Salo Muller

Zijn onderduikperiode, de jaren bij Ajax en zijn strijd tegen de NS

Gepubliceerd op: 28 april 2022

Salo Muller
Zijn onderduikperiode, de jaren bij Ajax en zijn strijd tegen de NS

Vanessa De Gaay Fortman, Rob Willemse

Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2022
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789046828625

Ook als e-book verkrijgbaar

Op wrede wijze wordt de zesjarige Salo Muller in 1942 na een razzia van zijn ouders gescheiden - zij zouden in 1943 in Auschwitz worden vermoord. Een overlevingstocht voert hem langs negen onderduikadressen.

Het is bewonderenswaardig hoe Salo Muller na de oorlog zijn leven vorm weet te geven. Op 22-jarige leeftijd begint hij aan zijn carrière als fysiotherapeut bij topclub Ajax, waar hij gaat samenwerken met grootheden als Rinus Michels en Johan Cruijff. In zijn eigen fysiotherapiepraktijk behandelt hij een groot aantal topsporters en (inter)nationale beroemdheden. Algemeen wordt hij gezien als dé pionier op het gebied van sportfysiotherapie.

In 2018 weet Salo Muller bij de Nederlandse Spoorwegen een compensatieregeling voor Joodse oorlogsslachtoffers af te dwingen. Na dit ongekende succes gaat hij de strijd aan met de Duitse overheid en spoorwegen voor excuses en financiële compensatie. Zijn niet-aflatende gevecht tegen onrecht kan voor velen een inspirerend voorbeeld zijn.

Vanessa de Gaay Fortman is schrijver en documentairemaker. Zij legde in het documentaireproject Ajax Oral History oud-spelers en clubiconen vast. Dat resulteerde in Een prachtige daad, een documentaire over jonge voetballers in de oorlog.

Rob Willemse (1955) is sinds 1983 actief als freelance journalist voor een groot aantal landelijke sport-, opinie- en omroeptijdschriften.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.