De muzikale mens

Een wereldgeschiedenis

Gepubliceerd op: 14 oktober 2021

De muzikale mens
Een wereldgeschiedenis

Michael Spitzer

Utrecht: Spectrum, 2021
Aantal blz.: 568
ISBN: 9789000365289

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Rob de Ridder
Oorsponkelijke titel: The Musical Human: A History of Life on Earth
  • 165 miljoen jaar geleden werd het ritme geboren
  • 66 miljoen jaar geleden klonk de eerst melodie
  • 40.000 jaar geleden creëerde de Homo sapiens het eerste muziekinstrument

Vandaag de dag zijn mens en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze lange geschiedenis van muziek maken, uitvoeren en beluisteren heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze soort en helpt ons te begrijpen wie wij zijn. Muziek is echter nog altijd een onderbelicht onderdeel van onze ontstaansgeschiedenis.

De muzikale mens neemt ons mee op een zinderende reis door de eeuwen heen – van Bach tot The Beatles – op zoek naar de innige band tussen de mens en de muziek. In deze nieuwe wereldgeschiedenis onderzoekt vooraanstaand musicoloog Michael Spitzer de muziek in al haar facetten; van de evolutiegeschiedenis van de muziek tot haar rol in het dagelijks leven, van insecten en mensapen tot de moderne mens en kunstmatige intelligentie. Daarmee toont Spitzer het belang van muziek voor de menselijke cognitie, ervaring en zelfs biologie, en bewijst hij dat muziek een van de belangrijkste wapenfeiten van de mens is.

Michael Spitzer is hoogleraar Muziek aan de Universiteit van Liverpool. Als musicoloog is hij een autoriteit betreffende Beethoven. Hij was vele jaren voorzitter van de Society for Music Analysis en is tevens voorzitter van de Editorial Board van het tijdschrift Music Analysis. Spitzer is geïnteresseerd in de werking van muziek als een object van expressie en reflectie.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.