De appel in het paradijs

Grande Dame Sonja Barend beziet met haar heldere en eigenzinnige blik de wereld van nu.

Gepubliceerd op: 3 december 2020

De appel in het paradijs

Sonja Barend

Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
Aantal blz.: 96
ISBN: 9789403194509

Ook als e-book verkrijgbaar

Als programmamaker mocht Sonja Barend van de VARA alles maken wat ze wilde. Het gaf haar de mogelijkheid zich te bemoeien met wat er om haar heen gebeurde. Nu de wereld om haar heen tot stilstand is gekomen, komt het terug, de wil zich uit te spreken, haar gedachten over de wereld om haar heen te formuleren. "Kwesties en problemen lijken regelmatig op een variant van die van jaren geleden", schrijft ze in De appel in het paradijs. "Ze zijn niet nieuw maar anders. Vaak ben ik verbaasd dat ze niet sneller worden opgelost door mensen met ervaring, die net als wij, vrijwel alles al eerder hebben meegemaakt en kunnen putten uit de kennis die ze toen hebben opgedaan."

Of het nu gaat over racisme, politiek, opvoeding, of het milieu, geen onderwerp ontkomt aan de pen van Sonja Barend. Haar stem is helder en even krachtig als in de bestseller Je ziet mij nooit meer terug. Het is weldadig om opnieuw te worden geconfronteerd met haar eigenzinnigheid en kracht.

Sonja Barend (1940), die ook wel de Koningin van de Talkshow werd genoemd, maakte en presenteerde een praatprogramma. Ze was meer dan veertig jaar op de televisie te zien. Beroemd werd haar slotzin na iedere uitzending: "Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op." Van Barends memoires, Je ziet mij nooit meer terug (2017), werden meer dan 75.000 exemplaren verkocht.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.