Vlinderboom

Gepubliceerd op: 28 april 2021

Vlinderboom

Lija Hirsch

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 64
ISBN: 9789064461446

Vlinderboom is een bundel ontroerende en toegankelijke gedichten en impressies met als thema’s liefde, familie en de vergankelijkheid van het leven. Maar ook de eigen identiteit, de wil deze ondanks alles te bewaren en de bijbehorende pijn worden door de schrijfster in een nieuw licht geplaatst.

In 2015 verscheen Vijver vol stenen, de eerste bundel van Lija Hirsch. Daarover zei Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, destijds: "Een poëtische zoektocht langs grote levensvragen aan de hand van alledaagse objecten en ervaringen. Korte verhalen, gedichten en impressies tonen niet alleen de pijn en de moed van een vorige generatie in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de Shoah, maar ook de opdracht om mens te blijven in een soms onmenselijke wereld (…)." Deze mooie quote zou ook zo voor de opvolger Vlinderboom kunnen gelden.

In 2016 nam het Italiaanse literaire tijdschrijft TraduzioneTradizione vertalingen op van poëzie van Hirsch en schreef: "De gedichten van Lija Hirsch geven blijk van sterke authenticiteit. In haar werk zijn literaire thema’s zoals natuur en menselijke ervaringen harmonieus verweven."

Lija Hirsch (1962) groeide op in Den Haag. Zonder expliciet te zijn vormt Den Haag het decor voor een aantal van de gedichten en verhalen in Vlinderboom, zoals bijvoorbeeld het huis van haar grootouders in 'Schrikkeljaar', het ouderlijk huis in 'Thuis' of de winkel in het verhaal' Een vaas vol bloemen'. En de Haagse schrijver Louis Couperus niet te vergeten, aan wie het gedicht 'Toevlucht' is opgedragen.
Lija Hirsch studeerde Italiaanse en Duitse literatuur aan de Leidse Universiteit en geeft hier les in. Ook heeft zij jaren met veel plezier opgetreden als zangeres van Jiddische liederen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.