Online: De compilatie van de Misjna

Waarom de mondelinge leer geordend en systematisch op schrift werd gesteld

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

De zeer geleerde rabbi Jehoeda HaNasi (135-200 GJ) bracht systematiek aan in de wirwar van mondelinge toelichtingen en uitleg en legde die vast in geschreven vorm. Algemeen wordt aangenomen dat het jodendom de Misjna dan ook aan hem heeft te danken.
Tot op de dag van vandaag vormen de Misjna, de Talmoed en de Midrasj het hart van het rabbijnse jodendom.
Niet iedereen zal weten waar deze kernbegrippen voor staan: de Misjna bevat de toelichting en uitleg op de geboden en verboden in de Tora, die samen de Joodse basisleefregels vormen. De Talmoed, na de Tora de belangrijkste tekst van het jodendom, bevat de discussies die Joodse geleerden al vele eeuwen voeren over de inhoud van de Tora. De Midrasj bevat de rabbijnse uitleg en interpretatie van de regels voor het Joodse leven, en vormt de basis voor de halacha (de goddelijke, onveranderlijke wetten van het jodendom).

Onze docent rabbinica Leo Mock gaf op 20 januari 2020 de Zoomlezing De compilatie van de Misjna. Een tijd van bloei of verval? Daarin vertelde hij wat de Misjna is, en wanneer en waarom die tot stand kwam.

Zeker voor hen die geen voorkennis van het jodendom hebben is deze lezing interessant, en voor wie er wel al iets van af weet is er meer dan voldoende interessants te horen.

De compilatie van de Misjna. Een tijd van bloei of verval?

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.