vrijdag 29 juni 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Vanaf nu: nieuwsbrief in zomertempo

De zomervakantie staat voor de deur. Daarom verschijnt de Crescas-nieuwsbrief de komende maanden niet wekelijks maar om de week.
We hebben ook de Joodse feestdagen Rosj Hasjana (17 en 18 september), Jom Kipoer (26 september) en Soekot (1 en 2 oktober) in het gewijzigde verschijningsschema opgenomen. In de zomerperiode en ook rondom de Jomtov dagen zijn velen van u wellicht niet in Nederland. Bovendien loopt het culturele seizoen ten einde, waardoor relatief weinig activiteiten te melden zijn.

Wat wél wekelijks zal verschijnen: het nieuwsbriefonderdeel Televisie en Radio. Daarop krijgen we zóveel positieve reacties dat we u die niet zo lang willen onthouden. Alleen krijgt u het niet over de mail maar via Facebook.
Ga naar de Facebookpagina van Crescas (klik hier), geef ons een Like of Vind ik leuk, en u krijgt automatisch via uw eigen Facebook-pagina een link die u naar de weekopgave TV&R leidt. Volgende week vrijdag (de eerste keer dat de nieuwsbrief niet verschijnt) kunt u de TV&R-opgave al op deze manier bekijken. Deze service blijft in ieder geval actief tot 5 oktober. Mis niets, geef ons nu meteen die Facebook-like.

Voor de duidelijkheid: de nieuwsbrief verschijnt NIET op 6 en 20 juli, 3, 17 en 31 augustus en 14 en 28 september.
Vanaf 5 oktober is alles weer bij het oude.

Wij wensen u een heerlijke, zonnige zomer!

Achterin de bus?

Donderdag 14 juni organiseerde het Ministerie van Buitenlandse Zaken de jaarlijkse Henriëtte van Lynden-lezing. Het thema dit jaar was Women in Israel: to the Back of the Bus? Ultra-Orthodoxy, Liberal Protest & Women’s Rights. Het ministerie had twee sprekers uitgenodigd: prof. Tamar El-Or, antropologe aan de Hebrew University in Jeruzalem, en Orly Erez-Likhovski, advocate bij het Israel Religious Action Centre (een liberaal-Joodse beweging die o.a. strijdt voor pluralisme in de Israëlische samenleving). Na de lezingen volgde een discussie waaraan ook rabbijn Dov Lipman uit Israël via een Skype-verbinding deelnam.

Orly Erez-Likhovski heeft ons toestemming gegeven voor het publiceren van haar lezing, waarvoor wij haar zeer erkentelijk zijn. Nu lezen? Klik hier.

Winnaars van de bioscoopkaartjes

Vorige week verlootten we twee vrijkaarten voor Le Fils d'un Autre, de Frans-Israëlische prijswinnende film die vanaf 12 juli in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.
Twee gelukkige winnaars zijn uit de hoed getrokken: Lisette van Lieshout en Nicole Sanders-Groenteman kunnen met hun gewonnen kaarten naar een bioscoop van hun keuze.
Beide prijswinnaars hartelijk gefeliciteerd, we wensen jullie een mooie avond!

De film gaat over Joseph die ontdekt dat hij bij zijn geboorte verwisseld is met Yacine, kind van een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Het dwingt de beide families hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen vanuit een totaal nieuw perspectief te bekijken.
Klik hier voor een bespreking van deze film.

Rosj Pina zoekt leerkrachten

De Joodse basisschool Rosj Pina in Amsterdam zoekt m.i.v. het nieuwe schooljaar, startend op 3 september 2012:

 • Leerkrachten modern Hebreeuws en
 • Leerkrachten Jahadoet (traditioneel joods levend)

Beide functies zijn voor maximaal 6 klokuren in de week.

Reacties voor 6 juli 2012 verzenden aan:
De heer B. de Bruijn, Nieuw Herlaer 18, 1080 JB Amsterdam.

Aanstellingseisen:
- Bevoegd om les te geven in één van deze vakken
- Goede mondelinge taalvaardigheid Nederlands
- Ruime ervaring in het lesgeven
- Goede pedagogische en didactische vaardigheden, volgens het Nederlandse model

Mocht u twijfelen of u aan de gewenste eisen voldoet, neem dan vrijblijvend contact op met de heer De Bruijn (contactgegevens zie boven). Om hem een mail te sturen (wel zo snel!) klik hier.

Rosj Pina is een middelgrote Joodse basisschool, gelegen in Buitenveldert, een wijk van Amsterdam-Zuid. Rosj Pina is, samen met de school voor voortgezet onderwijs Maimonides, onderdeel van Stichting Joodse Scholengemeenschap J.B.O. De school is een brede school, dat wil zeggen dat het gebouw gedeeld wordt met kinderdagverblijf Joods Kinder Centrum (JKC) Simcha.
Er zijn 320 leerlingen, verdeeld over 13 groepen.

Voor meer informatie klik hier.

Toegangspoort  Joodse Begraafplaats Zeeburg

Zondag 1 juli wordt de nieuwe toegangspoort van de Joodse Begraafplaats Zeeburg geopend. De Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg zet zich al sinds 2006 in voor dit historische monument en werkt hierbij nauw samen met verschillende Joodse en Marokkaanse organisaties. 
De Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg stelt uw aanwezigheid bij dit belangrijke moment zeer op prijs.
Het programma begint om 10 uur. Bestuurslid Jaap Meijers spreekt een welkomstwoord uit, waarna historicus Bart Wallet, Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter Stadsdeel Oost, Saïd ben Sellam van de Stichting Connect en de voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann kort het woord zullen voeren.
De officiële opening van de toegangspoort van de Joodse Begraafplaats Zeeburg vindt plaats om 11 uur.

Omdat de toegangspoort geen eigen adres heeft adviseren wij u Valentijnkade 102 aan te houden. Op de Valentijnkade gaat u rechtdoor waar de weg naar links afbuigt. Even verderop ziet u aan uw linkerkant een muur, achter deze muur ligt de begraafplaats.

Dubbele verjaardag voor Paul Simon

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat singer/songwriter Paul Simon het baanbrekende album Graceland presenteerde, het album waarmee hij de wereld liet kennismaken met de klank van de Zuid-Afrikaanse muziek. Simon schreef Graceland in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid. Hij maakte het album samen met zwarte Zuid-Afrikaanse muzikanten en bands, wat hem op felle kritiek kwam te staan, enerzijds omdat hij 'het regime zou steunen' en vanuit Zuid-Afrika omdat hij 'tegen de geldende regels in ging'. Voor Paul Simon zelf was Graceland een manifest tegen de apartheid.

Woensdag 18 juli treedt Paul Simon - hij is dit jaar 70 geworden - op in de splinternieuwe Ziggo Dome in Amsterdam. Het is met recht een 'reünieconcert': samen met de Zuid-Afrikaanse mannenzanggroep Ladysmith Black Mambazo speelt hij alle nummers van Graceland, maar ook nummers van andere albums.

Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar haast u: het concert is bijna uitverkocht! Klik hier om te bestellen.

Het concert maakt deel uit van de korte tournee die Paul Simon tot eind juli maakt langs een paar Europese steden. Wie kaarten heeft voor de vertoning van de documentaire Under African Skies op donderdag 19 juli in bioscoop Tuschinski (waar Paul Simon zelf aanwezig zal zijn voor een aansluitend vraaggesprek) heeft mazzel: die voorstelling is geheel uitverkocht.

Dinsdag 3 juli om 23.35 uur is Under African skies te zien op BBC1.

Israël op de Floriade

Israël is dit jaar aanwezig op de Wereld Tuinbouw Expo Floriade in Venlo met de inzending Hidden Garden.
In de 500 hectare omvattende Hidden Garden staan de 'zeven soorten' centraal, de zeven soorten fruit en granen die volgens oude geschriften de belangrijkste landbouwopbrengst vormen voor Israël. Dit verhaal wordt op bijzondere wijze geïntegreerd in de vormgeving van de inzending.
De rotsen om het waterpunt in 'verborgen tuin' zijn afkomstig uit zes locaties in Israël, waaronder de Dode Zee, Jeruzalem en Eilat. De zes steensoorten staan symbool voor de zes punten van de Davidsster. De rotsen zijn niet alleen bijzondere objecten, maar ook comfortabele zitmeubelen. In de tuinpaden is een kopie aangebracht van een meer dan 2000 jaar oude mozaïek.

Innovatie, een belangrijk aspect van de Floriade, is onder meer te vinden in een systeem waarbij regenwater op alternatieve wijze wordt gezuiverd zonder dat daarvoor gebruik gemaakt wordt van kunstmatige energie en chemicaliën.

Voor informatie over de Floriade klik hier.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: De kleine stad, een roman in 1926 geschreven door de Oostenrijkse jurist/schrijver Hans Günther Adler (1910-1988), van Baruch Spinoza (1632-1677) de publieksuitgave van diens filosofisch standaardwerk Ethica, en de al wijd en zijd geroemde, meeslepend vertelde geschiedenis van De Tweede Wereldoorlog van historicus Anthony Beevor.

En verder:
In New York is op 71-jarige leeftijd schrijfster/filmregisseur Nora Ephron (Heartburn, Julie and Julia, When Harry met Sally, Sleepless in Seattle) overleden. De Huffington Post herdenkt haar. In The New Yorker een selectie uit Ephrons bijdragen aan dit weekblad.

'Shookbook' in Amsterdam

Zondag 1 juli is er weer shookbook, de jaarlijkse gezellige ruilmarkt voor Hebreeuwse boeken in het Museumcafé van het Joods Historisch Museum.
U kunt er uw eigen boeken verkopen en nieuwe boeken kopen. Er is een breed aanbod van onder meer literatuur, kookboeken en kinderboeken.

Ook dit jaar wisselen CD’s en DVD’s van eigenaar. Boeken en CD’s worden ‘ingekocht’ voor 1 euro, DVD’s voor 2 euro. De ‘verkoopprijs’ is 3 euro respectievelijk 4 euro. Shookbook is non-profit, met de opbrengst van 2 euro per boek/CD/DVD worden de kosten gedekt.

Kom snuffelen, het is ieder jaar weer verrassend welke boeken van eigenaar wisselen!

Meer informatie (in het Ivriet) op www.shookbook.info/

Jofel Cultuur: Een zondag vol culturele thema’s

Het duurt nog even voor het zover is, maar Jofel, de dag van de Joodse cultuur in Leeuwarden staat al behoorlijk 'in de steigers'.

Zondag 11 september bent u van harte welkom om van 10.30 tot 18.30 uur deel te nemen aan een scala van activiteiten met, zoals de organisatie zegt, 'een korreltje Joods, een korreltje noord en een korreltje cultuur.'

Bezoekers kunnen o.a. kiezen uit lezingen, muziek, danslessen, films en een wandeling door Joods Leeuwarden. Zodra het programma volledig bekend en definitief is, verschijnt dat op de website van Jofel.
In onze nieuwsbrief zullen wij het programma t.z.t. ook publiceren.

 • Jofel Cultuur, zondag 9 september 2012 in Tresoar, Fries historisch en letterkundig centrum, Boterhoek 1 te Leeuwarden, van 10.30-18.30 uur.

'Dagboek van een Vredestichtertje'

De Nederlandse arts Eldad Kisch vertrok na voltooiing van zijn studie medicijnen in 1962 naar Israël, waar hij tot zijn pensioen werkte als huisarts.
Physicians for Human Rights werd zijn nieuwe werkterrein: gemiddeld twee keer per maand gaat hij naar de Westelijke Jordaanoever om consulten te geven aan Palestijnse patiënten en nascholing te geven aan Palestijnse artsen.

Over zijn belevenissen schreef hij de afgelopen jaren onder de naam 'Vredestichtertje' vele columns waarin hij, zoals hij zelf zegt, 'op lichtelijk ironische toon' vertelt wat hij daarbij zoal meemaakt, en is hij bij vlagen bepaald niet zuinig met zijn kritiek, naar beide kanten. Ook al zijn sommige columns al enkele jaren oud, ze zijn onverminderd actueel. Dat Kisch dat betreurt steekt hij niet onder stoelen of banken.

Kisch zond zijn columns jarenlang naar zijn eigen lijst mail-adressen, maar nu zijn ze dan eindelijk in boekvorm verschenen en voor iedereen te lezen.
Voor meer informatie over het boek en hoe het in uw bezit te krijgen, klik hier.

Arkadi Zaides bij Julidans 2012

Arkadi Zaides, ex-danser en choreograaf van de Batsheva Dance Company, brengt zijn eigen gezelschap naar Julidans, het jaarlijkse zomerfestival voor eigentijdse dans.
Zaterdag 7 en zondag 8 juli presenteert hij zijn nieuwste werk Land-research, een mix van dans, tekst, fotografie en muziek waarin hij de strijd om het bezit van vruchtbaar land aan de orde stelt, ook in Israël een dagelijks probleem voor zowel politieke fracties als gewone mensen.
Zaides laat in intens fysieke danstaal vijf dansers vertellen wat er gebeurt met mensen als de navelstreng die de mens aan zijn plek op aarde bindt, dreigt te worden doorgesneden.
Land-research ging op 25 juni in Israël in première in het Suzanne Dellal Centre in Tel Aviv.

Het choreografisch werk van Arkadi Zaides is diep geworteld in de situatie van zijn thuisland Israël. Zijn vorige stuk Quiet ging over het onbegrip tussen Arabieren en Joden in Gaza.

Zondag 8 juli is er gelegenheid om tijdens een diner met Zaides en andere choreografen van Julidans over hun werk te discussiëren, als onderdeel van het randprogramma van het festival. Klik hier voor meer informatie.

 • Land-research, 7 & 8 juli, Theater Bellevue, Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenland.

 • Een bijzonder lezenswaardig artikel in The Jewish Week over een nieuwe zingeving en invulling van de bar en bat mitswa.
 • Jeruzalem en meer, gefilmd in iMax 3D, een voorproefje van de film die in 2013 in de bioscoop gaat draaien.
 • Israëlische studenten zijn een website begonnen met alleen maar lachende mensen, bericht YourJewishNews.
 • Het gerechtshof in Keulen verbiedt jongensbesnijdenis op religieuze gronden, bericht Der Spiegel en in de Süddeutsche een analyse van de achtergrond van deze uitspraak.
 • Tablet Magazine bericht over de in Frankrijk verboden film *L'Antisémite.
 • Bij het verschijnen van Rabbi Steinsalz' Talmoedvertaling een artikel in Jewish Ideas Daily.
 • Wordt het te vol in Israël? Zet mensen op de maan! Meer over dit absurde plan in Times of Israël.
 • In Slipped Disc een artikel in het verlengde van de zoveelste afgelasting van een Wagnerconcert in Israël.
 • "The weirdest movie we've ever seen" schrijft Jewniverse. Kijk zelf, maar lees misschien eerst het artikel dat iets uitlegt over het onderwerp van de video.

Website van de week
Halachipedia

Halachipedia heeft zich tot doel gesteld uit te groeien tot de meest uitgebreide bron voor alle vragen op het gebied van het orthodoxe jodendom. En zoals het een wiki-website betaamt: iedereen kan er aan bijdragen.

Uw redacteur nam de proef op de som en klikte in Halachipedia Articles het eerste item aan: Bracha on pizza. Dat resulteerde in een pdf van één pagina met informatie uit verschillende bronnen.
Een klik op Shabbat opent een pagina waarin de mitzvot van de dag en de praktische zaken waar men op sjabbat rekening mee dient te houden als links zijn opgenomen. Elke link verbindt naar een pagina waarin het gevraagde onderwerp uitvoerig wordt behandeld.

Halachipedia is een encyclopedie in de ware zin van het woord, een informatiebron waar je uren in kunt bladeren, of antwoord kunt zoeken op specifieke vragen.
De structuur is eenvoudig, uiterlijk vertoon is niet aan de orde.

Met dank aan Yvonne van Gelder die ons op Halachipedia attent maakte.

 • Kent u ook websites waarvan u meent dat die aandacht zouden verdienen in onze nieuwsbrief? Laat het ons weten per mail aan nieuwsbrief@crescas.nl

Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Boris Mogilevski Band in Rotterdam

De Russisch-Israëlische jazzgitarist Boris Mogilevski komt naar het Rotterdamse Jazz Café Dizzy en brengt zijn zevenkoppige band mee.
Bijzonder aan de formatie is de samenstelling: Mogilevsky vond zijn bandleden in de verste uithoeken van de planeet. De pianist komt uit Indonesië, de saxofonist is Israëli, Turkije levert de trombonist, de bassist komt uit Duitsland, de zangeres uit Nieuw-Zeeland en de percussionist is Italiaan.
Het gevolg van deze mix van nationaliteiten is een vermenging van stijlen die fascinerende resultaten oplevert.

Boris Mogilevski studeerde in 2011 af aan het CodArts Conservatorium in Rotterdam met een Cum Laude Masters aan de afdeling Jazz.

 • Zondag 8 juli, Boris Mogilevsky Band, Jazz Club Dizzy, 's-Gravendijkwal 127-A, Rotterdam. Aanvang: 17.00 uur, de toegang is gratis.

TV en Radio 30 juni - 6 juli

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.
In de zomermaanden zendt de Joodse Omroep op zondagavond van 19.00 tot 20.30 uur op Radio 5 het programma Mozes uit, ofwel Muziek Op Zondag En Sjabbes. In anderhalf uur worden aan de hand van favoriete muziekfragmenten van de gast van die avond zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen. Kortom: men vertelt over zichzelf aan de hand van vooraf gekozen favoriete muziek. Presentatie: Paul Damen.


zaterdag 30 juni


zondag 1 juli

 • Ned. 2 (NTR), 13.00: NTR Podium, met o.a. de dansfilm When you see God tell him, een choreografie uit 1993 van Itzik Galili.
 • cultura24 (NTR), 16.46: NTR Podium. Afl.: Stephen Fry on Wagner. Stephen Fry legt uit waar zijn passie voor de controversiële componist vandaan komt.
 • Radio 6 (JO), 19.02: MOZES. Deze zondag staat journalist, schrijver en socioloog Herman Vuijsje centraal.
 • hollanddoc24 (JO), 19.53: De weg naar klezmer. Nederlandse en Vlaamse muzikanten op zoek naar de roots van de Klezmermuziek. Afl. 1: Amerika. herh.: 2/7, 15.11 uur.
 • hollanddoc24 (RVU), 22.24: Van onmacht naar kracht: Joodse Raad Enschede 1941-1943. Documentaire uit 2001 van Renée Sanders. Van de Joodsche Raad in Enschede is bekend dat zij - als enige in Nederland - een actief onderduikbeleid handhaafde. Herh. 4/7, 22.37 uur.
 • hollanddoc24 (HUMAN), 23.10: Beschaving: het Westen en de rest. In deze 6-delige BBC-serie onderzoekt de Britse historicus Niall Ferguson hoe het zit met de westerse beschaving. Afl. 2: Wetenschap.

maandag 2 juli

 • Mezzo, 18.45: Noa en het Jerusalem Symphony Orchestra op het Israel Festival 2011.
 • Ned. 2 (AVRO), 21.15: Levy & de laatste Nederlandse nazi's. In deze zesdelige serie doet Gideon Levy een uiterste poging twee hoogbejaarde oorlogsmisdadigers, Klaas Carel Faber en Siert Bruins, achter de tralies te krijgen.
 • hollanddoc24 (HUMAN), 23.15: Beschaving: het Westen en de rest. In deze 6-delige BBC-serie onderzoekt de Britse historicus Niall Ferguson hoe het zit met de westerse beschaving. Afl. 3: Property. Herh.: 4/7 - 20.26 uur, 5/7 - 0.34 uur, 6/7 - 16.33 uur.

dinsdag 3 juli


woensdag 4 juli
n.v.t.


donderdag 5 juli

 • BBC4, 23.20: My father was a nazi commandant. met een Emmy Award bekroonde documentaire over Monika Göth, dochter van nazikopstuk Amon Göth, commandant van concentratiekamp Plászow.

vrijdag 6 juli

 • Ned. 2 (VPRO), 23.15: VPRO Special - Stanley Kubrick. Een ode aan de in 1999 overleden regisseur Stanley Kubrick. Naar aanleiding van de tentoonstelling Stanley Kubrick: The Exhibition die van 21 juni t/m 9 september te zien is in EYE Amsterdam. Aansluitend: Film op 2: A Clockwork Orange.
   
jaargang 8, nummer 25
vrijdag 29 juni 2012
 

In deze nieuwsbrief

Vanaf nu: nieuwsbrief in zomertempo
Achterin de bus?
Winnaars van de bioscoopkaartjes
Rosj Pina zoekt leerkrachten
Toegangspoort  Joodse Begraafplaats Zeeburg
Dubbele verjaardag voor Paul Simon
Israël op de Floriade
Boekennieuws
'Shookbook' in Amsterdam
Jofel Cultuur: Een zondag vol culturele thema’s
'Dagboek van een Vredestichtertje'
Arkadi Zaides bij Julidans 2012
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Boris Mogilevski Band in Rotterdam
TV en Radio 30 juni - 6 juli


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Zoals ik vorige week al schreef, ga ik tegenwoordig fietsend door het leven. Mijn zitvlak moet nog even aan deze gezonde beslissing ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
De filosoof Ad Verbrugge sprak laatst over de versnippering van onze aandacht als gevolg van de virtualisering van ons leven. Hij ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
“Het is een nationale ramp!” zei El-Fayad, de premier van de Palestijnse Autoriteit (PA), enige tijd terug. Hij sprak dramatisch en ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Met de verkiezing van Mohammed Mosri, de leider van de Moslimbroeders, tot president van de Egyptische republiek zijn de ...
lees verder


(advertenties)

banner yanshuf

banner niw

banner sambation

banner meldpunttaal

banner venstra

banner amphora

banner luna3

banner propra

banner blankevoort

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier