Shtisel: een gesprek met de scenarioschrijver

Gepubliceerd op: 29 april 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

We hebben er eerder over geschreven en we zijn razend enthousiast: het langverwachte, derde seizoen van de Israëlische dramaserie Shtisel staat sinds enkele weken op Netflix. Voor degenen die de internationaal geprezen serie nog niet kennen: Shtisel introduceert de ultraorthodoxe (charedi) Joodse gemeenschap in Jeruzalem voor een breed publiek en biedt een kijkje in het dagelijks leven van deze gemeenschap. Volgens ingewijden is Shtisel zo goed omdat het een realistisch beeld schetst van de ultraorthodoxe gemeenschap en de 'relatie' met seculiere Israëli’s. In dit programma, van de faculteit Joodse Studies aan San Jose State University in samenwerking met de Joodse gemeente van Silicon Valley, wordt er verder ingegaan op dit thema.

Tijdens een live Zoom-bijeenkomst vertelt co-auteur van Shtisel, Yehonatan Indursky aan dr. Tomer Persico (Berkeley Institute for Jewish Law and Israel Studies), over het maakproces.
Ook zijn andere films zoals Driver, Autonomies en The Cantor and the Sea gaan over de scheidslijn tussen de orthodoxe en de seculiere wereld. Niet zo gek dat dit onderwerp zijn interesse blijft trekken: hij studeerde af aan de ultraorthodoxe Ponevezh Yeshiva en werd later een top-alumnus van de prestigieuze Sam Spiegel Film School in Jeruzalem. Uiteraard is er aan het einde van deze digitale bijeenkomst ook ruimte voor een Q&A met de schrijver.

Via de link kun je je aanmelden om het gesprek via Zoom bij te wonen.

Type:
film
Wie:
Addison-Penzak JCC Los Gatos
Waar:
online
Wanneer:
woensdag 5 mei 2021
Tijd:
20.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.