en pas onlangs weer in gebruik zijn genomen.

Op twee plekken in de synagoge wordt de film Een Gronings-Joodse Erfenis vertoond, over de verdwenen vooroorlogse Joodse gemeenschap van Groningen. Klik hier voor meer informatie over deze bijzondere film.

Op de benedenverdieping is, in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de dubbelexpositie Westerbork - Sobibor en Westerbork - Bergen-Belsen te zien. Maquettes van beide kampen staan centraal, toegelicht en uitgediept met foto- en tekstbanieren. Rode draad vormen de persoonlijke koffers met voorwerpen, documenten en videoportretten. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Op alle expositiedagen tussen 12 juli en 24 augustus kunnen bezoekers op vaste tijden deelnemen aan rondleidingen door de hele synagoge met uitleg over de geschiedenis en de architectuur van de unieke Groningse synagoge en een bezoek aan en uitleg over de religieuze ruimte van de synagoge die nog steeds in gebruik is.
Bezoekers kunnen ook zichzelf rondleiden door zowel de synagoge als de voormalige jodenbuurt van Groningen rond de Folkingestraat. Zij kunnen dit doen aan de hand van rondleidingen die beschreven staan in het glossy tijdschrift MZZL! dat in de synagoge te koop is.

Klik hier voor openingstijden en aanvullende informatie.

Israëlweek op de Floriade

Alle landen die deelnemen aan de Floriade organiseren een eigen landendag of -week, waarop ze hun land nog eens extra kunnen presenteren aan de bezoekers.

Vanaf 16 juli presenteert Israël zich een week lang met twee programma's.
- Shofar in the Desert is een unieke muzikale show rond de sjofar, gepresenteerd door trompettist Arik Davidov en een instrumentaal ensemble. Meer informatie en een voorproefje: klik hier.
- Matinee is een voorstelling voor alle leeftijden, vol humor, pantomime, slapstick, romantiek en beweging waarin eer betoond wordt aan filmkunst in het algemeen en Hollywood in het bijzonder. De voorstelling was in 2008 drievoudig winnaar van het Haifa International Festival for Children’s Theatre.
Meer informatie over deze voorstelling? Klik hier.

Klik hier voor meer informatie over de Floriade.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Je beste vriendin Anne, Jacqueline van Maarsens herinneringen aan Anne Frank bewerkt voor kinderen van 8-12, de in Roemenië gesitueerde, op ware gebeurtenissen gebaseerde oorlogsroman Er is hier niemand behalve wij allemaal, het debuut van de Amerikaanse schrijfster Ramona Ausubel, en Succes, een antifascistische roman met bewogen geschiedenis van Lion Feuchtwanger (1884-1958).

En verder:
- Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust van Bart van der Boom is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012.
- De eind juni overleden schrijfster Nora Ephron kreeg een wel heel bijzonder afscheid, klik hier en hier.
- Van Arnon Grunbergs roman De man zonder ziekte is een tweede, gebonden editie vervaardigd in een genummerde oplage van 300 exemplaren. Deze exemplaren zijn op de titelpagina gesigneerd door Arnon Grunberg en tevens voorzien van zijn duimafdruk.
Klik hier voor meer informatie.
- Nog meer Grunberg: de uitgeverijen Nijgh & Van Ditmar en Lebowski Publishers hebben per 1 juli 2012 de krachten gebundeld voor de wereldwijde verkoop van de vertaalrechten van Arnon Grunbergs oeuvre. De nieuwe samenwerking heet Arnon Grunberg Agency (AGA).

Historisch wandelen door Joods Emmen

Deze zomer organiseert Emmenaar Ton Wolffenbuttel een wandeling door Joods Emmen.
Gedurende de wandeling, die zo’n 3 à 4 uur in beslag neemt, maken de deelnemers kennis met de Joodse geschiedenis van Emmen aan de hand van panden waar Joodse Emmenaren hebben gewoond of gewerkt. De route voert tevens langs het Jeuden Veendie, een natuurgebied waar Joodse boeren lang geleden hebben getracht de grond te ontginnen.
Aan het einde van de rondleiding zal er bij de oude en de nieuwe Joodse begraafplaats aandacht worden besteed aan onder andere de bekende Joodse ambtenaar Jakobs.

De wandeling wordt tot eind september iedere eerste woensdag van de maand gehouden.
De start is om 14.00 uur bij de hoofdingang van Dierenpark Emmen. Voor meer informatie: 0591-625093.

Klik hier voor meer informatie over Joods Emmen.

Website van de week
Food Bridge

Food Bridge, bridging cultures through food, luidt de volledige naam van de website waarin de Amerikaanse, in Nes Ziona wonende Sarah Melamed haar fascinatie voor het eten in Israël met een groeiend aantal bezoekers deelt.

Melamed, dochter van een Israëlische moeder en een Amerikaanse vader, maakte als kind al kennis met de smaken van het Midden-Oosten en gebruikt haar blog, nu ze in Israël woont, voor recepten en de verhalen eromheen. In About schrijft ze wat haar drijft.
De startpagina van Foodbridge ziet er fris uit, met fraaie foto-illustraties van het recept - deze week Iraanse koekjes van kikkererwtenmeel met pistachenootjes.
Alle recepten op de website zijn samengebracht onder de tab Recipes - per type gerecht alfabetisch gerangschikt, en allemaal voorzien van een begeleidend achtergrondverhaal. Een fraai voorbeeld van hoe Melamed het aanpakt: het recept voor Tomato Kubba.
Onder Blogroll vindt de bezoeker Melameds verzameling food blogs van anderen. Heerlijk (en inspirerend) om op een regenachtige dag eens doorheen te klikken.
Wie, zoals uw redacteur, zelf wel eens foto's maakt van eten, kan zeker zijn voordeel doen met de aanwijzingen onder Photography.
Ethnic Foods bevat verhalen en recepten waar meer over te vertellen is. Uw redacteur koos Falooda als voorbeeld - een lekker lezende tekst met mooie foto's.
Voor Markets ging Melamed op ontdekkingstocht langs allerlei markten in Israël, fotografeerde er en geeft adressen.

Sarah Melamed is actief op twitter en facebook.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Asphalt Exodus - straattheater uit Israël

Het vijf man sterke ensemble Asphalt Exodus doet voor het eerst Nederland aan met optredens op de zomerfestivals De Deining en Zwarte Cross.

De clowneske, acrobatische, absurdistische muzikale acts van dit multitaskende straattheatergezelschap zijn te zien tijdens Festival De Deining, dat onderdeel vormt van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten en aansluitend op het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde.

Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Cross Festival, hier voor De Deining, en hier om alvast kennis te maken met deze unieke theatergroep.

Alphalt Exodus is te zien op:
- donderdag 19 juli om 19.15 uur en 22.15 uur - Waalkade, Nijmegen
- vrijdag 20 juli vanaf 17.00 uur - Waalkade, Nijmegen
- zaterdag 21 juli om 17.15 uur - Zwarte Cross, Buitenpodium en festivalterrein
- zondag 22 juli om 14.00 uur - Zwarte Cross, Buitenpodium en festivalterrein

De toegang tot de optredens is gratis!

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland.

 • Joodse historische gebouwen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires erkend als deel van het Argentijnse culturele erfgoed, schrijft de Jerusalem Post.
 • Het aantal Joden dat kiest voor crematie neemt toe, bericht de Jewish Daily Forward.
 • Israël gaat de komende twee jaar de laatste ruim 200 Falasha Mura (Ethiopische Joden) naar ha'aretz halen, schrijft ABC News.
 • Bestaat er zoiets als een Europese Joodse identiteit? In JTA een poging tot een antwoord op deze vraag.
 • In Slate een overdenking over de vermenging van huwelijksrituelen op een Amerikaans-Joodse bruiloft.
 • Samen met food bloggers op ontdekkingstocht door Jeruzalem? Sluit aan bij Sarah Melamed op Food Bridge.
 • Het valt niet mee een hond te leren luisteren in het Ivriet, schrijft Philologos in de Jewish Daily Forward.
 • Verstandig eten in Israël wordt een stuk eenvoudiger met de nieuwe app Fooducate, aldus het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • USA Today heeft een bericht over actieve pogingen vanuit het progressieve jodendom de gemeenschap in Amerika groter te maken.
 • Mizmorim Nosafim, het nieuwe album van de Israëlische popzanger Kobi Oz (Psalms for the Perplexed) is online te beluisteren.
 • De Amerikaanse rockband Guns 'n Roses trad op in Israël en speelde ook het HaTikvah.

Televisie en radio 13 - 20 juli

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.
In de zomermaanden zendt de Joodse Omroep op zondagavond van 19.00 tot 20.30 uur op Radio 5 het programma MOZES uit, Muziek Op Zondag En Sjabbes. In anderhalf uur worden aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen. Kortom: men vertelt over zichzelf aan de hand van vooraf gekozen favoriete muziek. Presentatie: Paul Damen.


vrijdag 13 juli


zaterdag 14 juli

 • Ned. 1 (AVRO), 11.20: Close-up. Afl.: Goudstikker. Erfenis op drift. De Nederlandse regering gaf in 2006 de erven van de Joodse kunsthandelaar Goudstikker de meer dan 250 waardevolle, door de nazi's gestolen, schilderijen terug. Niet iedereen was hier blij mee.
 • Arte tv, 15.15: The war. 14-delige documentaireserie. Afl. 3: Das Schlimmste kommt noch en 4: Hart auf hart.
 • Arte tv, 21.40: Theater, Theater! Eine Reise zum Avignon Festival 2012. Reportage met diverse theatermakers, w.o. William Kentridge, aan wie van 16 juli t/m 25 november 2012 een tentoonstelling is gewijd in het JHM.
 • BBC Radio 3, 20.00: BBC Proms 2012. Musical My Fair Lady van Frederick Lowe en Alan Jay Lerner. Live vanuit de Royal Albert Hall.
 • Ned. 2 (VPRO), 23.30: Film op 2; Paths of Glory. WOI-film uit 1957 van Stanley Kubrick. Kolonel van het Franse leger verdedigt in 1916 drie soldaten die ten onrechte voor de krijgsraad worden gedaagd.

zondag 15 juli

 • Ned. 2 (NTR), 13.00: NTR Podium met o.a. de documentaire André Previn, a bridge between two worlds van Lillian Birnbaum over het turbulente leven van musicus André Previn.
 • Ned. 2 (JO), 14.00 De weg naar klezmer. Nederlandse en Vlaamse muzikanten op zoek naar de roots van de klezmermuziek. Afl. 3: Israël. Herh.: 17/7, hollanddoc, 23.51 uur.
 • Ned. 2 (JO) 14.45: Cap of keppel. Film over de opgroeiende Bram die leeft in twee werelden. In de ene houdt hij liever verborgen dat hij Joods is en in de andere komt hij er openlijk en vol overtuiging voor uit. Herh. van 17 juni 2012.
 • Arte tv, 15.45: Schadeberg: Schwarz-Weiß. Documentaire over de Duits-Joodse 'expat' en fotograaf Jürgen Schadeberg die wereldfaam verwierf met zijn foto's van zwarte Zuid-Afrikanen in de jaren '50 in Johannesburg.
 • Radio 5, 19.02: MOZES, Muziek Op Zondag En Sjabbes. Deze zondag staat Theo van Praag, voorzitter van JONAG, een belangenvereniging voor de Joodse Naoorlogse Generatie centraal. Presentatie: Paul Damen.

maandag 16 juli

 • Radio 5 (HUMAN), 19.02: De zomer van OBA Live. Robert van Altena in gesprek met musicoloog/componist Leo Samama (1951).
 • Ned. 2 (NTR), 19.30: Verborgen verleden. Serie waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Afl.: Tania Kross. Herh. van 30 januari 2011.
 • Ned. 2 (AVRO), 21.20: Levy & de laatste Nederlandse nazi's. In deze zesdelige serie doet Gideon Levy een uiterste poging twee hoogbejaarde oorlogsmisdadigers, Klaas Carel Faber en Siert Bruins, achter de tralies te krijgen. Herh.: 17/7, Ned.2, 14.05 uur.
 • RD, 23.30: Geschichte im Ersten. Jesse Owens – Der schnellste Mann der Welt. Biopic uit 2011 van Stanley Nelson. Rassenscheiding en nazi's konden niet verhinderen dat de zwarte Amerikaan Jesse Owens (1913-1980) op de Olympische Spelen van 1936 met vier gouden medailles naar huis ging.

dinsdag 17 juli

 • TV5, 22.30: La mémoire des justes. Ter gelegenheid van de Franse nationale herdenkingsdag voor slachtoffers van racisme en antisemitisme een uitzending gewijd aan de Franse 'rechtvaardigen onder de volkeren'. Nazaten van hen bezoeken Israël en spreken met door hun grootouders geredde overlevenden van de sjoa.
 • ARD, 22.45: Dokumentarfilm im Ersten: München 1970. Als der Terror zu uns kam. Documentaire uit 2012 van Georg M. Hafner over de terroristische aanslagen in 1970 in Duitsland, twee jaar voor de aanslagen op de Olympische Spelen in München: de poging tot kaping van een El Al-vliegtuig op 10 februari 1970, de brandstichting in een Joods bejaardenhuis op 13 februari 1970 en de bomaanslagen op twee vliegtuigen van Austrian Airline en Swissair op 21 februari 1970.
 • Ned. 2 (NTR), 22.45: Het uur van de wolf. Afl.: Paul Simon's Graceland - Under African Skies. Lange documentaire over de totstandkoming en gevolgen van dit baanbrekende album uit 1986.

woensdag 18 juli

 • ARD, 20.15: Alles auf Zucker. Televisiekomedie uit 2004 van Dani Levy over beroepsbiljarter Jacob 'Jackie Zucker' Zuckerberg die zijn deel van een erfenis pas kan toucheren als hij vrede sluit met zijn orthodox-Joods levende broer Samuel.
 • BBC 2, 0.50: The secret history of our streets. Afl. Arnold Circus. Londens East End ontwikkelde zich van een achterbuurt voor armoedzaaiers en immigranten tot een welvarende, trendy wijk. De Joodse geschiedenis is er niet weg te denken.

donderdag 19 juli

 • BBC Radio 3, 20.30: BBC Proms 2012. Oratorium Judas Maccabaeus van Georg Friedrich Händel. Live vanuit de Royal Albert Hall in Londen.

vrijdag 20 juli

 • BBC Radio 3, 20.30: BBC Proms 2012. Barenboim dirigeert alle symfonieën van Beethoven. Voor het concert van vanavond brengt de dirigent zijn Israëlische en Arabische musici van het West–Eastern Divan Orchestra naar Londen voor een uitvoering van de 1e en 2e symfonie.
   
jaargang 8, nummer 26
vrijdag 13 juli 2012
 

In deze nieuwsbrief

Cursusjaar 2012-2013, een tipje van de sluier...
Joodse onderduikkinderen in Limburg
Gezocht: oorlogsdagboek Leo Vroman
'5 Broken Cameras' bij Docu by night
Schrijfster Berthe Meijer overleden
Expositie 'De kinderen die nog leven' verlengd
Zomeropenstelling Synagoge Folkingestraat
Israëlweek op de Floriade
Boekennieuws
Historisch wandelen door Joods Emmen
Website van de week
Asphalt Exodus - straattheater uit Israël
Nieuws van heinde en verre
Televisie en radio 13 - 20 juli


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
De laatste weken voor de vakantie zijn altijd slopend. Zo zijn er de oudergesprekken – in 10 minuten wordt de toekomst van je kind ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Met mijn vorige column heb ik een kleine reeks over Czernowitz afgesloten. Het lijkt me wel genoeg zo. Al ben ik op Czernowitz nog ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Hoe komt iemand erbij om van godsdienst te veranderen, laat staan om Joods te worden? Ik moest me wel aangesproken voelen toen ik ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Na zes jaar middelbare school was het onlangs zo ver: het eindfeest van onze zoon. In totaal hebben wij, zijn ouders, dertien jaar met ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Om te beginnen: Israël komt er heelhuids en, afhankelijk van je politieke gevoel, ook nog heel goed vanaf. Op de fantasiepagina van ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Plaatsvervangend minister-president Mofaz heeft in de afgelopen weken, wanneer ik goed geteld heb, zeker zeven keer gedreigd met ...
lees verder


(advertenties)

banner propra

banner luna3

banner niw

banner venstra

banner sambation

banner blankevoort

banner meldpunttaal

banner amphora

banner yanshuf

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier