Kort nieuws van heinde en ver

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 25 november 2021

Het is traditie om met Chanoeka de achtarmige kandelaar voor het raam te zetten, en op steeds meer plaatsen vind je tegenwoordig zelfs een grote chanoekia waarvan elke dag een lichtje meer wordt ontstoken. Maar wist je dat dit moderne fenomeen is gebaseerd op het wezen van Chanoeka? Daarover lees je op My Jewish Learning: Public Displays of Hanukkiyot.

Chanoeka is voor velen het favoriete feest op de Joodse kalender. Logisch, want er is in die periode van acht dagen zoveel leuks te doen en zoveel feestelijks te eten, om van het chanoekagelt en de cadeautjes nog maar te zwijgen. Israel21C stelde de The unofficial guide to celebrating Hanukkah samen, opdat we samen echt het maximale uit ons Joodse lichtjesfeest kunnen halen.

De eerste afbeelding van Academy Award winnares Helen Mirren in de rol van Golda Meir is vrijgegeven. De full-length biopic over Israëls enige vrouwelijke premier speelt zich af tijdens de Jom Kipoeroorlog in oktober 1973. Lees meer op Times of Israel in First look at Helen Mirren as Golda Meir in upcoming biopic.

Honderden jaren lang had Auschwitz/Oswiecim, een kleine stad ten oosten van Warschau, een grote en levendige Joodse gemeenschap die kon kiezen uit maar liefst twintig synagoges. Ongeveer 8.500 van de 14.000 inwoners die de stad vóór de Sjoa telde, waren Joods. De enige Joden die je er nu nog tegenkomt zijn toeristen.

De Chevra Lomdei Mishnayot sjoel uit 1913 is de enige die niet door de nazi's werd verwoest. Het gebouw werd gerestaureerd en is nu een museum, én in gebruik als plek van gebed en bezinning.
Lees meer in JTA in A mile from Auschwitz, a restored synagogue recalls thriving Jewish life in Oswiecim.

Op zoek naar het verloren huis van zijn familie ontmoet schrijver Menachem Kaiser een groep schatgravers die hem leiden naar een geheim dagboek en het verhaal van de mysterieuze ondergrondse stad van de nazi's, Project Riese.
In de BBC podcast The Jewish prisoner, the treasure hunters and the secret diary vertelt Kaiser aan Mobeen Azhar over zijn zoektocht.

Hij schreef zijn avonturen op in Plunder: A Memoir of Family Property and Nazi Treasure. Het boek verscheen in het Nederlands als De nalatenschap, een zoektocht naar vergeten familiebezit, nazischatten en de betekenis van herinneringen.

Tien jaar lang leidde de Poolse reisleidster Alicja Ziolo groepen rond in haar geboortestad Krakau. Souvenirwinkels verkopen er 'tsjotsjkes', karikaturale poppetjes van Joden met geld in hun handen die geluk en voorspoed zouden brengen. Door gesprekken met Joodse toeristen zullen de poppetjes geleidelijk uit de winkels verdwijnen. Lees verder in Why ‘Lucky Jew’ dolls are more popular than actual Jews in Poland

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.