'Jesj Bi Ahava' - Ik heb liefde in me

vrijdag 10 juli 20

De in Wit-Rusland geboren Arkadi Doechin (1963) was als kind al geobsedeerd door muziek. Hij was vijftien toen hij met zijn ouders naar Israël kwam. Daar trof hij een totaal nieuwe culturele 'scene' die hem meteen inspireerde. Al snel schreef hij songs in het Ivriet en in 1980 richtte hij met een stel vrienden Chaveriem sjel Natasja op, de rockband die in de jaren negentig razend populair was en de ene hit na de andere op zijn naam zette.

In 1997 schreef Doechin de successong 'Jesj Bi Ahava', die in de versie van de in 2013 overleden Arik Einstein, z.l., meteen een enorm succes werd. Helaas hebben we daarvan alleen audio - Einstein trad toen al jaren nauwelijks meer op in het openbaar.
Vele Israëlische zangers hebben de song op hun repertoire staan, en ook de band van Tsahal, het Israëlische leger, nam in 2015 'Jesj Bi Ahava' op. Die uitvoering vind je hier.
Ook zangeres-musicus Noam Vazana, die onlangs voor Crescas een aantal Zoomlezingen gaf over Israëlische populaire muziek, nam eind maart, in het hart van de coronacrisis, het liedje op. Bijzonder aan deze opname is dat Nani niet alleen de zangpartij voor haar rekening neemt, maar ook de andere stemmen: ze begeleidt zichzelf op piano en trombone. Hoe dat klinkt én er uitziet: klik hier.
Maar de meest opzienbarende versie van 'Jesj Bi Ahava' is die van 15 augustus 2019, toen duizenden mensen bij elkaar waren in het openluchttheater van Latroen ter gelegenheid van Toe be'Av, de dag op de de Joodse kalender gewijd aan de liefde. Het evenement was een initiatief van de sociaal-muzikale organisatie Koolulam. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer. Maar ga nu eerst genieten van 'Jesj Bi Ahava', zoals gezongen door een gemengd koor van ruim 8000 mensen!

Speciaal voor Crescas maakte Ruben Verhasselt een vertaling van de Hebreeuwse tekst.

Doechin zelf is zijn geliefde song altijd blijven zingen. We vonden op Youtube een mooie ingetogen opname uit 2012.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.