Microcosm, een lijfelijke theaterervaring

Diklah Zohar zag een voostelling die haar aan het denken zette

Gepubliceerd op: 31 maart 2022

Toen ik in de kibboets op de basisschool zat, moest ik samen met nog drie meisjes een dansje voorbereiden voor het Pesachfeest (ja, wij vierden Pesach niet op de traditionele manier). Ik vond het ontzettend moeilijk om de pasjes te onthouden en keek steeds naar het meisje naast me. Op een gegeven moment was de leidster het zat. Ze liet me alleen op het podium staan en ik moest het dansje van begin tot einde uitvoeren, zonder dat ik een voorbeeld had om af te kijken. Het lukte uiteindelijk, maar dat was ook meteen mijn laatste poging om op een podium te dansen.

Gisteravond heb ik in theater Klooster in Woerden een 'tikoen' kunnen doen voor die vreselijke ervaring, tijdens de voorstelling Microcosm van Nicole Butler Projects, met Arnon Grunberg en Charlotte van den Broek. De voorstelling is een dynamisch spel tussen choreografie en improvisatie die de ontwikkeling van een amateurdanser laat zien: van een voorzichtige poging om één teen in het water te dopen, een prachtige compositie waarbij de vier dansers elke vorm van lichamelijk contact vermijden en al hun bewegingen naadloos op elkaar zijn afgestemd, tot alles culmineert in een intense lichamelijke ervaring.

De twee professionele dansers, Rob Polmann en de Israelische Liah Frank, waren geweldig – maar zou ik de voorstelling gaan zien als enkel hun namen erbij stonden? Waarom ging ik eigenlijk deze voorstelling zien? Volgens Grunberg komt het publiek om hen te zien falen en dat zegt hij ook tijdens de voorstelling. Maar ik ben het niet met hem eens. Wij kwamen eigenlijk voor het tegenovergestelde – wij kwamen om te zien dat het hen juist wél lukt. "Er moest toch meer in zitten", dacht ik terwijl ik ernaar keek. "Het begon met schaamte, maar de schaamte was ik eigenlijk al tijdens de repetities kwijt", vertelde Grunberg me na afloop. "Het was wel een grote uitdaging om de choreografie te onthouden."

Het geheel vraagt een enorme discipline: je mag geen enkele repetitie missen, je moet je lichaam soepel maken, je moet je plaats op het podium durven te nemen binnen een discipline die je niet beheerst. Je moet ontzettend uit je ‘comfort zone’ durven gaan. Wat op het podium gebeurt lijkt simpel, maar eist ontzettend veel inzet, discipline en oefening om zo’n prestatie te kunnen leveren. Zeker voor niet-professionals die zelfs geen amateurs zijn.

Misschien heeft juist die opzet mij ertoe bewogen een kaartje te kopen, maar na afloop liep ik de zaal uit met de gedachte: ieder van ons kan eigenlijk alles.

Nee, ik zal niet binnen een jaar een professionele danseres worden, ook niet als ik hard oefen, maar ik zal binnen een jaar wel mijn angst kunnen overwinnen, de gène afwerpen en de uitdaging aangaan.

Eigenlijk is dit iets wat wij allemaal op eigen manier in ons dagelijkse leven kunnen doen, oefenen en iets bereiken als wij ervoor kiezen. En dat is wat de voorstelling Microcosm zegt: Durf! Het is zo ontzettend de moeite waard!


Microcosm is de hele maand april te zien in diverse theaters in Nederland. Zie onze rubriek Kunst en Cultuur voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.